Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΣΟΥΠΕΣ

                                                    Οι σούπες είναι εύκολες, θρεπτικές, χειμωνιάτικες και μπορείτε να
                 διατηρήσετε μερίδες στην κατάψυξη. 


                ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ -  ΤΡΑΧΑΝΑΣ  - ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ -ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ -ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ - ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ -  μπουρδέτο



ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ Οι πλευρές είναι μια καλή επιλογή, γιατί συνδυάζουν κρέας, κόκκαλο και λίπος. Μια ελαφριά σούπα γίνεται από ποντίκι. Οποιοδήποτε κρέας σας έχει μείνει μπορεί να γίνει σούπα, απλώς αν είναι άπαχο, προσθέστε λάδι. Λιγότερο από μισό κιλό κρέας είναι υπέρ αρκετό. Λαχανικά: σέλινο, 2-3 καρότα, 1-2 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1-2 ώριμες φρέσκες ντομάτες ( αν έχουμε).
  • Ξαφρίζουμε το κρέας: σε μικρό κατσαρολάκι  βράζουμε σε δυνατή φωτιά  το κρέας σκεπασμένο  με νερό και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα το αφρό (3-5 λεπτά). Σουρώνουμε το ζωμό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το καθαρό κρέας, το ζωμό, τα λαχανικά, 1\3 κουταλάκι αλάτι, τα σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες περίπου, ανανεώνοντας το νερό (σε χύτρα 1\2 ώρα περίπου). Όταν μαλακώσουν τα υλικά μας:
  1. προσθέτουμε λάδι, αν χρειάζεται, ντομάτα πελτέ ή χυμό μέχρι να κοκκινίσει, ρύζι  ή ψιλό  ζυμαρικό  (1 φλιτζανάκι για κάθε μερίδα), αλάτι πιπέρι και παρακολουθούμε το νερό, ώστε να διατηρήσουμε την σούπα μας ζουμερή     ή   εφόσον δεν έχουμε βάλει ντομάτα φτιάχνουμε αυγοκομμένη κρεατόσουπα
  2. αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, τα σκεπάζουμε για να διατηρηθούν ζεστά και να μην ξεραθούν, βράζουμε ρύζι και αυγοκόβουμε.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ Ο πιο απλός τρόπος μαγειρέματος είναι: σε 2 κούπες νερό που βράζει βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές τραχανά, 2-3 κουταλιές λάδιαλάτι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή γιατί φουσκώνει)  γίνεται μια αραιή κρέμα. Αν μας αρέσει τρίβουμε φέτα στο πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τον τραχανά.
ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ Βράζουμε όσα περισσότερα λαχανικά έχουμε για 20 λεπτά. Τρίβουμε στον μύλο όσα μας αρέσουν, προσθέτουμε ζωμό, λάδι, αλάτι, ρύζι γλασέ και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά. Αν θέλουμε κοκκινίζουμε με λίγη ντομάτα πελτέ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ
Της έδωσα αυτό το όνομα γιατί συνηθίζουμε να την φτιάχνουμε το μεσημέρι των Χριστουγέννων.
Κρέας: μισό κιλό μοσχάρι στήθος και οι φτερούγες, ο λαιμός και τα πόδια από την γαλοπούλα, τα οποία ξαφρίζουμε και μαγειρεύουμε με τα λαχανικά όπως στην  αυγοκομμένη κρεατόσουπα.
Λαχανικά: σέλινο, 2-3 καρότα, 1-2 πατάτες1 κρεμμύδι.
Ρύζι: 1 φλιτζανάκι για κάθε πιάτο.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Ψάρια: φρέσκος μπακαλιάρος ή κέφαλος, κατεψυγμένο κοκκινόψαρο (ένα μέτριο ψάρι αρκεί).
Λαχανικά: σέλινο, 1 κρεμμύδι,1-2 καρότα, 1 πατάτα
Βράστε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά σας σε 4 κούπες νερό με 1/2 κουταλ.γλυκού αλάτι για 20-30 λεπτά και για 10 λ. μαζί με το ψάρι και 2-3 κουταλιές λάδι.
  1.  Υπολογίστε να σας μείνει μια κούπα ζουμί. Δοκιμάστε για αλάτι. Σε καθαρό κατσαρολάκι βάζουμε το ψάρι, τα λαχανικά που μας αρέσουν, πιπέρι, λεμόνι και προσθέτουμε το σουρωμένο ζουμί      ή
  2. Σ' ένα πιάτο βάζουμε το ψάρι, τα λαχανικά, λίγο πιπέρι, δοκιμάζουμε για αλάτι ( αν χρειάζεται ελάχιστο χονδρό), τα σκεπάζουμε. Σουρώνουμε το ζουμί προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε σε 4 κούπες, να βράσουν  σε μέτρια φωτιά 2-3 φλ. του καφέ ρύζι ή τραχανά (δοκιμ.για αλάτι). Αν μας αρέσει αυγοκόβουμε τη σούπα ρύζι.  
Ένα ωραίο ψάρι, αλλά επικίνδυνο, μόνο ψαράς θα πρέπει να σας το καθαρίσει, είναι ο σκορπιός, που γίνεται και ψαρόσουπα, αλλά και μπουρδέτο: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά, ένα ψιλοκομμένο (στο multi) κρεμμύδι και 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, σε 2 φλιτζανάκια λάδι.  Το σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε), προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1\3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, 5-6 φύλλα μαϊντανό. Σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου. 
  • Αυγοκόβω: χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό, τα ρίχνω στη ζεστή σούπα μου, ανακατεύοντάς την συνεχώς.
    ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ Βράζουμε 3 κούπες νερό, 1 κλωνάρι σέλινο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 2 φετούλες σκόρδο, 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ ή χυμό ντομάτας μέχρι να κοκκινίσει, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 1 μικρή πατάτα τριμμένη στον τρίφτη, 1 φλυτζανάκι λάδι, 2 φλιτζανάκια ρύζι ή ψιλό ζυμαρικό ή ζυμαρικό κοχύλι ή μακαρόνια ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν.
    • Ζωμός που περισσεύει διατηρήται στην κατάψυξη.
    • Αποταμιεύουμε τα ωμά λαχανικά που μας περισσεύουν στην κατάψυξη ( κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, μυρωδικά, πατάτα, κολοκύθι, κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα, φασολάκια...).
    • Μια  κουταλιά φακές δίνει ωραία γεύση στη χορτόσουπα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

    Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου