Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Βγάζουμε το κόκκαλο από το μπούτι χωρίς να κόψουμε το κρέας στην μέση. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη εξωτερικά και εσωτερικά. Στο κέντρο του κρέατος απλώνουμε άνηθο, πιπέρι, χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι,  πιπεριά κομμένη φέτες και περιχύνουμε με 1 φλιτζανάκι λάδι . Τυλίγουμε σε ρολό, δένουμε σε τρία σημεία με σπάγκο (φυτικό) και το ακουμπάμε σε ταψί με 1 ποτήρι νερό και 1 φλιτζάνι λάδι. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε  στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει. Το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στους 200 βαθμούς να ροδίσει.
 αρνίσια σουβλάκια
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στην σχάρα
πουγκιά αρνιού
σούπα αρνί

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες σε αλατισμένο νερό, σουρωμένες και λιωμένες στο μίξερ
4 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί που λιώνει
3-4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με πιρούνι
3-4 ασπράδια αυγών, χτυπημένα μαρέγκα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το γάλα και τους κρόκους και ομογενοποιούμε. Βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε στην αρχή το τυρί και μετά τα ασπράδια και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180β για 20-30λεπτά.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΚΜΕΚ

Είναι ένα γρήγορο εκμέκ, που συνήθως το φτιάχνω το Πάσχα από τα τσουρέκια που περισσεύουν. Χωρίς αναλογίες.
Στρώνω σε ένα ταψί  χονδρές φέτες από φρέσκο ή μπαγιάτικο τσουρέκι την μία δίπλα στην άλλη. Τις σιροπιάζω. Απλώνω στην επιφάνεια σαντιγί και πασπαλίζω με κανέλα και αμύγδαλο φιλέ.
Σιρόπι: Βράζω για 2 λεπτά 2/3 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1/2 κουταλάκι  κανέλας.
Σαντιγί: οποιανδήποτε φυτική σαντιγί φτιαγμένη σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΗ


Ψιλοκόβω μαρούλι, ρόκα,σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο. Ραπανάκια και αγγούρι με την φλούδα τους κομμένα λεπτές φέτες. Πασπαλίζω με αλάτι, ραντίζω με ξύδι και ρίχνω λάδι.Γαρνίρω με αυγά βραστά, ελιές, ντομάτα και κόκκινη πιπεριά.
σαλάτες

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ


χονδροκομμένο μαρούλι - στήθος κοτόπουλο - λιαστή ντομάτα - λάδι -
 ξύδι μπαλσάμικο - κεφαλογραβιέρα.
σαλάτες

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ


Υλικά: 3 σφικτά καθαρισμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα ή ροδέλες πασπαλισμένα με λίγο πιπέρι
             1 κονσέρβα καλαμπόκι πλυμένο, βρασμένο σε αλατόνερο για 10 λεπτά (αν θέλουμε)
             κάππαρη (όση μας αρέσει, αν μας αρέσει)
             6 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
             10 φέτες αγγούρι φρέσκο με τη φλούδα του ή τουρσί (5-6φ.)
             100γρ. κασέρι κομμένο μικρά κομμάτια
              πίκλες ( μικρό βάζο)
              ένα μικρό βαζάκι μαγιονέζα με 1 κουταλάκι μουστάρδα
Τα ανακατεύω και τρίβω στην επιφάνεια ανθότυρο.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτες(γενικά) 
Αυγοσαλάτα 
Κοτοσαλάτα 
Λαμπριάτικη σαλάτα 
Λαχανοσαλάτα 
Μελιτζανοσαλάτα
Πατάτες-λουκάνικα σαλάτα
Πολίτικη σαλάτα 
Πατζαροσαλάτα
Πιπεριές πολύχρωμες σαλάτα
Ρώσικη σαλάτα
Σαλάτα ζυμαρικών 
Σαλάτα του σεφ
Σαλάτα σκορδαλιά
Τζατζίκι 
Απλές γρήγορες πράσινες σαλάτες
ΣΑΛΑΤΕΣ
Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας.Από μόνες τους (εμπλουτισμένες) ισοδυναμούν με ένα πλήρες  γεύμα.Σε όλες προσθέτουμε ελιές , αν έχουμε βραστά αυγά, στις κόκκινες τυρί φέτα και στις πράσινες σκληρό τυρί.Αν μας περίσσεψε ψωμί προηγούμενων ημερών το κόβουμε λεπτές φέτες το στρώνουμε στο πιάτο,από πάνω κόβουμε τη σαλάτα,την αλατίζουμε, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή ξύδι, την αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά.
Μια γρήγορη σάλτσα πράσινης σαλάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε 1 φλιτζανάκι λάδι,1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι,  1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό για ωμές ή 1 χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο για βραστές σαλάτες.

Η φαντασία μας και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις μας θα μας οδηγήσουν να ανακυκλώνουμε τα υπάρχοντα υλικά μας. Μας έμειναν αχρησιμοποίητα λαχανικά; Πλυμένα στη κατάψυξη! (μαζί με σκόρδα,κρεμμύδια, μυρωδικά... θα τα κάνουμε χορτόσουπα).  Υπενθυμίζω λαχανικά εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, κυτταρίνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

Χονδροκόβω μαρούλι, το αλατίζω και το βάζω στη βάση της πιατέλας. Από πάνω κόβω κομμάτια ζαμπόν, τυρί κασέρι και τα ανακατεύω όλα μαζί. Σκορπίζω λίγα βραστά καλαμπόκια. Βράζω αυγά σφικτά, τα κόβω σε τέσσερα κομμάτια, τα αλατίζω ελαφρά και τα τοποθετώ πάνω στην σαλάτα. Περιχύνω την σαλάτα με μαγιονέζα στην οποία έχω προσθέσει λίγη κέτσαπ.
σαλάτες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε με χαρτί, τις κόβουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα και τις βάζουμε με προσοχή σε καυτό καλαμποκέλαιο, ίσα που θα τις σκεπάζει. Μόλις ψηθούν από την μια μεριά με μια τρυπητή κουτάλα τις ανακατεύουμε. Όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα είναι έτοιμες. Με την κουτάλα τις βγάζουμε από το λάδι τοποθετώντας τες σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Τις αλατίζουμε και τις γυρνάμε σε καθαρό πιάτο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη, ακόμη και με τριμμένο κασέρι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι ή κατσαρόλα.
Στο λάδι δεν τις βάζουμε με τα χέρια μας αλλά με πιάτο.
πατάτες

πότε αλατίζω τα σουβλάκια;

Τα αλατίζω με αλάτι χονδρό και μετά το ψήσιμο τα βουτάω σε λαδολέμονο με ρίγανη ή θυμάρι και πιπέρι.

Πως μαλακώνει το κατσίκι στα γρήγορα

Αν θέλουμε να μαλακώσει και επομένως να ψηθεί πιο γρήγορα το κατσίκι αρκεί να το βάλουμε στην χύτρα με 1 φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά και μετά το προετοιμάζουμε για τον φούρνο. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε αντί για νερό στο ταψί.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΤΑΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΖΕΛΕ


Σε ένα μέτριο ταψί στρώνω τη βάση συμπιέζοντάς την με ένα κουτάλι, από πάνω βάζω τα φρούτα και στο τέλος απαλά απλώνω τον ζελέ.
Βάση: ανακατεύω 150γρ. τριμμένα (σκόνη) μπισκότα digestine ή απλά τετράγωνα με 100 γρ. λιωμένο φυτικό βούτυρο.
Φρούτα:ανάμεικτα φρούτα κονσέρβας σουρωμένα.
Ζελέ: επιλέγω την γεύση που μου αρέσει και τον εκτελώ σύμφωνα με τις οδηγίες.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ φοιτητικές

Υλικά:
Μανιτάρια κονσέρβας, σουρωμένα και κομμένα φέτες.
1 φλιτζανάκι λάδι
1 κρέμα γάλακτος μέτρια
250gr πένες βρασμένες σε αλατισμένο νερό, σουρωμένες και πασπαλισμένες με ελάχιστο λάδι.
Εκτέλεση:
Σωτάρω τα μανιτάρια στο λάδι, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, μαγειρεύω για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά και περιχύνω τις πένες. Συμπληρώνω με τριμμένο τυρί, αν έχω.
Αν δεν έχω κρέμα γάλακτος χρησιμοποιώ γάλα και χοντροκομμένο μαλακό τυρί.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Σε ένα ταψί βάζουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi, 400γρ χυμό ντομάτας, 1 λίτρο νερό, 3-4 φλιτζανάκια λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και τις γαρίδες. Το βάζουμε στον φούρνο στους 200β και όταν βράσει προσθέτουμε μισό κιλό κριθαράκι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε μετά από 5 λεπτά την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς . Μετά από 10λ ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για αλάτι. Σε 20-30 λεπτά σύνολο έχει μαγειρευτεί το φαγητό και έχουν απορροφηθεί τα υγρά.
...γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες με ή χωρίς φλούδια...
επιπλέον νηστίσιμα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ (ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ) ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ


Βάζω σε ένα κατσαρολάκι 800 ml γάλα και 400γρ καλαμποκάλευρο και σε σιγανή φωτιά τα ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας σφικτός χυλός. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 250γρ τριμμένη φέτα, 250γρ τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα ή ανάμεικτα τυριά, 250γρ σπανάκι ζεματισμένο και σουρωμένο, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα,  5 αυγά χτυπημένα, 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω όλα τα υλικά, απώλωνω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β, στον αέρα για μια ώρα περίπου.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ

Καθαρίζω, κόβω, πλένω μισό κιλό  σουπιές. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα βάζω 2-3 φλιτζανάκια λάδι και σωτάρω με αυτό τις σουπιές και 1 κρεμμύδι σε φέτες. Σβήνω με 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και μια κουταλιά ξύδι. Σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτοντας πιπέρι, 3 μπαχάρια και λίγο νερό όποτε χρειαστεί. Δοκιμάζουμε για αλάτι, γιατί συνήθως τα θαλασσινά είναι νόστιμα.
επιπλέον νηστίσιμα

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΤΟΣΤ ΚΑΝΕΛΑΣ με μήλα

Ένα γλυκάκι της στιγμής.
Πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα δυο φέτες ψωμί για τοστ. Τις βάζω σε λαδόκολλα και τις ψήνω στην τοστιέρα. Τις σερβίρω με μαρμελάδα και βούτυρο.
Ταιριάζουν με μαρμελάδα ή κομπόστα μήλου.
Αν δεν έχω τίποτα απλώς τρίβω στον τρίφτη ένα μήλο, του βάζω ζάχαρη, κανέλα και το βράζω 10 λεπτά.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου