Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ (ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ)

Αγριογούρουνο κρασάτο (συνταγή του κυνηγού)
  Το κρέας του αγριογούρουνου, όπως όλα τα κυνήγια, πριν μαγειρευτεί, χρειάζεται απαραιτήτως Μαρινάρισμα, για να βελτιωθεί το άρωμά του και η γεύση του.

Υλικά για το Μαρινάρισμα (για 1 κιλό κρέας αγριογούρουνου)

  1. 2-3 κλωνιά δενδρολίβανο
  2. 2 φύλλα δάφνης
  3. 5 κλωνάρια μαϊντανό
  4. 1/4 σελινόριζα σε φέτες
  5. 2 καρότα, κομμένα στα 4
  6. 1 κρεμμύδι μεσαίο, κομμένο στα 4
  7. 2 σκελίδες σκόρδο
  8. 1 μεσαίο μασούρι κανέλας
  9. 4 γαρυφαλλάκια
  10. 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  11. 1 λίτρο μαυροδάφνη χύμα ( για να σκεπάσει το κρέας)
  Σε μια κατσαρόλα, η οποία να κλείνει καλά με το καπάκι της, βάζουμε το κρέας, τα μυρωδικά, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες!

Τα υλικά του μαριναρίσματος πετιούνται και αντικαθιστούνται, όσα χρειάζονται, με φρέσκα!

Υλικά για το μαγείρεμα

  1. 2 φύλλα δάφνη
  2. 1 μασούρι κανέλας
  3. 3 γαρυφαλλάκια
  4. 2 καρότα, κομμένα στα 4
  5. 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  6. 2 σκελίδες σκόρδο
  7. 6 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  8. ελαιόλαδο, τόσο, ο πάτος της κατσαρόλας να καλύπτεται επαρκώς
  9. αλάτι
  10. πιπέρι μαύρο (τριμμένο και σε κόκκους)

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε καλά το κρέας, το πιπερίζουμε, κατά το δοκούν, όσο το τσιγαρίζουμε, ρίχνοντας και όσους κόκκους πιπεριού επιθυμούμε.
  Κατόπιν, μαζί με το κρέας, ρίχνουμε, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την δάφνη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα καρότα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, να τσιγαριαστούν και αυτά - προσοχή, όχι πολύ δυνατή φωτιά! - για να βγάλουν τα αρωματά τους και να δέσουν οι γεύσεις...
  Τέλος αλατίζουμε και σβήνουμε το φαγητό με μισό λίτρο χύμα μαυροδάφνη, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να σουγάρει.

- Υστερόγραφον: Έχοντας μαγειρευτεί το φαγητό μας, αφαιρούμε και πετάμε την δάφνη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Εάν θέλουμε, για ωραιότερη εμφάνιση του φαγητού, περνάμε την σάλτσα του φαγητού σε χειρόμυλο λαχανικών, Συνοδεύεται με ρύζι, πατάτες πουρέ ή τηγανιτές και κόκκινο κρασί. 
                                                                                       Καλή όρεξη από την Ιωάννα που μαζί με τη συνταγή μου έφερε και το αγριογούρουνο.
  

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ



Ένα φαγητό που για να φτιαχτεί πρέπει να δαπανήσεις  χρόνο και να το μοιραστείς με αγαπημένα πρόσωπα. Όμως αξίζει να γνωρίζουμε πως φτιάχνεται μια και σύντομα θα γίνει συλλεκτικό κομμάτι. Πρέπει να είναι πλούσιο στη γεύση και όχι στεγνό. Επίσης μπορούμε μαγειρεμένο, κομμένο σε μερίδες να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη, αφού το αφήσουμε λίγες ώρες στην συντήρηση. 
  • Κιμάς: Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μισό κιλό κιμά. Προσθέτουμε 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1/2 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, 2-3 μπαχάρια, νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά να ψηθεί ο κιμάς και να απορροφηθεί το νερό. Αφαιρούμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.
  • Μακαρόνια: Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς έχουμε ετοιμάσει  μισό κιλό χονδρά μισοβρασμένα  μακαρόνια. Τα ξαναβάζουμε σουρωμένα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με 1 φλιτζανάκι λάδι, 1-2  αυγά και αφού κρυώσουν με τριμμένο   ημίσκληρο τυρί της αρεσκείας μας.
  • Στρώνουμε λίγο περισσότερα από τα μισά στην επιφάνεια ενός ταψιού, από πάνω τον κιμά με τριμμένο τυρί και κλείνουμε με τα υπόλοιπα .
  • Τελειώνουμε το παστίτσιο με κρέμα μπεσαμέλ και στην επιφάνεια τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 30λ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Μπεσαμέλ:  Διαλύω περίπου 6-7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς,  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει (αν δεν μας πήξει προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ διαλύμένο σε λιγάκι νερό ή γάλα. . Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω 100γρ μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 1-2 κρόκους αυγών. ή αγοράζω έτοιμη μπεσαμέλ σε σκόνη που την διαλύω σε γάλα, αλλά λίγο μποσχοκάρυδο της χρειάζεται.
Συμβουλές:
  • Από την προηγούμενη μέρα μπορώ να έχω ετοιμάσει τον κιμά, τα μακαρόνια και γύρω στα 400γρ. τυρί τριμμένο.
  • Αν θέλω μπορώ να φτιάξω δυο μικρότερα ταψιά παστίτσιο και το ένα να το διατηρήσω (ΆΨΗΤΟ,χωρίς μπεσαμέλ) στην κατάψυξη, αφού κρυώσει.
  • Αν σας αρέσει η φέτα δοκιμάστε την.
  • Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες μπεσαμέλ.
  • Στην πιο απλή εκδοχή του μειώνουμε στο μισό την ποσότητα του κιμά και του τυριού ή απλώς  τρίβουμε  την περίσσεια των τυριών μας και να τα αναμειγνύουμε μόνο με τα μακαρόνια. 

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για μηλο clipart
Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε κομμάτια σε 'οποιο μέγεθος θέλουμε, τοποθετούμε ανάλογα μια δυο κουταλιές  γέμισης, τα διπλώνουμε , πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο, τα χαράσουμε μια ή δυο φορές στην επιφάνεια, τα ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1-2 κουταλιες σταφίδες, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη, λίγη τριμμένη γρυγανιά για να απορροφήσει τα υγρά.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

με ΚΡΕΜΕΣ


ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ - ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
Για μια μερίδα:  Σε ένα μεγάλο μπρίκι βάζω  1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, διαλύω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη, 1/3 μιας βανίλιας. Ανακατεύω συνεχώς  σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αν βράσει και δεν έχει πήξει προσθέστε όσο χρειάζεται από  1 κουταλάκι κορν φλάουρ λιωμένο σε ελάχιστο δροσερό νερό. Αδειάζουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε, όπως είναι ζεστό, με κανέλα και ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη
Αντικαθιστούμε την βανίλια με λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού ή, πορτοκαλιού.
ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Προσθέτουμε στα υλικά της κρέμας  βανίλιας 1 κουταλιά κακάο και αυξάνουμε ελαφρώς την ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Ραντίζουμε ένα ταψάκι με γάλα, στρώνουμε 10-12 τετράγωνα μπισκότα και τα ξαναραντίζουμε με γάλα από πάνω. Φτιάχνουμε κρέμα βανίλια  από 1 λίτρο γάλα (5 μερίδες).Απλώνουμε την μισή πάνω στα μπισκότα. Τοποθετούμε μια δεύτερη στρώση μπισκότα, τα ραντίζουμε με γάλα και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη  σοκολάτα την επιφάνεια  του γλυκού και ανάμεσα από τα μπισκότα και την κρέμα (αν θέλουμε).
ΡΥΖΟΓΑΛΟ
Θα υπολογίσεις περίπου για κάθε μερίδα 1 φλυτζάνι .του τσαγιού γάλα, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ρύζι, 1 κουταλιά κορν φλάουρ, 1 κουταλάκι ζάχαρη.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μικρή ποσότητα νερού (αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε)  το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας μην κολλήσει. Εξατμίζουμε το περισσότερο νερό ανακατεύοντας συνεχώς (σαν ρύζι λαπάς). Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού ή μισή βανίλια (προαιρετικά). Μόλις ζεστάνει αρκετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το λιωμένο σε κρύο γάλα ή νερό κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει, γιατί τότε θα αρχίσει να πήζει. Μοιράζουμε σε πιάτα ή μπωλ ή κούπες όπως είναι ζεστό. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη (αν θέλουμε) και μπόλικη κανέλα. 
προσοχή: να έχουμε πάντα περισσότερο λιωμένο  κορν φλάουρ - όταν βράσει μετά από 1 λεπτό είναι έτοιμο - έχει πήξει σημαίνει, ότι από το κουτάλι που ανακατεύουμε, κυλάει σταγόνα - σταγόνα. 
...σπέσιαλ αφιερωμένο...


Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΖΕΛΕ... μανία

Είναι ένα απλό, φθηνό, δροσιστικό καλοκαιρινό γλυκάκι. Κάθε συσκευασία αναγράφει τις οδηγίες παρασκευής που είναι οι εξής: διαλύουμε την σκόνη που περιέχεται στο φακελάκι σε 200-250ml βραστό νερό και προσθέτουμε άλλα τόσα ml παγωμένο νερό. Προτιμάμε 400ml υγρό όταν προσθέτουμε φρούτα και 500ml για μια πιο τρεμουλιαστή έκδοση. Εγώ προτιμώ για ευκολία να τον βάζω σε ταψί και να τον σερβίρω σε πιάτο με πλατιά σπάτουλα, κομμένον κομμάτια Από εδώ και πέρα αυτοσχεδιάζουμε όπως:
ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΖΕΛΕ
Διαλέγω τις γεύσεις που μου αρέσουν, το αντίστοιχο ταψί και μια πλαστική λεκάνη με ένα αναδευτήρα. Αν δεν έχω βαθμονομημένο δοχείο χρησιμοποιώ για μέτρο ένα μπουκαλάκι γνωστού όγκου.
Αν δεν έχω αναδευτήρα χρησιμοποιώ δυο πιρούνια αντικριστά.
Στο κρύο νερό προσθέτω παγάκια για να επιταχύνω την πήξη.
Φτιάχνω τον ζελέ στη λεκάνη, τον βάζω στο ταψί και το ταψί το αφήνω15-20 λεπτά στην κατάψυξη να πήξει.
Επαναλαμβάνω με την επόμενη γεύση κλπ
ΖΕΛΕ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ
Φτιάχνω μια δόση ζελέ, προσθέτω ψιλοκομμένα σκληρά φρούτα  και όταν πήξουν σκεπάζω την επιφάνεια με μια δεύτερη δόση ζελέ.
ΖΕΛΕ ΜΕ ΧΥΜΟ
Το παγωμένο νερό μπορώ να το αντικαταστήσω (ανάλογα με την γέύση που έχω διαλέξει) με:
χυμό πορτοκάλι
ζωμό φρούτων από κονσέρβα
ζωμό φρούτων από αποχυμωτή 
ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ
Φτιάχνω σύμφωνα με τις οδηγίες μια δόση κρέμα καραμελέ και την απλώνω σε ένα μέτριο προς μικρό ταψί. Αλείφω με μαρμελάδα τετράγωνα μπισκότα και τα βυθίζω στην κρέμα. Αφού κρυώσει η κρέμα,την σκεπάζω απαλά με μια δόση ζελέ. Αφήνω στο ψυγείο να παγώσουν.


Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΑ της Μπέτης

Υλικά: 
500 γραμμάρια ινδοκάρυδο (τριμμένη καρύδα)
2 ζαχαρούχα γάλατα (των 400γρ)
2 αυγά
κεράσια γλυκό κομμένα στην μέση ή σε 4 κομμάτια
Ανακατεύουμε την καρύδα, το γάλα και τα αυγά σε μια ζύμη. Στο ταψί του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί , πλάθουμε τα γλυκάκια σαν πλακέ κεφτεδάκια, μπήγουμε στην μέση το κερασάκι και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνονται γρήγορα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Τα υλικά αντιστοιχούν σε 40-50 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τους δώσουμε.
Πιο απλά δεν γίνεται. Είναι η πρώτη από τις 8 απλές και οικονομικές συνταγές συνταγές που μου έστειλε η φίλη μου. Ας τα φτιάξουμε!

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ στον φούρνο

Καθαρίζω και πλένω τα καλαμάρια. Γεμίζω το σώμα τους με την γέμιση και κλείνω το στόμιό τους με μια οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτω πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερωμένες. Περιχύνω με λάδι και λίγο νερό. Ψήνω στους 180β για μια ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος   από τα καλαμαράκια.
Γέμιση: Ψιλοκόβω τα πλοκάμια και τα σωτάρω σε λίγο λάδι. Σβήνω την φωτιά και προσθέτω ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο. Τα ανακατεύω, βράζω για 10 λεπτά.
Δεν χρειάζονται αναλογίες γιατί εξαρτάται από τα καλαμαράκια. Θα είμαστε προσεκτικοί στο ρύζι, αλλά αν μας περισσέψει γέμιση θα την βάλουμε στο ταψί μισή ώρα πριν το τέλος.
επιπλέον νηστίσιμα

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Εύκολα μπορούμε να αποξηράνουμε σύκα και να τα έχουμε για τον χειμώνα ως εξής:
Αποτέλεσμα εικόνας για συκο clipart
Πάνω σε ένα ταψί βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο ώριμα σύκα που  τα έχουμε ανοίξει στη μέση και για 5-6 ημέρες τα αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν σκεπασμένα  με ένα τούλι για να μην λερωθούν από τις μύγες. Κάθε απόγευμα τα βάζουμε μέσα στο σπίτι για να μην πιάσουν υγρασία. Αν έχει λερωθεί το ταψί από τον χυμό τους ... το καθαρίζουμε. Τα γεμίζουμε με κανέλα, καβουρδισμένο σουσάμι και ζάχαρη , τα ραντίζουμε ελαφρά με ούζο και τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120 βαθμούς  για 15 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε λαδόκολα με κανέλα, δάφνη και καστανή ζαχαρίτσα. 

Καλοφάγωτα τον χειμώνα.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΤΟΝΟΣ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Διαλέγουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας  μας και το βράζουμε σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία. Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ή στην κατσαρόλα, τα ραντίζουμε με ωμό λάδι ανακατεύοντάς τα και τα περιχύνουμε με άσπρη σάλτσα τόνου
Άσπρη σάλτσα τόνου
Σε ένα τηγάνι βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο ή το λάδι της κονσέρβας τόνου, τον τόνο, πιπεριά κομμένη ροδέλες, 1 κύβο λαχανικών, 1 κουταλάκι κοφτό μουστάρδα, 1 κουταλιά νερό και τα σοτάρω ανακατεύοντάς τα σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά. Προσθέτω ένα μέτριο κουτί κρέμα γάλακτος και αφήνω να σιγοβράσουν το πολύ 5 λεπτά, να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

ζυμαρικά    σάλτσες
τόνος
φοιτητικά

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

ΚΙΜΑΣ


                             ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ - ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ - ΚΕΜΠΑΠ -    ΚΕΦΤΕΔΕΣ -  ΚΕΦΤΕΔΟΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ - ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ - ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΤΜΟΥ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ - ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ - ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ - ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ
                                                             
    ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
    Υλικά: 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμέναστο τρίφτη ή multi, 3 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο άνηθο,1 φλιτζανάκι λάδι, 1 αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι.Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 περίπου  γιουβαρλάκια.
    Βράζουμε 3 κούπες νερό με 1 φλιτζανάκι λάδι, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για για 1 ώρα. Αφήνουμε όσο ζουμί θέλουμε και αυγοκόβουμε.
    Αυγοκόβω: χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό. Τα ρίχνω στα  ζεστά γιουβαρλάκια μου, ανακατεύοντάς τα με τη κατσαρόλα. 
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • Υλικά:  300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο τρίφτη ή multi, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο άνηθο και δυόσμο ( αν έχουμε), 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 περίπου  γιουβαρλάκια.
  • Τσιγαρίζουμε 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ ( και 1 ώριμη, φρέσκια, ψιλοκομμένη, αν έχουμε), σε 2 -3 φλιτζανάκια λάδι, προσθέτουμε 2 κούπες νερό και μόλις βράσουν, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για 40 λεπτά και σε χαμηλή  όσο χρόνο χρειάζονται για να χυλώσουν.
    ΚΕΜΠΑΠ
    • Υλικά: μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, μισό κιλό κιμάς χοιρινός, 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στo multi, 1-2 κουταλάκια ρίγανη ή κύμινο, 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά, 1 κουταλάκι αλάτι,πιπέρι, μισό κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, μια πρέζα μπέικιν  πάουντερ.
    • Ακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν μια μάζα, αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο, τα πλάθουμε κυλινδρικά. Όσα δεν χρησιμοποιήσουμε τα διατηρούμε στην κατάψυξη το ένα δίπλα στο άλλο τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη.
    • Ψήσιμο:  Ψήνονται στο γκριλ της κουζίνας στη σχάρα, για 5 - 10 λεπτά στην κάθε πλευρά. Σερβίρονται με ψημένα ζυμαράκια και λαχανικά (στο γκριλ μαζί με τα κεμπάπ).
    • Τα ζυμαράκια τα λαδώνουμε και τα λαχανικά τα κόβουμε φέτες, τα αλατίζουμε και όταν ψηθούν, τα ραντίζουμε με λίγο μπαλσάμικο ξύδι και ελάχιστο λάδι.
    ΚΕΦΤΕΔΕΣ
    • Υλικά: 1/2 κιλό κιμά, 1 κουταλάκι ξύδι πάνω στον κιμά, 1 αυγό, 2/3 της ποσότητας του κιμά ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο, 1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένα στο multi,  1/2 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι, 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 κουταλιά ψιλοκ. μαϊντανό, 1 φλυτζανάκι λάδι.
    • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αν είναι αρκετά μαλακιά η ζύμη μας προσθέτουμε όση τριμμένη φρυγανιά χρειάζεται για να πιει τα περισσευούμενα υγρά. Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο,  πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περισσευούμενο αλεύρι, τηγανίζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σε μέτρια.
    Αν μου περισσέψουν κεφτέδες την επόμενη μέρα φτιάχνω μια γρήγορη και ζουμερή σάλτσα. Ρίχνω μέσα τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση και τα σερβίρω πάνω από άσπρα μακαρόνια ή ρύζι.      Ζουμερή σάλτσα: ντομάτα πελτέ, λάδι, αλάτι, πιπέρι σοτάρονται για 3 λεπτά, σβήνονται με 1 ποτήρι νερό και βράζονται σε μέτρια φωτιά για 5 λ. 
        ΚΕΦΤΕΔΟΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ
        • Υλικά: 300γρ μοσχαρίσιο κιμά, 1 μικρό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένα στο τρίφτη ή multi, 4-5 κλωναράκια μαϊντανό, αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.
        • Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο ψιλές ροδέλες και 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια σε 1 φλιτζάνι λάδι. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και μόλις βράσουν, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μαγειρεύονται σε μέτρια φωτιά  για 40 λεπτά και σε χαμηλή  όσο χρόνο χρειάζονται για να χυλώσουν.
        • Υλικά: μισό κιλό κιμάς, ψωμί, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, μισό κουτ. γλυκού αλάτι,λίγο πιπέρι, 1 αβγό, μισό κρεμμύδι στο multi (αν θέλουμε), 3-4 κουτ. σούπας λάδι (6-7 τεμάχια). 
        • Ακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν μια μάζα, πλάθουμε τα μπιφτέκια μας σε μέτριο μέγεθος, όσα θέλουμε ψήνουμε, τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στην κατάψυξη.
        • Ψήσιμο: σ' ένα ταψί που να χωρά τα μπιφτέκια, που  θα ψήσουμε, βάζουμε τόσες κουταλιές της σούπας λάδι και νερό όσες τα μπιφτέκια. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα ή  στους 170 β. αντιστάσεις πάνω - κάτω. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει μετράμε 10 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε τα μπιφτέκια προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και λάδι, υπολογίζουμε πάλι 10 λεπτά από τη στιγμή που βράζει το νερό, ξαναβγάζουμε το ταψί, γυρνάμε τα μπιφτέκια, ρίχνουμε από πάνω τους το χυμό ενός λεμονιού, ψήνουμε για 5 λ., τα ξαναγυρνάμε, *σβήνουμε τον φούρνο τα αφήνουμε 5λ. και είναι έτοιμα!
          Ψωμί: τα 2/3 του όγκου του κιμά μουλιασμένο στο νερό και στυμμένο. Το ξερό ψωμί να το διατηρήτε  στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήται ως έχει.
          *βάζουμε στην επιφάνειά τους μια φέτα τυρί τοστ κατά προτίμηση κασέρι.
          ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ
          Ζυμώνουμε καλά μισό κιλό κιμά,κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο στο multi, 4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισό κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι, 2 κουταλιές λάδι, 1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά και δυόσμο. Ανοίγω το μείγμα ένα χοντρό φύλλο και κατά μήκος στο εσωτερικό του απλώνω 2 φέτες κασέρι ή μαϊντανό με πιπέρι και από πάνω τους 1-2 σφιχτά αβγά. Το τυλίγω και το πλάθω σφικτά ρολό. Το βάζω σε ταψί με λίγες πατάτες κομμένες και αλατοπιπερωμένες. Περιχύνω με 1 φλυτζάνι λάδι, μισό φλυτζάνι νερό και λεμόνι. Ψήνω στους 150β με 180β για μια ώρα περίπου.
          ...αν δεν έχω φρυγανιά τότε ξερό ψωμί μουλιασμένο στο νερό και στυμμένο...
          ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
          Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 250γρ. κιμά και ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι  σε 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι και προσθέτουμε α) 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ ή β) μισό κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας, ένα ποτήρι νερό, ένα φύλλο δάφνη, 3 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, ένα τρίτο κουταλάκι αλάτιπιπέρι  και βράζουμε α) στην κατσαρόλα για 40 λεπτά προσθέτοντας νερό ή β) στη χύτρα για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για να πιει το νερό και να φανεί το λάδι. Το δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.


          Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

          ΣΥΚΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

          Τα σύκα που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι ώριμα και μελωμένα. Αν είναι χοντρόφλουδα αφαιρούμε την φλούδα, αν είναι κιτρινοπράσινα λεπτόφλουδα αφαιρούμε μόνο τον μίσχο. Τα ζυγίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη τόση όση το μισό τους βάρος και 4-5 κουταλιές. Τα πλένουμε στα γρήγορα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να σουρώσουν ( με το νερό για να μη χαθεί το μέλι τους). Με ένα πιρούνι τα λιώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό ίσα για να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, όποτε χρειάζεται. Ελέγχουμε το νερό και εξατμίζουμε αν χρειαστεί. Προσθέτουμε 10-15 γαρύφαλλα, την ζάχαρη, τον χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει η μαρμελάδα.

          μαρμελάδες

          Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

          SHANDY Αγγλική

                                                               14
          Σε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας βάζουμε κατά το ήμισυ μπύρα και γεμίζουμε με λεμονάδα.
                                                                              Μ.
          ...δώδεκα κινήσεις...

          Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

          ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

          Ζεσταίνω 1 λίτρο πλήρες γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίχνω 2 βανίλιες, 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό, 1/2 φλ ζάχαρη, 1/2 φλ βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Την αποσύρω από την φωτιά, την αφήνω να κρυώσει(λίγο) ανακατεύοντάς την συνεχώς για να μην κάνει πέτσα. Χτυπώ 4-5 αυγά και τα ανακατεύω στην κρέμα.
          Μεταφέρω την κρέμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 30-40λ μέχρι να ροδίσει.
          Αν θέλω: 

          • φτιάχνω ένα σιρόπι με 1 φλιτζάνι νερό, 2 φλ ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού και το περιχύνω στην κρύα γαλατόπιτα.
          • Πασπαλίζω με κανέλα.
          • Στο βουτυρωμένο ταψί έχω στρώσει 5-6 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας ελαφρώς πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη και από πάνω στρώνω την κρέμα.

          Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

          ΜΠΡΙΑΜ



          Κόβουμε ροδέλες 1 ξερό κρεμμύδι και όσα κολοκυθάκια και πατάτες μας έχουν μείνει. Ψιλοκόβουμε σκόρδο,μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε σε ταψί, περιχύνουμε με λάδι και ελάχιστο νερό.Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα.(ανάλογα πόσο χοντρές είναι οι φέτες).
          επιπλέον λαχανικά

          Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

          ΛΕΜΟΝΑΔΑ


          Υλικά: χυμός λεμονιού με ίση ποσότητα ζάχαρης
          Στύβω όσα λεμόνια έχω και αν θέλω σουρώνω τον χυμό. Τον μετρώ με ένα ποτήρι. Τον βάζω σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω ζάχαρη τόση όσο χυμό μέτρησα. Σε χαμηλή φωτιά λιώνω την ζάχαρη στον χυμό ανακατεύοντας. Αφού κρυώσει, τοποθετώ τον χυμό σε μπουκάλι και τον διατηρώ στο ψυγείο. Σερβίρεται αραιωμένος με μπόλικα παγάκια.
                                                                  ή
           Αν δεν βιάζομαι βάζω την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μπουκάλι (που να έχει καπάκι για να κλείνει) αφήνοντας ένα κενό περιθώριο για να τα ανακατεύω μέχρι να λιώσουν.
          δηλαδή ανακατεύω, αφήνω, ανακατεύω, αφήνω... όπως με βολεύει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
          ποτά

          Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

          ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ

          Καθαρίζουμε από τον λαιμό και τα γλυκάδια μια γλώσσα. Την βάζουμε σε νερό ελαφρά αλατισμένο, που βράζει, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και προσθέτουμε 1 ολόκληρο κρεμμύδι, σέλινο, καρότο και ολόκληρη πατάτα, αν θέλουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για αρκετή ώρα (1 1/2), να μαλακώσει το κρέας. Αφήνουμε την γλώσσα να κρυώσει στον ζωμό, την βάζουμε σε πιατέλα και την ξεφλουδίζουμε. Την κόβουμε φέτες την πασπαλίζουμε με πιπέρι και χονδρό αλάτι, αν χρειάζεται. Μπορούμε να την περιχύσουμε: με λαδολέμονο ή με ζωμό και λεμόνι ή με σάλτσα ζωμού.
          Σάλτσα ζωμού: ζεσταίνω 1 ποτήρι ζωμό με 1 κουταλιά λάδι ή βούτυρο και προσθέτω 1 φλιτζανάκι κρασί ή ζωμό με 1 κουταλιά λιωμένο κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3λ, ώστε να χυλώσει ο ζωμός. Προσθέτω αλάτι, αν χρειάζεται και μια πρέζα πιπέρι.
          Με τον ζωμό, αφού τον σουρώσουμε, φτιάχνουμε:
          Αυγοκομμένη σούπα: Βράζουμε για 20λ 4 ποτήρια ζωμό, 2-4 φλιτζανάκια ρύζι, 2 κουταλιές λάδι, αλάτι.Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.  Αυγοκόβουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι.
          Ρύζι πιλάφι: Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά 4 ποτήρια ζωμό, 2 φλυτζάνια ρύζι, αλάτι. Μόλις απορροφηθεί το νερό, απομακρύνουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές λάδι, ανακατεύουμε.

          Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

          ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

          1/2 κιλό λεπτά φύλλα για μπακλαβά και βούτυρο φυτικό, ζωικό ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων.
          Βουτυρώνω ένα ταψί που να χωράει το μέγεθος των φύλλων και στρώνω τα μισά, αλειμμένα το κάθε ένα από την μια πλευρά με βούτυρο. Από πάνω στρώνω την κρέμα, συμπληρώνω με τα άλλα μισά βουτυρωμένα φύλλα. Χαράσσω σε κομμάτια και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου. Περιχύνω με καυτό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από τον φούρνο.
          Κρέμα 
          Υλικά: 6 φλιτζάνια γάλα, 3/4 φλ σιμιγδάλι ψιλό, 3/4 φλ ζάχαρη, 5 αυγά χτυπημένα στο πιάτο, ξύσμα ενός λεμονιού.
          Εκτέλεση: Ζεσταίνω το γάλα, ρίχνω  το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει (σε χαμηλή φωτιά). Κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα.
          Σιρόπι: βράζω για 5 λεπτά 3 κούπες ζάχαρη, 1 1/2 κούπα νερό, 3 κουταλιές γλυκόζη και 2 βανίλιες.

          Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

          ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ

          Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο τα επιθυμητά κομμάτια γαλοπούλας. Αν έχω προσθέτω και μια μερίδα διαφορετικού κρέατος (μοσχάρι ή χοιρινό) για περισσότερη νοστιμιά. Τα μεταφέρω στην κατσαρόλα. Στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζω ντομάτα πελτέ, την σβήνω με ένα ποτήρι νερό ή κόκκινο κρασί και  αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις. Περιχύνω την γαλοπούλα με τον ζωμό, προσθέτω ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγους κόκκους μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας λίγο αλάτι και σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Λίγο πριν το τέλος αλατίζω και πιπερώνω.

          Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

          ARISH COFFEE(ΑΪΡΙΣ ΚΟΦΙ)

          Γεμίζουμε κατά τα 2/3 με γαλλικό καφέ ένα ψηλό, χονδρό ποτήρι. Βάζουμε μια δόση ουίσκι, 1 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Με προσοχή προσθέτουμε στην επιφάνεια κρέμα από χτυπημένο γάλα (με το μιξεράκι του καφέ).
          Γίνεται και με στιγμιαίο καφέ
          επιπλέον: ποτά

          Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

          ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΙΩΝ

          Πως καθαρίζουμε τα χαλιά και τα κιλίμια μας ;
          Τα έχω καθαρίσει με διάφορους τρόπους:
          Πρώτα τα σκουπίζω πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα μπρος-πίσω και μετά...
          ... με τον αφρό από το καρπέξ, αφού το έχω διαλύσει σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες
          ... με το λάστιχο και μπόλικη σαπουνάδα στα κάγκελα του μπαλκονιού
          ...και τα τελευταία χρόνια ένας έμπορας με συμβούλεψε να φτιάχνω ένα μείγμα από 3 μέρη χλιαρό νερό, 1 μέρος καθαρό πετρέλαιο, λίγο μαλακτικό και αφού τα ανακατέψω βρέχω και στύβω καλά μια άσπρη φανέλα ή πανί που δεν ξεβάφει. Τα τρίβω και από τις δυο επιφάνειες.


          Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

          ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

          Εύκολες και αγαπητές σε όλους μας απαιτούν μικρό χρόνο παρασκευής και κόστους. Μισό κιλό μακαρόνια αντιστοιχούν σε 4-5 πιάτα. Για όσους  θέλουν να μαγειρέψουν για τον εαυτόν τους θα
          πρέπει να μειώσουν στο μισό περίπου την ποσότητα ή ακόμα και στο  ένα  τρίτο. Σε αλατισμένο
          (2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι) νερό που βράζει σε  βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια,
          ανακατεύουμε συχνά με μια μεγάλη πειρούνα ή κουτάλα. Στο χρόνο μαγειρεύματος του κατασκευαστή
          τα σουρώνουμε. Αν δεν έχουμε φτιάξει σάλτσα (δες σάλτσες) μπορούμε όσο βράζουν τα μακαρόνια να ετοιμάσουμε τα ακόλουθα και να τα ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μας:
          Α) Ψήνουμε στους 180- 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσει σε ένα ταψάκι όση φέτα μας αρέσει , με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε λάδι.(2 κουταλιές σούπας).
          Β) Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένο μπέικον.
          Γ) Ψιλοκόβουμε αλλαντικά και τυρί.
          Ε)... ή αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη...

          ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ -  ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ - ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ  - ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ -  ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΟΥΦΛΕ - ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ κόκκινες
          ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
          Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 πικάντικα λουκάνικα και σβήνουμε με 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
          Βράζουμε όσες βίδες θέλουμε σε καυτό αλατισμένο νερό, όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε, ανακατεύουμε με λίγο λάδι.
          Σερβίρονται στο πιάτο τα ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο σκληρό τυρί.
          ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
          Ψιλοκόβω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 3-4 ξεφλουδισμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβα και τα σοτάρω για 5 λεπτά με 2 φλιτζανάκια λάδι σε βαθειά κατσαρόλα. Προσθέτω ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνω να πάρουν μια δυο βράσεις. Συμπληρώνω με 3 ποτήρια βραστό νερό και 1 ποτήρι κριθαράκι και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσει το ζυμαρικό. Αν χρειάζεται συμπληρώνω νερό και αλάτι. Το σερβίρω καυτό με τριμμένο σκληρό τυρί, ώριμο ανθότυρο ή ξερή μυζήθρα.
          ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ Αφού φτιάξουμε μακαρόνια με κιμά βάζουμε μια μερίδα σ' ένα χονδρό, βαθύ πιάτο και σκεπάζουμε τη  σάλτσα με edam και gouda ή όποια χονδροκομμένα κίτρινα τυριά έχουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς όσο χρειάζεται να λιώσουν τα τυριά.
          ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ
          Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μισό πακέτο ζυμαρικά πένες όσο χρόνο αναγράφει το πακέτο. Σουρώνουμε. Αδειάζουμε ξανά στη κατσαρόλα ή σε πιατέλα. Αμέσως προσθέτουμε το παρακάτω μείγμα που ήδη έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε προσθέτοντας πιπέρι. Τελειώνουμε το πιάτο με λεπτές φέτες παρμεζάνας.
          Μείγμα: 1  σουρωμένο φιλέτο τόνου (κονσέρβα), λίγο κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό κομμένο ροδέλες, μερικές καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη, χυμό ενός λεμονιού, 1 φλιτζανάκι λάδι, μισό ματσάκι ψιλοκομμένη ρόκα, αν έχουμε βασιλικό.  (σερβίρεται και ως σαλάτα).
          ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ
          Βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μισό πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια με 1 κούπα (γάλακτος) κατεψυγμένο αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε. Σωτάρουμε ελαφρά (στη κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμ.)  σε 1 φλ καφέ λάδι 1 κρεμμύδι μέτριο και 1 πιπεριά πράσινη κομμένα ροδέλες. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φιογκάκια (φαρφάλες). Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο γάλα (1\3 ποτήρι νερού), ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντάς τα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. ( 3 μερίδες).
            ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ κόκκινες
            Σε 2 φλιτζανάκια καυτό λάδι τσιγαρίζουμε 1 μικρό ψιλοτριμμένο κρεμμυδάκι με 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι χυλοπίτες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθεί το νερό.
            ΕΠΙΠΛΕΟΝ 
            ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
            ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
             ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ 
            ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ 

            Σάββατο 30 Μαΐου 2020

            ΤΖΑΤΖΙΚΙ



            Τρίβω  1 μέτριο  αγγούρι  με χονδρό τρίφτη, του ρίχνω μια πρέζα αλάτι και το αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίσει από το ζουμί του, πιέζοντάς το με τρυπητή κουτάλα.
            Βάζω σε ένα μπωλ 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες σε ψιλό τρίφτη, το αγγούρι, μια πρέζα αλατοπίπερο, 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά γεμάτη ξύδι. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε την γεύση που μας λείπει.
            Το σερβίρουμε σε πιάτο γαρνιρισμένο με ελιές , άνηθο και φέτες αγγούρι .  
              Πλένουμε καλά ένα χονδρό αγγούρι, κόβουμε 3 κυλίνδρους διαφορετικού μήκους, σκάβουμε το εσωτερικό αφήνοντας μόνο έναν λεπτό πάτο, τους τοποθετούμε τον έναν δίπλα από τον άλλον, τους γεμίζουμε με τζατζίκι και διακοσμούμε με ελιές και άνηθο. Αν θέλουμε χρώμα χοντροτρίβουμε καρότο.
            σαλάτες

            Κυριακή 12 Απριλίου 2020

            ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

            Σε μια λεκάνη βάζουμε 1 πακέτο κανταΐφι (400γρ περίπου) και το ανοίγουμε πολύ καλά. Το πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι κανέλα και μισό γαρίφαλο. Αν θέλουμε προσθέτουμε 250γρ καθαρισμένα και χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Στρώνουμε ομοιόμορφα το ξασμένο κανταΐφι σε μέτριο βουτυρωμένο ταψί, το περιχύνουμε με 250γρ λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β να ροδίσει εσωτερικά-εξωτερικά. Όπως είναι καυτό το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
            Σιρόπι: Βράζουμε για 4-5 λεπτά 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 1/2ποτήρι νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, χυμό μισού λεμονιού και μια φλούδα του.
            Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι, σαντιγύ, ακόμη και με κρέμα τυριού.
            Κρέμα τυριού:  Βάζουμε στο μπλέντερ τυρί μασκαρπόνε και το χτυπάμε με την μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη.

            Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

            καλημέρα
            ας φτιάξουμε κέικ 
            ας το μοσχομυρίσουμε
            ας το σερβίρουμε
            ας κάνουμε πιο γλυκιά  την παραμονή μας στο σπίτι
            ας μείνουμε σπίτι
            κέικ ή σαν κέικ

            Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

            ΓΛΥΚΑ με ΜΗΛΑ


            ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ - ΚΟΜΠΟΣΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ - 

            ΜΗΛΟΠΙΤΑ
            Υλικά για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών.
            Βάζουμε στο ταψί 1 ποτήρι ζάχαρη, 150γρ. μαργαρίνη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα λιώνουμε στον φούρνο στους 150β. Καθαρίζουμε 4 μήλα ολόκληρα(αφαιρούμε τα κουκούτσια με μυτερό μαχαίρι ή το αντίστοιχο εργαλείο) κόβουμε σε χονδρές ροδέλες, τα στρώνουμε στο ταψί βάζοντας στα κενά καρύδια και σταφίδες.Από πάνω στρώνουμε την ζύμη.
            Ζύμη: Φτιάχνω μαρέγκα από 4 ασπράδια αυγών. Χτυπώ στο μίξερ 5 λεπτά  τους 4 κρόκους με 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγο κονιάκ. Ρίχνω την μαρέγκα εναλλάξ με 1 ποτήρι αλεύρι και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτω 1 μήλο ψιλοκομμένο, μια χούφτα καρύδια, μια χούφτα σταφίδες και μισό κουταλάκι κανέλα.
            Ψήνω στους 180β για 40λ πάνω κάτω και για άλλα 10 λ στον αέρα.
            Μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο το σκεπάζω με μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζω ώστε η ζύμη να ακουμπήσει στην πιατέλα με τα μήλα από πάνω. 
                         ...την έφτιαξα σήμερα 1/10/11 με απόλυτη επιτυχία... χρόνια πολλά σε όσους έχουν γενέθλια...
            ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ
            Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε τετράγωνα, στο κέντρο τοποθετούμε μια κουταλιά γέμισης, τα διπλώνουμε σε τρίγωνο ή ορθογώνιο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
            Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1 κουταλιά άσπρες σταφίδες, 2 κουταλιές χονδροκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κονιάκ ( αν έχουμε). Αν δεν μας φτάσει η γέμιση (τρώγεται ωμή) επαναλαμβάνουμε.

            ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ
            Κόβω σε 4 κομμάτια το κάθε μέτριο μήλο, το πασπαλίζω με μισό κουταλάκι  μαύρη ζάχαρηκανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια, ραντίζω κονιάκ   και το τυλίγω πουγκί ή δεματάκι με ένα φύλλο κρούστας λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση. Φτιάχνω όσα θέλω, τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για μισή ώρα. Τα σερβίρω πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.  

            Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

            ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

            ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ- ΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ
            ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ - ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




            ΚΕΪΚ
            Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
            Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
            Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
            Βασική ζύμη:        
                 αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
            250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
            2 κούπες ζάχαρη  
            μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
            προσθέτω 
            1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
            Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
            Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
            • τρούφα
            • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
            • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
            • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
            • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
            • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
            Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
            Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
            • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
            •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
            •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
            •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
            •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
            το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
            ... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
            Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

            Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

            ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

            Σε μια λεκάνη αναμιγνύω: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα και ένα κανέλα, 1/2 κουτ γαρύφαλλο τριμμένο>. Ρίχνω σιγά σιγά ανακατεύοντας με το χέρι και απαλά τα υγρά της παρένθεσης<1 1/2 κούπα ηλιέλαιο, 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο Κερκύρας, 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζανάκι κονιάκ, ξύσμα δύο πορτοκαλιών;. Δεν ζυμώνω γιατί τα μελομακάρονα θα σκληρύνουν. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια.
            (αν χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι ή χυμό θα τον προσθέσω)
            Πλάθω τα μελομακάρονα, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, τα τρυπάω στο επάνω μέρος με πιρούνι για να κρατήσουν το σιρόπι και το πασπάλισμα. Ψήνω στους 180β να ροδίσουν (περίπου 30λ). Βγάζω ένα για να ελέγξω αν έχει ψηθεί και από κάτω.
             Όταν ψηθούν τα τοποθετώ σε άλλο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα μελώνω με 1-2 κουταλιές καυτό σιρόπι. Μετά από  ώρα τα γυρνώ ανάποδα και τα ξαναμελώνω (δεν χρειάζεται να είναι καυτό τώρα το σιρόπι). Αφού πιουν όλο το σιρόπι, τότε τα στρώνω σε πιατέλα με 2-3 κουταλιές σιρόπι, πασπαλίζοντάς τά με τριμμένο καρύδι και κανελογαρύφαλλο.
            Για το σιρόπι βράζω για 5 λεπτά ; 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι;.
            Αν στο εσωτερικό από κάθε μελομακάρονο, την ώρα που τα πλάθουμε βάλουμε λίγο καρύδι, τότε τα κάνουμε γεμιστά.

            Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

            ΚΑΣΤΑΝΑ

            Τα κάστανα είναι μια πλήρης τροφή, που μεγάλωσε πολλές οικογένειες, τα κρύα βράδια του χειμώνα ως μοναδικό γεύμα. Είτε βραστά, είτα ψητά είναι νόστιμα και θρεπτικά! Ας τα απολαύσουμε!

            ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

            Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

            Τι μαγείρεψα σήμερα

            Ετικέτες

            Αρχειοθήκη ιστολογίου