Πλένουμε το κατσίκι, το βάζουμε στο ταψί, το χαράζουμε σε 4-5 μεριές και γεμίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και από μια σκελίδα σκόρδο. Το πασπαλίζουμε με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο ταψί 3-4 φλιτζανάκια λάδι και 2 φλιτζάνια νερό. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς από κάτω στην χαμηλή θέση για τουλάχιστον 2-2 1/2 ώρες, να μαλακώσει το κατσίκι και να σπάσουν οι ίνες του. Ελέγχουμε για νερό και μετά την μια ώρα, κάθε μισή ώρα το γυρνάμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν μαλακώσει αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200β πάνω-κάτω όση ώρα χρειάζεται να ροδοκοκκινίσει και να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.
... με πατάτες
... μια ώρα πριν ψηθεί προσθέτουμε πατάτες κομμένες σε δύο ή τέσσερα κομμάτια, πασπαλισμένες με αλάτι χονδρό, πιπέρι, ψιλοκομμένο σκόρδο και λάδι. Συνεχίζουμε όπως περιγράφετε παραπάνω.
...ή με κριθαράκι γιουβέτσι
... όταν ψηθεί το κατσίκι το αφαιρούμε από το ταψί (σκεπασμένο σε πιατέλα), προσθέτουμε ντομάτα πελτέ ή χυμό, νερό, αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο για να βράσει το νερό. Όταν βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στου 160-180β να βράσει για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε το
κατσικάκι και αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, ανάλογα πόσο μαλακό μας αρέσει το ζυμαρικό.
( Συγκεκριμένες αναλογίες δεν γράφω γιατί εξαρτάται από πόσο κριθαράκι θα βάλουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για μισό κιλό κριθαράκι προσθέτω, εφ΄όσον δεν υπάρχει νερό στο ταψί, 1 1/2 λίτρο νερό, 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ ή 400γρ. χυμό με 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά αλάτι).
επιπλέον: κατσίκι με αρακά
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στη σχάρα
επιπλέον: κατσίκι με αρακά
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στη σχάρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου