Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό βίδες, φιογκάκια ή όποιο άλλο ζυμαρικό μας αρέσει. Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε βαθιά γαβάθα και τα ανακατεύουμε με λάδι. Προσθέτουμε κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές, όλα ψιλοκομμένα, στις ποσότητες που μας αρέσουν και έχουμε. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και καθαρισμένες ελιές.
σαλάτες


Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΣΕΛΑΧΙ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Σκεύος: να είναι φαρδύ, ώστε να απλώσει το ψάρι.
Το σελάχι ονομάζεται και ρίνα, να είναι κομμένο σε μεγάλες μερίδες, το οποίο έχουμε αγοράσει από τον ψαρά και μας το έχει καθαρίζει από το εξωτερικό σκληρό δέρμα.
Υλικά για 1 κιλό ψάρι : 1 μέτριο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα με μαχαίρι, μία ή μισή καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 1/2 κουταλάκι μπούκοβο και 1/3 κουταλάκι αλάτι, 1/5 κουταλάκι πιπέρι μαύρο, 1 φύλλο δάφνης, μερικά ντοματίνια ή μια ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, 1κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1-2 φλιτζανάκια του εσπρέσο λάδι.
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε , τα σιγοψήνουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και για 10 λεπτά περίπου με 1 ποτήρι νερό . Προσθέτουμε το ψάρι. Χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά να μαγειρευτεί και ελέγχουμε για νερό ή  αλάτι ακόμα και για λάδι . Αφήνουμε όσο ζωμό θέλουμε.
 Καλοφάγωτο.


Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΤΑΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ


Σε ένα μέτριο ταψί στρώνω τη βάση συμπιέζοντάς την με ένα κουτάλι, από πάνω την κρέμα και στο τέλος απαλά στρώνω 200γρ. μαρμελάδα φράουλα αραιωμένη με κουμ-κουάτ ή άλλο λικέρ ή νερό.  Σκορπίζω στην επιφάνεια ψιλοκομμένες φρέσκες φράουλες.
Βάση: ανακατεύω 200γρ. ψιλοτριμμένα  μπισκότα digestine με 150 γρ. λιωμένη μαργαρίνη (τύπου βιτάμ).
Κρέμα: χτυπώ στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά παγωμένη φυτική σαντιγί ( ermol ή morfat σε μεταλλικό κουτί). Χαμηλώνω τις στροφές και ανακατεύω 2-3 γιαούρτια total (πλήρη)
 ή
 χτυπώ στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά 150γρ. τυρί κρέμα, προσθέτω διπλάσια ποσότητα πλήρη κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και χτυπώ μέχρι να σταθεί το μείγμα. Γαρνίρω με πυκνές κουταλιές της μαρμελάδας, που μου αρέσει.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

*Κρατάμε τον ζωμό από τα παντζάρια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη. Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ τον βγάζουμε από την κατάψυξη. Την Μεγάλη Πέμπτη βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά ωμά, τα σκεπάζουμε με τον ζωμό, τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα βράσουν αφήνουμε 5  λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στον ζωμό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε σε εφημερίδες να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με βαμβάκι εμποτισμένο στο λάδι.
*Αν τα βάψουμε με βαφή του εμπορίου , ας βάλουμε λιγότερο νερό, περισσότερο ξίδι και ας μην τα αφήσουμε πάνω από 3 λεπτά. Αν τα θέλουμε πιτσιλωτά, ρίχνουμε ένα κουταλάκι λάδι στην βαφή, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε τα αυγά.
*Καλύπτουμε το αυγό με έγχρωμα πέταλα λουλουδιών ή φλούδια από κρεμμύδια.Το τυλίγουμε σφικτά με καλσόν, χωρίς να το σπάσουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν αφαιρούμε το περιτύλιγμα και τα αφήνουμε πάνω σε εφημερίδα να στεγνώσουν.
*Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με κρεμμυδόφυλλα, από πάνω τους βάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε και αναμεσά τους κρεμμυδόδυλλα, σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε αν έχουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 15 λεπτά. Έτοιμα.



Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ με ντομάτα


Βγάζουμε τα φύλλα κόβουμε σε κομμάτια και πλένουμε ένα μέτριο κουνουπίδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο και σοτάρουμε  το κουνουπίδι με ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδιΣβήνουμε με μια κονσέρβα χυμό ντομάταςπροσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και μοσχοκάρυδοΒράζει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο κάθε φορά νερό.
Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύονται και οι πατάτες γιαχνί.
επιπλέον λαχανικά

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ της Σταυρίνας
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω μισό κιλό ταλιατέλες, τις ανακατεύω και τις αφήνω να βράσουν 5λ.Τις σουρώνω, τις αδειάζω σε ένα ταψί, τις ανακατεύω με 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 χτυπημένο αυγό (προαιρετικά αν βάλουμε κρέμα γάλακτος), 6-7 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες, 2 φλιτζάνια χοντροκομμένα μαλακά τυριά, 1 κρέμα γάλακτος (250ml) ή 250 γρ. τυρί κρέμα αραιωμένο με 2-3 φλιτζανάκια χλιαρό γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250β μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ροδίσει  15λ περίπου.
 ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ  ΣΟΥΦΛΕ
  • Βράζουμε για 5 λεπτά 2/3 του πακέτου μακαρόνια ταλιατέλες. Σουρώνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με 1 ποτηράκι κρασιού γάλα. Όταν τα χρησιμοποιήσουμε και συνεχίζουν να κολλάνε, τα ξεκολλάμε με γάλα.
  • Ψιλοκόβουμε 250 γρ. μπέικον. Κρατάμε 2 κουταλιές, ανακατεύουμε το υπόλοιπο με τα μακαρόνια.
  • Σε μια λεκάνη χοντροκόβουμε 300 γρ. regato και 300 -400 γρ. όποιο ή όποια μαλακά κίτρινα τυριά μας αρέσουν. Τα ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη 2 χούφτες, άλλες τόσες στρώνουμε στο μέτριο ταψί, τα υπόλοιπα το ανακατεύουμε με τα μακαρόνια.
  • Στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, στην επιφάνειά τους το μπέικον, το τυρί και μια μικρή κρέμα γάλακτος.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Κρυώνει ελαφρώς για να πήξει και μετά σερβίρουμε.   
(ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα, διατηρήται  στο ψυγείο και η κρέμα γάλακτος προστίθεται όταν πρόκειται να ψηθεί).

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Υλικά: <<μισό κιλό απλό αλεύρι, ανακατεμένο με ένα ποτήρι του νερού αλάτι κατά προτίμηση ψιλό και ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό >>

Διακόσμηση: Μπαχαρικά, αποξηραμένα φυτά, πολύχρωμα κουφετάκια

Ζυμώνω τα υλικά ώστε η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μου. Αν χρειαστεί θα προσθέσω λίγο νερό ή αλεύρι. Με την ποσότητα αυτή πλάθω 2 φιγούρες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου.

Ψήσιμο: 150-160 βαθμοί πάνω κάτω για μισή ώρα, τα αρχικά 10 λεπτά με αέρα. Πρέπει να χάσει όλη την υγρασία της. 

Χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει στόμα ( νηστεύει). Τα χέρια κρατούν τον σταυρό (προσεύχεται). Μακριά φούστα με ποδιά. 7 πόδια ( 7 βδομάδες μέχρι το Πάσχα). Δεν τρώγεται.

Έθιμο. Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα και για 7 συνεχόμενα Σάββατα κόβουμε και από ένα πόδι. Το τελευταίο αντιστοιχεί στο Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο πόδι λένε είναι γούρικο, το κρύβουν μέσα στο ψωμί, ή στα γλυκίσματα και όποιος το βρεί πρέπει να αισθάνεται γουρλής και τυχερός.

Οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής είναι: 

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας                                                                                                    2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά                                                       3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως                                                                         4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας                                                                         5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας                                                                              6η Κυριακή των Βαΐων                                                                                                     7η Κυριακή του Πάσχα 

Μία μέρα πριν δηλαδή το Σάββατο κόβουμε το ποδαράκι. Καλή Σαρακοστή, να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προσέχετε.                Σπυριδούλα.



Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

 ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ( ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ Η ΜΥΛΟΚΟΠΙ Η ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΛΕΟ ) .

ΥΛΙΚΑ : 1 ΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΨΑΡΙ

ΜΙΑ ΚΟΦΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΠΡΙΚΑ

ΚΑΥΤΕΡΗ

1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ

2 ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕ

4 ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΞΕΡΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ

3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΤΥΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 9 ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΧΝΟ ΤΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ . ΜΕΤΑ , ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΣΟΚΑΡΑΜΕΛΩΣΟΥΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ . ΕΠΕΙΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ . ΥΣΤΕΡΑ , ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ . ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΥΡΙΣΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΙΣΟΓΙΝΕΙ . ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 6 ΟΧΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟ . ΜΕΤΑ ΑΠ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ , ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ Η ΤΟ ΨΑΡΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ Η ΣΛΑΤΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ . ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ . ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΑΚΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ !!!

Το είδα μαγειρεμένο από την Αλέξια, αχνιστό και το λαχτάρισα  και την ευχαριστώ που δημοσιοποίησε την συνταγή της. Το ρυζάκι με το νερό είναι της επιθυμίας της και όσων το θέλουν. Το μπουρδέτο σερβίρεται με ψωμί, πολύ ψωμί και όσο ζουμάκι θέλουμε. Καλοφάγωτο.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

                                                                             13
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι: μια φλυτζάνα ζεστό γάλα, 2 κουτάλια κακάο, 1/2 κλωναράκι βανίλια, 2 γαρύφαλλα, μια πρέζα πιπέρι τσίλι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά (χωρίς να βράσει).
                                                                       
...δώδεκα κινήσεις...                                                                                              Μ.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΖΥΜΗ για ΠΙΤΣΑ-ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ-ΠΥΡΟΣΚΙ-ΠΕΪΝΙΡΛΙ

Αν κάποιος από σας θελήσει να δοκιμάσει μια πετυχημένη ζύμη πίτσας, σας παραθέτω την συνταγή της φίλης μου Έλλης.
Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα διαλύω 1 φακελάκι μαγιά. Προσθέτω  μια πρέζα αλάτι, ½ ποτήρι λάδι, 3 ποτήρια αλεύρι και όσο πάρει, ώστε η ζύμη να μην κολλά στα χέρια. Το αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 30λεπτά να φουσκώσει. Το στρώνω με τα δάκτυλα στο λαδωμένο  ταψί. Απλώνω σάλτσα, αλλαντικά, χορταρικά, τυρί, μπέικον. Αν θέλω λεπτό ζυμάρι ψήνω αμέσως στους 200β, αν θέλω χονδρό το αφήνω να ξαναφουσκώσει.
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε ψωμάκια παραγεμισμένα με ψιλοκομμένες ελιές, ντομάτα και φέτα ή τυλίγουμε λουκάνικα(πυροσκί) ή πενιρλί.

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Το ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας

Υλικά: 8 αυγά, 250γρ αλεύρι (για κέικ), 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού, 1 βανίλια.
Εκτέλεση: Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε σε διαφορετικά δοχεία.
Δοχείο Α: Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα
Δοχείο β: Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους να γίνει λείο μείγμα. Προσθέτουμε την μαρέγκα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας σιγά-σιγά με ξύλινη κουτάλα. Αναμειγνύουμε το ίδιο απαλά και το αλεύρι με τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (τινάζουμε την περίσσεια αλευριού) ή τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα ή ταψί. Βάζουμε το μείγμα μας, ψήνουμε στους 180 βαθμούς ( μέχρι το μαχαιράκι που θα βυθίσουμε να βγει στεγνό)
Σερβίρεται είτε σαν κέικ είτε σαν βάση σε τούρτα.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ

Τόσο η απλή όσο και η πλούσια εκδοχή είναι εξ ίσου επιτυχημένες. Η παρασκευή των είναι πανεύκολη και την παραθέτω:
Απλή εκδοχή
Σε μια λεκάνη βάζω τα κάτωθι υλικά, τα οποία ανακατεύω με το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενή μάζα: < 1 ποτήρι λάδι 1 ποτ. γάλα, 2/3 ποτ ζάχαρη, 2 ποτ αλεύρι, 2 ποτ τριμμένα καρύδια, από 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα-μπέικιν πάουντερ-κανέλα, 1/2 κουταλ τριμμένο γαρύφαλλο, 5 αυγά>
Τα τοποθετώ σε λαδωμένο μέτριο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς (το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, όταν βυθίζω την άκρη του στο γλυκό). Δεν γράφω χρόνο γιατί εξαρτάται από το πάχος της πίτας.
Όταν ψηθεί τήν κόβω κομμάτια και κρύα με καυτό σιρόπι την σιροπιάζω.
Σιρόπι: βράζω για 5λ < 4 ποτ νερό και 3 ποτ ζάχαρη > 
Μετά το σιρόπιασμα απλώνω στην επιφάνειά της 2 σοκολάτες κουβερτούρα λιωμένες, σε χαμηλή φωτιά, με 1 φλιτζανάκι καυτό  νερό.
 Να θυμάστε ότι το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό, αν αυξομειώσω το δοχείο μέτρησης των υλικών.
... και να μην ξεχνάμε, ότι κάθε φορά που πειραματιζόμαστε με το γλυκό μας  το εξελίσσουμε...
Πλούσια εκδοχή
... επιπλέον προσθέτουμε: στα υλικά : < 1/2 ποτ τριμμένα αμύγδαλα, 1/3 ποτ σιμιγδάλι ψιλό, 1 βανίλια, 1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ, 1/2 ποτ τριμμένη καρύδα, τριμμένη φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι, 100γρ σοκολάτα τρούφα> και στο σιρόπι:< επιπλέον 1 ποτ νερό και 1 ποτ ζάχαρη
Η απλή εκδοχή ψήνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την πλούσια.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες   και κολοκυθάκια θέλουμε . Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους. 
πατάτες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο κομμένο κομμάτια ( μούλιασμα  για 24 ώρες τουλάχιστον σε νερό που το αλλάζω αρκετές φορές).

 Φτιάχνουμε έναν πηχτό  χυλό από περίπου 200γρ αλεύρι, περίπου 333 ml μπύρα ή νερό, 1/3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ  και τον αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στεγνός ο μπακαλιάρος αλευρώνεται και τινάζεται να απομακρυνθεί το αλεύρι που περισσεύει.  
Βουτάμε στον χυλό και από τις δυο πλευρές τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο.      Αν μας περισσέψει χυλός τον κάνουμε τηγανίτα             
ή
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες αλεύρι, ψιλό σιμιγδάλι και καλαμποκάλευρο. Πασπαλίζουμε τον μπακαλιάρο, τον τινάζουμε και τηγανίζουμε σε σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο. 
ψάρια

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΓΙΑΧΝΙ με κρεμμύδια ή πράσα


Κόβουμε κομμάτια 1 φύλλο μπακαλιάρο και τον βάζουμε στο νερό για 2 ημέρες αλλάζοντάς του κάθε 5-6 ώρες  νερό (ξαρμύρισμα). Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες ή 2 πράσα με 2/3 κρασοπότηρου λάδι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ για 2-3 λεπτά. Βάζουμε 1 ποτήρι νερό, στρώνουμε από κάτω μισό κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, από πάνω τον μπακαλιάρο, 2-3 φύλλα δάφνης και πιπέρι. Βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, προσέχοντας την ποσότητα του νερού.
Τα κρεμμύδια αντικαθίστανται με πράσα.
ψάρια

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ με ρύζι σουρωτό

Σουπιές 1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια.
Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι, τις σουπιές και 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi. Τα σωτάρω ελαφρά και προσθέτω 1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ με 1 ποτήρι νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν οι σουπιές. Ελέγχω το νερό. Δοκιμάζω αν χρει'αζεται  αλάτι. Σερβίρεται με ρύζι σουρωτό.
Ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά. Το σουρώνω και το ανακατεύω με πολύ λίγο λάδι. Σκεπάζω την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα να απορροφήσει τους υδρατμούς.
επιπλέον: νηστίσιμα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




ΚΕΪΚ
Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
Βασική ζύμη:        
     αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
  • τρούφα
  • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
  • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
  • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
  • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
  • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
  • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
  •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
  •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
  •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
  •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ
Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για ζουμερό στήθος από κοτόπουλο. Κόβουμε δύο στήθη σε δύο λεπτότερες φέτες, αφού έχουμε αφαιρέσει τ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου