Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που δίνουν ενέργεια και ευεξία. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος.


Τα όσπρια έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται σε μερίδες στην κατάψυξη και το μειονέκτημα ότι χρειάζονται αρκετή ώρα μαγείρεμα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε χύτρα. Μέσα στη χύτρα αυξάνεται η πίεση, το νερό βράζει σε υψηλότερη θερμοκρασία και το φαγητό μας σε λιγότερο χρόνο. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι ο ίδιος, απλώς αλλάζουν οι χρόνοι.


  γίγαντες    φασόλια με μπέικον                ρεβίθια - φάβα - φακές - φακές με ρύζι- φασόλια - φασόλια με μακαροντζίνι




ρεβίθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, 2 σκελίδες σκόρδο, δεντρολίβανο και δάφνη. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το αλάτι.  Όταν είναι έτοιμα, φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο ( 2 φλιτζανάκια λάδι, 1 φλ.  λεμόνι, πιπέρι τα χτυπάμε με πιρούνι στο πιάτο) και το ρίχνουμε στο φαγητό μας ανακατεύοντας.
ρεβύθια με πιπεριές και κρεμμύδια
ρεβύθια βραστά
φάβα
Πλένω 3-4 φορές μισό πακέτο φάβα, τη βράζω με μπόλικο νερό για 2-3 λεπτά, τη ξαφρίζω με μια κουτάλα και την αφήνω μισή - μία ώρα στο νερό. Την σουρώνω, ξεπλένω, τη ξαναβάζω στην κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει τρία δάκτυλα, με 1 φύλλο δάφνης, 1 κρεμμύδι στο multi  και αλάτι. Βράζουμε για 1-11/2 ώρα ανακατεύοντας και ελέγχοντας το νερό συχνά. Όταν μαλακώσει και γίνει μια κρέμα ( όσο θέλουμε νερουλή), σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη εστία.
Αν επιλέξουμε η φάβα μας να είναι πηχτή, αφαιρούμε το λάδι από το μαγείρεμα και τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ωμό λάδι, κομμένο κρεμμύδι, λεμόνι.
φακές
Ελέγχω για ξένα σώματα μισό πακέτο φακές. Τις πλένω, βράζω με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά, χύνω το νερό, τις ξεπλένω, τις ξαναβάζω στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, να τις σκεπάζει δυο δάκτυλα, 1 κρεμμύδι στο multi, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 δάφνη, λίγο δεντρολίβανο, μισό κουταλάκι ρίγανη, πιπέρι, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλουμε). Βράζουμε 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά  (προσοχή στο νερό), 30 λεπτά σε μέτρια, δοκιμάζουμε για αλάτι, ελέγχουμε το νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να χυλώσει. 
φακές με ρύζι
...σε αυτήν την περίπτωση προσθέτω 1 φλιτζανάκι ρύζι και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν το τέλος.
φασόλια
...με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μαύρο αντικαθιστά μια μερίδα κρέας σε πρωτεΐνες. Αν τα βράσουμε άσπρα, χωρίς ντομάτα, σουρωμένα, γίνονται σαλάτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελιές και λαδολέμονο. Ταιριάζουν με λακέρδα, αντζούγιες ή ρέγκα, τουρσιά και μαύρες ελιές. 
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό. Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι σόδα.Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε,τα βράζουμε για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, σέλινο, καρότο,κρεμμύδι, λάδι,πιπέρι,καυτερή πιπεριά,και βράζουμε μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν.
φασόλια με μακαροντζίνι
...σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε μια χούφτα μακαρόνι κοφτό και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου