Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

 ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ( ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ Η ΜΥΛΟΚΟΠΙ Η ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΛΕΟ ) .

ΥΛΙΚΑ : 1 ΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΨΑΡΙ

ΜΙΑ ΚΟΦΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΠΡΙΚΑ

ΚΑΥΤΕΡΗ

1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ

2 ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕ

4 ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΞΕΡΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ

3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΤΥΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 9 ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΧΝΟ ΤΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ . ΜΕΤΑ , ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΣΟΚΑΡΑΜΕΛΩΣΟΥΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ . ΕΠΕΙΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ . ΥΣΤΕΡΑ , ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ . ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΥΡΙΣΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΙΣΟΓΙΝΕΙ . ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 6 ΟΧΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟ . ΜΕΤΑ ΑΠ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ , ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ Η ΤΟ ΨΑΡΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ Η ΣΛΑΤΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ . ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ . ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΑΚΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ !!!

Το είδα μαγειρεμένο από την Αλέξια, αχνιστό και το λαχτάρισα  και την ευχαριστώ που δημοσιοποίησε την συνταγή της. Το ρυζάκι με το νερό είναι της επιθυμίας της και όσων το θέλουν. Το μπουρδέτο σερβίρεται με ψωμί, πολύ ψωμί και όσο ζουμάκι θέλουμε. Καλοφάγωτο.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:
250γρ. μαργαρίνη, 250γρ. ζάχαρη ,1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα, 800γρ. περίπου αλεύρι, μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού

Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά 250γρ. μαργαρίνη soft (ή μαλακωμένη) με 250γρ. ζάχαρη. Προσθέτω 1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα ανακατεμένο με τον χυμό ενός λεμονιού (αφρίζει) και ανακατεύω. Ζυμώνω με 800γρ. περίπου αλεύρι (να μην κολλάει στα χέρια). Χρησιμοποιώντας  ένα ποτήρι σωλήνα με χοντρά τοιχώματα ανοίγω μικρά φύλλα πάχους 1 εκατ. και με το στόμιό του σχηματίζω στρογγυλά μπισκότα. Στρώνω λαδόχαρτο σε λαμαρίνα, τα βάζω σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150β, στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Φτιάχνω 40-50 διπλά μπισκότα που ανάμεσά τους βάζω πηχτή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Τα στρώνω το ένα δίπλα και πάνω από το άλλο και τα σκεπάζω, χωρίς να τα πιέσω, με νάιλον μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μαλακώσουν. 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΓΡΑΝΙΤΕΣ

Μετά από πολύ καιρό απουσίας θα ήθελα να σας δώσω σιγά σιγά τις συνταγές για γρανίτες, που και εγώ άρχισα να μαθαίνω με τη βοήθεια μιας φίλης μου και καταπληκτικής μαγείρισσας της Γιωργίας. Όπως κατάλαβα το μυστικό είναι να σπάσεις τον πάγο με πιρούνι ή μίξερ χεριού  και να έχεις φαντασία. Θα τις αναρτώ με τη σειρά που θα τις κάνω.

Γρανίτα Λεμόνι
Γρανίτα Δυόσμος
Γρανίτα Φράουλα
Γρανίτα Καφέ
Γρανίτα Καρπούζι

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό, τα καθαρίζω από τις πέτσες τους, τα ξεπλένω με ξίδι και τα κόβω σε ροδέλες. Βάζω το χταπόδι σε ένα μπολ, που να το χωράει. Το πασπαλίζω με πιπέρι, ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού,  ψιλοτριμμένο κρεμμύδι(λίγο) ξερό ή φρέσκο σε ροδέλες και για κάθε 1 φλιτζανάκι λάδι προσθέτω 2 κουταλιές ξίδι. Ανακατεύω όλα τα υλικά και μετά από 10 λεπτά δοκιμάζω αν χρειάζεται να συμπληρώσω ξίδι. Αντί για ξίδι, αν έχουμε κάποιον που δεν του αρέσει,βάζουμε μπόλικο λεμόνι.
Με το ζωμό, αν θέλω μαγειρεύω μακαρονάκι κοφτό στην κατσαρόλα. 
επιπλέον: νηστίσιμα

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΜΟΚΑ ΠΑΓΩΤΟ

250 γρ παγωμένη φυτική σαντιγί 
400 γρ κρύο γάλα εβαπορέ
400 γρ κρύο ζαχαρούχο γάλα
3-4 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
Εκτέλεση:
Χτυπώ με το μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται. Προσθέτω ανακατεύοντας καλά  πρώτα το ζαχαρούχο γάλα και μετά το εβαπορέ μαζί με τον καφέ. Βάζω στην κατάψυξη και μόλις γίνει πηχτή κρέμα το ξαναχτυπώ για 1 λεπτό.
Προτιμώ μεταλλικό δοχείο, ακόμα και κατσαρολάκι.
Αν θέλω προσθέτω και μια βανίλια.
παγωτό

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ - ΜΟΣΧΑΡΙ


Έχω έτοιμα τα υλικά:
το κρέας κομμένο σε κομμάτια
2 κρεμμύδια και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα (στον τρίφτη ή multi)
1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ
1 φλυτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
2 φλυτζαν καφέ στο περίπου λάδι
νερό όσο χρειαστεί
---1 κουταλάκι κοφτό αλάτι, 1/3 κουτ μαύρο πιπέρι, 1/2 κουτ μπούκοβο γλυκό,3 κουτ κόκκινο γλυκό πιπέρι, λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι, 1/2 κουτ ζάχαρη, 3 μπαχάρια, 2 γαρύφαλλα,1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο--- και 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ

Η παστιτσάδα είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό φαγητό βασισμένη στην πλούσια σε κρεμμύδια και μπαχαρικά κόκκινη σάλτσα. Την μαγείρευε κάθε Κυριακή η γιαγιά μου πότε με κρέας μοσχάρι και πότε με κόκκορα. Την μαγειρεύω και εγώ  συχνά και το μόνο που έχω αλλάξει είναι ότι πρόσθεσα ντομάτα . Ας αρχίσουμε για ένα κιλό περίπου κρέας.

Σε μια κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι και τσιγαρίζω το κρέας, προσθέτω το κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, ανακατεύω 2-3 φορές, σβήνω με το κρασί, ρίχνω τα μπαχαρικά, προσθέτω λίγο λάδι και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της, μετριάζω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Θέλει περίπου 2 ώρες. Βέβαια πρέπει να ελέγχουμε το φαγητό μήπως χρειαστεί νερό ή μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος, αν δούμε ότι είναι έτοιμο το κρέας ή έχει περισσότερο νερό δυναμώνουμε τη φωτιά για να πήξει η σάλτσα μας.

Σε αλατισμένο νερό βράζω μισό κιλό τρυπητά μακαρόνια  δυο λεπτά λιγότερο από ότι γράφει στη συσκευασία. Τα σουρώνω και όπως είναι καυτά τα ρίχνω στη κατσαρόλα με τη μισή σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο λάδι. 
Σερβίρω τα μακαρόνια, κρέας με σάλτσα, τριμμένο κεφαλοτύρι .
Καλοφάγωτα.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια εύκολη  συνταγή τούρτας αφιερωμένη σε όσους γιορτάζουν. Απλά ακολουθήστε τα βήματα.
Σοκολατένια κρέμα.
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω : 250γρ μαργαρίνη soft, 1 μεγάλο (410γρ) γάλα εβαπορέ, 380 γρ μαύρη κουβερτούρα,6-7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
  2. Σε ένα δοχείο  διαλύω : 7 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε 400 γρ νερό.
  3. Σε βαθύ πιάτο σπάω σε 2-3 κομμάτια 2 πακέτα περίπου μπισκότα (σοκολάτας ή κακάου) γεμιστά με βανίλια (25-30).

Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά της κατσαρόλας (1). Στη συνέχεια ρίχνω το διάλυμα (2) σιγά σιγά  στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει.
Το βγάζω από την φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και ρίχνω τα μπισκότα (3) ανακατεύοντας ελαφρά.
Στρώνω την σοκολατένια κρέμα σε ταψί και την αφήνω στο ψυγείο να παγώσει ( 2 ώρες). Από πάνω απλώνω φυτική σαντιγί (4) και γαρνίρω με σιρόπι σοκολάτας (5).


  • Φυτική σαντιγί (4) : Την αγοράζω σε χάρτινη ή μεταλλική συσκευασία,  άγλυκη,  και την χτυπώ με μια βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σιρόπι σοκολάτας (5) :  Σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω καλά μέχρι να  λιώσουν και να γίνουν σιρόπι : 1 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο, 1 φλ ζάχαρη, 1 φλ νερό, 2 βανίλιες, 1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα.
Δοκιμάστε την τούρτα ελαφρά παγωμένη.
                                                              από την Σπυριδούλα

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΣΕΛΑΧΙ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Σκεύος: να είναι φαρδύ, ώστε να απλώσει το ψάρι.
Το σελάχι ονομάζεται και ρίνα, να είναι κομμένο σε μεγάλες μερίδες, το οποίο έχουμε αγοράσει από τον ψαρά και μας το έχει καθαρίζει από το εξωτερικό σκληρό δέρμα.
Υλικά για 1 κιλό ψάρι : 1 μέτριο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα με μαχαίρι, μία ή μισή καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 1/2 κουταλάκι μπούκοβο και 1/3 κουταλάκι αλάτι, 1/5 κουταλάκι πιπέρι μαύρο, 1 φύλλο δάφνης, μερικά ντοματίνια ή μια ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, 1κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1-2 φλιτζανάκια του εσπρέσο λάδι.
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε , τα σιγοψήνουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά και για 10 λεπτά περίπου με 1 ποτήρι νερό . Προσθέτουμε το ψάρι. Χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά να μαγειρευτεί και ελέγχουμε για νερό ή  αλάτι ακόμα και για λάδι . Αφήνουμε όσο ζωμό θέλουμε.
 Καλοφάγωτο.


Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Μια πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για ζουμερό στήθος από κοτόπουλο.
Κόβουμε δύο στήθη σε δύο λεπτότερες φέτες, αφού έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.Τα κόκαλα δεν μας πειράζουν. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια ρηχή κατσαρόλα με 3 φλυτζανάκια νερό, 1/2 φλ λάδι, 2-3 κουταλάκια δεντρολίβανο, 4 σκελίδες σκόρδο,  δυο πρέζες αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα γυρνώντας τό δυο-τρεις φορές. Όποτε χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και στο τέλος χυμό μισού λεμονιού. Αν θέλουμε περισσότερο λάδι προσθέτουμε στο τέλος. Συνοδεύουμε με ρύζι σουρωτό.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΕΛΕ




 Το γλυκό το φτιάχνω τον Δεκέμβρη, γιατί τότε τα πορτοκάλια έχουν χάσει την έντονη σπιρτάδα τους (για 1 κιλό καθαρό βάρος).
Πορτοκάλια μεγάλα, ζουμερά, πλυμένα, τριμμένη ελαφρώς η φλούδα τους με ψιλό τρίφτη να απομακρυνθούν τα σημάδια και αφαιρεμένοι οι πόλοι τους. Τα ζυγίζω, γιατί η ποσότητα της ζάχαρης είναι ισοδύναμη με το βάρος τους. Τα κόβω μακρόστενες φέτες σε μια  βαθιά κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι ή ανάμεικτο και τα βράζω ανακατεύοντας  σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν ( μισή ώρα ανάλογα με το πάχος της φλούδας). Προσθέτω 1 κιλό ζάχαρη, 2 ξύλα κανέλας,1 βανίλια, χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι  και δένουμε το γλυκό.
Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν μια κρύα κουταλιά πάρει τη μορφή του μαλακού  ζελέ. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε πλύνει και απολυμάνει για 15 λεπτά στους 100 βαθμούς στο φούρνο.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΧ

Ο φίλος μου ο Αποστόλης έχει σήμερα τα γενέθλιά του και θα του ευχηθώ <χρόνια πολλά> γράφοντάς σας την τούρτα που γρήγορα πρωί-πρωί, την έφτιαξε, την έβαλε στην κατάψυξη και θα την μοιραστεί το μεσημέρι με τους αγαπημένους του.
3 παντεσπάνια έτοιμα ραντισμένα ελαφρά με χυμό κομπόστας (κυρίως το πρώτο, γιατί τα υπόλοιπα έχουν την κομπόστα)
πραλίνα φουντουκιού (έβαλε Μερέντα)
σουρωμένα και ψιλοκομμένα τα φρούτα μιας κομπόστας
σαντιγύ 
σοκολάτα ψιλοκομμένη
....και τα συναρμολόγησε ως εξής:
παντεσπάνι
         πραλίνα
               παντεσπάνι
                     κομπόστα
                            παντεσπάνι
                                     σαντιγύ με κομπόστα και σοκολάτα

ΓΛΥΚΑ α

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά: 
250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ)
1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
1850 ml νερό
4 βανίλες
1/2 ποτήρι αμύγδαλο (ολόκληρο, άσπρο)
220 γρ καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
  1. Πρώτο βήμα: Σε μια λεκάνη βάζω το νισεστέ, τα 2/3 του κιλού της ζάχαρης, το νερό και τις βανίλιες. Τα ανακατεύω καλά για να λιώσουν όλα τα υλικά.
  2. Δεύτερο βήμα: Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα βάζω μια κουταλιά λάδι και καβουρδίζω τα αμύγδαλα ανακατεύοντάς τα συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Τα τοποθετώ σε ένα πιάτο.
  3. Τρίτο βήμα: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το μισό λάδι με το 1/3 του κιλού της ζάχαρης και με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Στην αρχή θα πετρώσει, αλλά εγώ θα συνεχίσω να ανακατεύω.
  4. Τέταρτο βήμα: Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω με προσοχή το περιεχόμενο της λεκάνης του πρώτου βήματος. Δεν θα ανησυχήσω που θα πετρώσει η καραμέλα.
  5.  Πέμπτο βήμα: Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά και μετά σε μέτρια. Με την κουτάλα ανακατεύω συνέχεια μέχρι να γίνει μια πηχτή, γυαλιστερή διάφανη μάζα.
  6. Έκτο βήμα: Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν τα νέα υλικά.
  7. Έβδομο βήμα: Στρώνω τον χαλβά σε ταψί και τον πασπαλίζω με την ζάχαρη.
  8. Όγδοο βήμα: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Αν ψήσω περισσότερο, ο χαλβάς απλώς θα βγει πιο σφικτός. 
Αν σας αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων φτιάξτε τον, είναι πολύ φθηνός. Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία. Απλώς ακολουθήστε την.


Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΤΣΙΝΤΣΙΜΠΥΡΑ

Υλικά:   5 λίτρα νερό, 900gr περίπου ζάχαρη, 200γρ. τσίντζερ που το καθαρίζουμε χωρίς να το πλύνουμε και το τρίβουμε στο multi, 300 ml φρέσκο χυμό λεμονιού.

  1. Σε ένα δεκάλιτρο μπιτόνι, βάζω το μισό νερό με τη ζάχαρη για να διαλυθεί. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ταπώνω χαλαρά, αφήνω 10 ώρες περίπου σε σκιερό μέρος.
  2. Σουρώνω το υγρό και εμφιαλώνω 12-13 μισόλιτρα πλαστικά  μπουκάλια αναψυκτικών, αφήνοντας 2-3 δάκτυλα κενό.Τα αποθηκεύω για 1-2 μέρες περίπου σε σκιερό μέρος, πλαγιαστά με το καπάκι να καλύπτεται από υγρό. 
  3. Τα μεταφέρω πλαγιαστά στο ψυγείο και τα καταναλώνω μετά από15-20  ημέρες ανοίγοντάς τα με προσοχή.
προσοχή, καλό βίδωμα του καπακιού!
    επιπλέον: ποτά

      Κυριακή 12 Μαΐου 2024

      ΠΑΓΩΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


      Είναι ένα εύκολο θρεπτικό παγωτό μόνο με 3 βασικά υλικά:
      250 γρ παγωμένη φυτική σαντιγί ( την βάζουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα)
      400 γρ κρύο γάλα εβαπορέ
      400 γρ κρύο ζαχαρούχο γάλα
      2 βανίλιες
      Εκτέλεση:
      Χτυπώ με το μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται. Προσθέτω ανακατεύοντας καλά το γάλα. Το βάζω στην κατάψυξη και μόλις γίνει πηχτή κρέμα το ξαναχτυπώ για 1 λεπτό.
      Προτιμώ μεταλλικό δοχείο, ακόμα και κατσαρολάκι.

      Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

      Σουσαμόπιτα


      Γέμιση: ανακατεύω  2 κούπες καβουρδισμένο σουσάμι, 1 κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα-καρύδια, 2 κουταλάκια κανέλα, 5-6  κουταλιές  σούπας τριμμένη φρυγανιά.
      Το σουσάμι καβουρδίζεται απλωμένο σε ταψί στον φούρνο στους 180β-200β μέχρι να γίνει καστανό. Το ανακατεύω μια δυο φορές με κουτάλα. Το κοιτώ  γιατί εύκολα καίγεται.
      12-14 ψιλά φύλλα κρούστας, πινέλο, λάδι ελιάς.
      Απλώνω ένα φύλλο, το λαδώνω, το διπλώνω στη μέση, το πασπαλίζω με την γέμιση, το πιάνω με τα δάκτυλα από τις άκρες, το σουρώνω σαν πιέτες φούστας και το τοποθετώ στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να γεμίσω το ταψί. Να μην είναι αραιά μεταξύ τους.
      Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι:
      • αν η γέμιση δεν μας φτάσει την συμπληρώνουμε με ότι έχουμε σε περίσσεια, δεν θα υπάρχει διαφορά.
      •  αν μας περισσέψει και δεν θέλουμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο, απλώς την προσθέτουμε ανάμεσα από τα φύλλα.

      Με το πινέλο λαδώνω ελαφρά από πάνω, τεμαχίζω και ψήνω στους 150-160β στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, γιατί το περιχύνω ζεστό σε ζεστή πίτα.
      Σιρόπι: Βράζω μέχρι να δέσει 1 μεγάλο ποτήρι νερό, 1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι και χυμό ενός λεμονιού.
      Σε μια πιο απλή εκδοχή αφαιρώ τα καρύδια-αμύγδαλα από την γέμιση και στο σιρόπι μειώνω το μέλι στο μισό και προσθέτω 2 κουταλιές ρευστή γλυκόζη ή μισό φλιτζάνι ζάχαρη.

      Τρίτη 7 Μαΐου 2024

      ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                               11


      Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και από πάνω 2 κομμάτια κομπόστα ροδάκινα, ανάποδα τοποθετημένα.
                                                           Μ.
      ...δώδεκα κινήσεις...

      Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

      ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΑΝΤΙΓΗ

       Μόλις έμαθα μια νέα για μένα συνταγή για γλυκό του ψυγείου από μιαν διαδικτυακή φίλη, την Ευδοκία. Φτιάξτε το σε όση  ποσότητα θέλετε με όσα υλικά έχετε. Ενδεικτικά θα παραθέσω τις αναλογίες και θα τις προσαρμόσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

      20 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι , γεμισμένα με μισό καθαρισμένο καρύδι. Αν θέλουμε τις ραντίζουμε ελαφριά με λίγο ποτό της αρεσκείας μας.

      Χτυπάμε με το μίξερ μισό κιλό παγωμένη κρέμα γάλακτος ( κατά προτίμηση σφικτή) με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει σφικτή σαντιγύ προσθέτουμε ένα κιλό γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύουμε απαλά.

      Σε ένα μπωλ μοιράζουμε την κρέμα και τα δαμάσκηνα σε στρώσεις ξεκινώντας και τελειώνοντας με κρέμα.

      Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλα φιλέ, τριμμένη σοκολάτα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα…

      Καλοφάγωτο

      Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

       Αρνί γεμιστό

      Αρνίσια σουβλάκια
      Μαγειρίτσα
      Παϊδάκια λαδορίγανη
      Πουγκιά αρνιού
      Σαλάτα πασχαλινή


      Βάψιμο αυγών
      Τσιντσιμπύρα

      Γαλακτομπούρεκο     
      Εκμέκ  κανταΐφι
      Εκμέκ  τσουρέκι
      Κουλουράκια βανίλιας
      Πάστα φλώρα
       Απλώστε ένα άσπρο τραπεζομάντιλο. Δίπλα από κάθε σερβίτσιο  βάλτε ένα κόκκινο αυγό σε μιαν αυγοθήκη, διπλώστε την χαρτοπετσέτα στην μέση και καρφώστε ένα λουλούδι. Αν δεν έχετε αυγοθήκη. πάρτε ένα μικρό πολύχρωμο πλαστικό ποτηράκι, γεμίστε το χάρτινο άχυρο και από πάνω βάλτε το αυγό. Συνδυάστε πράσινο, κόκκινο, κίτρινο χρώμα. 

      Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

      ΧΑΛΒΑΣ ΒΡΑΣΤΟΣ με κανέλα

      Πολύ εύκολος και φθηνός! Σε 15 λεπτά είναι έτοιμος. Δεν χρειάζεται τεχνική παρά μόνο μια κατσαρόλα, μια κουτάλα και ένα ταψάκι ή φόρμα ή οποιοδήποτε δοχείο.
      Σε μια κατσαρόλα βάζω 4 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο και τα βράζω για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
      Χαμηλώνω την φωτιά, προσθέτω 4 βανίλιες, 1 και 1/2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό και μια-δυο χούφτες ξανθές σταφίδες, αν θέλω. Ανακατεύω και σε 2-3 λεπτά αρχίζει να πήζει. Το αποσύρω από την φωτιά πριν πήξει, να είναι σαν μια παιδική μπισκοτόκρεμα, που κυλάει στο πιάτο.
      Το τοποθετώ σε φόρμα σχηματίζοντας 2-3 στρώσεις που αναμεσά τους πασπαλίζω μπόλικη κανέλα.
      Όταν κρυώσει, αν θέλω, το γυρνώ ανάποδα σε μια πιατέλα. Αν δεν πέφτει το ξεκολλάω από τα τοιχώματα της φόρμας με ένα μαχαίρι.
      ...αν έχω και θέλω προσθέτω λίγες μαύρες σταφίδες και μια-δυο κουταλιές μέλι αφαιρώντας 1-2 κουταλιές ζάχαρη...ή αλοίφω τα τοιχώματα της φόρμας με μέλι και μετά τοποθετώ τον χαλβά με την κανέλα...
      ΓΛΥΚΑ

      Τρίτη 30 Απριλίου 2024

      ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

      Έψαξα για μια συνταγή εύκολη που να δίνει αφράτα κουλουράκια και βρήκα τις εξής αναλογίες από τον Στέλιο Πάρλιαρο.
      400γρ αλεύρι (έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αφαίρεσα το μπέικιν)
      80γρ βούτυρο
      120γρ ζάχαρη άχνη
      λίγο αλάτι
      75γρ φρέσκο γάλα
      2 αυγά
      1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι γάλα ή νερό για επάλειψη
      απλά πρόσθεσα στο μίγμα 2 βανίλιες, τα ανακάτεψα όλα μαζί, τα έβαλα 1 ώρα στο ψυγείο και έπλασα 25 κουλουράκια, τα άλειψα με το αυγό. Τα έψησα 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς πάνω-κάτω.
      Αν σας κολλάει η ζύμη στο πλάσιμο, λίγο αλεύρι στις παλάμες.
      Καλοφάγωτα.
       Καλό Πάσχα

      ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

      Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

      Τι μαγείρεψα σήμερα

      Ετικέτες

      Αρχειοθήκη ιστολογίου