Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Κόβουμε χονδρές φέτες κασέρι ή κεφαλογραβιέρας. Τις βουτάμε σε χτυπημένο αυγό, τις τινάζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τις τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές σε καυτό καλαμποκέλαιο. Σερβίρονται με λεμόνι.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Κόβουμε αρνίσιο ψαχνό σε κύβους και το αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε πιπεριά, κρεμμύδι και ντομάτα σε τετράγωνα κομμάτια. 
Παίρνουμε ένα καλαμάκι (από σουβλάκι), περνάμε πρώτα μια πιπεριά και μετά εναλλάξ λαχανικά με κρέας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τα βάζουμε στην σχάρα με ένα ταψί από κάτω. Ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βουτάμε σε πιάτο με λαδολέμονο.
Λαδολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και τα αναδεύουμε ρυθμικά με το πιρούνι  για να πήξει. Αν δεν πήξει προσθέτουμε λάδι.
Ανακατεύονται και στο σέικερ του καφέ.
αρνί

Λαδολέμονο


 Σε ένα μπολ βάζουμε λάδι, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και τα αναδεύουμε ρυθμικά με το πιρούνι  για να πήξει. Αν δεν πήξει προσθέτουμε λάδι.
Ανακατεύονται και στο σέικερ του καφέ.

ΚΟΚΚΙΝΟΨΑΡΟ ΣΟΥΠΑ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 3 καρότα κομμένα κατά μήκος, 3 κολοκυθάκια (όχι χοντρά) σε χονδρές ροδέλες, 3 μικρά κρεμμυδάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, σέλινο, 1 μικρή πατάτα και λίγο αλάτι. Τα σκεπάζουμε με νερό και σε μέτρια φωτιά, με κλειστή την κατσαρόλα, τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τότε προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι και 3 φιλέτα κοκκινόψαρου. Βράζουμε ακόμη για 10-15 λεπτά, δοκιμάζοντας για αλάτι και προσέχοντας το νερό, ώστε ίσα-ίσα να τα σκεπάζει. Ρίχνουμε 2 πρέζες πιπέρι. Σερβίρουμε με λεμόνι.
ψάρια

ΚΕΪΚ μαρμελάδας

Χτυπάμε για 5 λεπτά 6 ολόκληρα αυγά με 250 γρ ζάχαρη. Προσθέτουμε διαδοχικά ανακατεύοντας 250 γρ βούτυρο μαλακωμένο, 1 βανίλια και 250 γρ αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του. Το μοιράζουμε σε δύο ίδιες φόρμες στρωμένες με λαδόκολλα, τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αφού κρυώσουν, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας μαρμελάδα ανάμεσά τους. Απλώνουμε εξωτερικά μια λεπτή στρώση μαρμελάδας και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Για μια βδομάδα

ΔΕΥΤΕΡΑ
Πρωί: 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με μέλι και ταχίνι.
Μεσημέρι: Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, χωριάτικη σαλάτα
Απόγευμα: 1 τοστ με κασέρι, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
Βράδυ: 1 πιάτο ρυζόγαλο με κανέλα.
ΤΡΙΤΗ
Πρωί: Γάλα με δημητριακά και 1 μπανάνα.
Μεσημέρι: Μουσακάς και σαλάτα με χονδροκομμένη ρόκα, φλοίδες παρμεζάνας ραντισμένα με μπαλσάμικο και αγουρόλαδο.
Απόγευμα: γιαούρτι με μέλι, 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
Βράδυ: 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι, 2 φρυγανιές.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Πρωί: 1 κούπα γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 κουταλιά μέλι.
Μεσημέρι: Σπαράγγια και πατάτες βραστά, λαδολέμονο. γαρνιρισμένα με χονδροκομμένο μαρούλι, ελιές,  2 σφικτά αυγά, μυζήθρα, μαύρο ψωμί.
Απόγευμα: 1 μήλο, 2 κριτσίνια ολικής άλεσης.
Βράδυ: 1 γιαούρτι με δημητριακά ή βρώμη, μπανάνα κομμένη σε φέτες, 1 κουταλιά μέλι.
ΠΕΜΠΤΗ
Πρωί:Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, τηγανητό αυγό με μπέικον, 1 φέτα ψωμί.
Μεσημέρι: Γεμιστά, σαλάτα του σεφ, ψωμί ολικής άλεσης.
Απόγευμα: Μήλο, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι.
Βράδυ: Τονοσαλάτα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πρωί: Γάλα και κέικ
Μεσημέρι: Γαριδομακαρονάδα και σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, μπαλσάμικο, λάδι.
Απόγευμα: 1 αχλάδι, 1 φέτα ψωμί με ταχίνι.
Βράδυ: Χορτόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρωί: Φρέσκος χυμός πορτοκάλι, 1 φέτα ψωμί με μαρμελάδα.
Μεσημέρι: Καρμπονάρα με αναψυκτικό και σαλάτα λάχανο-καρότο.
Απόγευμα: φρουτοσαλάτα
Βράδυ: Γάλα, ψωμί με μέλι.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Πρωί: Καφές με κέικ
Μεσημέρι: Ψητός σολωμός με βραστές πατάτες λαδολέμονο και σαλάτα μαρούλι με ελιές.
Απόγευμα: Φρέσκος χυμός πορτοκάλι και κέικ
Βράδυ: Γάλα με κορν φλέικς
Τα μεσημεριανά γεύματα συνοδεύονται με ένα μικρό ποτήρι άσπρο ή κόκκινο σπιτικό κρασί.
                                                                                                                               Σοφία


Προσέχω την χοληστερίνη

                                                                                                                    Κωνσταντίνα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ





Η βδομάδα της Νικολίνας




Οι νεαροί μαθητές μας προτείνουν...


                                                          Αν ήμουν φοιτήτρια...
                                                          Για μια βδομάδα.
                                                          Διατροφή εβδομάδας.
                                                          Προσέχω την χοληστερίνη.
                                                          Σαρακοστιανά  
Η βδομάδα της Νικολίνας

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Βγάζουμε το κόκκαλο από το μπούτι χωρίς να κόψουμε το κρέας στην μέση. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη εξωτερικά και εσωτερικά. Στο κέντρο του κρέατος απλώνουμε άνηθο, πιπέρι, χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι,  πιπεριά κομμένη φέτες και περιχύνουμε με 1 φλιτζανάκι λάδι . Τυλίγουμε σε ρολό, δένουμε σε τρία σημεία με σπάγκο (φυτικό) και το ακουμπάμε σε ταψί με 1 ποτήρι νερό και 1 φλιτζάνι λάδι. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε  στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει. Το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στους 200 βαθμούς να ροδίσει.
 αρνίσια σουβλάκια
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στην σχάρα
πουγκιά αρνιού
σούπα αρνί

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες σε αλατισμένο νερό, σουρωμένες και λιωμένες στο μίξερ
4 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί που λιώνει
3-4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι με πιρούνι
3-4 ασπράδια αυγών, χτυπημένα μαρέγκα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το γάλα και τους κρόκους και ομογενοποιούμε. Βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε στην αρχή το τυρί και μετά τα ασπράδια και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180β για 20-30λεπτά.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΚΜΕΚ

Είναι ένα γρήγορο εκμέκ, που συνήθως το φτιάχνω το Πάσχα από τα τσουρέκια που περισσεύουν. Χωρίς αναλογίες.
Στρώνω σε ένα ταψί  χονδρές φέτες από φρέσκο ή μπαγιάτικο τσουρέκι την μία δίπλα στην άλλη. Τις σιροπιάζω. Απλώνω στην επιφάνεια σαντιγί και πασπαλίζω με κανέλα και αμύγδαλο φιλέ.
Σιρόπι: Βράζω για 2 λεπτά 2/3 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1/2 κουταλάκι  κανέλας.
Σαντιγί: οποιανδήποτε φυτική σαντιγί φτιαγμένη σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΗ


Ψιλοκόβω μαρούλι, ρόκα,σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο. Ραπανάκια και αγγούρι με την φλούδα τους κομμένα λεπτές φέτες. Πασπαλίζω με αλάτι, ραντίζω με ξύδι και ρίχνω λάδι.Γαρνίρω με αυγά βραστά, ελιές, ντομάτα και κόκκινη πιπεριά.
σαλάτες

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ


χονδροκομμένο μαρούλι - στήθος κοτόπουλο - λιαστή ντομάτα - λάδι -
 ξύδι μπαλσάμικο - κεφαλογραβιέρα.
σαλάτες

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ


Υλικά: 3 σφικτά καθαρισμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα ή ροδέλες πασπαλισμένα με λίγο πιπέρι
             1 κονσέρβα καλαμπόκι πλυμένο, βρασμένο σε αλατόνερο για 10 λεπτά (αν θέλουμε)
             κάππαρη (όση μας αρέσει, αν μας αρέσει)
             6 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
             10 φέτες αγγούρι φρέσκο με τη φλούδα του ή τουρσί (5-6φ.)
             100γρ. κασέρι κομμένο μικρά κομμάτια
              πίκλες ( μικρό βάζο)
              ένα μικρό βαζάκι μαγιονέζα με 1 κουταλάκι μουστάρδα
Τα ανακατεύω και τρίβω στην επιφάνεια ανθότυρο.
σαλάτες

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτες(γενικά) 
Αυγοσαλάτα 
Κοτοσαλάτα 
Λαμπριάτικη σαλάτα 
Λαχανοσαλάτα 
Μελιτζανοσαλάτα
Πατάτες-λουκάνικα σαλάτα
Πολίτικη σαλάτα 
Πατζαροσαλάτα
Πιπεριές πολύχρωμες σαλάτα
Ρώσικη σαλάτα
Σαλάτα ζυμαρικών 
Σαλάτα του σεφ
Σαλάτα σκορδαλιά
Τζατζίκι 
Απλές γρήγορες πράσινες σαλάτες
ΣΑΛΑΤΕΣ
Απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του μεταβολισμού μας.Από μόνες τους (εμπλουτισμένες) ισοδυναμούν με ένα πλήρες  γεύμα.Σε όλες προσθέτουμε ελιές , αν έχουμε βραστά αυγά, στις κόκκινες τυρί φέτα και στις πράσινες σκληρό τυρί.Αν μας περίσσεψε ψωμί προηγούμενων ημερών το κόβουμε λεπτές φέτες το στρώνουμε στο πιάτο,από πάνω κόβουμε τη σαλάτα,την αλατίζουμε, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή ξύδι, την αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά.
Μια γρήγορη σάλτσα πράσινης σαλάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε 1 φλιτζανάκι λάδι,1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι,  1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό για ωμές ή 1 χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο για βραστές σαλάτες.

Η φαντασία μας και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις μας θα μας οδηγήσουν να ανακυκλώνουμε τα υπάρχοντα υλικά μας. Μας έμειναν αχρησιμοποίητα λαχανικά; Πλυμένα στη κατάψυξη! (μαζί με σκόρδα,κρεμμύδια, μυρωδικά... θα τα κάνουμε χορτόσουπα).  Υπενθυμίζω λαχανικά εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, κυτταρίνη, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

Χονδροκόβω μαρούλι, το αλατίζω και το βάζω στη βάση της πιατέλας. Από πάνω κόβω κομμάτια ζαμπόν, τυρί κασέρι και τα ανακατεύω όλα μαζί. Σκορπίζω λίγα βραστά καλαμπόκια. Βράζω αυγά σφικτά, τα κόβω σε τέσσερα κομμάτια, τα αλατίζω ελαφρά και τα τοποθετώ πάνω στην σαλάτα. Περιχύνω την σαλάτα με μαγιονέζα στην οποία έχω προσθέσει λίγη κέτσαπ.
σαλάτες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε με χαρτί, τις κόβουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα και τις βάζουμε με προσοχή σε καυτό καλαμποκέλαιο, ίσα που θα τις σκεπάζει. Μόλις ψηθούν από την μια μεριά με μια τρυπητή κουτάλα τις ανακατεύουμε. Όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα είναι έτοιμες. Με την κουτάλα τις βγάζουμε από το λάδι τοποθετώντας τες σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Τις αλατίζουμε και τις γυρνάμε σε καθαρό πιάτο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη, ακόμη και με τριμμένο κασέρι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι ή κατσαρόλα.
Στο λάδι δεν τις βάζουμε με τα χέρια μας αλλά με πιάτο.
πατάτες

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά:  250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ) 1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη 1850 ml νερό 4 βανίλες 1/2 ποτήρι αμύγδαλ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου