Με τον όρο ψευτόσουπα εννοώ κάθε σούπα που δεν περιέχει μοσχάρι, πουλερικό ή ψάρι.
Με σποράκι
Βράζω σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 καρότο ψιλές ροδέλες, 1 μικρή ψιλοκομμένη πατάτα και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 3 φλιτζανάκια σποράκι, αλάτι, πιπέρι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10λ. Αν την θέλω πιο κόκκινη συμπληρώνω με ντομάτα. Ελέγχω το νερό, γιατί συνήθως αυτή η σούπα τρώγεται ζουμερή.
Με ρύζι
Βράζω σε νερό για 15λ 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 2 σκελίδες σκόρδο και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Αν έχω ψιλοκόβω και μια ντομάτα. Βγάζω το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2-3 φλιτζανάκια ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται και ντομάτα πελτέ αν μου αρέσει πολύ κόκκινη.
Με ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7
Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, 1 σκελίδα σκόρδο, ντομάτα φρέσκια και πελτέ, 1 κουταλιά φακές, αλάτι. Σουρώνω και στον ζωμό προσθέτω ψιλοκομμένα μακαρόνια νούμερο 7, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ντομάτα αν χρειάζεται και παρακολουθώ το νερό για να συμπληρώσω όποτε χρειάζεται.
Με μικρό κοφτό μακαρονάκι
Βράζω σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, ένα χονδρό κοτσάνι σέλινο κομμένο ροδέλες, 1 μικρή πατάτα και 1 καρότο κομμένα κύβους, 1 ολόκληρο κρεμμύδι και μια ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα. Προσθέτω 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι τσαγιού μακαροντζίνι, λάδι και συμπληρώνω με όσο νερό χρειάζεται καθώς βράζει.
Στις σούπες αν έχω και θέλω προσθέτω κύβους λαχανικών, πουλερικών ή κρέατος, και αφαιρώ το αλάτι.