Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Είναι ένα μπελαλίδικο και χρονοβόρο φαγητό. Δεν είναι όμως απαραίτητο να το προετοιμάσουμε το Μεγάλο Σάββατο, μπορούμε απλώς να το μαγειρέψουμε.
Υλικά για 4-6 μερίδες:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη 2 πατσές, 1 έντερα, 1 συκωταριά, 4 μαδημένα πόδια από κατσίκι ή αρνί.
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα ροδέλες, λίγο άνηθο, 1 φλιτζανάκι λάδι.
Προετοιμασία:
Μπόλικο αλάτι χονδρό και λεμόνια κομμένα στα τέσσερα.
 Πατσές: Τις ρίχνουμε σε βραστό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 3-5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι μέχρι να αφαιρεθούν τα ξένα σώματα και να ασπρίσουν. Ξεπλένουμε. Κόβουμε σε λωρίδες στο μήκος από τα πόδια.
Έντερα: Τα κόβουμε σε 4 μεγάλα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κόβουμε για ευκολία με ένα ψαλίδι κατά μήκος. Το ξεπλένουμε από τις βρωμιές. Το τρίβουμε με αλάτι και λεμόνι και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ασπρίσει. Ξεπλένουμε.
Πόδια: Αν έχουν τρίχες τις καίμε με ένα αναμμένο κερί. Με μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ανάμεσα από τα δυο δάκτυλα και καθαρίζουμε. Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι. Ξεπλένουμε.
Συκωταριά: Την πλένουμε καλά και κόβουμε λωρίδες στο μήκος των ποδιών. Φυλάμε τα πιο μικρά κομμάτια.
Συναρμολόγηση: Παίρνουμε ένα πόδι. Βάζουμε δίπλα του μερικές λωρίδες από την πατσά και την συκωταριά. Πιάνουμε με το χέρι μας το πόδι με την γέμιση και την μια άκρη από το έντερο. Με το άλλο χέρι τυλίγουμε το έντερο  πάνω-κάτω, δένουμε τις άκρες και κόβουμε.
Συγκεντρώνουμε και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια όσα υλικά από έντερα, πατσά και συκωταριά μας περίσσεψαν.
Σε αυτό το σημείο ή τα διατηρούμε στην κατάψυξη ή τα μαγειρεύουμε.
Διατήρηση: Βάζουμε σε ένα τάπερ το ένα ποδαράκι δίπλα στο άλλο και σε μια σακούλα τα κομμένα περισσεύματα. Αποθηκεύονται στην κατάψυξη.
Μαγείρευμα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμένα περισσεύματα, τα γεμιστά πόδια, αλάτι και ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις για να δούμε μήπως χρειάζεται ξάφρισμα. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τα λαχανικά, το λάδι και σιγοβράζουμε για 2-2 1/2 ώρες. Προσθέτουμε πιπέρι και αυγοκόβουμε με 1 αυγό και χυμό 2 λεμονιών.
Να είστε καλά και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου