Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΑΤΜΟΥ


Σε ένα σκεπασμένο τηγάνι , σε μέτρια φωτιά ή σε ένα ταψί με καπάκι στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά  βάζουμε 1-2 τσιπούρες καθαρισμένες, πλυμένες και αλατισμένες. Προσθέτουμε, από κάτω και γύρω τους, κομμένα σε ροδέλες 1 καρότο, 1 ντομάτα, 1 πιπεριά, 1 κρεμμύδι και 1 λεμόνι, 1 κουταλιά μαϊντανό, 1 φύλλο δάφνης, 3 μπαχάρια, λίγο αλάτι στα λαχανικά, πιπέρι, 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι, 1 κουταλιά ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε). Ξεσκεπάζουμε και αν χρειάζεται συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
ψάρια

ΓΑΥΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ στην κατσαρόλα ή στον φούρνο



Στην κατσαρόλα:
Βγάζουμε τα κεφάλια και τα εντόσθια από μισό κιλό γαύρο. Τον ξεπλένουμε. Σε ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς  1 ντομάτα και 1-2 σκελίδες σκόρδο  ψιλοκομμένα σε 2  φλιτζανάκια λάδι. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χυμό μισού λεμονιού και όταν βράσουν προσθέτω τον γαύρο. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, συμπληρώνω νερό, αν χρειάζεται, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζω για άλλα 10 λεπτά.
Στον φούρνο:
Σε ένα ταψί  βάζουμε τα υλικά και προσθέτουμε 1 πατάτα κομμένη λεπτές ροδέλες. Ψήνουμε στους 180 β για 20 -30 λεπτά.
ψάρια

ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ



Τις σουρώνουμε από το λάδι τους, ψιλοκόβουμε μαϊντανό, σκόρδο και περιχύνουμε λάδι ( λεμόνι ή ξύδι προαιρετικά).
ψάρια

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΤΣΙΖΚΕΪΚ Cheesecake ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Βάζω στην βάση ενός μέτριου ταψιού 6 γκοφρέτες και πιέζοντάς τες τις σπάω σε μικρά κομματάκια, ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια και από πάνω ρίχνω την κρέμα.
Κρέμα: Χτυπώ 250-300γρ τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Χτυπώ 200γρ περίπου κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Λιώνω (σε μπεν-μαρί) 200γρ σοκολάτα. Τα αναμιγνύω προσθέτοντας 1 γιαούρτι (200γρ) στραγγιστό, νιφάδες σοκολάτας και 3 κουταλιές ζάχαρη. Το βάζω στο ψυγείο 2-3 ώρες να παγώσει.

Τις γκοφρέτες τις έχω βάλει στο ψυγείο για μια ώρα και τις πιέζω με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Σοκολάτα: γάλακτος ή κουβερτούρα ανάλογα με τις γκοφρέτες.
Η ζάχαρη είναι προαιρετική.
Πρόχειρη εκδοχή: Αφαιρώ το τυρί, προσθέτω άλλο ένα γιαούρτι. Αν δεν έχω κρέμα γάλακτος χρησιμοποιώ φυτική κρέμα. Δεν είναι απαραίτητες οι νιφάδες. Το πασπαλίζω με θρυμματισμένα δημητριακά της αρεσκείας μου.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Κόβουμε χονδρές φέτες κασέρι ή κεφαλογραβιέρας. Τις βουτάμε σε χτυπημένο αυγό, τις τινάζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές σε καυτό καλαμποκέλαιο. Σερβίρονται με λεμόνι.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Κόβουμε αρνίσιο ψαχνό σε κύβους και το αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε πιπεριά, κρεμμύδι και ντομάτα σε τετράγωνα κομμάτια. 
Παίρνουμε ένα καλαμάκι (από σουβλάκι), περνάμε πρώτα μια πιπεριά και μετά εναλλάξ λαχανικά με κρέας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τα βάζουμε στην σχάρα με ένα ταψί από κάτω. Ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βουτάμε σε πιάτο με λαδολέμονο.
Λαδολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και τα αναδεύουμε ρυθμικά με το πιρούνι  για να πήξει. Αν δεν πήξει προσθέτουμε λάδι.
Ανακατεύονται και στο σέικερ του καφέ.
αρνί

Λαδολέμονο


 Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και τα αναδεύουμε ρυθμικά με το πιρούνι  για να πήξει. Αν δεν πήξει προσθέτουμε λάδι.
Ανακατεύονται και στο σέικερ του καφέ.

ΚΟΚΚΙΝΟΨΑΡΟ ΣΟΥΠΑ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 3 καρότα κομμένα κατά μήκος, 3 κολοκυθάκια (όχι χοντρά) σε χονδρές ροδέλες, 3 μικρά κρεμμυδάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, σέλινο, 1 μικρή πατάτα και λίγο αλάτι. Τα σκεπάζουμε με νερό και σε μέτρια φωτιά, με κλειστή την κατσαρόλα, τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τότε προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι και 3 φιλέτα κοκκινόψαρου. Βράζουμε ακόμη για 10-15 λεπτά, δοκιμάζοντας για αλάτι και προσέχοντας το νερό, ώστε ίσα-ίσα να τα σκεπάζει. Ρίχνουμε 2 πρέζες πιπέρι. Σερβίρουμε με λεμόνι.
ψάρια

ΚΕΪΚ μαρμελάδας

Χτυπάμε για 5 λεπτά 6 ολόκληρα αυγά με 250 γρ ζάχαρη. Προσθέτουμε διαδοχικά ανακατεύοντας 250 γρ βούτυρο μαλακωμένο, 1 βανίλια και 250 γρ αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του. Το μοιράζουμε σε δύο ίδιες φόρμες στρωμένες με λαδόκολλα, τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αφού κρυώσουν, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας μαρμελάδα ανάμεσά τους. Απλώνουμε εξωτερικά μια λεπτή στρώση μαρμελάδας και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Για μια βδομάδα

ΔΕΥΤΕΡΑ
Πρωί: 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με μέλι και ταχίνι.
Μεσημέρι: Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, χωριάτικη σαλάτα
Απόγευμα: 1 τοστ με κασέρι, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
Βράδυ: 1 πιάτο ρυζόγαλο με κανέλα.
ΤΡΙΤΗ
Πρωί: Γάλα με δημητριακά και 1 μπανάνα.
Μεσημέρι: Μουσακάς και σαλάτα με χονδροκομμένη ρόκα, φλοίδες παρμεζάνας ραντισμένα με μπαλσάμικο και αγουρόλαδο.
Απόγευμα: γιαούρτι με μέλι, 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
Βράδυ: 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι, 2 φρυγανιές.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Πρωί: 1 κούπα γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 κουταλιά μέλι.
Μεσημέρι: Σπαράγγια και πατάτες βραστά, λαδολέμονο. γαρνιρισμένα με χονδροκομμένο μαρούλι, ελιές,  2 σφικτά αυγά, μυζήθρα, μαύρο ψωμί.
Απόγευμα: 1 μήλο, 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
Βράδυ: 1 γιαούρτι με δημητριακά ή βρώμη, μπανάνα κομμένη σε φέτες, 1 κουταλιά μέλι.
ΠΕΜΠΤΗ
Πρωί:Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, τηγανητό αυγό με μπέικον, 1 φέτα ψωμί.
Μεσημέρι: Γεμιστά, σαλάτα του σεφ, ψωμί ολικής άλεσης.
Απόγευμα: Μήλο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι.
Βράδυ: Τονοσαλάτα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πρωί: Γάλα και κέικ
Μεσημέρι: Γαριδομακαρονάδα και σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, μπαλσάμικο, λάδι.
Απόγευμα: 1 αχλάδι, 1 φέτα ψωμί με ταχίνι.
Βράδυ: Χορτόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρωί: Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, 1 φέτα ψωμί με μαρμελάδα.
Μεσημέρι: Καρμπονάρα με αναψυκτικό και σαλάτα λάχανο-καρότο.
Απόγευμα: φρουτοσαλάτα
Βράδυ: Γάλα, ψωμί με μέλι.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Πρωί: Καφές με κέικ
Μεσημέρι: Ψητός σολωμός με βραστές πατάτες λαδολέμονο και σαλάτα μαρούλι με ελιές.
Απόγευμα: Φρέσκος χυμός πορτοκάλι και κέικ
Βράδυ: Γάλα με κορν φλέικς
Τα μεσημεριανά γεύματα συνοδεύονται με ένα μικρό ποτήρι άσπρο ή κόκκινο σπιτικό κρασί.
                                                                                                                               Σοφία


Προσέχω την χοληστερίνη

                                                                                                                    Κωνσταντίνα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ





Η βδομάδα της Νικολίνας




Οι νεαροί μαθητές μας προτείνουν...


                                                          Αν ήμουν φοιτήτρια...
                                                          Για μια βδομάδα.
                                                          Διατροφή εβδομάδας.
                                                          Προσέχω την χοληστερίνη.
                                                          Σαρακοστιανά  
Η βδομάδα της Νικολίνας

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Βγάζουμε το κόκκαλο από το μπούτι χωρίς να κόψουμε το κρέας στην μέση. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη εξωτερικά και εσωτερικά. Στο κέντρο του κρέατος απλώνουμε άνηθο, πιπέρι, χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι,  πιπεριά κομμένη φέτες και περιχύνουμε με 1 φλιτζανάκι λάδι . Τυλίγουμε σε ρολό, δένουμε σε τρία σημεία με σπάγκο (φυτικό) και το ακουμπάμε σε ταψί με 1 ποτήρι νερό και 1 φλιτζάνι λάδι. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε  στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει. Το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στους 200 βαθμούς να ροδίσει.
 αρνίσια σουβλάκια
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στην σχάρα
πουγκιά αρνιού
σούπα αρνί

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες σε αλατισμένο νερό, σουρωμένες και λιωμένες στο μίξερ
4 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί που λιώνει
3-4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με πιρούνι
3-4 ασπράδια αυγών, χτυπημένα μαρέγκα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το γάλα και τους κρόκους και ομογενοποιούμε. Βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε στην αρχή το τυρί και μετά τα ασπράδια και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180β για 20-30λεπτά.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΚΜΕΚ

Είναι ένα γρήγορο εκμέκ, που συνήθως το φτιάχνω το Πάσχα από τα τσουρέκια που περισσεύουν. Χωρίς αναλογίες.
Στρώνω σε ένα ταψί  χονδρές φέτες από φρέσκο ή μπαγιάτικο τσουρέκι την μία δίπλα στην άλλη. Τις σιροπιάζω. Απλώνω στην επιφάνεια σαντιγί και πασπαλίζω με κανέλα και αμύγδαλο φιλέ.
Σιρόπι: Βράζω για 2 λεπτά 2/3 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1/2 κουταλάκι  κανέλας.
Σαντιγί: οποιανδήποτε φυτική σαντιγί φτιαγμένη σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΗ


Ψιλοκόβω μαρούλι, ρόκα,σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο. Ραπανάκια και αγγούρι με την φλούδα τους κομμένα λεπτές φέτες. Πασπαλίζω με αλάτι, ραντίζω με ξύδι και ρίχνω λάδι.Γαρνίρω με αυγά βραστά, ελιές, ντομάτα και κόκκινη πιπεριά.
σαλάτες

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ


χονδροκομμένο μαρούλι - στήθος κοτόπουλο - λιαστή ντομάτα - λάδι -
 ξύδι μπαλσάμικο - κεφαλογραβιέρα.
σαλάτες

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ


Υλικά: 3 σφικτά καθαρισμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα ή ροδέλες πασπαλισμένα με λίγο πιπέρι
             1 κονσέρβα καλαμπόκι πλυμένο, βρασμένο σε αλατόνερο για 10 λεπτά (αν θέλουμε)
             κάππαρη (όση μας αρέσει, αν μας αρέσει)
             6 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
             10 φέτες αγγούρι φρέσκο με τη φλούδα του ή τουρσί (5-6φ.)
             100γρ. κασέρι κομμένο μικρά κομμάτια
              πίκλες ( μικρό βάζο)
              ένα μικρό βαζάκι μαγιονέζα με 1 κουταλάκι μουστάρδα
Τα ανακατεύω και τρίβω στην επιφάνεια ανθότυρο.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτες(γενικά) 
Αυγοσαλάτα 
Κοτοσαλάτα 
Λαμπριάτικη σαλάτα 
Λαχανοσαλάτα 
Μελιτζανοσαλάτα
Πατάτες-λουκάνικα σαλάτα
Πολίτικη σαλάτα 
Πατζαροσαλάτα
Πιπεριές πολύχρωμες σαλάτα
Ρώσικη σαλάτα
Σαλάτα ζυμαρικών 
Σαλάτα του σεφ
Σαλάτα σκορδαλιά
Τζατζίκι 
Απλές γρήγορες πράσινες σαλάτες
ΣΑΛΑΤΕΣ
Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας.Από μόνες τους (εμπλουτισμένες) ισοδυναμούν με ένα πλήρες  γεύμα.Σε όλες προσθέτουμε ελιές , αν έχουμε βραστά αυγά, στις κόκκινες τυρί φέτα και στις πράσινες σκληρό τυρί.Αν μας περίσσεψε ψωμί προηγούμενων ημερών το κόβουμε λεπτές φέτες το στρώνουμε στο πιάτο,από πάνω κόβουμε τη σαλάτα,την αλατίζουμε, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή ξύδι, την αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά.
Μια γρήγορη σάλτσα πράσινης σαλάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε 1 φλιτζανάκι λάδι,1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι,  1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό για ωμές ή 1 χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο για βραστές σαλάτες.

Η φαντασία μας και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις μας θα μας οδηγήσουν να ανακυκλώνουμε τα υπάρχοντα υλικά μας. Μας έμειναν αχρησιμοποίητα λαχανικά; Πλυμένα στη κατάψυξη! (μαζί με σκόρδα,κρεμμύδια, μυρωδικά... θα τα κάνουμε χορτόσουπα).  Υπενθυμίζω λαχανικά εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, κυτταρίνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

Χονδροκόβω μαρούλι, το αλατίζω και το βάζω στη βάση της πιατέλας. Από πάνω κόβω κομμάτια ζαμπόν, τυρί κασέρι και τα ανακατεύω όλα μαζί. Σκορπίζω λίγα βραστά καλαμπόκια. Βράζω αυγά σφικτά, τα κόβω σε τέσσερα κομμάτια, τα αλατίζω ελαφρά και τα τοποθετώ πάνω στην σαλάτα. Περιχύνω την σαλάτα με μαγιονέζα στην οποία έχω προσθέσει λίγη κέτσαπ.
σαλάτες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε με χαρτί, τις κόβουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα και τις βάζουμε με προσοχή σε καυτό καλαμποκέλαιο, ίσα που θα τις σκεπάζει. Μόλις ψηθούν από την μια μεριά με μια τρυπητή κουτάλα τις ανακατεύουμε. Όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα είναι έτοιμες. Με την κουτάλα τις βγάζουμε από το λάδι τοποθετώντας τες σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Τις αλατίζουμε και τις γυρνάμε σε καθαρό πιάτο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη, ακόμη και με τριμμένο κασέρι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι ή κατσαρόλα.
Στο λάδι δεν τις βάζουμε με τα χέρια μας αλλά με πιάτο.
πατάτες

πότε αλατίζω τα σουβλάκια;

Τα αλατίζω με αλάτι χονδρό και μετά το ψήσιμο τα βουτάω σε λαδολέμονο με ρίγανη ή θυμάρι και πιπέρι.

Πως μαλακώνει το κατσίκι στα γρήγορα

Αν θέλουμε να μαλακώσει και επομένως να ψηθεί πιο γρήγορα το κατσίκι αρκεί να το βάλουμε στην χύτρα με 1 φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά και μετά το προετοιμάζουμε για τον φούρνο. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε αντί για νερό στο ταψί.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΤΑΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΖΕΛΕ


Σε ένα μέτριο ταψί στρώνω τη βάση συμπιέζοντάς την με ένα κουτάλι, από πάνω βάζω τα φρούτα και στο τέλος απαλά απλώνω τον ζελέ.
Βάση: ανακατεύω 150γρ. τριμμένα (σκόνη) μπισκότα digestine ή απλά τετράγωνα με 100 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο.
Φρούτα:ανάμεικτα φρούτα κονσέρβας σουρωμένα.
Ζελέ: επιλέγω την γεύση που μου αρέσει και τον εκτελώ σύμφωνα με τις οδηγίες.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ φοιτητικές

Υλικά:
Μανιτάρια κονσέρβας, σουρωμένα και κομμένα φέτες.
1 φλιτζανάκι λάδι
1 κρέμα γάλακτος μέτρια
250gr πένες βρασμένες σε αλατισμένο νερό, σουρωμένες και πασπαλισμένες με ελάχιστο λάδι.
Εκτέλεση:
Σωτάρω τα μανιτάρια στο λάδι, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύω για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά και περιχύνω τις πένες. Συμπληρώνω με τριμμένο τυρί, αν έχω.
Αν δεν έχω κρέμα γάλακτος χρησιμοποιώ γάλα και χοντροκομμένο μαλακό τυρί.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Σε ένα ταψί βάζουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi, 400γρ χυμό ντομάτας, 1 λίτρο νερό, 3-4 φλιτζανάκια λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και τις γαρίδες. Το βάζουμε στον φούρνο στους 200β και όταν βράσει προσθέτουμε μισό κιλό κριθαράκι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε μετά από 5 λεπτά την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς . Μετά από 10λ ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για αλάτι. Σε 20-30 λεπτά σύνολο έχει μαγειρευτεί το φαγητό και έχουν απορροφηθεί τα υγρά.
...γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες με ή χωρίς φλούδια...
επιπλέον νηστίσιμα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ (ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ) ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ


Βάζω σε ένα κατσαρολάκι 800 ml γάλα και 400γρ καλαμποκάλευρο και σε σιγανή φωτιά τα ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας σφικτός χυλός. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 250γρ τριμμένη φέτα, 250γρ τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα ή ανάμεικτα τυριά, 250γρ σπανάκι ζεματισμένο και σουρωμένο, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα,  5 αυγά χτυπημένα, 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω όλα τα υλικά, απώλωνω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β, στον αέρα για μια ώρα περίπου.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ

Καθαρίζω, κόβω, πλένω μισό κιλό  σουπιές. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα βάζω 2-3 φλιτζανάκια λάδι και σωτάρω με αυτό τις σουπιές και 1 κρεμμύδι σε φέτες. Σβήνω με 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και μια κουταλιά ξύδι. Σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτοντας πιπέρι, 3 μπαχάρια και λίγο νερό όποτε χρειαστεί. Δοκιμάζουμε για αλάτι, γιατί συνήθως τα θαλασσινά είναι νόστιμα.
επιπλέον νηστίσιμα

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΤΟΣΤ ΚΑΝΕΛΑΣ με μήλα

Ένα γλυκάκι της στιγμής.
Πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα δυο φέτες ψωμί για τοστ. Τις βάζω σε λαδόκολλα και τις ψήνω στην τοστιέρα. Τις σερβίρω με μαρμελάδα και βούτυρο.
Ταιριάζουν με μαρμελάδα ή κομπόστα μήλου.
Αν δεν έχω τίποτα απλώς τρίβω στον τρίφτη ένα μήλο, του βάζω ζάχαρη, κανέλα και το βράζω 10 λεπτά.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


Κρεμμυδάκια μικρά (1 κιλό) : Τα βάζω στο νερό, τα καθαρίζω, τα σουρώνω, τα τσιγαρίζω ελαφρά σε λάδι και με μια τρυπητή κουτάλα  τα βγάζω και τα φυλάω σε πιάτο.

Μοσχάρι κομμένο κομμάτια (1 κιλό) : Το ροδίζω στο ίδιο τηγάνι από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρω σε καθαρή κατσαρόλα με 3 φλιτζανάκια από το λάδι και 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 5 μπαχάρια, 5 γαρίφαλα, 1 μικρό ξυλάκι κανέλας, μισό κουταλάκι δενδρολίβανο, 1 φύλλο δάφνης. 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, πιπέρι, αλάτι. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για μια ώρα. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, λίγη ντομάτα ακόμη για να κοκκινίσει το φαγητό, νερό και δοκιμάζω για αλάτι. Συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
επιπλέον μοσχάρι 

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

Σε ένα ταψί κόβουμε σε φέτες και αλατοπιπερώνουμε τα κάτωθι υλικά:

1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
1 ντομάτα
1 κονσέρβα  ντοματάκια κομμένα μικρά κομμάτια με τον χυμό τους(400γρ)
1 καρότο
3-4 πατάτες.
Προσθέτουμε 3-4 χωριάτικα λουκάνικα, 3 φλιτζανάκια λάδι και ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα περίπου.
(Αν έχουμε προσθέτουμε και λίγους γίγαντες τους οποίους έχουμε βράσει σε νερό για μισή ώρα).
επιπλέον λουκάνικα

ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ Ή ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ



Σε ταψάκι (σαν μικρό πιάτο) στρώνουμε με τη σειρά ροδέλες μιας ντομάτας, 2-3 φέτες τυρί, 2-3 ροδέλες πιπεριάς, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ



Σε ένα γυάλινο βάζο βάζουμε 1 κιλό πλυμένα, χωρίς κοτσάνι βύσσινα, 1 κιλό ζάχαρη, 2 ξυλάκια κανέλας, 10 γαρίφαλα και αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι (νερού) κονιάκ και μετά από 20 ημέρες το σουρώνουμε σε καθαρό μπουκάλι.
επιπλέον: ποτά

ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΚΑΟ


...ξέρετε ότι το ρόφημα κακάο και το πράσινο τσάι είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες;

Μετρώ σε ένα μπρίκι 1 φλυτζάνι  νερό, 1 γεμάτη κουταλιά κακάο, όση ζάχαρη θέλω, ανακατεύω, βράζω. Το αδειάζω σε μια κούπα και από πάνω προσθέτω με προσοχή πλήρες γάλα  νωπό ή εβαπορέ, που έχω χτυπήσει στο σέικερ ή με το μιξεράκι του καφέ σε πηχτή κρέμα. Πασπαλίζω με τριμμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο. 
επιπλέον: ποτά

ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Διαλύω σε μισό φλιτζάνι παγωμένο γάλα 2-3 κουταλιές σοκολάτα σε σκόνη. Προσθέτω 2-3 μπάλες παγωτό βανίλια ανακατεύω  γρήγορα με το σύρμα ή στο μπλέντερ. Σερβίρω σε ψηλό ποτήρι με χονδρό καλαμάκι.
επιπλέον: ποτά

ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χτυπώ στο μπλέντερ 1 ψιλοκομμένη μπανάνα ή λίγες φράουλες με μισό φλιτζάνι παγωμένο γάλα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτω 2-3 μπάλες παγωτό βανίλια και ανακατεύω  στα γρήγορα. Σερβίρω σε ψηλό ποτήρι με χονδρό καλαμάκι.
επιπλέον: ποτά

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Στο μπλέντερ βάζω μια κουταλιά ταραμά, μισό κρεμμύδι, 3 φέτες μουσκεμένο και στυμμένο ξερό ψωμί χωρίς κόρα, 3 καρύδια ψίχα τριμμένα και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια λεία μάζα προσθέτοντας σιγά σιγά 3 φλιτζανάκια λάδι και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω μήπως είναι αλμυρό και προσθέτω ψωμί. Ξαναδοκιμάζω για να ελέγξω το λάδι και προσθέτω μια πρέζα πιπέρι.
επιπλέον: νηστίσιμα

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Φτιάχνουμε έναν λείο χυλό με αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι. Βουτάμε τις γαρίδες μας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (όσο χρειάζεται να ροδίσουν). Τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλα μαϊντανού και τις συνοδεύουμε με σάλτσα μαγιονέζας με κέτσαπ.
επιπλέον: νηστίσιμα

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Σε ένα ταψάκι βάζω 1/2 κιλό γαρίδες, 1 κουτί (400γρ) ψιλοκομμένα ντοματάκια που τα έχω αλατίσει ελαφρά, 300γρ φέτα κομμένη κομμάτια, πιπέρι και ψήνω στους 180-200β να δέσει η σάλτσα και να λιώσει το τυρί. Αν θέλω συμπληρώνω με βραστό ρύζι.
Ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά. Το σουρώνω και το ανακατεύω με πολύ λίγο λάδι.
επιπλέον νηστίσιμα

ΣΟΥΠΙΕΣ με σπανάκι

Σπανάκι 1 κιλό: Καθαρίζω, πλένω, κόβω μικρά κομμάτια, βράζω 5 λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό και σουρώνω.
Σουπιές 1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια.
Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι, 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 ξερό ή ανάμεικτα και τα σωτάρω. Προσθέτω τις σουπιές, το σπανάκι, λίγο άνηθο, πιπέρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω τον χυμό ενός λεμονιού και δοκιμάζω για αλάτι.
επιπλέον: νηστίσιμα

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΌ ΚΕΪΚ

Υλικά
5 αυγά
5 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι του σταγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα φλούδας από δυο πορτοκάλια
Εκτέλεση:Χτυπώ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Ανακατεύω τους κρόκους με την ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέτω ανακατεύοντας εναλλάξ το αλεύρι με τον χυμό. Στο τέλος με μια κουτάλα απαλά αναμιγνύω την μαρέγκα στο μείγμα.
Βουτυρώνω, αλευρώνω μια μέτρια φόρμα (30-33εκ), βάζω το μείγμα και ψήνω στους 180β για 25-30 λεπτά. Το σιροπιάζω (ζεστό το ένα κρύο το άλλο).
Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 3 ποτήρια ζάχαρη με 4 1/2 ποτήρια νερό.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ

Κόβω μια φέτα πεπόνι σε μικρά κομμάτια και τα σκεπάζω με ένα στραγγιστό γιαούρτι. Πασπαλίζω με μούσλι. Προσθέτω μέλι.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

 Κόβω σε κομμάτια ροδάκινα κομπόστα και τα αφήνω να σουρώσουν ( ή ανάμεικτα φρούτα).
Ακολουθώ τις οδηγίες παρασκευής μιας φυτικής σαντιγής σε σκόνη. Προσθέτω 2 στραγγιστά γιαούρτια και ανακατεύω απαλά. Αναμειγνύω τα φρούτα, μοιράζω σε μπολ και τα παγώνω.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΠΙΤΣΑ μεσογειακή η νηστίσιμη

Φτιάχνω μια δόση ζύμη πίτσας.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω 1 κρεμμύδι κομμένο λεπτές ροδέλες. Προσθέτω 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια (400γρ), αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και μαγειρεύω  σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
 Απλώνω την ζύμη σε  ελαφρά αλευρωμένο ταψί (της ηλεκτρικής κουζίνας) και από πάνω στρώνω την σάλτσα. Σκορπίζω στην επιφάνεια ψιλοκομμένες ροδέλες πιπεριάς, ελιές, μανιτάρια και ψήνω στους 180β στον αέρα για 20-30 λεπτά.
Αν θέλω προσθέτω τριμμένη φέτα και πασπαλίζω με ρίγανη.
επιπλέον: νηστίσιμα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ στον φούρνο

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό και τα καθαρίζω από τις πέτσες τους. Τα βάζω στο πιάτο. Σουρώνω τον ζωμό. Σε ταψί κόβω 2 κρεμμύδια ροδέλες, 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κιλό πατάτες. Πασπαλίζω με πιπέρι, περιχύνω με 3 φλιτζανάκια λάδι και αντί για νερό βάζω ζωμό. Μετά από μισή ώρα ψήσιμο στον φούρνο στους 180 βαθμούς,  προσθέτω το χταπόδι, ζωμό όποτε χρειάζεται, δοκιμάζω τις πατάτες αν θέλουν αλάτι και συνεχίζω το ψήσιμο να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια.
επιπλέον νηστίσιμα

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΤΟΥΡΛΟΥ - ΤΟΥΡΛΟΥ



Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και με αυτό σοτάρω 1 κρεμμύδι και 1 πιπεριά σε ροδέλες, 1-2 ψιλοκομμένες ξεφλουδισμένες ντομάτες, μικρά κομμάτια πατάτας, κολοκυθάκια και μελιτζάνα σε  ροδέλες, 2 κουταλάκια ντομάτα πελτέ. Προσθέτω 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό  και βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ελέγχω το νερό, το λάδι, το αλάτι και συμπληρώνω ό,τι χρειάζεται.
Το φαγητό γίνεται από μικρές ποσότητες λαχανικών στην αναλογία που έχουμε.
επιπλέον λαχανικά

  Αρνί γεμιστό Αρνίσια σουβλάκια Μαγειρίτσα Παϊδάκια λαδορίγανη Πουγκιά αρνιού Σαλάτα πασχαλινή Βάψιμο αυγών Τσιντσιμπύρα Γαλακτομπούρεκο   ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου