Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΡΝΙΟΥ

 ελαιόλαδο, αρνί,  καρότο, αρακάς, αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι, φύλλα κρούστας

Οι ποσότητες καθορίζονται από εμάς. Απλά αναφέρω την μέθοδο.
Τσιγαρίζω σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο ψαχνό από αρνί μέχρι να ροδοψηθεί από παντού. Σβήνω με κρασί και προσθέτω λεπτές ροδέλες καρότου, αρακά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μου. Μόλις κρυώσουν τα ανακατεύω με κομμάτια από κεφαλοτύρι.
Διαλέγω ταψί που να χωράει τα πουγκιά, το λαδώνω και τα φτιάχνω μέσα σε αυτό. Κάθε πογκί φτιάχνεται από 2-3 λαδωμένα μισά φύλλα κρούστας, που στο κέντρο βάζουμε μερικές κουταλιές γέμισης και τα δένουμε με κλωνάρια μαϊντανού ή σέλινου. Τα ροδοψήνουμε στους 180 βαθμούς. 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Πλένουμε το κατσίκι, το βάζουμε στο ταψί, το χαράζουμε σε 4-5 μεριές και γεμίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και από μια σκελίδα σκόρδο. Το πασπαλίζουμε με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο ταψί 3-4 φλιτζανάκια λάδι και 2 φλιτζάνια νερό. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς από κάτω στην χαμηλή θέση για τουλάχιστον 2-2 1/2 ώρες, να μαλακώσει το κατσίκι και να σπάσουν οι ίνες του. Ελέγχουμε για νερό και μετά την μια ώρα, κάθε μισή ώρα το γυρνάμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν μαλακώσει αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200β πάνω-κάτω όση ώρα χρειάζεται να ροδοκοκκινίσει και να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.
... με πατάτες 
... μια ώρα πριν ψηθεί προσθέτουμε πατάτες κομμένες σε δύο ή τέσσερα κομμάτια, πασπαλισμένες με αλάτι χονδρό, πιπέρι, ψιλοκομμένο σκόρδο και λάδι. Συνεχίζουμε όπως περιγράφετε παραπάνω.
...ή με κριθαράκι γιουβέτσι
... όταν ψηθεί το κατσίκι το αφαιρούμε από το ταψί (σκεπασμένο σε πιατέλα), προσθέτουμε ντομάτα πελτέ ή χυμό, νερό, αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο για να βράσει το νερό. Όταν βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στου 160-180β να βράσει για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε το
κατσικάκι και αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, ανάλογα πόσο μαλακό μας αρέσει το ζυμαρικό.
( Συγκεκριμένες αναλογίες δεν γράφω γιατί εξαρτάται από πόσο κριθαράκι θα βάλουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για μισό κιλό κριθαράκι προσθέτω, εφ΄όσον δεν υπάρχει νερό στο ταψί, 1 1/2 λίτρο νερό, 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ ή 400γρ. χυμό με 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά αλάτι).
επιπλέον: κατσίκι με αρακά
παϊδάκια λαδορίγανη
παϊδάκια στη σχάρα

ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ ΔΙΧΡΩΜΗ

Σήμερα το απόγευμα δοκίμασα μια πεντανόστιμη, ελαφριά και γρήγορη τούρτα, που η φιλενάδα μου η Μάγδα έφτιαξε για τα γενέθλια του παιδιού της. Τα υλικά απλά και οικονομικά:
  • μπισκότα σαβαγιάρ ελαφρο-βουτηγμένα σε γάλα με κονιάκ
  • κρέμα από μια φυτική σαντιγύ (σε μεταλλικό δοχείο) χτυπημένη να αφρατέψει και ανακατωμένη με ένα ζαχαρούχο γάλα
  • σοκολάτα από μια κρέμα γάλακτος με μια κουβερτούρα και μια σοκολάτα γάλακτος να σιγολιώσουν και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα
...και τώρα η σύνθεση:
μπισκότα-κρέμα-μπισκότα-κρέμα-σοκολάτα-διακόσμηση της αρεσκείας σας

Καλοφάγωτη

 ΓΛΥΚΑ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

Πατσαβουρόπιτα
Υλικά:
  1. 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  2. 400 γραμμάρια φέτα τριμμένη ( με ένα πιρούνι)
  3. 1 σόδα σουρωτή ή ανθρακούχο νερό (330 ml)
  4. 4 αυγά χτυπημένα με ένα πιρούνι
  5. 100 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη ή λάδι
Εκτέλεση:
Σε ένα  λαδωμένο, μέτριο ταψί τοποθετούμε τα φύλλα ένα-ένα σχηματίζοντας πτυχές (σούρες). Ρίχνουμε 
το τυρί, φροντίζοντας να πάει μέσα στις πτυχές
τη σόδα
τα αυγά
την μαργαρίνη
φροντίζοντας να πάνε παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
                                                                                                                     Μπέτυ

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΣΟΛΩΜΟΣ ΨΗΤΟΣ με λεμόνι

Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και ακουμπάμε όσες φέτες σολωμού  θέλουμε να ψήσουμε. Βάζουμε στην επιφάνειά του 1-2 φέτες λεμόνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Προσέχουμε ο σολωμός να είναι στεγνός.
Αν θέλουμε να τον γυρίσουμε και έχει κολλήσει πάνω στην λαδόκολλα απλά :

  • με τα δυο χέρια σηκώνουμε την λαδόκολλα με το φαγητό και την ακουμπάμε σε ένα πιάτο
  • στρώνουμε νέο χαρτί στο ταψί
  • γυρίζουμε ανάποδα την λαδόκολλα με το ψάρι κοντά και πάνω από το νέο χαρτί και απαλά σπρώχνουμε το ψάρι προς τα κάτω να ξεκολλήσει
  • δεν ξαναγοράζουμε ίδιο χαρτί.
φοιτητικά
σολωμός

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Ανακατεύω με το μίξερ χειρός 250 γρ μαλακωμένο βούτυρο με 300γρ ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτω ανακατεύοντας τους κρόκους 2 αυγών, 3 βανίλιες, 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Ρίχνω 600γρ αλεύρι και όσο πάρει. Ζυμώνω καλά, φτιάχνω κουλουράκια, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180βαθμούς να ροδίσουν. 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΜΠΑΜΠΑΣ

Παντεσπάνι:
6 αυγά
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Χτυπώ τα ασπράδια μια σφικτή μαρέγκα και με τη σειρά προσθέτω χτυπώντας τους κρόκους, την ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι.
Βουτυρώνω, αλευρώνω την στρογγυλή (με την τρύπα στην μέση)  φόρμα του κέικ ή δύο μακρόστενες, βάζω το παντεσπάνι και ψήνω στους 160-170 βαθμούς για 30λ περίπου.
Ξεφορμάρω, το αφήνω να κρυώσει, το κόβω με ένα μακρύ μαχαίρι σε δυο τμήματα (καπάκια), τα απλώνω σε δυο πιατέλες, τα σιροπιάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
Σιρόπι:
2 μεγάλα ποτήρια νερό
2 μεγάλα ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια
χυμός ενός λεμονιού
Βράζουν για 5λ.
Διαλέγω την πιατέλα με το κάτω κομμάτι και το γεμίζω με σφικτή σαντιγύ. Με προσοχή τοποθετώ το επάνω κομμάτι. Αν  κοπεί απλώς το ενώνω. Γαρνίρω με σαντιγύ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, κερασάκια ή ό,τι άλλο μου αρέσει.
Σαντιγύ:
Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ ένα πακέτο κρύα φυτική σαντιγύ μέχρι να γίνει σφικτή κρέμα.

Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία, είναι εύκολη αρκεί να την εκτελέσετε με την σειρά, να αφήσετε το σιροπιαστό παντεσπάνι να κρυώσει και η σαντιγύ να είναι παγωμένη.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Τα μαλλιά μας χρειάζονται φροντίδα. Καταπονούνται από το άγχος , την στεναχώρια, τις βαφές, τον ήλιο.
Μπορούμε να τονώσουμε τα μαλλιά μας φτιάχνοντας μια σπιτική λοσιόν. Την συνταγή μου την έδωσε η γιαγιά μου πριν πολλά πολλά; χρόνια. 
Υλικά:
Γεμίζουμε  ένα γυάλινο βάζο ( σαν αυτό που περιέχει ένα κιλό μέλι) φύλλα δάφνης, 2 τριμμένες ασπιρίνες, 3-4 γαρίφαλα, 1 φλιτζανάκι (εσπρέσο) οινόπνευμα και γεμίζουμε με αγουρόλαδο. Το ανακινούμε 1-2 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, για μια βδομάδα.
 Βάζουμε 1 κουταλάκι λοσιόν στις παλάμες μας, τις τρίβουμε και απλώνουμε στα μαλλιά μας. Κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.  Λουζόμαστε μετά από μια ώρα.
Να είστε καλά.🙈🙉🙊

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό βίδες, φιογκάκια ή όποιο άλλο ζυμαρικό μας αρέσει. Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε βαθιά γαβάθα και τα ανακατεύουμε με λάδι. Προσθέτουμε κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές, όλα ψιλοκομμένα, στις ποσότητες που μας αρέσουν και έχουμε. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και καθαρισμένες ελιές.
σαλάτες


Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΤΑΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ


Σε ένα μέτριο ταψί στρώνω τη βάση συμπιέζοντάς την με ένα κουτάλι, από πάνω την κρέμα και στο τέλος απαλά στρώνω 200γρ. μαρμελάδα φράουλα αραιωμένη με κουμ-κουάτ ή άλλο λικέρ ή νερό.  Σκορπίζω στην επιφάνεια ψιλοκομμένες φρέσκες φράουλες.
Βάση: ανακατεύω 200γρ. ψιλοτριμμένα  μπισκότα digestine με 150 γρ. λιωμένη μαργαρίνη (τύπου βιτάμ).
Κρέμα: χτυπώ στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά παγωμένη φυτική σαντιγί ( ermol ή morfat σε μεταλλικό κουτί). Χαμηλώνω τις στροφές και ανακατεύω 2-3 γιαούρτια total (πλήρη)
 ή
 χτυπώ στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά 150γρ. τυρί κρέμα, προσθέτω διπλάσια ποσότητα πλήρη κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και χτυπώ μέχρι να σταθεί το μείγμα. Γαρνίρω με πυκνές κουταλιές της μαρμελάδας, που μου αρέσει.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

*Κρατάμε τον ζωμό από τα παντζάρια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη. Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ τον βγάζουμε από την κατάψυξη. Την Μεγάλη Πέμπτη βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά ωμά, τα σκεπάζουμε με τον ζωμό, τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα βράσουν αφήνουμε 5  λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στον ζωμό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε σε εφημερίδες να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με βαμβάκι εμποτισμένο στο λάδι.
*Αν τα βάψουμε με βαφή του εμπορίου , ας βάλουμε λιγότερο νερό, περισσότερο ξίδι και ας μην τα αφήσουμε πάνω από 3 λεπτά. Αν τα θέλουμε πιτσιλωτά, ρίχνουμε ένα κουταλάκι λάδι στην βαφή, ανακατεύουμε και μετά βάζουμε τα αυγά.
*Καλύπτουμε το αυγό με έγχρωμα πέταλα λουλουδιών ή φλούδια από κρεμμύδια.Το τυλίγουμε σφικτά με καλσόν, χωρίς να το σπάσουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν αφαιρούμε το περιτύλιγμα και τα αφήνουμε πάνω σε εφημερίδα να στεγνώσουν.
*Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με κρεμμυδόφυλλα, από πάνω τους βάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε και αναμεσά τους κρεμμυδόδυλλα, σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε αν έχουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 15 λεπτά. Έτοιμα.



Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ με ντομάτα


Βγάζουμε τα φύλλα κόβουμε σε κομμάτια και πλένουμε ένα μέτριο κουνουπίδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο και σοτάρουμε  το κουνουπίδι με ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδιΣβήνουμε με μια κονσέρβα χυμό ντομάταςπροσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και μοσχοκάρυδοΒράζει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο κάθε φορά νερό.
Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύονται και οι πατάτες γιαχνί.
επιπλέον λαχανικά

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ της Σταυρίνας
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω μισό κιλό ταλιατέλες, τις ανακατεύω και τις αφήνω να βράσουν 5λ.Τις σουρώνω, τις αδειάζω σε ένα ταψί, τις ανακατεύω με 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 χτυπημένο αυγό (προαιρετικά αν βάλουμε κρέμα γάλακτος), 6-7 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες, 2 φλιτζάνια χοντροκομμένα μαλακά τυριά, 1 κρέμα γάλακτος (250ml) ή 250 γρ. τυρί κρέμα αραιωμένο με 2-3 φλιτζανάκια χλιαρό γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250β μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ροδίσει  15λ περίπου.
 ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ  ΣΟΥΦΛΕ
  • Βράζουμε για 5 λεπτά 2/3 του πακέτου μακαρόνια ταλιατέλες. Σουρώνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με 1 ποτηράκι κρασιού γάλα. Όταν τα χρησιμοποιήσουμε και συνεχίζουν να κολλάνε, τα ξεκολλάμε με γάλα.
  • Ψιλοκόβουμε 250 γρ. μπέικον. Κρατάμε 2 κουταλιές, ανακατεύουμε το υπόλοιπο με τα μακαρόνια.
  • Σε μια λεκάνη χοντροκόβουμε 300 γρ. regato και 300 -400 γρ. όποιο ή όποια μαλακά κίτρινα τυριά μας αρέσουν. Τα ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη 2 χούφτες, άλλες τόσες στρώνουμε στο μέτριο ταψί, τα υπόλοιπα το ανακατεύουμε με τα μακαρόνια.
  • Στρώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, στην επιφάνειά τους το μπέικον, το τυρί και μια μικρή κρέμα γάλακτος.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Κρυώνει ελαφρώς για να πήξει και μετά σερβίρουμε.   
(ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα, διατηρήται  στο ψυγείο και η κρέμα γάλακτος προστίθεται όταν πρόκειται να ψηθεί).

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

Υλικά: <<μισό κιλό απλό αλεύρι, ανακατεμένο με ένα ποτήρι του νερού αλάτι κατά προτίμηση ψιλό και ένα ποτήρι του νερού χλιαρό νερό >>

Διακόσμηση: Μπαχαρικά, αποξηραμένα φυτά, πολύχρωμα κουφετάκια

Ζυμώνω τα υλικά ώστε η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μου. Αν χρειαστεί θα προσθέσω λίγο νερό ή αλεύρι. Με την ποσότητα αυτή πλάθω 2 φιγούρες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου.

Ψήσιμο: 150-160 βαθμοί πάνω κάτω για μισή ώρα, τα αρχικά 10 λεπτά με αέρα. Πρέπει να χάσει όλη την υγρασία της. 

Χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχει στόμα ( νηστεύει). Τα χέρια κρατούν τον σταυρό (προσεύχεται). Μακριά φούστα με ποδιά. 7 πόδια ( 7 βδομάδες μέχρι το Πάσχα). Δεν τρώγεται.

Έθιμο. Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα και για 7 συνεχόμενα Σάββατα κόβουμε και από ένα πόδι. Το τελευταίο αντιστοιχεί στο Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο πόδι λένε είναι γούρικο, το κρύβουν μέσα στο ψωμί, ή στα γλυκίσματα και όποιος το βρεί πρέπει να αισθάνεται γουρλής και τυχερός.

Οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής είναι: 

1η Κυριακή της Ορθοδοξίας                                                                                                    2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά                                                       3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως                                                                         4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας                                                                         5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας                                                                              6η Κυριακή των Βαΐων                                                                                                     7η Κυριακή του Πάσχα 

Μία μέρα πριν δηλαδή το Σάββατο κόβουμε το ποδαράκι. Καλή Σαρακοστή, να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προσέχετε.                Σπυριδούλα.



Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

                                                                             13
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι: μια φλυτζάνα ζεστό γάλα, 2 κουτάλια κακάο, 1/2 κλωναράκι βανίλια, 2 γαρύφαλλα, μια πρέζα πιπέρι τσίλι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά (χωρίς να βράσει).
                                                                       
...δώδεκα κινήσεις...                                                                                              Μ.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΖΥΜΗ για ΠΙΤΣΑ-ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ-ΠΥΡΟΣΚΙ-ΠΕΪΝΙΡΛΙ

Αν κάποιος από σας θελήσει να δοκιμάσει μια πετυχημένη ζύμη πίτσας, σας παραθέτω την συνταγή της φίλης μου Έλλης.
Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα διαλύω 1 φακελάκι μαγιά. Προσθέτω  μια πρέζα αλάτι, ½ ποτήρι λάδι, 3 ποτήρια αλεύρι και όσο πάρει, ώστε η ζύμη να μην κολλά στα χέρια. Το αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 30λεπτά να φουσκώσει. Το στρώνω με τα δάκτυλα στο λαδωμένο  ταψί. Απλώνω σάλτσα, αλλαντικά, χορταρικά, τυρί, μπέικον. Αν θέλω λεπτό ζυμάρι ψήνω αμέσως στους 200β, αν θέλω χονδρό το αφήνω να ξαναφουσκώσει.
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε ψωμάκια παραγεμισμένα με ψιλοκομμένες ελιές, ντομάτα και φέτα ή τυλίγουμε λουκάνικα(πυροσκί) ή πενιρλί.

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Το ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας

Υλικά: 8 αυγά, 250γρ αλεύρι (για κέικ), 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού, 1 βανίλια.
Εκτέλεση: Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε σε διαφορετικά δοχεία.
Δοχείο Α: Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα
Δοχείο β: Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους να γίνει λείο μείγμα. Προσθέτουμε την μαρέγκα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας σιγά-σιγά με ξύλινη κουτάλα. Αναμειγνύουμε το ίδιο απαλά και το αλεύρι με τη βανίλια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (τινάζουμε την περίσσεια αλευριού) ή τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα ή ταψί. Βάζουμε το μείγμα μας, ψήνουμε στους 180 βαθμούς ( μέχρι το μαχαιράκι που θα βυθίσουμε να βγει στεγνό)
Σερβίρεται είτε σαν κέικ είτε σαν βάση σε τούρτα.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ

Τόσο η απλή όσο και η πλούσια εκδοχή είναι εξ ίσου επιτυχημένες. Η παρασκευή των είναι πανεύκολη και την παραθέτω:
Απλή εκδοχή
Σε μια λεκάνη βάζω τα κάτωθι υλικά, τα οποία ανακατεύω με το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενή μάζα: < 1 ποτήρι λάδι 1 ποτ. γάλα, 2/3 ποτ ζάχαρη, 2 ποτ αλεύρι, 2 ποτ τριμμένα καρύδια, από 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα-μπέικιν πάουντερ-κανέλα, 1/2 κουταλ τριμμένο γαρύφαλλο, 5 αυγά>
Τα τοποθετώ σε λαδωμένο μέτριο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς (το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, όταν βυθίζω την άκρη του στο γλυκό). Δεν γράφω χρόνο γιατί εξαρτάται από το πάχος της πίτας.
Όταν ψηθεί τήν κόβω κομμάτια και κρύα με καυτό σιρόπι την σιροπιάζω.
Σιρόπι: βράζω για 5λ < 4 ποτ νερό και 3 ποτ ζάχαρη > 
Μετά το σιρόπιασμα απλώνω στην επιφάνειά της 2 σοκολάτες κουβερτούρα λιωμένες, σε χαμηλή φωτιά, με 1 φλιτζανάκι καυτό  νερό.
 Να θυμάστε ότι το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό, αν αυξομειώσω το δοχείο μέτρησης των υλικών.
... και να μην ξεχνάμε, ότι κάθε φορά που πειραματιζόμαστε με το γλυκό μας  το εξελίσσουμε...
Πλούσια εκδοχή
... επιπλέον προσθέτουμε: στα υλικά : < 1/2 ποτ τριμμένα αμύγδαλα, 1/3 ποτ σιμιγδάλι ψιλό, 1 βανίλια, 1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ, 1/2 ποτ τριμμένη καρύδα, τριμμένη φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι, 100γρ σοκολάτα τρούφα> και στο σιρόπι:< επιπλέον 1 ποτ νερό και 1 ποτ ζάχαρη
Η απλή εκδοχή ψήνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την πλούσια.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


Βράζουμε όσες πατάτες   και κολοκυθάκια θέλουμε . Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους. 
πατάτες

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου