Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Είναι τόσο εύκολα και νόστιμα, που μια μικρή περιγραφή είναι αρκετή.
<<Τσιγαρίζω σε λάδι τον κιμά. Προσθέτω τα πράσα, αλάτι, πιπέρι, νερό και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.>>
  • Αναλογίες κιμά-πράσου: ό,τι έχω.
  • Λάδι: καλύτερα να βάλω 1-2 φλιτζανάκια και αν χρειάζεται περισσότερο, να προσθέσω ωμό στο τέλος.
  • Νερό: ξεκινάμε με μισό ποτήρι και το παρακολουθούμε.Στο τέλος το νερό πρέπει να έχει απορροφηθεί.
  • Πράσα: τα πλένουμε, κόβουμε τις άκρες και τα τεμαχίζουμε στις διαστάσεις που μας αρέσουν. Όχι βέβαια πολύ μακριά.

επιπλέον: καρότο σε ροδέλες.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΡΟΦΗΜΑ ΚΥΔΩΝΙ

Καθαρίζω, κόβω σε μεγάλα κομμάτια ένα κυδώνι, το πλένω, το βάζω σε ένα κατσαρολάκι που να χωρά 2 ποτήρια νερό και το βράζω για 15 λεπτά. Προσθέτω 6-8 φύλλα (με το κοτσάνι) αρμπαρόριζας και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει προσθέτοντας 2-4 κουταλιές ζάχαρης. Έχει εξαιρετικό άρωμα και πίνεται ζεστό.
ποτά

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΖΙΝ ΦΙΣ GIN FISS




Επιλέγουμε ένα ποτήρι σωλήνα.
Αλείφουμε το στόμιο του ποτηριού με ψίχα λεμονιού και το βουτάμε στην ζάχαρη. Βάζουμε 1-2 σφηνάκια τζιν, όσο πάγο θέλουμε και γεμίζουμε με σόδα.Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.

ΜΟΧΙΤΟ MOJITO

Είναι ένα γευστικό κοκτέιλ, που θα το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
Εγώ βρήκα την συνταγή στο κουτί της ζάχαρης(fytro), το έφτιαξα, μου άρεσε και το παραθέτω.

<< Σε ένα ποτήρι 300 ml ρίχνετε 20 g ακατέργαστη ζάχαρη (1 κουταλάκι), 3 φύλλα δυόσμο ή μέντα (ξερός δυόσμος), μισό lime (λεμόνι)κομμένο στα τέσσερα και 15 ml (1 σφηνάκι) λευκό ρούμι. Πιέστε ελαφρά με ένα γουδοχέρι (χονδρό κουτάλι) μέχρι να αναδυθούν οι χυμοί και τα αρώματα των υλικών και να διαλυθεί η ζάχαρη.Προαιρετικά αφαιρείτε (τα άφησα) τα λιωμένα κομμάτια lime και αντικαθιστάτε με 2 νέα. Προσθέτετε 100 g πάγο τριμμένο (έτριψα στο multi 6 παγάκια), 35 ml ( 1 σφηνάκι) λευκό ρούμι, γαρνίρετε με 2 φύλλα δυόσμο ή μέντα και συμπληρώνετε με σόδα >>.

...οι αλλαγές μου είναι γραμμένες στην εκάστοτε παρένθεση...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωρά ίσα ίσα τις φέτες του ψαριού. Στρώνουμε κρεμμύδια σε ροδέλες, τα αλατίζουμε και από πάνω στρώνουμε τις φέτες του σολωμού. Αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στα 20 λεπτά γυρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

φοιτητικά 
σολωμός

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Σε βαθύ τηγάνι βάζω 1-2 φλιτζανάκια λάδι, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, όσα μανιτάρια θέλω (μικρά ολόκληρα ή φέτες), και σε μέτρια φωτιά τα ανακατεύω με μια κουτάλα μέχρι να μαραθούν (5 λεπτά). Προσθέτω στήθος κοτόπουλο κομμένο σε 6 κομμάτια και το αφήνω πάνω στα λαχανικά να απορροφήσει τις ουσίες τους και από τις δυο πλευρές. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνω μισό ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί ή μια δόση ουίσκι ή νερό. Τα ανακατεύω, αλατοπιπερώνω προσθέτω μισό ποτήρι νερό και το αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αν θέλω βράζω ρύζι (20 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει), το σουρώνω και το βάζω στο τηγάνι.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΣΤΙΕΡΑ


Κόβουμε το μοσχαρίσιο συκώτι λεπτές φέτες και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. Το πλένουμε,  το αλατίζουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να σουρώσει. Ανάβουμε την τοστιέρα και μόλις κάψει τοποθετούμε το συκώτι στις πλάκες και ψήνουμε από τις δυο πλευρές για 5 με 10 λεπτά. Το περιχύνουμε με λαδολέμονο - ρίγανη.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

αντικολλητικό χαρτί : η απόλυτη ελευθερία

Το αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα θα σας βοηθήσει να μαγειρέψετε με ευκολία χωρίς λάδι.
Υπολογίστε μέγεθος μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού για να το ανασηκώσετε στις άκρες και να αποφύγετε την εκροή υγρών και απλώς ψήστε στους 150-180 βαθμούς περίπου!
Το στήθος κοτόπουλο αφού ψηθεί, βάλτε το σε πιάτο και περιχύστε το με λίγο λάδι-λεμόνι ( και ελάχιστη μουστάρδα ) χτυπημένο με ένα πιρούνι. 
Τα λουκάνικα χαράξτε τα σε 1-2 σημεία και αφού ψηθούν περιχύστε τα πάλι με λαδολέμονο.
Πάρτε καθαρισμένες τσιπούρες ( ακόμα και από το super market ) , πλύντε και αλατίστε τες, αφήστε τες αν προλαβαίνετε για 1/2 μισή ώρα, βάλτε στην κοιλιά τους αλάτι, πιπέρι και ό,τι έχετε από μισή φέτα λεμόνι, μαϊντανό, σκόρδο. Ψήστε και από τις δυο όψεις,  βάλτε τες ζεστές σε πιάτο και ρίξτε  το λαδολέμονο.
Φέτες σολομό με λαδολέμονο στο τέλος, μπιφτέκια, πίτες, πιτούλες και ό,τι άλλο η φαντασία και η επιθυμία σας επινοήσει... και μην ξεχνάτε τοποθετήστε το ανάμεσα στις πλάκες της τοστιέρας και ψήστε!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

Απλό, γρήγορο με δύο υλικά.
Τυλίγουμε σε ρολό, με λωρίδες κανταΐφι, λεπτά μπαστουνάκια φέτας πασπαλισμένα με πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι, τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει όλο το φύλλο.

πίτες

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ

Είναι ζυμαρικά με γέμιση λαχανικών, κρέατος ή τυριού. Μόλις βράσει το  νερό, ρίχνουμε 1 ή 2 κουταλιές αλάτι και τα τορτελίνια, που βυθίζονται. Μόλις ανέβουν  στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Τα ανακατεύουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΣΚΟΡΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σε μπόλικο νερό που βράζει προσθέτω 2 κουταλιές αλάτι, 1 κουταλιά λάδι και μισό πακέτο σπαγγέτι. Στα  5 λεπτά σουρώνω το σπαγγέτι, το ξαναβάζω στην καυτή κατσαρόλα και το ανακατεύω με 1-2 κουταλιές σκορδόλαδο.

Μερικές ημέρες μπριχού έκαμα σπαγγέτι άλιο - όλιο, παναπεί σπάγγέτι με σκορδόλαδο. Εις το ψυγείο υπάρχει πάντα ένα βάζο με λάδι και σκόρδο για να βγαίνει το σούγο του. Μπουγιάρεις το σπαγγέτι με τότσο λάδι και αλάτι, όσο τραβάει η ψυχούλα σου παναπεί... Προσέχεις το σπαγγέτι να γένει αλντέντο ε; Όσκε λαπάς, γιατί τότενες δε θα είναι τση χρήσης. Τόμου σουρώσεις το σπαγγέτι στο πασαπρότο τα γιαγέρνεις στο κουρούπι όπου το εμπουγιάρισες, τόμου έχεις βάλει μέσα αλιόλαδο αρκετό για το σπαγγέτι οπού έχεις μπουγιάρει. Αλιμάγκου το σερβίρεις εις σε μίανε απλάδενα, απ' όπου ο καθείς σερβίρεται κατά πως ορίζει η όρεξή του. Από τον Δαμιανό



ΣΑΛΤΣΑ αστραπή

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι, 1 κύβο λαχανικών ή κρέατος και μια κουταλιά ντομάτα πελτέ. Τα λιώνουμε σε σιγανή φωτιά και τα σβήνουμε με 2 φλιτζανάκια νερό ή κρασί (αν έχουμε).

φοιτητικά
σάλτσες

ΤΡΑΧΑΝΑΣ

 Ο πιο απλός τρόπος μαγειρέματος είναι: σε 2 κούπες νερό που βράζει βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές τραχανά, 2-3 κουταλιές λάδιαλάτι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή γιατί φουσκώνει)  γίνεται μια αραιή κρέμα. Αν μας αρέσει τρίβουμε φέτα στο πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τον τραχανά.
φοιτητικά

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

  Τις αγοράζουμε σε συσκευασία 2 ή 4 από τα μεγάλα super market και  σε οικονομική τιμή.Μπορούμε να τις τηγανίσουμε με λίγο λάδι ή να τις ψήσουμε στην τοστιέρα ή στον φούρνο πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να ροδίσει ή κάθε πλευρά. Ταιριάζουν με βρασμένα μακαρόνια, που αφού τα σουρώσουμε, τα σωτάρουμε με το λάδι της μπριζόλας.


ΑΥΓΑ βραστά

Πλένουμε τα αυγά, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και ίσα που τα σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε το κατσαρολάκι στην εστία σε μέτρια φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό τα βγάζουμε αν τα θέλουμε μελάτα διαφορετικά τα  βράζουμε για 3-4 λεπτά αν τα προτιμάμε σκληρά. 

ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Απλώς αφού φτιάξω το παγωτό γάλακτος και πριν το βάλω στην κατάψυξη προσθέτω 200-250 γρ γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύω.

παγωτά

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΙΡΟΠΙ ΄΄δεμένο΄΄ για γλυκά του κουταλιού

Αν το κρύο σιρόπι κυλάει από το κουταλάκι παχιές σταγόνες, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά:
  1. Αφαιρούμε τα χοντροκομμένα ή ολόκληρα φρούτα με τρυπητή κουτάλα (αν έχουμε)
  2. Εξατμίζουμε ένα μέρος του σιροπιού (αν χρειάζεται)
  3. Προσθέτουμε ζάχαρη και 1 κουταλιά χυμό  λεμονιού
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά και όταν είναι έτοιμο 
  5. ξαναβάζουμε τα φρούτα.
γλυκά του κουταλιού

Πως καθαρίζω τα βάζα μαρμελάδας


  1. Τα σαπουνίζω, τα στεγνώνω και ανοικτά με τα μεταλλικά τους καπάκια ξεχωριστά, τα βάζω στον φούρνο για 20 λεπτά στους 70-80 βαθμούς. Χρησιμοποιούνται χλιαρά.
  2. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό σφουγγάρι τα σαπουνίζω, τα ξεπλένω, τα περιχύνω με καυτό νερό και τα στεγνώνω με σιδερωμένη πετσέτα.
γλυκά του κουταλιού

    Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

    ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

    Σήμερα παρακολούθησα τους μαθητές μου να ψήνουν σουβλάκια στα κάρβουνα και ομολογώ πως ήταν πεντανόστιμα και πικάντικα. Παραθέτω την μαρινάδα γιατί εκεί βρίσκεται η διαφορά.
    Μαρινάδα: Σε φαρδιά λεκάνη βάζω λάδι 1 ποτήρι λάδι, 2 κουταλιές αλάτι ψιλό, 1 κουταλάκι πιπέρι, 2 κουταλιές ρίγανη, χυμός από 3-4 λεμόνια, 2 κουταλιές μουστάρδα, 2 κουταλιές κέτσαπ και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι.
    Αλείφω  τα σουβλάκια, τα αφήνω σε μια πιατέλα να απορροφήσουν τα υλικά, αλλά ταυτόχρονα και να σουρώσουν. Μετά ανάβω τα κάρβουνα και ψήνω. Καθώς τα βγάζω τα ραντίζω με χυμό λεμονιού.
    Τα σουβλάκια δεν πλύθηκαν.
    σουβλάκια

    ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

    Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου