Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Υλικά: <<μισό κιλό απλό αλεύρι, ανακατεμένο με ένα ποτήρι του νερού αλάτι κατά προτίμηση ψιλό και ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό >>

Διακόσμηση: Μπαχαρικά, αποξηραμένα φυτά, πολύχρωμα κουφετάκια

Ζυμώνω τα υλικά ώστε η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μου. Αν χρειαστεί θα προσθέσω λίγο νερό ή αλεύρι. Με την ποσότητα αυτή πλάθω 2 φιγούρες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου.

Ψήσιμο: 150-160 βαθμοί πάνω κάτω για μισή ώρα, τα αρχικά 10 λεπτά με αέρα. Πρέπει να χάσει όλη την υγρασία της. 

Χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει στόμα ( νηστεύει). Τα χέρια κρατούν τον σταυρό (προσεύχεται). Μακριά φούστα με ποδιά. 7 πόδια ( 7 βδομάδες μέχρι το Πάσχα). Δεν τρώγεται.

Έθιμο. Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα και για 7 συνεχόμενα Σάββατα κόβουμε και από ένα πόδι. Το τελευταίο αντιστοιχεί στο Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο πόδι λένε είναι γούρικο, το κρύβουν μέσα στο ψωμί, ή στα γλυκίσματα και όποιος το βρεί πρέπει να αισθάνεται γουρλής και τυχερός.

Οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής είναι: 

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας                                                                                                    2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά                                                       3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως                                                                         4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας                                                                         5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας                                                                              6η Κυριακή των Βαΐων                                                                                                     7η Κυριακή του Πάσχα 

Μία μέρα πριν δηλαδή το Σάββατο κόβουμε το ποδαράκι. Καλή Σαρακοστή, να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προσέχετε.                Σπυριδούλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου