Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ - ΠΑΤΑΤΕΣΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, 3-4 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5λ, προσθέτω 1 ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, 1 δάφνη, 1 σκελίδα σκόρδο και σιγοβράζω ελέγχοντας το νερό και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ
Καθαρίζω και βράζω 1 κιλό περίπου  πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1-2 κουταλιές γάλα. Συγκεντρώνω σε δοχείο  τον πουρέ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και σοτάρω τον πουρέ ανακατευοντας συνεχώς και προσθέτοντας γάλα μέχρι να γίνει απαλός όσο θέλουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Σερβίρεται με κοκκινιστό ή λεμονάτο κοτόπουλο, κεφτεδογιουβαρλάκια ή κρέας  ψητό της κατσαρόλας.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Για 1 κιλό περίπου πατάτες να έχω έτοιμο από 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι, 1 ποτ. λεμόνι και 1 ποτ. νερό ή ζωμό ψαριού ή ζωμό από τις πατάτες.
Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1 κουταλιά από το κάθε υγρό και συγκεντρώνω τον πουρέ σε μια γαβάθα. Με έναν πολύ ψιλό τρίφτη τρίβω από πάνω  4 σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύω με μια κουτάλα προσθέτοντας από μια κουταλιά από τον κάθε ζωμό μέχρι να γίνει λεία και όσο σφικτή θέλουμε. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται αλάτι, σκόρδο και υγρά.
Σερβίρεται με φασολάκια νερόβραστα με λαδολέμονο και ωμό σκόρδο, τηγανιτά ψάρια ή παστό τηγανιτό μπακαλιάρο.
Με τα κεφάλια από τα ψάρια φτιάχνουμε ζωμό.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Σε ένα ταψί κόβω σε μικρά κομμάτια όσες πατάτες θέλω. Τις πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Προσθέτω λάδι ή μαργαρίνη, λίγο νερό και ψήνω στους 180β για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος). Αν έχω τρίβω από πάνω μια ντομάτα.
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Βράζω 1 κιλό πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνω και τις τρίβω στον μύλο ή στο multi. Τις συγκεντρώνω σε μια λεκάνη και προσθέτω 3 αυγά, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 κουταλιές αλεύρι, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι. Ανακατεύω καλά να γίνει μια μάζα. Πλάθω μπαλάκια, αλευρώνω και τηγανίζω σε καυτό λάδι. Ακουμπώ τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου