Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

με ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ

Τηγανίζουμε 4-5 πιπεριές κέρατο ή 3-4 πιπεριές από αυτές που έχουμε καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα. Τις αφήνουμε στο πιάτο να βγάλουν το λάδι τους. Σε ρηχή κατσαρόλα ροδίζω από όλες τις πλευρές 3-4 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτω 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια , συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3λ και συμπληρώνω με τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, λίγη ντομάτα πελτέ για κοκκίνισμα, 1 ποτηράκι νερό, λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά αν το θέλω καυτερό και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
επιπλέον λουκάνικα

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ


Σε βαθύ πιάτο ανακατεύω 1 αυγό, 4 κουταλιές γάλα, 1 κουταλάκι ζάχαρη,  βουτάω στο μείγμα  και από τις δυο πλευρές 2 χονδρές φέτες άσπρο ψωμί. Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι ένα κουταλάκι μαργαρίνη και τηγανίζω από τις δυο πλευρές τις φέτες και το υπόλοιπο του μείγματος. Σερβίρονται ζεστές με ζάχαρη και κανέλα, μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά).        ψωμί

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΟ


στο αλουμινόχαρτο:
Γίνεται με όποιο ψωμί έχουμε, αρκεί οι φέτες να  έχουν μικρή επιφάνεια. Κόβουμε το ψωμί φέτες χωρίς να αποχωριστούν, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ανάμεσά τους με κουταλάκι περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο multi (1 φλιτζανάκι λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο,4-5 κλωνάρια μαϊντανό, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι).Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.
στο γκριλ:
Σε ένα ταψί βάζουμε χονδρές φέτες ψωμιού προηγούμενης ημέρας, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λάδι από την μια πλευρά και πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και λάδι από την άλλη. Ψήνουμε στο γκριλ, να ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
  • Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο μια μπακέτα, λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη τις φέτες και βάζουμε ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα. Τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180β.για 10 -15 λεπτά. Αν έχουμε άσπρο τυρί το ψιλοκόβουμε, το βάζουμε στα ενδιάμεσα, αφήνοντας άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο. 
ψωμί

    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ με μακαρόνια


    Μια ποικιλία από μανιτάρια πλυμένα, σουρωμένα, ψιλοκομμένα γύρω στο μισό κιλό μαζί με 1 χονδροτριμμένο κρεμμύδι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με 1-2 φλιτζανάκια λάδι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα ή ντοματάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Βράζω ψιλά μακαρόνια, τα σουρώνω και προσθέτω τα μανιτάρια. Ανακατεύω ελαφρά.
    Τρώγονται και σκέτα.
    Ποικιλίες μανιταριών: πλευρώτους, πόρτο μπέλα, σαμπινιόν.

    Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

    ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

    Παϊδάκια = κομμένα πλευρά αρνιού ή κατσικιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σπάλα, καθώς και το μπούτι κομμένο ροδέλες.
    Εύκολα τα ψήνουμε στον φούρνο στο γκιλ. Τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου το ένα δίπλα στο άλλο, αφού προθερμάνουμε τον φούρνο, τα ψήνουμε 10 λεπτά από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε με την βοήθεια μιας μακριάς πιρούνας  από την άλλη και συνεχίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Τα βουτάμε καυτά σε αλατισμένο λαδολέμονο με ρίγανη και πιπέρι. Αν αλατίσουμε από την αρχή το κρέας αφαιρούμε το αλάτι από το λαδολέμονο.
    Κάτω από την σχάρα του φούρνου βάζουμε το ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για να συγκεντρωθούν τα λίπη.
    Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές και σαλάτες.
    αρνί 
    κατσίκι

    ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

    Δεν θα αναφέρω αναλογίες, γιατί εξαρτάται από τα υλικά και τις επιθυμίες που έχουμε.
    Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε: 
    αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
    κάππαρη
    πατάτα-καρότο κομμένα σε κύβους, αρακάς βρασμένος(αντικαθίστανται από κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά)
    Προσθέτουμε μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μας.
    Σερβίρουμε με αυγά βραστά κομμένα στα τέσσερα κομμάτια και τις ελιές που μας αρέσουν. Ταιριάζουν οι πράσινες χωρίς κουκούτσι με πιπεριά. Στην μαγιονέζα αν μας αρέσει προσθέτουμε λίγη μουστάρδα.
    σαλάτες

    ΚΑΝΤΑΪΦΙ

    1/2 κιλό κανταϊφι(περίπου) χωρισμένο σε παρόμοιες λωρίδες (ίδιο πάχος-μήκος με μέγεθος που ο καθένας ορίζει)
    μείγμα: ανακατεύω 1/2 κιλό χονδροκομμένα καρύδια με αμύγδαλα (αν θέλω), 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
    σιρόπι: Βράζω για 5λ περίπου 4 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό, 2/3 κουταλιές μέλι, την φλούδα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.( αν αφαιρέσω 1 φλιτζάνι ζάχαρη πρέπει να προσθέσω 4 κουταλιές το λιγότερο γλυκόζη για να δέσει).
    Εκτέλεση: στην άκρη από κάθε λωρίδα βάζω 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγω ρολό. Τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνω με 300γρ βούτυρο. Ψήνω στους 170β για 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του γλυκού. Περιχύνω το καυτό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι.

    Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

    ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ

    Πολύ εύκολα.
    Μικρά λουκάνικα-φύλλο σφολιάτας
    Κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστό λιγότερο από το μήκος των λουκάνικων. Τυλίγουμε το λουκάνικο αφήνοντας τις άκρες του ελεύθερες. Κόβουμε την σφολιάτα μόλις διπλώσει και πιέζουμε την ένωση με τα δάκτυλα ή πιρούνι για να κλείσει. Ψήνουμε στους 180β.
    επιπλέον λουκάνικα

    ΤΥΡΟΠΙΤΑ

    Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα από την πάνω πλευρά. Απλώνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα 6-7 φύλλα, ομοίως λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε ελαφρά με ελάχιστο νερό και την ψήνουμε στους 180-200β για 35-45 λεπτά.
    Γέμιση: Ανακατεύουμε 4 αυγά, 1 φλιτζάνι γάλα με μια κουταλιά κορν φλάουρ ή αλεύρι, 300-400γρ περίπου τριμμένη φέτα με μυζήθρα(μπορούμε και λιγότερο), 1/2 φλιτζανάκι λάδι και πιπέρι.

    Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

    ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

    Σε ρηχή κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι και σοτάρω 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια(400γρ) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Σιγοβράζουν , όταν απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά προσθέτω τις γαρίδες και ανακατεύω καλά. Σβήνω με 1 φλιτζάνι κρασί και αφήνω να σιγοβράζουν για 15 λεπτά, να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Στην πορεία ελέγχω για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
    Προτιμώ ακαθάριστες και καλά πλυμένες γαρίδες, γιατί δίνουν καλύτερη γεύση. Ενδεικτικά 500γρ. 
    Βράζω μισό κιλό ψιλά μακαρόνια al dente, τα σουρώνω, τα ρίχνω στην κατσαρόλα με την σάλτσα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, τα ανακατεύω και τα σερβίρω ζεστά με τριμμένο τυρί.

    ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

    Πλένω, καθαρίζω, περνώ με χυμό λεμονιού και κόβω σε μικρά κομμάτια φρέσκα μανιτάρια. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα ελαφρά. Σβήνω την φωτιά, τα αλατοπιπερώνω, τους ρίχνω λεμόνι, λάδι και τα ανακατεύω. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στη ζέστη για 15-20 λεπτά. Τα σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

    ΠΟΥΤΙΓΚΑ

    5-6 φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, με 1 ποτήρι λάδι, 2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς και 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Προσθέτω μισό κουταλάκι κανέλα ,μισό γαρύφαλλο και σε όσες ποσότητες έχω τα κάτωθι: καρύδια-αμύγδαλα χοντροκομμένα, άσπρη-μαύρη σταφίδα, φρουϊ γλασέ ψιλοκομμένα, κορν φλέικς, σοκολάτα τρούφα και ½ -1 ποτήρι ζάχαρη(δοκιμάζουμε και την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά. Την βάζω σε λαδωμένο ταψί (λεπτή στρώση) και ψήνω στους 200β για μισή ώρα με 40 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα.. Όταν κρυώσει, δεν την βγάζω από το ταψί και γαρνίρω, αν θέλω, με σαντιγί και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα.

    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

    …αλλά πεντανόστιμο! Το μυστικό του δεν είναι μόνο οι αναλογίες των υλικών του, αλλά και  η ανάδευσή του με ξύλινη κουτάλα. Η συνταγή είναι της Ιωάννας.
    Ανακατεύουμε για 5 λεπτά 300γρ. μαργαρίνη soft, που την έχουμε ζεστάνει ελαφρώς με 240 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 240γρ. χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα 3-4 πορτοκαλιών, 250 γρ. καρύδια τα μισά χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα, 200γρ. άσπρη σταφίδα, ½  κουταλάκι γαρύφαλλο, 1 ½  κουταλάκι κανέλα. Συνεχίζοντας την ανάδευση προσθέτουμε 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει (για κέικ). Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί του φούρνου, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180β για μια ώρα περίπου.
    Πριν ξεκινήσουμε το γλυκό μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού για 10-15λ. Τις σουρώνουμε και στον χυμό προσθέτουμε όσον χρειάζεται για να συμπληρωθούν τα 240γρ.

    ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ (ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ) με σταφίδες



      • Υλικά
        ½ φλιτζάνα καλαμποκέλαιο
        ½ φλιτζάνα ζάχαρη
        ½ φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού και ξέσμα απο ένα πορτοκάλι
        ½ φλιτζάνα γάλα
        2 αυγά
        1 μπέικιν πάουντερ
        2 κουταλιές της σούπας άσπρο αλεύρι
        1 κούπα μαύρες σταφίδες ή ξανθές
        Καλαμποκάλευρο όσο χρειαστεί (περίπου μισό κιλό) και λίγο κονιάκ
        Εκτέλεση
        Σε ένα σκεύος χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξέσμα, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το άσπρο αλεύρι και το μπέικιν.
        Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο-λίγο καλαμποκάλευρο, όσο χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός( όπως το κέικ).
        Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, το βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα.Το πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι. (Σοφία)
    • Έψαχνα πολύ καιρό για την συγκεκριμένη γεύση, την βρήκα χθες, την έφτιαξα σήμερα.

    Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΗΛΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

    Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά μαρμελάδα. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη τα μήλα που θέλουμε, χωρίς να χάσουμε το ζουμί τους. Τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. Τα βράζουμε με υπομονή στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, 2-3 ξυλάκια κανέλας και βανίλιες ανάλογα με την ποσότητα. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι. Την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη.
    (αν είναι αραιή ξαναβράζουμε προσθέτοντας ζάχαρη μόνο αν χρειάζεται., αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση)
    Αποθηκεύεται σε καθαρά γυάλινα βάζα που τα αφήσαμε στον φούρνο για 1/2 ώρα στους 70β.

    μαρμελάδες

    Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Θα σας παρακαλούσα εφ' όσον το επιθυμήτε και σας είναι εφικτό, κοινοποιήστε την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας στους φίλους σας και ζητήστε τους να πράξουν το ίδιο.
    <Δεν είμαι φταίχτης για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που έχουμε υποστεί και πρόκειται να υποστούμε. Δεν θέλω να επιτρέψω την συμμετοχή μου στο "διαίρει και βασίλευε", γιατί θα σκορπίσει τις στάχτες τις επιβίωσής μου. Θέλω να ξεπεράσω τους φόβους, την ηττοπάθεια, την απάθεια, την ελαστικότητα και τις υποσυνείδητες ενοχές, που μου έχουν προκαλέσει και να δείξω ότι δεν  φοβάμαι τα χειρότερα , αν πεισθώ ότι πρόκειται για το καλύτερο>.

    Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

    ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ με πορτοκάλι

    Καθαρίζουμε 2 μήλα, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρό κατσαρολάκι με 3 φλιτζανάκια νερό, 3 κουταλιές ζάχαρη και 1 ξύλο κανέλα.  Βράζουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά γυρνώντας τα μια φορά. Προσθέτουμε τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 1 κουταλιά ζάχαρη, μια χούφτα άσπρες σταφίδες και σιγοβράζουμε άλλα 10λ γυρνώντας τα μήλα από όλες τις πλευρές. Αν δεν έχει απορροφηθεί το υγρό, βάζουμε τα μαλακωμένα μήλα σε βαθύ πιάτο ή μπωλ, στύβουμε το σιρόπι όσο θέλουμε, δοκιμάζοντας το για επιπλέον ζάχαρη. Περιχύνουμε με το σιρόπι τα φρούτα μας, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

    ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ με τυρί

    Φτιάχνουμε ένα πηχτό μείγμα από βούτυρο soft και τριμμένο στον τρίφτη κίτρινο τυρί. Το αλείφουμε παχύ στρώμα πάνω σε στρογγυλές φέτες άσπρης γαλλικής μπακέτας και ψήνουμε στους 180-200β να λιώσει και ροδίσει το τυρί. Προσοχή στο βούτυρο! Όσο χρειάζεται για να συγκρατήσει το τυρί.
    μπρουσκέτες μεσογειακές - με τόνο

    ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

    Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου