Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

Αφού ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο κομμένο κομμάτια ( μούλιασμα  για 24 ώρες τουλάχιστον σε νερό που το αλλάζω αρκετές φορές).

 Φτιάχνουμε έναν πηχτό  χυλό από περίπου 200γρ αλεύρι, περίπου 333 ml μπύρα ή νερό, 1/3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι ζάχαρη, 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ  και τον αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στεγνός ο μπακαλιάρος αλευρώνεται και τινάζεται να απομακρυνθεί το αλεύρι που περισσεύει.  
Βουτάμε στον χυλό και από τις δυο πλευρές τα κομμάτια και τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο.      Αν μας περισσέψει χυλός τον κάνουμε τηγανίτα             
ή
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες αλεύρι, ψιλό σιμιγδάλι και καλαμποκάλευρο. Πασπαλίζουμε τον μπακαλιάρο, τον τινάζουμε και τηγανίζουμε σε σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο. 
ψάρια

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΓΙΑΧΝΙ με κρεμμύδια ή πράσα


Κόβουμε κομμάτια 1 φύλλο μπακαλιάρο και τον βάζουμε στο νερό για 2 ημέρες αλλάζοντάς του κάθε 5-6 ώρες  νερό (ξαρμύρισμα). Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε 2 κρεμμύδια κομμένα ροδέλες ή 2 πράσα με 2/3 κρασοπότηρου λάδι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ για 2-3 λεπτά. Βάζουμε 1 ποτήρι νερό, στρώνουμε από κάτω μισό κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, από πάνω τον μπακαλιάρο, 2-3 φύλλα δάφνης και πιπέρι. Βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, προσέχοντας την ποσότητα του νερού.
Τα κρεμμύδια αντικαθίστανται με πράσα.
ψάρια

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ με ρύζι σουρωτό

Σουπιές 1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια.
Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι, τις σουπιές και 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi. Τα σωτάρω ελαφρά και προσθέτω 1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ με 1 ποτήρι νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν οι σουπιές. Ελέγχω το νερό. Δοκιμάζω αν χρει'αζεται  αλάτι. Σερβίρεται με ρύζι σουρωτό.
Ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά. Το σουρώνω και το ανακατεύω με πολύ λίγο λάδι. Σκεπάζω την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα να απορροφήσει τους υδρατμούς.
επιπλέον: νηστίσιμα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ - ΚΕΪΚ για ΠΑΡΤΥ  - ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣΚΕΪΚ ΦΡΟΥΤΟΥ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ με σταφίδες - ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ της Λουϊζας -ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ -  ΠΟΥΤΙΓΚΑ -




ΚΕΪΚ
Νομίζω πως είναι  ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από τους περισσότερους, σύμφωνα με τις γευστικές τους επιλογές, ώστε να μην γίνεται βαρετό. Συνεπώς η ποικιλομορφία του έγκειται σε αυτό το γεγονός. Πριν παραθέσω την γνωστή συνταγή του (για τους νεότερους), ας θυμηθούμε κάποια μυστικά του, που ισχύουν για όλα τα αντίστοιχα γλυκά.
Όταν χτυπώ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη παγιδεύονται στο εσωτερικό της ζύμης φυσαλίδες γεμάτες αέρα που το κάνουν αφράτο. Παρατηρώ αύξηση όγκου. Με το ψήσιμο οι φυσαλίδες μεγαλώνουν τεντώνοντας τη γλουτένη του αλευριού. Γι' αυτό πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο μόνο λίγο πιο  πριν τον προβλεπόμενο χρόνο ψησίματος. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό μας με ένα μαχαίρι. Το βυθίζουμε σε ένα  παχύ σημείο. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Στην περίπτωση που υπάρχει σοκολάτα τρούφα θα παρατηρηθούν ίχνη  της. Παρατεταμένος χρόνος ψησίματος το σκληραίνει.
Να σκεπάζεται, αφού ψυχθεί σε σχάρα.
Βασική ζύμη:        
     αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1/2 φλιτζάνι γάλα,, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά.   
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40λ περίπου.
Στη βασική ζύμη μπορώ να προσθέσω:
  • τρούφα
  • μουλιασμένη σε κονιάκ και αλευρωμένη άσπρη σταφίδα
  • σε μια μικρή ποσότητα ζύμης προσθέτω 2 κουταλιές κονιάκ και 2 κουταλιές κακάο. Την ανακατεύω και την αναμειγνύω με την υπόλοιπη ζύμη.
  • σκεπάζω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή αραιωμένη με ελάχιστο καυτό νερό ζεστή βανίλια (υποβρύχιο)
  • μισό πακέτο αμύγδαλο φιλέ τριμμένο με τα χέρια μου και σκορπίζω μια χούφτα στην επιφάνεια.
  • δοκιμάζω την φαντασία μου...  
Αυτό το απλό κέικ παρακάτω θα το μετατρέψω σε μια νόστιμη βασιλόπιτα, αν στη βασική ζύμη προσθέσω 1 φλυτζανάκι λάδι, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, αντικαταστήσω το γάλα με χυμό πορτοκάλι και * 1/2 πακέτο τρούφα, 1 πακέτο ψιλοκομμένα κόντιτα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 1 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα, λίγα φουντούκια, 1 φλυτζάνι καρύδα, 1 κουταλάκι κανέλα και λιγότερο σκόνη γαρύφαλλο, 1 1/2 φλυτζάνι σταφίδες άσπρες- μαύρες, 1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού* τα υλικά του αστερίσκου τα συγκεντρώνω στην αρχή σε μπωλ, τα ανακατεύω και τα προσθέτω στο τέλος ανακατεύοντας με μια κουτάλα. πασπαλίζω την επιφάνεια της βασιλόπιτας με μπόλικο σουσάμι και  τοποθετώ πολλά ολόκληρα αμύγδαλα σχηματίζοντας την αντίστοιχη χρονολογία. Πασπαλίζω ελαφρώς το περίγραμμα για να δώσω χρώμα.
Αν θέλω το μετατρέπω σε πλούσιο κέικ για πάρτυ:
  • Αν αντικαταστήσω το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης για κέικ
  •  το γάλα με χυμό πορτοκαλιού
  •  στα 2/3 της ζύμης προσθέσω σταφίδες, φλούδα πορτοκάλι,καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα
  •  στην υπόλοιπη κονιάκ, και κακάο
  •  τοποθετήσω στο ταψί ανάμεικτες κουταλιές. Μόλις ψηθεί:
το γυρνώ ανάποδα σε πιάτο και ρίχνω πολύ ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι. Βάζω μια πιατέλα πάνω από την άχνη και το γυρνώ ορθά. Μετά από 15λ το ξαναγυρνάω ανάποδα, ξαναρίχνω μπόλικη άχνη και το γυρνώ ορθά στην πιατέλα. Με την υγρασία που δημιουργείται καθώς κρυώνει, λιώνει η ζάχαρη και σχηματίζεται σιρόπι. Λιώνω μια σοκολάτα κουβερτούρα σε 2 κουταλιές ζεστό νερό (στο μπρίκι σε ελάχιστη φωτιά). Την απλώνω με πινέλο και διακοσμώ με αμύγδαλο φιλέ και πολύχρωμα κουφετάκια και πάλι αν δεν θέλω ζάχαρη άχνη  αραιώνω σε χαμηλή φωτιά με καυτό νερό βανίλια υποβρύχιο και την περιχύνω στην επιφάνεια του κέικ. 
... ιδιαίτερα αφράτο κέικ... 
Διπλασιάζω την ποσότητα του γάλακτος ή του χυμού.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ
Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΣΤΑΝΑ ΒΡΑΣΤΑ

Αφού τα πλύνουμε ελαφρά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει, τα σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν Ελέγχουμε το νερό και προσθέτουμε όποτε χρειάζεται.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ με ΚΥΔΩΝΙΑ και ΠΑΤΑΤΕΣ

Μαγείρεψα ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό, γι' αυτό σας παραθέτω την συνταγή.
Σε μια μικρή γάστρα έβαλα δυο χοιρινές μπριζόλες, δυο κυδώνια, δυο πατάτες.Από πάνω έριξα 1 κουταλάκι (του γλυκού) αλάτι χονδρό, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, λάδι (σαν να είναι σαλάτα) και όλα αυτά τα ανακάτεψα. Πρόσθεσα 1/2 φλυτζάνι νερό, σκέπασα την γάστρα και τα άφησα να ψηθούν στους 160 βαθμούς (πάνω κάτω) για 1 ώρα περίπου. Ελέγχω το νερό, προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και ανάλογα συνεχίζω με ανοικτή ή κλειστή τη γάστρα και σε υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το επιθυμητό ζουμάκι του.
* τα κυδώνια και τις πατάτες τα καθάρισα, τα έπλυνα και τα έκοψα στο μέγεθος από το 1/4 του μήλου
 *αντί για  γάστρα μπορώ να χρησιμοποιήσω μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ή ένα ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Απλά πρέπει να ελέγχω το νερό.
Καλή όρεξη!
με χοιρινό

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Υλικά: 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια και κομμένα όπως οι ψιλές τηγανιτές πατάτες, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 ξυλάκι κανέλα, νερό ίσα που θα σκεπάσει τα κυδώνια 3-6 φύλλα αρμπαρόριζας (εφ' όσον υπάρχουν), χυμός ενός λεμονιού και μια χούφτα (ασπρισμένα) καθαρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Βάζουμε τα κυδώνια, την κανέλα, την αρμπαρόριζα, την βανίλια και το νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε 30 λεπτά περίπου να μαλακώσει το κυδώνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε 10 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Συμπληρώνουμε με τον χυμό ενός μέτριου λεμονιού και μια χούφτα καθαρισμένα αμύγδαλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, πάνω στην εστία μέχρι να κρυώσει πλήρως. Χρειάζεται αρκετές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε αν έδεσε το γλυκό. Αν είναι νερουλό βράζουμε 5-10 λεπτά να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν είναι πηχτό σαν κόλλα το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό. Συσκευάζουμε σε γυάλινα βάζα.
  • έδεσε το σιρόπι σημαίνει ότι κυλάει σταγόνα σταγόνα από το κουτάλι (όταν κρυώσει).
  • τα πλυμένα βάζα μαζί με τα καπάκια τους τα ζεσταίνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • τα καθαρισμένα κυδώνια μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε το διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
  •  Καλό χειμώνα

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ


      (από τη Σπυριδούλα)
Αρέσει πολύ στα παιδιά.
Χτυπώ σε μια λεκάνη για 5 λεπτά με το μίξερ χειρός με δυνατή ταχύτητα 1 μαργαρίνη πλακέ μαλακωμένη με 1 φλυτζάνι ζάχαρηΠροσθέτω 6 αυγά, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω την ανάδευση για 1-2 λ. μέχρι να δω φουσκάλες στην επιφάνεια. Συμπληρώνω με 2 φλυτζάνια (για γάλα) αλεύρι για κέικ, 1 βανίλια, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 φάκελο τρούφα και τελειώνω το χτύπημα με μέτρια ταχύτητα για 1-2λ. Το βάζω να καλύπτει τα 2/3 ενός μέτριου λαδωμένου ταψιού και το ψήνω στους 170-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Όταν το βγάλω από τον φούρνο, το χαρακώνω και όταν κρυώσει το περιχύνω με καυτό σιρόπι φτιαγμένο με 3 φλυτζάνια ζάχαρη και 3 νερό που βράζουν για 5λ. Απλώνω στην επιφάνεια 2 σοκολάτες κουβερτούρα και 3 κουταλιές νερό λιωμένες σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ή μπεν μαρί.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σειρά φαγητών και γλυκών , που πολλά από αυτά, συνηθίζουμε αυτήν την περίοδο, να μαγειρεύουμε. Είναι απλά φαγητά καμωμένα για να ευχαριστήσουν όσους αγαπάμε ή τιμούμε στο σπίτι μας.
Χρόνια Πολλά


Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες
Μπούτι χοιρινό
Χοιρινό ρολό

Καρυδόπιτα σοκολατένια η εκλεκτή για την γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος  12/12
Λουκουμάδες  με ζεστό σιρόπι μελιού για την γιορτή του Αγίου 11/12

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΣΟΥΦΛΕ

Ανακατεύουμε τα υλικά στις ποσότητες που έχουμε και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Παραθέτοντας τα υλικά θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες ποσότητες, οι οποίες δεν είναι καθοριστικές:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, ελαφρά αλατισμένα και τοποθετημένα για μισή ώρα τουλάχιστον σε σουρωτήρι να σουρώσουν τα υγρά τους. Αν χρειάζεται τα στίβουμε και με το χέρι.
  • 300 γραμμάρια τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 κρεμμύδι  τριμμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι
  •  1/4 κουταλάκι πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται
                                                                                               Μπέτυ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ για μια ποσότητα ίση με ένα κέικ
1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη 
2/3 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα
1 ποτήρι ξανθές σταφίδες με χοντροκομμένα καρύδια

ζάχαρη άχνη 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Σε ένα δοχείο ανακατεύω την ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτω το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλλα   συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αν έχω προσθέτω μια χούφτα ξανθές σταφίδες και καρύδια. Καλύπτω με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών, βάζω το μείγμα μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί η πίτα μου βυθίζοντας την άκρη ενός μαχαιριού στο κέντρο της και η άκρη βγει καθαρή ( χωρίς κολλημένη ζύμη).
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η φανουρόπιτα είναι  μια λαδόπιτα με 7 ή 9 συστατικά:που γίνεται για τη χάρη του Αγίου Φανουρίου. Όταν την ζυμώνουμε ζητάμε από τον 'Αγιο να μας φανερώσει ό,τι εμείς αναζητάμε και διαβάζουμε μια συγκεκριμένη ευχή. Την ψήνουμε την παραμονή της εορτής του και την ίδια ή την επόμενη μέρα ( 27 Αυγούστου) το απόγευμα στον εσπερινό την ευλογούμε στην εκκλησία και την μοιράζουμε.
ΕΥΧΗ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, 

ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν 
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει 
υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου 
νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Καλή επιτυχία και σας εύχομαι να βρήτε σύντομα ό,τι έχετε χάσει

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ με γεύση πορτοκάλι ή κανέλα
Υλικά:
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή 1 φλ. νερό που έχουμε βράσει με 3-4 ξυλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι με 1 κουταλάκι σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει)
1 βανίλια
μια πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
αφού ανακατέψουμε 5 λεπτά τα υλικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε 700-1000 γραμμάρια αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού) και ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάκτυλα. Πλάθουμε τα κουλουράκια, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στους 180β,στον αέρα για 15λ περίπου βάζοντας το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου.


Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Κόβουμε σε μακρόστενες φέτες λεπτές μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε σε ένα μπολ 200γρ στραγγιστό γιαούρτι, 2 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο, μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και το γιαούρτι σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
Αν οι μελιτζάνες είναι μικρές και φρέσκες δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα διαφορετικά  αλατίζουμε τις φέτες , τις αφήνουμε 15 λεπτά, πλένουμε, σουρώνουμε και με ένα απορροφητικό χαρτί τις σκουπίζουμε.
επιπλέον λαχανικά

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
400 γρ γίγαντες
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 πράσο
μισό κρεμμύδι
μισή πράσινη πιπεριά και μισή κόκκινη φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά
200γρ ψιλοκομμένη ντομάτα ( μισή κονσέρβα)
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι αλάτι ψιλό
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
μαϊντανό, σέλινο, τσίντζερ 
λάδι, νερό 
ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Βάζουμε σε μια λεκάνη τους γίγαντες, τη γεμίζουμε με νερό και αφήνουμε 15-20 ώρες να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα τους σουρώνουμε και τους βράζουμε τόσο όσο να έχουν μαλακώσει και όχι να λιώσουν. Στη χύτρα τους άφησα περίπου 15 λεπτά, στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά πάνω από μια ώρα, και πάλι εξαρτάται από το όσπριο. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί ώστε να σχηματίζουν μια μέτρια στρώση. Τους πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι  αλάτι ψιλό.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Κόβω τα λουκάνικα ροδέλες πάχους 1 εκατοστό, τα τοποθετώ σε ένα βαθύ τηγάνι (ή και σε μια κατσαρόλα) το ένα δίπλα στο άλλο , βάζω 2 κουταλιές λάδι  και τα σωτάρω και από τις δύο πλευρές. Τα βάζω πάνω από τα λουκάνικα.
ΣΑΛΤΣΑ
Στο τηγάνι που χρησιμοποίησα για τα λουκάνικα, προσθέτω 2-3 κουταλιές λάδι και κομμένα ροδέλες όσο ψιλές σας αρέσει σωτάρω το πράσο, το κρεμμύδι, την πιπεριά (όχι την καυτερή), 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και την ντομάτα. Βάζω ένα ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, άλλο τόσο πάπρικα γλυκιά, λίγο μπούκοβο, λίγο τσίντζερ 1 σκελίδα σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, 1 καρότο κομμένο στα τέσσερα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό , άλλο τόσο σέλινο και τα βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω νερό αν χρειάζεται. Περιχύνω την σάλτσα στο ταψί, προσθέτω λίγο λάδι, ανακατεύω όλα τα υλικά. Οι γίγαντες πρέπει να είναι μισοσκεπασμένοι με νερό. 
Τοποθετώ το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο ( 180 βαθμοί, αντιστάσεις, πάνω-κάτω, κάτω) για μισή ώρα. Αν νομίζω ότι έβαλα περισσότερο νερό μπορώ να ανάψω και τον αέρα.
Οι ποσότητες των υλικών αυξομειώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες μας ή και τα υλικά που μπορεί να έχουμε διαθέσιμα. Καλό μαγείρεμα.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Βασικά υλικά: 1 τσιπούρα, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλάκι πιπέρι, 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, μισή φέτα λεμόνι, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 μικρή πατάτα, 2 φλιτζανάκια νερό, 1/2 φλιτζανάκι λάδι
Καθαρίζω την τσιπούρα από τα λέπια, την κοιλιά και τα βράγχια. Την πλένω. Αλατοπιπερώνω την κοιλιά, βάζω 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 κλωνάρια μαϊντανό και αν θέλω μισή φέτα λεμόνι στο κεφάλι. Χαράζω με ένα μαχαίρι τη κάθε ράχη (βάθος 1 εκατοστό, μήκος 2 εκατ) αλατοπιπερώνω, βάζω και μισό σκόρδο. Πασπαλίζω εξωτερικά με αλάτι ψιλό και πιπέρι, την ακουμπώ σε ένα πιάτο. Πιπέρι όσο θέλετε, αλλά όχι πάνω από ένα κουταλάκι αλάτι στο σύνολο..Διαλέγω ένα ταψί στο μέγεθος της τσιπούρας . Βάζω μια στρώση κρεμμύδια κομμένα ροδέλες, και πατάτες κομμένες λεπτές φέτες.Τα αλατίζω. Προσθέτω 2 ή 3 φλιτζανάκια νερό.  Ακουμπώ πάνω τους  το ψάρι. Πασπαλίζω λίγη ρίγανη.Ρίχνω πάνω στο ψάρι μισό φλιτζανάκι λάδι. Ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στην μεσαία θέση. Δεν ξεχνώ να κοιτώ το νερό, αν χρειαστεί προσθέτω, δεν είναι απαραίτητο να τις γυρίσω.

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΣΑΒΟΡΟ

Καθαρίζουμε, πλένουμε, σουρώνουμε, αλατίζουμε 1 κιλό γόπες και μετά από μισή ώρα τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο πήλινο ή γυάλινο σκεύος. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλω) και τα σοτάρω. Προσθέτω 1 κρασοπότηρο νερό, 2 κουταλιές σταφίδες μαύρες, 1 κουταλάκι δενδρολίβανο, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 φύλλα δάφνη. Τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρω από την φωτιά  και προσθέτω 1 κρασοπότηρο ξίδι. Αδειάζω με προσοχή το περιεχόμενο στο σκεύος με τα ψάρια . Τα αφήνω  για 2-3 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι μυρωδιές από τα ψάρια. Δοκιμάζουμε για να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο.
επιπλέον νηστίσιμα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΠΙΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗ EXPRESS

Υλικά για 4 πίτες: 
1 φύλλο σφολιάτας 
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ αραιωμένη με 1 κουταλάκι νερό 
4 φέτες τυρί τοστ 
4 φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό  
1 κρόκος αυγού
Κόβω σε 4 κομμάτια ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφω ( αφήνοντας   περιθώριο γύρω γύρω 1 εκατοστό) το κάθε κομμάτι με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα. Προσθέτω στην μισή επιφάνεια 1 φέτα τυρί του τοστ και 1φέτα ζαμπόν αλείφοντάς τα με σάλτσα . Διπλώνω τη σφολιάτα και πιέζω τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν. Τρυπώ με το πιρούνι σχεδόν όλη την πάνω επιφάνεια. Αν θέλω αλείφω  την πάνω επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού ανακατεμένου με ένα κουταλάκι νερό.  Ακουμπώ τις ζαμπονόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει  η σφολιάτα.
πίτες

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου