Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Βράζω 2 λεπτά λιγότερο μισό κιλό μακαρόνια με λεπτή τρύπα (νούμερο 5). Τα σουρώνω και τα αδειάζω σε ένα ταψί που τα χωράει. Τα ανακατεύω με λίγο λάδι και όσα αλλαντικά θέλω εκτός από σαλάμι. Φτιάχνω μπεσαμέλ σπιτική ή έτοιμη. Την μισή ανακατεύω με τα μακαρόνια και την υπόλοιπη στρώνω στην επιφάνεια του φαγητού. Από πάνω πασπαλίζω με τριμμένο σκληρό ή ημίσκληρο τυρί. Ψήνω στους 200β μέχρι να ροδίσει.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6-7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω 150γρ μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί (αν θέλω), μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά. (αν δεν βάλω τυρί δοκιμάζω για περισσότερο αλάτι).

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

  • Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.
φοιτητικά
πατάτες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ αστραπή

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζω 4 κούπες νερό, 3-4 κουταλιές λάδι, 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος, 1/2-1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και μόλις βράσουν προσθέτω 2 φλιτζανάκια ρύζι ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζυμαρικό και βράζω για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό και στο τέλος λίγο πιπέρι.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Εύκολα, χωρίς αναλογίες, στις ποσότητες που θέλουμε, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε.
Σε ένα μπολ με το πιρούνι λιώνω 3-4 αλατισμένες πατάτες που τις έχω βράσει ξεφλουδισμένες. Προσθέτω 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο (αν δεν έχω βάζω μαϊντανό), 2 χτυπημένα αυγά, πιπέρι.Τα ανακατεύω καλά.
Κόβω ένα φύλλο κρούστας στο μέγεθος χαρτοπετσέτας. Το διπλώνω στα τέσσερα σε τετράγωνο ή τρίγωνο ή με όποιον άλλο τρόπο γνωρίζω. Στο εσωτερικό βάζω μια κουταλιά γέμισης, βρέχω τις άκρες και τις πιέζω να κλείσουν. Τηγανίζω σε ζεστό λάδι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί η περίσσεια του λαδιού.

πίτες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε, όσα κομμάτια από κοτόπουλο έχουμε, με ένα μικρό ή μεγάλο κρεμμύδι και λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, σβήνουμε με μπύρα την οποία χρησιμοποιούμε και ως νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όση μπύρα πάρει για να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Κάνει ωραία σάλτσα.
Είναι η πέμπτη από της συνταγές της Μπέτης και νομίζω ιδανική για φοιτητικές βραδιές!

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


                                                     ******************
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

                                                         ******************

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ

Υλικά:
λίγο λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
1/2 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες στην κοιλιά και τα βράγχια, αφήνοντας το κεφάλι και αλατισμένες με 1 κουταλάκι αλάτι και 1/2 κουτ πιπέρι
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή μισό κουτί ψιλοτριμμένα ντοματάκια ελαφρά αλατισμένα
1 φλυτζανάκι νερό
Εκτέλεση: Λαδώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας, απλώνουμε το κρεμμύδι και πάνω του αραδιάζουμε τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη. Τις σκεπάζουμε με τον μαϊντανό και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί ελάχιστη ποσότητα νερού.
Μαγειρεμένο από τη φίλη μου Μπέτυ.
                                                                                                                     
ψαρια

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βασικά υλικά: 500γρ γαύρος -1/2 κουταλάκι αλάτι -1/2 κουταλάκι πιπέρι - 1/2 κουταλάκι ρίγανη - 3 σκελίδες σκόρδο - 5 κλωνάρια μαϊντανό, λίγο λάδι και νερό
Συνήθως ψάχνουμε συνταγές πολύπλοκες και ξεχνάμε τις παιδικές μας γεύσεις από τα μαγειρεύματα της γιαγιά μας. Γαύρος στο φούρνο, απλά και γρήγορα , σήμερα το ξαναθυμήθηκα, χωρίς να αγχωθώ με τις αναλογίες των υλικών. Καθάρισα τα ψάρια, τα σούρωσα στα γρήγορα για να μείνει λίγο νεράκι, τα έβαλα σε ένα ταψί ευρύχωρο, θέλει να είναι ξαπλωτός χαχαχα
Έβαλα αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, λίγη ρίγανη, λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ντομάτα σε ροδέλες  τα ανακάτεψα και τα έψησα σε   φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (μέτρησα από τότε που άρχισε να βράζει το νεράκι στο ταψί). Αν το θέλετε πιο ξεροψημένο βάλτε και τον αέρα στον φούρνο, αλλά παρακολουθήστε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Καλύτερα να βάζετε με προσοχή το λάδι και αν νομίζετε ότι χρειάζεται περισσότερο να το προσθέτετε στο τελείωμα του φαγητού. Το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο και δεν σπαταλιέται το λάδι.
Καλή μας όρεξη.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΣΑΝΓΚΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ

                                                                  16
...και με την Σανγκρία, που ταιριάζει σε πάρτυ, τελειώνουμε τις...δώδεκα κινήσεις...
Σε ένα γυάλινο μπωλ βάζουμε μαύρο κρασί, ξυλάκια κανέλλας, μήλο και πορτοκάλι κομμένα σε κύβους. Αν προορίζεται για έφηβους την αραιώνουμε με παγωμένη γκαζόζα.
                                                                        Μ.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΓΡΑΝΙΤΑ ΔΥΟΣΜΟΣ

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό με 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από τη φωτιά, το αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Στύβω όσα λεμόνια χρειάζονται για να γεμίσω1 1/2κούπα χυμό λεμονιού και ρίχνω μέσα αλεσμένο δυόσμο, σουρώνω και τα προσθέτω στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύω και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Παίρνει αρκετές ώρες και εξαρτάται από την ποσότητα. Με ένα πιρούνι ή μίξερ χεριού το ανακατεύω σπάζοντας τον πάγο. Αν θέλω την γρανίτα μου πιο αφράτη επαναλαμβάνω αφού την αφήσω να ξαναπαγώσει.
μικρές συμβουλές:
η κούπα είναι ένα οποιονδήποτε δοχείο
αν δεν έχετε πολλά λεμόνια, καλύτερα να μετρήσετε πρώτα τη ποσότητα του χυμού που θα στύψετε και μετά να υπολογίσετε την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού
τον δυόσμο αλέστε τον στο multi μαζί με λίγο χυμό λεμονιού και μη τα σουρώσετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι
αν σπάσετε τον πάγο με πιρούνι δεν χρειάζεται το δοχείο σας να είναι βαθύ, αν όμως βάλετε μίξερ προσέξτε, βάλτε βαθύτερο δοχείο

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-Μεζές της Μπέτυ
Υλικά για 6 κομμάτια:
  1. 6 αυγά βρασμένα σφικτά και καθαρισμένα από τα τσόφλια
  2. 3 σαρδελίτσες αντζούγιες κομμένες μικρά κομματάκια
  3. 5 μεγάλες ελιές κομμένες μικρά κομματάκια
  4. 2 κουταλιές λάδι
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  6. μια  πρέζα αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε
  7. 3 μικρές ντομάτες πλυμένες και στεγνές για το στόλισμα
Εκτέλεση:
  • Κρατώντας το αυγό με την παλάμη μας, κόβουμε το επάνω κωνικό μέρος του ασπραδιού μέχρι την αρχή του κρόκου (το υπολογίζουμε, γιατί δεν τον βλέπουμε). Βγάζουμε με προσοχή τον κρόκο.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ βάζουμε τον κρόκο, τις σαρδέλες, τις ελιές, το λάδι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά τα ασπράδια των αυγών και τα τοποθετούμε όρθια το ένα κοντά στο άλλο (όχι κολλητά).
  • Από την κάθε ντομάτα,κόβουμε δυο καπάκια για να  τοποθετήσουμε από ένα πάνω στο γεμιστό αυγό και να μοιάζουν σαν μανιτάρια.
  • Τοποθετούμε τα <<μανιτάρια μας>> μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.
  • Κόβουμε το ασπράδι που μας περίσσεψε σε μικρά κομμάτια και όσα μπορούμε τα στερεώνουμε στην ντομάτα και τα υπόλοιπα στα σκορπάμε στην σαλάτα.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ:

  1. 1 μικρή μαγιονέζα
  2. 1 κρόκο αυγού
  3. 1 κουταλιά έτοιμη σάλτσα (για να δώσει ροζ χρώμα)
  4. 1 κουταλιά κονιάκ
  5. πιπέρι
και προσθέτουμε 1 κιλό μεγάλες γαρίδες ( ή στο μέγεθος που έχουμε), τις οποίες έχουμε βράσει, καθαρίσει και κρυώσει. Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να δέσει το φαγητό.
       
                                                 Μπέτυ

ψάρια

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΥΓΕΙΑ
                    ΥΠΟΜΟΝΗ
                                                   ΟΜΟΝΟΙΑ
                                                    
ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 
                                                                                                                                     ΤΟΛΜΗ   

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
  • 4 κουταλιές γεμάτες σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη 
  • 2 ή 3 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Προκύπτει ένας χυλός. Αν τα μήλα είναι πολύ ζουμερά ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι, θα το δούμε στο τέλος της ανάδευσης.
Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε τηγάνι ή κατσαρόλα (ό,τι έχουμε) και τηγανίζουμε, ρίχνοντας το μίγμα κουταλιά-κουταλιά.Όταν ροδίσουν και από τις δυο πλευρές τα αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί, μετά σε καθαρό πιάτο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη και κανέλα.
μήλα                                                 
                                                                               Μπέτυ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

Τα χαράσσουμε βαθιά και από τις δυο πλατιές επιφάνειες.Τα στρώνουμε στο ένα κοντά στο άλλο στη σχάρα της ηλεκτρικής κουζίνας και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να τα δούμε να σκάνε.Αφού αποχωριστεί το τσόφλι τους, μόνο τότε ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και τα βγάζουμε με προσοχή να μην καούμε.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ήδη σας έχω δώσει μια συνταγή για απλά γρήγορα μουστοκούλουρα, που έφτιαξα πρόσφατα και δεν ακολούθησα κανόνες. Σήμερα που έχω λίγο χρόνο θα σας γράψω την παραδοσιακή συνταγή, με την οποία τα φτιάχνει μια φίλη μου, η Έλλη.. Εγώ δεν είχα την κατάλληλη υπομονή και στερήθηκα τη νοστιμιά τους.
Για τον μούστο: Βράζουμε τον χυμό των σταφυλιών με 1 φλυτζάνι στάχτη σε πυκνό τουλουπάνι, δεμένο σαν πουγκί, μέχρι να κατέβει το υγρό περίπου δυο δάκτυλα. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε και το διατηρούμε 2-3 μέρες στο ψυγείο.
Για την αλισίβα: Βράζουμε για 2-3 λεπτά σε ένα μπρίκι 1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά της σούπας στάχτη. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε σε σουρωτήρι, που έχουμε στρώσει βαμβάκι.
Για την ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε:
2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλισίβα
2 φλυτζάνια του τσαγιού μούστο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανελογαρύφαλα
3 κουταλάκια κοφτά σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 κιλά στο περίπου αλεύρι
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη μας και την αφήνουμε μαλακιά. Γι΄αυτό το λόγο πλάθουμε τα κουλουράκια με λαδωμένα χέρια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου, να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Προχθές πάνω σε μια συζήτηση έμεινα έκπληκτη από την απλότητα και τις θρεπτικές ουσίες αυτής της συνταγής. Σας την παραθέτω.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο πιπεριές πολύχρωμες και κρεμμύδια κομμένα ροδέλες. Τα αλατοπιπερώνουμε και αν έχουμε λίγο κρασί προσθέτουμε μερικές κουταλιές. Αναμειγνύουμε τα σουρωμένα ρεβύθια και σερβίρουμε.

ΡΕΒΥΘΙΑ ΒΡΑΣΤΑ

ρεβύθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό και σε μέτρια φωτιά τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρουμε ελαφρά σουρωμένα με λάδι και λεμόνι.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ

                                                                         15
Μια μπανάνα την κόβουμε στα δύο, κατά μήκος, και ρίχνουμε από πάνω λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι ή ινδοκάρυδο.
                                                                          Μ.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΙΣΚΟΤΟΛΟΥΚΟΥΜΟ

                                                        10
Χρειαζόμαστε τετράγωνα λουκούμια και τετράγωνα μπισκότα.
Παίρνουμε το λουκούμι και το πιέζουμε με τα δάκτυλά μας, ώστε να γίνει τόσο πλατύ όσο το μπισκότο. Το τοποθετούμε ανάμεσα από δυο μπισκότα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα, που προσφέρεται ανά πάσα στιγμή.
                                      Μ.


ΦΕΤΑ

                                                         9
Σε αλουμινόχαρτο βάζουμε τυρί φέτα, σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και ρίγανη. Τυλίγουμε  σαν πουγκί, το τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι και ζεσταίνουμε στον φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας ( μέτρια θερμότητα).
                                                                  Μ.

ΠΑΤΑΤΕΣ σαν τηγανιτές


                                                                   8
Τις κόβουμε λεπτά μπαστουνάκια ή λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε και τις στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, την μία δίπλα στην άλλη. Ψήνονται στους 170-180 β πάνω-κάτω ή στον αέρα, αν έχουμε.
                                        Μ


,,,δώδεκα κινήσεις...

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε την μήνυση για εσχάτη προδοσία!

Μνημόνιο!!!
Ποιός ξέρει κάτι γι’ αυτό;

Ο Αρειος Πάγος αποδέχτηκε και έκρινε βάσιμη την 
μήνυση πολίτη –
 Απίστευτη (για την Ελλάδα) εξέλιξη είχε το.....
ζήτημα της μήνυσης του Ιατρού από την Χαλκίδα κ.Αντωνίου.

“Πριν από ένα μήνα είχε γραφτεί ότι η υπόθεση της μήνυσης του ιατρού
 κ. Αντωνίου, δεν είναι μια «χαμένη υπόθεση» όπως έσπευσαν αρκετοί να
 προεξοφλήσουν! Είναι αλήθεια ότι, μιλώντας με πολλούς παράγοντες όταν 
κατατέθηκε η μήνυση για «ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» κατά του συνόλου των βουλευτών
 που ψήφισαν το μνημόνιο, «βομβάρδιζαν» με πληροφορίες του τύπου ότι δεν έχει
 καμία απολύτως τύχη. Και μέχρι σε ένα βαθμό δεν είχε μιας και στα δικαστήρια είχε 
απορριφθεί. Η επιμονή όμως του γιατρού, τον ώθησε να προωθήσει την μηνυτήρια
 αναφορά ακόμα και στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας στον Άρειο Πάγο. Εκεί 
φαίνεται ότι οι όροι αντεστράφησαν!

Η μήνυση όχι απλά δεν κατέπεσε, όχι απλά δεν θεωρήθηκε αβάσιμη αλλά αντίθετα:
 Κρίθηκε ως βάσιμη με δεδομένα που στοιχειοθετούν κατηγορητήριο. Κι έτσι, ο 
αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που την εξέτασε, Αθανάσιος Κατσηρώδης,
 την παρέπεμψε στη Βουλή, διότι κάποιοι από τους «κατηγορούμενους» είχαν
 διατελέσει και υπουργοί. Θεώρησε δηλαδή, ότι πρέπει να δικαστούν με το νόμο 
περί ευθύνης υπουργών ο οποίος «συμπαρασύρει» και τους λοιπούς βουλευτές 
που δεν είχαν διατελέσει υπουργοί! Έτσι, εδώ και μερικές εβδομάδες, στη βουλή,
 έχει φτάσει το πόρισμα στην ουσία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, το οποίο
 έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για «εσχάτη προδοσία» εκ μέρους των
 βουλευτών! Το γεγονός αυτό ίσως δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία 
του Ελληνικού Κράτους και είναι εξόχως σοβαρό.

Ανεξάρτητα της έκβασης που θα έχει η υπόθεση και ανεξάρτητα πόσο συντεχνιακά 
θα λειτουργήσουν οι βουλευτές, τώρα, πρέπει να βρεθεί ένας αριθμός εν ενεργεία 
βουλευτών, που δεν τους «αγγίζει» το κατηγορητήριο, και να συγκροτήσουν
 επιτροπή που θα διερευνήσει το όλο ζήτημα! Θα διερευνήσει δηλαδή κατά πόσο
 οι «κατηγορούμενοι» διέπραξαν το υπέρτατο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας! 
Κι εδώ προκύπτουν μια σειρά από σοβαρότατα ερωτήματα. Ερωτήματα που 
αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας μας και ειδικότερα προς τους διαμορφωτές 
της κοινής γνώμης!

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είδατε εσείς πουθενά έστω ένα σχόλιο στα λεγόμενα 
“επίσημα” ή παραδοσιακά ΜΜΕ; Ένα μονόστηλο σε εφημερίδα ή ένα ρεπορτάζ 30 
δευτερολέπτων σε κάποιον από αυτά τα ΜΜΕ; Ολοι έχουν μείνει στο μεγάλο 
ντόρο της υπόθεσης, ότι κατέπεσε ως κατηγορία στο εφετείο και τελείωσε!!

Η βουλή, δεν έκανε τον κόπο να εκδώσει ούτε καν ένα δελτίο τύπου. Την στιγμή 
που όταν ο πρόεδρος συναντά το Σωματείο προσκόπων της Αυστραλίας, εκδίδεται
 δελτίο τύπου συνοδευόμενο από φωτογραφίες! Για την σοβαρότατη αυτή υπόθεση
 τίποτα! Ακρα του τάφου σιγή!

ΣΕ ένα βίντεο, από μια τετράωρη σύσκεψη της βουλής, στην οποία ήλθε το ζήτημα
 και η βουλή έπρεπε να ενημερώσει τους βουλευτές (διότι δεν γινόταν αλλιώς!) η 
διαδικασία ενημέρωσης κράτησε 28 δευτερόλεπτα!!! Μάλιστα!

Τόσο χρειάστηκε το προεδρείο της Βουλής για να ενημερώσει το Σώμα ότι σχεδόν 
οι μισοί βουλευτές κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία!

Στο βίντεο ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο ενημερώνεται η βουλή και συνεπώς οι 
παριστάμενοι δημοσιογράφοι, είναι συντεχνιακός και καλυμμένος, μιας και η 
αναφορά γίνεται με έναν τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις ότι το θέμα αφορά σε 
παράβαση του ΚΟΚ !!!

Είναι πλέον προφανές, ότι το Κοινοβούλιό μας, λειτουργεί συντεχνιακά! Δεν
 γνωρίζω αν τα κόμματα και οι βουλευτές που ΔΕΝ κατηγορούνται γνωρίζουν το
 θέμα αυτό. Σίγουρα κάποιοι έχουν ενημερωθεί από τον μηνυτή!

Το ζητούμενο είναι ότι η πληροφόρηση στο λαό για ένα τέτοιο ζήτημα δεν ήταν καν
 η στοιχειώδης. Τέτοιοι αποκλεισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του πλανήτη
 παρά μόνο σε στυγνά δικτατορικά καθεστώτα!

Είναι γεγονός πάντως, ότι η επιμονή ενός γιατρού από την Χαλκίδα ήταν ικανή,
 να ξεμπροστιάσει το σάπιο πολιτικό-οικονομικό σύστημα της χώρας μας που 
καταρρέει.”


Read more: http://www.oparlapipas.com/2013/10/blog-post_4947.html#ixzz2jIYawhZv

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

                                                            6
Πλένουμε, σκουπίζουμε την μελιτζάνα. Αφαιρούμε το κοτσάνι της. Την κόβουμε κατά μήκος λεπτές φέτες. Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και μόλις κάψει τις ρίχνουμε  μέσα με προσοχή (να μην καούμε). Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, γυρνάμε από την άλλη. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί  και τις αλατίζουμε αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε όλη τη διαδικασία απλά τις αλατίζουμε, τις τοποθετούμε την μία δίπλα στην άλλη σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180β στον αέρα να ροδίσουν.
Πως θα κάνουμε την διαφορά στο σερβίρισμα;
Τις στρώνουμε σε πιατέλα, από πάνω στρώνουμε γιαούρτι (στραγγιστό), πασπαλίζουμε με πιπέρι, ψιλοτριμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΥΛΙΧΤΑ

                                                                                       5
Τυλίγουμε μια φέτα μπέικον γύρω από ένα λουκάνικο κοκτέιλ. Το στερεώνουμε καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα τυλιχτά λουκάνικα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω (τον αέρα για γρήγορα) μέχρι να ροδίσει το μπέικον.
                                                                         Μ.

ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΙ ΧΑΒΙΑΡΙ

                                                                                                           4
Χρησιμοποιούμε:
μισή  φέτα από ψωμί για τοστ που έχει κοπεί διαγώνια και έχει σχηματίσει δυο τρίγωνα
βούτυρο ή μαργαρίνη
ταραμοσαλάτα έτοιμη ή σπιτική ροζ
μικρά στρογγυλά αυγά από απλό χαβιάρι
μικρά φυλλαράκια μαϊντανού
Εκτέλεση:
αφού αλείψουμε στο ψωμί πρώτα το βούτυρο και μετά τον ταραμά σχηματίζουμε με 6-8 αυγά και με 2 ολόκληρα ή μισά φυλλαράκια μαϊ
ντανού ένα μικρό τσαμπί από σταφύλι.
...δώδεκα κινήσεις...

                                                      Μ.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΤΣΑΪ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Σε μια τσαγιέρα βράζουμε για 3 λεπτά 2 φλυτζάνια  νερό, μισό κουταλάκι μαύρο τσάι, 1 ξυλάκι κανέλας, 3 γαρύφαλλα, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι. Προσθέτουμε ζάχαρη αν θέλουμε.


                                                                 Μ.
.
                                                3

ΤΥΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙ

                                                                                                                                                             2
Σε οδοντογλυφίδα ή ξύλινο καλαμάκι περνάμε εναλλάξ ρώγες από σταφύλι και κύβους από κίτρινο και πορτοκαλί τυρί.





                                                                               Μ.

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


Πριν λίγες μέρες επιθύμησα να φτιάξω μουστοκούλουρα. Μούστο δεν είχα, είχα όμως 3-4 κιλά σταφύλια από το κλίμα του φράκτη μου. Έφτιαξα πολύ γρήγορα αρκετά μουστοκούλουρα με ικανοποιητική γεύση. Άρεσαν σε όλους τους κοντινούς συγγενείς και λίγους φίλους. Θα σας γράψω την συνταγή, αλλά θα σας παραθέσω και μια παραδοσιακή της φίλης μου της Έλλης για όσους από εσάς έχουν περισσότερο χρόνο από εμένα.

μουστοκούλουρα στα γρήγορα
μουστοκούλουρα παραδοσιακά

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΡΟΛΑΚΙ


     Σε μια πιατέλα τοποθετούμε εναλλάξ προσούτο                         1                                                               τυλιγμένο ρολό και φέτες πεπόνι.
                                                                                                                                       Μ.

            δώδεκα κινήσεις                                                          

... δώδεκα κινήσεις...

Θα παραθέσω στην συνέχεια δώδεκα εύκολα πρώτα πιάτα ή συνοδευτικά  ή επιδόρπια ή κεράσματα, δύο ποτά και δυο ροφήματα, όλα αφιερωμένα από την Μπέτυ.

τυρί σουβλάκι                                            
                                                                                                      
                                                                                                    
  

       
        φέτα
                                                                                          
                                                       Σανγκρία (Ισπανική)
                                                       Shandy (Αγγλική)
                                                       Σοκολάτα των Μάγια
                                                       Τσάι Πολίτικο

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ Ή ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ




Σε ταψάκι (σαν μικρό πιάτο) στρώνουμε με τη σειρά ροδέλες μιας ντομάτας, 2-3 φέτες τυρί, 2-3 ροδέλες πιπεριάς, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

Μήπως επιθυμούμε για σήμερα το βράδυ ένα κέικ φρούτου; Η τέταρτη συνταγή που διαβάζω είναι η αγαπημένη μου γιατί όλα τα υλικά τα βάζω σε μια λεκάνη, τα ανακατεύω καλά με μια κουτάλα, τα απλώνω σε βουτυρωμένο(λαδωμένο) και αλευρωμένο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά, όπως το κέικ.

    μήλα ή ροδάκινα καθαρισμένα και τριμμένα στον χονδρό τρίφτη
    250 γρ λιωμένη μαργαρίνη ή 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο (200-250 γρ)
    2 ποτήρια ζάχαρη
    1/2 κιλό αλεύρι για κέικ (αν δεν έχουμε στο απλό αλεύρι προσθέτουμε 1 μπέικιν πάουντερ)
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    με τα μήλα ταιριάζουν οι σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια

    κέικ
    φοιτητικά
    πάρτυ

    Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

    ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

    Η τρίτη συνταγή αναφέρεται σε μια άσπρη σάλτσα μανιταριών, που συνοδεύει το χθεσινό ρύζι και είναι έτοιμη σε 5-10 λεπτά.
    • 1 κονσέρβα κομμένα και σουρωμένα μανιτάρια
    • 250 γρ μπέικον κομμένο μικρά κομμάτια
    • 1 κουτί γάλα εβαπορέ (400 γρ)
    • αλεύρι, αλάτι, πιπέρι

    Σε μια ρηχή κατσαρόλα σωτάρω σε μέτρια φωτιά τα μανιτάρια με το μπέικον. Προσθέτω το γάλα με το αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να πήξει  όσο εμείς θέλουμε. Πασπαλίζω με πιπέρι.

    σάλτσες

    Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

    ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΕΣΙΑΛ (ανάμεικτο)

    Σε μια κατσαρόλα μετράμε 1 φλυτζάνι ρύζι  (ότι τύπο θέλετε), 1φλυτζάνι πληγούρι, 1 φλυτζάνι ψιλό κριθαράκι, λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο ανακατεύοντάς τα. Προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι αλάτι, 6-7 φλυτζάνια ζεστό ζωμό κρέατος ή ζεστό νερό με 1 ή 1/2 κύβο κρέατος και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (20 λεπτά περίπου) και να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειάζεται προς το τέλος:

    • προσθέτουμε λίγο λίγο επιπλέον νερό
    • συμπληρώνουμε λάδι
    • ελέγχουμε το αλάτι
    • βάζουμε πιπέρι
    Αν οι φοιτητές μας χρησιμοποιήσουν κρύο νερό, ας δυναμώσουν την φωτιά μέχρι να βράσει το νερό και ύστερα την χαμηλώνουν.
                                                                                                                         2η συνταγή Μπέτης

    Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

    ΡΟΔΙ χυμός

    Έχουν αρχίσει να ωριμάζουν τα πρώτα ρόδια, αλλά οι νεαροί μας έφηβοι που συνεχώς βιάζονται και δεν έχουν ίσως την υπομονή να καθαρίσουν ένα ρόδι, καλό θα ήταν να πιουν τον χυμό του. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν "μήλον της Καλχηδόνας" και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C - Κ  και αντιοξειδωτικές ουσίες.
    Ας το στύψουμε λοιπόν! Πώς; Απλά όπως στύβουμε ένα πορτοκάλι.


    φρούτα

    ΜΠΑΜΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

    Σε ένα μπολ βάζουμε λίγες κατεψυγμένες μπάμιες (κατά προτίμηση μικρές). Από πάνω ρίχνουμε αλάτι και αλεύρι. Τις ανακατεύουμε, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι (ό,τι έχουμε) και ελαφρά τις τηγανίζουμε. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και ή τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να  απομακρυνθεί το λάδι ή τις βάζουμε στο πιάτο και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Τις ταιριάζω με βραστές πατάτες.
    λαχανικά

    Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

    ΚΥΔΩΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

    Σε μια γάστρα βάζω καθαρισμένα κυδώνια κομμένα χονδρά κομμάτια. Τα πασπαλίζω με ζάχαρη άσπρη ή καστανή και κανέλα. Προσθέτω λίγη μαυροδάφνη ( ή γλυκό μαύρο κρασί) και μέλι. Τα ανακατεύω με ένα κουτάλι, σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω) για μια ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζω και δυναμώνω λίγο τον φούρνο αν χρειαστεί να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.  Ή βάζω το ταψί στο μάτι της κουζίνας σαν κατσαρόλα.
    Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταψί και ή να τα σκεπάσω με αλουμινόχαρτο ή να τα μαγειρέψω ξεσκέπαστα και να ελέγχω τα υγρά.
    ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ

    Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε:
    << 1 φλιτζανάκι λάδι
    2 στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κομμένα σε τρία κομμάτια
    1 κρεμμύδι, 1 πράσινη πιπεριά και μία ντομάτα κομμένα χονδρές φέτες
    300 γρ μανιτάρια κατεψυγμένα κομμένα φέτες >>
    τα σωτάρουμε ανακατευοντάς τα για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μισό ποτηράκι κρασί αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε με μεγάλη προσοχή.

    Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

    ΠΑΝΙΝΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

    Κόβω το πανίνι στην μέση , το ραντίζω εσωτερικά με ελαιόλαδο 
    και προσθέτω τριμμένη φέτα, ελιές, ντομάτα, αγγούρι και σαλάμι.

    ΠΑΝΙΝΙ

    Θεωρούσα αρκετά δύσκολο να φτιάξω << πανίνι>> και στεναχωριόμουν, γιατί αρέσει πολύ στον γιο μου, μέχρι που σε μια συζήτηση, μια συνάδελφος μου είπε ότι οι κόρες της τα φτιάχνουν γρήγορα και εύκολα. Τα κορίτσια μου έστειλαν την συνταγή, την δοκίμασα χθες και σας την παρουσιάζω σήμερα.
    Υλικά:
    • 1 ποτήρι αλεύρι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 φακελάκι αποξηραμένη μαγιά
    •  κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
    • 1/3 ποτήρι χλιαρό νερό
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που την έχουμε διαλύσει στο χλιαρό νερό
    Σε ένα βαθύ μπωλ ζυμώνω απαλά όλα μαζί τα υλικά σε μια ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
    Αφήνω να ξεκουραστεί (σκεπασμένη με πετσέτα) σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.
    Ανοίγω την ζύμη σε πάχος ενός έτοιμου ζυμαριού πίτας (πάχος ένα δάκτυλο) και σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
    Ψένω:
    τις τοποθετώ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τις ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν  
                                                                                 ή
    ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψένω 2-3 φορές εναλλάξ από κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν.

    Το πανίνι είναι ένα στρογγυλό κούφιο ψωμί. Κόβεται στην μέση και γεμίζεται με τα επιθυμητά υλικά.

    Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

    ΑΠΛΕΣ ΦΘΗΝΕΣ ΖΩΕΣ ΓΙΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

    ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Ή ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ.
    ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ, ΝΑ ΤΑΪΣΟΥΝ, ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ.
    ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ BLOG ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ...ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...
                                                                                                       ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ
                                                                                                                 ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

    ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

    Είναι τόσο εύκολα και νόστιμα, που μια μικρή περιγραφή είναι αρκετή.
    <<Τσιγαρίζω σε λάδι τον κιμά. Προσθέτω τα πράσα, αλάτι, πιπέρι, νερό και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.>>
    • Αναλογίες κιμά-πράσου: ό,τι έχω.
    • Λάδι: καλύτερα να βάλω 1-2 φλιτζανάκια και αν χρειάζεται περισσότερο, να προσθέσω ωμό στο τέλος.
    • Νερό: ξεκινάμε με μισό ποτήρι και το παρακολουθούμε.Στο τέλος το νερό πρέπει να έχει απορροφηθεί.
    • Πράσα: τα πλένουμε, κόβουμε τις άκρες και τα τεμαχίζουμε στις διαστάσεις που μας αρέσουν. Όχι βέβαια πολύ μακριά.

    επιπλέον: καρότο σε ροδέλες.

    Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

    ΡΟΦΗΜΑ ΚΥΔΩΝΙ

    Καθαρίζω, κόβω σε μεγάλα κομμάτια ένα κυδώνι, το πλένω, το βάζω σε ένα κατσαρολάκι που να χωρά 2 ποτήρια νερό και το βράζω για 15 λεπτά. Προσθέτω 6-8 φύλλα (με το κοτσάνι) αρμπαρόριζας και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει προσθέτοντας 2-4 κουταλιές ζάχαρης. Έχει εξαιρετικό άρωμα και πίνεται ζεστό.
    ποτά

    Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

    ΤΖΙΝ ΦΙΣ GIN FISS




    Επιλέγουμε ένα ποτήρι σωλήνα.
    Αλείφουμε το στόμιο του ποτηριού με ψίχα λεμονιού και το βουτάμε στην ζάχαρη. Βάζουμε 1-2 σφηνάκια τζιν, όσο πάγο θέλουμε και γεμίζουμε με σόδα.Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.

    ΜΟΧΙΤΟ MOJITO

    Είναι ένα γευστικό κοκτέιλ, που θα το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
    Εγώ βρήκα την συνταγή στο κουτί της ζάχαρης(fytro), το έφτιαξα, μου άρεσε και το παραθέτω.

    << Σε ένα ποτήρι 300 ml ρίχνετε 20 g ακατέργαστη ζάχαρη (1 κουταλάκι), 3 φύλλα δυόσμο ή μέντα (ξερός δυόσμος), μισό lime (λεμόνι)κομμένο στα τέσσερα και 15 ml (1 σφηνάκι) λευκό ρούμι. Πιέστε ελαφρά με ένα γουδοχέρι (χονδρό κουτάλι) μέχρι να αναδυθούν οι χυμοί και τα αρώματα των υλικών και να διαλυθεί η ζάχαρη.Προαιρετικά αφαιρείτε (τα άφησα) τα λιωμένα κομμάτια lime και αντικαθιστάτε με 2 νέα. Προσθέτετε 100 g πάγο τριμμένο (έτριψα στο multi 6 παγάκια), 35 ml ( 1 σφηνάκι) λευκό ρούμι, γαρνίρετε με 2 φύλλα δυόσμο ή μέντα και συμπληρώνετε με σόδα >>.

    ...οι αλλαγές μου είναι γραμμένες στην εκάστοτε παρένθεση...

    ΓΡΑΝΙΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

    Βασικά υλικά: 1 δόση χλιαρό νερό-1 δόση ζάχαρη-2 δόσεις χυμό λεμονιού-ξύσμα από λεμόνι (1ή 2) Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 κούπα χλιαρ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου