Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

  • Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.
φοιτητικά
πατάτες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ αστραπή

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζω 4 κούπες νερό, 3-4 κουταλιές λάδι, 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος, 1/2-1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και μόλις βράσουν προσθέτω 2 φλιτζανάκια ρύζι ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζυμαρικό και βράζω για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό και στο τέλος λίγο πιπέρι.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Εύκολα, χωρίς αναλογίες, στις ποσότητες που θέλουμε, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε.
Σε ένα μπολ με το πιρούνι λιώνω 3-4 αλατισμένες πατάτες που τις έχω βράσει ξεφλουδισμένες. Προσθέτω 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο (αν δεν έχω βάζω μαϊντανό), 2 χτυπημένα αυγά, πιπέρι.Τα ανακατεύω καλά.
Κόβω ένα φύλλο κρούστας στο μέγεθος χαρτοπετσέτας. Το διπλώνω στα τέσσερα σε τετράγωνο ή τρίγωνο ή με όποιον άλλο τρόπο γνωρίζω. Στο εσωτερικό βάζω μια κουταλιά γέμισης, βρέχω τις άκρες και τις πιέζω να κλείσουν. Τηγανίζω σε ζεστό λάδι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί η περίσσεια του λαδιού.

πίτες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε, όσα κομμάτια από κοτόπουλο έχουμε, με ένα μικρό ή μεγάλο κρεμμύδι και λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, σβήνουμε με μπύρα την οποία χρησιμοποιούμε και ως νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όση μπύρα πάρει για να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Κάνει ωραία σάλτσα.
Είναι η πέμπτη από της συνταγές της Μπέτης και νομίζω ιδανική για φοιτητικές βραδιές!

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


                                                     ******************
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

                                                         ******************

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ

Υλικά:
λίγο λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
1/2 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες στην κοιλιά και τα βράγχια, αφήνοντας το κεφάλι και αλατισμένες με 1 κουταλάκι αλάτι και 1/2 κουτ πιπέρι
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή μισό κουτί ψιλοτριμμένα ντοματάκια ελαφρά αλατισμένα
1 φλυτζανάκι νερό
Εκτέλεση: Λαδώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας, απλώνουμε το κρεμμύδι και πάνω του αραδιάζουμε τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη. Τις σκεπάζουμε με τον μαϊντανό και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί ελάχιστη ποσότητα νερού.
Μαγειρεμένο από τη φίλη μου Μπέτυ.
                                                                                                                     
ψαρια

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βασικά υλικά: 500γρ γαύρος -1/2 κουταλάκι αλάτι -1/2 κουταλάκι πιπέρι - 1/2 κουταλάκι ρίγανη - 3 σκελίδες σκόρδο - 5 κλωνάρια μαϊντανό, λίγο λάδι και νερό
Συνήθως ψάχνουμε συνταγές πολύπλοκες και ξεχνάμε τις παιδικές μας γεύσεις από τα μαγειρεύματα της γιαγιά μας. Γαύρος στο φούρνο, απλά και γρήγορα , σήμερα το ξαναθυμήθηκα, χωρίς να αγχωθώ με τις αναλογίες των υλικών. Καθάρισα τα ψάρια, τα σούρωσα στα γρήγορα για να μείνει λίγο νεράκι, τα έβαλα σε ένα ταψί ευρύχωρο, θέλει να είναι ξαπλωτός χαχαχα
Έβαλα αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, λίγη ρίγανη, λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ντομάτα σε ροδέλες  τα ανακάτεψα και τα έψησα σε   φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (μέτρησα από τότε που άρχισε να βράζει το νεράκι στο ταψί). Αν το θέλετε πιο ξεροψημένο βάλτε και τον αέρα στον φούρνο, αλλά παρακολουθήστε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Καλύτερα να βάζετε με προσοχή το λάδι και αν νομίζετε ότι χρειάζεται περισσότερο να το προσθέτετε στο τελείωμα του φαγητού. Το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο και δεν σπαταλιέται το λάδι.
Καλή μας όρεξη.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΣΑΝΓΚΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ

                                                                  16
...και με την Σανγκρία, που ταιριάζει σε πάρτυ, τελειώνουμε τις...δώδεκα κινήσεις...
Σε ένα γυάλινο μπωλ βάζουμε μαύρο κρασί, ξυλάκια κανέλλας, μήλο και πορτοκάλι κομμένα σε κύβους. Αν προορίζεται για έφηβους την αραιώνουμε με παγωμένη γκαζόζα.
                                                                        Μ.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΓΡΑΝΙΤΑ ΔΥΟΣΜΟΣ

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό με 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από τη φωτιά, το αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Στύβω όσα λεμόνια χρειάζονται για να γεμίσω1 1/2κούπα χυμό λεμονιού και ρίχνω μέσα αλεσμένο δυόσμο, σουρώνω και τα προσθέτω στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύω και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Παίρνει αρκετές ώρες και εξαρτάται από την ποσότητα. Με ένα πιρούνι ή μίξερ χεριού το ανακατεύω σπάζοντας τον πάγο. Αν θέλω την γρανίτα μου πιο αφράτη επαναλαμβάνω αφού την αφήσω να ξαναπαγώσει.
μικρές συμβουλές:
η κούπα είναι ένα οποιονδήποτε δοχείο
αν δεν έχετε πολλά λεμόνια, καλύτερα να μετρήσετε πρώτα τη ποσότητα του χυμού που θα στύψετε και μετά να υπολογίσετε την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού
τον δυόσμο αλέστε τον στο multi μαζί με λίγο χυμό λεμονιού και μη τα σουρώσετε μέχρι να κρυώσει το σιρόπι
αν σπάσετε τον πάγο με πιρούνι δεν χρειάζεται το δοχείο σας να είναι βαθύ, αν όμως βάλετε μίξερ προσέξτε, βάλτε βαθύτερο δοχείο

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ-Μεζές της Μπέτυ
Υλικά για 6 κομμάτια:
  1. 6 αυγά βρασμένα σφικτά και καθαρισμένα από τα τσόφλια
  2. 3 σαρδελίτσες αντζούγιες κομμένες μικρά κομματάκια
  3. 5 μεγάλες ελιές κομμένες μικρά κομματάκια
  4. 2 κουταλιές λάδι
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  6. μια  πρέζα αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε
  7. 3 μικρές ντομάτες πλυμένες και στεγνές για το στόλισμα
Εκτέλεση:
  • Κρατώντας το αυγό με την παλάμη μας, κόβουμε το επάνω κωνικό μέρος του ασπραδιού μέχρι την αρχή του κρόκου (το υπολογίζουμε, γιατί δεν τον βλέπουμε). Βγάζουμε με προσοχή τον κρόκο.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ βάζουμε τον κρόκο, τις σαρδέλες, τις ελιές, το λάδι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά τα ασπράδια των αυγών και τα τοποθετούμε όρθια το ένα κοντά στο άλλο (όχι κολλητά).
  • Από την κάθε ντομάτα,κόβουμε δυο καπάκια για να  τοποθετήσουμε από ένα πάνω στο γεμιστό αυγό και να μοιάζουν σαν μανιτάρια.
  • Τοποθετούμε τα <<μανιτάρια μας>> μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.
  • Κόβουμε το ασπράδι που μας περίσσεψε σε μικρά κομμάτια και όσα μπορούμε τα στερεώνουμε στην ντομάτα και τα υπόλοιπα στα σκορπάμε στην σαλάτα.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ (ΣΠΕΣΙΑΛ)
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ:

  1. 1 μικρή μαγιονέζα
  2. 1 κρόκο αυγού
  3. 1 κουταλιά έτοιμη σάλτσα (για να δώσει ροζ χρώμα)
  4. 1 κουταλιά κονιάκ
  5. πιπέρι
και προσθέτουμε 1 κιλό μεγάλες γαρίδες ( ή στο μέγεθος που έχουμε), τις οποίες έχουμε βράσει, καθαρίσει και κρυώσει. Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να δέσει το φαγητό.
       
                                                 Μπέτυ

ψάρια

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΥΓΕΙΑ
                    ΥΠΟΜΟΝΗ
                                                   ΟΜΟΝΟΙΑ
                                                    
ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 
                                                                                                                                     ΤΟΛΜΗ   

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ

Υλικά:

  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
  • 4 κουταλιές γεμάτες σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη 
  • 2 ή 3 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χονδρό τρίφτη 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά. Προκύπτει ένας χυλός. Αν τα μήλα είναι πολύ ζουμερά ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι, θα το δούμε στο τέλος της ανάδευσης.
Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε τηγάνι ή κατσαρόλα (ό,τι έχουμε) και τηγανίζουμε, ρίχνοντας το μίγμα κουταλιά-κουταλιά.Όταν ροδίσουν και από τις δυο πλευρές τα αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί, μετά σε καθαρό πιάτο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη και κανέλα.
μήλα                                                 
                                                                               Μπέτυ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

Τα χαράσσουμε βαθιά και από τις δυο πλατιές επιφάνειες.Τα στρώνουμε στο ένα κοντά στο άλλο στη σχάρα της ηλεκτρικής κουζίνας και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να τα δούμε να σκάνε.Αφού αποχωριστεί το τσόφλι τους, μόνο τότε ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και τα βγάζουμε με προσοχή να μην καούμε.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ήδη σας έχω δώσει μια συνταγή για απλά γρήγορα μουστοκούλουρα, που έφτιαξα πρόσφατα και δεν ακολούθησα κανόνες. Σήμερα που έχω λίγο χρόνο θα σας γράψω την παραδοσιακή συνταγή, με την οποία τα φτιάχνει μια φίλη μου, η Έλλη.. Εγώ δεν είχα την κατάλληλη υπομονή και στερήθηκα τη νοστιμιά τους.
Για τον μούστο: Βράζουμε τον χυμό των σταφυλιών με 1 φλυτζάνι στάχτη σε πυκνό τουλουπάνι, δεμένο σαν πουγκί, μέχρι να κατέβει το υγρό περίπου δυο δάκτυλα. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε και το διατηρούμε 2-3 μέρες στο ψυγείο.
Για την αλισίβα: Βράζουμε για 2-3 λεπτά σε ένα μπρίκι 1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά της σούπας στάχτη. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε σε σουρωτήρι, που έχουμε στρώσει βαμβάκι.
Για την ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε:
2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλισίβα
2 φλυτζάνια του τσαγιού μούστο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανελογαρύφαλα
3 κουταλάκια κοφτά σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 κιλά στο περίπου αλεύρι
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη μας και την αφήνουμε μαλακιά. Γι΄αυτό το λόγο πλάθουμε τα κουλουράκια με λαδωμένα χέρια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου, να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Προχθές πάνω σε μια συζήτηση έμεινα έκπληκτη από την απλότητα και τις θρεπτικές ουσίες αυτής της συνταγής. Σας την παραθέτω.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε σε ελαιόλαδο πιπεριές πολύχρωμες και κρεμμύδια κομμένα ροδέλες. Τα αλατοπιπερώνουμε και αν έχουμε λίγο κρασί προσθέτουμε μερικές κουταλιές. Αναμειγνύουμε τα σουρωμένα ρεβύθια και σερβίρουμε.

ΡΕΒΥΘΙΑ ΒΡΑΣΤΑ

ρεβύθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό και σε μέτρια φωτιά τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σερβίρουμε ελαφρά σουρωμένα με λάδι και λεμόνι.

ΓΡΑΝΙΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

Βασικά υλικά: 1 δόση χλιαρό νερό-1 δόση ζάχαρη-2 δόσεις χυμό λεμονιού-ξύσμα από λεμόνι (1ή 2) Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 κούπα χλιαρ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου