Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Σήμερα παρακολούθησα τους μαθητές μου να ψήνουν σουβλάκια στα κάρβουνα και ομολογώ πως ήταν πεντανόστιμα και πικάντικα. Παραθέτω την μαρινάδα γιατί εκεί βρίσκεται η διαφορά.
Μαρινάδα: Σε φαρδιά λεκάνη βάζω λάδι 1 ποτήρι λάδι, 2 κουταλιές αλάτι ψιλό, 1 κουταλάκι πιπέρι, 2 κουταλιές ρίγανη, χυμός από 3-4 λεμόνια, 2 κουταλιές μουστάρδα, 2 κουταλιές κέτσαπ και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.
Αλείφω  τα σουβλάκια, τα αφήνω σε μια πιατέλα να απορροφήσουν τα υλικά, αλλά ταυτόχρονα και να σουρώσουν. Μετά ανάβω τα κάρβουνα και ψήνω. Καθώς τα βγάζω τα ραντίζω με χυμό λεμονιού.
Τα σουβλάκια δεν πλύθηκαν.
σουβλάκια

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Σε φαρδιά λεκάνη βάζω λάδι 1 ποτήρι λάδι, 2 κουταλιές αλάτι ψιλό, 1 κουταλάκι πιπέρι, 2 κουταλιές ρίγανη, χυμός από 3-4 λεμόνια, 2 κουταλιές μουστάρδα, 2 κουταλιές κέτσαπ και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.
σουβλάκια

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΠΑΤΕ ΕΛΙΑΣ

Φτιάξτε τον εύκολα στην ποσότητα που θέλετε με την γεύση που προτιμάτε επιλέγοντας τις αναλογίες των υλικών, Αλείψτε το φρυγανισμένο ψωμί, τα σνακς, τις φέτες φρέσκου χωριάτικου ψωμιού με ντομάτα...
Βάλτε στο multi και λιώστε ελιές χωρίς τα κουκούτσια, σκόρδο, αμύγδαλα ή κουκουνάρια σε σκόνη (στην ανάγκη τριμμένο ξερό ψωμί), λίγο χυμό λεμονιού ή ξύσμα για άρωμα, πιπέρι, αλάτι αν χρειάζεται και λάδι.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΣΟΥΦΛΕ ΨΩΜΙΟΥ

Είναι ένα πολύ εύκολο και οικονομικό φαγητό που μπορεί να γίνει με ότι μας έχει περισσέψει.
Σαν ψωμί χρησιμοποιούμε φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα ή το ψωμί που μας έχει μείνει κομμένο λεπτές φέτες και χωρίς κόρα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τις φέτες.
Διαλέγουμε ένα ταψί στο μέγεθος που θέλουμε, το βουτυρώνουμε και στρώνουμε το ψωμί. Από πάνω απλώνουμε σε όποια ποσότητα έχουμε ψιλοκομμένα αλλαντικά και τυριά. Σκεπάζουμε με ψωμί, ρίχνουμε από πάνω 2 χτυπημένα αυγά και 600-700ml γάλα (μέτριο ταψί). Αφήνουμε  να απορροφηθούν τα υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε γάλα. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και τριμμένο τυρί. Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 180-200β ,να λιώσουν τα τυριά και να ροδοψηθεί η επιφάνεια. 
ψωμί

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΚΡΟΥΤΟΝ



Κόβουμε σε μικρά κομμάτια μπαγιάτικο ψωμί, το ραντίζουμε με λίγο λάδι, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200β να ροδίσουν.
ψωμί

ΠΑΤΑΤΕΣ-ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ

Πατάτες βραστές: Τις πλένω πολύ καλά να καθαρίσουν από τα χώματα. Τις βάζω σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν. Τις τρυπώ με το πιρούνι για να το καταλάβω. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα και χλιαρές τις καθαρίζω. Τις κόβω κομμάτια.
Λουκάνικα Φρανκφούρτης βρασμένα (5λ), κομμένα φέτες.
Πράσινη σαλάτα χοντροκομμένη και αλατισμένη.
Ανακατεύω όλα τα υλικά, ραντίζω με ελάχιστο ξίδι ή λεμόνι και μπόλικο λάδι. Συνοδεύεται με μουστάρδα.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Τις πλένω πολύ καλά να καθαρίσουν από τα χώματα. Τις βάζω σε αλατισμένο νερό και τις αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τις τρυπώ με το πιρούνι για να το καταλάβω. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα και χλιαρές τις καθαρίζω. Τις κόβω ροδέλες, τις πασπαλίζω με ρίγανη, πιπέρι αλάτι αν χρειάζεται και τις ραντίζω με ξίδι ή λεμόνι και λάδι. Τις σκεπάζω.
πατάτες

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΚΡΑΣΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω: 1 ποτήρι ψιλοκομμένα ξερά φρούτα ανάμεικτα με σταφίδες και φρουί γλασέ με 2 ποτήρια κρασί και τα αφήνω 1 ώρα να μαλακώσουν. Προσθέτω μισό ποτήρι ζάχαρη, 6 ψιλές φέτες πορτοκαλιού (ψίχα-φλούδα), 2 γαρίφαλα, 1 ξύλο κανέλας και σιγοβράζω σε χαμηλή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πίνεται χλιαρό.
ποτά

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ



Κόβουμε μισό κιλό κρέας (ποντίκι) σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζουμε καλά με 2 φλιτζανάκια λάδι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά και συμπληρώνουμε με ντομάτα πελτέ (να κοκκινίσει), 1 σκελίδα σκόρδο, 2-3 μπαχάρια, 1-2 καρότα κομμένα σε φέτες,  1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει. Τότε προσθέτουμε 2 χρωματιστές πιπεριές σε φέτες, 1 χούφτα αρακά, μισό ποτήρι ρύζι, 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι, λίγο πιπέρι, 2 ποτήρια νερό, μερικά κομμένα φύλλα μαϊντανού και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε λίγο καλαμπόκι, δοκιμάζουμε για αλάτι, ελέγχουμε το νερό ,συμπληρώνουμε λίγο λάδι αν χρειάζεται και περιμένουμε να μαλακώσει το καλαμπόκι.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Πανεύκολο!
Σε βαθιά, πλατιά κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές καλαμποκέλαιο (ή και ελαιόλαδο) και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται  ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι καλαμπόκια. Σκεπάζουμε με καπάκι, όταν αρχίσουν να σκάνε σβήνουμε την φωτιά. Μετά από 1 λεπτό, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφού σταματήσουν να σκάνε ανοίγουμε το καπάκι. Αλατίζουμε.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Πιπεριές όσες έχουμε και σε όσα χρώματα θέλουμε.
Πλένουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ώστε να φουσκώσει ελαφρά η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε μεγάλα κομμάτια και τις αλατίζουμε. Από πάνω κόβουμε ντομάτα σε φέτες και προσθέτουμε πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά. Ραντίζουμε ξίδι και περιχύνουμε ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
λαχανικά  
σαλάτες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ


Τσιγαρίζω 4-5 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον με 2 φλιτζανάκια λάδι. Προσθέτω 2 ξεφλουδισμένες ντομάτες και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα, 4-5 αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι και τα σβήνω με ένα ποτήρι κρασί. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά 30-40 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό.
Οι αγκινάρες καθαρίζονται: Αφαιρώ τα σκληρά, εξωτερικά φλούδια. Κόβω τις μυτερές άκρες. Τις χωρίζω στην μέση. Αφαιρώ το χνούδι, τις πλένω, τις τρίβω με λεμόνι, τις διατηρώ στο νερό.

ΑΝΘΗ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ

Κόβουμε τα άνθη από τα κολοκύθια μαζί με λίγο κολοκύθι (1 εκατοστό), τα πλένουμε απαλά, τα  γεμίζουμε με 1-3 κουταλάκια γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος του άνθους), τα βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά, όρθια να ακουμπάνε στη βάση από το κολοκύθι. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, τα ραντίζουμε με λάδι και προσθέτουμε νερό μέχρι την μέση. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε ζεματισμένο καλαμπόκι.
Γέμιση: Ψιλοτρίβουμε λίγο κρεμμύδι και καρότο. Ψιλοκόβουμε άνηθο. Υπολογίζουμε πόσο ρύζι θα βάλουμε στο κάθε άνθος και μετράμε σε κουταλάκια. Τα μισά κουταλάκια λάδι, αλάτι, πιπέρι, 2 σταφίδες μαύρες για κάθε άνθος. Ανακατεύουμε. Αν μας περισσέψει γέμιση την σκορπάμε στην κατσαρόλα ή φτιάχνουμε περισσότερη.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ

ΣΥΚΩΤΙ τηγανητό


Κόβουμε το συκώτι σε κομμάτια, αφαιρούμε την εξωτερική πέτσα, το αλατίζουμε, το ραντίζουμε ελαφρά με ξίδι, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

συκωταριά

ΣΥΚΩΤΙ ΨΗΤΟ

Κόβουμε το μοσχαρίσιο συκώτι λεπτές φέτες και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. Το πλένουμε και το αλατίζουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το συκώτι και από τις δυο πλευρές για 5 με 10 λεπτά. Το διατηρούμε σκεπασμένο σε λαδολέμονο με ρίγανη.

συκωταριά

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

Πλένω καλά την συκωταριά, την κόβω κομμάτια και τα βάζω μαζί με λάδι σε ένα τηγάνι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό λεμονιού, λίγο νερό και σιγοβράζω μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.


συκωταριά

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΚΡΑΣΑΤΗ

Πλένω καλά την συκωταριά, την κόβω κομμάτια και τα βάζω μαζί με λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.  Σβήνω με 1 ποτήρι κρασί και σιγομαγειρεύω για 10 λεπτά.


συκωταριά

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Πλένω καλά την συκωταριά, την κόβω κομμάτια και τα βάζω μαζί με λάδι και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μια πλατιά κατσαρόλα να τσιγαριστούν χωρίς να καεί το κρεμμύδι. Σβήνουμε με χυμό ντομάτας 400γρ)  και προσθέτουμε 2 δάφνες, 2 μπαχάρια, αλάτι πιπέρι και μισό κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Η συκωταριά είναι μοσχαρίσια.
Ο χυμός ντομάτας αντικαθίσταται με ντομάτα πελτέ.

συκωταριά

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου