Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

... δώδεκα κινήσεις...

Θα παραθέσω στην συνέχεια δώδεκα εύκολα πρώτα πιάτα ή συνοδευτικά  ή επιδόρπια ή κεράσματα, δύο ποτά και δυο ροφήματα, όλα αφιερωμένα από την Μπέτυ.

τυρί σουβλάκι                                            
                                                                                                      
                                                                                                    
  

       
        φέτα
                                                                                          
                                                       Σανγκρία (Ισπανική)
                                                       Shandy (Αγγλική)
                                                       Σοκολάτα των Μάγια
                                                       Τσάι Πολίτικο

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ Ή ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ




Σε ταψάκι (σαν μικρό πιάτο) στρώνουμε με τη σειρά ροδέλες μιας ντομάτας, 2-3 φέτες τυρί, 2-3 ροδέλες πιπεριάς, πιπέρι, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

Μήπως επιθυμούμε για σήμερα το βράδυ ένα κέικ φρούτου; Η τέταρτη συνταγή που διαβάζω είναι η αγαπημένη μου γιατί όλα τα υλικά τα βάζω σε μια λεκάνη, τα ανακατεύω καλά με μια κουτάλα, τα απλώνω σε βουτυρωμένο(λαδωμένο) και αλευρωμένο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά, όπως το κέικ.

    μήλα ή ροδάκινα καθαρισμένα και τριμμένα στον χονδρό τρίφτη
    250 γρ λιωμένη μαργαρίνη ή 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο (200-250 γρ)
    2 ποτήρια ζάχαρη
    1/2 κιλό αλεύρι για κέικ (αν δεν έχουμε στο απλό αλεύρι προσθέτουμε 1 μπέικιν πάουντερ)
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    με τα μήλα ταιριάζουν οι σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια

    κέικ
    φοιτητικά
    πάρτυ

    Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

    ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

    Η τρίτη συνταγή αναφέρεται σε μια άσπρη σάλτσα μανιταριών, που συνοδεύει το χθεσινό ρύζι και είναι έτοιμη σε 5-10 λεπτά.
    • 1 κονσέρβα κομμένα και σουρωμένα μανιτάρια
    • 250 γρ μπέικον κομμένο μικρά κομμάτια
    • 1 κουτί γάλα εβαπορέ (400 γρ)
    • αλεύρι, αλάτι, πιπέρι

    Σε μια ρηχή κατσαρόλα σωτάρω σε μέτρια φωτιά τα μανιτάρια με το μπέικον. Προσθέτω το γάλα με το αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να πήξει  όσο εμείς θέλουμε. Πασπαλίζω με πιπέρι.

    σάλτσες

    Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

    ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΕΣΙΑΛ (ανάμεικτο)

    Σε μια κατσαρόλα μετράμε 1 φλυτζάνι ρύζι  (ότι τύπο θέλετε), 1φλυτζάνι πληγούρι, 1 φλυτζάνι ψιλό κριθαράκι, λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο ανακατεύοντάς τα. Προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι αλάτι, 6-7 φλυτζάνια ζεστό ζωμό κρέατος ή ζεστό νερό με 1 ή 1/2 κύβο κρέατος και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (20 λεπτά περίπου) και να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειάζεται προς το τέλος:

    • προσθέτουμε λίγο λίγο επιπλέον νερό
    • συμπληρώνουμε λάδι
    • ελέγχουμε το αλάτι
    • βάζουμε πιπέρι
    Αν οι φοιτητές μας χρησιμοποιήσουν κρύο νερό, ας δυναμώσουν την φωτιά μέχρι να βράσει το νερό και ύστερα την χαμηλώνουν.
                                                                                                                         2η συνταγή Μπέτης

    Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

    ΡΟΔΙ χυμός

    Έχουν αρχίσει να ωριμάζουν τα πρώτα ρόδια, αλλά οι νεαροί μας έφηβοι που συνεχώς βιάζονται και δεν έχουν ίσως την υπομονή να καθαρίσουν ένα ρόδι, καλό θα ήταν να πιουν τον χυμό του. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν "μήλον της Καλχηδόνας" και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C - Κ  και αντιοξειδωτικές ουσίες.
    Ας το στύψουμε λοιπόν! Πώς; Απλά όπως στύβουμε ένα πορτοκάλι.


    φρούτα

    ΜΠΑΜΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

    Σε ένα μπολ βάζουμε λίγες κατεψυγμένες μπάμιες (κατά προτίμηση μικρές). Από πάνω ρίχνουμε αλάτι και αλεύρι. Τις ανακατεύουμε, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι (ό,τι έχουμε) και ελαφρά τις τηγανίζουμε. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και ή τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να  απομακρυνθεί το λάδι ή τις βάζουμε στο πιάτο και τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι. Τις ταιριάζω με βραστές πατάτες.
    λαχανικά

    Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

    ΚΥΔΩΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

    Σε μια γάστρα βάζω καθαρισμένα κυδώνια κομμένα χονδρά κομμάτια. Τα πασπαλίζω με ζάχαρη άσπρη ή καστανή και κανέλα. Προσθέτω λίγη μαυροδάφνη ( ή γλυκό μαύρο κρασί) και μέλι. Τα ανακατεύω με ένα κουτάλι, σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω) για μια ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζω και δυναμώνω λίγο τον φούρνο αν χρειαστεί να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.  Ή βάζω το ταψί στο μάτι της κουζίνας σαν κατσαρόλα.
    Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταψί και ή να τα σκεπάσω με αλουμινόχαρτο ή να τα μαγειρέψω ξεσκέπαστα και να ελέγχω τα υγρά.
    ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ

    Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε:
    << 1 φλιτζανάκι λάδι
    2 στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κομμένα σε τρία κομμάτια
    1 κρεμμύδι, 1 πράσινη πιπεριά και μία ντομάτα κομμένα χονδρές φέτες
    300 γρ μανιτάρια κατεψυγμένα κομμένα φέτες >>
    τα σωτάρουμε ανακατευοντάς τα για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μισό ποτηράκι κρασί αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε με μεγάλη προσοχή.

    Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

    ΠΑΝΙΝΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

    Κόβω το πανίνι στην μέση , το ραντίζω εσωτερικά με ελαιόλαδο 
    και προσθέτω τριμμένη φέτα, ελιές, ντομάτα, αγγούρι και σαλάμι.

    ΠΑΝΙΝΙ

    Θεωρούσα αρκετά δύσκολο να φτιάξω << πανίνι>> και στεναχωριόμουν, γιατί αρέσει πολύ στον γιο μου, μέχρι που σε μια συζήτηση, μια συνάδελφος μου είπε ότι οι κόρες της τα φτιάχνουν γρήγορα και εύκολα. Τα κορίτσια μου έστειλαν την συνταγή, την δοκίμασα χθες και σας την παρουσιάζω σήμερα.
    Υλικά:
    • 1 ποτήρι αλεύρι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 φακελάκι αποξηραμένη μαγιά
    •  κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
    • 1/3 ποτήρι χλιαρό νερό
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που την έχουμε διαλύσει στο χλιαρό νερό
    Σε ένα βαθύ μπωλ ζυμώνω απαλά όλα μαζί τα υλικά σε μια ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
    Αφήνω να ξεκουραστεί (σκεπασμένη με πετσέτα) σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.
    Ανοίγω την ζύμη σε πάχος ενός έτοιμου ζυμαριού πίτας (πάχος ένα δάκτυλο) και σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
    Ψένω:
    τις τοποθετώ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και τις ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν  
                                                                                 ή
    ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψένω 2-3 φορές εναλλάξ από κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν.

    Το πανίνι είναι ένα στρογγυλό κούφιο ψωμί. Κόβεται στην μέση και γεμίζεται με τα επιθυμητά υλικά.

    Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

    ΑΠΛΕΣ ΦΘΗΝΕΣ ΖΩΕΣ ΓΙΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

    ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Ή ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ.
    ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ, ΝΑ ΤΑΪΣΟΥΝ, ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ.
    ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ BLOG ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ...ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ...
                                                                                                       ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ
                                                                                                                 ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

    ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

    Είναι τόσο εύκολα και νόστιμα, που μια μικρή περιγραφή είναι αρκετή.
    <<Τσιγαρίζω σε λάδι τον κιμά. Προσθέτω τα πράσα, αλάτι, πιπέρι, νερό και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.>>
    • Αναλογίες κιμά-πράσου: ό,τι έχω.
    • Λάδι: καλύτερα να βάλω 1-2 φλιτζανάκια και αν χρειάζεται περισσότερο, να προσθέσω ωμό στο τέλος.
    • Νερό: ξεκινάμε με μισό ποτήρι και το παρακολουθούμε.Στο τέλος το νερό πρέπει να έχει απορροφηθεί.
    • Πράσα: τα πλένουμε, κόβουμε τις άκρες και τα τεμαχίζουμε στις διαστάσεις που μας αρέσουν. Όχι βέβαια πολύ μακριά.

    επιπλέον: καρότο σε ροδέλες.

    Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

    ΡΟΦΗΜΑ ΚΥΔΩΝΙ

    Καθαρίζω, κόβω σε μεγάλα κομμάτια ένα κυδώνι, το πλένω, το βάζω σε ένα κατσαρολάκι που να χωρά 2 ποτήρια νερό και το βράζω για 15 λεπτά. Προσθέτω 6-8 φύλλα (με το κοτσάνι) αρμπαρόριζας και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει προσθέτοντας 2-4 κουταλιές ζάχαρης. Έχει εξαιρετικό άρωμα και πίνεται ζεστό.
    ποτά

    Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

    ΤΖΙΝ ΦΙΣ GIN FISS




    Επιλέγουμε ένα ποτήρι σωλήνα.
    Αλείφουμε το στόμιο του ποτηριού με ψίχα λεμονιού και το βουτάμε στην ζάχαρη. Βάζουμε 1-2 σφηνάκια τζιν, όσο πάγο θέλουμε και γεμίζουμε με σόδα.Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.

    ΜΟΧΙΤΟ MOJITO

    Είναι ένα γευστικό κοκτέιλ, που θα το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
    Εγώ βρήκα την συνταγή στο κουτί της ζάχαρης(fytro), το έφτιαξα, μου άρεσε και το παραθέτω.

    << Σε ένα ποτήρι 300 ml ρίχνετε 20 g ακατέργαστη ζάχαρη (1 κουταλάκι), 3 φύλλα δυόσμο ή μέντα (ξερός δυόσμος), μισό lime (λεμόνι)κομμένο στα τέσσερα και 15 ml (1 σφηνάκι) λευκό ρούμι. Πιέστε ελαφρά με ένα γουδοχέρι (χονδρό κουτάλι) μέχρι να αναδυθούν οι χυμοί και τα αρώματα των υλικών και να διαλυθεί η ζάχαρη.Προαιρετικά αφαιρείτε (τα άφησα) τα λιωμένα κομμάτια lime και αντικαθιστάτε με 2 νέα. Προσθέτετε 100 g πάγο τριμμένο (έτριψα στο multi 6 παγάκια), 35 ml ( 1 σφηνάκι) λευκό ρούμι, γαρνίρετε με 2 φύλλα δυόσμο ή μέντα και συμπληρώνετε με σόδα >>.

    ...οι αλλαγές μου είναι γραμμένες στην εκάστοτε παρένθεση...

    Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

    ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


    Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωρά ίσα ίσα τις φέτες του ψαριού. Στρώνουμε κρεμμύδια σε ροδέλες, τα αλατίζουμε και από πάνω στρώνουμε τις φέτες του σολωμού. Αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στα 20 λεπτά γυρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

    φοιτητικά 
    σολωμός

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

    Σε βαθύ τηγάνι βάζω 1-2 φλιτζανάκια λάδι, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, όσα μανιτάρια θέλω (μικρά ολόκληρα ή φέτες), και σε μέτρια φωτιά τα ανακατεύω με μια κουτάλα μέχρι να μαραθούν (5 λεπτά). Προσθέτω στήθος κοτόπουλο κομμένο σε 6 κομμάτια και το αφήνω πάνω στα λαχανικά να απορροφήσει τις ουσίες τους και από τις δυο πλευρές. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνω μισό ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί ή μια δόση ουίσκι ή νερό. Τα ανακατεύω, αλατοπιπερώνω προσθέτω μισό ποτήρι νερό και το αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
    Αν θέλω βράζω ρύζι (20 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει), το σουρώνω και το βάζω στο τηγάνι.

    Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

    ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΣΤΙΕΡΑ


    Κόβουμε το μοσχαρίσιο συκώτι λεπτές φέτες και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. Το πλένουμε,  το αλατίζουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να σουρώσει. Ανάβουμε την τοστιέρα και μόλις κάψει τοποθετούμε το συκώτι στις πλάκες και ψήνουμε από τις δυο πλευρές για 5 με 10 λεπτά. Το περιχύνουμε με λαδολέμονο - ρίγανη.

    Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

    αντικολλητικό χαρτί : η απόλυτη ελευθερία

    Το αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα θα σας βοηθήσει να μαγειρέψετε με ευκολία χωρίς λάδι.
    Υπολογίστε μέγεθος μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού για να το ανασηκώσετε στις άκρες και να αποφύγετε την εκροή υγρών και απλώς ψήστε στους 150-180 βαθμούς περίπου!
    Το στήθος κοτόπουλο αφού ψηθεί, βάλτε το σε πιάτο και περιχύστε το με λίγο λάδι-λεμόνι ( και ελάχιστη μουστάρδα ) χτυπημένο με ένα πιρούνι. 
    Τα λουκάνικα χαράξτε τα σε 1-2 σημεία και αφού ψηθούν περιχύστε τα πάλι με λαδολέμονο.
    Πάρτε καθαρισμένες τσιπούρες ( ακόμα και από το super market ) , πλύντε και αλατίστε τες, αφήστε τες αν προλαβαίνετε για 1/2 μισή ώρα, βάλτε στην κοιλιά τους αλάτι, πιπέρι και ό,τι έχετε από μισή φέτα λεμόνι, μαϊντανό, σκόρδο. Ψήστε και από τις δυο όψεις,  βάλτε τες ζεστές σε πιάτο και ρίξτε  το λαδολέμονο.
    Φέτες σολομό με λαδολέμονο στο τέλος, μπιφτέκια, πίτες, πιτούλες και ό,τι άλλο η φαντασία και η επιθυμία σας επινοήσει... και μην ξεχνάτε τοποθετήστε το ανάμεσα στις πλάκες της τοστιέρας και ψήστε!

    ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

    ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου