Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά: 
250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ)
1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
1850 ml νερό
4 βανίλες
1/2 ποτήρι αμύγδαλο (ολόκληρο, άσπρο)
220 γρ καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
  1. Πρώτο βήμα: Σε μια λεκάνη βάζω το νισεστέ, τα 2/3 του κιλού της ζάχαρης, το νερό και τις βανίλιες. Τα ανακατεύω καλά για να λιώσουν όλα τα υλικά.
  2. Δεύτερο βήμα: Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα βάζω μια κουταλιά λάδι και καβουρδίζω τα αμύγδαλα ανακατεύοντάς τα συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Τα τοποθετώ σε ένα πιάτο.
  3. Τρίτο βήμα: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το μισό λάδι με το 1/3 του κιλού της ζάχαρης και με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Στην αρχή θα πετρώσει, αλλά εγώ θα συνεχίσω να ανακατεύω.
  4. Τέταρτο βήμα: Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω με προσοχή το περιεχόμενο της λεκάνης του πρώτου βήματος. Δεν θα ανησυχήσω που θα πετρώσει η καραμέλα.
  5.  Πέμπτο βήμα: Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά και μετά σε μέτρια. Με την κουτάλα ανακατεύω συνέχεια μέχρι να γίνει μια πηχτή, γυαλιστερή διάφανη μάζα.
  6. Έκτο βήμα: Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν τα νέα υλικά.
  7. Έβδομο βήμα: Στρώνω τον χαλβά σε ταψί και τον πασπαλίζω με την ζάχαρη.
  8. Όγδοο βήμα: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Αν ψήσω περισσότερο, ο χαλβάς απλώς θα βγει πιο σφικτός. 
Αν σας αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων φτιάξτε τον, είναι πολύ φθηνός. Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία. Απλώς ακολουθήστε την.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.φοιτητικά
πατάτες

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ - ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ - ΨΩΜΙ - ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ - ΚΡΕΠΕΣ
ζύμη για πίτσα-γεμιστά ψωμάκια-πυροσκί-πεϊνιρλί
πανίνι
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ Καβουρντίζουμε 2 κουταλιές αλεύρι με 1 φλυτζανάκι βούτυρο ή λάδι. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Το ανακατεύουμε συνεχώς και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αν θέλουμε στην αρχή στο τηγάνι λιώνουμε  στο λάδι μισό κουταλάκι φέτα. ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Διαλύω σε 1 ποτηράκι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά με μια πρέζα αλάτι. Αδειάζω σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, ανοίγω μια λακκούβα στη μέση, ρίχνω την διαλυμένη μαγιά, ανακατεύω  και προσθέτω με προσοχή (ελαφρώς χλιαρό) όσο νερό πάρει για να γίνει  ένας απαλός,  πηχτός χυλός (να κινείται από το κουτάλι). Σκεπάζω την λεκάνη. Αφήνω 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Τους τηγανίζω σε μπόλικο καλαμποκέλαιο κουταλιές κουταλιές η μια δίπλα στην άλλη. Τους αποσύρω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Σερβίρονται με ζάχαρη και κανέλα ή …

ΠΑΣΤΕΛΙ

Μετά από πολλά χρόνια έφτιαξα το αγαπημένο μας παστέλι, είναι γρήγορο, εύκολο και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Υλικά που θα χρειαστώ: 1/2 κιλό μέλι 1/2 κιλό καβουρδισμένο σουσάμι 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού μια πρέζα κανέλα Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά το μέλι ,τη ζάχαρη και το λεμόνι. Προσθέτω το σουσάμι με τη κανέλα και ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα βράζω για 2 λεπτά. Απλώνω σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζω στην παλάμη μου μισό κουταλάκι ηλιέλαιo, αλείφω τη λαδόκολλα, στρώνω   το μείγμα, το κόβω και το αφήνω να κρυώσει.
Για να στρώσω το μείγμα ευκολότερα όταν το βάλω στην λαδόκολλα το σκεπάζω με μια δεύτερη ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγω σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Το σουσάμι το καβουρδίζω σε τηγάνι λίγο λίγο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς με ξύλινη κουτάλα. Καλοφάγωτο.