Σε μια λεκάνη αναμιγνύω: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα και ένα κανέλα, 1/2 κουτ γαρύφαλλο τριμμένο>. Ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι και απαλά τα υγρά της παρένθεσης<1 1/2 κούπα ηλιέλαιο, 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο Κερκύρας, 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζανάκι κονιάκ, ξύσμα δύο πορτοκαλιών;. Δεν ζυμώνω γιατί τα μελομακάρονα θα σκληρύνουν. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια.
(αν χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ή χυμό θα τον προσθέσω)
Πλάθω τα μελομακάρονα, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, τα τρυπάω στο επάνω μέρος με πιρούνι για να κρατήσουν το σιρόπι και το πασπάλισμα. Ψήνω στους 180β να ροδίσουν (περίπου 30λ). Βγάζω ένα για να ελέγξω αν έχει ψηθεί και από κάτω.
Όταν ψηθούν τα τοποθετώ σε άλλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα μελώνω με 1-2 κουταλιές καυτό σιρόπι. Μετά από ώρα τα γυρνώ ανάποδα και τα ξαναμελώνω (δεν χρειάζεται να είναι καυτό τώρα το σιρόπι). Αφού πιουν όλο το σιρόπι, τότε τα στρώνω σε πιατέλα με 2-3 κουταλιές σιρόπι, πασπαλίζοντάς τά με τριμμένο καρύδι και κανελογαρύφαλλο.
Για το σιρόπι βράζω για 5 λεπτά ; 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι;.
Αν στο εσωτερικό από κάθε μελομακάρονο, την ώρα που τα πλάθουμε βάλουμε λίγο καρύδι, τότε τα κάνουμε γεμιστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου