Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Μπακλαβάς σε ρολό

Γέμιση:  ½ κιλό καρύδια τριμμένα και δυο  χούφτες ψιλοκομμένα αμύγδαλα,  ½  φλιτζάνι φρυγανιά, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Ψιλό φύλλο κρούστας γύρω στο μισό κιλό (12 φύλλα), πινέλο, βούτυρο φυτικό με λάδι ελιάς.
Απλώνω δυο λαδωμένα φύλλα και τα πασπαλίζω με γέμιση. Τα τυλίγω ρολό και αυτό το ρολό το τυλίγω σε ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο ( 4 κομμάτια) σε λαδωμένο ταψί, τα καρφώνω με γαρύφαλλα, τα λαδώνω, τα κόβω και τα ψήνω στους 150-160β στον αέρα να ροδοψηθούν παντού. Σε κρύο ή ζεστό μπακλαβά περιχύνω καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 600γρ. ζάχαρη, 3 κουταλιές γλυκόζη, 2 ποτήρια νερό,  3-4 κουταλιές μέλι, χυμό και φλούδα ενός λεμονιού.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΛΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ


Α. Πλένω  4-5 φορές μαρουλόφυλλα, λίγη ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο.
Κόβω την σαλάτα μου στο σουρωτήρι για δυο λόγους: για να σουρώσει από τα νερά – για να χρησιμοποιήσω όση χρειάζομαι και την υπόλοιπη να την διατηρήσω  καλά σκεπασμένη 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Το μαρούλι και η ρόκα χοντροκομμένα.
Τα κρεμμυδάκια με τα 2/3 της πράσινης άκρης και ο άνηθος ψιλοκομμένα.
Βάζω όση σαλάτα χρειάζομαι σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή πιατέλα και αλατίζω. Από πάνω ραντίζω με μπαλσάμικο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζω 1-2 κουταλιές μαύρες  μικρές ελιές και γαρνίρω με αλατισμένο αγγούρι κομμένο όπως μου αρέσει. 
Β. Σε ένα σουρωτήρι ψιλοκόβω πράσινο και κόκκινο λάχανο. Τα πλένω 4-5 φορές , με το σουρωτήρι, μέσα σε λεκάνη με καθαρό κάθε φορά νερό. Σουρώνω. Τρίβω από πάνω με τον τρίφτη μπόλικο καρότο. Ανακατεύω. Βάζω σε πιατέλα όσο χρειάζομαι, αλατίζω, ραντίζω με λεμόνι και λάδι και γαρνίρω με ελιές.
Γ. Βάζω σε μια πιατέλα ρόκα χοντροκομμένη, αλατισμένη και ραντισμένη με μπαλσάμικο ξύδι. Γαρνίρω με κομμένα στη μέση και αλατισμένα ντοματίνια. Ραντίζω με λάδι και σκεπάζω την σαλάτα με φλούδες σκληρού τυριού. 
σαλάτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Το ταψί πρέπει να έχει το μέγεθος από τα φύλλα κρούστας.
 Η ποσότητα της κρέμας αναφέρεται σε μια πλούσια μπουγάτσα με μισό κιλό περίπου φύλλα. Για μικρότερη ποσότητα θα μειώσουμε τις αναλογίες στο μισό, Μπορούμε να φτιάξουμε δυο μικρότερα ταψιά μπουγάτσας και το ένα άψητο να το διατηρήσουμε στον καταψύκτη, αφού κρυώσει ή στην μισή κρέμα να προσθέσουμε μια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και να τη μετατρέψουμε σε μπουγάτσα σοκολάτας. Ότι και αν επιλέξουμε πρώτα θα στρώσουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5-7 βουτυρωμένα φύλλα και μετά θα φτιάξουμε την κρέμα.
Κρέμα: Βράζουμε 6 φλιτζάνια γάλα με μια φλούδα λεμονιού, 2 ξυλάκια κανέλας και 2 βανίλιες , (προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί).Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας  μέχρι να πήξει 1 φλ ζάχαρη και 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό. Αποσύρουμε από την φωτιά, βγάζουμε την φλούδα και την κανέλα, αναδεύουμε ελαφρώς για 2-3λ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε ανακατεύοντας 3 ολόκληρα αυγά καλά χτυπημένα (τα έχουμε έτοιμα). Βάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα 5-7 βουτυρωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 40-50λ περίπου μέχρι να ψηθεί όλο το γλυκό. Αφού ψηθεί την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Για τα φύλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος ή φυτικό 250γρ περίπου, ακόμα και λάδι.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Υλικά: 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο, 2 ποτ. νερού ζάχαρη, 2 κουταλάκια σόδα, 2 κουταλάκια κανέλα, 3 κουταλιές μέλι, όσο πάρει αλεύρι(600-700γρ.).
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια (ούτε πολύ σφικτή, ούτε πολύ μαλακή). Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 150β στον αέρα, 10-15λ ανάλογα με το μέγεθος από τα μπαλάκια. Φουσκώνουν και ψήνονται πολύ γρήγορα. Τα κολλάμε ανά δυο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
... τα δοκίμασα, ήταν καταπληκτικά! ... από την Σοφία...

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Χτυπάω μαζί 130γρ φυτικό βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3 αυγά, ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 2 βανίλιες. Όταν αφρατέψει προσθέτω 1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο( είναι προαιρετικό), 2 φλ σιμιγδάλι ανακατεμένο με 1/2 φλ αλεύρι για κέικ και 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με 3/4 φλ γάλα ή χυμό πορτοκάλι με λίγο ούζο. Προαιρετικά 1 κουταλάκι κανέλα και 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 26.
Ψήνουμε στους 180β για 45λ περίπου.
Περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το χλιαρό γλυκό και το βάζουμε στον φούρνο για λίγο για καλύτερη απορρόφηση του υγρού.
Σιρόπι: 3 φλ ζάχαρη, 3 φλ νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλα, 6-7 γαρίφαλα. Βράζουν για 5λ.
                                                                                                                                                ΑΝΝΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΤΑΪΦΙ με ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Ανοίγω πολύ καλά 1 πακέτο κανταϊφι (400γρ περίπου), το τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω στους 180β για 20-30λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει σε όλη του την μάζα. Όταν κρυώσει ρίχνω σιγά σιγά χλιαρό το σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλ νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Πάνω στο σιροπιαστό καταϊφι στρώνω την κρέμα.
Κρέμα: Σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνω 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού, 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με 1 1/4 φλ ζάχαρη και 1/3 φλ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύω συνεχώς το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Τότε το αποσύρω από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω 2 κουταλιές βούτυρο και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού.
Γαρνίρω με 1 πακέτο φυτική σαντιγί σε σκόνη που έχω  ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
Πασπαλίζω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και ζαχαρωμένα φρούτα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Αναμειγνύω σε βαθιά σαλατιέρα:
1 μέτριο μπολ ψιλοκομμένο λάχανο  ελαφρώς αλατισμένο
3 τριμμένα καρότα
1 φλιτζάνι τυρί regato σε κύβους ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
1 φλιτζάνι καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον ψιλοκομμένα
1/2φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2/3 φλ μαγιονέζα
1 φλιτζανάκι λάδι-5-6 κλωναράκια άνηθο-μισό κρεμμύδι-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένα στο multi
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας και την περιεκτικότητα της σαλάτας σε λάχανο.
σαλάτες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΕΣ λαδολέμονο με ΡΥΖΙ

Βράζουμε τις γαρίδες σε νερό ίσα να τις σκεπάζει, τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε(αν χρειάζεται) και τις σερβίρουμε με πιπέρι και λαδολέμονο.
Συμπληρώνουμε στο ζωμό νερό μέχρι 3 φλιτζάνια, 2 κουταλιές λάδι, λίγο αλάτι και βράζουμε για 20λ 1φλ ρύζι να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό.
Γαρίδες ακαθάριστες βράζουν για 15λ, καθαρισμένες για 10λ.
επιπλέον: νηστίσιμα
ψάρια

ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΛΤΕ

Ώριμες ντομάτες: τις κόβουμε 4 κομμάτια, βγάζουμε όσους πιο πολλούς σπόρους μπορούμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 24 ώρες να σουρώσουν. Τις τρίβουμε στο μίξερ και τις σιγομαγειρεύουμε σε ρηχή κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Τις διατηρούμε, κατά προτίμηση στο ψυγείο, σε κλειστά αποστειρωμένα βάζα με ένα εκατοστό λάδι από πάνω τους. Να θυμόμαστε ότι η ντομάτα είναι αλατισμένη και η χρήση της στα φαγητά περιορίζει στο ελάχιστο την ποσότητα του αλατιού.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 αυγά
8 κουταλιές ζάχαρη
12 κουταλιές ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι ανάμικτα ή σιμιγδάλι και τριμμένη φρυγανιά ή φρυγανιά
1/2 κιλό τριμμένη καρυδόψιχα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, τα ρίχνω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5λ 1 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 ξυλάκια κανέλας και χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ


   αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1 φλιτζανάκι κονιάκ, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά. Στο μείγμα  ρίχνω 1 φλ αλευρωμένες σταφίδες, 1 φλ χονδροκομμένα καρύδια και 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και πασπαλισμένα με 1 κουταλάκι κανέλα. 
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40-60λ περίπου. Πασπαλίζω το κέικ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
(σε ένα μικρό σουρωτήρι βάζω 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη και ένα κοφτό κουταλάκι κανέλα).

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ


Εύκολες και αγαπητές σε όλους μας απαιτούν μικρό χρόνο παρασκευής και κόστους. Μισό κιλό μακαρόνια αντιστοιχούν σε 4-5 πιάτα. Για όσους  θέλουν να μαγειρέψουν για τον εαυτόν τους θα
πρέπει να μειώσουν στο μισό περίπου την ποσότητα ή ακόμα και στο  ένα  τρίτο. Σε αλατισμένο
(2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι) νερό που βράζει σε  βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια,
ανακατεύουμε συχνά με μια μεγάλη πειρούνα ή κουτάλα. Στο χρόνο μαγειρεύματος του κατασκευαστή
τα σουρώνουμε. Αν δεν έχουμε φτιάξει σάλτσα (δες σάλτσες) μπορούμε όσο βράζουν τα μακαρόνια να ετοιμάσουμε τα ακόλουθα και να τα ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μας:
Α) Ψήνουμε στους 180- 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσει σε ένα ταψάκι όση φέτα μας αρέσει , με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε λάδι.(2 κουταλιές σούπας).
Β) Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένο μπέικον.
Γ) Ψιλοκόβουμε αλλαντικά και τυρί.
Ε)... ή αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη...
Επιπλέον ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΑΣ

  Αποφασίζουμε να χάσουμε κιλά με την μέθοδο της στέρησης. Όποια δίαιτα και αν ακολουθήσουμε θα την διακόψουμε, είτε γιατί θα έχουμε πετύχει τον αρχικό μας στόχο, είτε γιατί θα έχουμε βαρεθεί την καθημερινή προετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα ξαναποκτήσουμε όλο ή ένα μέρος του αρχικού μας βάρους, για τον απλούστατο λόγο: δεν αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες και όταν τις αλλάξαμε δεν τις διατηρήσαμε και δεν τις συνδυάσαμε με την άσκηση.
  Πριν αρχίσουμε την δίαιτα θα πρέπει να περάσουμε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος αυτός θα μας προετοιμάσει και θα ενδυναμώσει την θέλησή μας, διότι η επιτυχία της οφείλετε στις γνώσεις και την ικανότητά μας να τηρούμε ό,τι έχουμε αποφασίσει.
  Παχαίνουμε γιατί τρώμε, εφ' όσον είμαστε υγιείς.
  Πρέπει να επισημάνουμε τι είναι εκείνο που μας παχαίνει. Η ποσότητα, το είδος της τροφής ή και τα δύο; * Αρχικά μαθαίνουμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.* Μετά αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας τα γλυκά και τα μπισκοτοειδή.* Επόμενο βήμα είναι το ψωμί. Μόνο ολικής άλεσης, όχι μαζί με λίπη, πρωτεΐνες και περισσότερο από δύο φέτες την ημέρα.* Αφαιρούμε τα φαγητά με τα ζυμάρια και τα φύλλα.* Αποφεύγουμε τα τηγανιτά.* Τέλος στα αναψυκτικά και στα ποτά. Ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα δεν βλάπτει.* Όποιο βράδυ μπορούμε αντικαθιστούμε το ελαφρύ γεύμα μας με ένα-δυο γιαούρτια.* Φρούτα ενδιάμεσα από τα γεύματα. Μπανάνες περιορισμένες.* Πράσινες σαλάτες χοντροκομμένες, που με το μάσημα καθυστερούμε και έχουμε εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού.* Αποφεύγουμε πατάτες, καλαμπόκι, βραστά καρότα.* Προτιμάμε τα βραστά λαχανικά με μπόλικο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.* Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. * Φρούτα κομπόστα χωρίς ζάχαρη και μαρμελάδα με ελάχιστη μαύρη ζάχαρη και ζελατίνη.* Ρύζι σε μικρές ποσότητες. Σε μεγάλες προτιμάμε μπασμάτι ή μαύρο.*Πολλά όσπρια.* Λίγοι καφέδες.* Όχι στην ζάχαρη.* Δημητριακά, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης. *Κρέας άπαχο.* Με τα λίπη και τις πρωτεΐνες  αποφεύγουμε το άμυλο...
  Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες, αλλά πιστεύω πως δεν έχει νόημα. Χωρίς βιασύνη, αλλά με κανόνες το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό και το πιο σημαντικό από όλα θα είναι ολοδικό μας επίτευγμα.
  Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτές οι αλλαγές δεν εφαρμόζονται ταυτόχρονα. Κακοποιούμεθα ψυχικά και σωματικά. Αργά και σταθερά μεταβαίνουμε από την μια αλλαγή στην άλλη. Τότε το ζητούμενο θα έχει επιτευχθεί: η απώλεια βάρους και η διατήρησή της. Η εγκράτειά μας θα είναι ο ρυθμιστικός παράγων.
  Με αυτόν τον τρόπο έχασα ένα μέρος του επιπλέον  βάρους μου και το διατήρησα τηρώντας χαλαρά τους κανόνες και κολυμπώντας για μισή ώρα 4 φορές την βδομάδα.
 Αυτή είναι η θεώρησή μου περί απώλεια βάρους, αυτήν ακολουθώ με αυστηρότητα ή χαλαρότητα, ανάλογα τί επιθυμώ να πετύχω. Κάθε φορά που παχαίνω, απλώς την αναιρώ.
  Ρούλα

