Αγριογούρουνο κρασάτο (συνταγή του κυνηγού)
Το κρέας του αγριογούρουνου, όπως όλα τα κυνήγια, πριν μαγειρευτεί, χρειάζεται απαραιτήτως Μαρινάρισμα, για να βελτιωθεί το άρωμά του και η γεύση του.
Υλικά για το Μαρινάρισμα (για 1 κιλό κρέας αγριογούρουνου)
- 2-3 κλωνιά δενδρολίβανο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κλωνάρια μαϊντανό
- 1/4 σελινόριζα σε φέτες
- 2 καρότα, κομμένα στα 4
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, κομμένο στα 4
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεσαίο μασούρι κανέλας
- 4 γαρυφαλλάκια
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 λίτρο μαυροδάφνη χύμα ( για να σκεπάσει το κρέας)
Σε μια κατσαρόλα, η οποία να κλείνει καλά με το καπάκι της, βάζουμε το κρέας, τα μυρωδικά, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες!
Τα υλικά του μαριναρίσματος πετιούνται και αντικαθιστούνται, όσα χρειάζονται, με φρέσκα!
Υλικά για το μαγείρεμα
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 μασούρι κανέλας
- 3 γαρυφαλλάκια
- 2 καρότα, κομμένα στα 4
- 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 6 δαμάσκηνα αποξηραμένα
- ελαιόλαδο, τόσο, ο πάτος της κατσαρόλας να καλύπτεται επαρκώς
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο (τριμμένο και σε κόκκους)
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε καλά το κρέας, το πιπερίζουμε, κατά το δοκούν, όσο το τσιγαρίζουμε, ρίχνοντας και όσους κόκκους πιπεριού επιθυμούμε.
Κατόπιν, μαζί με το κρέας, ρίχνουμε, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την δάφνη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τα καρότα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, να τσιγαριαστούν και αυτά - προσοχή, όχι πολύ δυνατή φωτιά! - για να βγάλουν τα αρωματά τους και να δέσουν οι γεύσεις...
Τέλος αλατίζουμε και σβήνουμε το φαγητό με μισό λίτρο χύμα μαυροδάφνη, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να σουγάρει.
- Υστερόγραφον: Έχοντας μαγειρευτεί το φαγητό μας, αφαιρούμε και πετάμε την δάφνη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Εάν θέλουμε, για ωραιότερη εμφάνιση του φαγητού, περνάμε την σάλτσα του φαγητού σε χειρόμυλο λαχανικών, Συνοδεύεται με ρύζι, πατάτες πουρέ ή τηγανιτές και κόκκινο κρασί.
Καλή όρεξη από την Ιωάννα που μαζί με τη συνταγή μου έφερε και το αγριογούρουνο.