Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΣΑΒΟΡΟ

Καθαρίζουμε, πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε 1 κιλό γόπες και μετά από μισή ώρα τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο πήλινο ή γυάλινο σκεύος. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλω) και τα σοτάρω. Προσθέτω 1 κρασοπότηρο νερό, 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 φύλλα δάφνη. Τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρω από την φωτιά  και προσθέτω 1 κρασοπότηρο ξίδι. Αδειάζω με προσοχή το περιεχόμενο στο σκεύος με τα ψάρια . Τα αφήνω  για 2-3 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι μυρωδιές από τα ψάρια. Δοκιμάζουμε για να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο.
επιπλέον νηστίσιμα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΠΙΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗ EXPRESS

Υλικά για 4 πίτες: 
1 φύλλο σφολιάτας 
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ αραιωμένη με 1 κουταλάκι νερό 
4 φέτες τυρί τοστ 
4 φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό  
1 κρόκος αυγού
Κόβω σε 4 κομμάτια ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφω ( αφήνοντας   περιθώριο γύρω γύρω 1 εκατοστό) το κάθε κομμάτι με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα. Προσθέτω στην μισή επιφάνεια 1 φέτα τυρί του τοστ και 1φέτα ζαμπόν αλείφοντάς τα με σάλτσα . Διπλώνω τη σφολιάτα και πιέζω τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν. Τρυπώ με το πιρούνι σχεδόν όλη την πάνω επιφάνεια. Αν θέλω αλείφω  την πάνω επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού ανακατεμένου με ένα κουταλάκι νερό.  Ακουμπώ τις ζαμπονόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει  η σφολιάτα.
πίτες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ με μανιτάρια

Υλικά γέμισης:
300γρ. χονδροτριμμένα  μαλακά τυριά  (ρεγκάτο, κασέρι, γκούντα....)
150γρ. τριμμένο ανθότυρο ή φέτα
100γρ. μπέικον και  ζαμπόν

 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 
1 κουταλιά λάδι
1 μικρό φλιτζανάκι γάλα ή κρέμα γάλακτος

πιπέρι
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στον τρίφτη (χωρίς το φλούδι)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβα

 Αναμειγνύω τα υλικά γέμισης

επίσης χρειάζομαι:δύο φύλλα σφολιάτας, 1 αυγό που το χτυπάμε με το πιρούνι να ομογενοποιηθεί

Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας ,  βάζουμε τη γέμιση, από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντάς τες με ένα πιρούνι.. Αλείφουμε με το αυγό, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα χέρια μας ελάχιστο νερό, ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά το φύλλο, για 30 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πάχος της πίτας).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Τι μαγείρεψα σήμερα

4/10/11, ημέρα Τρίτη.
Μαγείρεψα για το μεσημέρι μακαρόνια ψιλά, άσπρα σοταρισμένα με λάδι και σάλτσα κιμά. Το βράδυ με την σάλτσα κιμά που μου έμεινε έφτιαξα κρεατοτυρόπιτα. Μου περίσσεψε όμως γέμιση. Έφτιαξα μια γρήγορη ζύμη από 250γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι λάδι μια πρέζα αλάτι και λίγο νερό. (μου κόλησε λίγο στα δάκτυλα και πρόσθεσα αλεύρι και σταγόνες λαδιού). Την χώρισα σε μπαλάκια, τα άνοιξα με τα δάκτυλά μου, έβαλα στο κέντρο γέμιση και τα δίπλωσα πιέζοντάς τα στις άκρες για να κλείσουν.
5/10/11, ημέρα Τετάρτη
Το μεσημέρι φάγαμε άσπρα φασόλια σούπα μόνο που δεν έβαλα ντομάτα. Τα συνοδέψαμε με τυρί φέτα και άσπρο ψωμί. Βέβαια το καλύτερο είναι το μαύρο ψωμί ή ολικής αλέσεως. Για το βράδυ τα πολλαπλασίασα προσθέτοντας σε όσα έμειναν νερό, ντομάτα πελτέ, λαδι, αλάτι, πιπέρι και ψιλό κοφτό μακαρονάκι.
6/10/11, ημέρα Πέμπτη
Σήμερα μετά την δουλειά έτρεχα για δυσάρεστα. Φάγαμε πρόχειρα το μεσημέρι και το βράδυ μαγείρεψα Καρμπονάρα κερκυραϊκή. Καληνύχτα.
7/10/11, ημέρα Παρασκευή
Το μεσημέρι φτιάξαμε στα γρήγορα κριθαράκι γιουβέτσι στην κατσαρόλα και το βράδυ ομελέτα με φέτα και λουκάνικα πυροσκί. 'Εφτιαξια μια ζύμη από αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, νερό και ελάχιστο λάδι. Φρόντισα να μην κολλάει στα δάκτυλά μου, τη χώρισα σε μπαλάκια, τα άνοιξα με τα δάκτυλά μου και την τύλιξα γύρω από μικρά λουκάνικα αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες. Ψήθηκαν στους 180β για μισή ώρα. Αύριο πρέπει να φτιάξω κάποιο γλυκό.
8/10/11, ημέρα Σάββατο
Το σημερινό μενού για μεσημέρι-βράδυ είναι: Τηγανιτοί κεφτέδες οι μισοί σκέτοι και οι μισοί με σάλτσα. Για την σάλτσα τσιγάρισα 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ σε 2 φλιτζανάκια λάδι, προσθεσα 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και μόλις άρχισε να βράζει έριξα τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση και να απορροφηθεί το νερό (5λ). Σαλάτα ντομάτα με ελιές και κρεμμύδια, τηγανιτές πατάτες και ρύζι μπασμάτι βρασμένο σε νερό για 10λ, σουρωμένο με λίγες σταγόνες λαδιού. Όποιος θέλει προθέτει στο ρύζι κεφτέδες με σάλτσα.
9/10/11, ημέρα Κυριακή
Πρόκειται να μαγειρέψω μοσχάρι ψητό της κατσαρόλας με πατάτες πουρέ και γλυκό. Θα τα πούμε αργότερα.
10/10/11, ημέρα Δευτέρα
Για το μεσημέρι φακές σούπα με ντομάτα, ελιές και δυστυχώς ψωμί άσπρη μπακέτα. Το απόγευμα θα ψήσω μπιφτέκια στο φούρνο, με χωριάτικη σαλάτα και κυδώνι  γλυκό του κουταλιού.
11/10/11, ημέρα Τρίτη
Μια ψευτόσουπα με ντομάτα πελτέ και μακαρόνια Νο6 κομμένα στα τέσσερα με μπόλικο μαύρο πιπέρι και τριμμένη φέτα όπως είναι καυτή είναι μια καλή και γρήγορη επιλογή για το μεσημέρι. Ίσως ανοίξουμε και μια κονσέρβα τόνο σερβιρισμένο με λαδολέμονο και ελιές. Το βράδυ μια ντοματοσαλάτα με πιπεριές, κρεμμύδια, λαδορίγανη και αυγά βραστά σκληρά, κομμένα στα δυο πασπαλισμένα με αλατοπίπερο. Στα ενδιάμεσα θα συμπληρώσουμε με φρέσκο γάλα και κέικ που μόλις φτιάχνω (βασική ζύμη με σταφίδες). Καλή μέρα να έχουμε. το ελπίζω.
12/10/11, ημέρα Τετάρτη
Για μεσημέρι - βράδυ γιουβαρλάκια αυγολέμονο.
Σαλάτα: μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένα με λάδι και μπαλσάμικο ξίδι.
Ψωμί: άσπρη μπακέτα
Φρούτα: μήλα
13/10/11, ημέρα Πέμπτη
Αγόρασα από το σούπερ μάρκετ ένα νωπό κοτόπουλο και ζήτησα να το κόψουν κομμάτια. Το μαγείρεψα κοκκινιστό στην κατσαρόλα, όπως ακριβώς θα μαγείρευα τα πικάντικα μπούτια. Μας αρέσει το ρύζι οπότε το σέρβιρα με ένα απλό βραστό ρύζι για πιλάφι. Το έβρασα για 20 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το σούρωσα και το σωτάρισα με λίγο λάδι ελιάς. Σαλάτα και φρούτα από χτες. Για αύριο
14/10/11, ημέρα Παρασκευή
Έχω αγοράσει έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι και θα φτιάξω σπανακόρυζο για το μεσημέρι και το βράδυ θα βολευτούμε με όσο κοτόπουλο μες έχει μείνει, κέικ και φρούτα. Καληνύχτα.
15/10/11, ημέρα Σάββατο
Μέρα βροχερή, μουντή, γεμάτη κατάθλιψη. Μου έμεινε λίγος κιμάς και έφτιαξα κόκκινα γιουβαρλάκια με μπόλικη σάλτσα και ρύζι, αρκετά ζουμερά και τα φάγαμε με τυρί φέτα και μπόλικο ζεστό μαύρο ψωμί. Το απόγευμα έψησα κουλουράκια λαδιού με άρωμα κανέλας και τα βουτήξαμε σε ζεστό γάλα και  αργότερα συμπληρώσαμε με φρουτοσαλάτα με μήλο, αχλάδι, σταφύλι. Για αύριο αγόρασα χοιρινό μπούτι προορισμένο για ψητό στο φούρνο. Θα δούμε. Να έχετε όλοι καλή νύχτα.
16/10/11, ημέρα, Κυριακή
Ξύπνησα αργά, πολύ αργά για μπούτι χοιρινό στον φούρνο. Όσο έπινα τον καφέ μου σκεπτόμουν πώς να το μαγειρέψω και επινόησα τον ακόλουθο τρόπο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Έπλυνα γρήγορα το δίκιλο κρέας και με βαθειές μαχαιριές έβαλα στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το έβαλα στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγείρεψα για 15λ. Άνοιξα την χύτρα και το μετέφερα στο ταψί. Το έκοψα φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπέρωσα, έκοψα μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώσα και αυτές, λάδωσα όλα τα υλικά, έβαλα λίγο νερό και το έψησα στους 180β μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος έριξα τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνόδεψα με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. Τελείωσα το μαγείρεμα ακριβώς την ώρα του φαγητού.
17/10/11, ημέρα Δευτέρα
Φασόλια με τυρί φέτα, ελιές και πολύσπορο ψωμί για το μεσημέρι. Το βράδυ έβρασα μισό πακέτο μακαρόνια Νο 6 , τα σούρωσα και τα ανακάτεψα με το κρέας και τον σούγο από το χτεσινό φαγητό.
18/10/11, ημέρα Τρίτη
Καλαμαράκια τηγανιτά και μπρόκολο με μπόλικο πιπέρι και λαδολέμονο. Το μπρόκολο που μου περίσσεψε το έφτιαξα ογκρατέν για το βράδυ, γάλα και τοστ με μορταδέλα.
19/10/11, ημέρα Τετάρτη
Μεσημέρι-βράδυ πατάτες, πιπεριές γεμιστά στην κατσαρόλα με ψιλοκομμένο λάχανο και λαδολέμονο.
20/10/11, ημέρα Πέμπτη
Φασολάκια γιαχνί με πατάτες, φέτα, ελιές, ψωμί και χυμό βύσσινο για το μεσημέρι. Το απόγευμα πράσινο τσάι με κουλούρια κανέλας και μήλα. Το βράδυ αυγά ομελέτα με φέτα, γάλα, σάντουιτς με ψημένο (στη τοστιέρα) ψωμί και μορταδέλα με γραβιέρα Κρήτης.
21/10/11, ημέρα Παρασκευή
Ραδίκι από τον κήπο με λαδολέμονο, τηγανιτό μαριδάκι, ψωμί μαύρο, μήλο, αχλάδι. Το βράδυ φρούτα και τα μικρά πίτες από το σουβλατζίδικο.
22/10/11, ημέρα Σάββατο
Μακαροντζίνι με καλαμαράκια στην κατσαρόλα και λάχανο με λαδολέμονο.
Λουκουμάδες με μέλι, καρύδια και κανέλα. Φρούτα (μήλο, αχλάδι).
23/10/11, ημέρα Κυριακή
Μακαρόνια σουφλέ στον φούρνο (ταλιατέλες σουφλέ), πανσέτες  στο τηγάνι, λάχανο με λαδολέμονο.
Κέικ ανάμεικτο βανίλια σοκολάτα, γάλα. Φρούτα (μήλο, αχλάδι).
24/10/11, ημέρα Δευτέρα
Αρακάς κοκκινιστός για το μεσημέρι και για το βράδυ το χτεσινό φαγητό, κέικ, γάλα, φρούτα.
25/10/11, ημέρα Τρίτη
Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και μακαρόνια ψιλά στο σούγο του για μεσημέρι-βράδυ.
26/10/11, ημέρα Τετάρτη
Φακές με τηγανητές πατάτες, χυμός πορτοκάλι για το μεσημέρι, φρουτοσαλάτα από μήλο, αχάδι, μπανάνα για το απόγευμα και αυγά βραστά, τοστ, γάλα για το βράδυ.
27/10/11, ημέρα Πέμπτη
Μπακαλιάρος βραστός αυγοκομμένη σούπα με ρύζι για μεσημέρι-βράδυ
28/10/11, ημέρα Παρασκευή
Μακαρόνια με τη σάλτσα και μπιφτέκια στον φούρνο, λάχανο με ελιές και λαδολέμονο Κρέμα βανίλιας με μπόλικη κανέλα για το βράδυ.
29/10/11, ημέρα Σάββατο
Σπανακόρυζο για το μεσημέρι και σπανακόπιτα για το βράδυ.
30/10/11, ημέρα Κυριακή
Μπριζόλες, σουβλάκια στα κάρβουνα. Ψημένες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού με λάδι, πιπέρι και ρίγανη.
Σαλάτα μαρούλι με ρόκα, κρεμμύδι, άνηθο και ελιές.
31/10/11, ημέρα Δευτέρα
Ψευτόσουπα και ότι έμεινε από χτες.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ: αυγά, λάδι, φρέσκα ντομάτα,κρεμμύδι, πιπεριά, φέτα, αλάτι, πιπέρι, ψωμί
Έτσι το έλεγε και το έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Βάζω σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές λάδι, αλάτι, 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι και μια πιπεριά όλα κομμένα ροδέλες. Τα σωτάρω σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά και προσθέτω 2 αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα να πήξει το ασπράδι. Σβήνω την φωτιά. Προσθέτω λίγη φέτα κομμένη μικρά κομμάτια και πασπαλίζω με κόκκινο πιπέρι. Κλείνω το καπάκι και αφήνω για 5 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο ψήνω 3 χονδρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (τοστιέρα, φούρνος, τηγάνι) και τις τοποθετώ σε μια πιατέλα. Από πάνω βάζω την στραπατσάδα.
 λαχανικά
μπρουσκέτες

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

COOKIES


ΥΛΙΚΑ
1 αυγό
225 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. μαργαρίνη
100 γρ, μαύρη ζάχαρη ( έβαλα άσπρη)
100-150 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα ( έβαλα κουβερτούρα σε σταγόνες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε την σοκολάτα.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα και φτιάχνουμε 20-25 μπισκότα, που τα ακουμπάμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

 Είναι αρκετές μέρες που πήρα την συνταγή από μια συνάδελφο. Θα την αντιγράψω, γιατί την εκτέλεσα κατά γράμμα. Απλά τα έπλασα αρκετά μεγάλα  ενώ είναι καλύτερα μικρότερα.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Με μια απλή γάστρα μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά νόστιμα φαγητά.
Ας ξεκινήσουμε με μπριζόλες είτε χοιρινές είτε μοσχαρίσιες
Βάζουμε στο ταψί τα 2/3  του ποτηριού νερό, τη σχάρα, τις πλυμένες μπριζόλες αλατοπιπερομένες με 3-4 σκελίδες σκόρδο και κλείνουμε καλά με το καπάκι. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο στη πρώτη θέση από κάτω, αρχικά στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά πάνω-κάτω και μετά για σαράντα λεπτά στους 170 βαθμούς. Ανοίγουμε τη γάστρα, βγάζουμε τη σχάρα, αν χρειάζεται σουρώνουμε το ζουμί, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι και αν του λείπει , αλάτι, νερό ή πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό. Αν χρειαστεί ξεσκεπάζουμε και αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

Μπορούμε να νεροβράσουμε σε αλατισμένο νερό ρύζι ή αρακά, να τα σουρώσουμε και να τα ανακατέψουμε με λίγο λάδι. Στον αρακά προσθέτουμε και πιπέρι.
Καλοφάγωτα


Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ


ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ - ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ - ΨΩΜΙ - ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ - ΚΡΕΠΕΣ
ζύμη για πίτσα-γεμιστά ψωμάκια-πυροσκί-πεϊνιρλί
πανίνι

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Καβουρντίζουμε 2 κουταλιές αλεύρι με 1 φλυτζανάκι βούτυρο ή λάδι. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Το ανακατεύουμε συνεχώς και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αν θέλουμε στην αρχή στο τηγάνι λιώνουμε  στο λάδι μισό κουταλάκι φέτα.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Διαλύω σε 1 ποτηράκι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά με μια πρέζα αλάτι. Αδειάζω σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, ανοίγω μια λακκούβα στη μέση, ρίχνω την διαλυμένη μαγιά, ανακατεύω  και προσθέτω με προσοχή (ελαφρώς χλιαρό) όσο νερό πάρει για να γίνει  ένας απαλός,  πηχτός χυλός (να κινείται από το κουτάλι). Σκεπάζω την λεκάνη. Αφήνω 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Τους τηγανίζω σε μπόλικο καλαμποκέλαιο κουταλιές κουταλιές η μια δίπλα στην άλλη. Τους αποσύρω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Σερβίρονται με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι, κανέλα, καρύδια.
Ζεστό σιρόπι μελιού: ζεσταίνω στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά μέλι με ελάχιστο νερό και κανέλα. Περιχύνω τους λουκουμάδες και πασπαλίζω με ψιλοτριμμένο καρύδι.
ΨΩΜΙ
Υλικά: 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μαγιά, από 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και αλάτι, 11/4 περίπου χλιρό νερό και 1 φλιτζανάκι λάδι.
Διαλύω με τη σειρά την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό να διαλυθούν. Προσθέτω το αλεύρι (όσο πάρει) και ζυμώνω να γίνει λείο. Βάζω την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 35 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Πλάθω φρατζολάκια, τα βάζω σκεπασμένα σε βουτυρωμένο ταψί, τα αφήνω μια ώρα σε ζεστό μέρος και ψήνω σε μέτριο φούρνο 40-45λ περίπου
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
Φτιάχνω έναν χυλό από νερό, αλεύρι και αλάτι. Αν έχω προσθέτω ένα αυγό.
ΑΝ τον τηγανίσω κουταλιές κουταλιές  σε καυτό λάδι τότε ο χυλός θα είναι λίγο πηχτός. Σε αυτή την περίπτωση ψιλοτρίβω φέτα, αν μου αρέσει.
ΑΝ είναι αραιός, τότε αλείφω ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι, όταν ζεσταθεί ρίχνω  μια κουτάλα χυλό, τον απλώνω στην επιφάνεια του τηγανιού. Σε δυο λεπτά αναποδογυρίζω την τηγανίτα.
ΑΝ στον αρχικό χυλό αντικαταστήσω το νερό με γάλα, προσθέσω αυγά και μπέικιν πάουντερ τότε οι τηγανίτες γίνονται πιο αφράτες.  
Σερβίρονται με κρυσταλλική ζάχαρη, κανέλα, μέλι, μαρμελάδα. Οι δεύτερες τηγανίτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κρέπες.(Δες Κρέπες)
 ΚΡΕΠΕΣ
Χυλός: Χτυπώ καλά με το σύρμα ή στο μπλέντερ 1 αυγό, 1 κουταλιά λάδι ή βούτυρο, μισό ποτήρι του νερού γάλα και μισό ποτήρι νερό λίγο αλεύρι ( λιγότερο από 1 ποτήρι) μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός (6-7 κρέπες).  ή
Αγοράζω ένα μείγμα σκόνη για κρέπες. Φτιάχνω όσες  χρειάζομαι σύμφωνα με τις οδηγίες και αυτοσχεδιάζω όπως:
Αλμυρές:
Τυλίγω ρολό με ζαμπόν και τυρί τοστ. Ζεσταίνω στο φούρνο στους 200β μέχρι να λιώσει το τυρί.
Φτιάχνω έναν πηχτό χυλό με κρέμα γάλακτος ή γάλα, 1 αυγό, τριμμένα μαλακά τυριά, αλλαντικά και μανιτάρια ψιλοκομμένα κονσέρβας. Τις γεμίζω τις τυλίγω ρολό, τις βάζω την μια δίπλα στην άλλη σε ένα ταψάκι και περιχύνω με όσο μείγμα μου έμεινε και ψήνω στους 180β μέχρι να λιώσουν και ροδίσουν τα τυριά.
Πασπαλίζω την κρέπα με ψιλοτριμμένο τυρί και ζαμπόν, την διπλώνω στα τέσσερα και την ζεσταίνω στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά 3-4 λεπτά ώστε να λιώσει το τυρί.
Γλυκές:
Αλείφω με μερέντα ή μέλι, καρύδια, κανέλα ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, λεπτές φέτες μπανάνας και τριμμένο μπισκότο ή φουντούκι   ή… Τυλίγω ρολό, ζεσταίνω για 5 λεπτά στους 100β.
Οι περισσευούμενες διατηρούνται  1-2 μέρες στο ψυγείο.  (δες τηγανίτες)
Παρασκευή κρέπας:
Αλείφω με λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνω μισή κουτάλα χυλό. Ανακινώ να απλώσει ο χυλός και μόλις ροδίσει την γυρνώ από την άλλη πλευρά.

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για clipart caramel
Υλικά:
  1. 350 ml κρύο γάλα ( τόσο γράφει το φακελάκι του άνθους αραβοσίτου)
  2. ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση καραμέλα
  3. μία φυτική σαντιγύ σε κονσέρβα (250 γραμμάρια)
  4. ένα ζαχαρούχο γάλα 400 γραμ. περίπου
  5. ένα παστέλι με φυστίκι τριμμένο στο multi ή απλά κοπανισμένο

Χρησιμοποιήστε ένα σκεύος μεταλλικό ή πλαστικό που θα φτιάξετε το παγωτό και θα το τοποθετήσετε στο ψυγείο να παγώσει.

Με το μίξερ χειρός χτυπώ το γάλα με το άνθος αραβοσίτου μέχρι να πήξει. Προσθέτω τη σαντιγύ και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζω την ανάδευση ( μεγάλη ταχύτητα) για 5 λεπτά. Προσθέτω το φυστίκι, ανακατεύω και το βάζω στην κατάψυξη.
Το έφτιαξα μέσα σε 10 λεπτά και κόστισε μόνο 6 ευρώ.
Ευχαριστώ τη Σοφία για τη συνταγή.

παγωτά

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

Γέμιση: Χονδροκόβουμε 1 κιλό πράσα και τα σωτάρουμε ελαφρά με λίγο λάδι για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ψιλοκομένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι,3-4 χτυπημένα αυγά, και 200-250γρ κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
Λαδώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος ενός φύλλου κρούστας. Στρώνουμε 250γρ περίπου λαδωμένα φύλλα κρούστας, την γέμιση και άλλα 250γρ λαδωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟΜΠΟΥΚΙΕΣ με ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζουμε σε λάδι. Σβήνουμε με ουίσκι και προσθέτουμε λιαστές ντομάτες, δενδρολίβανο, πιπέρι και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε την φωτιά και το πασπαλίζουμε με κομμάτια τυριών (φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι...). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 5-10 λεπτά να λιώσει το τυρί. Ταιριάζει και με μοσχάρι και με κοτόπουλο.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ

Παίρνουμε κόκκινες ψωμωμένες ντομάτες, τις κόβουμε στα δύο και χαρακώνουμε το κάθε κομμάτι σε μια-δυο μεριές.Τις βάζουμε μια μέρα σε σουρωτήρι με ελάχιστο αλάτι να τρέξουν τα πολλά υγρά τους και τις τοποθετούμε σε ταψί την μία δίπλα στην άλλη με μπόλικο αλάτι χονδρό. Τις αφήνουμε στον ήλιο μερικές μέρες να στεγνώσουν(το απόγευμα τις αποσύρουμε). Εναλλακτικά τις ψήνουμε στον φούρνο στους 70β 4-5 ώρες μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Τις  στοιβάζουμε σε γυάλινα βάζα με δενδρολίβανο και μπαχάρι. Γεμίζουμε με λάδι και κλείνουμε καλά τα βάζα.
Τις χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σάλτσες.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΜΕΝΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΪ ΓΛΑΣΕ

Κόβω ένα ζαχαρωμένο φρούτο σε  2-3 κομμάτια, τα βάζω σε ένα μικρό στενό ποτήρι και τα σκεπάζω με λικέρ μέντα. Τα αφήνω για 15 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να εισχωρήσει η μέντα στο φρούτο. Ιδανικό για τα Χριστούγεννα.

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Βάζουμε σε ένα ταψί:
λεπτές ροδέλες από 1 κρεμμύδι και 1 καρότο
χονδρές ροδέλες από 1 κολοκυθάκι
1 σκόρδο
1-2 πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι, λάδι ή βούτυρο, νερό
τα ανακατεύουμε και τα μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου μισή ώρα ( να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες). Προσθέτουμε τον σολωμό ελαφρά αλατισμένο και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά.

φοιτητικά 
σολωμός

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΧΤΑΠΟΔΙ με μακαροντζίνι

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, και ένα φύλλο δάφνης, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό και και αν θέλω τα καθαρίζω από τις πέτσες τους. 
Αν θέλω κρατάω ένα μέρος τους για χταπόδι ξιδάτο. 
Τα κόβω μεγάλα κομμάτια και τα αφήνω σε ένα πιάτο. Σουρώνω τον ζωμό.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω ελαφρά 1 τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, τον ζωμό, 1 σκελίδα σκόρδο πατικωμένη, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 μπαχάρια και όταν βράσουν ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι ( 400γρ). Αφήνω να βράσουν, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται κάθε  χαμηλώνω στο μέτριο την φωτιά (για να μην πάρει πολύ νερό). προσθέτω το χταπόδι και μαγειρεύω για 10 λεπτά ανακατεύοντας 2-3 φορές. Δοκιμάζω για αλάτι. Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό.
επιπλέον νηστίσιμα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

 Σας εύχομαι 

το Άγιο Φως να φωτίζει τις ζωές σας
 και να σας χαρίζει υγεία, 
ευτυχία, αγάπη και ευημερία. 
Καλή Ανάσταση 
Καλό Πάσχα
image.png

 Γαρίδες βραστές λαδολέμονο

 Γαρίδες γιουβέτσι
 Γαρίδες σαγανάκι
 Γαρίδες τηγανιτές  
 Καλαμαράκια γεμιστά στον    φούρνο              Καλαμαράκια πιλάφι
 Πίτσα μεσογειακή
 Σαβόρο    
 Σουπιές κοκκινιστές      
 Σουπιές κρασάτες
 Σουπιές με σπανάκι
 Ταραμοσαλάτα        
 Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
 Χταπόδι ξιδάτο
 Χταπόδι στον φούρνο 




ΚΑΝΤΑΪΦΙ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ
ΧΑΛΒΑΣ
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                         11 Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου