Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΤΑ

Αφού τα πλύνουμε ελαφρά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει, τα σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν Ελέγχουμε το νερό και προσθέτουμε όποτε χρειάζεται.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ με ΚΥΔΩΝΙΑ και ΠΑΤΑΤΕΣ

Μαγείρεψα ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό, γι' αυτό σας παραθέτω την συνταγή.
Σε μια μικρή γάστρα έβαλα δυο χοιρινές μπριζόλες, δυο κυδώνια, δυο πατάτες.Από πάνω έριξα 1 κουταλάκι (του γλυκού) αλάτι χονδρό, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, λάδι (σαν να είναι σαλάτα) και όλα αυτά τα ανακάτεψα. Πρόσθεσα 1/2 φλυτζάνι νερό, σκέπασα την γάστρα και τα άφησα να ψηθούν στους 160 βαθμούς (πάνω κάτω) για 1 ώρα περίπου. Ελέγχω το νερό, προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και ανάλογα συνεχίζω με ανοικτή ή κλειστή τη γάστρα και σε υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το επιθυμητό ζουμάκι του.
* τα κυδώνια και τις πατάτες τα καθάρισα, τα έπλυνα και τα έκοψα στο μέγεθος από το 1/4 του μήλου
 *αντί για  γάστρα μπορώ να χρησιμοποιήσω μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ή ένα ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Απλά πρέπει να ελέγχω το νερό.
Καλή όρεξη!
με χοιρινό

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Υλικά: 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια και κομμένα όπως οι ψιλές τηγανιτές πατάτες, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 ξυλάκι κανέλα, νερό ίσα που θα σκεπάσει τα κυδώνια 3-6 φύλλα αρμπαρόριζας (εφ' όσον υπάρχουν), χυμός ενός λεμονιού και μια χούφτα (ασπρισμένα) καθαρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Βάζουμε τα κυδώνια, την κανέλα, την αρμπαρόριζα, την βανίλια και το νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε 30 λεπτά περίπου να μαλακώσει το κυδώνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε 10 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Συμπληρώνουμε με τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού και μια χούφτα καθαρισμένα αμύγδαλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, πάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει πλήρως. Χρειάζεται αρκετές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε αν έδεσε το γλυκό. Αν είναι νερουλό βράζουμε 5-10 λεπτά να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν είναι πηχτό σαν κόλλα το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό. Συσκευάζουμε σε γυάλινα βάζα.
  • έδεσε το σιρόπι σημαίνει ότι κυλάει σταγόνα σταγόνα από το κουτάλι (όταν κρυώσει).
  • τα πλυμένα βάζα μαζί με τα καπάκια τους τα ζεσταίνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • τα καθαρισμένα κυδώνια μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε το διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
  •  Καλό χειμώνα

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα

  Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από το κλασσικό άγουρο τραγανό σύκο. Επιλέγω  μελωμένα σύκα. Τα διατηρώ σε βάζα στο ψυγείο, όχι περισσότερο από δυο μήνες, γιατί το σιρόπι είναι αραιό.
  Σε φαρδιά κατσαρόλα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο, όσα όρθια σύκα χωρούν. Προσθέτω κατά τα 2/3 του σύκου νερό, και βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου, αναποδογυρίζοντάς τα με προσοχή μετά τα 10 λεπτά. Προσθέτω βανίλια, χυμό λεμονιού, λίγη λίγη την ζάχαρη και συνεχίζω το βράσιμο για 5-10 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει.
 για κάθε κιλό σύκα περίπου η μισή ποσότητα ζάχαρης, δυο βανίλιες και χυμός ενός λεμονιού

Είναι καλύτερα να βάλω ένα γαρύφαλλο  σε κάθε σύκο στο άνοιγμα της βάσης του.

  Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επιτυγχάνεται με "δεμένο σιρόπι". Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε  επιπλέον 1 κούπα ζάχαρη και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα να κρυώσει. Γεμίζουμε ένα κουταλάκι με σιρόπι και το αδειάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν κυλίσει σταγόνα σταγόνα, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά αφαιρούμε τα σύκα, προσθέτουμε ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε τα σύκα στα βάζα και γεμίζουμε με σιρόπι.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΜΟΚΑ ΠΑΓΩΤΟ

250 γρ παγωμένη φυτική σαντιγί 
400 γρ κρύο γάλα εβαπορέ
400 γρ κρύο ζαχαρούχο γάλα
3-4 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
Εκτέλεση:
Χτυπώ με το μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται. Προσθέτω ανακατεύοντας καλά  πρώτα το ζαχαρούχο γάλα και μετά το εβαπορέ μαζί με τον καφέ. Βάζω στην κατάψυξη και μόλις γίνει πηχτή κρέμα το ξαναχτυπώ για 1 λεπτό.
Προτιμώ μεταλλικό δοχείο, ακόμα και κατσαρολάκι.
Αν θέλω προσθέτω και μια βανίλια.
παγωτό

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΑΝΤΙΓΗ

 Μόλις έμαθα μια νέα για μένα συνταγή για γλυκό του ψυγείου από μιαν διαδικτυακή φίλη, την Ευδοκία. Φτιάξτε το σε όση  ποσότητα θέλετε με όσα υλικά έχετε. Ενδεικτικά θα παραθέσω τις αναλογίες και θα τις προσαρμόσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

20 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι , γεμισμένα με μισό καθαρισμένο καρύδι. Αν θέλουμε τις ραντίζουμε ελαφριά με λίγο ποτό της αρεσκείας μας.

Χτυπάμε με το μίξερ μισό κιλό παγωμένη κρέμα γάλακτος ( κατά προτίμηση σφικτή) με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει σφικτή σαντιγύ προσθέτουμε ένα κιλό γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύουμε απαλά.

Σε ένα μπωλ μοιράζουμε την κρέμα και τα δαμάσκηνα σε στρώσεις ξεκινώντας και τελειώνοντας με κρέμα.

Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλα φιλέ, τριμμένη σοκολάτα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα…

Καλοφάγωτο

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια εύκολη  συνταγή τούρτας αφιερωμένη σε όσους γιορτάζουν. Απλά ακολουθήστε τα βήματα.
Σοκολατένια κρέμα.
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω : 250γρ μαργαρίνη soft, 1 μεγάλο (410γρ) γάλα εβαπορέ, 380 γρ μαύρη κουβερτούρα,6-7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
  2. Σε ένα δοχείο  διαλύω : 7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε 400 γρ νερό.
  3. Σε βαθύ πιάτο σπάω σε 2-3 κομμάτια 2 πακέτα περίπου μπισκότα (σοκολάτας ή κακάου) γεμιστά με βανίλια (25-30).

Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά της κατσαρόλας (1). Στη συνέχεια ρίχνω το διάλυμα (2) σιγά σιγά  στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει.
Το βγάζω από την φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και ρίχνω τα μπισκότα (3) ανακατεύοντας ελαφρά.
Στρώνω την σοκολατένια κρέμα σε ταψί και την αφήνω στο ψυγείο να παγώσει ( 2 ώρες). Από πάνω απλώνω φυτική σαντιγί (4) και γαρνίρω με σιρόπι σοκολάτας (5).


  • Φυτική σαντιγί (4) : Την αγοράζω σε χάρτινη ή μεταλλική συσκευασία,  άγλυκη,  και την χτυπώ με μια βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σιρόπι σοκολάτας (5) :  Σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω καλά μέχρι να  λιώσουν και να γίνουν σιρόπι : 1 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο, 1 φλ ζάχαρη, 1 φλ νερό, 2 βανίλιες, 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα.
Δοκιμάστε την τούρτα ελαφρά παγωμένη.
                                                              από την Σπυριδούλα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ


      (από τη Σπυριδούλα)
Αρέσει πολύ στα παιδιά.
Χτυπώ σε μια λεκάνη για 5 λεπτά με το μίξερ χειρός με δυνατή ταχύτητα 1 μαργαρίνη πλακέ μαλακωμένη με 1 φλυτζάνι ζάχαρηΠροσθέτω 6 αυγά, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω την ανάδευση για 1-2 λ. μέχρι να δω φουσκάλες στην επιφάνεια. Συμπληρώνω με 2 φλυτζάνια (για γάλα) αλεύρι για κέικ, 1 βανίλια, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 φάκελο τρούφα και τελειώνω το χτύπημα με μέτρια ταχύτητα για 1-2λ. Το βάζω να καλύπτει τα 2/3 ενός μέτριου λαδωμένου ταψιού και το ψήνω στους 170-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Όταν το βγάλω από τον φούρνο, το χαρακώνω και όταν κρυώσει το περιχύνω με καυτό σιρόπι φτιαγμένο με 3 φλυτζάνια ζάχαρη και 3 νερό που βράζουν για 5λ. Απλώνω στην επιφάνεια 2 σοκολάτες κουβερτούρα και 3 κουταλιές νερό λιωμένες σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ή μπεν μαρί.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Σουσαμόπιτα


Γέμιση: ανακατεύω  2 κούπες καβουρδισμένο σουσάμι, 1 κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα-καρύδια, 2 κουταλάκια κανέλα, 5-6  κουταλιές  σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Το σουσάμι καβουρδίζεται απλωμένο σε ταψί στον φούρνο στους 180β-200β μέχρι να γίνει καστανό. Το ανακατεύω μια δυο φορές με κουτάλα. Το κοιτώ  γιατί εύκολα καίγεται.
12-14 ψιλά φύλλα κρούστας, πινέλο, λάδι ελιάς.
Απλώνω ένα φύλλο, το λαδώνω, το διπλώνω στη μέση, το πασπαλίζω με την γέμιση, το πιάνω με τα δάκτυλα από τις άκρες, το σουρώνω σαν πιέτες φούστας και το τοποθετώ στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να γεμίσω το ταψί. Να μην είναι αραιά μεταξύ τους.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι:
  • αν η γέμιση δεν μας φτάσει την συμπληρώνουμε με ότι έχουμε σε περίσσεια, δεν θα υπάρχει διαφορά.
  •  αν μας περισσέψει και δεν θέλουμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο, απλώς την προσθέτουμε ανάμεσα από τα φύλλα.

Με το πινέλο λαδώνω ελαφρά από πάνω, τεμαχίζω και ψήνω στους 150-160β στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, γιατί το περιχύνω ζεστό σε ζεστή πίτα.
Σιρόπι: Βράζω μέχρι να δέσει 1 μεγάλο ποτήρι νερό, 1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι και χυμό ενός λεμονιού.
Σε μια πιο απλή εκδοχή αφαιρώ τα καρύδια-αμύγδαλα από την γέμιση και στο σιρόπι μειώνω το μέλι στο μισό και προσθέτω 2 κουταλιές ρευστή γλυκόζη ή μισό φλιτζάνι ζάχαρη.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΣΟΥΦΛΕ

Ανακατεύουμε τα υλικά στις ποσότητες που έχουμε και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Παραθέτοντας τα υλικά θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες ποσότητες, οι οποίες δεν είναι καθοριστικές:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, ελαφρά αλατισμένα και τοποθετημένα για μισή ώρα τουλάχιστον σε σουρωτήρι να σουρώσουν τα υγρά τους. Αν χρειάζεται τα στίβουμε και με το χέρι.
  • 300 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 κρεμμύδι  τριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι
  •  1/4 κουταλάκι πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται
                                                                                               Μπέτυ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ για μια ποσότητα ίση με ένα κέικ
1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη 
2/3 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα
1 ποτήρι ξανθές σταφίδες με χοντροκομμένα καρύδια

ζάχαρη άχνη 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα δοχείο ανακατεύω την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτω το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλλα   συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αν έχω προσθέτω μια χούφτα ξανθές σταφίδες και καρύδια. Καλύπτω με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών, βάζω το μείγμα μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί η πίτα μου βυθίζοντας την άκρη ενός μαχαιριού στο κέντρο της και η άκρη βγει καθαρή ( χωρίς κολλημένη ζύμη).
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η φανουρόπιτα είναι  μια λαδόπιτα με 7 ή 9 συστατικά:που γίνεται για τη χάρη του Αγίου Φανουρίου. Όταν την ζυμώνουμε ζητάμε από τον 'Αγιο να μας φανερώσει ό,τι εμείς αναζητάμε και διαβάζουμε μια συγκεκριμένη ευχή. Την ψήνουμε την παραμονή της εορτής του και την ίδια ή την επόμενη μέρα ( 27 Αυγούστου) το απόγευμα στον εσπερινό την ευλογούμε στην εκκλησία και την μοιράζουμε.
ΕΥΧΗ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, 

ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν 
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει 
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Καλή επιτυχία και σας εύχομαι να βρήτε σύντομα ό,τι έχετε χάσει

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ με γεύση πορτοκάλι ή κανέλα
Υλικά:
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή 1 φλ. νερό που έχουμε βράσει με 3-4 ξυλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι με 1 κουταλάκι σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει)
1 βανίλια
μια πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
αφού ανακατέψουμε 5 λεπτά τα υλικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε 700-1000 γραμμάρια αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού) και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάκτυλα. Πλάθουμε τα κουλουράκια, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στους 180β,στον αέρα για 15λ περίπου βάζοντας το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου.


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΓΡΑΝΙΤΕΣ

Μετά από πολύ καιρό απουσίας θα ήθελα να σας δώσω σιγά σιγά τις συνταγές για γρανίτες, που και εγώ άρχισα να μαθαίνω με τη βοήθεια μιας φίλης μου και καταπληκτικής μαγείρισσας της Γιωργίας. Όπως κατάλαβα το μυστικό είναι να σπάσεις τον πάγο με πιρούνι ή μίξερ χεριού  και να έχεις φαντασία. Θα τις αναρτώ με τη σειρά που θα τις κάνω.

Γρανίτα Λεμόνι
Γρανίτα Δυόσμος
Γρανίτα Φράουλα
Γρανίτα Καφέ
Γρανίτα Καρπούζι

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη, μισό ποτήρι νερό, 6-8 γαρίδες (με τα κεφάλια τους) μέτριες κατεψυγμένες, 1/2 κιλό μακαρόνια νούμερο 6
 
 ΣΑΛΤΣΑ:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω το λάδι,  σκόρδο, ντοματάκια , μπουκοβο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και νερό. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα μερικές φορές. Προσθέτω  τις γαρίδες  και τις βράζω μαζί με την σάλτσα μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους (ροζ-κόκκινο). Τότε τις γυρνώ από την άλλη πλευρά και τις αφήνω επιπλέον 2 λεπτά περίπου. Τις αποσύρω σε βαθύ πιάτο και τις σκεπάζω. Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό ( να μην είναι στεγνή η σάλτσα).

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύω 1/2 κιλό μακαρόνια νούμερο 6 δύο λεπτά λιγότερο από ότι γράφει η συσκευασία. Τα σουρώνω και καυτά όπως είναι τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Ανακατεύω, βάζω από πάνω τις γαρίδες και είναι έτοιμα.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
Τις κατεψυγμένες γαρίδες τις αποψύχω αν τις βουτήξω  σε παγωμένο νερό.
Για να βράσω μακαρόνια χρησιμοποιώ βαθειά κατσαρόλα, βάζω νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση και μια κουταλιά μεγάλη αλάτι.
φοιτητικά

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Κόβουμε σε μακρόστενες φέτες λεπτές μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε σε ένα μπολ 200γρ στραγγιστό γιαούρτι, 2 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και το γιαούρτι σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Αν οι μελιτζάνες είναι μικρές και φρέσκες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα διαφορετικά  αλατίζουμε τις φέτες , τις αφήνουμε 15 λεπτά, πλένουμε, σουρώνουμε και με ένα απορροφητικό χαρτί τις σκουπίζουμε.
επιπλέον λαχανικά

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
400 γρ γίγαντες
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 πράσο
μισό κρεμμύδι
μισή πράσινη πιπεριά και μισή κόκκινη φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά
200γρ ψιλοκομμένη ντομάτα ( μισή κονσέρβα)
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι αλάτι ψιλό
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
μαϊντανό, σέλινο, τσίντζερ 
λάδι, νερό 
ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Βάζουμε σε μια λεκάνη τους γίγαντες, τη γεμίζουμε με νερό και αφήνουμε 15-20 ώρες να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα τους σουρώνουμε και τους βράζουμε τόσο όσο να έχουν μαλακώσει και όχι να λιώσουν. Στη χύτρα τους άφησα περίπου 15 λεπτά, στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά πάνω από μια ώρα, και πάλι εξαρτάται από το όσπριο. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί ώστε να σχηματίζουν μια μέτρια στρώση. Τους πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι  αλάτι ψιλό.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Κόβω τα λουκάνικα ροδέλες πάχους 1 εκατοστό, τα τοποθετώ σε ένα βαθύ τηγάνι (ή και σε μια κατσαρόλα) το ένα δίπλα στο άλλο , βάζω 2 κουταλιές λάδι  και τα σωτάρω και από τις δύο πλευρές. Τα βάζω πάνω από τα λουκάνικα.
ΣΑΛΤΣΑ
Στο τηγάνι που χρησιμοποίησα για τα λουκάνικα, προσθέτω 2-3 κουταλιές λάδι και κομμένα ροδέλες όσο ψιλές σας αρέσει σωτάρω το πράσο, το κρεμμύδι, την πιπεριά (όχι την καυτερή), 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και την ντομάτα. Βάζω ένα ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, άλλο τόσο πάπρικα γλυκιά, λίγο μπούκοβο, λίγο τσίντζερ 1 σκελίδα σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, 1 καρότο κομμένο στα τέσσερα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό , άλλο τόσο σέλινο και τα βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω νερό αν χρειάζεται. Περιχύνω την σάλτσα στο ταψί, προσθέτω λίγο λάδι, ανακατεύω όλα τα υλικά. Οι γίγαντες πρέπει να είναι μισοσκεπασμένοι με νερό. 
Τοποθετώ το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο ( 180 βαθμοί, αντιστάσεις, πάνω-κάτω, κάτω) για μισή ώρα. Αν νομίζω ότι έβαλα περισσότερο νερό μπορώ να ανάψω και τον αέρα.
Οι ποσότητες των υλικών αυξομειώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες μας ή και τα υλικά που μπορεί να έχουμε διαθέσιμα. Καλό μαγείρεμα.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Βασικά υλικά: 1 τσιπούρα, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, μισή φέτα λεμόνι, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 μικρή πατάτα, 2 φλιτζανάκια νερό, 1/2 φλιτζανάκι λάδι
Καθαρίζω την τσιπούρα από τα λέπια, την κοιλιά και τα βράγχια. Την πλένω. Αλατοπιπερώνω την κοιλιά, βάζω 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 κλωνάρια μαϊντανό και αν θέλω μισή φέτα λεμόνι στο κεφάλι. Χαράζω με ένα μαχαίρι τη κάθε ράχη (βάθος 1 εκατοστό, μήκος 2 εκατ) αλατοπιπερώνω, βάζω και μισό σκόρδο. Πασπαλίζω εξωτερικά με αλάτι ψιλό και πιπέρι, την ακουμπώ σε ένα πιάτο. Πιπέρι όσο θέλετε, αλλά όχι πάνω από ένα κουταλάκι αλάτι στο σύνολο..Διαλέγω ένα ταψί στο μέγεθος της τσιπούρας . Βάζω μια στρώση κρεμμύδια κομμένα ροδέλες, και πατάτες κομμένες λεπτές φέτες.Τα αλατίζω. Προσθέτω 2 ή 3 φλιτζανάκια νερό.  Ακουμπώ πάνω τους  το ψάρι. Πασπαλίζω λίγη ρίγανη.Ρίχνω πάνω στο ψάρι μισό φλιτζανάκι λάδι. Ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στην μεσαία θέση. Δεν ξεχνώ να κοιτώ το νερό, αν χρειαστεί προσθέτω, δεν είναι απαραίτητο να τις γυρίσω.

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΣΑΒΟΡΟ

Καθαρίζουμε, πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε 1 κιλό γόπες και μετά από μισή ώρα τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο πήλινο ή γυάλινο σκεύος. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλω) και τα σοτάρω. Προσθέτω 1 κρασοπότηρο νερό, 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 φύλλα δάφνη. Τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρω από την φωτιά  και προσθέτω 1 κρασοπότηρο ξίδι. Αδειάζω με προσοχή το περιεχόμενο στο σκεύος με τα ψάρια . Τα αφήνω  για 2-3 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι μυρωδιές από τα ψάρια. Δοκιμάζουμε για να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο.
επιπλέον νηστίσιμα

ΓΡΑΝΙΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

Βασικά υλικά: 1 δόση χλιαρό νερό-1 δόση ζάχαρη-2 δόσεις χυμό λεμονιού-ξύσμα από λεμόνι (1ή 2) Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 κούπα χλιαρ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου