ή
χτυπώ στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά 150γρ. τυρί κρέμα, προσθέτω διπλάσια ποσότητα πλήρη κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και χτυπώ μέχρι να σταθεί το μείγμα. Γαρνίρω με πυκνές κουταλιές της μαρμελάδας, που μου αρέσει.
Καλώς ήρθατε! Γρήγορα, φθηνά και απλά..... ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ!!
Υλικά: <<μισό κιλό απλό αλεύρι, ανακατεμένο με ένα ποτήρι του νερού αλάτι κατά προτίμηση ψιλό και ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό >>
Διακόσμηση: Μπαχαρικά, αποξηραμένα φυτά, πολύχρωμα κουφετάκια
Ζυμώνω τα υλικά ώστε η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μου. Αν χρειαστεί θα προσθέσω λίγο νερό ή αλεύρι. Με την ποσότητα αυτή πλάθω 2 φιγούρες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου.
Ψήσιμο: 150-160 βαθμοί πάνω κάτω για μισή ώρα, τα αρχικά 10 λεπτά με αέρα. Πρέπει να χάσει όλη την υγρασία της.
Χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει στόμα ( νηστεύει). Τα χέρια κρατούν τον σταυρό (προσεύχεται). Μακριά φούστα με ποδιά. 7 πόδια ( 7 βδομάδες μέχρι το Πάσχα). Δεν τρώγεται.
Έθιμο. Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα και για 7 συνεχόμενα Σάββατα κόβουμε και από ένα πόδι. Το τελευταίο αντιστοιχεί στο Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο πόδι λένε είναι γούρικο, το κρύβουν μέσα στο ψωμί, ή στα γλυκίσματα και όποιος το βρεί πρέπει να αισθάνεται γουρλής και τυχερός.Οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής είναι:
1η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά 3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας 5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας 6η Κυριακή των Βαΐων 7η Κυριακή του Πάσχα
Μία μέρα πριν δηλαδή το Σάββατο κόβουμε το ποδαράκι. Καλή Σαρακοστή, να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προσέχετε. Σπυριδούλα.
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ( ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ Η ΜΥΛΟΚΟΠΙ Η ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΛΕΟ ) .
ΥΛΙΚΑ : 1 ΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΨΑΡΙ
ΜΙΑ ΚΟΦΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΠΡΙΚΑ
ΚΑΥΤΕΡΗ
1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ
2 ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕ
4 ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΞΕΡΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ
3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΤΥΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 9 ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΧΝΟ ΤΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ . ΜΕΤΑ , ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΣΟΚΑΡΑΜΕΛΩΣΟΥΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ . ΕΠΕΙΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ . ΥΣΤΕΡΑ , ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ . ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΥΡΙΣΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΙΣΟΓΙΝΕΙ . ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 6 ΟΧΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟ . ΜΕΤΑ ΑΠ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ , ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ Η ΤΟ ΨΑΡΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ Η ΣΛΑΤΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ . ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ . ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΑΚΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ !!!
Το είδα μαγειρεμένο από την Αλέξια, αχνιστό και το λαχτάρισα και την ευχαριστώ που δημοσιοποίησε την συνταγή της. Το ρυζάκι με το νερό είναι της επιθυμίας της και όσων το θέλουν. Το μπουρδέτο σερβίρεται με ψωμί, πολύ ψωμί και όσο ζουμάκι θέλουμε. Καλοφάγωτο.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ - ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ- ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ
Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για ζουμερό στήθος από κοτόπουλο. Κόβουμε δύο στήθη σε δύο λεπτότερες φέτες, αφού έχουμε αφαιρέσει τ...