Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

SHANDY Αγγλική

                                                     14
Σε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας βάζουμε κατά το ήμισυ μπύρα και γεμίζουμε με λεμονάδα.
                                                                    Μ.
...δώδεκα κινήσεις...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Ζεσταίνω 1 λίτρο πλήρες γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίχνω 2 βανίλιες, 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, 1/2 φλ ζάχαρη, 1/2 φλ βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Την αποσύρω από την φωτιά, την αφήνω να κρυώσει(λίγο) ανακατεύοντάς την συνεχώς για να μην κάνει πέτσα. Χτυπώ 4-5 αυγά και τα ανακατεύω στην κρέμα.
Μεταφέρω την κρέμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 30-40λ μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλω: 

  • φτιάχνω ένα σιρόπι με 1 φλιτζάνι νερό, 2 φλ ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού και το περιχύνω στην κρύα γαλατόπιτα.
  • Πασπαλίζω με κανέλα.
  • Στο βουτυρωμένο ταψί έχω στρώσει 5-6 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας ελαφρώς πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη και από πάνω στρώνω την κρέμα.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΜΠΡΙΑΜ



Κόβουμε ροδέλες 1 ξερό κρεμμύδι και όσα κολοκυθάκια και πατάτες μας έχουν μείνει. Ψιλοκόβουμε σκόρδο,μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε σε ταψί, περιχύνουμε με λάδι και ελάχιστο νερό.Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα.(ανάλογα πόσο χοντρές είναι οι φέτες).
επιπλέον λαχανικά

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΛΕΜΟΝΑΔΑ


Υλικά: χυμός λεμονιού με ίση ποσότητα ζάχαρης
Στύβω όσα λεμόνια έχω και αν θέλω σουρώνω τον χυμό. Τον μετρώ με ένα ποτήρι. Τον βάζω σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω ζάχαρη τόση όσο χυμό μέτρησα. Σε χαμηλή φωτιά λιώνω την ζάχαρη στον χυμό ανακατεύοντας. Αφού κρυώσει, τοποθετώ τον χυμό σε μπουκάλι και τον διατηρώ στο ψυγείο. Σερβίρεται αραιωμένος με μπόλικα παγάκια.
                                                        ή
 Αν δεν βιάζομαι βάζω την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπουκάλι (που να έχει καπάκι για να κλείνει) αφήνοντας ένα κενό περιθώριο για να τα ανακατεύω μέχρι να λιώσουν.
δηλαδή ανακατεύω, αφήνω, ανακατεύω, αφήνω... όπως με βολεύει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
ποτά

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ

Καθαρίζουμε από τον λαιμό και τα γλυκάδια μια γλώσσα. Την βάζουμε σε νερό ελαφρά αλατισμένο, που βράζει, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε 1 ολόκληρο κρεμμύδι, σέλινο, καρότο και ολόκληρη πατάτα, αν θέλουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για αρκετή ώρα (1 1/2), να μαλακώσει το κρέας. Αφήνουμε την γλώσσα να κρυώσει στον ζωμό, την βάζουμε σε πιατέλα και την ξεφλουδίζουμε. Την κόβουμε φέτες την πασπαλίζουμε με πιπέρι και χονδρό αλάτι, αν χρειάζεται. Μπορούμε να την περιχύσουμε: με λαδολέμονο ή με ζωμό και λεμόνι ή με σάλτσα ζωμού.
Σάλτσα ζωμού: ζεσταίνω 1 ποτήρι ζωμό με 1 κουταλιά λάδι ή βούτυρο και προσθέτω 1 φλιτζανάκι κρασί ή ζωμό με 1 κουταλιά λιωμένο κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3λ, ώστε να χυλώσει ο ζωμός. Προσθέτω αλάτι, αν χρειάζεται και μια πρέζα πιπέρι.
Με τον ζωμό, αφού τον σουρώσουμε, φτιάχνουμε:
Αυγοκομμένη σούπα: Βράζουμε για 20λ 4 ποτήρια ζωμό, 2-4 φλιτζανάκια ρύζι, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.  Αυγοκόβουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Ρύζι πιλάφι: Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά 4 ποτήρια ζωμό, 2 φλυτζάνια ρύζι, αλάτι. Μόλις απορροφηθεί το νερό, απομακρύνουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές λάδι, ανακατεύουμε.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

1/2 κιλό λεπτά φύλλα για μπακλαβά και βούτυρο φυτικό, ζωικό ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων.
Βουτυρώνω ένα ταψί που να χωράει το μέγεθος των φύλλων και στρώνω τα μισά, αλειμμένα το κάθε ένα από την μια πλευρά με βούτυρο. Από πάνω στρώνω την κρέμα, συμπληρώνω με τα άλλα μισά βουτυρωμένα φύλλα. Χαράσσω σε κομμάτια και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου. Περιχύνω με καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο.
Κρέμα 
Υλικά: 6 φλιτζάνια γάλα, 3/4 φλ σιμιγδάλι ψιλό, 3/4 φλ ζάχαρη, 5 αυγά χτυπημένα στο πιάτο, ξύσμα ενός λεμονιού.
Εκτέλεση: Ζεσταίνω το γάλα, ρίχνω  το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει (σε χαμηλή φωτιά). Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα.
Σιρόπι: βράζω για 5 λεπτά 3 κούπες ζάχαρη, 1 1/2 κούπα νερό, 3 κουταλιές γλυκόζη και 2 βανίλιες.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ

Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο τα επιθυμητά κομμάτια γαλοπούλας. Αν έχω προσθέτω και μια μερίδα διαφορετικού κρέατος (μοσχάρι ή χοιρινό) για περισσότερη νοστιμιά. Τα μεταφέρω στην κατσαρόλα. Στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζω ντομάτα πελτέ, την σβήνω με ένα ποτήρι νερό ή κόκκινο κρασί και  αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις. Περιχύνω την γαλοπούλα με τον ζωμό, προσθέτω ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγους κόκκους μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας λίγο αλάτι και σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Λίγο πριν το τέλος αλατίζω και πιπερώνω.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

ARISH COFFEE(ΑΪΡΙΣ ΚΟΦΙ)

Γεμίζουμε κατά τα 2/3 με γαλλικό καφέ ένα ψηλό, χονδρό ποτήρι. Βάζουμε μια δόση ουίσκι, 1 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Με προσοχή προσθέτουμε στην επιφάνεια κρέμα από χτυπημένο γάλα (με το μιξεράκι του καφέ).
Γίνεται και με στιγμιαίο καφέ
επιπλέον: ποτά

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΙΩΝ

Πως καθαρίζουμε τα χαλιά και τα κιλίμια μας ;
Τα έχω καθαρίσει με διάφορους τρόπους:
Πρώτα τα σκουπίζω πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα μπρος-πίσω και μετά...
... με τον αφρό από το καρπέξ, αφού το έχω διαλύσει σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες
... με το λάστιχο και μπόλικη σαπουνάδα στα κάγκελα του μπαλκονιού
...και τα τελευταία χρόνια ένας έμπορας με συμβούλεψε να φτιάχνω ένα μείγμα από 3 μέρη χλιαρό νερό, 1 μέρος καθαρό πετρέλαιο, λίγο μαλακτικό και αφού τα ανακατέψω βρέχω και στύβω καλά μια άσπρη φανέλα ή πανί που δεν ξεβάφει. Τα τρίβω και από τις δυο επιφάνειες.


Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Εύκολες και αγαπητές σε όλους μας απαιτούν μικρό χρόνο παρασκευής και κόστους. Μισό κιλό μακαρόνια αντιστοιχούν σε 4-5 πιάτα. Για όσους  θέλουν να μαγειρέψουν για τον εαυτόν τους θα
πρέπει να μειώσουν στο μισό περίπου την ποσότητα ή ακόμα και στο  ένα  τρίτο. Σε αλατισμένο
(2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι) νερό που βράζει σε  βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια,
ανακατεύουμε συχνά με μια μεγάλη πειρούνα ή κουτάλα. Στο χρόνο μαγειρεύματος του κατασκευαστή
τα σουρώνουμε. Αν δεν έχουμε φτιάξει σάλτσα (δες σάλτσες) μπορούμε όσο βράζουν τα μακαρόνια να ετοιμάσουμε τα ακόλουθα και να τα ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μας:
Α) Ψήνουμε στους 180- 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσει σε ένα ταψάκι όση φέτα μας αρέσει , με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε λάδι.(2 κουταλιές σούπας).
Β) Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένο μπέικον.
Γ) Ψιλοκόβουμε αλλαντικά και τυρί.
Ε)... ή αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη...

ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ -  ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ - ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ  - ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ -  ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΟΥΦΛΕ - ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ κόκκινες
ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 πικάντικα λουκάνικα και σβήνουμε με 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε όσες βίδες θέλουμε σε καυτό αλατισμένο νερό, όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε, ανακατεύουμε με λίγο λάδι.
Σερβίρονται στο πιάτο τα ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο σκληρό τυρί.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Ψιλοκόβω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 3-4 ξεφλουδισμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβα και τα σοτάρω για 5 λεπτά με 2 φλιτζανάκια λάδι σε βαθειά κατσαρόλα. Προσθέτω ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω να πάρουν μια δυο βράσεις. Συμπληρώνω με 3 ποτήρια βραστό νερό και 1 ποτήρι κριθαράκι και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσει το ζυμαρικό. Αν χρειάζεται συμπληρώνω νερό και αλάτι. Το σερβίρω καυτό με τριμμένο σκληρό τυρί, ώριμο ανθότυρο ή ξερή μυζήθρα.
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ Αφού φτιάξουμε μακαρόνια με κιμά βάζουμε μια μερίδα σ' ένα χονδρό, βαθύ πιάτο και σκεπάζουμε τη  σάλτσα με edam και gouda ή όποια χονδροκομμένα κίτρινα τυριά έχουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς όσο χρειάζεται να λιώσουν τα τυριά.
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μισό πακέτο ζυμαρικά πένες όσο χρόνο αναγράφει το πακέτο. Σουρώνουμε. Αδειάζουμε ξανά στη κατσαρόλα ή σε πιατέλα. Αμέσως προσθέτουμε το παρακάτω μείγμα που ήδη έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε προσθέτοντας πιπέρι. Τελειώνουμε το πιάτο με λεπτές φέτες παρμεζάνας.
Μείγμα: 1  σουρωμένο φιλέτο τόνου (κονσέρβα), λίγο κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό κομμένο ροδέλες, μερικές καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη, χυμό ενός λεμονιού, 1 φλιτζανάκι λάδι, μισό ματσάκι ψιλοκομμένη ρόκα, αν έχουμε βασιλικό.  (σερβίρεται και ως σαλάτα).
ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μισό πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια με 1 κούπα (γάλακτος) κατεψυγμένο αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε. Σωτάρουμε ελαφρά (στη κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμ.)  σε 1 φλ καφέ λάδι 1 κρεμμύδι μέτριο και 1 πιπεριά πράσινη κομμένα ροδέλες. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φιογκάκια (φαρφάλες). Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο γάλα (1\3 ποτήρι νερού), ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντάς τα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. ( 3 μερίδες).
    ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ κόκκινες
    Σε 2 φλιτζανάκια καυτό λάδι τσιγαρίζουμε 1 μικρό ψιλοτριμμένο κρεμμυδάκι με 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι χυλοπίτες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθεί το νερό.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ 
    ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
    ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
     ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ 
    ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ 

    Σάββατο 30 Μαΐου 2020

    ΤΖΑΤΖΙΚΙ



    Τρίβω  1 μέτριο  αγγούρι  με χονδρό τρίφτη, του ρίχνω μια πρέζα αλάτι και το αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίσει από το ζουμί του, πιέζοντάς το με τρυπητή κουτάλα.
    Βάζω σε ένα μπωλ 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες σε ψιλό τρίφτη, το αγγούρι, μια πρέζα αλατοπίπερο, 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά γεμάτη ξύδι. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε την γεύση που μας λείπει.
    Το σερβίρουμε σε πιάτο γαρνιρισμένο με ελιές , άνηθο και φέτες αγγούρι .  
      Πλένουμε καλά ένα χονδρό αγγούρι, κόβουμε 3 κυλίνδρους διαφορετικού μήκους, σκάβουμε το εσωτερικό αφήνοντας μόνο έναν λεπτό πάτο, τους τοποθετούμε τον έναν δίπλα από τον άλλον, τους γεμίζουμε με τζατζίκι και διακοσμούμε με ελιές και άνηθο. Αν θέλουμε χρώμα χοντροτρίβουμε καρότο.
    σαλάτες

    Κυριακή 12 Απριλίου 2020

    ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

    Σε μια λεκάνη βάζουμε 1 πακέτο κανταΐφι (400γρ περίπου) και το ανοίγουμε πολύ καλά. Το πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι κανέλα και μισό γαρίφαλο. Αν θέλουμε προσθέτουμε 250γρ καθαρισμένα και χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Στρώνουμε ομοιόμορφα το ξασμένο κανταΐφι σε μέτριο βουτυρωμένο ταψί, το περιχύνουμε με 250γρ λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β να ροδίσει εσωτερικά-εξωτερικά. Όπως είναι καυτό το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
    Σιρόπι: Βράζουμε για 4-5 λεπτά 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 1/2ποτήρι νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, χυμό μισού λεμονιού και μια φλούδα του.
    Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι, σαντιγύ, ακόμη και με κρέμα τυριού.
    Κρέμα τυριού:  Βάζουμε στο μπλέντερ τυρί μασκαρπόνε και το χτυπάμε με την μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη.

    Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

    καλημέρα
    ας φτιάξουμε κέικ 
    ας το μοσχομυρίσουμε
    ας το σερβίρουμε
    ας κάνουμε πιο γλυκιά  την παραμονή μας στο σπίτι
    ας μείνουμε σπίτι
    κέικ ή σαν κέικ

    Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

    ΓΛΥΚΑ με ΜΗΛΑ


    ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ - ΚΟΜΠΟΣΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ - 

    ΜΗΛΟΠΙΤΑ
    Υλικά για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών.
    Βάζουμε στο ταψί 1 ποτήρι ζάχαρη, 150γρ. μαργαρίνη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα λιώνουμε στον φούρνο στους 150β. Καθαρίζουμε 4 μήλα ολόκληρα(αφαιρούμε τα κουκούτσια με μυτερό μαχαίρι ή το αντίστοιχο εργαλείο) κόβουμε σε χονδρές ροδέλες, τα στρώνουμε στο ταψί βάζοντας στα κενά καρύδια και σταφίδες.Από πάνω στρώνουμε την ζύμη.
    Ζύμη: Φτιάχνω μαρέγκα από 4 ασπράδια αυγών. Χτυπώ στο μίξερ 5 λεπτά  τους 4 κρόκους με 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγο κονιάκ. Ρίχνω την μαρέγκα εναλλάξ με 1 ποτήρι αλεύρι και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτω 1 μήλο ψιλοκομμένο, μια χούφτα καρύδια, μια χούφτα σταφίδες και μισό κουταλάκι κανέλα.
    Ψήνω στους 180β για 40λ πάνω κάτω και για άλλα 10 λ στον αέρα.
    Μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο το σκεπάζω με μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζω ώστε η ζύμη να ακουμπήσει στην πιατέλα με τα μήλα από πάνω. 
                 ...την έφτιαξα σήμερα 1/10/11 με απόλυτη επιτυχία... χρόνια πολλά σε όσους έχουν γενέθλια...
    ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ
    Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε τετράγωνα, στο κέντρο τοποθετούμε μια κουταλιά γέμισης, τα διπλώνουμε σε τρίγωνο ή ορθογώνιο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
    Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1 κουταλιά άσπρες σταφίδες, 2 κουταλιές χονδροκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κονιάκ ( αν έχουμε). Αν δεν μας φτάσει η γέμιση (τρώγεται ωμή) επαναλαμβάνουμε.

    ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ
    Κόβω σε 4 κομμάτια το κάθε μέτριο μήλο, το πασπαλίζω με μισό κουταλάκι  μαύρη ζάχαρηκανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια, ραντίζω κονιάκ   και το τυλίγω πουγκί ή δεματάκι με ένα φύλλο κρούστας λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση. Φτιάχνω όσα θέλω, τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για μισή ώρα. Τα σερβίρω πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.  

    Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ- ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ - ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




    ΚΕΪΚ
    Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
    Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
    Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
    Βασική ζύμη:        
         αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
    250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
    2 κούπες ζάχαρη  
    μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
    προσθέτω 
    1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
    Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
    Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
    • τρούφα
    • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
    • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
    • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
    • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
    • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
    Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
    Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
    • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
    •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
    •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
    •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
    •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
    το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
    ... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
    Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

    Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

    ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

    Σε μια λεκάνη αναμιγνύω: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα και ένα κανέλα, 1/2 κουτ γαρύφαλλο τριμμένο>. Ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι και απαλά τα υγρά της παρένθεσης<1 1/2 κούπα ηλιέλαιο, 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο Κερκύρας, 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζανάκι κονιάκ, ξύσμα δύο πορτοκαλιών;. Δεν ζυμώνω γιατί τα μελομακάρονα θα σκληρύνουν. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια.
    (αν χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ή χυμό θα τον προσθέσω)
    Πλάθω τα μελομακάρονα, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, τα τρυπάω στο επάνω μέρος με πιρούνι για να κρατήσουν το σιρόπι και το πασπάλισμα. Ψήνω στους 180β να ροδίσουν (περίπου 30λ). Βγάζω ένα για να ελέγξω αν έχει ψηθεί και από κάτω.
     Όταν ψηθούν τα τοποθετώ σε άλλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα μελώνω με 1-2 κουταλιές καυτό σιρόπι. Μετά από  ώρα τα γυρνώ ανάποδα και τα ξαναμελώνω (δεν χρειάζεται να είναι καυτό τώρα το σιρόπι). Αφού πιουν όλο το σιρόπι, τότε τα στρώνω σε πιατέλα με 2-3 κουταλιές σιρόπι, πασπαλίζοντάς τά με τριμμένο καρύδι και κανελογαρύφαλλο.
    Για το σιρόπι βράζω για 5 λεπτά ; 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι;.
    Αν στο εσωτερικό από κάθε μελομακάρονο, την ώρα που τα πλάθουμε βάλουμε λίγο καρύδι, τότε τα κάνουμε γεμιστά.

    Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

    Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για ζουμερό στήθος από κοτόπουλο.
    Κόβουμε δύο στήθη σε δύο λεπτότερες φέτες, αφού έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.Τα κόκαλα δεν μας πειράζουν. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια ρηχή κατσαρόλα με 3 φλυτζανάκια νερό, 1/2 φλ λάδι, 2-3 κουταλάκια δεντρολίβανο, 4 σκελίδες σκόρδο,  δυο πρέζες αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα γυρνώντας τό δυο-τρεις φορές. Όποτε χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και στο τέλος χυμό μισού λεμονιού. Αν θέλουμε περισσότερο λάδι προσθέτουμε στο τέλος. Συνοδεύουμε με ρύζι σουρωτό.

    ΓΡΑΝΙΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

    Βασικά υλικά: 1 δόση χλιαρό νερό-1 δόση ζάχαρη-2 δόσεις χυμό λεμονιού-ξύσμα από λεμόνι (1ή 2) Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 κούπα χλιαρ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου