Λεξικό



Αυγοκόβω = χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό, τα ρίχνω στη ζεστή σούπα μου, ανακατεύοντάς την συνεχώς.
Δέσιμο = πήξιμο σάλτσας.
Ζεματώ = βράζω ένα υλικό με λίγο ελαφρύ αλατόνερο νερό για 1-2 λεπτά, σουρώνω.

Λαδολέμονο= Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και τα αναδεύουμε ρυθμικά με το πιρούνι  για να πήξει. Αν δεν πήξει προσθέτουμε λάδι.
Ανακατεύονται και στο σέικερ του καφέ.
Μαρινάρω = όταν τοποθετώ ένα υλικό(ψάρι, κρέας…) σε κάποιο υγρό με μυρωδικά για να αρωματιστεί και να μαλακώσει.
Μια πρέζα = τόση ποσότητα όση μπορεί να πιάσει ο αντίχειρας με τον δείκτη.
Μπεν μαρί = όταν λιώνω ένα υλικό μέσα σε κατσαρολάκι, που είναι κατά τα 2/3 μέσα σε νερό που βράζει.
Ξάφρισμα = όταν με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρώ τον αφρό ενός υλικού που βράζει(κρέας).
Ροδίζω, τσιγαρίζω = όταν ψήνω σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοψηθεί η επιφάνεια ενός στεγνού υλικού, τότε γυρνώ το υλικό από την άλλη πλευρά.
Σβήσιμο = όταν στο ζεστό λάδι προσθέσω ένα υγρό.
Σιρόπι δεμένο = το κρύο σιρόπι κυλάει από το κουταλάκι παχιές σταγόνες
Στον αχνό = όταν ψήνω ένα υλικό σε ταψάκι πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ με ρύζι σουρωτό

Σουπιές  1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια. Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια  λάδι , τις σουπιές και...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου