Πλένω 4-5 πιπεριές Φλώρινας και με την υγρασία τους τις ψήνω για 15-20 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.Σκεπάζω το ταψί.'Οταν κρυώσουν αφαιρώ φλούδια, σπόρους, κοτσάνια, αλατίζω τα φιλέτα, τα ραντίζω με ξύδι και τα σκεπάζω με λάδι.
επιπλέον λαχανικάΚαλώς ήρθατε! Γρήγορα, φθηνά και απλά..... ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ!!
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012
ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ
Βράζουμε μισό κιλό καθαρισμένο μπρόκολο για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Το σουρώνουμε. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί που να το χωράει με ψηλά τοιχώματα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, περιχύνουμε με το μείγμα,ανακατεύουμε απαλά και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
μείγμα: 1 μεσαία κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρώς με 1 αβγό και 300-400γρ. γραβιέρα με κασέρι χοντροκομμένα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε σαν βάση ένα λαδωμένο και τρυπημένο με το πιρούνι, φύλλο σφολιάτας.
Ψήνουμε στους 180-200β. για 20 λεπτά περίπου, να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί το φύλλο αν έχει.
επιπλέον λαχανικά
επιπλέον λαχανικά
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ
Κόβω σε φέτες τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και τις αφήνω στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τις τηγανίζω. Τις στρώνω σε ταψάκι με ψιλοκομμένη ντομάτα,σκόρδο, μαϊντανό και φέτα. Ψήνω 20 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
επιπλέον λαχανικά
επιπλέον λαχανικά
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ- ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΒΡΑΣΤΟ
Μπορώ απλώς να βράσω σε αλατισμένο νερό με 1 κλωνάρι σέλινο το κουνουπίδι ή το μπρόκολο με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Σουρώνω, τους ρίχνω μπόλικο πιπέρι και λαδολέμονο ή λαδόξυδο με αντζούγιες και ψιλοτριμμένο σκόρδο.
επιπλέον λαχανικά
επιπλέον λαχανικά
...γρήγορες συνταγές με διατηρημένα λαχανικά...
Η ανάγκη μας κάνει τις περισσότερες φορές να μην τηρούμε τους κανόνες. Σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε:
- Ξεπλένουμε μια κονσέρβα αρακά και τον σοτάρουμε με λάδι 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε για άλλα 5λ.
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό κατεψυγμένες αγκινάρες ή φασολάκια βελόνες. Τα σουρώνουμε και περιχύνουμε με λαδολέμονο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό για το φασολάκια. Συνοδεύονται με αβγά σφικτά, κομμένα στα δυο με αλάτι και πιπέρι.
επιπλέον λαχανικά
ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Κολοκυθάκια, μελιτζάνες κομμένα σε φέτες, πιπεριές χωρίς σπόρους ανοικτές, μανιτάρια πλευρώτους, όλα ψήνονται στο γκριλ 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά( τα μανιτάρια περισσότερο) ή στην τοστιέρα σαν τοστ. Τα αλατίζουμε, ραντίζουμε τα μανιτάρια με λαδολέμονο και τα υπόλοιπα με λαδόξιδο.
επιπλέον λαχανικά
επιπλέον λαχανικά
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
Αν είναι φρέσκα κόβουμε τις άκρες τους και απομακρύνουμε τις πλάγιες ίνες τους. Τα κατεψυγμένα τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν λένε οι οδηγίες αλλά εγώ τα πλένω και τα αφήνω να σουρώσουν. (για μισό κιλό καθαρό βάρος)
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε 2-3 φλιτζανάκια λάδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα φασολάκια, 4-5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο και αφού βράσουν για 15 λεπτά προσθέτουμε 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, αλάτι, πιπέρι, αν έχουμε μια φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20λ μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά
ΑΡΑΚΑΣ ΓΙΑΧΝΙ
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε 2-3 φλιτζανάκια λάδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τον αρακά, 3-4κλωνάρια άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι αν έχουμε και αφού βράσουν για 15 λεπτά προσθέτουμε 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, αλάτι, πιπέρι, αν έχουμε μια φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15λ μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι και κρύο το τοποθετούμε σε πιατέλα. Το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. Αφού κρυώσει το γαρνίρουμε με σαντιγί. Διακοσμούμε με φρουί γλασέ ψιλοκομμένα.
2 μεγάλα ποτήρια νερό
2 μεγάλα ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια
χυμός ενός λεμονιού
Βράζουν για 5λ.
Σαντιγύ:
Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ ένα πακέτο κρύα φυτική σαντιγύ μέχρι να γίνει σφικτή κρέμα.
Την αφήνω στο ψυγείο μια ώρα πριν την χρησιμοποιήσω.
Την αφήνω στο ψυγείο μια ώρα πριν την χρησιμοποιήσω.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Υλικά
6 αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Χτυπώ τα ασπράδια μια σφικτή μαρέγκα και με τη σειρά προσθέτω χτυπώντας τους κρόκους, την ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι.
Σε μέτριο ταψί απλώνω λαδόκολλα, απλώνω το παντεσπάνι και ψήνω στους 160-170 βαθμούς για 30λ περίπου. Είναι έτοιμο όταν το χαράξω σε ένα σημείο με ένα μαχαίρι και βγει καθαρό. Το βγάζω από το ταψί και το αφήνω μαζί με την λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει. Αφαιρώ το χαρτί.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012
ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
Μπιφτέκι: Σε ένα μπολ βάζουμε 300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 100γρ χοιρινό κιμά, 1 αυγό, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο multi, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 2-3 στρογγυλά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο γκριλ πάνω σε σχάρα με ένα ταψί από κάτω για 10 λεπτά την κάθε πλευρά. Στο τελείωμα βάζουμε από πάνω μια φέτα τυρί του τοστ να λιώσει.
Στρογγυλό ψωμάκι: Τα κόβουμε στην μέση οριζόντια και τα ψήνουμε ελαφρά στην τοστιέρα ή στην σχάρα με τα μπιφτέκια.
Επιπλέον: ροδέλες κρεμμυδιού και ντομάτας, φύλλο πράσινης σαλάτας, μουστάρδα ή κέτσαπ, μπέικον ψημένο στο γκριλ μαζί με τα μπιφτέκια, τηγανιτό αυγό.
Η συναρμολόγηση και η επιλογή γίνεται κατά βούληση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Σε ένα μπολ ψιλοκόβω: λάχανο, πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό. Αλατίζω και την αφήνω μισή με μια ώρα στο ψυγείο να μαραθεί. Από πάνω ρίχνω λίγο νερόξυδο (3-4 κουταλιές ξύδι και άλλο τόσο νερό) και αφήνω για άλλη μισή ώρα στο ψυγείο. Σουρώνω, περιχύνω με λάδι.
σαλάτες
σαλάτες
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012
ΧΟΙΡΙΝΟ μεΣΕΛΙΝΟ αυγολέμονο
Σε μια κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω από όλες τις πλευρές 1 κιλό χοιρινό λαιμό ή σπάλα κομμένο σε κομμάτια. Προσθέτω 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ανακατεύω 2-3 φορές και σβήνω με νερό ίσα να σκεπάσει το κρέας. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. 15 λεπτά πριν το τέλος συμπληρώνω το φαγητό με το σέλινο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνω όσο ζουμί θέλω και αυγοκόβω με 1ή 2 αυγά.
Σέλινο:Καθαρίζω, πλένω, κόβω σε κομμάτια 1 κιλό σέλινο (βλαστός-φύλλα). Αν θέλω τα βράζω 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνω (ζεμάτισμα).
Αυγοκόβω = χτυπώ το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό, τα ρίχνω στη ζεστή σούπα μου, ανακατεύοντάς την συνεχώς.ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ με λιαστές ντομάτες
Τσιγαρίζω σε 2 φλιτζανάκια λάδι 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο μικρά κομμάτια να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βάζω 1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο, ανακατεύω για δυο λεπτά και σβήνω με 1 ρακοπότηρο κρασί. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, 3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 ξύλο κανέλας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος προσθέτω μια κουταλιά ντομάτα πελτέ ή παραπάνω αν το θέλω πιο κόκκινο. Αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί, υπολογίζω περίπου 3 φλιτζάνια ζεστό νερό για κάθε 1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό και 1 φλιτζανάκι λάδι.Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (200β) και μόλις βράσει το νερό ρίχνω το κριθαράκι. Μαγειρεύεται για 15- 20 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ανακατεύω, προσθέτω πιπέρι και όσο αλάτι χρειάζεται (αν προσθέσω νερό θα είναι βραστό).
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012
ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΞΕΡΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ
Υλικά:
100γρ από το κάθε ξερό φρούτο (σύκα, δαμάσκηνα, ανανάς, βερίκοκα, παπάγια, σταφίδες μαύρες και ξανθές )
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2-3 κουταλιές μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρίφαλα
μισό φλιτζάνι αμύγδαλα χωρίς φλούδα
Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που θα τα σκεπάζει και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτω τα αμύγδαλα.
εύκολη εκδοχή
Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε κανόνες αυτοσχεδιάστε: χρησιμοποιήστε όσα ξερά φρούτα έχετε και δοκιμάστε το σιρόπι προσθέτοντας όση ζάχαρη και μέλι σας αρέσει.
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ
Γέμιση: Τσιγαρίζω σε λάδι πολύ καλά λίγο κιμά 200-300γρ. Προσθέτω 1 ψιλοτριμμένο κρεμμύδι και ανακατεύω για 2-3 λεπτά. Το ίδιο με 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Ρίχνω 1 ποτηράκι νερό, βράζω για 5-10λ να στύψει και ρυθμίζω το αλάτι. Αποσύρω από την φωτιά και όταν κρυώσει προσθέτω 1-2 χτυπημένα αυγά, τριμμένη φέτα και πιπέρι.
Εκτέλεση: Λαδώνω ένα ταψί. Στρώνω ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνω την γέμιση αφήνοντας γύρω γύρω ένα μικρό περιθώριο για να κολλήσω τα φύλλα και από πάνω στρώνω το άλλο φύλλο. Τα ενώνω στις άκρες πιέζοντάς τα με πιρούνι ή με τα δάκτυλα. Κόβω σε κομμάτια. Αλείφω με τον κρόκο ενός αυγού, ραντίζω με τα δάκτυλά μου ελάχιστο νερό και ψήνω στους 180β.
ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΗΛΟΥ
Ανοίγω ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα ταψί, που έχω στρώσει λαδόκολλα. Απλώνω στο κέντρο κατά μήκος την γέμιση, διπλώνω ρολό πιέζοντας τις άκρες να κλείσουν, αλείφω την επιφάνεια με ένα αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά νερό, ψήνω στους 180β μισή ώρα περίπου και πασπαλίζω με μπόλικη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Γέμιση: ανακατεύω 4 μήλα κομμένα μικρά κομμάτια, μισό φλιτζάνι σταφίδες μουλιασμένες σε μισό φλιτζανάκι κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι, μισό φλιτζάνι χοντροκομμένη καρυδόψιχα, 2 κουταλιές ζάχαρη, 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, 1 κουταλάκι κανέλα, τρήμα πορτοκαλιού.
(οι αναλογίες και τα υλικά είναι ενδεικτικά και η ελαστικότητα μεγάλη)
Απαραίτητα υλικά σε απλή εκδοχή.
Γέμιση: μήλα, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες όχι μουλιασμένες ή καρύδια.
Η σφολιάτα δεν είναι απαραίτητο να αλειφτεί με αυγό. Αν δεν έχουμε ζάχαρη άχνη τριβουμε στο multi κρυσταλλική.
ΨΗΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙΟΥ
Αλείφω και τις δυο πλευρές με φυτικό βούτυρο μια φέτα ξερό ψωμί και το ψήνω στην τοστιέρα ανάμεσα από δυο φύλλα λαδόκολλα (για να μην λερωθεί η τοστιέρα). Αν ψήνουμε φαγητό στον φούρνο τις βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι ή τις ακουμπάμε στην σχάρα δίπλα από το ταψί πασπαλισμένες με ρίγανη και λάδι.
ψωμί
ψωμί
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ
Τηγανίζουμε 4-5 πιπεριές κέρατο ή 3-4 πιπεριές από αυτές που έχουμε καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα. Τις αφήνουμε στο πιάτο να βγάλουν το λάδι τους. Σε ρηχή κατσαρόλα ροδίζω από όλες τις πλευρές 3-4 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια , συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3λ και συμπληρώνω με τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, λίγη ντομάτα πελτέ για κοκκίνισμα, 1 ποτηράκι νερό, λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά αν το θέλω καυτερό και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
επιπλέον λουκάνικα
ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύω 1 αυγό, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη, βουτάω στο μείγμα και από τις δυο πλευρές 2 χονδρές φέτες άσπρο ψωμί. Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι μαργαρίνη και τηγανίζω από τις δυο πλευρές τις φέτες και το υπόλοιπο του μείγματος. Σερβίρονται ζεστές με ζάχαρη και κανέλα, μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά). ψωμί
ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ
στο αλουμινόχαρτο:
Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
στο γκριλ:
Σε ένα ταψί βάζουμε χονδρές φέτες ψωμιού προηγούμενης ημέρας, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λάδι από την μια πλευρά και πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και λάδι από την άλλη. Ψήνουμε στο γκριλ, να ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
- Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο μια μπακέτα, λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη τις φέτες και βάζουμε ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.για 10 -15 λεπτά. Αν έχουμε άσπρο τυρί το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε στα ενδιάμεσα, αφήνοντας άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ με μακαρόνια
Μια ποικιλία από μανιτάρια πλυμένα, σουρωμένα, ψιλοκομμένα γύρω στο μισό κιλό μαζί με 1 χονδροτριμμένο κρεμμύδι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με 1-2 φλιτζανάκια λάδι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα ή ντοματάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βράζω ψιλά μακαρόνια, τα σουρώνω και προσθέτω τα μανιτάρια. Ανακατεύω ελαφρά.
Τρώγονται και σκέτα.
Ποικιλίες μανιταριών: πλευρώτους, πόρτο μπέλα, σαμπινιόν.
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
Παϊδάκια = κομμένα πλευρά αρνιού ή κατσικιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σπάλα, καθώς και το μπούτι κομμένο ροδέλες.
Εύκολα τα ψήνουμε στον φούρνο στο γκιλ. Τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου το ένα δίπλα στο άλλο, αφού προθερμάνουμε τον φούρνο, τα ψήνουμε 10 λεπτά από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε με την βοήθεια μιας μακριάς πιρούνας από την άλλη και συνεχίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Τα βουτάμε καυτά σε αλατισμένο λαδολέμονο με ρίγανη και πιπέρι. Αν αλατίσουμε από την αρχή το κρέας αφαιρούμε το αλάτι από το λαδολέμονο.
Κάτω από την σχάρα του φούρνου βάζουμε το ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για να συγκεντρωθούν τα λίπη.
ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε:
αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
κάππαρη
πατάτα-καρότο κομμένα σε κύβους, αρακάς βρασμένος(αντικαθίστανται από κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά)
Προσθέτουμε μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας.
Σερβίρουμε με αυγά βραστά κομμένα στα τέσσερα κομμάτια και τις ελιές που μας αρέσουν. Ταιριάζουν οι πράσινες χωρίς κουκούτσι με πιπεριά. Στην μαγιονέζα αν μας αρέσει προσθέτουμε λίγη μουστάρδα.
σαλάτες
σαλάτες
ΚΑΝΤΑΪΦΙ
1/2 κιλό κανταϊφι(περίπου) χωρισμένο σε παρόμοιες λωρίδες (ίδιο πάχος-μήκος με μέγεθος που ο καθένας ορίζει)
μείγμα: ανακατεύω 1/2 κιλό χονδροκομμένα καρύδια με αμύγδαλα (αν θέλω), 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
σιρόπι: Βράζω για 5λ περίπου 4 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 2/3 κουταλιές μέλι, την φλούδα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.( αν αφαιρέσω 1 φλιτζάνι ζάχαρη πρέπει να προσθέσω 4 κουταλιές το λιγότερο γλυκόζη για να δέσει).
Εκτέλεση: στην άκρη από κάθε λωρίδα βάζω 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγω ρολό. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνω με 300γρ βούτυρο. Ψήνω στους 170β για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του γλυκού. Περιχύνω το καυτό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι.
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ
Πολύ εύκολα.
Μικρά λουκάνικα-φύλλο σφολιάτας
Κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστό λιγότερο από το μήκος των λουκάνικων. Τυλίγουμε το λουκάνικο αφήνοντας τις άκρες του ελεύθερες. Κόβουμε την σφολιάτα μόλις διπλώσει και πιέζουμε την ένωση με τα δάκτυλα ή πιρούνι για να κλείσει. Ψήνουμε στους 180β.
επιπλέον λουκάνικα
επιπλέον λουκάνικα
ΤΥΡΟΠΙΤΑ
Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα από την πάνω πλευρά. Απλώνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα, ομοίως λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε ελαφρά με ελάχιστο νερό και την ψήνουμε στους 180-200β για 35-45 λεπτά.
Γέμιση: Ανακατεύουμε 4 αυγά, 1 φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά κορν φλάουρ ή αλεύρι, 300-400γρ περίπου τριμμένη φέτα με μυζήθρα(μπορούμε και λιγότερο), 1/2 φλιτζανάκι λάδι και πιπέρι.
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012
ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Σε ρηχή κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι και σοτάρω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια(400γρ) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Σιγοβράζουν , όταν απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά προσθέτω τις γαρίδες και ανακατεύω καλά. Σβήνω με 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνω να σιγοβράζουν για 15 λεπτά, να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Στην πορεία ελέγχω για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
Προτιμώ ακαθάριστες και καλά πλυμένες γαρίδες, γιατί δίνουν καλύτερη γεύση. Ενδεικτικά 500γρ.
Βράζω μισό κιλό ψιλά μακαρόνια al dente, τα σουρώνω, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με την σάλτσα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τα ανακατεύω και τα σερβίρω ζεστά με τριμμένο τυρί.
ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ
Πλένω, καθαρίζω, περνώ με χυμό λεμονιού και κόβω σε μικρά κομμάτια φρέσκα μανιτάρια. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Σβήνω την φωτιά, τα αλατοπιπερώνω, τους ρίχνω λεμόνι, λάδι και τα ανακατεύω. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στη ζέστη για 15-20 λεπτά. Τα σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012
ΠΟΥΤΙΓΚΑ
5-6 φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, με 1 ποτήρι λάδι, 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς και 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Προσθέτω μισό κουταλάκι κανέλα ,μισό γαρύφαλλο και σε όσες ποσότητες έχω τα κάτωθι: καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα, άσπρη-μαύρη σταφίδα, φρουϊ γλασέ ψιλοκομμένα, κορν φλέικς, σοκολάτα τρούφα και ½ -1 ποτήρι ζάχαρη(δοκιμάζουμε και την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά. Την βάζω σε λαδωμένο ταψί (λεπτή στρώση) και ψήνω στους 200β για μισή ώρα με 40 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα.. Όταν κρυώσει, δεν την βγάζω από το ταψί και γαρνίρω, αν θέλω, με σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
…αλλά πεντανόστιμο! Το μυστικό του δεν είναι μόνο οι αναλογίες των υλικών του, αλλά και η ανάδευσή του με ξύλινη κουτάλα. Η συνταγή είναι της Ιωάννας.
Ανακατεύουμε για 5 λεπτά 300γρ. μαργαρίνη soft, που την έχουμε ζεστάνει ελαφρώς με 240 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 240γρ. χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα 3-4 πορτοκαλιών, 250 γρ. καρύδια τα μισά χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα, 200γρ. άσπρη σταφίδα, ½ κουταλάκι γαρύφαλλο, 1 ½ κουταλάκι κανέλα. Συνεχίζοντας την ανάδευση προσθέτουμε 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει (για κέικ). Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί του φούρνου, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου.
Πριν ξεκινήσουμε το γλυκό μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού για 10-15λ. Τις σουρώνουμε και στον χυμό προσθέτουμε όσον χρειάζεται για να συμπληρωθούν τα 240γρ.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ (ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ) με σταφίδες
- Υλικά
½ φλιτζάνα καλαμποκέλαιο
½ φλιτζάνα ζάχαρη
½ φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού και ξέσμα απο ένα πορτοκάλι
½ φλιτζάνα γάλα
2 αυγά
1 μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας άσπρο αλεύρι
1 κούπα μαύρες σταφίδες ή ξανθές
Καλαμποκάλευρο όσο χρειαστεί (περίπου μισό κιλό) και λίγο κονιάκ
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξέσμα, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το άσπρο αλεύρι και το μπέικιν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο-λίγο καλαμποκάλευρο, όσο χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός( όπως το κέικ).
Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.Το πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι. (Σοφία)
- Έψαχνα πολύ καιρό για την συγκεκριμένη γεύση, την βρήκα χθες, την έφτιαξα σήμερα.
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά μαρμελάδα. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη τα μήλα που θέλουμε, χωρίς να χάσουμε το ζουμί τους. Τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε με υπομονή στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλας και βανίλιες ανάλογα με την ποσότητα. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι. Την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη.
(αν είναι αραιή ξαναβράζουμε προσθέτοντας ζάχαρη μόνο αν χρειάζεται., αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση)
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Θα σας παρακαλούσα εφ' όσον το επιθυμήτε και σας είναι εφικτό, κοινοποιήστε την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας στους φίλους σας και ζητήστε τους να πράξουν το ίδιο.
<Δεν είμαι φταίχτης για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που έχουμε υποστεί και πρόκειται να υποστούμε. Δεν θέλω να επιτρέψω την συμμετοχή μου στο "διαίρει και βασίλευε", γιατί θα σκορπίσει τις στάχτες τις επιβίωσής μου. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους, την ηττοπάθεια, την απάθεια, την ελαστικότητα και τις υποσυνείδητες ενοχές, που μου έχουν προκαλέσει και να δείξω ότι δεν φοβάμαι τα χειρότερα , αν πεισθώ ότι πρόκειται για το καλύτερο>.
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ με πορτοκάλι
Καθαρίζουμε 2 μήλα, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρό κατσαρολάκι με 3 φλιτζανάκια νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 ξύλο κανέλα. Βράζουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά γυρνώντας τα μια φορά. Προσθέτουμε τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κουταλιά ζάχαρη, μια χούφτα άσπρες σταφίδες και σιγοβράζουμε άλλα 10λ γυρνώντας τα μήλα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχει απορροφηθεί το υγρό, βάζουμε τα μαλακωμένα μήλα σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, στύβουμε το σιρόπι όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας το για επιπλέον ζάχαρη. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012
ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τυρί
Φτιάχνουμε ένα πηχτό μείγμα από βούτυρο soft και τριμμένο στον τρίφτη κίτρινο τυρί. Το αλείφουμε παχύ στρώμα πάνω σε στρογγυλές φέτες άσπρης γαλλικής μπακέτας και ψήνουμε στους 180-200β να λιώσει και ροδίσει το τυρί. Προσοχή στο βούτυρο! Όσο χρειάζεται για να συγκρατήσει το τυρί.
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο
ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τόνο
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και στο τέλος τοποθετούμε μισό αυγό πασπαλισμένο με πιπέρι.
μείγμα: ανακατεύω 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό, σουρωμένο, τριμμένο με το πιρούνι με 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι με 1 ή 2 κουταλιές μαγιονέζα.
προτεινόμενο ψωμί: μπακέτα κομμένη κατά μήκος και στην μέση.
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τυρί
μείγμα: ανακατεύω 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό, σουρωμένο, τριμμένο με το πιρούνι με 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι με 1 ή 2 κουταλιές μαγιονέζα.
προτεινόμενο ψωμί: μπακέτα κομμένη κατά μήκος και στην μέση.
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τυρί
ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ μεσογειακές
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε ελαφρώς με ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο 5λ να μαραθούν τα υλικά.
μείγμα: ψιλοκόβω ντομάτα χωρίς τα σπόρια, ελιές, κρεμμύδι, φέτα - πασπαλίζω με αλάτι, ρίγανη - ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και αναμειγνύω.
μπρουσκέτες με τόνο - με τυρί
μπρουσκέτες με τόνο - με τυρί
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
ΝΤΑΚΟΣ
Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
- Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
- Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλι, τόνο, αυγό σφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (σούπα)
Ψιλοκόβω 2-3 φέτες μπέικον ή 1 χωριάτικο λουκάνικο και μαζί με ένα μικρό κρεμμυδάκι τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Προσθέτω 1 καρότο, 1 πράσο, 1 πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, διάφορα λαχανικά εποχής όλα ψιλοκομμένα, αλάτι, χυμό ντομάτας ή πελτέ, τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Προσθέτω μια χούφτα μακαρονάκι κοφτό, ελέγχω το αλάτι, το νερό και συνεχίζω το βράσιμο να μαλακώσει το ζυμαρικό. Η σούπα μένει με λίγο ζουμί. Πασπαλίζω με πιπέρι και τριμμένο άσπρο τυρί της αρεσκείας μου.
ΚΟΝΣΟΜΕ ΚΟΤΑΣ ή ΚΡΕΑΤΟΣ
<μισή κότα τεμαχισμένη> ή <μισό κιλό βοδινό ή μοσχάρι στήθος ή ουρά τεμαχισμένα>
Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ το κρέας ή την κότα, τα σκεπάζω με νερό, τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ξαφρίζοντας τά (αφαιρώ τον αφρό με τρυπητή κουτάλα).
Προσθέτω 2-3 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2-3 καρότα, 1 πράσο, 2 φύλλα μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 πατάτα, λίγο αλάτι, νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχω για αλάτι προς το τέλος και ρυθμίζω την ποσότητα του ζωμού που θέλω. Σουρώνω τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω όποιο λαχανικό μου αρέσει.
Αν έχω μαγειρέψει κοτόπουλο το ψιλοκόβω και το ρίχνω στο κονσομέ προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού.
Αν έχω μαγειρέψει κρέας το τοποθετώ σε πιατέλα μαζί με την πατάτα, το πασπαλίζω με πιπέρι,
το περιχύνω με λαδολέμονο και το διατηρώ ζεστό σκεπασμένο με βαθύ πιάτο ή καπάκι κατσαρόλας.
Ο ζωμός συνοδεύεται με ψημένες φέτες ψωμιού.
(απαραίτητα λαχανικά: σέλινο, κρεμμύδι, καρότο)
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΤΟΣ ΠΛΑΚΙ (γρήγορος)
Πλένω, αλατίζω και αφήνω να ξεπαγώσει έναν κατεψυγμένο μπακαλιάρο. Τον κόβω σε δυο κομμάτια αν χρειάζεται. Σε ρηχή κατσαρόλα ψιλοκόβω 3-4 σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο. Βάζω τον μπακαλιάρο, πιπέρι, 3-4 κουταλιές λάδι, σκεπάζω με νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου. Στο ενδιάμεσο ελέγχω για αλάτι και στο τέλος περιχύνω με χυμό λεμονιού.
ψάρια
ψάρια
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ή ΚΕΦΑΛΟΣ ΠΛΑΚΙ
Βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, 1 καρότο κομμένο ροδέλες, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και 1 κλωνάρι σέλινο. Φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει πάντα τα υλικά μας. Προσθέτουμε το ψάρι κομμένο σε δυο κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και σιγοβράζουμε για 10-15λ, να βράσει το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό. Αφήνουμε όσο ζωμό θέλουμε και περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού.
ψάρια
ψάρια
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΠΕΪΚΟΝ
Αν επιλέξουμε κατεψυγμένες και καθαρισμένες (μεγάλες), απλώς τις πλένουμε, τις αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσουν τις τυλίγουμε με μισή φέτα μπέικον και τις τηγανίζουμε σε ελάχιστο λάδι και από τις δυο πλευρές.
Αν είναι φρέσκες τις πλένουμε, τις βράζουμε για 2 λεπτά σε νερό που ίσα τις σκεπάζει, τις καθαρίζουμε, τις τυλίγουμε με...κλπ.
Στην περίπτωση αυτή σουρώνουμε το ζωμό, συμπληρώνουμε με νερό δυο φλυτζάνια, 1 κουταλάκι λάδι, αλάτι, πιπέρι και ένα φλυτζάνι ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λ. μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
ψάρια
ψάρια
ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΡΥΖΙ: Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα και το βράζουμε για 20λ. Το σουρώνουμε, το ξαναβάζουμε στην ζεστή κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με 2 κουταλιές λάδι.
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι 250γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 3-4λ σε ελαφρά αλατισμένο νερό, που βράζει. Το σουρώνουμε καλά και το απλώνουμε πάνω από το ρύζι.
4 μερίδες
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΕΛΕ
Το γλυκό το φτιάχνω τον Δεκέμβρη, γιατί τότε τα πορτοκάλια έχουν χάσει την έντονη σπιρτάδα τους (για 1 κιλό καθαρό βάρος). Πορτοκά...
Τι μαγείρεψα σήμερα
-
Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύον...
-
Αγριογούρουνο κρασάτο (συνταγή του κυνηγού) Το κρέας του αγριογούρουνου, όπως όλα τα κυνήγια, πριν μαγειρευτεί, χρειάζεται απαραιτήτως...
-
Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζω 4 κούπες νερό , 3-4 κουταλιές λάδι , 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατο ς, 1/2-1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και μ...
Ετικέτες
- Αγκινάρες μπέικον
- Αγριογούρουνο κρασάτο
- ΑΛΜΥΡΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ
- Αν ήμουν φοιτήτρια
- Άνθη κολοκυθιάς με ρύζι
- Αντζούγιες
- Απαραίτητα υλικά
- ΑΠΛΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
- Αρακάς γιαχνί
- ΑΡΝΙ
- Αρνί γεμιστό
- Αρνίσια σουβλάκια
- Άσπρη σάλτσα μανιταριών
- Άσπρη σάλτσα τόνου
- ΑΥΓΑ
- Αυγά βραστά
- Αυγά με ντομάτα
- Αυγά μεπατάτες
- Αυγά μπλουμ
- Αυγοσαλάτα
- ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
- Βάψιμο αυγών
- Βίδες σαλάτα
- Βίδεςλουκάνικα
- Γαλακτομπούρεκο
- ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
- ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
- ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
- ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ
- Γαλοπούλα στον φούρνο για την παραμονή των Χριστουγέννων
- ΓΑΡΙΔΕΣ βραστές λαδολέμονομε ρύζι
- Γαρίδες γιουβέτσι
- Γαρίδες κοκτέιλ
- γαρίδες μπέικον
- Γαρίδες σαγανάκι
- Γαρίδες τηγανιτές
- Γαριδομακαρονάδα
- ΓΑΥΡΟΣ
- Γαύρος μπουρδέτο στην κατσαρόλα ή στον φούρνο
- ΓΕΜΙΣΤΑ
- ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ
- Για μια βδομάδα
- Γιαούρτι λεμονάτο
- Γιαούρτι με κομπόστα
- Γιαούρτι με πεπόνι
- Γίγαντες
- ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
- Γιουβαρλάκια αυγοκομμένα
- Γιουρβαλάκια κόκκινα
- ΓΛΥΚΑ με ΜΗΛΑ
- ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
- Γλυκοπατάτες
- Γλώσσα μοσχαρίσια
- γρανίτα δυόσμος
- γρανίτα λεμόνι
- γρανίτες
- ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΑΝΤΙΓΗ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
- Δώδεκα κινήσεις
- Εκμέκ
- Εκμέκ κανταΐφι
- ΕΛΙΕΣ
- ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ(γρήγορα)
- Ζαμπονόπιτα
- ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
- Ζαμπονοτυρόπιτα express
- ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑμε μανιτάρια
- ΖΕΛΕ...μανία
- ζυμάρια ψητά
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
- ΖΥΜΗ για ΠΙΤΣΑ
- Η βδομάδα της Νικολίνας
- Ινδοκάρυδα
- ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΙΩΝ
- Κακάο ρόφημα
- Καλαμάρια γεμιστά στον φούρνο
- Καλαμποκόπιτα με σταφίδες
- ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
- Κανταΐφι
- Κανταΐφι με κρέμα λεμονιού
- Κανταϊφι με φέτα
- ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ
- ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
- ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ
- κάστανα
- ΚΑΤΣΙΚΙ
- Κατσίκι με αρακά
- Κατσικίσιο τυρί
- ΚΕΙΚ
- κέικ
- Κέικ μαρμελάδας
- ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ
- Κέικ φρούτου
- Κεφτέδες
- Κεφτεδογιουβαρλάκια
- Κιμαδόπιτα
- ΚΙΜΑΣ
- Κλαμπσάντουιτς
- Κοκκινόψαρο σούπα
- ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ
- Κολοκυθάκι σουφλε
- Κολοκυθάκια Πατάτες Πιπεριές γεμιστά στην κατσαρόλα
- ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ
- Κομπόστα μήλο-πορτοκάλι
- Κομπόστα ξερών φρούτων
- Κονσομέ κότας ή κρέατος
- ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ
- Κοτομπουκιές πικάντικες
- ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Κοτόπουλο
- Κοτόπουλο αρακάς
- ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ
- Κοτόπουλο με κρεμμύδια-μανιτάρια
- Κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές
- Κοτόπουλο μιλανέζα
- Κοτόπουλο μπύρας
- Κοτόπουλο φούρνου
- Κοτοσαλάτα
- Κουλουράκια βανίλιας
- ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ με γεύση πορτοκάλι ή κανέλα
- ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ-ΜΠΙΣΚΟΤΑ
- Κουνουπίδι γιαχνί με ντομάτα
- Κουνουπίδι μπρόκολο βραστό
- Κουραμπιέδες
- Κουρκούτι
- Κρασί χριστουγενιάτικο
- ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
- Κρεατόσουπα
- Κρέμα βανίλια-σοκολάτα
- Κρέμα με μπισκότα
- ΚΡΕΜΕΣ
- Κρεμμυδόσουπα
- Κρέπες
- Κριθαράκι γιουβέτσι
- Κρουτόν
- Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
- ΚΥΔΩΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
- λαδόκολλα
- Λαδολέμονο
- Λαχανικά
- Λαχανικά βραστά
- Λαχανικά ψητά
- ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
- ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
- Λεμονάδα
- Λεμονάτα ή πικάντικα μπούτια κοτόπουλ
- Λικέρ βύσσινο
- ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
- λουκάνικα
- Λουκάνικα στον φούρνο
- Λουκανοπιτακια
- Λουκουμάδες
- Μαγειρίτσα
- Μακαρονάδες
- ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
- Μαλλιά
- ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
- Μανιτάρια με μακαρόνια
- Μανιταροσαλάτα
- ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
- Μαρινάδα για πικάντικα σουβλάκια
- Μαρμελάδες
- Μελιτζάνες με γιαούρτι
- Μελιτζάνες με τυρί
- Μελιτζάνες πιπεριές λαδερά
- Μελιτζάνες τηγανιτές
- Μελιτζανοσαλάτα
- ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- Μέντα με φρουί γλασέ
- Μήλα
- Μήλο μαρμελάδα
- Μηλόπιτα
- Μηλοπιτάκια
- Μιλκ σέικ σοκολάτας
- Μιλκ σέικ φρούτων
- Μινεστρόνε(σούπα)
- Μόκα παγωτό
- ΜΟΣΧΑΡΙ
- Μοσχάρι μεξικάνικο
- Μοσχάρι στιφάδο
- ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ
- Μουστοκούλουρα
- Μοχίτο
- Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με κρεμμύδια ή πράσα
- Μπακαλιάρος παστός τηγανιτός
- Μπακαλιάρος σκορδάτος πλακί
- Μπακαλιάρος-Κέφαλος πλακί
- Μπακλαβάς
- ΜΠΑΜΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
- Μπάμιες τηγανιτες
- ΜΠΑΜΠΑΣ
- Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα
- ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
- ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
- Μπισκοτολούκουμο
- Μπιφτέκια
- Μπιφτέκια ατμού με βούτυρο
- Μπομποτόπιτα-καλαμποκόπιτα με τυρί-σπανάκι
- ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
- ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
- Μπριάμ
- Μπριζόλες
- Μπριζόλες στη γάστρα
- Μπριζόλες χοιρινές-μοσχαρίσιες
- Μπρόκολο ογκρατέν
- Μπρουσκέτες
- Μπρουσκέτες με τόνο
- Μπρουσκέτες με τυρί
- Μπρουσκέτες μεσογειακές
- ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ
- ΜΩΣΑΪΚΟ
- ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
- Νηστίσιμο
- Ντάκος
- ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΛΤΕ
- ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ
- Ντοματες μανιτάρια
- Ντομάτες τηγανιτές
- ογκρατέν
- Οι νεαροί μαθητές μας προτείνουν...
- Ομελέτα
- ΟΣΠΡΙΑ
- Παγωτά
- Παγωτό γάλακτος
- Παγωτό γιαούρτι
- Παγωτό καραμέλα
- Παϊδάκια
- Παϊδάκια λαδορίγανη
- Πανίνι
- Πανίνι μεσογειακό
- Παντεσπάνι
- Παντεσπάνι σιροπιαστό
- Παντζαροσαλάτα
- Παντσέτες
- Παντσέτες με χυλοπ[ιτες
- Πάστα φλώρα
- Παστέλι
- Παστιτσάδα
- ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
- ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
- ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
- Παταβουρόπιτα
- ΠΑΤΑΤΕΣ
- Πατάτες βραστές
- πατάτες γιαχνί
- ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
- Πατάτες στρογγυλές φούρνου
- Πατάτες τηγανιτές
- πατάτες φουρνου
- Πατάτες φούρνου με σκόρδο και δενδρολίβανο
- Πατάτες-λουκάνικα σαλάτα
- πατατοκεφτέδες
- Πατατοπιτάκια
- Πατέ ελιάς
- ΠΕΪΝΙΡΛΙ
- Πένες με μανιτάρια φοιτητικές
- Πένες με τόνο
- ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΑΣ
- ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ
- Πιλάφι
- Πιπεριές γεμιστές
- Πιπεριές λαδόξιδο
- Πιπεριές πολύχρωμες σαλάτα
- ΠΙΤΕΣ
- ΠΙΤΣΑ
- Πίτσα μεσογειακή
- Πολίτικη σαλάτα
- Ποπ κορν
- ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΕΛΕ
- πότε αλατίζω τα σουβλάκια;
- Πουγκιά αρνιού
- Πουγκιά μήλου
- ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
- πουρές
- Πουτίγκα
- ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ
- Πρασόπιτα
- ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
- Προσέχω την χοληστερίνη
- Προσούτο ρολάκι
- ΠΥΡΟΣΚΙ
- Πως καθαρίζω τα βάζα μαρμελάδας
- Πως μαλακώνει το κατσίκι στα γρήγορα
- ΡΑΒΑΝΙ
- ρεβίθια
- ρεβύθια
- Ροδάκινα
- Ρόδι χυμός
- ρολό κιμά
- Ρόφημα κυδώνι
- ΡΥΖΙ
- Ρύζι με καλαμπόκι
- Ρυζόγαλο
- Ρυζότο
- Ρώσικη σαλάτα
- Σαβόρο
- Σαλάτα ζυμαρικών
- Σαλάτα λαμπριάτικη
- Σαλάτα σκορδαλιά
- Σαλάτα του σεφ
- ΣΑΛΑΤΕΣ
- Σάλτσα απλή
- Σάλτσα αστραπή
- Σάλτσα γαρίδας
- Σάλτσα καλοκαιρινή
- Σάλτσα κιμά
- σάλτσα με λουκάνικα
- σάλτσα πέστο
- ΣΑΛΤΣΕΣ
- Σανγκρία
- Σαρδέλες
- σιρόπι
- ΣΙΡΟΠΙ ΄΄δεμένο΄΄ για γλυκά του κουταλιού
- Σιροπιαστό κέικ
- ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
- σκορδαλιά
- Σκορδόλαδο
- Σκορδομακάρονα
- Σκορδόψωμο
- ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
- Σοκολάτα των Μάγια
- Σοκολατένια μπανάνα
- σολομός
- Σολωμός με κρεμμύδια
- Σολωμός με λαχανικά στον φούρνο
- Σολωμός ψητός με λεμόνι
- Σουβλάκια
- Σουβλάκια σε πικάντικη μαρινάδα
- Σούπα αρνί
- Σούπα των Χριστουγέννων για ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι
- ΣΟΥΠΕΣ
- Σούπες αυγολέμονο
- Σουπιές κοκκινιστές
- Σουπιές κρασάτες
- Σουπιές με σπανάκι
- Σουσαμόπιτα
- Σουφλέ πατάτας
- Σουφλέ φοιτητικό
- Σουφλέ ψωμιού
- ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
- Σπεντζοφάϊ
- Στραπατσάδα
- Στρούντελ μήλου
- Σύκα αποξηραμένα
- Σύκο
- Σύκο μαρμελάδα
- ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ
- Συκωταριά κρασάτη
- Συκωταριά λαδορίγανη
- Συκωταριά με πατάτες
- Συκώτι μοσχαρίσιο στην τοστιέρα
- Συκώτι τηγανιτό
- Συκώτι ψητό
- ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
- Ταλιατέλες πράσινες
- Ταλιατέλες σουφλέ
- ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟΦΟΥΡΝΟ
- Ταραμοσαλάτα
- Τάρτα μπισκότου με ζελέ
- ΤΑΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
- Τζατζίκι
- Τζιν φις
- ΤΗΓΑΝΙΑ
- Τηγανίτες
- Τηγανίτες μήλου
- Τηγανόψωμο
- Τι να μαγειρέψω σήμερα
- ΤΟΝΟΣ
- Τόνος με ζυμαρικά
- Τορτελίνια
- Τορτελίνια με αρακά
- Τοστ κανέλας με μήλα
- Τουρλού τουρλού
- ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΧ
- Τούρτα σαβαγιάρ
- Τούρτα σοκολατένια με γεμιστά μπισκότα
- Τραχανάς
- Τσάι
- τσιζκέικ βύσσινο
- Τσιζκέικ σοκολάτας
- Τσιντσιμπύρα
- Τσιπούρα ατμού
- Τσιπούρα με κρεμμύδια
- Τσιπούρες ψητές
- Τυρί σαγανάκι
- Τυρί σουβλάκι
- Τυροκαυτερή
- Τυρόπιτα
- ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
- φάβα
- φακές
- Φασολάκια γιαχνί
- φασόλια
- ΦΑΣΟΛΙΑ με μπέικον
- Φέτα
- Φέτα ψητή
- ΦΡΙΚΑΣΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
- ΦΡΟΥΤΑ-ΚΟΜΠΟΣΤΑ
- Φτερούγες κοτόπουλ
- χαβιάρι
- ΧΑΛΒΑΣ
- Χαλβάς βραστός
- Χαλβάς Φαρσάλων
- ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
- Χάμπουργκερ
- Χοιρινές καπνιστές μπριζόλες
- ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ με ΚΥΔΩΝΙΑ και ΠΑΤΑΤΕΣ
- ΧΟΙΡΙΝΟ
- Χοιρινό γιουβέτσι με λιαστές ντομάτες
- Χοιρινό με σέλινο αυγοκομένο
- ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ(γρήγορο)
- Χοιρινομπουκιές με λιαστές ντομάτες
- Χορτόσουπα
- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
- χριστουγενιάτικησούπα
- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
- Χρώμα και υγεία
- Χταπόδι με μακαροντζίνι
- Χταπόδι ξιδάτο
- Χταπόδι στον φούρνο
- χυλοπίτες
- Ψάρι φέτα με ντομάτα
- ΨΑΡΙΑ
- Ψαρόσουπα
- Ψευτόσουπα
- Ψευτόσουπα αστραπή
- Ψητό ψωμί
- ΨΩΜΙ
- ARISH COFFEE(ΑΪΡΙΣ ΚΟΦΙ)
- Cheese cake
- Cheesecake
- Club sandwich
- Coocies
- Full Circle
- SHANDY
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2021
(40)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2020
(41)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2019
(18)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
-
►
2014
(3)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
►
2013
(30)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2012
(158)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (68)
- ► Ιανουαρίου (7)