Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Υλικά
αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Χτυπώ τα ασπράδια μια σφικτή μαρέγκα και με τη σειρά προσθέτω χτυπώντας τους κρόκους, την ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι.
 Σε μέτριο ταψί απλώνω λαδόκολλα, απλώνω το παντεσπάνι και ψήνω στους 160-170 βαθμούς για 30λ περίπου. Είναι έτοιμο όταν το χαράξω σε ένα σημείο με ένα μαχαίρι και βγει καθαρό. Το βγάζω από το ταψί και το αφήνω μαζί με την λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει. Αφαιρώ το χαρτί. 

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ


Μπιφτέκι: Σε ένα μπολ βάζουμε 300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 100γρ χοιρινό κιμά, 1 αυγό, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο multi, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 2-3 στρογγυλά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο γκριλ πάνω σε σχάρα με ένα ταψί από κάτω για 10 λεπτά την κάθε πλευρά. Στο τελείωμα βάζουμε από πάνω μια φέτα τυρί του τοστ να λιώσει.

Στρογγυλό ψωμάκι: Τα κόβουμε στην μέση οριζόντια και τα ψήνουμε ελαφρά στην τοστιέρα ή στην σχάρα με τα μπιφτέκια.
Επιπλέον: ροδέλες κρεμμυδιού και ντομάτας, φύλλο πράσινης σαλάτας, μουστάρδα ή κέτσαπ, μπέικον ψημένο στο γκριλ μαζί με τα μπιφτέκια, τηγανιτό αυγό.
Η συναρμολόγηση και η επιλογή γίνεται κατά βούληση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Σε ένα μπολ ψιλοκόβω: λάχανο, πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό. Αλατίζω και την αφήνω μισή με μια ώρα στο ψυγείο να μαραθεί. Από πάνω ρίχνω λίγο νερόξυδο (3-4 κουταλιές ξύδι και άλλο τόσο νερό) και αφήνω για άλλη μισή ώρα στο ψυγείο. Σουρώνω, περιχύνω με λάδι.
σαλάτες

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΧΟΙΡΙΝΟ μεΣΕΛΙΝΟ αυγολέμονο

Σε μια κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω από όλες τις πλευρές 1 κιλό χοιρινό λαιμό ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια. Προσθέτω 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ανακατεύω 2-3 φορές και σβήνω με νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. 15 λεπτά πριν το τέλος συμπληρώνω το φαγητό με το σέλινο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω όσο ζουμί θέλω και αυγοκόβω με 1ή 2 αυγά.
Σέλινο:Καθαρίζω, πλένω, κόβω σε κομμάτια 1 κιλό σέλινο (βλαστός-φύλλα). Αν θέλω τα βράζω 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνω (ζεμάτισμα).
Αυγοκόβω = χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό, τα ρίχνω στη ζεστή σούπα μου, ανακατεύοντάς την συνεχώς.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ με λιαστές ντομάτες

Τσιγαρίζω σε 2 φλιτζανάκια λάδι 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο μικρά κομμάτια να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βάζω 1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο, ανακατεύω για δυο λεπτά και σβήνω με 1 ρακοπότηρο κρασί. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, 3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 ξύλο κανέλας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος προσθέτω μια κουταλιά ντομάτα πελτέ ή παραπάνω αν το θέλω πιο κόκκινο. Αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί, υπολογίζω περίπου 3 φλιτζάνια ζεστό νερό για κάθε 1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό και 1 φλιτζανάκι λάδι.Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (200β) και μόλις βράσει το νερό ρίχνω το κριθαράκι. Μαγειρεύεται για 15- 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ανακατεύω, προσθέτω πιπέρι και όσο αλάτι χρειάζεται (αν προσθέσω νερό θα είναι βραστό).

Μπριζόλες χοιρινές - μοσχαρίσιες


εύκολα γίνονται στο φούρνο, αν τις πλύνετε, αλατοπιπερώσετε, τις βάλετε σε ένα ταψί με μισό ποτήρι νερό και 1-2 φλιτζανάκια λάδι για μια ώρα. 10 λεπτά πριν το τέλος τις περιχύνετε με λεμόνι. Αν σας αρέσει προσθέτετε από την αρχή αλατοπιπερωμένες πατάτες και ρίγανη.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΞΕΡΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Υλικά: 
100γρ από το κάθε ξερό φρούτο (σύκα, δαμάσκηνα, ανανάς, βερίκοκα, παπάγια, σταφίδες μαύρες και ξανθές )
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2-3 κουταλιές μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρίφαλα
μισό φλιτζάνι αμύγδαλα χωρίς φλούδα
Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που θα τα σκεπάζει και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτω τα αμύγδαλα.
εύκολη εκδοχή
Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε κανόνες αυτοσχεδιάστε: χρησιμοποιήστε όσα ξερά φρούτα έχετε και δοκιμάστε το σιρόπι προσθέτοντας όση ζάχαρη και μέλι σας αρέσει.

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

Γέμιση: Τσιγαρίζω σε λάδι πολύ καλά λίγο κιμά 200-300γρ. Προσθέτω 1 ψιλοτριμμένο κρεμμύδι  και ανακατεύω για 2-3 λεπτά. Το ίδιο με 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Ρίχνω 1 ποτηράκι νερό, βράζω για 5-10λ να στύψει και ρυθμίζω το αλάτι. Αποσύρω από την φωτιά και όταν κρυώσει προσθέτω 1-2 χτυπημένα αυγά, τριμμένη φέτα και πιπέρι.
Εκτέλεση: Λαδώνω ένα ταψί. Στρώνω ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνω την γέμιση αφήνοντας γύρω γύρω ένα μικρό περιθώριο για να κολλήσω τα φύλλα και από πάνω στρώνω το άλλο φύλλο. Τα ενώνω στις άκρες πιέζοντάς τα με πιρούνι ή με τα δάκτυλα. Κόβω σε κομμάτια. Αλείφω με τον κρόκο ενός αυγού, ραντίζω με τα δάκτυλά μου ελάχιστο νερό και ψήνω στους 180β.

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ

Ανοίγω ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα ταψί, που έχω στρώσει λαδόκολλα. Απλώνω στο κέντρο κατά μήκος την γέμιση, διπλώνω ρολό πιέζοντας τις άκρες να κλείσουν, αλείφω την επιφάνεια με ένα αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά νερό, ψήνω στους 180β μισή ώρα περίπου και πασπαλίζω με μπόλικη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Γέμιση: ανακατεύω 4 μήλα κομμένα μικρά κομμάτια, μισό φλιτζάνι σταφίδες μουλιασμένες σε μισό φλιτζανάκι κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι, μισό φλιτζάνι χοντροκομμένη καρυδόψιχα, 2 κουταλιές ζάχαρη, 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, 1 κουταλάκι κανέλα, τρήμα πορτοκαλιού.
(οι αναλογίες και τα υλικά είναι ενδεικτικά και η ελαστικότητα μεγάλη)
Απαραίτητα υλικά σε απλή εκδοχή.
 Γέμιση: μήλα, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες όχι μουλιασμένες ή καρύδια.
Η σφολιάτα δεν είναι απαραίτητο να αλειφτεί με αυγό. Αν δεν έχουμε ζάχαρη άχνη τριβουμε στο multi κρυσταλλική.

ΨΗΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ

Αλείφω και τις δυο πλευρές με φυτικό βούτυρο μια φέτα ξερό ψωμί και το ψήνω στην τοστιέρα ανάμεσα από δυο φύλλα λαδόκολλα (για να μην λερωθεί η τοστιέρα). Αν ψήνουμε φαγητό στον φούρνο τις βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι ή τις ακουμπάμε στην σχάρα δίπλα από το ταψί πασπαλισμένες με ρίγανη και λάδι.
ψωμί

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

με ΨΩΜΙ

με ΤΟΝΟ

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

με ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ

Τηγανίζουμε 4-5 πιπεριές κέρατο ή 3-4 πιπεριές από αυτές που έχουμε καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα. Τις αφήνουμε στο πιάτο να βγάλουν το λάδι τους. Σε ρηχή κατσαρόλα ροδίζω από όλες τις πλευρές 3-4 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια , συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3λ και συμπληρώνω με τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, λίγη ντομάτα πελτέ για κοκκίνισμα, 1 ποτηράκι νερό, λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά αν το θέλω καυτερό και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
επιπλέον λουκάνικα

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ


Σε βαθύ πιάτο ανακατεύω 1 αυγό, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη,  βουτάω στο μείγμα  και από τις δυο πλευρές 2 χονδρές φέτες άσπρο ψωμί. Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι μαργαρίνη και τηγανίζω από τις δυο πλευρές τις φέτες και το υπόλοιπο του μείγματος. Σερβίρονται ζεστές με ζάχαρη και κανέλα, μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά).        ψωμί

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ


στο αλουμινόχαρτο:
Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να  έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
στο γκριλ:
Σε ένα ταψί βάζουμε χονδρές φέτες ψωμιού προηγούμενης ημέρας, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λάδι από την μια πλευρά και πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και λάδι από την άλλη. Ψήνουμε στο γκριλ, να ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
  • Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο μια μπακέτα, λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη τις φέτες και βάζουμε ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.για 10 -15 λεπτά. Αν έχουμε άσπρο τυρί το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε στα ενδιάμεσα, αφήνοντας άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο. 
ψωμί

    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ με μακαρόνια


    Μια ποικιλία από μανιτάρια πλυμένα, σουρωμένα, ψιλοκομμένα γύρω στο μισό κιλό μαζί με 1 χονδροτριμμένο κρεμμύδι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με 1-2 φλιτζανάκια λάδι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα ή ντοματάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Βράζω ψιλά μακαρόνια, τα σουρώνω και προσθέτω τα μανιτάρια. Ανακατεύω ελαφρά.
    Τρώγονται και σκέτα.
    Ποικιλίες μανιταριών: πλευρώτους, πόρτο μπέλα, σαμπινιόν.

    Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

    ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

    Παϊδάκια = κομμένα πλευρά αρνιού ή κατσικιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σπάλα, καθώς και το μπούτι κομμένο ροδέλες.
    Εύκολα τα ψήνουμε στον φούρνο στο γκιλ. Τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου το ένα δίπλα στο άλλο, αφού προθερμάνουμε τον φούρνο, τα ψήνουμε 10 λεπτά από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε με την βοήθεια μιας μακριάς πιρούνας  από την άλλη και συνεχίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Τα βουτάμε καυτά σε αλατισμένο λαδολέμονο με ρίγανη και πιπέρι. Αν αλατίσουμε από την αρχή το κρέας αφαιρούμε το αλάτι από το λαδολέμονο.
    Κάτω από την σχάρα του φούρνου βάζουμε το ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για να συγκεντρωθούν τα λίπη.
    Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές και σαλάτες.
    αρνί 
    κατσίκι

    ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

    Δεν θα αναφέρω αναλογίες, γιατί εξαρτάται από τα υλικά και τις επιθυμίες που έχουμε.
    Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε: 
    αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
    κάππαρη
    πατάτα-καρότο κομμένα σε κύβους, αρακάς βρασμένος(αντικαθίστανται από κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά)
    Προσθέτουμε μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας.
    Σερβίρουμε με αυγά βραστά κομμένα στα τέσσερα κομμάτια και τις ελιές που μας αρέσουν. Ταιριάζουν οι πράσινες χωρίς κουκούτσι με πιπεριά. Στην μαγιονέζα αν μας αρέσει προσθέτουμε λίγη μουστάρδα.
    σαλάτες

    ΚΑΝΤΑΪΦΙ

    1/2 κιλό κανταϊφι(περίπου) χωρισμένο σε παρόμοιες λωρίδες (ίδιο πάχος-μήκος με μέγεθος που ο καθένας ορίζει)
    μείγμα: ανακατεύω 1/2 κιλό χονδροκομμένα καρύδια με αμύγδαλα (αν θέλω), 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
    σιρόπι: Βράζω για 5λ περίπου 4 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 2/3 κουταλιές μέλι, την φλούδα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.( αν αφαιρέσω 1 φλιτζάνι ζάχαρη πρέπει να προσθέσω 4 κουταλιές το λιγότερο γλυκόζη για να δέσει).
    Εκτέλεση: στην άκρη από κάθε λωρίδα βάζω 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγω ρολό. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνω με 300γρ βούτυρο. Ψήνω στους 170β για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του γλυκού. Περιχύνω το καυτό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι.

    Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

    ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ

    Πολύ εύκολα.
    Μικρά λουκάνικα-φύλλο σφολιάτας
    Κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστό λιγότερο από το μήκος των λουκάνικων. Τυλίγουμε το λουκάνικο αφήνοντας τις άκρες του ελεύθερες. Κόβουμε την σφολιάτα μόλις διπλώσει και πιέζουμε την ένωση με τα δάκτυλα ή πιρούνι για να κλείσει. Ψήνουμε στους 180β.
    επιπλέον λουκάνικα

    ΤΥΡΟΠΙΤΑ

    Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα από την πάνω πλευρά. Απλώνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα, ομοίως λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε ελαφρά με ελάχιστο νερό και την ψήνουμε στους 180-200β για 35-45 λεπτά.
    Γέμιση: Ανακατεύουμε 4 αυγά, 1 φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά κορν φλάουρ ή αλεύρι, 300-400γρ περίπου τριμμένη φέτα με μυζήθρα(μπορούμε και λιγότερο), 1/2 φλιτζανάκι λάδι και πιπέρι.

    Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

    ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

    Σε ρηχή κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι και σοτάρω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια(400γρ) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Σιγοβράζουν , όταν απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά προσθέτω τις γαρίδες και ανακατεύω καλά. Σβήνω με 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνω να σιγοβράζουν για 15 λεπτά, να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Στην πορεία ελέγχω για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
    Προτιμώ ακαθάριστες και καλά πλυμένες γαρίδες, γιατί δίνουν καλύτερη γεύση. Ενδεικτικά 500γρ. 
    Βράζω μισό κιλό ψιλά μακαρόνια al dente, τα σουρώνω, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με την σάλτσα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τα ανακατεύω και τα σερβίρω ζεστά με τριμμένο τυρί.

    ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

    Πλένω, καθαρίζω, περνώ με χυμό λεμονιού και κόβω σε μικρά κομμάτια φρέσκα μανιτάρια. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Σβήνω την φωτιά, τα αλατοπιπερώνω, τους ρίχνω λεμόνι, λάδι και τα ανακατεύω. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στη ζέστη για 15-20 λεπτά. Τα σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

    ΠΟΥΤΙΓΚΑ

    5-6 φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, με 1 ποτήρι λάδι, 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς και 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Προσθέτω μισό κουταλάκι κανέλα ,μισό γαρύφαλλο και σε όσες ποσότητες έχω τα κάτωθι: καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα, άσπρη-μαύρη σταφίδα, φρουϊ γλασέ ψιλοκομμένα, κορν φλέικς, σοκολάτα τρούφα και ½ -1 ποτήρι ζάχαρη(δοκιμάζουμε και την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά. Την βάζω σε λαδωμένο ταψί (λεπτή στρώση) και ψήνω στους 200β για μισή ώρα με 40 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα.. Όταν κρυώσει, δεν την βγάζω από το ταψί και γαρνίρω, αν θέλω, με σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα.

    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

    …αλλά πεντανόστιμο! Το μυστικό του δεν είναι μόνο οι αναλογίες των υλικών του, αλλά και  η ανάδευσή του με ξύλινη κουτάλα. Η συνταγή είναι της Ιωάννας.
    Ανακατεύουμε για 5 λεπτά 300γρ. μαργαρίνη soft, που την έχουμε ζεστάνει ελαφρώς με 240 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 240γρ. χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα 3-4 πορτοκαλιών, 250 γρ. καρύδια τα μισά χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα, 200γρ. άσπρη σταφίδα, ½  κουταλάκι γαρύφαλλο, 1 ½  κουταλάκι κανέλα. Συνεχίζοντας την ανάδευση προσθέτουμε 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει (για κέικ). Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί του φούρνου, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου.
    Πριν ξεκινήσουμε το γλυκό μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού για 10-15λ. Τις σουρώνουμε και στον χυμό προσθέτουμε όσον χρειάζεται για να συμπληρωθούν τα 240γρ.

    ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ (ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ) με σταφίδες



      • Υλικά
        ½ φλιτζάνα καλαμποκέλαιο
        ½ φλιτζάνα ζάχαρη
        ½ φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού και ξέσμα απο ένα πορτοκάλι
        ½ φλιτζάνα γάλα
        2 αυγά
        1 μπέικιν πάουντερ
        2 κουταλιές της σούπας άσπρο αλεύρι
        1 κούπα μαύρες σταφίδες ή ξανθές
        Καλαμποκάλευρο όσο χρειαστεί (περίπου μισό κιλό) και λίγο κονιάκ
        Εκτέλεση
        Σε ένα σκεύος χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξέσμα, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το άσπρο αλεύρι και το μπέικιν.
        Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο-λίγο καλαμποκάλευρο, όσο χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός( όπως το κέικ).
        Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.Το πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι. (Σοφία)
    • Έψαχνα πολύ καιρό για την συγκεκριμένη γεύση, την βρήκα χθες, την έφτιαξα σήμερα.

    Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

    Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά μαρμελάδα. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη τα μήλα που θέλουμε, χωρίς να χάσουμε το ζουμί τους. Τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε με υπομονή στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλας και βανίλιες ανάλογα με την ποσότητα. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι. Την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη.
    (αν είναι αραιή ξαναβράζουμε προσθέτοντας ζάχαρη μόνο αν χρειάζεται., αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση)
    Αποθηκεύεται σε καθαρά γυάλινα βάζα που τα αφήσαμε στον φούρνο για 1/2 ώρα στους 70β.

    μαρμελάδες

    Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Θα σας παρακαλούσα εφ' όσον το επιθυμήτε και σας είναι εφικτό, κοινοποιήστε την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας στους φίλους σας και ζητήστε τους να πράξουν το ίδιο.
    <Δεν είμαι φταίχτης για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που έχουμε υποστεί και πρόκειται να υποστούμε. Δεν θέλω να επιτρέψω την συμμετοχή μου στο "διαίρει και βασίλευε", γιατί θα σκορπίσει τις στάχτες τις επιβίωσής μου. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους, την ηττοπάθεια, την απάθεια, την ελαστικότητα και τις υποσυνείδητες ενοχές, που μου έχουν προκαλέσει και να δείξω ότι δεν  φοβάμαι τα χειρότερα , αν πεισθώ ότι πρόκειται για το καλύτερο>.

    Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

    ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ με πορτοκάλι

    Καθαρίζουμε 2 μήλα, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρό κατσαρολάκι με 3 φλιτζανάκια νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 ξύλο κανέλα.  Βράζουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά γυρνώντας τα μια φορά. Προσθέτουμε τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κουταλιά ζάχαρη, μια χούφτα άσπρες σταφίδες και σιγοβράζουμε άλλα 10λ γυρνώντας τα μήλα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχει απορροφηθεί το υγρό, βάζουμε τα μαλακωμένα μήλα σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, στύβουμε το σιρόπι όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας το για επιπλέον ζάχαρη. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τυρί

    Φτιάχνουμε ένα πηχτό μείγμα από βούτυρο soft και τριμμένο στον τρίφτη κίτρινο τυρί. Το αλείφουμε παχύ στρώμα πάνω σε στρογγυλές φέτες άσπρης γαλλικής μπακέτας και ψήνουμε στους 180-200β να λιώσει και ροδίσει το τυρί. Προσοχή στο βούτυρο! Όσο χρειάζεται για να συγκρατήσει το τυρί.
    μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο

    ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τόνο

    Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και στο τέλος τοποθετούμε μισό αυγό πασπαλισμένο με πιπέρι.
    μείγμα: ανακατεύω 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό, σουρωμένο, τριμμένο με το πιρούνι με 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι με 1 ή 2 κουταλιές μαγιονέζα.
    προτεινόμενο ψωμί:  μπακέτα κομμένη κατά μήκος και στην μέση. 
    μπρουσκέτες μεσογειακές - με τυρί

    ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ μεσογειακές


    Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε ελαφρώς με ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο 5λ να μαραθούν τα υλικά.
    μείγμα: ψιλοκόβω ντομάτα χωρίς τα σπόρια, ελιές, κρεμμύδι, φέτα - πασπαλίζω με αλάτι, ρίγανη - ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και αναμειγνύω.
    μπρουσκέτες με τόνο - με τυρί

    Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

    ΝΤΑΚΟΣ

    Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
    1.  Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
    2. Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλιτόνο, αυγό σφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.

    Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (σούπα)

    Ψιλοκόβω 2-3 φέτες μπέικον ή 1 χωριάτικο λουκάνικο και μαζί με ένα μικρό κρεμμυδάκι τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Προσθέτω 1 καρότο, 1 πράσο, 1 πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, διάφορα λαχανικά εποχής όλα ψιλοκομμένα, αλάτι, χυμό ντομάτας ή πελτέ, τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Προσθέτω μια χούφτα μακαρονάκι κοφτό, ελέγχω το αλάτι, το νερό και συνεχίζω το βράσιμο να μαλακώσει το ζυμαρικό. Η σούπα μένει με λίγο ζουμί. Πασπαλίζω με πιπέρι και τριμμένο άσπρο τυρί της αρεσκείας μου.

    ΚΟΝΣΟΜΕ ΚΟΤΑΣ ή ΚΡΕΑΤΟΣ

    <μισή κότα τεμαχισμένη> ή <μισό κιλό βοδινό ή μοσχάρι στήθος ή ουρά τεμαχισμένα>
    Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ το κρέας ή την κότα, τα σκεπάζω με νερό, τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ξαφρίζοντας τά (αφαιρώ τον αφρό με τρυπητή κουτάλα).
    Προσθέτω 2-3 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2-3 καρότα, 1 πράσο, 2 φύλλα μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 πατάτα, λίγο αλάτι, νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχω για αλάτι προς το τέλος και ρυθμίζω την ποσότητα του ζωμού που θέλω. Σουρώνω τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω όποιο λαχανικό μου αρέσει.
     Αν έχω μαγειρέψει κοτόπουλο το ψιλοκόβω και το  ρίχνω στο κονσομέ προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. 
    Αν έχω μαγειρέψει κρέας το τοποθετώ σε πιατέλα μαζί με την πατάτα, το πασπαλίζω με πιπέρι,
     το περιχύνω με λαδολέμονο και το διατηρώ ζεστό σκεπασμένο με βαθύ πιάτο ή καπάκι κατσαρόλας.
    Ο ζωμός συνοδεύεται με ψημένες φέτες ψωμιού.
    (απαραίτητα λαχανικά: σέλινο, κρεμμύδι, καρότο)

    Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΤΟΣ ΠΛΑΚΙ (γρήγορος)

    Πλένω, αλατίζω και αφήνω να ξεπαγώσει έναν κατεψυγμένο μπακαλιάρο. Τον κόβω σε δυο κομμάτια αν χρειάζεται. Σε ρηχή κατσαρόλα ψιλοκόβω 3-4 σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο. Βάζω τον μπακαλιάρο, πιπέρι, 3-4 κουταλιές λάδι, σκεπάζω με νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου. Στο ενδιάμεσο ελέγχω για αλάτι και στο τέλος περιχύνω με χυμό λεμονιού.
    ψάρια

    ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ή ΚΕΦΑΛΟΣ ΠΛΑΚΙ

    Βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, 1 καρότο κομμένο ροδέλες, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και 1 κλωνάρι σέλινο. Φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει πάντα τα υλικά μας. Προσθέτουμε το ψάρι κομμένο σε δυο κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και σιγοβράζουμε για 10-15λ, να βράσει το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό. Αφήνουμε όσο ζωμό θέλουμε και περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού.
    ψάρια

    ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΠΕΪΚΟΝ


    Αν επιλέξουμε κατεψυγμένες και καθαρισμένες (μεγάλες), απλώς τις πλένουμε, τις αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσουν τις τυλίγουμε με μισή φέτα μπέικον και τις τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι και από τις δυο πλευρές.
    Αν είναι φρέσκες τις πλένουμε, τις βράζουμε για 2 λεπτά σε νερό που ίσα τις σκεπάζει, τις καθαρίζουμε, τις τυλίγουμε με...κλπ.
    Στην περίπτωση αυτή σουρώνουμε το ζωμό, συμπληρώνουμε με νερό δυο φλυτζάνια, 1 κουταλάκι λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λ. μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
    ψάρια

    ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

    ΡΥΖΙ: Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα και το βράζουμε για 20λ. Το σουρώνουμε, το ξαναβάζουμε στην ζεστή κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με 2 κουταλιές λάδι.
    ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι 250γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 3-4λ σε ελαφρά αλατισμένο νερό, που βράζει. Το σουρώνουμε καλά και το απλώνουμε πάνω από το ρύζι.
    4 μερίδες

    ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ με καλαμπόκι και ρύζι

    Κόβουμε ένα στήθος κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτουμε μισή πιπεριά κομμένη λεπτές φέτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι κρασί ή νερό. Συμπληρώνουμε με μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15λ μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την φωτιά, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα, από πάνω μια πρέζα ρίγανη και αφήνουμε 5λ σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να σερβίρουμε το ζεστό ρύζι με καλαμπόκι.
    κοτόπουλο

    Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

    ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ

    Με τον όρο ψευτόσουπα εννοώ κάθε σούπα που δεν περιέχει μοσχάρι, πουλερικό ή ψάρι.
    Με σποράκι
    Βράζω σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 καρότο ψιλές ροδέλες, 1 μικρή ψιλοκομμένη πατάτα και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 3 φλιτζανάκια σποράκι, αλάτι, πιπέρι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Αν την θέλω πιο κόκκινη συμπληρώνω με ντομάτα. Ελέγχω το νερό, γιατί συνήθως αυτή η σούπα τρώγεται ζουμερή.
    Με ρύζι
    Βράζω  σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 2 σκελίδες σκόρδο και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Αν έχω ψιλοκόβω και μια ντομάτα. Βγάζω το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2-3 φλιτζανάκια ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται και ντομάτα πελτέ αν μου αρέσει πολύ κόκκινη.
    Με ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7
    Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, ντομάτα φρέσκια και πελτέ, 1 κουταλιά φακές, αλάτι. Σουρώνω και στον ζωμό προσθέτω ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα αν χρειάζεται και παρακολουθώ το νερό για να συμπληρώσω όποτε χρειάζεται.
    Με μικρό κοφτό μακαρονάκι
    Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, ένα χονδρό κοτσάνι σέλινο κομμένο ροδέλες, 1 μικρή πατάτα και 1 καρότο κομμένα κύβους, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και μια ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα. Προσθέτω 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι τσαγιού μακαροντζίνι, λάδι και συμπληρώνω με όσο νερό χρειάζεται καθώς βράζει.
    Στις σούπες αν έχω και θέλω προσθέτω κύβους λαχανικών, πουλερικών ή κρέατος, και αφαιρώ το αλάτι.


    Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

    ΠΙΤΣΑ


                                    
    Βάση: Έτοιμα ζυμάρια, ή φύλλο σφολιάτας ελαφρώς λαδωμένο, διπλωμένο στη μέση, με κέτσαπ ανάμεσα και τρυπημένο με το πιρούνι, ή 5 φύλλα κρούστας διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα ανάμεσα.
    Αλείφω τη βάση με κέτσαπ ή ντομάτα πελτέ ή απλή σάλτσα.
    Ανακατεύω τα διάφορα μαλακά τυριά με  τα ψιλοκομμένα αλλαντικά και τα στρώνω.
    Από πάνω σκορπίζω ροδέλες πιπεριάς , ντομάτας, ρίγανη, μανιτάρια και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μου.
    Ψήνω στους 180β για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η βάση και να ροδίσει στην επιφάνεια.

    ΖΥΜΗ  για ΠΙΤΣΑ-ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ-ΠΥΡΟΣΚΙ-ΠΕΪΝΙΡΛΙ
    Αν κάποιος από σας θελήσει να δοκιμάσει μια πετυχημένη ζύμη πίτσας, σας παραθέτω την συνταγή της φίλης μου Έλλης. Μπορούμε να φτιάξουμε δυο ή ένα μεγάλο ταψί  και είναι μια οικονομική λύση για πάρτυ μια και μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα των υλικών μειώνοντας το κόστος.
    Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα διαλύω 1 φακελάκι μαγιά. Προσθέτω  μια πρέζα αλάτι, ½ ποτήρι λάδι, 3 ποτήρια αλεύρι και όσο πάρει, ώστε η ζύμη να μην κολλά στα χέρια. Το αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 30λεπτά να φουσκώσει. Το στρώνω με τα δάκτυλα στο λαδωμένο  ταψί. Απλώνω σάλτσα, αλλαντικά, χορταρικά, τυρί, μπέικον. Αν θέλω λεπτό ζυμάρι ψήνω αμέσως στους 200β, αν θέλω χονδρό το αφήνω να ξαναφουσκώσει.
    Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε ψωμάκια παραγεμισμένα με ψιλοκομμένες ελιές, ντομάτα και φέτα ή τυλίγουμε λουκάνικα(πυροσκί) ή πενιρλί

    Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

    ΑΛΜΥΡΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ

    Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε την μια επιφάνειά του με ντομάτα, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και τυλίγουμε ρολό. Καθώς τυλίγουμε την καθαρή πλευρά, αλείφουμε με ελάχιστο λάδι. Σχηματίζουμε έναν μακρύ κορμό, τον οποίον κόβουμε σε ροδέλες. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε τις ροδέλες και ψήνουμε στους 180β να ροδίσουν.
    ντομάτα: κέτσαπ ή ελαφρώς αραιωμένη ντομάτα πελτέ ή συμπυκνωμένος πολτός, ό,τι έχουμε.
    Αν μας αρέσει και έχουμε πασπαλίζουμε την κάθε ροδέλα με σουσάμι.

    Σουβλάκια, λουκάνικα, ζυμάρια ψητά


    Σε αυτήν την περίπτωση ψήνουμε από νωρίς και διατηρούμε ζεστά, όλα τα ψητά μαζί με τα ζυμάρια στο ίδιο ταψί σκεπασμένα, στον φούρνο στους 50-60 βαθμούς.
    Αν δεν έχουμε  ψηστιέρα, ψήνουμε στο γκριλ της κουζίνας τοποθετώντας τα σε σχάρα με ταψί από κάτω.
    Σουβλάκια: Πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε, ψήνουμε από όλες τις πλευρές και τα ραντίζουμε με λαδολέμονο.
    Λαδολέμονο: σε πιάτο αναδεύω στα γρήγορα με πιρούνι χυμό λεμονιού, λάδι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Αν συμβεί τα ψητά να είναι λίγο ανάλατα απλώς προσθέτω μια πρέζα αλάτι στο λαδολέμονο.
    Τα χωριάτικα λουκάνικα τα χαράσσω κατά μήκος. Τα απλά βραστά λουκάνικα απλώς τα περνώ μέσα από ένα καλαμάκι, τα ψήνω από 2-3 πλευρές και τα ραντίζω με λαδολέμονο (χωρίς ρίγανη και πιπέρι). Για πιο γρήγορα ψήνονται και σε ταψί.
    επιπλέον λουκάνικα σουβλάκια

    Τα ζυμάρια αν τα ψήσω στον φούρνο ή τα τηγανίσω τα αλείφω με λίγο λάδι ενώ στην τοστιέρα τα ψήνω για 2-3 λεπτά όπως είναι. Τα σερβίρω κομμένα σε 2 ή 4 κομμάτια.

    Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

    ΦΑΣΟΛΙΑ με μπέικον

    Μουσκεύουμε τα φασόλια (250γρ) από το προηγούμενο βράδυ με μισό κουταλάκι σόδα και την επόμενη μέρα αφού τα ξεπλύνουμε τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε, πλένουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε νερό με 1 κουταλάκι αλάτι και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε.
    Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο 100γρ μπέικον κομμένο μικρά κομμάτια, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Σβήνουμε με 1 κούπα νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια, μπαχάρι, μια πρέζα μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι ή μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ντομάτα πελτέ αν τα θέλουμε πιο κόκκινα, ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά 15-20λ, όσο χρειάζεται για να χυλώσει.



    Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

    ΓΙΓΑΝΤΕΣ

    Τους  μουλιάζουμε στο νερό με ½  κουταλάκι σόδα για 8-10 ώρες. Τους ξεπλένουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε καθαρό νερό, σουρώνουμε,  ξαναπλένουμε με χλιαρό νερό και τους ξαναβάζουμε  σε χλιαρό αλατισμένο  νερό για να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ταψί. Ψιλοκόβουμε 1 μικρό κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 1 πράσο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 καρότο, λίγο μαϊντανό, 3-4 φύλλα σπανάκι, προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι , πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή πιπεριά και πάπρικα, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ ή χυμό ντομάτας ή ψιλοκομμένα ντοματάκια,  2-3 φλιτζανάκια λάδι, 1 ποτήρι νερό και τα ανακατεύουμε. Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα να μαλακώσουν και να δέσουν όλα τα υλικά μας.
    (απαραίτητα υλικά είναι το κρεμμύδι, λάδι, ντομάτα πελτέ και μαϊντανό και οι γίγαντες να μην υπερβαίνουν τα 250γρ γιατί το φαγητό αυγατίζει με τα λαχανικά).

    Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

    ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ

    Πλάθουμε μια ζύμη από κιμά, 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά ανά μπιφτέκι, αλάτι πιπέρι,ρίγανη, ελάχιστο λάδι και λεμόνι. Σχηματίζουμε μπιφτέκια με ομοιόμορφο πάχος όχι πιο μεγάλο από ένα εκατοστό. Τα βάζουμε σε ταψάκι, σκεπασμένα με καπάκι, πάνω από μια ρηχή κατσαρόλα με νερό (κατά τα 2/3), που βράζει. Τα μαγειρεύουμε 15 λεπτά ανά πλευρά και στο τέλος προσθέτουμε μισό κουταλάκι βούτυρο πάνω από κάθε μπιφτέκι. Ελέγχουμε το νερό γιατί εξατμίζεται.

    Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

    ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

    Σήμερα αν και αργοπορημένη έφτιαξα κουραμπιέδες με  επιτυχία με την  συνταγή μιας συναδέλφου μου. Την παραθέτω:
    Σε μια λεκάνη ανακατεύω <110γρ ζάχαρη άχνη, 600γρ αλεύρι, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 βανίλια, 125γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα> και ρίχνω σιγά σιγά αναμειγνύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι ένα μείγμα από <25γρ κονιάκ, 300γρ βούτυρο γάλακτος μαλακωμένο, 1 κρόκο αυγού
    Απλώνω παχιά ζύμη και κόβω τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλω ή πιο απλά με το στόμιο ενός ποτηριού. Τους στρώνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (δεν φουσκώνουν) και ψήνω στους 170β πάνω κάτω για 20-25λ. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
    Τα αμύγδαλα καβουρδίζονται καθαρισμένα ή ακαθάριστα, στρωμένα σε ταψί, στους 180β για λίγα λεπτά. 

    Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

    ΣΙΡΟΠΙ

    Να θυμάστε ότι στα σιροπιαστά γλυκά η ποσότητα του σιροπιού μπορεί να μας ξεγελάσει, γιατί το γλυκό θα απορροφήσει περισσότερο ή λιγότερο υγρό από το αναμενόμενο, αν είναι σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αν έχει περισσότερο αλεύρι ή σιμιγδάλι κ.ο.κ.
    Δεν αγχωνόμαστε!
    ... το σιρόπι που θα περισσέψει διατηρείται στην κατάψυξη για το επόμενο γλυκό...
    ... φτιάχνουμε αμέσως ένα σιρόπι από μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και το βράζουμε για 1-2λ...

    Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

    ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

    Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο μισό κόκορα κομμένο σε κομμάτια. Τα μεταφέρω σε μια  κατσαρόλα. Στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζω 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, την σβήνω με ένα ποτήρι νερό ή κόκκινο κρασί και  αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις. Περιχύνω τον κόκορα με τον ζωμό, προσθέτω ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγους κόκκους μπαχάρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας λίγο αλάτι και σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει, χωρίς να πήξει η σάλτσα.. Λίγο πριν το τέλος αλατίζω και πιπερώνω.
    Βράζω μακαρόνια Ν5 (με μικρή τρύπα) 2 λεπτά λιγότερο από την οδηγία. Τα σουρώνω, τα περιχύνω με λίγο λάδι και τα ανακατεύω με την σάλτσα.  
    πουλερικά

    Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

    ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ στο ψυγείο

    Ένα πανεύκολο γλυκό. Θα παραθέσω τις αναλογίες για την ποσότητα που φτιάχνω και αντιστοιχεί σε ένα μακρόστενο (μεγάλο) πυρέξ. Όταν το πρωτοέφτιαξα, για να το δοκιμάσω, μείωσα στο 1/3 τη δόση.
    Γεμίζω τον πάτο ενός ταψιού με τετράγωνα μπισκότα (πτι-μπερ). Τα ολικής άλεσης ταιριάζουν περισσότερο. Από πάνω στρώνω την κρέμα και πασπαλίζω με τριμμένο μπισκότο.
    Κρέμα: ανακατεύω 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με 3 κουτιά μεγάλα γάλα ζαχαρούχο,τον χυμό 3 λεμονιών και ξύσμα από 1 λεμόνι.
                                                                                                                ...από την Στελίνα...                              

    ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

    Σοτάρουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι  3-4 μερίδες γαλοπούλας. Προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με νερό και την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μαζί με 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες, άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό κάθε φορά που χρειάζεται.15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα τρυφερά φύλλα από ένα μαρούλι (πλυμένα) και δοκιμάζουμε για αλάτι. Αυγοκόβουμε με ένα αυγό.
    Φροντίζουμε το φαγητό μας να έχει ζωμό για το αυγόκομα.

    Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

    ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

    Ένα ωραίο ψάρι, αλλά επικίνδυνο, μόνο ψαράς θα πρέπει να σας το καθαρίσει, είναι ο σκορπιός, που γίνεται και ψαρόσουπα, αλλά και μπουρδέτο: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά, ένα ψιλοκομμένο (στο multi) κρεμμύδι και 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, σε 2 φλιτζανάκια λάδι.  Το σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε), προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1\3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, 5-6 φύλλα μαϊντανό. Σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου. 
    ψάρια

    Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

    Πατάτες στρογγυλές φούρνου


    Στον σούγο της γαλοπούλας ή του χοιρινού ψήνω στους 150β στην κάτω θέση για 1 ½ -2 ώρες αλατοπιπερωμένες, με λίγο λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο,  στρογγυλές πατάτες. Προσθέτω λίγο νερό όποτε χρειάζεται και όταν μαλακώσουν αυξάνω την θερμοκρασία στους 200β να απορροφηθούν τα επιπλέον υγρά. Έτσι γίνονται μαλακές και όχι ξεροψημένες.
    πατάτες

    Σούπα των Χριστουγέννων για ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι


    Μαγειρεύεται όπως η αυγοκομμένη κρεατόσουπα με υλικά 1-2 μερίδες μοσχάρι και τις φτερούγες, τον λαιμό και τα πόδια της γαλοπούλας.
    Τα κρέατα και τα λαχανικά σουρώνονται, τοποθετούνται σε διαφορετικές πιατέλες, πασπαλίζονται με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Σκεπάζονται για να διατηρηθούν  ζεστά και μαλακά. Στον ζωμό βράζουμε ρύζι και αυγοκόβουμε.

    Μπακλαβάς σε ρολό

    Γέμιση:  ½ κιλό καρύδια τριμμένα και δυο  χούφτες ψιλοκομμένα αμύγδαλα,  ½  φλιτζάνι φρυγανιά, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
    Ψιλό φύλλο κρούστας γύρω στο μισό κιλό (12 φύλλα), πινέλο, βούτυρο φυτικό με λάδι ελιάς.
    Απλώνω δυο λαδωμένα φύλλα και τα πασπαλίζω με γέμιση. Τα τυλίγω ρολό και αυτό το ρολό το τυλίγω σε ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο ( 4 κομμάτια) σε λαδωμένο ταψί, τα καρφώνω με γαρύφαλλα, τα λαδώνω, τα κόβω και τα ψήνω στους 150-160β στον αέρα να ροδοψηθούν παντού. Σε κρύο ή ζεστό μπακλαβά περιχύνω καυτό σιρόπι.
    Σιρόπι: 600γρ. ζάχαρη, 3 κουταλιές γλυκόζη, 2 ποτήρια νερό,  3-4 κουταλιές μέλι, χυμό και φλούδα ενός λεμονιού.

    Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

    ΑΠΛΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ


    Α. Πλένω  4-5 φορές μαρουλόφυλλα, λίγη ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο.
    Κόβω την σαλάτα μου στο σουρωτήρι για δυο λόγους: για να σουρώσει από τα νερά – για να χρησιμοποιήσω όση χρειάζομαι και την υπόλοιπη να την διατηρήσω  καλά σκεπασμένη 1-2 μέρες στο ψυγείο.
    Το μαρούλι και η ρόκα χοντροκομμένα.
    Τα κρεμμυδάκια με τα 2/3 της πράσινης άκρης και ο άνηθος ψιλοκομμένα.
    Βάζω όση σαλάτα χρειάζομαι σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή πιατέλα και αλατίζω. Από πάνω ραντίζω με μπαλσάμικο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζω 1-2 κουταλιές μαύρες  μικρές ελιές και γαρνίρω με αλατισμένο αγγούρι κομμένο όπως μου αρέσει. 
    Β. Σε ένα σουρωτήρι ψιλοκόβω πράσινο και κόκκινο λάχανο. Τα πλένω 4-5 φορές , με το σουρωτήρι, μέσα σε λεκάνη με καθαρό κάθε φορά νερό. Σουρώνω. Τρίβω από πάνω με τον τρίφτη μπόλικο καρότο. Ανακατεύω. Βάζω σε πιατέλα όσο χρειάζομαι, αλατίζω, ραντίζω με λεμόνι και λάδι και γαρνίρω με ελιές.
    Γ. Βάζω σε μια πιατέλα ρόκα χοντροκομμένη, αλατισμένη και ραντισμένη με μπαλσάμικο ξύδι. Γαρνίρω με κομμένα στη μέση και αλατισμένα ντοματίνια. Ραντίζω με λάδι και σκεπάζω την σαλάτα με φλούδες σκληρού τυριού. 
    σαλάτες

    Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

    ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

    Το ταψί πρέπει να έχει το μέγεθος από τα φύλλα κρούστας.
     Η ποσότητα της κρέμας αναφέρεται σε μια πλούσια μπουγάτσα με μισό κιλό περίπου φύλλα. Για μικρότερη ποσότητα θα μειώσουμε τις αναλογίες στο μισό, Μπορούμε να φτιάξουμε δυο μικρότερα ταψιά μπουγάτσας και το ένα άψητο να το διατηρήσουμε στον καταψύκτη, αφού κρυώσει ή στην μισή κρέμα να προσθέσουμε μια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και να τη μετατρέψουμε σε μπουγάτσα σοκολάτας. Ότι και αν επιλέξουμε πρώτα θα στρώσουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5-7 βουτυρωμένα φύλλα και μετά θα φτιάξουμε την κρέμα.
    Κρέμα: Βράζουμε 6 φλιτζάνια γάλα με μια φλούδα λεμονιού, 2 ξυλάκια κανέλας και 2 βανίλιες , (προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί).Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας  μέχρι να πήξει 1 φλ ζάχαρη και 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό. Αποσύρουμε από την φωτιά, βγάζουμε την φλούδα και την κανέλα, αναδεύουμε ελαφρώς για 2-3λ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε ανακατεύοντας 3 ολόκληρα αυγά καλά χτυπημένα (τα έχουμε έτοιμα). Βάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα 5-7 βουτυρωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 40-50λ περίπου μέχρι να ψηθεί όλο το γλυκό. Αφού ψηθεί την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
    Για τα φύλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος ή φυτικό 250γρ περίπου, ακόμα και λάδι.

    ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

    Υλικά: 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο, 2 ποτ. νερού ζάχαρη, 2 κουταλάκια σόδα, 2 κουταλάκια κανέλα, 3 κουταλιές μέλι, όσο πάρει αλεύρι(600-700γρ.).
    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια (ούτε πολύ σφικτή, ούτε πολύ μαλακή). Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 150β στον αέρα, 10-15λ ανάλογα με το μέγεθος από τα μπαλάκια. Φουσκώνουν και ψήνονται πολύ γρήγορα. Τα κολλάμε ανά δυο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
    ... τα δοκίμασα, ήταν καταπληκτικά! ... από την Σοφία...

    Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

    ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

    Χτυπάω μαζί 130γρ φυτικό βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3 αυγά, ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 2 βανίλιες. Όταν αφρατέψει προσθέτω 1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο( είναι προαιρετικό), 2 φλ σιμιγδάλι ανακατεμένο με 1/2 φλ αλεύρι για κέικ και 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με 3/4 φλ γάλα ή χυμό πορτοκάλι με λίγο ούζο. Προαιρετικά 1 κουταλάκι κανέλα και 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
    Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 26.
    Ψήνουμε στους 180β για 45λ περίπου.
    Περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το χλιαρό γλυκό και το βάζουμε στον φούρνο για λίγο για καλύτερη απορρόφηση του υγρού.
    Σιρόπι: 3 φλ ζάχαρη, 3 φλ νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλα, 6-7 γαρίφαλα. Βράζουν για 5λ.
                                                                                                                                                    ΑΝΝΑ

    Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

    ΚΑΝΤΑΪΦΙ με ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

    Ανοίγω πολύ καλά 1 πακέτο κανταϊφι (400γρ περίπου), το τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω στους 180β για 20-30λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει σε όλη του την μάζα. Όταν κρυώσει ρίχνω σιγά σιγά χλιαρό το σιρόπι.
    Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλ νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.
    Πάνω στο σιροπιαστό καταϊφι στρώνω την κρέμα.
    Κρέμα: Σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνω 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού, 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με 1 1/4 φλ ζάχαρη και 1/3 φλ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύω συνεχώς το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Τότε το αποσύρω από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω 2 κουταλιές βούτυρο και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού.
    Γαρνίρω με 1 πακέτο φυτική σαντιγί σε σκόνη που έχω  ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
    Πασπαλίζω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και ζαχαρωμένα φρούτα.

    Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

    ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

    Αναμειγνύω σε βαθιά σαλατιέρα:
    1 μέτριο μπολ ψιλοκομμένο λάχανο  ελαφρώς αλατισμένο
    3 τριμμένα καρότα
    1 φλιτζάνι τυρί regato σε κύβους ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
    1 φλιτζάνι καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον ψιλοκομμένα
    1/2φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2/3 φλ μαγιονέζα
    1 φλιτζανάκι λάδι-5-6 κλωναράκια άνηθο-μισό κρεμμύδι-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένα στο multi
    Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας και την περιεκτικότητα της σαλάτας σε λάχανο.
    σαλάτες

    ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

    Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου