Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ

Τόσο η απλή όσο και η πλούσια εκδοχή είναι εξ ίσου επιτυχημένες. Η παρασκευή των είναι πανεύκολη και την παραθέτω:
Απλή εκδοχή
Σε μια λεκάνη βάζω τα κάτωθι υλικά, τα οποία ανακατεύω με το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενή μάζα: < 1 ποτήρι λάδι 1 ποτ. γάλα, 2/3 ποτ ζάχαρη, 2 ποτ αλεύρι, 2 ποτ τριμμένα καρύδια, από 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα-μπέικιν πάουντερ-κανέλα, 1/2 κουταλ τριμμένο γαρύφαλλο, 5 αυγά>
Τα τοποθετώ σε λαδωμένο μέτριο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς (το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, όταν βυθίζω την άκρη του στο γλυκό). Δεν γράφω χρόνο γιατί εξαρτάται από το πάχος της πίτας.
Όταν ψηθεί τήν κόβω κομμάτια και κρύα με καυτό σιρόπι την σιροπιάζω.
Σιρόπι: βράζω για 5λ < 4 ποτ νερό και 3 ποτ ζάχαρη > 
Μετά το σιρόπιασμα απλώνω στην επιφάνειά της 2 σοκολάτες κουβερτούρα λιωμένες, σε χαμηλή φωτιά, με 1 φλιτζανάκι καυτό  νερό.
 Να θυμάστε ότι το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό, αν αυξομειώσω το δοχείο μέτρησης των υλικών.
... και να μην ξεχνάμε, ότι κάθε φορά που πειραματιζόμαστε με το γλυκό μας  το εξελίσσουμε...
Πλούσια εκδοχή
... επιπλέον προσθέτουμε: στα υλικά : < 1/2 ποτ τριμμένα αμύγδαλα, 1/3 ποτ σιμιγδάλι ψιλό, 1 βανίλια, 1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ, 1/2 ποτ τριμμένη καρύδα, τριμμένη φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι, 100γρ σοκολάτα τρούφα> και στο σιρόπι:< επιπλέον 1 ποτ νερό και 1 ποτ ζάχαρη
Η απλή εκδοχή ψήνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την πλούσια.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες   και κολοκυθάκια θέλουμε . Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους. 
πατάτες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο κομμένο κομμάτια ( μούλιασμα  για 24 ώρες τουλάχιστον σε νερό που το αλλάζω αρκετές φορές).

 Φτιάχνουμε έναν πηχτό  χυλό από περίπου 200γρ αλεύρι, περίπου 333 ml μπύρα ή νερό, 1/3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ  και τον αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στεγνός ο μπακαλιάρος αλευρώνεται και τινάζεται να απομακρυνθεί το αλεύρι που περισσεύει.  
Βουτάμε στον χυλό και από τις δυο πλευρές τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο.      Αν μας περισσέψει χυλός τον κάνουμε τηγανίτα             
ή
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες αλεύρι, ψιλό σιμιγδάλι και καλαμποκάλευρο. Πασπαλίζουμε τον μπακαλιάρο, τον τινάζουμε και τηγανίζουμε σε σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο. 
ψάρια

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΓΙΑΧΝΙ με κρεμμύδια ή πράσα


Κόβουμε κομμάτια 1 φύλλο μπακαλιάρο και τον βάζουμε στο νερό για 2 ημέρες αλλάζοντάς του κάθε 5-6 ώρες  νερό (ξαρμύρισμα). Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες ή 2 πράσα με 2/3 κρασοπότηρου λάδι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ για 2-3 λεπτά. Βάζουμε 1 ποτήρι νερό, στρώνουμε από κάτω μισό κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, από πάνω τον μπακαλιάρο, 2-3 φύλλα δάφνης και πιπέρι. Βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, προσέχοντας την ποσότητα του νερού.
Τα κρεμμύδια αντικαθίστανται με πράσα.
ψάρια

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ με ρύζι σουρωτό

Σουπιές 1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια.
Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι, τις σουπιές και 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi. Τα σωτάρω ελαφρά και προσθέτω 1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ με 1 ποτήρι νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν οι σουπιές. Ελέγχω το νερό. Δοκιμάζω αν χρει'αζεται  αλάτι. Σερβίρεται με ρύζι σουρωτό.
Ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά. Το σουρώνω και το ανακατεύω με πολύ λίγο λάδι. Σκεπάζω την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα να απορροφήσει τους υδρατμούς.
επιπλέον: νηστίσιμα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




ΚΕΪΚ
Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
Βασική ζύμη:        
     αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
  • τρούφα
  • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
  • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
  • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
  • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
  • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
  • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
  •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
  •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
  •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
  •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ
Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΤΑ

Αφού τα πλύνουμε ελαφρά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει, τα σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν Ελέγχουμε το νερό και προσθέτουμε όποτε χρειάζεται.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ με ΚΥΔΩΝΙΑ και ΠΑΤΑΤΕΣ

Μαγείρεψα ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό, γι' αυτό σας παραθέτω την συνταγή.
Σε μια μικρή γάστρα έβαλα δυο χοιρινές μπριζόλες, δυο κυδώνια, δυο πατάτες.Από πάνω έριξα 1 κουταλάκι (του γλυκού) αλάτι χονδρό, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, λάδι (σαν να είναι σαλάτα) και όλα αυτά τα ανακάτεψα. Πρόσθεσα 1/2 φλυτζάνι νερό, σκέπασα την γάστρα και τα άφησα να ψηθούν στους 160 βαθμούς (πάνω κάτω) για 1 ώρα περίπου. Ελέγχω το νερό, προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και ανάλογα συνεχίζω με ανοικτή ή κλειστή τη γάστρα και σε υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το επιθυμητό ζουμάκι του.
* τα κυδώνια και τις πατάτες τα καθάρισα, τα έπλυνα και τα έκοψα στο μέγεθος από το 1/4 του μήλου
 *αντί για  γάστρα μπορώ να χρησιμοποιήσω μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ή ένα ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Απλά πρέπει να ελέγχω το νερό.
Καλή όρεξη!
με χοιρινό

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Υλικά: 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια και κομμένα όπως οι ψιλές τηγανιτές πατάτες, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 ξυλάκι κανέλα, νερό ίσα που θα σκεπάσει τα κυδώνια 3-6 φύλλα αρμπαρόριζας (εφ' όσον υπάρχουν), χυμός ενός λεμονιού και μια χούφτα (ασπρισμένα) καθαρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Βάζουμε τα κυδώνια, την κανέλα, την αρμπαρόριζα, την βανίλια και το νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε 30 λεπτά περίπου να μαλακώσει το κυδώνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε 10 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Συμπληρώνουμε με τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού και μια χούφτα καθαρισμένα αμύγδαλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, πάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει πλήρως. Χρειάζεται αρκετές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε αν έδεσε το γλυκό. Αν είναι νερουλό βράζουμε 5-10 λεπτά να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν είναι πηχτό σαν κόλλα το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό. Συσκευάζουμε σε γυάλινα βάζα.
  • έδεσε το σιρόπι σημαίνει ότι κυλάει σταγόνα σταγόνα από το κουτάλι (όταν κρυώσει).
  • τα πλυμένα βάζα μαζί με τα καπάκια τους τα ζεσταίνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • τα καθαρισμένα κυδώνια μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε το διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
  •  Καλό χειμώνα

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα

  Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από το κλασσικό άγουρο τραγανό σύκο. Επιλέγω  μελωμένα σύκα. Τα διατηρώ σε βάζα στο ψυγείο, όχι περισσότερο από δυο μήνες, γιατί το σιρόπι είναι αραιό.
  Σε φαρδιά κατσαρόλα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο, όσα όρθια σύκα χωρούν. Προσθέτω κατά τα 2/3 του σύκου νερό, και βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου, αναποδογυρίζοντάς τα με προσοχή μετά τα 10 λεπτά. Προσθέτω βανίλια, χυμό λεμονιού, λίγη λίγη την ζάχαρη και συνεχίζω το βράσιμο για 5-10 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει.
 για κάθε κιλό σύκα περίπου η μισή ποσότητα ζάχαρης, δυο βανίλιες και χυμός ενός λεμονιού

Είναι καλύτερα να βάλω ένα γαρύφαλλο  σε κάθε σύκο στο άνοιγμα της βάσης του.

  Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επιτυγχάνεται με "δεμένο σιρόπι". Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε  επιπλέον 1 κούπα ζάχαρη και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα να κρυώσει. Γεμίζουμε ένα κουταλάκι με σιρόπι και το αδειάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν κυλίσει σταγόνα σταγόνα, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά αφαιρούμε τα σύκα, προσθέτουμε ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε τα σύκα στα βάζα και γεμίζουμε με σιρόπι.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΜΟΚΑ ΠΑΓΩΤΟ

250 γρ παγωμένη φυτική σαντιγί 
400 γρ κρύο γάλα εβαπορέ
400 γρ κρύο ζαχαρούχο γάλα
3-4 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
Εκτέλεση:
Χτυπώ με το μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται. Προσθέτω ανακατεύοντας καλά  πρώτα το ζαχαρούχο γάλα και μετά το εβαπορέ μαζί με τον καφέ. Βάζω στην κατάψυξη και μόλις γίνει πηχτή κρέμα το ξαναχτυπώ για 1 λεπτό.
Προτιμώ μεταλλικό δοχείο, ακόμα και κατσαρολάκι.
Αν θέλω προσθέτω και μια βανίλια.
παγωτό

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια εύκολη  συνταγή τούρτας αφιερωμένη σε όσους γιορτάζουν. Απλά ακολουθήστε τα βήματα.
Σοκολατένια κρέμα.
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω : 250γρ μαργαρίνη soft, 1 μεγάλο (410γρ) γάλα εβαπορέ, 380 γρ μαύρη κουβερτούρα,6-7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
  2. Σε ένα δοχείο  διαλύω : 7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε 400 γρ νερό.
  3. Σε βαθύ πιάτο σπάω σε 2-3 κομμάτια 2 πακέτα περίπου μπισκότα (σοκολάτας ή κακάου) γεμιστά με βανίλια (25-30).

Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά της κατσαρόλας (1). Στη συνέχεια ρίχνω το διάλυμα (2) σιγά σιγά  στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει.
Το βγάζω από την φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και ρίχνω τα μπισκότα (3) ανακατεύοντας ελαφρά.
Στρώνω την σοκολατένια κρέμα σε ταψί και την αφήνω στο ψυγείο να παγώσει ( 2 ώρες). Από πάνω απλώνω φυτική σαντιγί (4) και γαρνίρω με σιρόπι σοκολάτας (5).


  • Φυτική σαντιγί (4) : Την αγοράζω σε χάρτινη ή μεταλλική συσκευασία,  άγλυκη,  και την χτυπώ με μια βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σιρόπι σοκολάτας (5) :  Σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω καλά μέχρι να  λιώσουν και να γίνουν σιρόπι : 1 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο, 1 φλ ζάχαρη, 1 φλ νερό, 2 βανίλιες, 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα.
Δοκιμάστε την τούρτα ελαφρά παγωμένη.
                                                              από την Σπυριδούλα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ


      (από τη Σπυριδούλα)
Αρέσει πολύ στα παιδιά.
Χτυπώ σε μια λεκάνη για 5 λεπτά με το μίξερ χειρός με δυνατή ταχύτητα 1 μαργαρίνη πλακέ μαλακωμένη με 1 φλυτζάνι ζάχαρηΠροσθέτω 6 αυγά, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω την ανάδευση για 1-2 λ. μέχρι να δω φουσκάλες στην επιφάνεια. Συμπληρώνω με 2 φλυτζάνια (για γάλα) αλεύρι για κέικ, 1 βανίλια, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 φάκελο τρούφα και τελειώνω το χτύπημα με μέτρια ταχύτητα για 1-2λ. Το βάζω να καλύπτει τα 2/3 ενός μέτριου λαδωμένου ταψιού και το ψήνω στους 170-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Όταν το βγάλω από τον φούρνο, το χαρακώνω και όταν κρυώσει το περιχύνω με καυτό σιρόπι φτιαγμένο με 3 φλυτζάνια ζάχαρη και 3 νερό που βράζουν για 5λ. Απλώνω στην επιφάνεια 2 σοκολάτες κουβερτούρα και 3 κουταλιές νερό λιωμένες σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ή μπεν μαρί.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΣΟΥΦΛΕ

Ανακατεύουμε τα υλικά στις ποσότητες που έχουμε και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Παραθέτοντας τα υλικά θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες ποσότητες, οι οποίες δεν είναι καθοριστικές:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, ελαφρά αλατισμένα και τοποθετημένα για μισή ώρα τουλάχιστον σε σουρωτήρι να σουρώσουν τα υγρά τους. Αν χρειάζεται τα στίβουμε και με το χέρι.
  • 300 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 κρεμμύδι  τριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι
  •  1/4 κουταλάκι πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται
                                                                                               Μπέτυ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ για μια ποσότητα ίση με ένα κέικ
1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη 
2/3 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα
1 ποτήρι ξανθές σταφίδες με χοντροκομμένα καρύδια

ζάχαρη άχνη 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα δοχείο ανακατεύω την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτω το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλλα   συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αν έχω προσθέτω μια χούφτα ξανθές σταφίδες και καρύδια. Καλύπτω με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών, βάζω το μείγμα μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί η πίτα μου βυθίζοντας την άκρη ενός μαχαιριού στο κέντρο της και η άκρη βγει καθαρή ( χωρίς κολλημένη ζύμη).
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η φανουρόπιτα είναι  μια λαδόπιτα με 7 ή 9 συστατικά:που γίνεται για τη χάρη του Αγίου Φανουρίου. Όταν την ζυμώνουμε ζητάμε από τον 'Αγιο να μας φανερώσει ό,τι εμείς αναζητάμε και διαβάζουμε μια συγκεκριμένη ευχή. Την ψήνουμε την παραμονή της εορτής του και την ίδια ή την επόμενη μέρα ( 27 Αυγούστου) το απόγευμα στον εσπερινό την ευλογούμε στην εκκλησία και την μοιράζουμε.
ΕΥΧΗ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, 

ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν 
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει 
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Καλή επιτυχία και σας εύχομαι να βρήτε σύντομα ό,τι έχετε χάσει

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ με γεύση πορτοκάλι ή κανέλα
Υλικά:
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή 1 φλ. νερό που έχουμε βράσει με 3-4 ξυλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι με 1 κουταλάκι σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει)
1 βανίλια
μια πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
αφού ανακατέψουμε 5 λεπτά τα υλικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε 700-1000 γραμμάρια αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού) και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάκτυλα. Πλάθουμε τα κουλουράκια, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στους 180β,στον αέρα για 15λ περίπου βάζοντας το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου.


Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Κόβουμε σε μακρόστενες φέτες λεπτές μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε σε ένα μπολ 200γρ στραγγιστό γιαούρτι, 2 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και το γιαούρτι σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Αν οι μελιτζάνες είναι μικρές και φρέσκες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα διαφορετικά  αλατίζουμε τις φέτες , τις αφήνουμε 15 λεπτά, πλένουμε, σουρώνουμε και με ένα απορροφητικό χαρτί τις σκουπίζουμε.
επιπλέον λαχανικά

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά:  250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ) 1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη 1850 ml νερό 4 βανίλες 1/2 ποτήρι αμύγδαλ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου