Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Σήμερα αν και αργοπορημένη έφτιαξα κουραμπιέδες με  επιτυχία με την  συνταγή μιας συναδέλφου μου. Την παραθέτω:
Σε μια λεκάνη ανακατεύω <110γρ ζάχαρη άχνη, 600γρ αλεύρι, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 βανίλια, 125γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα> και ρίχνω σιγά σιγά αναμειγνύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι ένα μείγμα από <25γρ κονιάκ, 300γρ βούτυρο γάλακτος μαλακωμένο, 1 κρόκο αυγού
Απλώνω παχιά ζύμη και κόβω τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλω ή πιο απλά με το στόμιο ενός ποτηριού. Τους στρώνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (δεν φουσκώνουν) και ψήνω στους 170β πάνω κάτω για 20-25λ. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
Τα αμύγδαλα καβουρδίζονται καθαρισμένα ή ακαθάριστα, στρωμένα σε ταψί, στους 180β για λίγα λεπτά. 

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΣΙΡΟΠΙ

Να θυμάστε ότι στα σιροπιαστά γλυκά η ποσότητα του σιροπιού μπορεί να μας ξεγελάσει, γιατί το γλυκό θα απορροφήσει περισσότερο ή λιγότερο υγρό από το αναμενόμενο, αν είναι σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αν έχει περισσότερο αλεύρι ή σιμιγδάλι κ.ο.κ.
Δεν αγχωνόμαστε!
... το σιρόπι που θα περισσέψει διατηρείται στην κατάψυξη για το επόμενο γλυκό...
... φτιάχνουμε αμέσως ένα σιρόπι από μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και το βράζουμε για 1-2λ...

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ

Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο ελαιόλαδο μισό κόκορα κομμένο σε κομμάτια. Τα μεταφέρω σε μια  κατσαρόλα. Στο λάδι του τηγανιού τσιγαρίζω 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, την σβήνω με ένα ποτήρι νερό ή κόκκινο κρασί και  αφήνω να πάρει μια δυο βράσεις. Περιχύνω τον κόκορα με τον ζωμό, προσθέτω ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγους κόκκους μπαχάρι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας λίγο αλάτι και σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει, χωρίς να πήξει η σάλτσα.. Λίγο πριν το τέλος αλατίζω και πιπερώνω.
Βράζω μακαρόνια Ν5 (με μικρή τρύπα) 2 λεπτά λιγότερο από την οδηγία. Τα σουρώνω, τα περιχύνω με λίγο λάδι και τα ανακατεύω με την σάλτσα.  
πουλερικά

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ στο ψυγείο

Ένα πανεύκολο γλυκό. Θα παραθέσω τις αναλογίες για την ποσότητα που φτιάχνω και αντιστοιχεί σε ένα μακρόστενο (μεγάλο) πυρέξ. Όταν το πρωτοέφτιαξα, για να το δοκιμάσω, μείωσα στο 1/3 τη δόση.
Γεμίζω τον πάτο ενός ταψιού με τετράγωνα μπισκότα (πτι-μπερ). Τα ολικής άλεσης ταιριάζουν περισσότερο. Από πάνω στρώνω την κρέμα και πασπαλίζω με τριμμένο μπισκότο.
Κρέμα: ανακατεύω 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με 3 κουτιά μεγάλα γάλα ζαχαρούχο,τον χυμό 3 λεμονιών και ξύσμα από 1 λεμόνι.
                                                                                                            ...από την Στελίνα...                              

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

Σοτάρουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι  3-4 μερίδες γαλοπούλας. Προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με νερό και την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μαζί με 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες, άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό κάθε φορά που χρειάζεται.15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα τρυφερά φύλλα από ένα μαρούλι (πλυμένα) και δοκιμάζουμε για αλάτι. Αυγοκόβουμε με ένα αυγό.
Φροντίζουμε το φαγητό μας να έχει ζωμό για το αυγόκομα.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Ένα ωραίο ψάρι, αλλά επικίνδυνο, μόνο ψαράς θα πρέπει να σας το καθαρίσει, είναι ο σκορπιός, που γίνεται και ψαρόσουπα, αλλά και μπουρδέτο: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά, ένα ψιλοκομμένο (στο multi) κρεμμύδι και 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, σε 2 φλιτζανάκια λάδι.  Το σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε), προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1\3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, 5-6 φύλλα μαϊντανό. Σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου. 
ψάρια

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πατάτες στρογγυλές φούρνου


Στον σούγο της γαλοπούλας ή του χοιρινού ψήνω στους 150β στην κάτω θέση για 1 ½ -2 ώρες αλατοπιπερωμένες, με λίγο λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο,  στρογγυλές πατάτες. Προσθέτω λίγο νερό όποτε χρειάζεται και όταν μαλακώσουν αυξάνω την θερμοκρασία στους 200β να απορροφηθούν τα επιπλέον υγρά. Έτσι γίνονται μαλακές και όχι ξεροψημένες.
πατάτες

Σούπα των Χριστουγέννων για ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι


Μαγειρεύεται όπως η αυγοκομμένη κρεατόσουπα με υλικά 1-2 μερίδες μοσχάρι και τις φτερούγες, τον λαιμό και τα πόδια της γαλοπούλας.
Τα κρέατα και τα λαχανικά σουρώνονται, τοποθετούνται σε διαφορετικές πιατέλες, πασπαλίζονται με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Σκεπάζονται για να διατηρηθούν  ζεστά και μαλακά. Στον ζωμό βράζουμε ρύζι και αυγοκόβουμε.

Μπακλαβάς σε ρολό

Γέμιση:  ½ κιλό καρύδια τριμμένα και δυο  χούφτες ψιλοκομμένα αμύγδαλα,  ½  φλιτζάνι φρυγανιά, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Ψιλό φύλλο κρούστας γύρω στο μισό κιλό (12 φύλλα), πινέλο, βούτυρο φυτικό με λάδι ελιάς.
Απλώνω δυο λαδωμένα φύλλα και τα πασπαλίζω με γέμιση. Τα τυλίγω ρολό και αυτό το ρολό το τυλίγω σε ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο ( 4 κομμάτια) σε λαδωμένο ταψί, τα καρφώνω με γαρύφαλλα, τα λαδώνω, τα κόβω και τα ψήνω στους 150-160β στον αέρα να ροδοψηθούν παντού. Σε κρύο ή ζεστό μπακλαβά περιχύνω καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 600γρ. ζάχαρη, 3 κουταλιές γλυκόζη, 2 ποτήρια νερό,  3-4 κουταλιές μέλι, χυμό και φλούδα ενός λεμονιού.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΛΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ


Α. Πλένω  4-5 φορές μαρουλόφυλλα, λίγη ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο άνηθο.
Κόβω την σαλάτα μου στο σουρωτήρι για δυο λόγους: για να σουρώσει από τα νερά – για να χρησιμοποιήσω όση χρειάζομαι και την υπόλοιπη να την διατηρήσω  καλά σκεπασμένη 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Το μαρούλι και η ρόκα χοντροκομμένα.
Τα κρεμμυδάκια με τα 2/3 της πράσινης άκρης και ο άνηθος ψιλοκομμένα.
Βάζω όση σαλάτα χρειάζομαι σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή πιατέλα και αλατίζω. Από πάνω ραντίζω με μπαλσάμικο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, σκορπίζω 1-2 κουταλιές μαύρες  μικρές ελιές και γαρνίρω με αλατισμένο αγγούρι κομμένο όπως μου αρέσει. 
Β. Σε ένα σουρωτήρι ψιλοκόβω πράσινο και κόκκινο λάχανο. Τα πλένω 4-5 φορές , με το σουρωτήρι, μέσα σε λεκάνη με καθαρό κάθε φορά νερό. Σουρώνω. Τρίβω από πάνω με τον τρίφτη μπόλικο καρότο. Ανακατεύω. Βάζω σε πιατέλα όσο χρειάζομαι, αλατίζω, ραντίζω με λεμόνι και λάδι και γαρνίρω με ελιές.
Γ. Βάζω σε μια πιατέλα ρόκα χοντροκομμένη, αλατισμένη και ραντισμένη με μπαλσάμικο ξύδι. Γαρνίρω με κομμένα στη μέση και αλατισμένα ντοματίνια. Ραντίζω με λάδι και σκεπάζω την σαλάτα με φλούδες σκληρού τυριού. 
σαλάτες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Το ταψί πρέπει να έχει το μέγεθος από τα φύλλα κρούστας.
 Η ποσότητα της κρέμας αναφέρεται σε μια πλούσια μπουγάτσα με μισό κιλό περίπου φύλλα. Για μικρότερη ποσότητα θα μειώσουμε τις αναλογίες στο μισό, Μπορούμε να φτιάξουμε δυο μικρότερα ταψιά μπουγάτσας και το ένα άψητο να το διατηρήσουμε στον καταψύκτη, αφού κρυώσει ή στην μισή κρέμα να προσθέσουμε μια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και να τη μετατρέψουμε σε μπουγάτσα σοκολάτας. Ότι και αν επιλέξουμε πρώτα θα στρώσουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5-7 βουτυρωμένα φύλλα και μετά θα φτιάξουμε την κρέμα.
Κρέμα: Βράζουμε 6 φλιτζάνια γάλα με μια φλούδα λεμονιού, 2 ξυλάκια κανέλας και 2 βανίλιες , (προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί).Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας  μέχρι να πήξει 1 φλ ζάχαρη και 1 φλ σιμιγδάλι ψιλό. Αποσύρουμε από την φωτιά, βγάζουμε την φλούδα και την κανέλα, αναδεύουμε ελαφρώς για 2-3λ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε ανακατεύοντας 3 ολόκληρα αυγά καλά χτυπημένα (τα έχουμε έτοιμα). Βάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και προσθέτουμε από επάνω τα υπόλοιπα 5-7 βουτυρωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 40-50λ περίπου μέχρι να ψηθεί όλο το γλυκό. Αφού ψηθεί την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Για τα φύλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος ή φυτικό 250γρ περίπου, ακόμα και λάδι.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Υλικά: 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο, 2 ποτ. νερού ζάχαρη, 2 κουταλάκια σόδα, 2 κουταλάκια κανέλα, 3 κουταλιές μέλι, όσο πάρει αλεύρι(600-700γρ.).
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να γίνει μέτρια (ούτε πολύ σφικτή, ούτε πολύ μαλακή). Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 150β στον αέρα, 10-15λ ανάλογα με το μέγεθος από τα μπαλάκια. Φουσκώνουν και ψήνονται πολύ γρήγορα. Τα κολλάμε ανά δυο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
... τα δοκίμασα, ήταν καταπληκτικά! ... από την Σοφία...

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Χτυπάω μαζί 130γρ φυτικό βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3 αυγά, ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 2 βανίλιες. Όταν αφρατέψει προσθέτω 1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο( είναι προαιρετικό), 2 φλ σιμιγδάλι ανακατεμένο με 1/2 φλ αλεύρι για κέικ και 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με 3/4 φλ γάλα ή χυμό πορτοκάλι με λίγο ούζο. Προαιρετικά 1 κουταλάκι κανέλα και 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 26.
Ψήνουμε στους 180β για 45λ περίπου.
Περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι το χλιαρό γλυκό και το βάζουμε στον φούρνο για λίγο για καλύτερη απορρόφηση του υγρού.
Σιρόπι: 3 φλ ζάχαρη, 3 φλ νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλα, 6-7 γαρίφαλα. Βράζουν για 5λ.
                                                                                                                                                ΑΝΝΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΤΑΪΦΙ με ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Ανοίγω πολύ καλά 1 πακέτο κανταϊφι (400γρ περίπου), το τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω στους 180β για 20-30λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει σε όλη του την μάζα. Όταν κρυώσει ρίχνω σιγά σιγά χλιαρό το σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλ νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Πάνω στο σιροπιαστό καταϊφι στρώνω την κρέμα.
Κρέμα: Σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνω 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού, 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με 1 1/4 φλ ζάχαρη και 1/3 φλ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύω συνεχώς το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα. Τότε το αποσύρω από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω 2 κουταλιές βούτυρο και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού.
Γαρνίρω με 1 πακέτο φυτική σαντιγί σε σκόνη που έχω  ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
Πασπαλίζω με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και ζαχαρωμένα φρούτα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Αναμειγνύω σε βαθιά σαλατιέρα:
1 μέτριο μπολ ψιλοκομμένο λάχανο  ελαφρώς αλατισμένο
3 τριμμένα καρότα
1 φλιτζάνι τυρί regato σε κύβους ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
1 φλιτζάνι καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον ψιλοκομμένα
1/2φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με 2/3 φλ μαγιονέζα
1 φλιτζανάκι λάδι-5-6 κλωναράκια άνηθο-μισό κρεμμύδι-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένα στο multi
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας και την περιεκτικότητα της σαλάτας σε λάχανο.
σαλάτες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΕΣ λαδολέμονο με ΡΥΖΙ

Βράζουμε τις γαρίδες σε νερό ίσα να τις σκεπάζει, τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε(αν χρειάζεται) και τις σερβίρουμε με πιπέρι και λαδολέμονο.
Συμπληρώνουμε στο ζωμό νερό μέχρι 3 φλιτζάνια, 2 κουταλιές λάδι, λίγο αλάτι και βράζουμε για 20λ 1φλ ρύζι να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό.
Γαρίδες ακαθάριστες βράζουν για 15λ, καθαρισμένες για 10λ.
επιπλέον: νηστίσιμα
ψάρια

ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΕΛΤΕ

Ώριμες ντομάτες: τις κόβουμε 4 κομμάτια, βγάζουμε όσους πιο πολλούς σπόρους μπορούμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 24 ώρες να σουρώσουν. Τις τρίβουμε στο μίξερ και τις σιγομαγειρεύουμε σε ρηχή κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Τις διατηρούμε, κατά προτίμηση στο ψυγείο, σε κλειστά αποστειρωμένα βάζα με ένα εκατοστό λάδι από πάνω τους. Να θυμόμαστε ότι η ντομάτα είναι αλατισμένη και η χρήση της στα φαγητά περιορίζει στο ελάχιστο την ποσότητα του αλατιού.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 αυγά
8 κουταλιές ζάχαρη
12 κουταλιές ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι ανάμικτα ή σιμιγδάλι και τριμμένη φρυγανιά ή φρυγανιά
1/2 κιλό τριμμένη καρυδόψιχα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, τα ρίχνω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5λ 1 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 ξυλάκια κανέλας και χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ


   αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1 φλιτζανάκι κονιάκ, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά. Στο μείγμα  ρίχνω 1 φλ αλευρωμένες σταφίδες, 1 φλ χονδροκομμένα καρύδια και 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και πασπαλισμένα με 1 κουταλάκι κανέλα. 
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40-60λ περίπου. Πασπαλίζω το κέικ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
(σε ένα μικρό σουρωτήρι βάζω 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη και ένα κοφτό κουταλάκι κανέλα).

ΧΑΛΒΑΣ ΒΡΑΣΤΟΣ με κανέλα

Πολύ εύκολος και φθηνός! Σε 15 λεπτά είναι έτοιμος. Δεν χρειάζεται τεχνική παρά μόνο μια κατσαρόλα, μια κουτάλα και ένα ταψάκι ή φόρμα ή ο...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου