Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά: 
250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ)
1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
1850 ml νερό
4 βανίλες
1/2 ποτήρι αμύγδαλο (ολόκληρο, άσπρο)
220 γρ καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
  1. Πρώτο βήμα: Σε μια λεκάνη βάζω το νισεστέ, τα 2/3 του κιλού της ζάχαρης, το νερό και τις βανίλιες. Τα ανακατεύω καλά για να λιώσουν όλα τα υλικά.
  2. Δεύτερο βήμα: Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα βάζω μια κουταλιά λάδι και καβουρδίζω τα αμύγδαλα ανακατεύοντάς τα συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Τα τοποθετώ σε ένα πιάτο.
  3. Τρίτο βήμα: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το μισό λάδι με το 1/3 του κιλού της ζάχαρης και με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Στην αρχή θα πετρώσει, αλλά εγώ θα συνεχίσω να ανακατεύω.
  4. Τέταρτο βήμα: Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω με προσοχή το περιεχόμενο της λεκάνης του πρώτου βήματος. Δεν θα ανησυχήσω που θα πετρώσει η καραμέλα.
  5.  Πέμπτο βήμα: Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά και μετά σε μέτρια. Με την κουτάλα ανακατεύω συνέχεια μέχρι να γίνει μια πηχτή, γυαλιστερή διάφανη μάζα.
  6. Έκτο βήμα: Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν τα νέα υλικά.
  7. Έβδομο βήμα: Στρώνω τον χαλβά σε ταψί και τον πασπαλίζω με την ζάχαρη.
  8. Όγδοο βήμα: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Αν ψήσω περισσότερο, ο χαλβάς απλώς θα βγει πιο σφικτός. 
Αν σας αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων φτιάξτε τον, είναι πολύ φθηνός. Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία. Απλώς ακολουθήστε την.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ με ρύζι σουρωτό

Σουπιές  1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια. Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια  λάδι , τις σουπιές και...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου