Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Σουσαμόπιτα


Γέμιση: ανακατεύω  2 κούπες καβουρδισμένο σουσάμι, 1 κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα-καρύδια, 2 κουταλάκια κανέλα, 5-6  κουταλιές  σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Το σουσάμι καβουρδίζεται απλωμένο σε ταψί στον φούρνο στους 180β-200β μέχρι να γίνει καστανό. Το ανακατεύω μια δυο φορές με κουτάλα. Το κοιτώ  γιατί εύκολα καίγεται.
12-14 ψιλά φύλλα κρούστας, πινέλο, λάδι ελιάς.
Απλώνω ένα φύλλο, το λαδώνω, το διπλώνω στη μέση, το πασπαλίζω με την γέμιση, το πιάνω με τα δάκτυλα από τις άκρες, το σουρώνω σαν πιέτες φούστας και το τοποθετώ στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να γεμίσω το ταψί. Να μην είναι αραιά μεταξύ τους.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι:
  • αν η γέμιση δεν μας φτάσει την συμπληρώνουμε με ότι έχουμε σε περίσσεια, δεν θα υπάρχει διαφορά.
  •  αν μας περισσέψει και δεν θέλουμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο, απλώς την προσθέτουμε ανάμεσα από τα φύλλα.

Με το πινέλο λαδώνω ελαφρά από πάνω, τεμαχίζω και ψήνω στους 150-160β στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, γιατί το περιχύνω ζεστό σε ζεστή πίτα.
Σιρόπι: Βράζω μέχρι να δέσει 1 μεγάλο ποτήρι νερό, 1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι και χυμό ενός λεμονιού.
Σε μια πιο απλή εκδοχή αφαιρώ τα καρύδια-αμύγδαλα από την γέμιση και στο σιρόπι μειώνω το μέλι στο μισό και προσθέτω 2 κουταλιές ρευστή γλυκόζη ή μισό φλιτζάνι ζάχαρη.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΣΟΥΦΛΕ

Ανακατεύουμε τα υλικά στις ποσότητες που έχουμε και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Παραθέτοντας τα υλικά θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες ποσότητες, οι οποίες δεν είναι καθοριστικές:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, ελαφρά αλατισμένα και τοποθετημένα για μισή ώρα τουλάχιστον σε σουρωτήρι να σουρώσουν τα υγρά τους. Αν χρειάζεται τα στίβουμε και με το χέρι.
  • 300 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 κρεμμύδι  τριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι
  •  1/4 κουταλάκι πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται
                                                                                               Μπέτυ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ για μια ποσότητα ίση με ένα κέικ
1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη 
2/3 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα
1 ποτήρι ξανθές σταφίδες με χοντροκομμένα καρύδια

ζάχαρη άχνη 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα δοχείο ανακατεύω την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτω το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλλα   συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αν έχω προσθέτω μια χούφτα ξανθές σταφίδες και καρύδια. Καλύπτω με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών, βάζω το μείγμα μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί η πίτα μου βυθίζοντας την άκρη ενός μαχαιριού στο κέντρο της και η άκρη βγει καθαρή ( χωρίς κολλημένη ζύμη).
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η φανουρόπιτα είναι  μια λαδόπιτα με 7 ή 9 συστατικά:που γίνεται για τη χάρη του Αγίου Φανουρίου. Όταν την ζυμώνουμε ζητάμε από τον 'Αγιο να μας φανερώσει ό,τι εμείς αναζητάμε και διαβάζουμε μια συγκεκριμένη ευχή. Την ψήνουμε την παραμονή της εορτής του και την ίδια ή την επόμενη μέρα ( 27 Αυγούστου) το απόγευμα στον εσπερινό την ευλογούμε στην εκκλησία και την μοιράζουμε.
ΕΥΧΗ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, 

ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν 
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει 
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Καλή επιτυχία και σας εύχομαι να βρήτε σύντομα ό,τι έχετε χάσει

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ με γεύση πορτοκάλι ή κανέλα
Υλικά:
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή 1 φλ. νερό που έχουμε βράσει με 3-4 ξυλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι με 1 κουταλάκι σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει)
1 βανίλια
μια πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
αφού ανακατέψουμε 5 λεπτά τα υλικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε 700-1000 γραμμάρια αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού) και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάκτυλα. Πλάθουμε τα κουλουράκια, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στους 180β,στον αέρα για 15λ περίπου βάζοντας το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου.


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΓΡΑΝΙΤΕΣ

Μετά από πολύ καιρό απουσίας θα ήθελα να σας δώσω σιγά σιγά τις συνταγές για γρανίτες, που και εγώ άρχισα να μαθαίνω με τη βοήθεια μιας φίλης μου και καταπληκτικής μαγείρισσας της Γιωργίας. Όπως κατάλαβα το μυστικό είναι να σπάσεις τον πάγο με πιρούνι ή μίξερ χεριού  και να έχεις φαντασία. Θα τις αναρτώ με τη σειρά που θα τις κάνω.

Γρανίτα Λεμόνι
Γρανίτα Δυόσμος
Γρανίτα Φράουλα
Γρανίτα Καφέ
Γρανίτα Καρπούζι

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Κόβουμε σε μακρόστενες φέτες λεπτές μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε σε ένα μπολ 200γρ στραγγιστό γιαούρτι, 2 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και το γιαούρτι σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Αν οι μελιτζάνες είναι μικρές και φρέσκες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα διαφορετικά  αλατίζουμε τις φέτες , τις αφήνουμε 15 λεπτά, πλένουμε, σουρώνουμε και με ένα απορροφητικό χαρτί τις σκουπίζουμε.
επιπλέον λαχανικά

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
400 γρ γίγαντες
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 πράσο
μισό κρεμμύδι
μισή πράσινη πιπεριά και μισή κόκκινη φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά
200γρ ψιλοκομμένη ντομάτα ( μισή κονσέρβα)
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι αλάτι ψιλό
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
μαϊντανό, σέλινο, τσίντζερ 
λάδι, νερό 
ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Βάζουμε σε μια λεκάνη τους γίγαντες, τη γεμίζουμε με νερό και αφήνουμε 15-20 ώρες να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα τους σουρώνουμε και τους βράζουμε τόσο όσο να έχουν μαλακώσει και όχι να λιώσουν. Στη χύτρα τους άφησα περίπου 15 λεπτά, στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά πάνω από μια ώρα, και πάλι εξαρτάται από το όσπριο. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί ώστε να σχηματίζουν μια μέτρια στρώση. Τους πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι  αλάτι ψιλό.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Κόβω τα λουκάνικα ροδέλες πάχους 1 εκατοστό, τα τοποθετώ σε ένα βαθύ τηγάνι (ή και σε μια κατσαρόλα) το ένα δίπλα στο άλλο , βάζω 2 κουταλιές λάδι  και τα σωτάρω και από τις δύο πλευρές. Τα βάζω πάνω από τα λουκάνικα.
ΣΑΛΤΣΑ
Στο τηγάνι που χρησιμοποίησα για τα λουκάνικα, προσθέτω 2-3 κουταλιές λάδι και κομμένα ροδέλες όσο ψιλές σας αρέσει σωτάρω το πράσο, το κρεμμύδι, την πιπεριά (όχι την καυτερή), 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και την ντομάτα. Βάζω ένα ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, άλλο τόσο πάπρικα γλυκιά, λίγο μπούκοβο, λίγο τσίντζερ 1 σκελίδα σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, 1 καρότο κομμένο στα τέσσερα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό , άλλο τόσο σέλινο και τα βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω νερό αν χρειάζεται. Περιχύνω την σάλτσα στο ταψί, προσθέτω λίγο λάδι, ανακατεύω όλα τα υλικά. Οι γίγαντες πρέπει να είναι μισοσκεπασμένοι με νερό. 
Τοποθετώ το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο ( 180 βαθμοί, αντιστάσεις, πάνω-κάτω, κάτω) για μισή ώρα. Αν νομίζω ότι έβαλα περισσότερο νερό μπορώ να ανάψω και τον αέρα.
Οι ποσότητες των υλικών αυξομειώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες μας ή και τα υλικά που μπορεί να έχουμε διαθέσιμα. Καλό μαγείρεμα.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Βασικά υλικά: 1 τσιπούρα, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, μισή φέτα λεμόνι, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 μικρή πατάτα, 2 φλιτζανάκια νερό, 1/2 φλιτζανάκι λάδι
Καθαρίζω την τσιπούρα από τα λέπια, την κοιλιά και τα βράγχια. Την πλένω. Αλατοπιπερώνω την κοιλιά, βάζω 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 κλωνάρια μαϊντανό και αν θέλω μισή φέτα λεμόνι στο κεφάλι. Χαράζω με ένα μαχαίρι τη κάθε ράχη (βάθος 1 εκατοστό, μήκος 2 εκατ) αλατοπιπερώνω, βάζω και μισό σκόρδο. Πασπαλίζω εξωτερικά με αλάτι ψιλό και πιπέρι, την ακουμπώ σε ένα πιάτο. Πιπέρι όσο θέλετε, αλλά όχι πάνω από ένα κουταλάκι αλάτι στο σύνολο..Διαλέγω ένα ταψί στο μέγεθος της τσιπούρας . Βάζω μια στρώση κρεμμύδια κομμένα ροδέλες, και πατάτες κομμένες λεπτές φέτες.Τα αλατίζω. Προσθέτω 2 ή 3 φλιτζανάκια νερό.  Ακουμπώ πάνω τους  το ψάρι. Πασπαλίζω λίγη ρίγανη.Ρίχνω πάνω στο ψάρι μισό φλιτζανάκι λάδι. Ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στην μεσαία θέση. Δεν ξεχνώ να κοιτώ το νερό, αν χρειαστεί προσθέτω, δεν είναι απαραίτητο να τις γυρίσω.

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΣΑΒΟΡΟ

Καθαρίζουμε, πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε 1 κιλό γόπες και μετά από μισή ώρα τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο πήλινο ή γυάλινο σκεύος. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλω) και τα σοτάρω. Προσθέτω 1 κρασοπότηρο νερό, 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 φύλλα δάφνη. Τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρω από την φωτιά  και προσθέτω 1 κρασοπότηρο ξίδι. Αδειάζω με προσοχή το περιεχόμενο στο σκεύος με τα ψάρια . Τα αφήνω  για 2-3 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι μυρωδιές από τα ψάρια. Δοκιμάζουμε για να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο.
επιπλέον νηστίσιμα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΠΙΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗ EXPRESS

Υλικά για 4 πίτες: 
1 φύλλο σφολιάτας 
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ αραιωμένη με 1 κουταλάκι νερό 
4 φέτες τυρί τοστ 
4 φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό  
1 κρόκος αυγού
Κόβω σε 4 κομμάτια ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφω ( αφήνοντας   περιθώριο γύρω γύρω 1 εκατοστό) το κάθε κομμάτι με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα. Προσθέτω στην μισή επιφάνεια 1 φέτα τυρί του τοστ και 1φέτα ζαμπόν αλείφοντάς τα με σάλτσα . Διπλώνω τη σφολιάτα και πιέζω τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν. Τρυπώ με το πιρούνι σχεδόν όλη την πάνω επιφάνεια. Αν θέλω αλείφω  την πάνω επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού ανακατεμένου με ένα κουταλάκι νερό.  Ακουμπώ τις ζαμπονόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει  η σφολιάτα.
πίτες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ με μανιτάρια

Υλικά γέμισης:
300γρ. χονδροτριμμένα  μαλακά τυριά  (ρεγκάτο, κασέρι, γκούντα....)
150γρ. τριμμένο ανθότυρο ή φέτα
100γρ. μπέικον και  ζαμπόν

 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 
1 κουταλιά λάδι
1 μικρό φλιτζανάκι γάλα ή κρέμα γάλακτος

πιπέρι
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στον τρίφτη (χωρίς το φλούδι)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβα

 Αναμειγνύω τα υλικά γέμισης

επίσης χρειάζομαι:δύο φύλλα σφολιάτας, 1 αυγό που το χτυπάμε με το πιρούνι να ομογενοποιηθεί

Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας ,  βάζουμε τη γέμιση, από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντάς τες με ένα πιρούνι.. Αλείφουμε με το αυγό, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα χέρια μας ελάχιστο νερό, ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά το φύλλο, για 30 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πάχος της πίτας).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Τι μαγείρεψα σήμερα

4/10/11, ημέρα Τρίτη.
Μαγείρεψα για το μεσημέρι μακαρόνια ψιλά, άσπρα σοταρισμένα με λάδι και σάλτσα κιμά. Το βράδυ με την σάλτσα κιμά που μου έμεινε έφτιαξα κρεατοτυρόπιτα. Μου περίσσεψε όμως γέμιση. Έφτιαξα μια γρήγορη ζύμη από 250γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι λάδι μια πρέζα αλάτι και λίγο νερό. (μου κόλησε λίγο στα δάκτυλα και πρόσθεσα αλεύρι και σταγόνες λαδιού). Την χώρισα σε μπαλάκια, τα άνοιξα με τα δάκτυλά μου, έβαλα στο κέντρο γέμιση και τα δίπλωσα πιέζοντάς τα στις άκρες για να κλείσουν.
5/10/11, ημέρα Τετάρτη
Το μεσημέρι φάγαμε άσπρα φασόλια σούπα μόνο που δεν έβαλα ντομάτα. Τα συνοδέψαμε με τυρί φέτα και άσπρο ψωμί. Βέβαια το καλύτερο είναι το μαύρο ψωμί ή ολικής αλέσεως. Για το βράδυ τα πολλαπλασίασα προσθέτοντας σε όσα έμειναν νερό, ντομάτα πελτέ, λαδι, αλάτι, πιπέρι και ψιλό κοφτό μακαρονάκι.
6/10/11, ημέρα Πέμπτη
Σήμερα μετά την δουλειά έτρεχα για δυσάρεστα. Φάγαμε πρόχειρα το μεσημέρι και το βράδυ μαγείρεψα Καρμπονάρα κερκυραϊκή. Καληνύχτα.
7/10/11, ημέρα Παρασκευή
Το μεσημέρι φτιάξαμε στα γρήγορα κριθαράκι γιουβέτσι στην κατσαρόλα και το βράδυ ομελέτα με φέτα και λουκάνικα πυροσκί. 'Εφτιαξια μια ζύμη από αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, νερό και ελάχιστο λάδι. Φρόντισα να μην κολλάει στα δάκτυλά μου, τη χώρισα σε μπαλάκια, τα άνοιξα με τα δάκτυλά μου και την τύλιξα γύρω από μικρά λουκάνικα αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες. Ψήθηκαν στους 180β για μισή ώρα. Αύριο πρέπει να φτιάξω κάποιο γλυκό.
8/10/11, ημέρα Σάββατο
Το σημερινό μενού για μεσημέρι-βράδυ είναι: Τηγανιτοί κεφτέδες οι μισοί σκέτοι και οι μισοί με σάλτσα. Για την σάλτσα τσιγάρισα 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ σε 2 φλιτζανάκια λάδι, προσθεσα 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και μόλις άρχισε να βράζει έριξα τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση και να απορροφηθεί το νερό (5λ). Σαλάτα ντομάτα με ελιές και κρεμμύδια, τηγανιτές πατάτες και ρύζι μπασμάτι βρασμένο σε νερό για 10λ, σουρωμένο με λίγες σταγόνες λαδιού. Όποιος θέλει προθέτει στο ρύζι κεφτέδες με σάλτσα.
9/10/11, ημέρα Κυριακή
Πρόκειται να μαγειρέψω μοσχάρι ψητό της κατσαρόλας με πατάτες πουρέ και γλυκό. Θα τα πούμε αργότερα.
10/10/11, ημέρα Δευτέρα
Για το μεσημέρι φακές σούπα με ντομάτα, ελιές και δυστυχώς ψωμί άσπρη μπακέτα. Το απόγευμα θα ψήσω μπιφτέκια στο φούρνο, με χωριάτικη σαλάτα και κυδώνι  γλυκό του κουταλιού.
11/10/11, ημέρα Τρίτη
Μια ψευτόσουπα με ντομάτα πελτέ και μακαρόνια Νο6 κομμένα στα τέσσερα με μπόλικο μαύρο πιπέρι και τριμμένη φέτα όπως είναι καυτή είναι μια καλή και γρήγορη επιλογή για το μεσημέρι. Ίσως ανοίξουμε και μια κονσέρβα τόνο σερβιρισμένο με λαδολέμονο και ελιές. Το βράδυ μια ντοματοσαλάτα με πιπεριές, κρεμμύδια, λαδορίγανη και αυγά βραστά σκληρά, κομμένα στα δυο πασπαλισμένα με αλατοπίπερο. Στα ενδιάμεσα θα συμπληρώσουμε με φρέσκο γάλα και κέικ που μόλις φτιάχνω (βασική ζύμη με σταφίδες). Καλή μέρα να έχουμε. το ελπίζω.
12/10/11, ημέρα Τετάρτη
Για μεσημέρι - βράδυ γιουβαρλάκια αυγολέμονο.
Σαλάτα: μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένα με λάδι και μπαλσάμικο ξίδι.
Ψωμί: άσπρη μπακέτα
Φρούτα: μήλα
13/10/11, ημέρα Πέμπτη
Αγόρασα από το σούπερ μάρκετ ένα νωπό κοτόπουλο και ζήτησα να το κόψουν κομμάτια. Το μαγείρεψα κοκκινιστό στην κατσαρόλα, όπως ακριβώς θα μαγείρευα τα πικάντικα μπούτια. Μας αρέσει το ρύζι οπότε το σέρβιρα με ένα απλό βραστό ρύζι για πιλάφι. Το έβρασα για 20 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το σούρωσα και το σωτάρισα με λίγο λάδι ελιάς. Σαλάτα και φρούτα από χτες. Για αύριο
14/10/11, ημέρα Παρασκευή
Έχω αγοράσει έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι και θα φτιάξω σπανακόρυζο για το μεσημέρι και το βράδυ θα βολευτούμε με όσο κοτόπουλο μες έχει μείνει, κέικ και φρούτα. Καληνύχτα.
15/10/11, ημέρα Σάββατο
Μέρα βροχερή, μουντή, γεμάτη κατάθλιψη. Μου έμεινε λίγος κιμάς και έφτιαξα κόκκινα γιουβαρλάκια με μπόλικη σάλτσα και ρύζι, αρκετά ζουμερά και τα φάγαμε με τυρί φέτα και μπόλικο ζεστό μαύρο ψωμί. Το απόγευμα έψησα κουλουράκια λαδιού με άρωμα κανέλας και τα βουτήξαμε σε ζεστό γάλα και  αργότερα συμπληρώσαμε με φρουτοσαλάτα με μήλο, αχλάδι, σταφύλι. Για αύριο αγόρασα χοιρινό μπούτι προορισμένο για ψητό στο φούρνο. Θα δούμε. Να έχετε όλοι καλή νύχτα.
16/10/11, ημέρα, Κυριακή
Ξύπνησα αργά, πολύ αργά για μπούτι χοιρινό στον φούρνο. Όσο έπινα τον καφέ μου σκεπτόμουν πώς να το μαγειρέψω και επινόησα τον ακόλουθο τρόπο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Έπλυνα γρήγορα το δίκιλο κρέας και με βαθειές μαχαιριές έβαλα στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το έβαλα στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγείρεψα για 15λ. Άνοιξα την χύτρα και το μετέφερα στο ταψί. Το έκοψα φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπέρωσα, έκοψα μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώσα και αυτές, λάδωσα όλα τα υλικά, έβαλα λίγο νερό και το έψησα στους 180β μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος έριξα τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνόδεψα με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. Τελείωσα το μαγείρεμα ακριβώς την ώρα του φαγητού.
17/10/11, ημέρα Δευτέρα
Φασόλια με τυρί φέτα, ελιές και πολύσπορο ψωμί για το μεσημέρι. Το βράδυ έβρασα μισό πακέτο μακαρόνια Νο 6 , τα σούρωσα και τα ανακάτεψα με το κρέας και τον σούγο από το χτεσινό φαγητό.
18/10/11, ημέρα Τρίτη
Καλαμαράκια τηγανιτά και μπρόκολο με μπόλικο πιπέρι και λαδολέμονο. Το μπρόκολο που μου περίσσεψε το έφτιαξα ογκρατέν για το βράδυ, γάλα και τοστ με μορταδέλα.
19/10/11, ημέρα Τετάρτη
Μεσημέρι-βράδυ πατάτες, πιπεριές γεμιστά στην κατσαρόλα με ψιλοκομμένο λάχανο και λαδολέμονο.
20/10/11, ημέρα Πέμπτη
Φασολάκια γιαχνί με πατάτες, φέτα, ελιές, ψωμί και χυμό βύσσινο για το μεσημέρι. Το απόγευμα πράσινο τσάι με κουλούρια κανέλας και μήλα. Το βράδυ αυγά ομελέτα με φέτα, γάλα, σάντουιτς με ψημένο (στη τοστιέρα) ψωμί και μορταδέλα με γραβιέρα Κρήτης.
21/10/11, ημέρα Παρασκευή
Ραδίκι από τον κήπο με λαδολέμονο, τηγανιτό μαριδάκι, ψωμί μαύρο, μήλο, αχλάδι. Το βράδυ φρούτα και τα μικρά πίτες από το σουβλατζίδικο.
22/10/11, ημέρα Σάββατο
Μακαροντζίνι με καλαμαράκια στην κατσαρόλα και λάχανο με λαδολέμονο.
Λουκουμάδες με μέλι, καρύδια και κανέλα. Φρούτα (μήλο, αχλάδι).
23/10/11, ημέρα Κυριακή
Μακαρόνια σουφλέ στον φούρνο (ταλιατέλες σουφλέ), πανσέτες  στο τηγάνι, λάχανο με λαδολέμονο.
Κέικ ανάμεικτο βανίλια σοκολάτα, γάλα. Φρούτα (μήλο, αχλάδι).
24/10/11, ημέρα Δευτέρα
Αρακάς κοκκινιστός για το μεσημέρι και για το βράδυ το χτεσινό φαγητό, κέικ, γάλα, φρούτα.
25/10/11, ημέρα Τρίτη
Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και μακαρόνια ψιλά στο σούγο του για μεσημέρι-βράδυ.
26/10/11, ημέρα Τετάρτη
Φακές με τηγανητές πατάτες, χυμός πορτοκάλι για το μεσημέρι, φρουτοσαλάτα από μήλο, αχάδι, μπανάνα για το απόγευμα και αυγά βραστά, τοστ, γάλα για το βράδυ.
27/10/11, ημέρα Πέμπτη
Μπακαλιάρος βραστός αυγοκομμένη σούπα με ρύζι για μεσημέρι-βράδυ
28/10/11, ημέρα Παρασκευή
Μακαρόνια με τη σάλτσα και μπιφτέκια στον φούρνο, λάχανο με ελιές και λαδολέμονο Κρέμα βανίλιας με μπόλικη κανέλα για το βράδυ.
29/10/11, ημέρα Σάββατο
Σπανακόρυζο για το μεσημέρι και σπανακόπιτα για το βράδυ.
30/10/11, ημέρα Κυριακή
Μπριζόλες, σουβλάκια στα κάρβουνα. Ψημένες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού με λάδι, πιπέρι και ρίγανη.
Σαλάτα μαρούλι με ρόκα, κρεμμύδι, άνηθο και ελιές.
31/10/11, ημέρα Δευτέρα
Ψευτόσουπα και ότι έμεινε από χτες.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ: αυγά, λάδι, φρέσκα ντομάτα,κρεμμύδι, πιπεριά, φέτα, αλάτι, πιπέρι, ψωμί
Έτσι το έλεγε και το έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Βάζω σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές λάδι, αλάτι, 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι και μια πιπεριά όλα κομμένα ροδέλες. Τα σωτάρω σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά και προσθέτω 2 αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα να πήξει το ασπράδι. Σβήνω την φωτιά. Προσθέτω λίγη φέτα κομμένη μικρά κομμάτια και πασπαλίζω με κόκκινο πιπέρι. Κλείνω το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο ψήνω 3 χονδρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (τοστιέρα, φούρνος, τηγάνι) και τις τοποθετώ σε μια πιατέλα. Από πάνω βάζω την στραπατσάδα.
 λαχανικά
μπρουσκέτες

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

COOKIES


ΥΛΙΚΑ
1 αυγό
225 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. μαργαρίνη
100 γρ, μαύρη ζάχαρη ( έβαλα άσπρη)
100-150 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα ( έβαλα κουβερτούρα σε σταγόνες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε την σοκολάτα.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα και φτιάχνουμε 20-25 μπισκότα, που τα ακουμπάμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

 Είναι αρκετές μέρες που πήρα την συνταγή από μια συνάδελφο. Θα την αντιγράψω, γιατί την εκτέλεσα κατά γράμμα. Απλά τα έπλασα αρκετά μεγάλα  ενώ είναι καλύτερα μικρότερα.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Με μια απλή γάστρα μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά νόστιμα φαγητά.
Ας ξεκινήσουμε με μπριζόλες είτε χοιρινές είτε μοσχαρίσιες
Βάζουμε στο ταψί τα 2/3  του ποτηριού νερό, τη σχάρα, τις πλυμένες μπριζόλες αλατοπιπερομένες με 3-4 σκελίδες σκόρδο και κλείνουμε καλά με το καπάκι. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο στη πρώτη θέση από κάτω, αρχικά στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά πάνω-κάτω και μετά για σαράντα λεπτά στους 170 βαθμούς. Ανοίγουμε τη γάστρα, βγάζουμε τη σχάρα, αν χρειάζεται σουρώνουμε το ζουμί, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι και αν του λείπει , αλάτι, νερό ή πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό. Αν χρειαστεί ξεσκεπάζουμε και αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

Μπορούμε να νεροβράσουμε σε αλατισμένο νερό ρύζι ή αρακά, να τα σουρώσουμε και να τα ανακατέψουμε με λίγο λάδι. Στον αρακά προσθέτουμε και πιπέρι.
Καλοφάγωτα


ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                         11 Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου