Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά μαρμελάδα. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη τα μήλα που θέλουμε, χωρίς να χάσουμε το ζουμί τους. Τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε με υπομονή στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλας και βανίλιες ανάλογα με την ποσότητα. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι. Την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη.
(αν είναι αραιή ξαναβράζουμε προσθέτοντας ζάχαρη μόνο αν χρειάζεται., αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση)
Αποθηκεύεται σε καθαρά γυάλινα βάζα που τα αφήσαμε στον φούρνο για 1/2 ώρα στους 70β.

μαρμελάδες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Θα σας παρακαλούσα εφ' όσον το επιθυμήτε και σας είναι εφικτό, κοινοποιήστε την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας στους φίλους σας και ζητήστε τους να πράξουν το ίδιο.
<Δεν είμαι φταίχτης για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που έχουμε υποστεί και πρόκειται να υποστούμε. Δεν θέλω να επιτρέψω την συμμετοχή μου στο "διαίρει και βασίλευε", γιατί θα σκορπίσει τις στάχτες τις επιβίωσής μου. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους, την ηττοπάθεια, την απάθεια, την ελαστικότητα και τις υποσυνείδητες ενοχές, που μου έχουν προκαλέσει και να δείξω ότι δεν  φοβάμαι τα χειρότερα , αν πεισθώ ότι πρόκειται για το καλύτερο>.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ με πορτοκάλι

Καθαρίζουμε 2 μήλα, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρό κατσαρολάκι με 3 φλιτζανάκια νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 ξύλο κανέλα.  Βράζουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά γυρνώντας τα μια φορά. Προσθέτουμε τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κουταλιά ζάχαρη, μια χούφτα άσπρες σταφίδες και σιγοβράζουμε άλλα 10λ γυρνώντας τα μήλα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχει απορροφηθεί το υγρό, βάζουμε τα μαλακωμένα μήλα σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, στύβουμε το σιρόπι όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας το για επιπλέον ζάχαρη. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τυρί

Φτιάχνουμε ένα πηχτό μείγμα από βούτυρο soft και τριμμένο στον τρίφτη κίτρινο τυρί. Το αλείφουμε παχύ στρώμα πάνω σε στρογγυλές φέτες άσπρης γαλλικής μπακέτας και ψήνουμε στους 180-200β να λιώσει και ροδίσει το τυρί. Προσοχή στο βούτυρο! Όσο χρειάζεται για να συγκρατήσει το τυρί.
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τόνο

Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και στο τέλος τοποθετούμε μισό αυγό πασπαλισμένο με πιπέρι.
μείγμα: ανακατεύω 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό, σουρωμένο, τριμμένο με το πιρούνι με 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι με 1 ή 2 κουταλιές μαγιονέζα.
προτεινόμενο ψωμί:  μπακέτα κομμένη κατά μήκος και στην μέση. 
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τυρί

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ μεσογειακές


Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε ελαφρώς με ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο 5λ να μαραθούν τα υλικά.
μείγμα: ψιλοκόβω ντομάτα χωρίς τα σπόρια, ελιές, κρεμμύδι, φέτα - πασπαλίζω με αλάτι, ρίγανη - ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και αναμειγνύω.
μπρουσκέτες με τόνο - με τυρί

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΝΤΑΚΟΣ

Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
  1.  Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
  2. Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλιτόνο, αυγό σφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (σούπα)

Ψιλοκόβω 2-3 φέτες μπέικον ή 1 χωριάτικο λουκάνικο και μαζί με ένα μικρό κρεμμυδάκι τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Προσθέτω 1 καρότο, 1 πράσο, 1 πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, διάφορα λαχανικά εποχής όλα ψιλοκομμένα, αλάτι, χυμό ντομάτας ή πελτέ, τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Προσθέτω μια χούφτα μακαρονάκι κοφτό, ελέγχω το αλάτι, το νερό και συνεχίζω το βράσιμο να μαλακώσει το ζυμαρικό. Η σούπα μένει με λίγο ζουμί. Πασπαλίζω με πιπέρι και τριμμένο άσπρο τυρί της αρεσκείας μου.

ΚΟΝΣΟΜΕ ΚΟΤΑΣ ή ΚΡΕΑΤΟΣ

<μισή κότα τεμαχισμένη> ή <μισό κιλό βοδινό ή μοσχάρι στήθος ή ουρά τεμαχισμένα>
Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ το κρέας ή την κότα, τα σκεπάζω με νερό, τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ξαφρίζοντας τά (αφαιρώ τον αφρό με τρυπητή κουτάλα).
Προσθέτω 2-3 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2-3 καρότα, 1 πράσο, 2 φύλλα μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 πατάτα, λίγο αλάτι, νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχω για αλάτι προς το τέλος και ρυθμίζω την ποσότητα του ζωμού που θέλω. Σουρώνω τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω όποιο λαχανικό μου αρέσει.
 Αν έχω μαγειρέψει κοτόπουλο το ψιλοκόβω και το  ρίχνω στο κονσομέ προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. 
Αν έχω μαγειρέψει κρέας το τοποθετώ σε πιατέλα μαζί με την πατάτα, το πασπαλίζω με πιπέρι,
 το περιχύνω με λαδολέμονο και το διατηρώ ζεστό σκεπασμένο με βαθύ πιάτο ή καπάκι κατσαρόλας.
Ο ζωμός συνοδεύεται με ψημένες φέτες ψωμιού.
(απαραίτητα λαχανικά: σέλινο, κρεμμύδι, καρότο)

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΤΟΣ ΠΛΑΚΙ (γρήγορος)

Πλένω, αλατίζω και αφήνω να ξεπαγώσει έναν κατεψυγμένο μπακαλιάρο. Τον κόβω σε δυο κομμάτια αν χρειάζεται. Σε ρηχή κατσαρόλα ψιλοκόβω 3-4 σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο. Βάζω τον μπακαλιάρο, πιπέρι, 3-4 κουταλιές λάδι, σκεπάζω με νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου. Στο ενδιάμεσο ελέγχω για αλάτι και στο τέλος περιχύνω με χυμό λεμονιού.
ψάρια

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ή ΚΕΦΑΛΟΣ ΠΛΑΚΙ

Βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, 1 καρότο κομμένο ροδέλες, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και 1 κλωνάρι σέλινο. Φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει πάντα τα υλικά μας. Προσθέτουμε το ψάρι κομμένο σε δυο κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και σιγοβράζουμε για 10-15λ, να βράσει το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό. Αφήνουμε όσο ζωμό θέλουμε και περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού.
ψάρια

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΠΕΪΚΟΝ


Αν επιλέξουμε κατεψυγμένες και καθαρισμένες (μεγάλες), απλώς τις πλένουμε, τις αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσουν τις τυλίγουμε με μισή φέτα μπέικον και τις τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι και από τις δυο πλευρές.
Αν είναι φρέσκες τις πλένουμε, τις βράζουμε για 2 λεπτά σε νερό που ίσα τις σκεπάζει, τις καθαρίζουμε, τις τυλίγουμε με...κλπ.
Στην περίπτωση αυτή σουρώνουμε το ζωμό, συμπληρώνουμε με νερό δυο φλυτζάνια, 1 κουταλάκι λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λ. μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
ψάρια

ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

ΡΥΖΙ: Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα και το βράζουμε για 20λ. Το σουρώνουμε, το ξαναβάζουμε στην ζεστή κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με 2 κουταλιές λάδι.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι 250γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 3-4λ σε ελαφρά αλατισμένο νερό, που βράζει. Το σουρώνουμε καλά και το απλώνουμε πάνω από το ρύζι.
4 μερίδες

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ με καλαμπόκι και ρύζι

Κόβουμε ένα στήθος κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτουμε μισή πιπεριά κομμένη λεπτές φέτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι κρασί ή νερό. Συμπληρώνουμε με μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15λ μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την φωτιά, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα, από πάνω μια πρέζα ρίγανη και αφήνουμε 5λ σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να σερβίρουμε το ζεστό ρύζι με καλαμπόκι.
κοτόπουλο

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ

Με τον όρο ψευτόσουπα εννοώ κάθε σούπα που δεν περιέχει μοσχάρι, πουλερικό ή ψάρι.
Με σποράκι
Βράζω σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 καρότο ψιλές ροδέλες, 1 μικρή ψιλοκομμένη πατάτα και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 3 φλιτζανάκια σποράκι, αλάτι, πιπέρι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Αν την θέλω πιο κόκκινη συμπληρώνω με ντομάτα. Ελέγχω το νερό, γιατί συνήθως αυτή η σούπα τρώγεται ζουμερή.
Με ρύζι
Βράζω  σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 2 σκελίδες σκόρδο και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Αν έχω ψιλοκόβω και μια ντομάτα. Βγάζω το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2-3 φλιτζανάκια ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται και ντομάτα πελτέ αν μου αρέσει πολύ κόκκινη.
Με ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7
Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, ντομάτα φρέσκια και πελτέ, 1 κουταλιά φακές, αλάτι. Σουρώνω και στον ζωμό προσθέτω ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα αν χρειάζεται και παρακολουθώ το νερό για να συμπληρώσω όποτε χρειάζεται.
Με μικρό κοφτό μακαρονάκι
Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, ένα χονδρό κοτσάνι σέλινο κομμένο ροδέλες, 1 μικρή πατάτα και 1 καρότο κομμένα κύβους, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και μια ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα. Προσθέτω 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι τσαγιού μακαροντζίνι, λάδι και συμπληρώνω με όσο νερό χρειάζεται καθώς βράζει.
Στις σούπες αν έχω και θέλω προσθέτω κύβους λαχανικών, πουλερικών ή κρέατος, και αφαιρώ το αλάτι.


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΙΤΣΑ


                                
Βάση: Έτοιμα ζυμάρια, ή φύλλο σφολιάτας ελαφρώς λαδωμένο, διπλωμένο στη μέση, με κέτσαπ ανάμεσα και τρυπημένο με το πιρούνι, ή 5 φύλλα κρούστας διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα ανάμεσα.
Αλείφω τη βάση με κέτσαπ ή ντομάτα πελτέ ή απλή σάλτσα.
Ανακατεύω τα διάφορα μαλακά τυριά με  τα ψιλοκομμένα αλλαντικά και τα στρώνω.
Από πάνω σκορπίζω ροδέλες πιπεριάς , ντομάτας, ρίγανη, μανιτάρια και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μου.
Ψήνω στους 180β για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η βάση και να ροδίσει στην επιφάνεια.

ΖΥΜΗ  για ΠΙΤΣΑ-ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ-ΠΥΡΟΣΚΙ-ΠΕΪΝΙΡΛΙ
Αν κάποιος από σας θελήσει να δοκιμάσει μια πετυχημένη ζύμη πίτσας, σας παραθέτω την συνταγή της φίλης μου Έλλης. Μπορούμε να φτιάξουμε δυο ή ένα μεγάλο ταψί  και είναι μια οικονομική λύση για πάρτυ μια και μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα των υλικών μειώνοντας το κόστος.
Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα διαλύω 1 φακελάκι μαγιά. Προσθέτω  μια πρέζα αλάτι, ½ ποτήρι λάδι, 3 ποτήρια αλεύρι και όσο πάρει, ώστε η ζύμη να μην κολλά στα χέρια. Το αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 30λεπτά να φουσκώσει. Το στρώνω με τα δάκτυλα στο λαδωμένο  ταψί. Απλώνω σάλτσα, αλλαντικά, χορταρικά, τυρί, μπέικον. Αν θέλω λεπτό ζυμάρι ψήνω αμέσως στους 200β, αν θέλω χονδρό το αφήνω να ξαναφουσκώσει.
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε ψωμάκια παραγεμισμένα με ψιλοκομμένες ελιές, ντομάτα και φέτα ή τυλίγουμε λουκάνικα(πυροσκί) ή πενιρλί

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΛΜΥΡΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ

Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε την μια επιφάνειά του με ντομάτα, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και τυλίγουμε ρολό. Καθώς τυλίγουμε την καθαρή πλευρά, αλείφουμε με ελάχιστο λάδι. Σχηματίζουμε έναν μακρύ κορμό, τον οποίον κόβουμε σε ροδέλες. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε τις ροδέλες και ψήνουμε στους 180β να ροδίσουν.
ντομάτα: κέτσαπ ή ελαφρώς αραιωμένη ντομάτα πελτέ ή συμπυκνωμένος πολτός, ό,τι έχουμε.
Αν μας αρέσει και έχουμε πασπαλίζουμε την κάθε ροδέλα με σουσάμι.

Σουβλάκια, λουκάνικα, ζυμάρια ψητά


Σε αυτήν την περίπτωση ψήνουμε από νωρίς και διατηρούμε ζεστά, όλα τα ψητά μαζί με τα ζυμάρια στο ίδιο ταψί σκεπασμένα, στον φούρνο στους 50-60 βαθμούς.
Αν δεν έχουμε  ψηστιέρα, ψήνουμε στο γκριλ της κουζίνας τοποθετώντας τα σε σχάρα με ταψί από κάτω.
Σουβλάκια: Πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε, ψήνουμε από όλες τις πλευρές και τα ραντίζουμε με λαδολέμονο.
Λαδολέμονο: σε πιάτο αναδεύω στα γρήγορα με πιρούνι χυμό λεμονιού, λάδι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Αν συμβεί τα ψητά να είναι λίγο ανάλατα απλώς προσθέτω μια πρέζα αλάτι στο λαδολέμονο.
Τα χωριάτικα λουκάνικα τα χαράσσω κατά μήκος. Τα απλά βραστά λουκάνικα απλώς τα περνώ μέσα από ένα καλαμάκι, τα ψήνω από 2-3 πλευρές και τα ραντίζω με λαδολέμονο (χωρίς ρίγανη και πιπέρι). Για πιο γρήγορα ψήνονται και σε ταψί.
επιπλέον λουκάνικα σουβλάκια

Τα ζυμάρια αν τα ψήσω στον φούρνο ή τα τηγανίσω τα αλείφω με λίγο λάδι ενώ στην τοστιέρα τα ψήνω για 2-3 λεπτά όπως είναι. Τα σερβίρω κομμένα σε 2 ή 4 κομμάτια.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΣΟΛΙΑ με μπέικον

Μουσκεύουμε τα φασόλια (250γρ) από το προηγούμενο βράδυ με μισό κουταλάκι σόδα και την επόμενη μέρα αφού τα ξεπλύνουμε τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε, πλένουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε νερό με 1 κουταλάκι αλάτι και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε.
Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο 100γρ μπέικον κομμένο μικρά κομμάτια, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Σβήνουμε με 1 κούπα νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια, μπαχάρι, μια πρέζα μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι ή μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ντομάτα πελτέ αν τα θέλουμε πιο κόκκινα, ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά 15-20λ, όσο χρειάζεται για να χυλώσει.



Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΓΑΝΤΕΣ

Τους  μουλιάζουμε στο νερό με ½  κουταλάκι σόδα για 8-10 ώρες. Τους ξεπλένουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε καθαρό νερό, σουρώνουμε,  ξαναπλένουμε με χλιαρό νερό και τους ξαναβάζουμε  σε χλιαρό αλατισμένο  νερό για να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ταψί. Ψιλοκόβουμε 1 μικρό κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 1 πράσο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 καρότο, λίγο μαϊντανό, 3-4 φύλλα σπανάκι, προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι , πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή πιπεριά και πάπρικα, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ ή χυμό ντομάτας ή ψιλοκομμένα ντοματάκια,  2-3 φλιτζανάκια λάδι, 1 ποτήρι νερό και τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα να μαλακώσουν και να δέσουν όλα τα υλικά μας.
(απαραίτητα υλικά είναι το κρεμμύδι, λάδι, ντομάτα πελτέ και μαϊντανό και οι γίγαντες να μην υπερβαίνουν τα 250γρ γιατί το φαγητό αυγατίζει με τα λαχανικά).

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ

Πλάθουμε μια ζύμη από κιμά, 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά ανά μπιφτέκι, αλάτι πιπέρι,ρίγανη, ελάχιστο λάδι και λεμόνι. Σχηματίζουμε μπιφτέκια με ομοιόμορφο πάχος όχι πιο μεγάλο από ένα εκατοστό. Τα βάζουμε σε ταψάκι, σκεπασμένα με καπάκι, πάνω από μια ρηχή κατσαρόλα με νερό (κατά τα 2/3), που βράζει. Τα μαγειρεύουμε 15 λεπτά ανά πλευρά και στο τέλος προσθέτουμε μισό κουταλάκι βούτυρο πάνω από κάθε μπιφτέκι. Ελέγχουμε το νερό γιατί εξατμίζεται.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Σήμερα αν και αργοπορημένη έφτιαξα κουραμπιέδες με  επιτυχία με την  συνταγή μιας συναδέλφου μου. Την παραθέτω:
Σε μια λεκάνη ανακατεύω <110γρ ζάχαρη άχνη, 600γρ αλεύρι, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 βανίλια, 125γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα> και ρίχνω σιγά σιγά αναμειγνύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι ένα μείγμα από <25γρ κονιάκ, 300γρ βούτυρο γάλακτος μαλακωμένο, 1 κρόκο αυγού
Απλώνω παχιά ζύμη και κόβω τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλω ή πιο απλά με το στόμιο ενός ποτηριού. Τους στρώνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (δεν φουσκώνουν) και ψήνω στους 170β πάνω κάτω για 20-25λ. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Τα αμύγδαλα καβουρδίζονται καθαρισμένα ή ακαθάριστα, στρωμένα σε ταψί, στους 180β για λίγα λεπτά. 

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΣΙΡΟΠΙ

Να θυμάστε ότι στα σιροπιαστά γλυκά η ποσότητα του σιροπιού μπορεί να μας ξεγελάσει, γιατί το γλυκό θα απορροφήσει περισσότερο ή λιγότερο υγρό από το αναμενόμενο, αν είναι σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αν έχει περισσότερο αλεύρι ή σιμιγδάλι κ.ο.κ.
Δεν αγχωνόμαστε!
... το σιρόπι που θα περισσέψει διατηρείται στην κατάψυξη για το επόμενο γλυκό...
... φτιάχνουμε αμέσως ένα σιρόπι από μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και το βράζουμε για 1-2λ...

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο μισό κόκορα κομμένο σε κομμάτια. Τα μεταφέρω σε μια  κατσαρόλα. Στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζω 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, την σβήνω με ένα ποτήρι νερό ή κόκκινο κρασί και  αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις. Περιχύνω τον κόκορα με τον ζωμό, προσθέτω ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγους κόκκους μπαχάρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας λίγο αλάτι και σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει, χωρίς να πήξει η σάλτσα.. Λίγο πριν το τέλος αλατίζω και πιπερώνω.
Βράζω μακαρόνια Ν5 (με μικρή τρύπα) 2 λεπτά λιγότερο από την οδηγία. Τα σουρώνω, τα περιχύνω με λίγο λάδι και τα ανακατεύω με την σάλτσα.  
πουλερικά

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ στο ψυγείο

Ένα πανεύκολο γλυκό. Θα παραθέσω τις αναλογίες για την ποσότητα που φτιάχνω και αντιστοιχεί σε ένα μακρόστενο (μεγάλο) πυρέξ. Όταν το πρωτοέφτιαξα, για να το δοκιμάσω, μείωσα στο 1/3 τη δόση.
Γεμίζω τον πάτο ενός ταψιού με τετράγωνα μπισκότα (πτι-μπερ). Τα ολικής άλεσης ταιριάζουν περισσότερο. Από πάνω στρώνω την κρέμα και πασπαλίζω με τριμμένο μπισκότο.
Κρέμα: ανακατεύω 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με 3 κουτιά μεγάλα γάλα ζαχαρούχο,τον χυμό 3 λεμονιών και ξύσμα από 1 λεμόνι.
                                                                                                            ...από την Στελίνα...                              

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

Σοτάρουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι  3-4 μερίδες γαλοπούλας. Προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με νερό και την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μαζί με 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες, άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό κάθε φορά που χρειάζεται.15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα τρυφερά φύλλα από ένα μαρούλι (πλυμένα) και δοκιμάζουμε για αλάτι. Αυγοκόβουμε με ένα αυγό.
Φροντίζουμε το φαγητό μας να έχει ζωμό για το αυγόκομα.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Ένα ωραίο ψάρι, αλλά επικίνδυνο, μόνο ψαράς θα πρέπει να σας το καθαρίσει, είναι ο σκορπιός, που γίνεται και ψαρόσουπα, αλλά και μπουρδέτο: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά, ένα ψιλοκομμένο (στο multi) κρεμμύδι και 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, σε 2 φλιτζανάκια λάδι.  Το σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε), προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1\3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, 5-6 φύλλα μαϊντανό. Σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου. 
ψάρια

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πατάτες στρογγυλές φούρνου


Στον σούγο της γαλοπούλας ή του χοιρινού ψήνω στους 150β στην κάτω θέση για 1 ½ -2 ώρες αλατοπιπερωμένες, με λίγο λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο,  στρογγυλές πατάτες. Προσθέτω λίγο νερό όποτε χρειάζεται και όταν μαλακώσουν αυξάνω την θερμοκρασία στους 200β να απορροφηθούν τα επιπλέον υγρά. Έτσι γίνονται μαλακές και όχι ξεροψημένες.
πατάτες

Σούπα των Χριστουγέννων για ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι


Μαγειρεύεται όπως η αυγοκομμένη κρεατόσουπα με υλικά 1-2 μερίδες μοσχάρι και τις φτερούγες, τον λαιμό και τα πόδια της γαλοπούλας.
Τα κρέατα και τα λαχανικά σουρώνονται, τοποθετούνται σε διαφορετικές πιατέλες, πασπαλίζονται με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Σκεπάζονται για να διατηρηθούν  ζεστά και μαλακά. Στον ζωμό βράζουμε ρύζι και αυγοκόβουμε.

Μπακλαβάς σε ρολό

Γέμιση:  ½ κιλό καρύδια τριμμένα και δυο  χούφτες ψιλοκομμένα αμύγδαλα,  ½  φλιτζάνι φρυγανιά, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Ψιλό φύλλο κρούστας γύρω στο μισό κιλό (12 φύλλα), πινέλο, βούτυρο φυτικό με λάδι ελιάς.
Απλώνω δυο λαδωμένα φύλλα και τα πασπαλίζω με γέμιση. Τα τυλίγω ρολό και αυτό το ρολό το τυλίγω σε ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο ( 4 κομμάτια) σε λαδωμένο ταψί, τα καρφώνω με γαρύφαλλα, τα λαδώνω, τα κόβω και τα ψήνω στους 150-160β στον αέρα να ροδοψηθούν παντού. Σε κρύο ή ζεστό μπακλαβά περιχύνω καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 600γρ. ζάχαρη, 3 κουταλιές γλυκόζη, 2 ποτήρια νερό,  3-4 κουταλιές μέλι, χυμό και φλούδα ενός λεμονιού.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΛΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ


Α. Πλένω  4-5 φορές μαρουλόφυλλα, λίγη ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο.
Κόβω την σαλάτα μου στο σουρωτήρι για δυο λόγους: για να σουρώσει από τα νερά – για να χρησιμοποιήσω όση χρειάζομαι και την υπόλοιπη να την διατηρήσω  καλά σκεπασμένη 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Το μαρούλι και η ρόκα χοντροκομμένα.
Τα κρεμμυδάκια με τα 2/3 της πράσινης άκρης και ο άνηθος ψιλοκομμένα.
Βάζω όση σαλάτα χρειάζομαι σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή πιατέλα και αλατίζω. Από πάνω ραντίζω με μπαλσάμικο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζω 1-2 κουταλιές μαύρες  μικρές ελιές και γαρνίρω με αλατισμένο αγγούρι κομμένο όπως μου αρέσει. 
Β. Σε ένα σουρωτήρι ψιλοκόβω πράσινο και κόκκινο λάχανο. Τα πλένω 4-5 φορές , με το σουρωτήρι, μέσα σε λεκάνη με καθαρό κάθε φορά νερό. Σουρώνω. Τρίβω από πάνω με τον τρίφτη μπόλικο καρότο. Ανακατεύω. Βάζω σε πιατέλα όσο χρειάζομαι, αλατίζω, ραντίζω με λεμόνι και λάδι και γαρνίρω με ελιές.
Γ. Βάζω σε μια πιατέλα ρόκα χοντροκομμένη, αλατισμένη και ραντισμένη με μπαλσάμικο ξύδι. Γαρνίρω με κομμένα στη μέση και αλατισμένα ντοματίνια. Ραντίζω με λάδι και σκεπάζω την σαλάτα με φλούδες σκληρού τυριού. 
σαλάτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Το ταψί πρέπει να έχει το μέγεθος από τα φύλλα κρούστας.
 Η ποσότητα της κρέμας αναφέρεται σε μια πλούσια μπουγάτσα με μισό κιλό περίπου φύλλα. Για μικρότερη ποσότητα θα μειώσουμε τις αναλογίες στο μισό, Μπορούμε να φτιάξουμε δυο μικρότερα ταψιά μπουγάτσας και το ένα άψητο να το διατηρήσουμε στον καταψύκτη, αφού κρυώσει ή στην μισή κρέμα να προσθέσουμε μια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και να τη μετατρέψουμε σε μπουγάτσα σοκολάτας. Ότι και αν επιλέξουμε πρώτα θα στρώσουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5-7 βουτυρωμένα φύλλα και μετά θα φτιάξουμε την κρέμα.
Κρέμα: Βράζουμε 6 φλιτζάνια γάλα με μια φλούδα λεμονιού, 2 ξυλάκια κανέλας και 2 βανίλιες , (προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί).Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας  μέχρι να πήξει 1 φλ ζάχαρη και 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό. Αποσύρουμε από την φωτιά, βγάζουμε την φλούδα και την κανέλα, αναδεύουμε ελαφρώς για 2-3λ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε ανακατεύοντας 3 ολόκληρα αυγά καλά χτυπημένα (τα έχουμε έτοιμα). Βάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα 5-7 βουτυρωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 40-50λ περίπου μέχρι να ψηθεί όλο το γλυκό. Αφού ψηθεί την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Για τα φύλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος ή φυτικό 250γρ περίπου, ακόμα και λάδι.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Υλικά: 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο, 2 ποτ. νερού ζάχαρη, 2 κουταλάκια σόδα, 2 κουταλάκια κανέλα, 3 κουταλιές μέλι, όσο πάρει αλεύρι(600-700γρ.).
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια (ούτε πολύ σφικτή, ούτε πολύ μαλακή). Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 150β στον αέρα, 10-15λ ανάλογα με το μέγεθος από τα μπαλάκια. Φουσκώνουν και ψήνονται πολύ γρήγορα. Τα κολλάμε ανά δυο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
... τα δοκίμασα, ήταν καταπληκτικά! ... από την Σοφία...

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Χτυπάω μαζί 130γρ φυτικό βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3 αυγά, ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 2 βανίλιες. Όταν αφρατέψει προσθέτω 1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο( είναι προαιρετικό), 2 φλ σιμιγδάλι ανακατεμένο με 1/2 φλ αλεύρι για κέικ και 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με 3/4 φλ γάλα ή χυμό πορτοκάλι με λίγο ούζο. Προαιρετικά 1 κουταλάκι κανέλα και 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 26.
Ψήνουμε στους 180β για 45λ περίπου.
Περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το χλιαρό γλυκό και το βάζουμε στον φούρνο για λίγο για καλύτερη απορρόφηση του υγρού.
Σιρόπι: 3 φλ ζάχαρη, 3 φλ νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλα, 6-7 γαρίφαλα. Βράζουν για 5λ.
                                                                                                                                                ΑΝΝΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΤΑΪΦΙ με ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Ανοίγω πολύ καλά 1 πακέτο κανταϊφι (400γρ περίπου), το τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω στους 180β για 20-30λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει σε όλη του την μάζα. Όταν κρυώσει ρίχνω σιγά σιγά χλιαρό το σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλ νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Πάνω στο σιροπιαστό καταϊφι στρώνω την κρέμα.
Κρέμα: Σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνω 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού, 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με 1 1/4 φλ ζάχαρη και 1/3 φλ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύω συνεχώς το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Τότε το αποσύρω από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω 2 κουταλιές βούτυρο και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού.
Γαρνίρω με 1 πακέτο φυτική σαντιγί σε σκόνη που έχω  ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
Πασπαλίζω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και ζαχαρωμένα φρούτα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Αναμειγνύω σε βαθιά σαλατιέρα:
1 μέτριο μπολ ψιλοκομμένο λάχανο  ελαφρώς αλατισμένο
3 τριμμένα καρότα
1 φλιτζάνι τυρί regato σε κύβους ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
1 φλιτζάνι καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον ψιλοκομμένα
1/2φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2/3 φλ μαγιονέζα
1 φλιτζανάκι λάδι-5-6 κλωναράκια άνηθο-μισό κρεμμύδι-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένα στο multi
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας και την περιεκτικότητα της σαλάτας σε λάχανο.
σαλάτες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΕΣ λαδολέμονο με ΡΥΖΙ

Βράζουμε τις γαρίδες σε νερό ίσα να τις σκεπάζει, τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε(αν χρειάζεται) και τις σερβίρουμε με πιπέρι και λαδολέμονο.
Συμπληρώνουμε στο ζωμό νερό μέχρι 3 φλιτζάνια, 2 κουταλιές λάδι, λίγο αλάτι και βράζουμε για 20λ 1φλ ρύζι να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό.
Γαρίδες ακαθάριστες βράζουν για 15λ, καθαρισμένες για 10λ.
επιπλέον: νηστίσιμα
ψάρια

ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΛΤΕ

Ώριμες ντομάτες: τις κόβουμε 4 κομμάτια, βγάζουμε όσους πιο πολλούς σπόρους μπορούμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 24 ώρες να σουρώσουν. Τις τρίβουμε στο μίξερ και τις σιγομαγειρεύουμε σε ρηχή κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Τις διατηρούμε, κατά προτίμηση στο ψυγείο, σε κλειστά αποστειρωμένα βάζα με ένα εκατοστό λάδι από πάνω τους. Να θυμόμαστε ότι η ντομάτα είναι αλατισμένη και η χρήση της στα φαγητά περιορίζει στο ελάχιστο την ποσότητα του αλατιού.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 αυγά
8 κουταλιές ζάχαρη
12 κουταλιές ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι ανάμικτα ή σιμιγδάλι και τριμμένη φρυγανιά ή φρυγανιά
1/2 κιλό τριμμένη καρυδόψιχα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, τα ρίχνω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5λ 1 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 ξυλάκια κανέλας και χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ


   αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1 φλιτζανάκι κονιάκ, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά. Στο μείγμα  ρίχνω 1 φλ αλευρωμένες σταφίδες, 1 φλ χονδροκομμένα καρύδια και 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και πασπαλισμένα με 1 κουταλάκι κανέλα. 
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40-60λ περίπου. Πασπαλίζω το κέικ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
(σε ένα μικρό σουρωτήρι βάζω 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη και ένα κοφτό κουταλάκι κανέλα).

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ


Εύκολες και αγαπητές σε όλους μας απαιτούν μικρό χρόνο παρασκευής και κόστους. Μισό κιλό μακαρόνια αντιστοιχούν σε 4-5 πιάτα. Για όσους  θέλουν να μαγειρέψουν για τον εαυτόν τους θα
πρέπει να μειώσουν στο μισό περίπου την ποσότητα ή ακόμα και στο  ένα  τρίτο. Σε αλατισμένο
(2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι) νερό που βράζει σε  βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια,
ανακατεύουμε συχνά με μια μεγάλη πειρούνα ή κουτάλα. Στο χρόνο μαγειρεύματος του κατασκευαστή
τα σουρώνουμε. Αν δεν έχουμε φτιάξει σάλτσα (δες σάλτσες) μπορούμε όσο βράζουν τα μακαρόνια να ετοιμάσουμε τα ακόλουθα και να τα ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μας:
Α) Ψήνουμε στους 180- 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσει σε ένα ταψάκι όση φέτα μας αρέσει , με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε λάδι.(2 κουταλιές σούπας).
Β) Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένο μπέικον.
Γ) Ψιλοκόβουμε αλλαντικά και τυρί.
Ε)... ή αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη...
Επιπλέον ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΑΣ

  Αποφασίζουμε να χάσουμε κιλά με την μέθοδο της στέρησης. Όποια δίαιτα και αν ακολουθήσουμε θα την διακόψουμε, είτε γιατί θα έχουμε πετύχει τον αρχικό μας στόχο, είτε γιατί θα έχουμε βαρεθεί την καθημερινή προετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα ξαναποκτήσουμε όλο ή ένα μέρος του αρχικού μας βάρους, για τον απλούστατο λόγο: δεν αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες και όταν τις αλλάξαμε δεν τις διατηρήσαμε και δεν τις συνδυάσαμε με την άσκηση.
  Πριν αρχίσουμε την δίαιτα θα πρέπει να περάσουμε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος αυτός θα μας προετοιμάσει και θα ενδυναμώσει την θέλησή μας, διότι η επιτυχία της οφείλετε στις γνώσεις και την ικανότητά μας να τηρούμε ό,τι έχουμε αποφασίσει.
  Παχαίνουμε γιατί τρώμε, εφ' όσον είμαστε υγιείς.
  Πρέπει να επισημάνουμε τι είναι εκείνο που μας παχαίνει. Η ποσότητα, το είδος της τροφής ή και τα δύο; * Αρχικά μαθαίνουμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.* Μετά αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας τα γλυκά και τα μπισκοτοειδή.* Επόμενο βήμα είναι το ψωμί. Μόνο ολικής άλεσης, όχι μαζί με λίπη, πρωτεΐνες και περισσότερο από δύο φέτες την ημέρα.* Αφαιρούμε τα φαγητά με τα ζυμάρια και τα φύλλα.* Αποφεύγουμε τα τηγανιτά.* Τέλος στα αναψυκτικά και στα ποτά. Ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα δεν βλάπτει.* Όποιο βράδυ μπορούμε αντικαθιστούμε το ελαφρύ γεύμα μας με ένα-δυο γιαούρτια.* Φρούτα ενδιάμεσα από τα γεύματα. Μπανάνες περιορισμένες.* Πράσινες σαλάτες χοντροκομμένες, που με το μάσημα καθυστερούμε και έχουμε εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού.* Αποφεύγουμε πατάτες, καλαμπόκι, βραστά καρότα.* Προτιμάμε τα βραστά λαχανικά με μπόλικο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.* Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. * Φρούτα κομπόστα χωρίς ζάχαρη και μαρμελάδα με ελάχιστη μαύρη ζάχαρη και ζελατίνη.* Ρύζι σε μικρές ποσότητες. Σε μεγάλες προτιμάμε μπασμάτι ή μαύρο.*Πολλά όσπρια.* Λίγοι καφέδες.* Όχι στην ζάχαρη.* Δημητριακά, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης. *Κρέας άπαχο.* Με τα λίπη και τις πρωτεΐνες  αποφεύγουμε το άμυλο...
  Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες, αλλά πιστεύω πως δεν έχει νόημα. Χωρίς βιασύνη, αλλά με κανόνες το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό και το πιο σημαντικό από όλα θα είναι ολοδικό μας επίτευγμα.
  Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτές οι αλλαγές δεν εφαρμόζονται ταυτόχρονα. Κακοποιούμεθα ψυχικά και σωματικά. Αργά και σταθερά μεταβαίνουμε από την μια αλλαγή στην άλλη. Τότε το ζητούμενο θα έχει επιτευχθεί: η απώλεια βάρους και η διατήρησή της. Η εγκράτειά μας θα είναι ο ρυθμιστικός παράγων.
  Με αυτόν τον τρόπο έχασα ένα μέρος του επιπλέον  βάρους μου και το διατήρησα τηρώντας χαλαρά τους κανόνες και κολυμπώντας για μισή ώρα 4 φορές την βδομάδα.
 Αυτή είναι η θεώρησή μου περί απώλεια βάρους, αυτήν ακολουθώ με αυστηρότητα ή χαλαρότητα, ανάλογα τί επιθυμώ να πετύχω. Κάθε φορά που παχαίνω, απλώς την αναιρώ.
  Ρούλα

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Από ένα πακέτο φύλλα κρούστας αφαιρώ δύο. Τα υπόλοιπα τα διπλώνω στη μέση, τα πιάνω με τα χέρια μου από τις άκρες τους, τα σουρώνω(σαν πιέτες) και τα τοποθετώ το ένα κοντά στο άλλο, δίχως κάποια σειρά. Με ένα πινέλο τα λαδώνω από πάνω με 1 φλιτζάνι λάδι ή λιωμένο βούτυρο.Ψήνω για 10λ περίπου στους 180β στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, το περιχύνω με το κάτωθι μείγμα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να πήξει το γλυκό.
Ετοιμάζω το μείγμα όσο ψήνονται τα φύλλα. Βάζω σε μια λεκάνη και ανακατεύω: 4 αυγά-2 βανίλιες-1 φλιτζάνι λάδι-1 ποτήρι ζάχαρη-2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ-1 γιαούρτι-μια χούφτα σταφίδα άσπρη και μια μαύρη-2 ψιλοκομμένα φύλλα-ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφού κρυώσει το γλυκό το περιχύνω με καυτό σιρόπι, που έχω φτιάξει με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Γέμιση: Τσιγαρίζω πολύ καλά σε λάδι 1 κιλό κιμά μέχρι να ροδίσει σε όλη τη μάζα του. Προσθέτω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλότερη φωτιά για 5λ περίπου. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή ξερό ψωμί, 1 φλιτζάνι τριμμένα σκληρά τυριά, φέτα αν μου αρέσει και 2 αυγά χτυπημένα.
Βράζω για 6-8 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό μισό κιλό κανελόνια ή μεγάλες αχιβάδες,ώστε να μαλακώσουν.
Τα σουρώνω και τα ξεπλένω με κρύο νερό.
Τα γεμίζω με την γέμιση, τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνω με μπεσαμέλ ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζω με τριμμένο ημίσκληρο τυρί.
Ψήνω στους 180-200β για 40λ περίπου.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 2/3 του  πακέτου μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά.
Σάλτσα ντομάτας: Βράζω για 10 λεπτά 1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 1 κύβο ζωμό κρέατος, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΖΟΤΟ

Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι. Προσθέτω πρώτα 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 ντομάτα και 3-4 φέτες ζαμπόν, όλα ψιλοκομμένα, τα σοτάρω για 2λ και μετά 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι. Ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά για 5λ περίπου. Ρίχνω 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 κύβο ζωμό της αρεσκείας μου και σιγοβράζω για 20 λεπτά.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

Βράζω τις πράσινες ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Τις σουρώνω, τις βάζω σε βαθιά πιατέλα, τις περιχύνω με την σάλτσα και τις πασπαλίζω με ανάμεικτα τριμμένα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι).
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνω την σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι, σοτάρω κομμένο μπέικον και προσθέτω ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνω την φωτιά, προσθέτω κρέμα γάλακτος, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Δεν δίνω ακριβείς αναλογίες γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των ζυμαρικών που θα βράσουμε.
Αν η κρέμα γάλακτος είναι λίγη την πολλαπλασιάζουμε με λίγο γάλα. 
Αν μας αρέσουν τα μανιτάρια κονσέρβας τα σοτάρουμε ψιλοκομμένα με το μπέικον.

ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Βράζουμε 200γρ μακαρόνι στριφτό (βίδες), τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια βαθιά γαβάθα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι, ψιλοκομμένη κίτρινη, κόκκινη πιπεριά και ζαμπόν ή πάριζα, αρακά, πιπέρι. Ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 1 αυγό σφικτό κομμένο στα τέσσερα και μαγιονέζα ανακατεμένη με ελάχιστη μουστάρδα ή κέτσαπ.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Μπάμιες:
αν είναι φρέσκες κόβω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το κοτσάνι χωρίς να φανούν οι σπόροι.
είτε φρέσκες είναι, είτε κατεψυγμένες τις βάζω σε σουρωτήρι , τις ραντίζω με ξύδι, τις αλατίζω, τις αφήνω 1-2 ώρες να σουρώσουν και τις πλένω πολύ καλά. Τις σουρώνω. Τις τηγανίζω ελαφρώς. Τις μεταφέρω σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτω ελάχιστο λάδι, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λίγο νερό, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 3-4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τις αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ


( ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ)
Διατηρήστε τις αναλογίες και αυξομειώστε την ποσότητα, αλλάζοντας το δοχείο μέτρησης.
Βράζω 3 -4 λεπτά σε βαθιά  κατσαρόλα 2 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτ. νερό, 2 ξύλα κανέλας. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε τηγάνι καβουρδίζω 1 1\2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό, λίγα άσπρα αμύγδαλα ( αν μου αρέσουν)  με 1/2 ποτ.λάδι. Να κοκκινίσει και όχι να καεί.
Ρίχνω κουταλιά -κουταλιά το καβουρδισμένο σιμιγδάλι στο σιρόπι κι ανακατεύω. (κουτάλα με μακρύ χέρι, γιατί φουσκώνουν τα υλικά).
Τον επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (όχι να ξεραθεί).
Χλιαρό τον βάζουμε σε πλαστικά δοχεία ( μπωλ. ή φόρμες).
Όταν κρυώσει, γυρνώντας ανάποδα τα δοχεία σε πιατέλα παρουσιάζεται με σχήμα ο χαλβάς. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΡΑΒΑΝΙ


Υλικά:
* 1 1/3 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι
 1 βανίλια
  μια πρέζα αλάτι
  1-2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη*
Τα ανακατεύω σε ένα μπωλ.
 1 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι γάλα
 5 αβγά
προαιρετικά 1 φλ καρύδα
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα με τα υλικά του μπωλ εναλλάξ ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε το μείγμα μας να το καλύπτει κατά 2/3, απλώνουμε στην επιφάνεια σε σειρές ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180β για 40-50λ. το κόβουμε κομμάτια και όταν κρυώσει το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 1/2 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, χυμός ενός λεμονιού βράζουν για 5 λ.

ΜΩΣΑΪΚΟ


ΜΩΣΑΪΚΟ
Απλό, υγειινό γλυκό, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ας το φτιάξουμε!
Σ΄ένα βαθύ σκεύος (λεκάνη - κατσαρόλα) ανακατεύουμε ( με μίξερ ή σύρμα ή με το χέρι μας) 1 βιτάμ σοφτ (250γρ) με 1 κούπα  ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 3-4 κουταλιές σούπας κακάο, 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα,  1 -2 κουτ. σούπας κονιάκ,  για 5 λεπτά. Αναμειγνύουμε 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μαρέγκα. Θρυμματίζουμε 1 1/2 κουτιά  τετράγωνα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και τα ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα, ώστε να προεξέχει. Τοποθετούμε το γλυκό μας  πιέζοντάς το για να πάρει σχήμα και να ομαλοποιηθεί. Τυλίγουμε. Διατηρείται στην κατάψυξη.
  • θρυμματισμένα μπισκότα: αν δεν θέλουμε να ψιλοκόψουμε τα μπισκότα με το χέρι, τυλίγουμε τα κουτιά με διπλή νάϋλον σακούλα και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.
  • ασπράδι μαρέγκα: το ασπράδι σε πιάτο με πιρούνι ή σύρμα αναδεύεται ρυθμικά μέχρι να γίνει πηχτός αφρός.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλουμε το μείγμα μας, για να προσθέσουμε ζάχαρη ή κονιάκ.
Αν αφαιρέσουμε το αβγό, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα. Ταιριάζει και η σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες αν σας αρέσει. Καλή επιτυχία.  Καλή όρεξη. 


ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ
Φτιάχνω μια δόση μωσαϊκό χωρίς κακάο και μπισκότα. Το χωρίζω στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτω το κακάο και 2/3 πακέτου μπισκότα και στο άλλο μέρος τριμμένη καρύδα και 2/3 πακέτου μπισκότα. Το απλώνω ανάμεικτα στη λαδόκολλα μέσα στην φόρμα, όπως παραπάνω και τυλίγω ρολό.
  • Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα ρίχνουμε μέσα σε τρούφα και με την βοήθεια της παλάμης μας τα τυλίγουμε με αυτήν. 

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ


ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ      (από τη Μαίρη)
Υλικά:
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα χονδροκομμένα
6-8 κουταλιές σούπας κακάο
250γρ. ζάχαρη άχνη
1 πακέτο τριμμένα τετράγωνα μπισκότα
200γρ. γάλα εβαπορέ
100γρ. νερό
250γρ. περίπου κουάκερ ( νιφάδες βρώμης)
2 κουταλιές κονιάκ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και σχηματίζω έναν ή δυο κορμούς. Τους βάζω στη κατάψυξη για μια ώρα και τους περιχύνω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ( 2 σοκολάτες κουβερτούρα με 2 κουταλιές γάλα και 1 κουταλιά βούτυρο ή ηλιέλαιο λιώνουν σε μπεν μαρί δηλαδή τοποθετώ το μικρό κατσαρολάκι με τα υλικά μου σε μεγαλύτερο, με νερό που βράζει).
  • Είναι η ίδια συνταγή για καριόκες μόνο που κόβουμε τους κορμούς σε φέτες, τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα, τις ακουμπάμε σε λαδόκολα στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Διαλέγουμε 15-20 μικρά μανταρίνια πορτοκαλοπράσινα χωρίς στίγματα, τα πλένουμε καλά, τα τρυπάμε 3-4 φορές με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5λ και ρίχνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές. Επειδή τα μανταρίνια επιπλέουν, όσο τα βράζουμε τα έχουμε βυθισμένα στο νερό με ένα μεταλλικό καπάκι ή πυρίμαχο πιάτο. Την τελευταία φορά βράζουν για 20λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και τα σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια και τα βράζουμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανταρίνια, τον χυμό 2 λεμονιών, παίρνουν μια βράση , σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το σιρόπι είναι αραιό το ξαναβράζουμε για να δέσει προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε καθαρά βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι.
...το έφτιαξα πριν μια βδομάδα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ(γρήγορο)

Πλένουμε γρήγορα 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό μπούτι και με βαθειές μαχαιριές βάζουμε στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το τοποθετούμε στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγειρεύουμε για 15λ. Ανοίγουμε την χύτρα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το κόβουμε φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπερώνουμε κόβουμε μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και αυτές, λαδώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε λίγο νερό και το ψήνουμε στους 180β μέχρι να μαλακώσει.Στο τέλος  σβήνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνοδεύουμε με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. 

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου