Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Παϊδάκια = κομμένα πλευρά αρνιού ή κατσικιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σπάλα, καθώς και το μπούτι κομμένο ροδέλες.
Εύκολα τα ψήνουμε στον φούρνο στο γκιλ. Τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου το ένα δίπλα στο άλλο, αφού προθερμάνουμε τον φούρνο, τα ψήνουμε 10 λεπτά από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε με την βοήθεια μιας μακριάς πιρούνας  από την άλλη και συνεχίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Τα βουτάμε καυτά σε αλατισμένο λαδολέμονο με ρίγανη και πιπέρι. Αν αλατίσουμε από την αρχή το κρέας αφαιρούμε το αλάτι από το λαδολέμονο.
Κάτω από την σχάρα του φούρνου βάζουμε το ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για να συγκεντρωθούν τα λίπη.
Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές και σαλάτες.
αρνί 
κατσίκι

ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Δεν θα αναφέρω αναλογίες, γιατί εξαρτάται από τα υλικά και τις επιθυμίες που έχουμε.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε: 
αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
κάππαρη
πατάτα-καρότο κομμένα σε κύβους, αρακάς βρασμένος(αντικαθίστανται από κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά)
Προσθέτουμε μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας.
Σερβίρουμε με αυγά βραστά κομμένα στα τέσσερα κομμάτια και τις ελιές που μας αρέσουν. Ταιριάζουν οι πράσινες χωρίς κουκούτσι με πιπεριά. Στην μαγιονέζα αν μας αρέσει προσθέτουμε λίγη μουστάρδα.
σαλάτες

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

1/2 κιλό κανταϊφι(περίπου) χωρισμένο σε παρόμοιες λωρίδες (ίδιο πάχος-μήκος με μέγεθος που ο καθένας ορίζει)
μείγμα: ανακατεύω 1/2 κιλό χονδροκομμένα καρύδια με αμύγδαλα (αν θέλω), 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
σιρόπι: Βράζω για 5λ περίπου 4 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 2/3 κουταλιές μέλι, την φλούδα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.( αν αφαιρέσω 1 φλιτζάνι ζάχαρη πρέπει να προσθέσω 4 κουταλιές το λιγότερο γλυκόζη για να δέσει).
Εκτέλεση: στην άκρη από κάθε λωρίδα βάζω 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγω ρολό. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνω με 300γρ βούτυρο. Ψήνω στους 170β για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του γλυκού. Περιχύνω το καυτό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ

Πολύ εύκολα.
Μικρά λουκάνικα-φύλλο σφολιάτας
Κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστό λιγότερο από το μήκος των λουκάνικων. Τυλίγουμε το λουκάνικο αφήνοντας τις άκρες του ελεύθερες. Κόβουμε την σφολιάτα μόλις διπλώσει και πιέζουμε την ένωση με τα δάκτυλα ή πιρούνι για να κλείσει. Ψήνουμε στους 180β.
επιπλέον λουκάνικα

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα από την πάνω πλευρά. Απλώνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα, ομοίως λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε ελαφρά με ελάχιστο νερό και την ψήνουμε στους 180-200β για 35-45 λεπτά.
Γέμιση: Ανακατεύουμε 4 αυγά, 1 φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά κορν φλάουρ ή αλεύρι, 300-400γρ περίπου τριμμένη φέτα με μυζήθρα(μπορούμε και λιγότερο), 1/2 φλιτζανάκι λάδι και πιπέρι.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Σε ρηχή κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι και σοτάρω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια(400γρ) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Σιγοβράζουν , όταν απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά προσθέτω τις γαρίδες και ανακατεύω καλά. Σβήνω με 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνω να σιγοβράζουν για 15 λεπτά, να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Στην πορεία ελέγχω για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
Προτιμώ ακαθάριστες και καλά πλυμένες γαρίδες, γιατί δίνουν καλύτερη γεύση. Ενδεικτικά 500γρ. 
Βράζω μισό κιλό ψιλά μακαρόνια al dente, τα σουρώνω, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με την σάλτσα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τα ανακατεύω και τα σερβίρω ζεστά με τριμμένο τυρί.

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

Πλένω, καθαρίζω, περνώ με χυμό λεμονιού και κόβω σε μικρά κομμάτια φρέσκα μανιτάρια. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Σβήνω την φωτιά, τα αλατοπιπερώνω, τους ρίχνω λεμόνι, λάδι και τα ανακατεύω. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στη ζέστη για 15-20 λεπτά. Τα σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΥΤΙΓΚΑ

5-6 φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, με 1 ποτήρι λάδι, 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς και 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Προσθέτω μισό κουταλάκι κανέλα ,μισό γαρύφαλλο και σε όσες ποσότητες έχω τα κάτωθι: καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα, άσπρη-μαύρη σταφίδα, φρουϊ γλασέ ψιλοκομμένα, κορν φλέικς, σοκολάτα τρούφα και ½ -1 ποτήρι ζάχαρη(δοκιμάζουμε και την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά. Την βάζω σε λαδωμένο ταψί (λεπτή στρώση) και ψήνω στους 200β για μισή ώρα με 40 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα.. Όταν κρυώσει, δεν την βγάζω από το ταψί και γαρνίρω, αν θέλω, με σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

…αλλά πεντανόστιμο! Το μυστικό του δεν είναι μόνο οι αναλογίες των υλικών του, αλλά και  η ανάδευσή του με ξύλινη κουτάλα. Η συνταγή είναι της Ιωάννας.
Ανακατεύουμε για 5 λεπτά 300γρ. μαργαρίνη soft, που την έχουμε ζεστάνει ελαφρώς με 240 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 240γρ. χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα 3-4 πορτοκαλιών, 250 γρ. καρύδια τα μισά χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα, 200γρ. άσπρη σταφίδα, ½  κουταλάκι γαρύφαλλο, 1 ½  κουταλάκι κανέλα. Συνεχίζοντας την ανάδευση προσθέτουμε 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει (για κέικ). Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί του φούρνου, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου.
Πριν ξεκινήσουμε το γλυκό μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού για 10-15λ. Τις σουρώνουμε και στον χυμό προσθέτουμε όσον χρειάζεται για να συμπληρωθούν τα 240γρ.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ (ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ) με σταφίδες



    • Υλικά
      ½ φλιτζάνα καλαμποκέλαιο
      ½ φλιτζάνα ζάχαρη
      ½ φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού και ξέσμα απο ένα πορτοκάλι
      ½ φλιτζάνα γάλα
      2 αυγά
      1 μπέικιν πάουντερ
      2 κουταλιές της σούπας άσπρο αλεύρι
      1 κούπα μαύρες σταφίδες ή ξανθές
      Καλαμποκάλευρο όσο χρειαστεί (περίπου μισό κιλό) και λίγο κονιάκ
      Εκτέλεση
      Σε ένα σκεύος χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξέσμα, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το άσπρο αλεύρι και το μπέικιν.
      Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο-λίγο καλαμποκάλευρο, όσο χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός( όπως το κέικ).
      Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.Το πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι. (Σοφία)
  • Έψαχνα πολύ καιρό για την συγκεκριμένη γεύση, την βρήκα χθες, την έφτιαξα σήμερα.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά μαρμελάδα. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη τα μήλα που θέλουμε, χωρίς να χάσουμε το ζουμί τους. Τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε με υπομονή στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλας και βανίλιες ανάλογα με την ποσότητα. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι. Την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη.
(αν είναι αραιή ξαναβράζουμε προσθέτοντας ζάχαρη μόνο αν χρειάζεται., αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση)
Αποθηκεύεται σε καθαρά γυάλινα βάζα που τα αφήσαμε στον φούρνο για 1/2 ώρα στους 70β.

μαρμελάδες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Θα σας παρακαλούσα εφ' όσον το επιθυμήτε και σας είναι εφικτό, κοινοποιήστε την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας στους φίλους σας και ζητήστε τους να πράξουν το ίδιο.
<Δεν είμαι φταίχτης για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που έχουμε υποστεί και πρόκειται να υποστούμε. Δεν θέλω να επιτρέψω την συμμετοχή μου στο "διαίρει και βασίλευε", γιατί θα σκορπίσει τις στάχτες τις επιβίωσής μου. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους, την ηττοπάθεια, την απάθεια, την ελαστικότητα και τις υποσυνείδητες ενοχές, που μου έχουν προκαλέσει και να δείξω ότι δεν  φοβάμαι τα χειρότερα , αν πεισθώ ότι πρόκειται για το καλύτερο>.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ με πορτοκάλι

Καθαρίζουμε 2 μήλα, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρό κατσαρολάκι με 3 φλιτζανάκια νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 ξύλο κανέλα.  Βράζουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά γυρνώντας τα μια φορά. Προσθέτουμε τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κουταλιά ζάχαρη, μια χούφτα άσπρες σταφίδες και σιγοβράζουμε άλλα 10λ γυρνώντας τα μήλα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχει απορροφηθεί το υγρό, βάζουμε τα μαλακωμένα μήλα σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, στύβουμε το σιρόπι όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας το για επιπλέον ζάχαρη. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τυρί

Φτιάχνουμε ένα πηχτό μείγμα από βούτυρο soft και τριμμένο στον τρίφτη κίτρινο τυρί. Το αλείφουμε παχύ στρώμα πάνω σε στρογγυλές φέτες άσπρης γαλλικής μπακέτας και ψήνουμε στους 180-200β να λιώσει και ροδίσει το τυρί. Προσοχή στο βούτυρο! Όσο χρειάζεται για να συγκρατήσει το τυρί.
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τόνο

Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και στο τέλος τοποθετούμε μισό αυγό πασπαλισμένο με πιπέρι.
μείγμα: ανακατεύω 1 μικρή κονσέρβα τόνο σε νερό, σουρωμένο, τριμμένο με το πιρούνι με 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι με 1 ή 2 κουταλιές μαγιονέζα.
προτεινόμενο ψωμί:  μπακέτα κομμένη κατά μήκος και στην μέση. 
μπρουσκέτες μεσογειακές - με τυρί

ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ μεσογειακές


Κόβουμε σε φέτες το ψωμί που μας έχει μείνει, το ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε ελαφρώς με ρίγανη και ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200β να ροδίσει. Απλώνουμε στην επιφάνεια 1-2 κουταλιές από το μείγμα, που ήδη έχουμε ετοιμάσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο 5λ να μαραθούν τα υλικά.
μείγμα: ψιλοκόβω ντομάτα χωρίς τα σπόρια, ελιές, κρεμμύδι, φέτα - πασπαλίζω με αλάτι, ρίγανη - ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και αναμειγνύω.
μπρουσκέτες με τόνο - με τυρί

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΝΤΑΚΟΣ

Είναι τα χονδρά κρητικά παξιμάδια.
  1.  Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα πιάτο ψιλοκόβουμε λίγη ντομάτα ( χωρίς φλούδια, σπόρια) και κρεμμύδι, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ρίγανη, 1 κουταλιά λάδι, ψιλοκομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε πάνω στο ντάκος μαζί με το ζουμί τους. Το αφήνουμε να μαλακώσει. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ψημένες φέτες ψωμιού (μπρουσκέτες).
  2. Τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και λάδι για να μαλακώσουν. Τοποθετούμε από πάνω μαρούλιτόνο, αυγό σφικτό σε φέτες, μαγιονέζα, καθαρισμένες ελιές ή κάπαρη.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (σούπα)

Ψιλοκόβω 2-3 φέτες μπέικον ή 1 χωριάτικο λουκάνικο και μαζί με ένα μικρό κρεμμυδάκι τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Προσθέτω 1 καρότο, 1 πράσο, 1 πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, διάφορα λαχανικά εποχής όλα ψιλοκομμένα, αλάτι, χυμό ντομάτας ή πελτέ, τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Προσθέτω μια χούφτα μακαρονάκι κοφτό, ελέγχω το αλάτι, το νερό και συνεχίζω το βράσιμο να μαλακώσει το ζυμαρικό. Η σούπα μένει με λίγο ζουμί. Πασπαλίζω με πιπέρι και τριμμένο άσπρο τυρί της αρεσκείας μου.

ΚΟΝΣΟΜΕ ΚΟΤΑΣ ή ΚΡΕΑΤΟΣ

<μισή κότα τεμαχισμένη> ή <μισό κιλό βοδινό ή μοσχάρι στήθος ή ουρά τεμαχισμένα>
Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ το κρέας ή την κότα, τα σκεπάζω με νερό, τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ξαφρίζοντας τά (αφαιρώ τον αφρό με τρυπητή κουτάλα).
Προσθέτω 2-3 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2-3 καρότα, 1 πράσο, 2 φύλλα μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 πατάτα, λίγο αλάτι, νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχω για αλάτι προς το τέλος και ρυθμίζω την ποσότητα του ζωμού που θέλω. Σουρώνω τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω όποιο λαχανικό μου αρέσει.
 Αν έχω μαγειρέψει κοτόπουλο το ψιλοκόβω και το  ρίχνω στο κονσομέ προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. 
Αν έχω μαγειρέψει κρέας το τοποθετώ σε πιατέλα μαζί με την πατάτα, το πασπαλίζω με πιπέρι,
 το περιχύνω με λαδολέμονο και το διατηρώ ζεστό σκεπασμένο με βαθύ πιάτο ή καπάκι κατσαρόλας.
Ο ζωμός συνοδεύεται με ψημένες φέτες ψωμιού.
(απαραίτητα λαχανικά: σέλινο, κρεμμύδι, καρότο)

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΤΟΣ ΠΛΑΚΙ (γρήγορος)

Πλένω, αλατίζω και αφήνω να ξεπαγώσει έναν κατεψυγμένο μπακαλιάρο. Τον κόβω σε δυο κομμάτια αν χρειάζεται. Σε ρηχή κατσαρόλα ψιλοκόβω 3-4 σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο. Βάζω τον μπακαλιάρο, πιπέρι, 3-4 κουταλιές λάδι, σκεπάζω με νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά περίπου. Στο ενδιάμεσο ελέγχω για αλάτι και στο τέλος περιχύνω με χυμό λεμονιού.
ψάρια

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά:  250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ) 1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη 1850 ml νερό 4 βανίλες 1/2 ποτήρι αμύγδαλ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου