Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

*Κρατάμε τον ζωμό από τα παντζάρια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη. Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ τον βγάζουμε από την κατάψυξη. Την Μεγάλη Πέμπτη βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά ωμά, τα σκεπάζουμε με τον ζωμό, τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα βράσουν αφήνουμε 3  λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στον ζωμό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε σε εφημερίδες να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με βαμβάκι εμποτισμένο στο λάδι.
*Αν τα βάψουμε με βαφή του εμπορίου , ας βάλουμε λιγότερο νερό, περισσότερο ξίδι και ας μην τα αφήσουμε πάνω από 3 λεπτά. Αν τα θέλουμε πιτσιλωτά, ρίχνουμε ένα κουταλάκι λάδι στην βαφή, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε τα αυγά.
*Καλύπτουμε το αυγό με έγχρωμα πέταλα λουλουδιών ή φλούδια από κρεμμύδια.Το τυλίγουμε σφικτά με καλσόν, χωρίς να το σπάσουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν αφαιρούμε το περιτύλιγμα και τα αφήνουμε πάνω σε εφημερίδα να στεγνώσουν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.φοιτητικά
πατάτες

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ - ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ - ΨΩΜΙ - ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ - ΚΡΕΠΕΣ
ζύμη για πίτσα-γεμιστά ψωμάκια-πυροσκί-πεϊνιρλί
πανίνι
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ Καβουρντίζουμε 2 κουταλιές αλεύρι με 1 φλυτζανάκι βούτυρο ή λάδι. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Το ανακατεύουμε συνεχώς και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αν θέλουμε στην αρχή στο τηγάνι λιώνουμε  στο λάδι μισό κουταλάκι φέτα. ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Διαλύω σε 1 ποτηράκι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά με μια πρέζα αλάτι. Αδειάζω σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, ανοίγω μια λακκούβα στη μέση, ρίχνω την διαλυμένη μαγιά, ανακατεύω  και προσθέτω με προσοχή (ελαφρώς χλιαρό) όσο νερό πάρει για να γίνει  ένας απαλός,  πηχτός χυλός (να κινείται από το κουτάλι). Σκεπάζω την λεκάνη. Αφήνω 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Τους τηγανίζω σε μπόλικο καλαμποκέλαιο κουταλιές κουταλιές η μια δίπλα στην άλλη. Τους αποσύρω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Σερβίρονται με ζάχαρη και κανέλα ή …

ΠΑΣΤΕΛΙ

Μετά από πολλά χρόνια έφτιαξα το αγαπημένο μας παστέλι, είναι γρήγορο, εύκολο και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Υλικά που θα χρειαστώ: 1/2 κιλό μέλι 1/2 κιλό καβουρδισμένο σουσάμι 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού μια πρέζα κανέλα Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά το μέλι ,τη ζάχαρη και το λεμόνι. Προσθέτω το σουσάμι με τη κανέλα και ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα βράζω για 2 λεπτά. Απλώνω σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζω στην παλάμη μου μισό κουταλάκι ηλιέλαιo, αλείφω τη λαδόκολλα, στρώνω   το μείγμα, το κόβω και το αφήνω να κρυώσει.
Για να στρώσω το μείγμα ευκολότερα όταν το βάλω στην λαδόκολλα το σκεπάζω με μια δεύτερη ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγω σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Το σουσάμι το καβουρδίζω σε τηγάνι λίγο λίγο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς με ξύλινη κουτάλα. Καλοφάγωτο.