Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΣΑΛΤΣΕΣ


Σάλτσα απλή - Σάλτσα γαρίδας - Σάλτσα κιμά - Σάλτσα καλοκαιρινή - Σάλτσα με λουκάνικα - Σάλτσα πέστο

Σάλτσα απλή: Τσιγαρίζουμε ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 3 φλ. καφέ λάδι με 2-3 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ. Προσθέτουμε 2 σκορδάκια,1 φυλ. δάφνη, 4 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, αλάτι πιπέρι, . ένα ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να στύψει το νερό.
Σάλτσα γαρίδας: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη σε 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, προσθέτουμε 4 ντομάτες φρέσκες, ώριμες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρους, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, συμπληρώνουμε με 1 κούπα νερό και 1 μικρό πακέτο κατεψυγμένες, καθαρισμένες γαρίδες, 1\3 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ελέγχοντας το νερό.
Σάλτσα κιμά: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 250γρ. κιμά και ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι  σε 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι και προσθέτουμε α) 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ ή β) μισό κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας, ένα ποτήρι νερό, ένα φύλλο δάφνη, 3 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, ένα τρίτο κουταλάκι αλάτι, πιπέρι  και βράζουμε α) στην κατσαρόλα για 40 λεπτά προσθέτοντας νερό ή β) στη χύτρα για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για να πιει το νερό και να φανεί το λάδι. Το δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.
Σάλτσα καλοκαιρινή: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς  ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο σε 4 φλ. καφέ λάδι. Προσθέτουμε μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια, μια πιπεριά, 2 φύλλα δάφνη, 5 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, αλάτι στη μύτη του κουταλιού,πιπέρι ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας που και που, για μισή ώρα, προσέχοντας, όταν πίνει το νερό της η σάλτσα να το αντικαθιστούμε γιατί καθώς είναι ζουμερή και ζεστή προσθέτουμε μισό κιλό βρασμένα μακαρόνια. Για λιγότερα μακαρόνια χρησιμοποιούμε τη μισή σάλτσα και την υπόλοιπη τη διατηρούμε στην κατάψυξη.
Σάλτσα με λουκάνικα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 πικάντικα λουκάνικα και σβήνουμε με 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,μαϊντανό, μισό ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σάλτσα πέστο: Τρίβω στο multi:
*πολλά πλατιά φύλλα βασιλικού, 1 φλυτζανάκι αγουρόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, μια πρέζα αλατοπίπερο, μια σταγόνα ξύδι μπαλσάμικο*  (και αν έχω κουκουνάρι)
Την χρησιμοποιώ στις μακαρονάδες  ως έχει. Αν τη σουρώσουμε προσθέτουμε το λάδι στο φαγητό ή σε μια σαλάτα και το πέστο σε σάντουιτς ή καναπεδάκια με άσπρο τυρί, ντομάτα και ελιές.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Ντομάτα πελτέ  
Σάλτσα αστραπή

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό, τα καθαρίζω από τις πέτσες τους, τα ξεπλένω με ξίδι και τα κόβω σε ροδέλες. Βάζω το χταπόδι σε ένα μπολ, που να το χωράει. Το πασπαλίζω με πιπέρι, ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού,  ψιλοτριμμένο κρεμμύδι(λίγο) ξερό ή φρέσκο σε ροδέλες και για κάθε 1 φλιτζανάκι λάδι προσθέτω 2 κουταλιές ξίδι. Ανακατεύω όλα τα υλικά και μετά από 10 λεπτά δοκιμάζω αν χρειάζεται να συμπληρώσω ξίδι. Αντί για ξίδι, αν έχουμε κάποιον που δεν του αρέσει,βάζουμε μπόλικο λεμόνι.
Με το ζωμό, αν θέλω μαγειρεύω μακαρονάκι κοφτό στην κατσαρόλα. 
επιπλέον: νηστίσιμα

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Cheese cake - τσιζκέικ βύσσινο

Μια απλή γλυκιά συνταγή, συνταγή της Βαγγελίτσας.
Βάση: 1 πακέτο μπισκότα τετράγωνα κοπανισμένα και 150-200 γρ περίπου μαργαρίνη (βιτάμ) λιωμένη. Τα ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μάζα και τα στρώνουμε ως βάση σε μέτριο ταψί.
Κρέμα: Ομογενοποιούμε στο blender  1 γιαούρτι στραγγιστό, 1 τυρί κρέμα 250 γρ περίπ), 1 ζαχαρούχο γάλα (400γρ. περ) και τον χυμό 2  λεμονιών.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από την βάση.
επιπλέον
Αγοράζουμε μια κομπόστα βύσσινο. Αφαιρούμε το σιρόπι, το βάζουμε σε κατσαρολάκι, διαλύουμε 4 κουταλιές σούπας (κοφτές) κορν φλάουρ και ζεσταίνουμε για να πήξει. Προσθέτουμε τα βύσσινα και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την κρέμα.
Αποκτά ωραία γεύση και χρώμα.
Μπέτυ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                         11


Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και από πάνω 2 κομμάτια κομπόστα ροδάκινα, ανάποδα τοποθετημένα.
                                                     Μ.
...δώδεκα κινήσεις...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΕΛΕ




 Το γλυκό το φτιάχνω τον Δεκέμβρη, γιατί τότε τα πορτοκάλια έχουν χάσει την έντονη σπιρτάδα τους (για 1 κιλό καθαρό βάρος).
Πορτοκάλια μεγάλα, ζουμερά, πλυμένα, τριμμένη ελαφρώς η φλούδα τους με ψιλό τρίφτη να απομακρυνθούν τα σημάδια και αφαιρεμένοι οι πόλοι τους. Τα ζυγίζω, γιατί η ποσότητα της ζάχαρης είναι ισοδύναμη με το βάρος τους. Τα κόβω μακρόστενες φέτες σε μια  βαθιά κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι ή ανάμεικτο και τα βράζω ανακατεύοντας  σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν ( μισή ώρα ανάλογα με το πάχος της φλούδας). Προσθέτω 1 κιλό ζάχαρη, 2 ξύλα κανέλας,1 βανίλια, χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι  και δένουμε το γλυκό.
Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν μια κρύα κουταλιά πάρει τη μορφή του μαλακού  ζελέ. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε πλύνει και απολυμάνει για 15 λεπτά στους 100 βαθμούς στο φούρνο.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ 2021

Θέλω να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ-ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ.
και να σας προτείνω συνταγές εύκολες με σίγουρη επιτυχία, αγαπημένες για μια εξαιρετική βραδιά:
Ντομάτες μανιτάρια από την Μπέτυ και
Κορμός καριόκας από την Μαίρη
και οι πιο απλές:
... απλά ακολουθήστε τις συνταγές




Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Γαλοπούλα στον φούρνο για την παραμονή των Χριστουγέννων


Καθαρίζουμε την γαλοπούλα από υπολείμματα φτερών  και αφαιρούμε τα πόδια με τα δάκτυλα, τις φτερούγες  και τον λαιμό ( τα χρειαζόμαστε για την σούπα). Πλένουμε καλά την κοιλιά, κόβουμε την άκρη του πρωκτού. Με μακρύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά σε 4-5 σημεία το στήθος  και σε 2-3 σε κάθε μπούτι. Με το δάκτυλο σε κάθε χαραξιά  σπρώχνουμε αλάτι χονδρό, πιπέρι και 1 σκελίδα σκόρδο. Τρίβουμε την γαλοπούλα με αλάτοπίπερο εξωτερικά και εσωτερικά. Στην κοιλιά προσθέτουμε περισσότερο πιπέρι,2-3 σκελίδες σκόρδο, ένα λεμόνι σε φέτες και αν θέλουμε την συκωταριά κομμένη σε κομμάτια και αλατοπιπερωμένη. Την  αλείφουμε μέσα στο ταψί με λάδι  και συμπληρώνουμε δυο φλιτζάνια νερό και μισό ποτήρι του κρασιού λάδι. Το ταψί θα το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, με ένα άλλο παρόμοιο ταψί ή αν έχουμε,  καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα.
Ψήσιμο:  Χρειάζεται υπομονή αλλά στο τέλος η γαλοπούλα ανοίγει σαν μπουμπούκι. Για 3 ώρες ψήνεται στους 150β χωρίς να ανοιχτεί η γάστρα. Μετά κάθε μια ώρα και για 3 ώρες ελέγχεται, περιχύνεται από τον σούγο της και αλλάζει  η θέση της στο ταψί. Στο τέλος με ανοικτό το ταψί ροδοψήνεται με προσοχή και από τις δυο πλευρές της στο γκριλ.

Συνήθως μαγειρεύουμε την γαλοπούλα από το προηγούμενο  βράδυ και τις πατάτες την παραμονή.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΣΤΕΛΙ

Μετά από πολλά χρόνια έφτιαξα το αγαπημένο μας παστέλι, είναι γρήγορο, εύκολο και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά που θα χρειαστώ:
1/2 κιλό μέλι
1/2 κιλό καβουρδισμένο σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
μια πρέζα κανέλα
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά το μέλι ,τη ζάχαρη και το λεμόνι. Προσθέτω το σουσάμι με τη κανέλα και ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα βράζω για 2 λεπτά.
Απλώνω σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζω στην παλάμη μου μισό κουταλάκι ηλιέλαιo, αλείφω τη λαδόκολλα, στρώνω   το μείγμα, το κόβω και το αφήνω να κρυώσει.
Για να στρώσω το μείγμα ευκολότερα όταν το βάλω στην λαδόκολλα το σκεπάζω με μια δεύτερη ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγω σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Το σουσάμι το καβουρδίζω σε τηγάνι λίγο λίγο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς με ξύλινη κουτάλα.
Καλοφάγωτο.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΧ

Ο φίλος μου ο Αποστόλης έχει σήμερα τα γενέθλιά του και θα του ευχηθώ <χρόνια πολλά> γράφοντάς σας την τούρτα που γρήγορα πρωί-πρωί, την έφτιαξε, την έβαλε στην κατάψυξη και θα την μοιραστεί το μεσημέρι με τους αγαπημένους του.
3 παντεσπάνια έτοιμα ραντισμένα ελαφρά με χυμό κομπόστας (κυρίως το πρώτο, γιατί τα υπόλοιπα έχουν την κομπόστα)
πραλίνα φουντουκιού (έβαλε Μερέντα)
σουρωμένα και ψιλοκομμένα τα φρούτα μιας κομπόστας
σαντιγύ 
σοκολάτα ψιλοκομμένη
....και τα συναρμολόγησε ως εξής:
παντεσπάνι
         πραλίνα
               παντεσπάνι
                     κομπόστα
                            παντεσπάνι
                                     σαντιγύ με κομπόστα και σοκολάτα

ΓΛΥΚΑ α

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

                                                               7
Πλένουμε πιπεριές Φλωρίνης, τις ανοίγουμε στην περιοχή του κοτσανιού, βγάζουμε τα σπόρια και απλά τις γεμίζουμε με χοντροτριμμέμη φέτα, που έχουμε πασπαλίσει με πάπρικα . Τις τοποθετούμε την μια δίπλα στην άλλη σε ένα  ταψάκι λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολα. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς, να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.                                                                                                                                                                                                                 Μ.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΚΛΑΜΠ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ Club sandwich

Υλικά:
ψωμί για τοστ
μαγιονέζα 
μαρούλι-φέτες ντομάτας
τυρί
ζαμπόν
μπέικον

Ψήνω στην τοστιέρα:
τρεις φέτες ψωμί για τοστ  (αν θέλω τις αλείφω με φυτικό βούτυρο)
2 φέτες μπέικον 

 Αλείφω την μια πλευρά της κάθε φέτας με μαγιονέζα. Ανάμεσα από τις φέτες βάζω μαρούλι, τυρί, ζαμπόν και μπέικον. Κάποιοι προτιμούν και στρογγυλές λεπτές φέτες ντομάτας. Κόβω σε δυο τρίγωνα και τα συγκρατώ με οδοντογλυφίδα.

 Αν δεν έχω τοστιέρα
χρησιμοποιώ τον φούρνο την επάνω σχάρα στους 200-220 βαθμούς
ή αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά χωρίς λάδι

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

                                                          12

Ανακατεύουμε 1 γιαούρτι (προτιμώ στραγγιστό) με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη, 2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε σε μπωλ στολισμένο με λίγο ξύσμα.
                                       Μ.
...δώδεκα κινήσεις...

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

5 βασικά υλικά : πιπεριά-λάδι-ξύδι-φέτα-πιπέρι

...και ξαφνικά χθες τα παιδιά  μου ζήτησαν τυροκαυτερή. Δεν έχω φτιάξει ποτέ, μα με τη βοήθειά τους τα κατάφερα. Την μοιράζομαι μαζί σας γιατί απλά έγινε πολύ ωραία. 
Στο multi έτριψα μισή πράσινη καυτερή πιπεριά με μια κουταλιά της σούπας ξύδι και 2-3 κουταλιές λάδι. Αν χρειάζεται παραπάνω υγρό προσθέστε 1 κουταλιά γάλα.
.Σε ένα βαθύ πιάτο έτριψα με το πιρούνι φέτα, τόση ώστε να καλύψει το πάτο του πιάτου, από πάνω έριξα λίγο μαύρο πιπέρι και τη λιωμένη πιπεριά.  Τα ανακάτεψα με το πιρούνι. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φέτα
. Αν  θέλετε την τυροκαυτερή  κόκκινη βάλτε πάπρικα ή κόκκινη πιπεριά.
. Αν δεν έχετε γάλα προσθέστε νερό.
. Αν η πιπεριά δεν είναι καυτερή αυξήστε το πιπέρι.
. Αν θέλετε  πιο κρεμώδη υφή προσθέστε μια κουταλιά γιαούρτη ή μαγιονέζα αντί το γάλα.
. Αλάτι προαιρετικό.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:
250γρ. μαργαρίνη, 250γρ. ζάχαρη ,1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα, 800γρ. περίπου αλεύρι, μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού

Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά 250γρ. μαργαρίνη soft (ή μαλακωμένη) με 250γρ. ζάχαρη. Προσθέτω 1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα ανακατεμένο με τον χυμό ενός λεμονιού (αφρίζει) και ανακατεύω. Ζυμώνω με 800γρ. περίπου αλεύρι (να μην κολλάει στα χέρια). Χρησιμοποιώντας  ένα ποτήρι σωλήνα με χοντρά τοιχώματα ανοίγω μικρά φύλλα πάχους 1 εκατ. και με το στόμιό του σχηματίζω στρογγυλά μπισκότα. Στρώνω λαδόχαρτο σε λαμαρίνα, τα βάζω σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150β, στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Φτιάχνω 40-50 διπλά μπισκότα που ανάμεσά τους βάζω πηχτή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Τα στρώνω το ένα δίπλα και πάνω από το άλλο και τα σκεπάζω, χωρίς να τα πιέσω, με νάιλον μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μαλακώσουν. 

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΜΗΛΑ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ή ΚΑΡΑΜΕΛΟΜΕΝΑ

Υλικά:
  • το κάθε μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για κάθε ολόκληρο μήλο
  • 1 ξύλο κανέλας (αν δεν έχουμε βάζουμε σκόνη)
  • 1 γαρύφαλλο για κάθε μήλο
Εκτέλεση: 
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, ίσα που τα σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε (ξεσκέπαστα) σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν ( 5-10 λεπτά). Η κομπόστα είναι έτοιμη.
Αν συνεχίσουμε τον βρασμό μέχρι να λιγοστέψει το σιρόπι, προκύπτουν καραμελωμένα μήλα, που σερβίρονται ή ζεστά σαν γλυκό του κουταλιού ή κρύα πάνω σε γιαούρτι.
Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις τύχει να έχουμε βάλει από λάθος περισσότερο νερό απλά αποσύρουμε τα μήλα σε ένα βαθύ πιάτο, εξατμίζουμε το περισσευούμενο νερό και τα προσθέτουμε στο σιρόπι της αρεσκείας μας.
                                                                                                                                                                           Μπέτυ
φρουτα

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΕΛΙΕΣ

Τον Νοέμβρη όσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να μαζέψουμε λίγες ελιές μπορούμε να τις φτιάξουμε με ξύδι ή λαδολέμονο.
Σε ένα καλάθι τοποθετούμε τις ελιές σε  στρώσεις εναλλάξ με αρκετό αλάτι χονδρό για 2 βδομάδες να σουρώσουν.  Τις αδειάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό για μια βδομάδα περίπου. Τις δοκιμάζουμε να σιγουρευτούμε ότι έφυγε η πικρίλα τους, αλλιώς τις αφήνουμε για λίγες μέρες ακόμη στο νερό. 
Τις ξεπλένουμε καλά και τις διατηρούμε σκεπασμένες με ξύδι σε κλειστό δοχείο(ξυδάτες).  
Τις ξεπλένουμε καλά και τις διατηρούμε σκεπασμένες με καθαρό αλατόνερο. Για να τις φτιάξουμε λαδολέμονο ξαναξεπλένουμε 2-3 φλιτζάνια ελιές τις βάζουμε σε μπολ με 1-2 λεμόνια με τη φλούδα τους ψιλοκομμένα ,2-3 φύλλα δάφνης ή λεμονόφυλλα, ρίγανη και λάδι.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Κόβω το κοτόπουλο σε κομμάτια, αφαιρώ το λίπος αν έχει, καίω με κερί τις τρίχες. Το βάζω σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι λάδι που καίει και το τσιγαρίζω από όλες τις πλευρές. Προσθέτω ψιλοκομμένα 1 καρότο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, 1 ντομάτα χωρίς φλούδια. Ανακατεύω για 1 λεπτό. Ρίχνω 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, αλάτι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Συμπληρώνω νερό, βάζω 1/2 κιλό αρακά, 2-3 κλωνάρια άνηθο, πιπέρι, δοκιμάζω για αλάτι και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς (20-30λ). Αν το κοτόπουλο έχει βράσει, το βγάζουμε και το προσθέτουμε στο τέλος.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ - ΜΟΣΧΑΡΙ


Έχω έτοιμα τα υλικά:
το κρέας κομμένο σε κομμάτια
2 κρεμμύδια και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα (στον τρίφτη ή multi)
1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ
1 φλυτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
2 φλυτζαν καφέ στο περίπου λάδι
νερό όσο χρειαστεί
---1 κουταλάκι κοφτό αλάτι, 1/3 κουτ μαύρο πιπέρι, 1/2 κουτ μπούκοβο γλυκό,3 κουτ κόκκινο γλυκό πιπέρι, λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι, 1/2 κουτ ζάχαρη, 3 μπαχάρια, 2 γαρύφαλλα,1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο---

Η παστιτσάδα είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό φαγητό βασισμένη στην πλούσια σε κρεμμύδια και μπαχαρικά κόκκινη σάλτσα. Την μαγείρευε κάθε Κυριακή η γιαγιά μου πότε με κρέας μοσχάρι και πότε με κόκκορα. Την μαγειρεύω και εγώ  συχνά και το μόνο που έχω αλλάξει είναι ότι πρόσθεσα ντομάτα πελτέ. Ας αρχίσουμε για ένα κιλό περίπου κρέας.

Σε μια κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι και τσιγαρίζω το κρέας, προσθέτω το κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, ανακατεύω 2-3 φορές, σβήνω με το κρασί, ρίχνω τα μπαχαρικά, προσθέτω λίγο λάδι και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της, μετριάζω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Θέλει περίπου 2 ώρες. Βέβαια πρέπει να ελέγχουμε το φαγητό μήπως χρειαστεί νερό ή μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος, αν δούμε ότι είναι έτοιμο το κρέας ή έχει περισσότερο νερό δυναμώνουμε τη φωτιά για να πήξει η σάλτσα μας.

Σε αλατισμένο νερό βράζω μισό κιλό τρυπητά μακαρόνια  δυο λεπτά λιγότερο από ότι γράφει στη συσκευασία. Τα σουρώνω και όπως είναι καυτά τα ρίχνω στη κατσαρόλα με τη μισή σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο λάδι. 
Σερβίρω τα μακαρόνια, κρέας με σάλτσα, τριμμένο κεφαλοτύρι .
Καλοφάγωτα.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Full Circle


-This is the first of a character theme series that I am doing for World of Warcraft Rpiers.
 -Some information about the character:
Her name is Pafi. A Zandalari troll that had a rough start on life. She always dreamed of traveling the world. Survivor of many battles. Energetic soul and a happy spirit.
 e-mail: panoskef98@gmail.com
image link: https://www.pixelstalk.net/fantasy-wa...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ του φοιτητή

Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 1 κύβο ζωμό λαχανικών και μόλις βράσει προσθέτουμε όσα τορτελίνια και αρακά έχουμε. Μόλις μαλακώσουν, αν έχει μείνει ζωμός τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, τα σωτάρουμε με λίγο βούτυρο (ή λάδι), τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και πικάντικο τριμμένο τυρί. Αν δεν έχουμε τυρί προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αλάτι. Ταιριάζουν και με τριμμένο άσπρο τυρί.

φοιτητικά
ζυμαρικά

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ (ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ)

Αγριογούρουνο κρασάτο (συνταγή του κυνηγού)
  Το κρέας του αγριογούρουνου, όπως όλα τα κυνήγια, πριν μαγειρευτεί, χρειάζεται απαραιτήτως Μαρινάρισμα, για να βελτιωθεί το άρωμά του και η γεύση του.

Υλικά για το Μαρινάρισμα (για 1 κιλό κρέας αγριογούρουνου)

  1. 2-3 κλωνιά δενδρολίβανο
  2. 2 φύλλα δάφνης
  3. 5 κλωνάρια μαϊντανό
  4. 1/4 σελινόριζα σε φέτες
  5. 2 καρότα, κομμένα στα 4
  6. 1 κρεμμύδι μεσαίο, κομμένο στα 4
  7. 2 σκελίδες σκόρδο
  8. 1 μεσαίο μασούρι κανέλας
  9. 4 γαρυφαλλάκια
  10. 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  11. 1 λίτρο μαυροδάφνη χύμα ( για να σκεπάσει το κρέας)
  Σε μια κατσαρόλα, η οποία να κλείνει καλά με το καπάκι της, βάζουμε το κρέας, τα μυρωδικά, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες!

Τα υλικά του μαριναρίσματος πετιούνται και αντικαθιστούνται, όσα χρειάζονται, με φρέσκα!

Υλικά για το μαγείρεμα

  1. 2 φύλλα δάφνη
  2. 1 μασούρι κανέλας
  3. 3 γαρυφαλλάκια
  4. 2 καρότα, κομμένα στα 4
  5. 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  6. 2 σκελίδες σκόρδο
  7. 6 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  8. ελαιόλαδο, τόσο, ο πάτος της κατσαρόλας να καλύπτεται επαρκώς
  9. αλάτι
  10. πιπέρι μαύρο (τριμμένο και σε κόκκους)

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε καλά το κρέας, το πιπερίζουμε, κατά το δοκούν, όσο το τσιγαρίζουμε, ρίχνοντας και όσους κόκκους πιπεριού επιθυμούμε.
  Κατόπιν, μαζί με το κρέας, ρίχνουμε, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την δάφνη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα καρότα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, να τσιγαριαστούν και αυτά - προσοχή, όχι πολύ δυνατή φωτιά! - για να βγάλουν τα αρωματά τους και να δέσουν οι γεύσεις...
  Τέλος αλατίζουμε και σβήνουμε το φαγητό με μισό λίτρο χύμα μαυροδάφνη, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να σουγάρει.

- Υστερόγραφον: Έχοντας μαγειρευτεί το φαγητό μας, αφαιρούμε και πετάμε την δάφνη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Εάν θέλουμε, για ωραιότερη εμφάνιση του φαγητού, περνάμε την σάλτσα του φαγητού σε χειρόμυλο λαχανικών, Συνοδεύεται με ρύζι, πατάτες πουρέ ή τηγανιτές και κόκκινο κρασί. 
                                                                                       Καλή όρεξη από την Ιωάννα που μαζί με τη συνταγή μου έφερε και το αγριογούρουνο.
  

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ



Ένα φαγητό που για να φτιαχτεί πρέπει να δαπανήσεις  χρόνο και να το μοιραστείς με αγαπημένα πρόσωπα. Όμως αξίζει να γνωρίζουμε πως φτιάχνεται μια και σύντομα θα γίνει συλλεκτικό κομμάτι. Πρέπει να είναι πλούσιο στη γεύση και όχι στεγνό. Επίσης μπορούμε μαγειρεμένο, κομμένο σε μερίδες να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αφού το αφήσουμε λίγες ώρες στην συντήρηση. 
  • Κιμάς: Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μισό κιλό κιμά. Προσθέτουμε 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1/2 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, 2-3 μπαχάρια, νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά να ψηθεί ο κιμάς και να απορροφηθεί το νερό. Αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.
  • Μακαρόνια: Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς έχουμε ετοιμάσει  μισό κιλό χονδρά μισοβρασμένα  μακαρόνια. Τα ξαναβάζουμε σουρωμένα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με 1 φλιτζανάκι λάδι, 1-2  αυγά και αφού κρυώσουν με τριμμένο   ημίσκληρο τυρί της αρεσκείας μας.
  • Στρώνουμε λίγο περισσότερα από τα μισά στην επιφάνεια ενός ταψιού, από πάνω τον κιμά με τριμμένο τυρί και κλείνουμε με τα υπόλοιπα .
  • Τελειώνουμε το παστίτσιο με κρέμα μπεσαμέλ και στην επιφάνεια τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 30λ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Μπεσαμέλ:  Διαλύω περίπου 6-7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς,  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει (αν δεν μας πήξει προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ διαλύμένο σε λιγάκι νερό ή γάλα. . Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω 100γρ μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 1-2 κρόκους αυγών. ή αγοράζω έτοιμη μπεσαμέλ σε σκόνη που την διαλύω σε γάλα, αλλά λίγο μποσχοκάρυδο της χρειάζεται.
Συμβουλές:
  • Από την προηγούμενη μέρα μπορώ να έχω ετοιμάσει τον κιμά, τα μακαρόνια και γύρω στα 400γρ. τυρί τριμμένο.
  • Αν θέλω μπορώ να φτιάξω δυο μικρότερα ταψιά παστίτσιο και το ένα να το διατηρήσω (ΆΨΗΤΟ,χωρίς μπεσαμέλ) στην κατάψυξη, αφού κρυώσει.
  • Αν σας αρέσει η φέτα δοκιμάστε την.
  • Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες μπεσαμέλ.
  • Στην πιο απλή εκδοχή του μειώνουμε στο μισό την ποσότητα του κιμά και του τυριού ή απλώς  τρίβουμε  την περίσσεια των τυριών μας και να τα αναμειγνύουμε μόνο με τα μακαρόνια. 

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για μηλο clipart
Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε κομμάτια σε 'οποιο μέγεθος θέλουμε, τοποθετούμε ανάλογα μια δυο κουταλιές  γέμισης, τα διπλώνουμε , πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο, τα χαράσουμε μια ή δυο φορές στην επιφάνεια, τα ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1-2 κουταλιες σταφίδες, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη, λίγη τριμμένη γρυγανιά για να απορροφήσει τα υγρά.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

με ΚΡΕΜΕΣ


ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ - ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
Για μια μερίδα:  Σε ένα μεγάλο μπρίκι βάζω  1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, διαλύω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη, 1/3 μιας βανίλιας. Ανακατεύω συνεχώς  σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αν βράσει και δεν έχει πήξει προσθέστε όσο χρειάζεται από  1 κουταλάκι κορν φλάουρ λιωμένο σε ελάχιστο δροσερό νερό. Αδειάζουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε, όπως είναι ζεστό, με κανέλα και ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη
Αντικαθιστούμε την βανίλια με λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού ή, πορτοκαλιού.
ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Προσθέτουμε στα υλικά της κρέμας  βανίλιας 1 κουταλιά κακάο και αυξάνουμε ελαφρώς την ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Ραντίζουμε ένα ταψάκι με γάλα, στρώνουμε 10-12 τετράγωνα μπισκότα και τα ξαναραντίζουμε με γάλα από πάνω. Φτιάχνουμε κρέμα βανίλια  από 1 λίτρο γάλα (5 μερίδες).Απλώνουμε την μισή πάνω στα μπισκότα. Τοποθετούμε μια δεύτερη στρώση μπισκότα, τα ραντίζουμε με γάλα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη  σοκολάτα την επιφάνεια  του γλυκού και ανάμεσα από τα μπισκότα και την κρέμα (αν θέλουμε).
ΡΥΖΟΓΑΛΟ
Θα υπολογίσεις περίπου για κάθε μερίδα 1 φλυτζάνι .του τσαγιού γάλα, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ρύζι, 1 κουταλιά κορν φλάουρ, 1 κουταλάκι ζάχαρη.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μικρή ποσότητα νερού (αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε)  το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας μην κολλήσει. Εξατμίζουμε το περισσότερο νερό ανακατεύοντας συνεχώς (σαν ρύζι λαπάς). Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού ή μισή βανίλια (προαιρετικά). Μόλις ζεστάνει αρκετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το λιωμένο σε κρύο γάλα ή νερό κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει, γιατί τότε θα αρχίσει να πήζει. Μοιράζουμε σε πιάτα ή μπωλ ή κούπες όπως είναι ζεστό. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη (αν θέλουμε) και μπόλικη κανέλα. 
προσοχή: να έχουμε πάντα περισσότερο λιωμένο  κορν φλάουρ - όταν βράσει μετά από 1 λεπτό είναι έτοιμο - έχει πήξει σημαίνει, ότι από το κουτάλι που ανακατεύουμε, κυλάει σταγόνα - σταγόνα. 
...σπέσιαλ αφιερωμένο...


Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΖΕΛΕ... μανία

Είναι ένα απλό, φθηνό, δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκάκι. Κάθε συσκευασία αναγράφει τις οδηγίες παρασκευής που είναι οι εξής: διαλύουμε την σκόνη που περιέχεται στο φακελάκι σε 200-250ml βραστό νερό και προσθέτουμε άλλα τόσα ml παγωμένο νερό. Προτιμάμε 400ml υγρό όταν προσθέτουμε φρούτα και 500ml για μια πιο τρεμουλιαστή έκδοση. Εγώ προτιμώ για ευκολία να τον βάζω σε ταψί και να τον σερβίρω σε πιάτο με πλατιά σπάτουλα, κομμένον κομμάτια Από εδώ και πέρα αυτοσχεδιάζουμε όπως:
ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΖΕΛΕ
Διαλέγω τις γεύσεις που μου αρέσουν, το αντίστοιχο ταψί και μια πλαστική λεκάνη με ένα αναδευτήρα. Αν δεν έχω βαθμονομημένο δοχείο χρησιμοποιώ για μέτρο ένα μπουκαλάκι γνωστού όγκου.
Αν δεν έχω αναδευτήρα χρησιμοποιώ δυο πιρούνια αντικριστά.
Στο κρύο νερό προσθέτω παγάκια για να επιταχύνω την πήξη.
Φτιάχνω τον ζελέ στη λεκάνη, τον βάζω στο ταψί και το ταψί το αφήνω15-20 λεπτά στην κατάψυξη να πήξει.
Επαναλαμβάνω με την επόμενη γεύση κλπ
ΖΕΛΕ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ
Φτιάχνω μια δόση ζελέ, προσθέτω ψιλοκομμένα σκληρά φρούτα  και όταν πήξουν σκεπάζω την επιφάνεια με μια δεύτερη δόση ζελέ.
ΖΕΛΕ ΜΕ ΧΥΜΟ
Το παγωμένο νερό μπορώ να το αντικαταστήσω (ανάλογα με την γέύση που έχω διαλέξει) με:
χυμό πορτοκάλι
ζωμό φρούτων από κονσέρβα
ζωμό φρούτων από αποχυμωτή 
ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ
Φτιάχνω σύμφωνα με τις οδηγίες μια δόση κρέμα καραμελέ και την απλώνω σε ένα μέτριο προς μικρό ταψί. Αλείφω με μαρμελάδα τετράγωνα μπισκότα και τα βυθίζω στην κρέμα. Αφού κρυώσει η κρέμα,την σκεπάζω απαλά με μια δόση ζελέ. Αφήνω στο ψυγείο να παγώσουν.


Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΑ της Μπέτης

Υλικά: 
500 γραμμάρια ινδοκάρυδο (τριμμένη καρύδα)
2 ζαχαρούχα γάλατα (των 400γρ)
2 αυγά
κεράσια γλυκό κομμένα στην μέση ή σε 4 κομμάτια
Ανακατεύουμε την καρύδα, το γάλα και τα αυγά σε μια ζύμη. Στο ταψί του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί , πλάθουμε τα γλυκάκια σαν πλακέ κεφτεδάκια, μπήγουμε στην μέση το κερασάκι και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνονται γρήγορα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Τα υλικά αντιστοιχούν σε 40-50 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τους δώσουμε.
Πιο απλά δεν γίνεται. Είναι η πρώτη από τις 8 απλές και οικονομικές συνταγές συνταγές που μου έστειλε η φίλη μου. Ας τα φτιάξουμε!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ στον φούρνο

Καθαρίζω και πλένω τα καλαμάρια. Γεμίζω το σώμα τους με την γέμιση και κλείνω το στόμιό τους με μια οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτω πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερωμένες. Περιχύνω με λάδι και λίγο νερό. Ψήνω στους 180β για μια ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος   από τα καλαμαράκια.
Γέμιση: Ψιλοκόβω τα πλοκάμια και τα σωτάρω σε λίγο λάδι. Σβήνω την φωτιά και προσθέτω ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο. Τα ανακατεύω, βράζω για 10 λεπτά.
Δεν χρειάζονται αναλογίες γιατί εξαρτάται από τα καλαμαράκια. Θα είμαστε προσεκτικοί στο ρύζι, αλλά αν μας περισσέψει γέμιση θα την βάλουμε στο ταψί μισή ώρα πριν το τέλος.
επιπλέον νηστίσιμα

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Εύκολα μπορούμε να αποξηράνουμε σύκα και να τα έχουμε για τον χειμώνα ως εξής:
Αποτέλεσμα εικόνας για συκο clipart
Πάνω σε ένα ταψί βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο ώριμα σύκα που  τα έχουμε ανοίξει στη μέση και για 5-6 ημέρες τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν σκεπασμένα  με ένα τούλι για να μην λερωθούν από τις μύγες. Κάθε απόγευμα τα βάζουμε μέσα στο σπίτι για να μην πιάσουν υγρασία. Αν έχει λερωθεί το ταψί από τον χυμό τους ... το καθαρίζουμε. Τα γεμίζουμε με κανέλα, καβουρδισμένο σουσάμι και ζάχαρη , τα ραντίζουμε ελαφρά με ούζο και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120 βαθμούς  για 15 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε λαδόκολα με κανέλα, δάφνη και καστανή ζαχαρίτσα. 

Καλοφάγωτα τον χειμώνα.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΤΟΝΟΣ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Διαλέγουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας  μας και το βράζουμε σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία. Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ή στην κατσαρόλα, τα ραντίζουμε με ωμό λάδι ανακατεύοντάς τα και τα περιχύνουμε με άσπρη σάλτσα τόνου
Άσπρη σάλτσα τόνου
Σε ένα τηγάνι βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο ή το λάδι της κονσέρβας τόνου, τον τόνο, πιπεριά κομμένη ροδέλες, 1 κύβο λαχανικών, 1 κουταλάκι κοφτό μουστάρδα, 1 κουταλιά νερό και τα σοτάρω ανακατεύοντάς τα σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά. Προσθέτω ένα μέτριο κουτί κρέμα γάλακτος και αφήνω να σιγοβράσουν το πολύ 5 λεπτά, να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

ζυμαρικά    σάλτσες
τόνος
φοιτητικά

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

ΚΙΜΑΣ


                             ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ - ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ - ΚΕΜΠΑΠ -    ΚΕΦΤΕΔΕΣ -  ΚΕΦΤΕΔΟΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ - ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ - ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΤΜΟΥ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ - ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ - ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ - ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
                                                             
    ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
    Υλικά: 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμέναστο τρίφτη ή multi, 3 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο άνηθο,1 φλιτζανάκι λάδι, 1 αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι.Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 περίπου  γιουβαρλάκια.
    Βράζουμε 3 κούπες νερό με 1 φλιτζανάκι λάδι, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για για 1 ώρα. Αφήνουμε όσο ζουμί θέλουμε και αυγοκόβουμε.
    Αυγοκόβω: χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό. Τα ρίχνω στα  ζεστά γιουβαρλάκια μου, ανακατεύοντάς τα με τη κατσαρόλα. 
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • Υλικά:  300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο τρίφτη ή multi, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο άνηθο και δυόσμο ( αν έχουμε), 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 περίπου  γιουβαρλάκια.
  • Τσιγαρίζουμε 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ ( και 1 ώριμη, φρέσκια, ψιλοκομμένη, αν έχουμε), σε 2 -3 φλιτζανάκια λάδι, προσθέτουμε 2 κούπες νερό και μόλις βράσουν, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για 40 λεπτά και σε χαμηλή  όσο χρόνο χρειάζονται για να χυλώσουν.
    ΚΕΜΠΑΠ
    • Υλικά: μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, μισό κιλό κιμάς χοιρινός, 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στo multi, 1-2 κουταλάκια ρίγανη ή κύμινο, 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά, 1 κουταλάκι αλάτι,πιπέρι, μισό κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, μια πρέζα μπέικιν  πάουντερ.
    • Ακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν μια μάζα, αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο, τα πλάθουμε κυλινδρικά. Όσα δεν χρησιμοποιήσουμε τα διατηρούμε στην κατάψυξη το ένα δίπλα στο άλλο τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη.
    • Ψήσιμο:  Ψήνονται στο γκριλ της κουζίνας στη σχάρα, για 5 - 10 λεπτά στην κάθε πλευρά. Σερβίρονται με ψημένα ζυμαράκια και λαχανικά (στο γκριλ μαζί με τα κεμπάπ).
    • Τα ζυμαράκια τα λαδώνουμε και τα λαχανικά τα κόβουμε φέτες, τα αλατίζουμε και όταν ψηθούν, τα ραντίζουμε με λίγο μπαλσάμικο ξύδι και ελάχιστο λάδι.
    ΚΕΦΤΕΔΕΣ
    • Υλικά: 1/2 κιλό κιμά, 1 κουταλάκι ξύδι πάνω στον κιμά, 1 αυγό, 2/3 της ποσότητας του κιμά ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο, 1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένα στο multi,  1/2 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι, 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 κουταλιά ψιλοκ. μαϊντανό, 1 φλυτζανάκι λάδι.
    • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αν είναι αρκετά μαλακιά η ζύμη μας προσθέτουμε όση τριμμένη φρυγανιά χρειάζεται για να πιει τα περισσευούμενα υγρά. Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο,  πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι, τηγανίζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σε μέτρια.
    Αν μου περισσέψουν κεφτέδες την επόμενη μέρα φτιάχνω μια γρήγορη και ζουμερή σάλτσα. Ρίχνω μέσα τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση και τα σερβίρω πάνω από άσπρα μακαρόνια ή ρύζι.      Ζουμερή σάλτσα: ντομάτα πελτέ, λάδι, αλάτι, πιπέρι σοτάρονται για 3 λεπτά, σβήνονται με 1 ποτήρι νερό και βράζονται σε μέτρια φωτιά για 5 λ. 
        ΚΕΦΤΕΔΟΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ
        • Υλικά: 300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο τρίφτη ή multi, 4-5 κλωναράκια μαϊντανό, αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.
        • Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο ψιλές ροδέλες και 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια σε 1 φλιτζάνι λάδι. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και μόλις βράσουν, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για 40 λεπτά και σε χαμηλή  όσο χρόνο χρειάζονται για να χυλώσουν.
        • Υλικά: μισό κιλό κιμάς, ψωμί, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, μισό κουτ. γλυκού αλάτι,λίγο πιπέρι, 1 αβγό, μισό κρεμμύδι στο multi (αν θέλουμε), 3-4 κουτ. σούπας λάδι (6-7 τεμάχια). 
        • Ακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν μια μάζα, πλάθουμε τα μπιφτέκια μας σε μέτριο μέγεθος, όσα θέλουμε ψήνουμε, τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
        • Ψήσιμο: σ' ένα ταψί που να χωρά τα μπιφτέκια, που  θα ψήσουμε, βάζουμε τόσες κουταλιές της σούπας λάδι και νερό όσες τα μπιφτέκια. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα ή  στους 170 β. αντιστάσεις πάνω - κάτω. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει μετράμε 10 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε τα μπιφτέκια προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και λάδι, υπολογίζουμε πάλι 10 λεπτά από τη στιγμή που βράζει το νερό, ξαναβγάζουμε το ταψί, γυρνάμε τα μπιφτέκια, ρίχνουμε από πάνω τους το χυμό ενός λεμονιού, ψήνουμε για 5 λ., τα ξαναγυρνάμε, *σβήνουμε τον φούρνο τα αφήνουμε 5λ. και είναι έτοιμα!
          Ψωμί: τα 2/3 του όγκου του κιμά μουλιασμένο στο νερό και στυμμένο. Το ξερό ψωμί να το διατηρήτε  στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήται ως έχει.
          *βάζουμε στην επιφάνειά τους μια φέτα τυρί τοστ κατά προτίμηση κασέρι.
          ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ
          Ζυμώνουμε καλά μισό κιλό κιμά,κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο στο multi, 4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισό κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι, 2 κουταλιές λάδι, 1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά και δυόσμο. Ανοίγω το μείγμα ένα χοντρό φύλλο και κατά μήκος στο εσωτερικό του απλώνω 2 φέτες κασέρι ή μαϊντανό με πιπέρι και από πάνω τους 1-2 σφιχτά αβγά. Το τυλίγω και το πλάθω σφικτά ρολό. Το βάζω σε ταψί με λίγες πατάτες κομμένες και αλατοπιπερωμένες. Περιχύνω με 1 φλυτζάνι λάδι, μισό φλυτζάνι νερό και λεμόνι. Ψήνω στους 150β με 180β για μια ώρα περίπου.
          ...αν δεν έχω φρυγανιά τότε ξερό ψωμί μουλιασμένο στο νερό και στυμμένο...
          ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
          Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 250γρ. κιμά και ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι  σε 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι και προσθέτουμε α) 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ ή β) μισό κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας, ένα ποτήρι νερό, ένα φύλλο δάφνη, 3 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, ένα τρίτο κουταλάκι αλάτιπιπέρι  και βράζουμε α) στην κατσαρόλα για 40 λεπτά προσθέτοντας νερό ή β) στη χύτρα για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για να πιει το νερό και να φανεί το λάδι. Το δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.


          Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

          ΣΥΚΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

          Τα σύκα που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι ώριμα και μελωμένα. Αν είναι χοντρόφλουδα αφαιρούμε την φλούδα, αν είναι κιτρινοπράσινα λεπτόφλουδα αφαιρούμε μόνο τον μίσχο. Τα ζυγίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη τόση όση το μισό τους βάρος και 4-5 κουταλιές. Τα πλένουμε στα γρήγορα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να σουρώσουν ( με το νερό για να μη χαθεί το μέλι τους). Με ένα πιρούνι τα λιώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό ίσα για να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, όποτε χρειάζεται. Ελέγχουμε το νερό και εξατμίζουμε αν χρειαστεί. Προσθέτουμε 10-15 γαρύφαλλα, την ζάχαρη, τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει η μαρμελάδα.

          μαρμελάδες

          Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

          SHANDY Αγγλική

                                                               14
          Σε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας βάζουμε κατά το ήμισυ μπύρα και γεμίζουμε με λεμονάδα.
                                                                              Μ.
          ...δώδεκα κινήσεις...

          Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

          ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

          Ζεσταίνω 1 λίτρο πλήρες γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίχνω 2 βανίλιες, 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, 1/2 φλ ζάχαρη, 1/2 φλ βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Την αποσύρω από την φωτιά, την αφήνω να κρυώσει(λίγο) ανακατεύοντάς την συνεχώς για να μην κάνει πέτσα. Χτυπώ 4-5 αυγά και τα ανακατεύω στην κρέμα.
          Μεταφέρω την κρέμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 30-40λ μέχρι να ροδίσει.
          Αν θέλω: 

          • φτιάχνω ένα σιρόπι με 1 φλιτζάνι νερό, 2 φλ ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού και το περιχύνω στην κρύα γαλατόπιτα.
          • Πασπαλίζω με κανέλα.
          • Στο βουτυρωμένο ταψί έχω στρώσει 5-6 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας ελαφρώς πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη και από πάνω στρώνω την κρέμα.

          Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

          ΜΠΡΙΑΜ



          Κόβουμε ροδέλες 1 ξερό κρεμμύδι και όσα κολοκυθάκια και πατάτες μας έχουν μείνει. Ψιλοκόβουμε σκόρδο,μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε σε ταψί, περιχύνουμε με λάδι και ελάχιστο νερό.Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα.(ανάλογα πόσο χοντρές είναι οι φέτες).
          επιπλέον λαχανικά

          Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

          ΛΕΜΟΝΑΔΑ


          Υλικά: χυμός λεμονιού με ίση ποσότητα ζάχαρης
          Στύβω όσα λεμόνια έχω και αν θέλω σουρώνω τον χυμό. Τον μετρώ με ένα ποτήρι. Τον βάζω σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω ζάχαρη τόση όσο χυμό μέτρησα. Σε χαμηλή φωτιά λιώνω την ζάχαρη στον χυμό ανακατεύοντας. Αφού κρυώσει, τοποθετώ τον χυμό σε μπουκάλι και τον διατηρώ στο ψυγείο. Σερβίρεται αραιωμένος με μπόλικα παγάκια.
                                                                  ή
           Αν δεν βιάζομαι βάζω την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπουκάλι (που να έχει καπάκι για να κλείνει) αφήνοντας ένα κενό περιθώριο για να τα ανακατεύω μέχρι να λιώσουν.
          δηλαδή ανακατεύω, αφήνω, ανακατεύω, αφήνω... όπως με βολεύει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
          ποτά

          Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

          ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ

          Καθαρίζουμε από τον λαιμό και τα γλυκάδια μια γλώσσα. Την βάζουμε σε νερό ελαφρά αλατισμένο, που βράζει, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε 1 ολόκληρο κρεμμύδι, σέλινο, καρότο και ολόκληρη πατάτα, αν θέλουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για αρκετή ώρα (1 1/2), να μαλακώσει το κρέας. Αφήνουμε την γλώσσα να κρυώσει στον ζωμό, την βάζουμε σε πιατέλα και την ξεφλουδίζουμε. Την κόβουμε φέτες την πασπαλίζουμε με πιπέρι και χονδρό αλάτι, αν χρειάζεται. Μπορούμε να την περιχύσουμε: με λαδολέμονο ή με ζωμό και λεμόνι ή με σάλτσα ζωμού.
          Σάλτσα ζωμού: ζεσταίνω 1 ποτήρι ζωμό με 1 κουταλιά λάδι ή βούτυρο και προσθέτω 1 φλιτζανάκι κρασί ή ζωμό με 1 κουταλιά λιωμένο κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3λ, ώστε να χυλώσει ο ζωμός. Προσθέτω αλάτι, αν χρειάζεται και μια πρέζα πιπέρι.
          Με τον ζωμό, αφού τον σουρώσουμε, φτιάχνουμε:
          Αυγοκομμένη σούπα: Βράζουμε για 20λ 4 ποτήρια ζωμό, 2-4 φλιτζανάκια ρύζι, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.  Αυγοκόβουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι.
          Ρύζι πιλάφι: Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά 4 ποτήρια ζωμό, 2 φλυτζάνια ρύζι, αλάτι. Μόλις απορροφηθεί το νερό, απομακρύνουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές λάδι, ανακατεύουμε.

          Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

          ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

          1/2 κιλό λεπτά φύλλα για μπακλαβά και βούτυρο φυτικό, ζωικό ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων.
          Βουτυρώνω ένα ταψί που να χωράει το μέγεθος των φύλλων και στρώνω τα μισά, αλειμμένα το κάθε ένα από την μια πλευρά με βούτυρο. Από πάνω στρώνω την κρέμα, συμπληρώνω με τα άλλα μισά βουτυρωμένα φύλλα. Χαράσσω σε κομμάτια και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου. Περιχύνω με καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο.
          Κρέμα 
          Υλικά: 6 φλιτζάνια γάλα, 3/4 φλ σιμιγδάλι ψιλό, 3/4 φλ ζάχαρη, 5 αυγά χτυπημένα στο πιάτο, ξύσμα ενός λεμονιού.
          Εκτέλεση: Ζεσταίνω το γάλα, ρίχνω  το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει (σε χαμηλή φωτιά). Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα.
          Σιρόπι: βράζω για 5 λεπτά 3 κούπες ζάχαρη, 1 1/2 κούπα νερό, 3 κουταλιές γλυκόζη και 2 βανίλιες.

          ΧΑΛΒΑΣ ΒΡΑΣΤΟΣ με κανέλα

          Πολύ εύκολος και φθηνός! Σε 15 λεπτά είναι έτοιμος. Δεν χρειάζεται τεχνική παρά μόνο μια κατσαρόλα, μια κουτάλα και ένα ταψάκι ή φόρμα ή ο...

          Τι μαγείρεψα σήμερα

          Ετικέτες

          Αρχειοθήκη ιστολογίου