ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
400 γρ γίγαντες
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 πράσο
μισό κρεμμύδι
μισή πράσινη πιπεριά και μισή κόκκινη φλωρίνης
1 καυτερή πιπεριά
200γρ ψιλοκομμένη ντομάτα ( μισή κονσέρβα)
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
1 κουταλάκι αλάτι ψιλό
1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
μαϊντανό, σέλινο, τσίντζερ
λάδι, νερό
ΓΙΓΑΝΤΕΣ
Βάζουμε σε μια λεκάνη τους γίγαντες, τη γεμίζουμε με νερό και αφήνουμε 15-20 ώρες να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα τους σουρώνουμε και τους βράζουμε τόσο όσο να έχουν μαλακώσει και όχι να λιώσουν. Στη χύτρα τους άφησα περίπου 15 λεπτά, στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά πάνω από μια ώρα, και πάλι εξαρτάται από το όσπριο. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί ώστε να σχηματίζουν μια μέτρια στρώση. Τους πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι αλάτι ψιλό.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
Κόβω τα λουκάνικα ροδέλες πάχους 1 εκατοστό, τα τοποθετώ σε ένα βαθύ τηγάνι (ή και σε μια κατσαρόλα) το ένα δίπλα στο άλλο , βάζω 2 κουταλιές λάδι και τα σωτάρω και από τις δύο πλευρές. Τα βάζω πάνω από τα λουκάνικα.
ΣΑΛΤΣΑ
Στο τηγάνι που χρησιμοποίησα για τα λουκάνικα, προσθέτω 2-3 κουταλιές λάδι και κομμένα ροδέλες όσο ψιλές σας αρέσει σωτάρω το πράσο, το κρεμμύδι, την πιπεριά (όχι την καυτερή), 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και την ντομάτα. Βάζω ένα ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, άλλο τόσο πάπρικα γλυκιά, λίγο μπούκοβο, λίγο τσίντζερ 1 σκελίδα σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, 1 καρότο κομμένο στα τέσσερα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό , άλλο τόσο σέλινο και τα βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω νερό αν χρειάζεται. Περιχύνω την σάλτσα στο ταψί, προσθέτω λίγο λάδι, ανακατεύω όλα τα υλικά. Οι γίγαντες πρέπει να είναι μισοσκεπασμένοι με νερό.
Τοποθετώ το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο ( 180 βαθμοί, αντιστάσεις, πάνω-κάτω, κάτω) για μισή ώρα. Αν νομίζω ότι έβαλα περισσότερο νερό μπορώ να ανάψω και τον αέρα.
Οι ποσότητες των υλικών αυξομειώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες μας ή και τα υλικά που μπορεί να έχουμε διαθέσιμα. Καλό μαγείρεμα.