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Από ένα πακέτο φύλλα κρούστας αφαιρώ δύο. Τα υπόλοιπα τα διπλώνω στη μέση, τα πιάνω με τα χέρια μου από τις άκρες τους, τα σουρώνω(σαν πιέτες) και τα τοποθετώ το ένα κοντά στο άλλο, δίχως κάποια σειρά. Με ένα πινέλο τα λαδώνω από πάνω με 1 φλιτζάνι λάδι ή λιωμένο βούτυρο.Ψήνω για 10λ περίπου στους 180β στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, το περιχύνω με το κάτωθι μείγμα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να πήξει το γλυκό.
Ετοιμάζω το μείγμα όσο ψήνονται τα φύλλα. Βάζω σε μια λεκάνη και ανακατεύω: 4 αυγά-2 βανίλιες-1 φλιτζάνι λάδι-1 ποτήρι ζάχαρη-2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ-1 γιαούρτι-μια χούφτα σταφίδα άσπρη και μια μαύρη-2 ψιλοκομμένα φύλλα-ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφού κρυώσει το γλυκό το περιχύνω με καυτό σιρόπι, που έχω φτιάξει με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Γέμιση: Τσιγαρίζω πολύ καλά σε λάδι 1 κιλό κιμά μέχρι να ροδίσει σε όλη τη μάζα του. Προσθέτω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλότερη φωτιά για 5λ περίπου. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή ξερό ψωμί, 1 φλιτζάνι τριμμένα σκληρά τυριά, φέτα αν μου αρέσει και 2 αυγά χτυπημένα.
Βράζω για 6-8 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό μισό κιλό κανελόνια ή μεγάλες αχιβάδες,ώστε να μαλακώσουν.
Τα σουρώνω και τα ξεπλένω με κρύο νερό.
Τα γεμίζω με την γέμιση, τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνω με μπεσαμέλ ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζω με τριμμένο ημίσκληρο τυρί.
Ψήνω στους 180-200β για 40λ περίπου.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 2/3 του  πακέτου μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά.
Σάλτσα ντομάτας: Βράζω για 10 λεπτά 1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 1 κύβο ζωμό κρέατος, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΖΟΤΟ

Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι. Προσθέτω πρώτα 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 ντομάτα και 3-4 φέτες ζαμπόν, όλα ψιλοκομμένα, τα σοτάρω για 2λ και μετά 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι. Ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά για 5λ περίπου. Ρίχνω 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 κύβο ζωμό της αρεσκείας μου και σιγοβράζω για 20 λεπτά.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

Βράζω τις πράσινες ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Τις σουρώνω, τις βάζω σε βαθιά πιατέλα, τις περιχύνω με την σάλτσα και τις πασπαλίζω με ανάμεικτα τριμμένα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι).
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνω την σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι, σοτάρω κομμένο μπέικον και προσθέτω ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνω την φωτιά, προσθέτω κρέμα γάλακτος, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Δεν δίνω ακριβείς αναλογίες γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των ζυμαρικών που θα βράσουμε.
Αν η κρέμα γάλακτος είναι λίγη την πολλαπλασιάζουμε με λίγο γάλα. 
Αν μας αρέσουν τα μανιτάρια κονσέρβας τα σοτάρουμε ψιλοκομμένα με το μπέικον.

ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Βράζουμε 200γρ μακαρόνι στριφτό (βίδες), τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια βαθιά γαβάθα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι, ψιλοκομμένη κίτρινη, κόκκινη πιπεριά και ζαμπόν ή πάριζα, αρακά, πιπέρι. Ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 1 αυγό σφικτό κομμένο στα τέσσερα και μαγιονέζα ανακατεμένη με ελάχιστη μουστάρδα ή κέτσαπ.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Μπάμιες:
αν είναι φρέσκες κόβω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το κοτσάνι χωρίς να φανούν οι σπόροι.
είτε φρέσκες είναι, είτε κατεψυγμένες τις βάζω σε σουρωτήρι , τις ραντίζω με ξύδι, τις αλατίζω, τις αφήνω 1-2 ώρες να σουρώσουν και τις πλένω πολύ καλά. Τις σουρώνω. Τις τηγανίζω ελαφρώς. Τις μεταφέρω σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτω ελάχιστο λάδι, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λίγο νερό, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 3-4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τις αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ


( ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ)
Διατηρήστε τις αναλογίες και αυξομειώστε την ποσότητα, αλλάζοντας το δοχείο μέτρησης.
Βράζω 3 -4 λεπτά σε βαθιά  κατσαρόλα 2 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτ. νερό, 2 ξύλα κανέλας. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε τηγάνι καβουρδίζω 1 1\2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό, λίγα άσπρα αμύγδαλα ( αν μου αρέσουν)  με 1/2 ποτ.λάδι. Να κοκκινίσει και όχι να καεί.
Ρίχνω κουταλιά -κουταλιά το καβουρδισμένο σιμιγδάλι στο σιρόπι κι ανακατεύω. (κουτάλα με μακρύ χέρι, γιατί φουσκώνουν τα υλικά).
Τον επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (όχι να ξεραθεί).
Χλιαρό τον βάζουμε σε πλαστικά δοχεία ( μπωλ. ή φόρμες).
Όταν κρυώσει, γυρνώντας ανάποδα τα δοχεία σε πιατέλα παρουσιάζεται με σχήμα ο χαλβάς. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΡΑΒΑΝΙ


Υλικά:
* 1 1/3 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι
 1 βανίλια
  μια πρέζα αλάτι
  1-2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη*
Τα ανακατεύω σε ένα μπωλ.
 1 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι γάλα
 5 αβγά
προαιρετικά 1 φλ καρύδα
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα με τα υλικά του μπωλ εναλλάξ ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε το μείγμα μας να το καλύπτει κατά 2/3, απλώνουμε στην επιφάνεια σε σειρές ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180β για 40-50λ. το κόβουμε κομμάτια και όταν κρυώσει το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 1/2 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, χυμός ενός λεμονιού βράζουν για 5 λ.

ΜΩΣΑΪΚΟ


ΜΩΣΑΪΚΟ
Απλό, υγειινό γλυκό, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ας το φτιάξουμε!
Σ΄ένα βαθύ σκεύος (λεκάνη - κατσαρόλα) ανακατεύουμε ( με μίξερ ή σύρμα ή με το χέρι μας) 1 βιτάμ σοφτ (250γρ) με 1 κούπα  ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 3-4 κουταλιές σούπας κακάο, 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα,  1 -2 κουτ. σούπας κονιάκ,  για 5 λεπτά. Αναμειγνύουμε 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μαρέγκα. Θρυμματίζουμε 1 1/2 κουτιά  τετράγωνα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και τα ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα, ώστε να προεξέχει. Τοποθετούμε το γλυκό μας  πιέζοντάς το για να πάρει σχήμα και να ομαλοποιηθεί. Τυλίγουμε. Διατηρείται στην κατάψυξη.
  • θρυμματισμένα μπισκότα: αν δεν θέλουμε να ψιλοκόψουμε τα μπισκότα με το χέρι, τυλίγουμε τα κουτιά με διπλή νάϋλον σακούλα και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.
  • ασπράδι μαρέγκα: το ασπράδι σε πιάτο με πιρούνι ή σύρμα αναδεύεται ρυθμικά μέχρι να γίνει πηχτός αφρός.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλουμε το μείγμα μας, για να προσθέσουμε ζάχαρη ή κονιάκ.
Αν αφαιρέσουμε το αβγό, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα. Ταιριάζει και η σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες αν σας αρέσει. Καλή επιτυχία.  Καλή όρεξη. 


ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ
Φτιάχνω μια δόση μωσαϊκό χωρίς κακάο και μπισκότα. Το χωρίζω στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτω το κακάο και 2/3 πακέτου μπισκότα και στο άλλο μέρος τριμμένη καρύδα και 2/3 πακέτου μπισκότα. Το απλώνω ανάμεικτα στη λαδόκολλα μέσα στην φόρμα, όπως παραπάνω και τυλίγω ρολό.
  • Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα ρίχνουμε μέσα σε τρούφα και με την βοήθεια της παλάμης μας τα τυλίγουμε με αυτήν. 

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ


ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ      (από τη Μαίρη)
Υλικά:
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα χονδροκομμένα
6-8 κουταλιές σούπας κακάο
250γρ. ζάχαρη άχνη
1 πακέτο τριμμένα τετράγωνα μπισκότα
200γρ. γάλα εβαπορέ
100γρ. νερό
250γρ. περίπου κουάκερ ( νιφάδες βρώμης)
2 κουταλιές κονιάκ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και σχηματίζω έναν ή δυο κορμούς. Τους βάζω στη κατάψυξη για μια ώρα και τους περιχύνω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ( 2 σοκολάτες κουβερτούρα με 2 κουταλιές γάλα και 1 κουταλιά βούτυρο ή ηλιέλαιο λιώνουν σε μπεν μαρί δηλαδή τοποθετώ το μικρό κατσαρολάκι με τα υλικά μου σε μεγαλύτερο, με νερό που βράζει).
  • Είναι η ίδια συνταγή για καριόκες μόνο που κόβουμε τους κορμούς σε φέτες, τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα, τις ακουμπάμε σε λαδόκολα στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Διαλέγουμε 15-20 μικρά μανταρίνια πορτοκαλοπράσινα χωρίς στίγματα, τα πλένουμε καλά, τα τρυπάμε 3-4 φορές με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5λ και ρίχνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές. Επειδή τα μανταρίνια επιπλέουν, όσο τα βράζουμε τα έχουμε βυθισμένα στο νερό με ένα μεταλλικό καπάκι ή πυρίμαχο πιάτο. Την τελευταία φορά βράζουν για 20λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και τα σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια και τα βράζουμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανταρίνια, τον χυμό 2 λεμονιών, παίρνουν μια βράση , σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το σιρόπι είναι αραιό το ξαναβράζουμε για να δέσει προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε καθαρά βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι.
...το έφτιαξα πριν μια βδομάδα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ(γρήγορο)

Πλένουμε γρήγορα 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό μπούτι και με βαθειές μαχαιριές βάζουμε στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το τοποθετούμε στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγειρεύουμε για 15λ. Ανοίγουμε την χύτρα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το κόβουμε φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπερώνουμε κόβουμε μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και αυτές, λαδώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε λίγο νερό και το ψήνουμε στους 180β μέχρι να μαλακώσει.Στο τέλος  σβήνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνοδεύουμε με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΙ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Τηγανίζουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι 3-4 φέτες μοσχάρι κομμένες κόντρα. Προσθέτουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, ανακατεύουμε 2-3 φορές, σβήνουμε με μια κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στη μια ώρα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια και ελέγχουμε συνεχώς το νερό. Όταν μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τον χυμό 2 λεμονιών, τρίβουμε με ένα πιρούνι το κρεμμύδι στον πάτο της κατσαρόλας να διαλυθεί και εξατμίζουμε τα υγρά χυλώνοντας το φαγητό.
μοσχάρι μεξικάνικο
μοσχάρι στιφάδο
μπριζόλες χοιρινές-μοσχαρίσιες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σούπες αυγολέμονο

ΑΠΛΗ ΣΟΥΠΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών ή κρέατος ή πουλερικών, 4 κουταλιές λάδι και  4 φλιτζανάκια ρύζι για σούπα. Βράζω για 20 λεπτά, ελέγχω αν χρειάζεται λίγο νερό και αυγοκόβω με 1 αυγό και 2 λεμόνια. Από πάνω πασπαλίζω με πιπέρι.
ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Βράζω 2-3 φτερούγες γαλοπούλας σε λίγο νερό, τις ξαφρίζω, τις βάζω σε μια καθαρή κατσαρόλα με 1 καρότο, 1 πατάτα, 1 σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο 1 κουταλάκι αλάτι, σουρώνω τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον ρίχνω στην κατσαρόλα. Τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μου. Τα αφαιρώ και τα διατηρώ ζεστά ανάμεσα από δυο πιάτα, αφού τα πασπαλίσω με μαύρο πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Προσθέτω στο ζωμό 2-3 κουταλιές λάδι, λίγο νερό ωστε να έχω συνολικά στο 1 λίτρο και 4 φλιτζανάκια ρύζι. Βράζω για 20λ. Ελέγχω το νερό, δοκιμάζω για αλάτι, αυγοκόβω με 2  λεμόνια και 1 αυγό. Πασπαλίζω με πιπέρι.
Σούπα αυγολέμονο φτιάχνουμε τόσο με ψάρι όσο και με μοσχάρι.

επιπλέον:  ΣΟΥΠΕΣ  ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΤΕΣ


ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ με μανιτάρια  
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ  
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ  
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ  
ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ 
ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ(ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ) ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ  
ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ   
ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ  
ΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ


Πρέπει να ξέρετε ότι στις πίτες η αναλογία των συστατικών είναι σχετική και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας, όπως γεύση και μέγεθος. Απλώς παραθέτω τις μέσες τιμές γύρω από τις οποίες κινούμαστε στο μέγεθος μισού φύλλου σφολιάτας. 
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
Αλμυρές:
Ξεπαγώνω, ξετυλίγω, λαδώνω ένα φύλλο σφολιάτας, αλείφω την επιφάνειά του με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα και σκορπίζω ένα λεπτό στρώμα από ψιλοκομμένα αλλαντικά και τριμμένα τυριά ή μόνο ψιλοτριμμένο ξερό τυρί. Τυλίγω κυλινδρικά( ρολό) την μια πλευρά μέχρι τη μέση. Παρομοίως και την άλλη. Κόβω σε φέτες τον διπλό κύλινδρο και τις βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Αν θέλω τις αλείφω με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τις πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 180β για 15-20 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Γλυκές:
Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα ή αλείφω μαρμελάδα.
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Γέμιση:Αναμειγνύω 200γρ. χονδροτριμμένα  τυριά ρεγκάτο και κασέρι,, 100γρ. τριμμένο ανθότυρο ή φέτα, 5 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον100γρ.  ψιλοκομμένο ζαμπόν, 1 1/2 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, 2 κουταλιές λάδι, 1 μικρό φλιτζανάκι γάλα, πιπέρι.
Εκτέλεση: Ίδια με κρεατόπιτα.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ
Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί ένα φύλλο σφολιάτας. Το τρυπάμε με το πιρούνι, το λαδώνουμε, στρώνουμε τη γέμιση, και καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.
Γέμιση: Χοντροτρίβω 1 κιλό κολοκύθια χωρίς σπόρους, τα αλατίζω, τα αφήνω 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους, τους προσθέτω 2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά, 1 ματσάκι άνιθο, 4 κομμένα  φρέσκα κρεμμύδια μαζί με όσο πράσινο κοτσάνι, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένο ρεγκάτο, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι γάλα και λάδι, 4-5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, 2 φλιτζανάκια ρύζι και αν αφαιρέσω κολοκύθια θα προσθέσω μια τριμμένη πατάτα.
...θα μπορούσα τα υλικά της γέμισης σε όποιες μικρές ποσότητες τα έχω να τα στρώσω σε ένα ταψάκι και να αντικαταστήσω φύλλο με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο...
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
Γέμιση: Αναμειγνύω 2 φλιτζάνια του τσαγιού σάλτσα κιμά, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, 1 1/2 αυγό χτυπημένο ελαφρώς, λίγο λάδι, αν η σάλτσα είναι στεγνή.
Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας , το λαδώνουμε εσωτερικά, απλώνουμε στο μισό τη γέμιση, διπλώνουμε, κλείνουμε τις άκρες. Αλείφουμε με λάδι, κρόκο αυγού, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα χέρια μας ελάχιστο νερό, ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά το φύλλο, για 30 λεπτά περίπου.
  • Συνήθως την φτιάχνουμε όταν μας περισσεύει  σάλτσα κιμά.
  • Μπορούμε να κόψουμε τη σφολιάτα τετράγωνα κομμάτια και να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο μικρά πιτάκια.
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Φύλλο: πλάθουμε 1 κεσέ γιαούρτι, 1 βιτάμ σοφτ μαλακωμένο και ½ κιλό αλεύρι φαρίνα. Σχηματίζουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας, βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση και τα κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Γέμιση: Τρίβω 300-400γρ. φέτα ή ανθότυρο ή και τα δυο μαζί. Την ανακατεύω με 1 χτυπημένο αυγό,3 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά αλεύρι και 1 φλιτζανάκι γάλα. Αν μου αρέσει προσθέτω ψιλοκομμένο άνηθο και ζαμπόν.
SOS
...μας περίσσεψε γέμιση πίτας;
...θέλουμε  πιτάκια, αλλά δεν έχουμε φύλλο;
ΑΠΛΟ:< αλεύρι-λίγο αλάτι-ελάχιστο  νερό και λάδι> τα ζυμώνουμε, ώστε να μην κολλάνε στα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά, προσθέτουμε την γέμιση, τα κλείνουμε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες και ψήνουμε.
... δεν έχουμε γέμιση; <τυριά-αλλαντικά-γάλα-αυγά-λίγο αλεύρι>

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ - ΠΑΤΑΤΕΣΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, 3-4 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5λ, προσθέτω 1 ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, 1 δάφνη, 1 σκελίδα σκόρδο και σιγοβράζω ελέγχοντας το νερό και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ
Καθαρίζω και βράζω 1 κιλό περίπου  πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1-2 κουταλιές γάλα. Συγκεντρώνω σε δοχείο  τον πουρέ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και σοτάρω τον πουρέ ανακατευοντας συνεχώς και προσθέτοντας γάλα μέχρι να γίνει απαλός όσο θέλουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Σερβίρεται με κοκκινιστό ή λεμονάτο κοτόπουλο, κεφτεδογιουβαρλάκια ή κρέας  ψητό της κατσαρόλας.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Για 1 κιλό περίπου πατάτες να έχω έτοιμο από 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι, 1 ποτ. λεμόνι και 1 ποτ. νερό ή ζωμό ψαριού ή ζωμό από τις πατάτες.
Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1 κουταλιά από το κάθε υγρό και συγκεντρώνω τον πουρέ σε μια γαβάθα. Με έναν πολύ ψιλό τρίφτη τρίβω από πάνω  4 σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύω με μια κουτάλα προσθέτοντας από μια κουταλιά από τον κάθε ζωμό μέχρι να γίνει λεία και όσο σφικτή θέλουμε. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται αλάτι, σκόρδο και υγρά.
Σερβίρεται με φασολάκια νερόβραστα με λαδολέμονο και ωμό σκόρδο, τηγανιτά ψάρια ή παστό τηγανιτό μπακαλιάρο.
Με τα κεφάλια από τα ψάρια φτιάχνουμε ζωμό.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Σε ένα ταψί κόβω σε μικρά κομμάτια όσες πατάτες θέλω. Τις πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Προσθέτω λάδι ή μαργαρίνη, λίγο νερό και ψήνω στους 180β για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος). Αν έχω τρίβω από πάνω μια ντομάτα.
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Βράζω 1 κιλό πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνω και τις τρίβω στον μύλο ή στο multi. Τις συγκεντρώνω σε μια λεκάνη και προσθέτω 3 αυγά, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 κουταλιές αλεύρι, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι. Ανακατεύω καλά να γίνει μια μάζα. Πλάθω μπαλάκια, αλευρώνω και τηγανίζω σε καυτό λάδι. Ακουμπώ τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση: Ανακατεύω 300 γρ. κιμά, 2 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 κλωναράκια άνηθο, 2 φλιτζανάκια ρύζι.
Ξύνω 6-7 κολοκυθάκια, τους αφαιρώ την ψίχα, τα γεμίζω, τα βάζω στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και προσθέτω  2 φλιτζανάκια λάδι, 1 ποτήρι βραστό νερό, μια πρέζα πιπέρι και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 40 λεπτά. Προσθέτω τον χυμό ενός λεμονιού ή τα αυγοκόβω. Χτυπώ σε ένα πιάτο το ασπράδι να γίνει μαρέγκα, προσθέτω αναδεύοντας τον κρόκο, λίγο ζωμό και χυμό λεμονιού.


ΠΑΤΑΤΕΣ - ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση:  Ανακατεύω ½ κιλό κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι,3 κλωνάρια μαϊντανό και 1 κρεμμύδι τριμμένα, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.
Η γέμιση αντιστοιχεί σε 6-7 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Πλένω τις πιπεριές, αφαιρώ το καπάκι και τα σπόρια.
Καθαρίζω, πλένω τις πατάτες και με προσοχή με ένα μικρό κουτάλι αφαιρώ όσο περισσότερο μπορώ από το εσωτερικό.
Γεμίζω το κάθε κομμάτι με τη γέμιση και τα τοποθετώ όρθια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα. Με προσοχή βάζω 2 ποτήρια καυτό νερό, 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ, 2 φλιτζανάκια λάδι και σιγοβράζω για 40 λεπτά.


Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Απαραίτητα υλικά στην κουζίνα μου



αλάτι ψιλό - χονδρό 
πιπέρι μαύρο ( κόκκινο )
μπαχάρι
φύλλα δάφνης
κανέλα σε σκόνη (στην ανάγκη αντικαθιστά και τα ξυλάκια)
λάδι
ξύδι
αλεύρι (αντικαθιστά το κορν φλάουρ)
ρίγανη - δεντρολίβανο
βασιλικός
μοσχοκάρυδο τριμμένο (αν το θυμηθείτε, δίνει γεύση στις μπεσαμέλ)
κύβοι λαχανικών - κρέατος (αντικαθιστούν δυστυχώς τα φρέσκα μυρωδικά και τα κρεμμύδια)
μυρωδικά - κρεμμύδια αποξηραμένα (τα φρέσκα πλυμένα και σκουπισμένα διατηρούνται σε σακουλάκια στην κατάψυξη)
ντομάτα πελτέ ( αφού ανοιχτεί, διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου με την επιφάνεια πάντα σκεπασμένη με λάδι ή στην κατάψυξη αφαιρώντας τη ποσότητα που χρειαζόμαστε με ένα πιρούνι)
2-3 κονσέρβες τροφίμων που μου αρέσουν, όπως τόνος, αρακάς, κορν μπιφ ...
ζυμαρικά - ρύζι
ζάχαρη
κακάο - καφές
τσάι - χαμομήλι
μέλι ή μαρμελάδα
φρυγανιές - δημητριακά
βούτυρο
σκόρδο (υπάρχει και σε σκόνη)




μαγιονέζα-μουστάρδα-κέτσαπ ( αν τα χρησιμοποιήτε)

αλουμινόχαρτο
λαδόχαρτο
νάιλον διαφανής μεμβράνη 
νάιλον σακουλάκια

... προμηθευόμαστε  τα υλικά, όπως τα χρειαζόμαστε και όσα νομίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ότι θα μας χρειαστούν...

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που δίνουν ενέργεια και ευεξία. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος.


Τα όσπρια έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται σε μερίδες στην κατάψυξη και το μειονέκτημα ότι χρειάζονται αρκετή ώρα μαγείρεμα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε χύτρα. Μέσα στη χύτρα αυξάνεται η πίεση, το νερό βράζει σε υψηλότερη θερμοκρασία και το φαγητό μας σε λιγότερο χρόνο. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι ο ίδιος, απλώς αλλάζουν οι χρόνοι.


  γίγαντες    φασόλια με μπέικον                ρεβίθια - φάβα - φακές - φακές με ρύζι- φασόλια - φασόλια με μακαροντζίνι




ρεβίθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, 2 σκελίδες σκόρδο, δεντρολίβανο και δάφνη. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το αλάτι.  Όταν είναι έτοιμα, φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο ( 2 φλιτζανάκια λάδι, 1 φλ.  λεμόνι, πιπέρι τα χτυπάμε με πιρούνι στο πιάτο) και το ρίχνουμε στο φαγητό μας ανακατεύοντας.
ρεβύθια με πιπεριές και κρεμμύδια
ρεβύθια βραστά
φάβα
Πλένω 3-4 φορές μισό πακέτο φάβα, τη βράζω με μπόλικο νερό για 2-3 λεπτά, τη ξαφρίζω με μια κουτάλα και την αφήνω μισή - μία ώρα στο νερό. Την σουρώνω, ξεπλένω, τη ξαναβάζω στην κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει τρία δάκτυλα, με 1 φύλλο δάφνης, 1 κρεμμύδι στο multi  και αλάτι. Βράζουμε για 1-11/2 ώρα ανακατεύοντας και ελέγχοντας το νερό συχνά. Όταν μαλακώσει και γίνει μια κρέμα ( όσο θέλουμε νερουλή), σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη εστία.
Αν επιλέξουμε η φάβα μας να είναι πηχτή, αφαιρούμε το λάδι από το μαγείρεμα και τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ωμό λάδι, κομμένο κρεμμύδι, λεμόνι.
φακές
Ελέγχω για ξένα σώματα μισό πακέτο φακές. Τις πλένω, βράζω με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά, χύνω το νερό, τις ξεπλένω, τις ξαναβάζω στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, να τις σκεπάζει δυο δάκτυλα, 1 κρεμμύδι στο multi, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 δάφνη, λίγο δεντρολίβανο, μισό κουταλάκι ρίγανη, πιπέρι, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλουμε). Βράζουμε 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά  (προσοχή στο νερό), 30 λεπτά σε μέτρια, δοκιμάζουμε για αλάτι, ελέγχουμε το νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να χυλώσει. 
φακές με ρύζι
...σε αυτήν την περίπτωση προσθέτω 1 φλιτζανάκι ρύζι και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν το τέλος.
φασόλια
...με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μαύρο αντικαθιστά μια μερίδα κρέας σε πρωτεΐνες. Αν τα βράσουμε άσπρα, χωρίς ντομάτα, σουρωμένα, γίνονται σαλάτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελιές και λαδολέμονο. Ταιριάζουν με λακέρδα, αντζούγιες ή ρέγκα, τουρσιά και μαύρες ελιές. 
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό. Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι σόδα.Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε,τα βράζουμε για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, σέλινο, καρότο,κρεμμύδι, λάδι,πιπέρι,καυτερή πιπεριά,και βράζουμε μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν.
φασόλια με μακαροντζίνι
...σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε μια χούφτα μακαρόνι κοφτό και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου