Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

ΓΛΥΚΑ με ΜΗΛΑ


ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ - ΚΟΜΠΟΣΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ - 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Υλικά για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών.
Βάζουμε στο ταψί 1 ποτήρι ζάχαρη, 150γρ. μαργαρίνη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα λιώνουμε στον φούρνο στους 150β. Καθαρίζουμε 4 μήλα ολόκληρα(αφαιρούμε τα κουκούτσια με μυτερό μαχαίρι ή το αντίστοιχο εργαλείο) κόβουμε σε χονδρές ροδέλες, τα στρώνουμε στο ταψί βάζοντας στα κενά καρύδια και σταφίδες.Από πάνω στρώνουμε την ζύμη.
Ζύμη: Φτιάχνω μαρέγκα από 4 ασπράδια αυγών. Χτυπώ στο μίξερ 5 λεπτά  τους 4 κρόκους με 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγο κονιάκ. Ρίχνω την μαρέγκα εναλλάξ με 1 ποτήρι αλεύρι και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτω 1 μήλο ψιλοκομμένο, μια χούφτα καρύδια, μια χούφτα σταφίδες και μισό κουταλάκι κανέλα.
Ψήνω στους 180β για 40λ πάνω κάτω και για άλλα 10 λ στον αέρα.
Μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο το σκεπάζω με μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζω ώστε η ζύμη να ακουμπήσει στην πιατέλα με τα μήλα από πάνω. 
             ...την έφτιαξα σήμερα 1/10/11 με απόλυτη επιτυχία... χρόνια πολλά σε όσους έχουν γενέθλια...
ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ
Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε τετράγωνα, στο κέντρο τοποθετούμε μια κουταλιά γέμισης, τα διπλώνουμε σε τρίγωνο ή ορθογώνιο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1 κουταλιά άσπρες σταφίδες, 2 κουταλιές χονδροκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κονιάκ ( αν έχουμε). Αν δεν μας φτάσει η γέμιση (τρώγεται ωμή) επαναλαμβάνουμε.

ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ
Κόβω σε 4 κομμάτια το κάθε μέτριο μήλο, το πασπαλίζω με μισό κουταλάκι  μαύρη ζάχαρηκανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια, ραντίζω κονιάκ   και το τυλίγω πουγκί ή δεματάκι με ένα φύλλο κρούστας λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση. Φτιάχνω όσα θέλω, τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για μισή ώρα. Τα σερβίρω πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.  

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ- ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ - ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




ΚΕΪΚ
Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
Βασική ζύμη:        
     αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
  • τρούφα
  • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
  • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
  • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
  • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
  • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
  • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
  •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
  •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
  •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
  •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σε μια λεκάνη αναμιγνύω: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα και ένα κανέλα, 1/2 κουτ γαρύφαλλο τριμμένο>. Ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι και απαλά τα υγρά της παρένθεσης<1 1/2 κούπα ηλιέλαιο, 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο Κερκύρας, 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζανάκι κονιάκ, ξύσμα δύο πορτοκαλιών;. Δεν ζυμώνω γιατί τα μελομακάρονα θα σκληρύνουν. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια.
(αν χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ή χυμό θα τον προσθέσω)
Πλάθω τα μελομακάρονα, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, τα τρυπάω στο επάνω μέρος με πιρούνι για να κρατήσουν το σιρόπι και το πασπάλισμα. Ψήνω στους 180β να ροδίσουν (περίπου 30λ). Βγάζω ένα για να ελέγξω αν έχει ψηθεί και από κάτω.
 Όταν ψηθούν τα τοποθετώ σε άλλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα μελώνω με 1-2 κουταλιές καυτό σιρόπι. Μετά από  ώρα τα γυρνώ ανάποδα και τα ξαναμελώνω (δεν χρειάζεται να είναι καυτό τώρα το σιρόπι). Αφού πιουν όλο το σιρόπι, τότε τα στρώνω σε πιατέλα με 2-3 κουταλιές σιρόπι, πασπαλίζοντάς τά με τριμμένο καρύδι και κανελογαρύφαλλο.
Για το σιρόπι βράζω για 5 λεπτά ; 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι;.
Αν στο εσωτερικό από κάθε μελομακάρονο, την ώρα που τα πλάθουμε βάλουμε λίγο καρύδι, τότε τα κάνουμε γεμιστά.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για ζουμερό στήθος από κοτόπουλο.
Κόβουμε δύο στήθη σε δύο λεπτότερες φέτες, αφού έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.Τα κόκαλα δεν μας πειράζουν. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια ρηχή κατσαρόλα με 3 φλυτζανάκια νερό, 1/2 φλ λάδι, 2-3 κουταλάκια δεντρολίβανο, 4 σκελίδες σκόρδο,  δυο πρέζες αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα γυρνώντας τό δυο-τρεις φορές. Όποτε χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και στο τέλος χυμό μισού λεμονιού. Αν θέλουμε περισσότερο λάδι προσθέτουμε στο τέλος. Συνοδεύουμε με ρύζι σουρωτό.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΣΤΑΝΑ

Τα κάστανα είναι μια πλήρης τροφή, που μεγάλωσε πολλές οικογένειες, τα κρύα βράδια του χειμώνα ως μοναδικό γεύμα. Είτε βραστά, είτα ψητά είναι νόστιμα και θρεπτικά! Ας τα απολαύσουμε!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και μαλακά!

ΜΟΥΣΤΟΣ
Βάζω στο σουρωτήρι των μακαρονιών όσες ρόγες από σταφύλι έχω, τις ξεπλένω, τινάζω ελαφρά να φύγουν τα νερά και τοποθετώ το σουρωτήρι σε μία λεκάνη ή κατσαρόλα. Στύβω με τα χέρια μου  τα σταφύλια και ξανασουρώνω το σταφυλόζουμο σε ψιλότερο σουρωτήρι (απλά για να απομακρυνθούν κουκούτσια και φλούδια). Όσο υγρό δεν χρησιμοποιήσω το διατηρώ στην κατάψυξη. Παρεπιπτώντος γίνεται ωραία  γρανίτα!
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ανακατεύω με μίξερ (5 λεπτά) 200γρ ζάχαρη, 200γρ ελαφρύ λάδι (καλαμποκέλαιο...), 600γρ μούστο. 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρύφαλλο. Συμπληρώνω με  1 1/2 κουταλάκι σόδα και 1 1/2 κουταλάκι αμμωνία. Ανακατεύω. Προσθέτω 1200-1300γρ αλεύρι ( ό,τι έχω), φτιάχνω μια ζύμη και πλάθω τα κουλουράκια μου με λαδωμένα χέρια τοποθετώντας τα σε λαδόκολλα. Αν θέλω μερικά τα βουτάω σε σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω μέχρι να ροδίσουν. Φουσκώνουν ελάχιστα. Τα βάζω σε λεκάνη και τα σκεπάζω με καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.  
μουστοκούλουρα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Βράζω 2 λεπτά λιγότερο μισό κιλό μακαρόνια με λεπτή τρύπα (νούμερο 5). Τα σουρώνω και τα αδειάζω σε ένα ταψί που τα χωράει. Τα ανακατεύω με λίγο λάδι και όσα αλλαντικά θέλω εκτός από σαλάμι. Φτιάχνω μπεσαμέλ σπιτική ή έτοιμη. Την μισή ανακατεύω με τα μακαρόνια και την υπόλοιπη στρώνω στην επιφάνεια του φαγητού. Από πάνω πασπαλίζω με τριμμένο σκληρό ή ημίσκληρο τυρί. Ψήνω στους 200β μέχρι να ροδίσει.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6-7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω 150γρ μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί (αν θέλω), μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά. (αν δεν βάλω τυρί δοκιμάζω για περισσότερο αλάτι).

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

  • Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.
φοιτητικά
πατάτες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ αστραπή

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζω 4 κούπες νερό, 3-4 κουταλιές λάδι, 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος, 1/2-1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και μόλις βράσουν προσθέτω 2 φλιτζανάκια ρύζι ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζυμαρικό και βράζω για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό και στο τέλος λίγο πιπέρι.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Εύκολα, χωρίς αναλογίες, στις ποσότητες που θέλουμε, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε.
Σε ένα μπολ με το πιρούνι λιώνω 3-4 αλατισμένες πατάτες που τις έχω βράσει ξεφλουδισμένες. Προσθέτω 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο (αν δεν έχω βάζω μαϊντανό), 2 χτυπημένα αυγά, πιπέρι.Τα ανακατεύω καλά.
Κόβω ένα φύλλο κρούστας στο μέγεθος χαρτοπετσέτας. Το διπλώνω στα τέσσερα σε τετράγωνο ή τρίγωνο ή με όποιον άλλο τρόπο γνωρίζω. Στο εσωτερικό βάζω μια κουταλιά γέμισης, βρέχω τις άκρες και τις πιέζω να κλείσουν. Τηγανίζω σε ζεστό λάδι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί η περίσσεια του λαδιού.

πίτες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε, όσα κομμάτια από κοτόπουλο έχουμε, με ένα μικρό ή μεγάλο κρεμμύδι και λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, σβήνουμε με μπύρα την οποία χρησιμοποιούμε και ως νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όση μπύρα πάρει για να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Κάνει ωραία σάλτσα.
Είναι η πέμπτη από της συνταγές της Μπέτης και νομίζω ιδανική για φοιτητικές βραδιές!

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


                                                     ******************
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

                                                         ******************

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ

Υλικά:
λίγο λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
1/2 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες στην κοιλιά και τα βράγχια, αφήνοντας το κεφάλι και αλατισμένες με 1 κουταλάκι αλάτι και 1/2 κουτ πιπέρι
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή μισό κουτί ψιλοτριμμένα ντοματάκια ελαφρά αλατισμένα
1 φλυτζανάκι νερό
Εκτέλεση: Λαδώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας, απλώνουμε το κρεμμύδι και πάνω του αραδιάζουμε τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη. Τις σκεπάζουμε με τον μαϊντανό και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί ελάχιστη ποσότητα νερού.
Μαγειρεμένο από τη φίλη μου Μπέτυ.
                                                                                                                     
ψαρια

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βασικά υλικά: 500γρ γαύρος -1/2 κουταλάκι αλάτι -1/2 κουταλάκι πιπέρι - 1/2 κουταλάκι ρίγανη - 3 σκελίδες σκόρδο - 5 κλωνάρια μαϊντανό, λίγο λάδι και νερό
Συνήθως ψάχνουμε συνταγές πολύπλοκες και ξεχνάμε τις παιδικές μας γεύσεις από τα μαγειρεύματα της γιαγιά μας. Γαύρος στο φούρνο, απλά και γρήγορα , σήμερα το ξαναθυμήθηκα, χωρίς να αγχωθώ με τις αναλογίες των υλικών. Καθάρισα τα ψάρια, τα σούρωσα στα γρήγορα για να μείνει λίγο νεράκι, τα έβαλα σε ένα ταψί ευρύχωρο, θέλει να είναι ξαπλωτός χαχαχα
Έβαλα αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, λίγη ρίγανη, λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ντομάτα σε ροδέλες  τα ανακάτεψα και τα έψησα σε   φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (μέτρησα από τότε που άρχισε να βράζει το νεράκι στο ταψί). Αν το θέλετε πιο ξεροψημένο βάλτε και τον αέρα στον φούρνο, αλλά παρακολουθήστε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Καλύτερα να βάζετε με προσοχή το λάδι και αν νομίζετε ότι χρειάζεται περισσότερο να το προσθέτετε στο τελείωμα του φαγητού. Το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο και δεν σπαταλιέται το λάδι.
Καλή μας όρεξη.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΣΑΝΓΚΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ

                                                                  16
...και με την Σανγκρία, που ταιριάζει σε πάρτυ, τελειώνουμε τις...δώδεκα κινήσεις...
Σε ένα γυάλινο μπωλ βάζουμε μαύρο κρασί, ξυλάκια κανέλλας, μήλο και πορτοκάλι κομμένα σε κύβους. Αν προορίζεται για έφηβους την αραιώνουμε με παγωμένη γκαζόζα.
                                                                        Μ.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΓΡΑΝΙΤΑ ΔΥΟΣΜΟΣ

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό με 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από τη φωτιά, το αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Στύβω όσα λεμόνια χρειάζονται για να γεμίσω1 1/2κούπα χυμό λεμονιού και ρίχνω μέσα αλεσμένο δυόσμο, σουρώνω και τα προσθέτω στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύω και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Παίρνει αρκετές ώρες και εξαρτάται από την ποσότητα. Με ένα πιρούνι ή μίξερ χεριού το ανακατεύω σπάζοντας τον πάγο. Αν θέλω την γρανίτα μου πιο αφράτη επαναλαμβάνω αφού την αφήσω να ξαναπαγώσει.
μικρές συμβουλές:
η κούπα είναι ένα οποιονδήποτε δοχείο
αν δεν έχετε πολλά λεμόνια, καλύτερα να μετρήσετε πρώτα τη ποσότητα του χυμού που θα στύψετε και μετά να υπολογίσετε την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού
τον δυόσμο αλέστε τον στο multi μαζί με λίγο χυμό λεμονιού και μη τα σουρώσετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι
αν σπάσετε τον πάγο με πιρούνι δεν χρειάζεται το δοχείο σας να είναι βαθύ, αν όμως βάλετε μίξερ προσέξτε, βάλτε βαθύτερο δοχείο

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-Μεζές της Μπέτυ
Υλικά για 6 κομμάτια:
  1. 6 αυγά βρασμένα σφικτά και καθαρισμένα από τα τσόφλια
  2. 3 σαρδελίτσες αντζούγιες κομμένες μικρά κομματάκια
  3. 5 μεγάλες ελιές κομμένες μικρά κομματάκια
  4. 2 κουταλιές λάδι
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  6. μια  πρέζα αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε
  7. 3 μικρές ντομάτες πλυμένες και στεγνές για το στόλισμα
Εκτέλεση:
  • Κρατώντας το αυγό με την παλάμη μας, κόβουμε το επάνω κωνικό μέρος του ασπραδιού μέχρι την αρχή του κρόκου (το υπολογίζουμε, γιατί δεν τον βλέπουμε). Βγάζουμε με προσοχή τον κρόκο.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ βάζουμε τον κρόκο, τις σαρδέλες, τις ελιές, το λάδι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά τα ασπράδια των αυγών και τα τοποθετούμε όρθια το ένα κοντά στο άλλο (όχι κολλητά).
  • Από την κάθε ντομάτα,κόβουμε δυο καπάκια για να  τοποθετήσουμε από ένα πάνω στο γεμιστό αυγό και να μοιάζουν σαν μανιτάρια.
  • Τοποθετούμε τα <<μανιτάρια μας>> μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.
  • Κόβουμε το ασπράδι που μας περίσσεψε σε μικρά κομμάτια και όσα μπορούμε τα στερεώνουμε στην ντομάτα και τα υπόλοιπα στα σκορπάμε στην σαλάτα.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ:

  1. 1 μικρή μαγιονέζα
  2. 1 κρόκο αυγού
  3. 1 κουταλιά έτοιμη σάλτσα (για να δώσει ροζ χρώμα)
  4. 1 κουταλιά κονιάκ
  5. πιπέρι
και προσθέτουμε 1 κιλό μεγάλες γαρίδες ( ή στο μέγεθος που έχουμε), τις οποίες έχουμε βράσει, καθαρίσει και κρυώσει. Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να δέσει το φαγητό.
       
                                                 Μπέτυ

ψάρια

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΥΓΕΙΑ
                    ΥΠΟΜΟΝΗ
                                                   ΟΜΟΝΟΙΑ
                                                    
ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 
                                                                                                                                     ΤΟΛΜΗ   

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
  • 4 κουταλιές γεμάτες σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη 
  • 2 ή 3 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Προκύπτει ένας χυλός. Αν τα μήλα είναι πολύ ζουμερά ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι, θα το δούμε στο τέλος της ανάδευσης.
Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε τηγάνι ή κατσαρόλα (ό,τι έχουμε) και τηγανίζουμε, ρίχνοντας το μίγμα κουταλιά-κουταλιά.Όταν ροδίσουν και από τις δυο πλευρές τα αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί, μετά σε καθαρό πιάτο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη και κανέλα.
μήλα                                                 
                                                                               Μπέτυ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

Τα χαράσσουμε βαθιά και από τις δυο πλατιές επιφάνειες.Τα στρώνουμε στο ένα κοντά στο άλλο στη σχάρα της ηλεκτρικής κουζίνας και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να τα δούμε να σκάνε.Αφού αποχωριστεί το τσόφλι τους, μόνο τότε ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και τα βγάζουμε με προσοχή να μην καούμε.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ήδη σας έχω δώσει μια συνταγή για απλά γρήγορα μουστοκούλουρα, που έφτιαξα πρόσφατα και δεν ακολούθησα κανόνες. Σήμερα που έχω λίγο χρόνο θα σας γράψω την παραδοσιακή συνταγή, με την οποία τα φτιάχνει μια φίλη μου, η Έλλη.. Εγώ δεν είχα την κατάλληλη υπομονή και στερήθηκα τη νοστιμιά τους.
Για τον μούστο: Βράζουμε τον χυμό των σταφυλιών με 1 φλυτζάνι στάχτη σε πυκνό τουλουπάνι, δεμένο σαν πουγκί, μέχρι να κατέβει το υγρό περίπου δυο δάκτυλα. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε και το διατηρούμε 2-3 μέρες στο ψυγείο.
Για την αλισίβα: Βράζουμε για 2-3 λεπτά σε ένα μπρίκι 1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά της σούπας στάχτη. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε σε σουρωτήρι, που έχουμε στρώσει βαμβάκι.
Για την ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε:
2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλισίβα
2 φλυτζάνια του τσαγιού μούστο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανελογαρύφαλα
3 κουταλάκια κοφτά σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 κιλά στο περίπου αλεύρι
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη μας και την αφήνουμε μαλακιά. Γι΄αυτό το λόγο πλάθουμε τα κουλουράκια με λαδωμένα χέρια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου, να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Προχθές πάνω σε μια συζήτηση έμεινα έκπληκτη από την απλότητα και τις θρεπτικές ουσίες αυτής της συνταγής. Σας την παραθέτω.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο πιπεριές πολύχρωμες και κρεμμύδια κομμένα ροδέλες. Τα αλατοπιπερώνουμε και αν έχουμε λίγο κρασί προσθέτουμε μερικές κουταλιές. Αναμειγνύουμε τα σουρωμένα ρεβύθια και σερβίρουμε.

ΡΕΒΥΘΙΑ ΒΡΑΣΤΑ

ρεβύθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό και σε μέτρια φωτιά τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρουμε ελαφρά σουρωμένα με λάδι και λεμόνι.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ

                                                                         15
Μια μπανάνα την κόβουμε στα δύο, κατά μήκος, και ρίχνουμε από πάνω λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι ή ινδοκάρυδο.
                                                                          Μ.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΙΣΚΟΤΟΛΟΥΚΟΥΜΟ

                                                        10
Χρειαζόμαστε τετράγωνα λουκούμια και τετράγωνα μπισκότα.
Παίρνουμε το λουκούμι και το πιέζουμε με τα δάκτυλά μας, ώστε να γίνει τόσο πλατύ όσο το μπισκότο. Το τοποθετούμε ανάμεσα από δυο μπισκότα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα, που προσφέρεται ανά πάσα στιγμή.
                                      Μ.


ΦΕΤΑ

                                                         9
Σε αλουμινόχαρτο βάζουμε τυρί φέτα, σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και ρίγανη. Τυλίγουμε  σαν πουγκί, το τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι και ζεσταίνουμε στον φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας ( μέτρια θερμότητα).
                                                                  Μ.

ΠΑΤΑΤΕΣ σαν τηγανιτές


                                                                   8
Τις κόβουμε λεπτά μπαστουνάκια ή λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε και τις στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, την μία δίπλα στην άλλη. Ψήνονται στους 170-180 β πάνω-κάτω ή στον αέρα, αν έχουμε.
                                        Μ


,,,δώδεκα κινήσεις...

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε την μήνυση για εσχάτη προδοσία!

Μνημόνιο!!!
Ποιός ξέρει κάτι γι’ αυτό;

Ο Αρειος Πάγος αποδέχτηκε και έκρινε βάσιμη την 
μήνυση πολίτη –
 Απίστευτη (για την Ελλάδα) εξέλιξη είχε το.....
ζήτημα της μήνυσης του Ιατρού από την Χαλκίδα κ.Αντωνίου.

“Πριν από ένα μήνα είχε γραφτεί ότι η υπόθεση της μήνυσης του ιατρού
 κ. Αντωνίου, δεν είναι μια «χαμένη υπόθεση» όπως έσπευσαν αρκετοί να
 προεξοφλήσουν! Είναι αλήθεια ότι, μιλώντας με πολλούς παράγοντες όταν 
κατατέθηκε η μήνυση για «ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» κατά του συνόλου των βουλευτών
 που ψήφισαν το μνημόνιο, «βομβάρδιζαν» με πληροφορίες του τύπου ότι δεν έχει
 καμία απολύτως τύχη. Και μέχρι σε ένα βαθμό δεν είχε μιας και στα δικαστήρια είχε 
απορριφθεί. Η επιμονή όμως του γιατρού, τον ώθησε να προωθήσει την μηνυτήρια
 αναφορά ακόμα και στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας στον Άρειο Πάγο. Εκεί 
φαίνεται ότι οι όροι αντεστράφησαν!

Η μήνυση όχι απλά δεν κατέπεσε, όχι απλά δεν θεωρήθηκε αβάσιμη αλλά αντίθετα:
 Κρίθηκε ως βάσιμη με δεδομένα που στοιχειοθετούν κατηγορητήριο. Κι έτσι, ο 
αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που την εξέτασε, Αθανάσιος Κατσηρώδης,
 την παρέπεμψε στη Βουλή, διότι κάποιοι από τους «κατηγορούμενους» είχαν
 διατελέσει και υπουργοί. Θεώρησε δηλαδή, ότι πρέπει να δικαστούν με το νόμο 
περί ευθύνης υπουργών ο οποίος «συμπαρασύρει» και τους λοιπούς βουλευτές 
που δεν είχαν διατελέσει υπουργοί! Έτσι, εδώ και μερικές εβδομάδες, στη βουλή,
 έχει φτάσει το πόρισμα στην ουσία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο
 έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για «εσχάτη προδοσία» εκ μέρους των
 βουλευτών! Το γεγονός αυτό ίσως δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία 
του Ελληνικού Κράτους και είναι εξόχως σοβαρό.

Ανεξάρτητα της έκβασης που θα έχει η υπόθεση και ανεξάρτητα πόσο συντεχνιακά 
θα λειτουργήσουν οι βουλευτές, τώρα, πρέπει να βρεθεί ένας αριθμός εν ενεργεία 
βουλευτών, που δεν τους «αγγίζει» το κατηγορητήριο, και να συγκροτήσουν
 επιτροπή που θα διερευνήσει το όλο ζήτημα! Θα διερευνήσει δηλαδή κατά πόσο
 οι «κατηγορούμενοι» διέπραξαν το υπέρτατο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας! 
Κι εδώ προκύπτουν μια σειρά από σοβαρότατα ερωτήματα. Ερωτήματα που 
αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας μας και ειδικότερα προς τους διαμορφωτές 
της κοινής γνώμης!

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είδατε εσείς πουθενά έστω ένα σχόλιο στα λεγόμενα 
“επίσημα” ή παραδοσιακά ΜΜΕ; Ένα μονόστηλο σε εφημερίδα ή ένα ρεπορτάζ 30 
δευτερολέπτων σε κάποιον από αυτά τα ΜΜΕ; Ολοι έχουν μείνει στο μεγάλο 
ντόρο της υπόθεσης, ότι κατέπεσε ως κατηγορία στο εφετείο και τελείωσε!!

Η βουλή, δεν έκανε τον κόπο να εκδώσει ούτε καν ένα δελτίο τύπου. Την στιγμή 
που όταν ο πρόεδρος συναντά το Σωματείο προσκόπων της Αυστραλίας, εκδίδεται
 δελτίο τύπου συνοδευόμενο από φωτογραφίες! Για την σοβαρότατη αυτή υπόθεση
 τίποτα! Ακρα του τάφου σιγή!

ΣΕ ένα βίντεο, από μια τετράωρη σύσκεψη της βουλής, στην οποία ήλθε το ζήτημα
 και η βουλή έπρεπε να ενημερώσει τους βουλευτές (διότι δεν γινόταν αλλιώς!) η 
διαδικασία ενημέρωσης κράτησε 28 δευτερόλεπτα!!! Μάλιστα!

Τόσο χρειάστηκε το προεδρείο της Βουλής για να ενημερώσει το Σώμα ότι σχεδόν 
οι μισοί βουλευτές κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία!

Στο βίντεο ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ενημερώνεται η βουλή και συνεπώς οι 
παριστάμενοι δημοσιογράφοι, είναι συντεχνιακός και καλυμμένος, μιας και η 
αναφορά γίνεται με έναν τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις ότι το θέμα αφορά σε 
παράβαση του ΚΟΚ !!!

Είναι πλέον προφανές, ότι το Κοινοβούλιό μας, λειτουργεί συντεχνιακά! Δεν
 γνωρίζω αν τα κόμματα και οι βουλευτές που ΔΕΝ κατηγορούνται γνωρίζουν το
 θέμα αυτό. Σίγουρα κάποιοι έχουν ενημερωθεί από τον μηνυτή!

Το ζητούμενο είναι ότι η πληροφόρηση στο λαό για ένα τέτοιο ζήτημα δεν ήταν καν
 η στοιχειώδης. Τέτοιοι αποκλεισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του πλανήτη
 παρά μόνο σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα!

Είναι γεγονός πάντως, ότι η επιμονή ενός γιατρού από την Χαλκίδα ήταν ικανή,
 να ξεμπροστιάσει το σάπιο πολιτικό-οικονομικό σύστημα της χώρας μας που 
καταρρέει.”


Read more: http://www.oparlapipas.com/2013/10/blog-post_4947.html#ixzz2jIYawhZv

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

                                                            6
Πλένουμε, σκουπίζουμε την μελιτζάνα. Αφαιρούμε το κοτσάνι της. Την κόβουμε κατά μήκος λεπτές φέτες. Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και μόλις κάψει τις ρίχνουμε  μέσα με προσοχή (να μην καούμε). Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, γυρνάμε από την άλλη. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί  και τις αλατίζουμε αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε όλη τη διαδικασία απλά τις αλατίζουμε, τις τοποθετούμε την μία δίπλα στην άλλη σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180β στον αέρα να ροδίσουν.
Πως θα κάνουμε την διαφορά στο σερβίρισμα;
Τις στρώνουμε σε πιατέλα, από πάνω στρώνουμε γιαούρτι (στραγγιστό), πασπαλίζουμε με πιπέρι, ψιλοτριμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΥΛΙΧΤΑ

                                                                                       5
Τυλίγουμε μια φέτα μπέικον γύρω από ένα λουκάνικο κοκτέιλ. Το στερεώνουμε καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα τυλιχτά λουκάνικα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω (τον αέρα για γρήγορα) μέχρι να ροδίσει το μπέικον.
                                                                         Μ.

ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΙ ΧΑΒΙΑΡΙ

                                                                                                           4
Χρησιμοποιούμε:
μισή  φέτα από ψωμί για τοστ που έχει κοπεί διαγώνια και έχει σχηματίσει δυο τρίγωνα
βούτυρο ή μαργαρίνη
ταραμοσαλάτα έτοιμη ή σπιτική ροζ
μικρά στρογγυλά αυγά από απλό χαβιάρι
μικρά φυλλαράκια μαϊντανού
Εκτέλεση:
αφού αλείψουμε στο ψωμί πρώτα το βούτυρο και μετά τον ταραμά σχηματίζουμε με 6-8 αυγά και με 2 ολόκληρα ή μισά φυλλαράκια μαϊ
ντανού ένα μικρό τσαμπί από σταφύλι.
...δώδεκα κινήσεις...

                                                      Μ.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΤΣΑΪ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Σε μια τσαγιέρα βράζουμε για 3 λεπτά 2 φλυτζάνια  νερό, μισό κουταλάκι μαύρο τσάι, 1 ξυλάκι κανέλας, 3 γαρύφαλλα, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι. Προσθέτουμε ζάχαρη αν θέλουμε.


                                                                 Μ.
.
                                                3

ΤΥΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙ

                                                                                                                                                             2
Σε οδοντογλυφίδα ή ξύλινο καλαμάκι περνάμε εναλλάξ ρώγες από σταφύλι και κύβους από κίτρινο και πορτοκαλί τυρί.





                                                                               Μ.

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


Πριν λίγες μέρες επιθύμησα να φτιάξω μουστοκούλουρα. Μούστο δεν είχα, είχα όμως 3-4 κιλά σταφύλια από το κλίμα του φράκτη μου. Έφτιαξα πολύ γρήγορα αρκετά μουστοκούλουρα με ικανοποιητική γεύση. Άρεσαν σε όλους τους κοντινούς συγγενείς και λίγους φίλους. Θα σας γράψω την συνταγή, αλλά θα σας παραθέσω και μια παραδοσιακή της φίλης μου της Έλλης για όσους από εσάς έχουν περισσότερο χρόνο από εμένα.

μουστοκούλουρα στα γρήγορα
μουστοκούλουρα παραδοσιακά

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΡΟΛΑΚΙ


     Σε μια πιατέλα τοποθετούμε εναλλάξ προσούτο                         1                                                               τυλιγμένο ρολό και φέτες πεπόνι.
                                                                                                                                       Μ.

            δώδεκα κινήσεις                                                          

... δώδεκα κινήσεις...

Θα παραθέσω στην συνέχεια δώδεκα εύκολα πρώτα πιάτα ή συνοδευτικά  ή επιδόρπια ή κεράσματα, δύο ποτά και δυο ροφήματα, όλα αφιερωμένα από την Μπέτυ.

τυρί σουβλάκι                                            
                                                                                                      
                                                                                                    
  

       
        φέτα
                                                                                          
                                                       Σανγκρία (Ισπανική)
                                                       Shandy (Αγγλική)
                                                       Σοκολάτα των Μάγια
                                                       Τσάι Πολίτικο

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ Ή ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ




Σε ταψάκι (σαν μικρό πιάτο) στρώνουμε με τη σειρά ροδέλες μιας ντομάτας, 2-3 φέτες τυρί, 2-3 ροδέλες πιπεριάς, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

Μήπως επιθυμούμε για σήμερα το βράδυ ένα κέικ φρούτου; Η τέταρτη συνταγή που διαβάζω είναι η αγαπημένη μου γιατί όλα τα υλικά τα βάζω σε μια λεκάνη, τα ανακατεύω καλά με μια κουτάλα, τα απλώνω σε βουτυρωμένο(λαδωμένο) και αλευρωμένο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά, όπως το κέικ.

    μήλα ή ροδάκινα καθαρισμένα και τριμμένα στον χονδρό τρίφτη
    250 γρ λιωμένη μαργαρίνη ή 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο (200-250 γρ)
    2 ποτήρια ζάχαρη
    1/2 κιλό αλεύρι για κέικ (αν δεν έχουμε στο απλό αλεύρι προσθέτουμε 1 μπέικιν πάουντερ)
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    με τα μήλα ταιριάζουν οι σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια

    κέικ
    φοιτητικά
    πάρτυ

    ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

    ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου