Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Με μια απλή γάστρα μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά νόστιμα φαγητά.
Ας ξεκινήσουμε με μπριζόλες είτε χοιρινές είτε μοσχαρίσιες
Βάζουμε στο ταψί τα 2/3  του ποτηριού νερό, τη σχάρα, τις πλυμένες μπριζόλες αλατοπιπερομένες με 3-4 σκελίδες σκόρδο και κλείνουμε καλά με το καπάκι. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο στη πρώτη θέση από κάτω, αρχικά στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά πάνω-κάτω και μετά για σαράντα λεπτά στους 170 βαθμούς. Ανοίγουμε τη γάστρα, βγάζουμε τη σχάρα, αν χρειάζεται σουρώνουμε το ζουμί, προσθέτουμε λάδι, λεμόνι και αν του λείπει , αλάτι, νερό ή πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό. Αν χρειαστεί ξεσκεπάζουμε και αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

Μπορούμε να νεροβράσουμε σε αλατισμένο νερό ρύζι ή αρακά, να τα σουρώσουμε και να τα ανακατέψουμε με λίγο λάδι. Στον αρακά προσθέτουμε και πιπέρι.
Καλοφάγωτα


Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ


ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ - ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ - ΨΩΜΙ - ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ - ΚΡΕΠΕΣ
ζύμη για πίτσα-γεμιστά ψωμάκια-πυροσκί-πεϊνιρλί
πανίνι

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Καβουρντίζουμε 2 κουταλιές αλεύρι με 1 φλυτζανάκι βούτυρο ή λάδι. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι ντομάτα πελτέ. Το ανακατεύουμε συνεχώς και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Αν θέλουμε στην αρχή στο τηγάνι λιώνουμε  στο λάδι μισό κουταλάκι φέτα.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Διαλύω σε 1 ποτηράκι χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά με μια πρέζα αλάτι. Αδειάζω σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι, ανοίγω μια λακκούβα στη μέση, ρίχνω την διαλυμένη μαγιά, ανακατεύω  και προσθέτω με προσοχή (ελαφρώς χλιαρό) όσο νερό πάρει για να γίνει  ένας απαλός,  πηχτός χυλός (να κινείται από το κουτάλι). Σκεπάζω την λεκάνη. Αφήνω 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Τους τηγανίζω σε μπόλικο καλαμποκέλαιο κουταλιές κουταλιές η μια δίπλα στην άλλη. Τους αποσύρω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Σερβίρονται με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι, κανέλα, καρύδια.
Ζεστό σιρόπι μελιού: ζεσταίνω στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά μέλι με ελάχιστο νερό και κανέλα. Περιχύνω τους λουκουμάδες και πασπαλίζω με ψιλοτριμμένο καρύδι.
ΨΩΜΙ
Υλικά: 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μαγιά, από 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και αλάτι, 11/4 περίπου χλιρό νερό και 1 φλιτζανάκι λάδι.
Διαλύω με τη σειρά την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό να διαλυθούν. Προσθέτω το αλεύρι (όσο πάρει) και ζυμώνω να γίνει λείο. Βάζω την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 35 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Πλάθω φρατζολάκια, τα βάζω σκεπασμένα σε βουτυρωμένο ταψί, τα αφήνω μια ώρα σε ζεστό μέρος και ψήνω σε μέτριο φούρνο 40-45λ περίπου
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
Φτιάχνω έναν χυλό από νερό, αλεύρι και αλάτι. Αν έχω προσθέτω ένα αυγό.
ΑΝ τον τηγανίσω κουταλιές κουταλιές  σε καυτό λάδι τότε ο χυλός θα είναι λίγο πηχτός. Σε αυτή την περίπτωση ψιλοτρίβω φέτα, αν μου αρέσει.
ΑΝ είναι αραιός, τότε αλείφω ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι, όταν ζεσταθεί ρίχνω  μια κουτάλα χυλό, τον απλώνω στην επιφάνεια του τηγανιού. Σε δυο λεπτά αναποδογυρίζω την τηγανίτα.
ΑΝ στον αρχικό χυλό αντικαταστήσω το νερό με γάλα, προσθέσω αυγά και μπέικιν πάουντερ τότε οι τηγανίτες γίνονται πιο αφράτες.  
Σερβίρονται με κρυσταλλική ζάχαρη, κανέλα, μέλι, μαρμελάδα. Οι δεύτερες τηγανίτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κρέπες.(Δες Κρέπες)
 ΚΡΕΠΕΣ
Χυλός: Χτυπώ καλά με το σύρμα ή στο μπλέντερ 1 αυγό, 1 κουταλιά λάδι ή βούτυρο, μισό ποτήρι του νερού γάλα και μισό ποτήρι νερό λίγο αλεύρι ( λιγότερο από 1 ποτήρι) μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός (6-7 κρέπες).  ή
Αγοράζω ένα μείγμα σκόνη για κρέπες. Φτιάχνω όσες  χρειάζομαι σύμφωνα με τις οδηγίες και αυτοσχεδιάζω όπως:
Αλμυρές:
Τυλίγω ρολό με ζαμπόν και τυρί τοστ. Ζεσταίνω στο φούρνο στους 200β μέχρι να λιώσει το τυρί.
Φτιάχνω έναν πηχτό χυλό με κρέμα γάλακτος ή γάλα, 1 αυγό, τριμμένα μαλακά τυριά, αλλαντικά και μανιτάρια ψιλοκομμένα κονσέρβας. Τις γεμίζω τις τυλίγω ρολό, τις βάζω την μια δίπλα στην άλλη σε ένα ταψάκι και περιχύνω με όσο μείγμα μου έμεινε και ψήνω στους 180β μέχρι να λιώσουν και ροδίσουν τα τυριά.
Πασπαλίζω την κρέπα με ψιλοτριμμένο τυρί και ζαμπόν, την διπλώνω στα τέσσερα και την ζεσταίνω στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά 3-4 λεπτά ώστε να λιώσει το τυρί.
Γλυκές:
Αλείφω με μερέντα ή μέλι, καρύδια, κανέλα ή λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, λεπτές φέτες μπανάνας και τριμμένο μπισκότο ή φουντούκι   ή… Τυλίγω ρολό, ζεσταίνω για 5 λεπτά στους 100β.
Οι περισσευούμενες διατηρούνται  1-2 μέρες στο ψυγείο.  (δες τηγανίτες)
Παρασκευή κρέπας:
Αλείφω με λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνω μισή κουτάλα χυλό. Ανακινώ να απλώσει ο χυλός και μόλις ροδίσει την γυρνώ από την άλλη πλευρά.

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για clipart caramel
Υλικά:
  1. 350 ml κρύο γάλα ( τόσο γράφει το φακελάκι του άνθους αραβοσίτου)
  2. ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση καραμέλα
  3. μία φυτική σαντιγύ σε κονσέρβα (250 γραμμάρια)
  4. ένα ζαχαρούχο γάλα 400 γραμ. περίπου
  5. ένα παστέλι με φυστίκι τριμμένο στο multi ή απλά κοπανισμένο

Χρησιμοποιήστε ένα σκεύος μεταλλικό ή πλαστικό που θα φτιάξετε το παγωτό και θα το τοποθετήσετε στο ψυγείο να παγώσει.

Με το μίξερ χειρός χτυπώ το γάλα με το άνθος αραβοσίτου μέχρι να πήξει. Προσθέτω τη σαντιγύ και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζω την ανάδευση ( μεγάλη ταχύτητα) για 5 λεπτά. Προσθέτω το φυστίκι, ανακατεύω και το βάζω στην κατάψυξη.
Το έφτιαξα μέσα σε 10 λεπτά και κόστισε μόνο 6 ευρώ.
Ευχαριστώ τη Σοφία για τη συνταγή.

παγωτά

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

Γέμιση: Χονδροκόβουμε 1 κιλό πράσα και τα σωτάρουμε ελαφρά με λίγο λάδι για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ψιλοκομένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι,3-4 χτυπημένα αυγά, και 200-250γρ κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
Λαδώνουμε ένα ταψί στο μέγεθος ενός φύλλου κρούστας. Στρώνουμε 250γρ περίπου λαδωμένα φύλλα κρούστας, την γέμιση και άλλα 250γρ λαδωμένα φύλλα. Κόβουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΧΟΙΡΙΝΟΜΠΟΥΚΙΕΣ με ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζουμε σε λάδι. Σβήνουμε με ουίσκι και προσθέτουμε λιαστές ντομάτες, δενδρολίβανο, πιπέρι και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε την φωτιά και το πασπαλίζουμε με κομμάτια τυριών (φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι...). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 5-10 λεπτά να λιώσει το τυρί. Ταιριάζει και με μοσχάρι και με κοτόπουλο.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ

Παίρνουμε κόκκινες ψωμωμένες ντομάτες, τις κόβουμε στα δύο και χαρακώνουμε το κάθε κομμάτι σε μια-δυο μεριές.Τις βάζουμε μια μέρα σε σουρωτήρι με ελάχιστο αλάτι να τρέξουν τα πολλά υγρά τους και τις τοποθετούμε σε ταψί την μία δίπλα στην άλλη με μπόλικο αλάτι χονδρό. Τις αφήνουμε στον ήλιο μερικές μέρες να στεγνώσουν(το απόγευμα τις αποσύρουμε). Εναλλακτικά τις ψήνουμε στον φούρνο στους 70β 4-5 ώρες μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Τις  στοιβάζουμε σε γυάλινα βάζα με δενδρολίβανο και μπαχάρι. Γεμίζουμε με λάδι και κλείνουμε καλά τα βάζα.
Τις χρησιμοποιούμε σε σαλάτες και σάλτσες.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΜΕΝΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΪ ΓΛΑΣΕ

Κόβω ένα ζαχαρωμένο φρούτο σε  2-3 κομμάτια, τα βάζω σε ένα μικρό στενό ποτήρι και τα σκεπάζω με λικέρ μέντα. Τα αφήνω για 15 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να εισχωρήσει η μέντα στο φρούτο. Ιδανικό για τα Χριστούγεννα.

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Βάζουμε σε ένα ταψί:
λεπτές ροδέλες από 1 κρεμμύδι και 1 καρότο
χονδρές ροδέλες από 1 κολοκυθάκι
1 σκόρδο
1-2 πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι, λάδι ή βούτυρο, νερό
τα ανακατεύουμε και τα μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου μισή ώρα ( να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες). Προσθέτουμε τον σολωμό ελαφρά αλατισμένο και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά.

φοιτητικά 
σολωμός

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

ΧΤΑΠΟΔΙ με μακαροντζίνι

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, και ένα φύλλο δάφνης, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό και και αν θέλω τα καθαρίζω από τις πέτσες τους. 
Αν θέλω κρατάω ένα μέρος τους για χταπόδι ξιδάτο. 
Τα κόβω μεγάλα κομμάτια και τα αφήνω σε ένα πιάτο. Σουρώνω τον ζωμό.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω ελαφρά 1 τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτω 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, τον ζωμό, 1 σκελίδα σκόρδο πατικωμένη, 1/3 κουταλάκι πιπέρι, 2 μπαχάρια και όταν βράσουν ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι ( 400γρ). Αφήνω να βράσουν, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται κάθε  χαμηλώνω στο μέτριο την φωτιά (για να μην πάρει πολύ νερό). προσθέτω το χταπόδι και μαγειρεύω για 10 λεπτά ανακατεύοντας 2-3 φορές. Δοκιμάζω για αλάτι. Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό.
επιπλέον νηστίσιμα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

 Σας εύχομαι 

το Άγιο Φως να φωτίζει τις ζωές σας
 και να σας χαρίζει υγεία, 
ευτυχία, αγάπη και ευημερία. 
Καλή Ανάσταση 
Καλό Πάσχα
image.png

 Γαρίδες βραστές λαδολέμονο

 Γαρίδες γιουβέτσι
 Γαρίδες σαγανάκι
 Γαρίδες τηγανιτές  
 Καλαμαράκια γεμιστά στον    φούρνο              Καλαμαράκια πιλάφι
 Πίτσα μεσογειακή
 Σαβόρο    
 Σουπιές κοκκινιστές      
 Σουπιές κρασάτες
 Σουπιές με σπανάκι
 Ταραμοσαλάτα        
 Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
 Χταπόδι ξιδάτο
 Χταπόδι στον φούρνο 




ΚΑΝΤΑΪΦΙ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ
ΧΑΛΒΑΣ
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Αρνί γεμιστό

Αρνίσια σουβλάκια
Μαγειρίτσα
Παϊδάκια λαδορίγανη
Πουγκιά αρνιού
Σαλάτα πασχαλινή


Βάψιμο αυγών
Τσιντσιμπύρα

Γαλακτομπούρεκο     
Εκμέκ  κανταΐφι
Εκμέκ  τσουρέκι
Κουλουράκια βανίλιας
Πάστα φλώρα
 Απλώστε ένα άσπρο τραπεζομάντιλο. Δίπλα από κάθε σερβίτσιο  βάλτε ένα κόκκινο αυγό σε μιαν αυγοθήκη, διπλώστε την χαρτοπετσέτα στην μέση και καρφώστε ένα λουλούδι. Αν δεν έχετε αυγοθήκη. πάρτε ένα μικρό πολύχρωμο πλαστικό ποτηράκι, γεμίστε το χάρτινο άχυρο και από πάνω βάλτε το αυγό. Συνδυάστε πράσινο, κόκκινο, κίτρινο χρώμα. 

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Πατάτες φούρνου με σκόρδο και δενδρολίβανο

Πατάτες: μικρές στρογγυλές ή μεγάλες κομμένες μικρά κομμάτια.
Στο ταψί βάζω 1 κιλό πατάτες, 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, 1 ποτήρι  νερό, λίγο άσπρο  και  λάδι. Τα ανακατεύω. Ψήνω στους 180 μέχρι να μαλακώσουν.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΣΟΥΦΛΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ

Σε βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε 4 βουτυρωμένες φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα. Πάνω σε κάθε φέτα βάζουμε από 1 φέτα τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα. Σκεπάζουμε με βουτυρωμένο ψωμί και περιχύνουμε με 1 χτυπημένο αυγό και 1/2 ποτήρι γάλα. Αφού απορροφηθούν τα υγρά ψήνουμε στους 180β να ροδοκοκκινίσει.

ψωμί
απλά φθηνά

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ (κατεψυγμένα)

Σε λίγο λάδι (1 φλυτζανάκι) τσιγαρίζω 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες και σβήνω με 1 φλυτζανάκι κρασί. Προσθέτω 400-500 γρ κατεψυγμένα μανιτάρια σε φέτες, 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Σύνολο χρόνου : 15-20 λεπτά.
Τα μανιτάρια  απλά τα βάζω σε σουρωτήρι, τα ξεπλένω και τα βάζω στην κατσαρόλα.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Κόβουμε το κατσίκι (2/3 κιλού) σε μικρά κομμάτια, το τσιγαρίζουμε σε λάδι, προσθέτουμε 1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, ανακατεύουμε, βάζουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κουταλάκι αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Το δοκιμάζουμε και αν θέλει αλάτι πασπαλίζουμε όσο νομίζουμε. Το αφήνουμε σκεπασμένο με ένα καπάκι ή άλλο πιάτο.
Στην κατσαρόλα στον ζωμό που έμεινε προσθέτουμε 1 καρότο σε ροδέλες και μισό ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 4 κοτσανάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 κοτσάνια άνηθο, 1 κοτσανάκι μάραθο αν έχω, 2 μπαχάρια, 1 ντομάτα σε φέτες ή  μισό κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά μας, αφήνοντάς τα να μαγειρευτούν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε 1/2 κιλό αρακά και συμπληρώνουμε με λάδι, νερό, πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ανάλογα με τον αρακά. Δεν ξεχνάμε να συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται και 5 λεπτά πριν το τέλος βάζουμε και το κατσικάκι. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας στην ζεστή εστία. Καλή μας όρεξη. Το μαγείρεψα σήμερα το βράδυ πολύ εύκολα με εξαιρετική επιτυχία.
επιπλέον: κατσίκι

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΣΚΟΡΔΟΛΑΔΟ

Εις το ψυγείο τοποθετούμε ένα βάζο με λάδι και σκόρδο για να βγαίνει το σούγο του.

Αν δεν έχουμε έτοιμο τσιγαρίζουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο σε 2-3 κουταλιές λάδι. Αφαιρούμε το σκόρδο και χρησιμοποιούμε το λάδι. 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

 Βράζω  σε αλατισμένο νερό κομμένες σε μικρά κομμάτια πατάτες, τις σουρώνω και καυτές όπως είναι τις λιώνω, προσθέτοντας λεμόνι, λάδι, σκόρδο.

Όσο πιο βρασμένες οι πατάτες τόσο ευκολότερα λιώνουν

Κρατώ λίγο ζωμό που θα μου χρειαστεί στο λειώσιμο

Τις λιώνω ή σε  κάποια κουζινομηχανή ή με το πιρούνι

Για μισό κιλό καθαρισμένες πατάτες προσθέτω τον χυμό μισού λεμονιού , ένα μικρό φλυτζανάκι λάδι, 2 ψιλοτριμμένες σκελίδες σκόρδο και όσο ζωμό χρειάζεται για να γίνει όσο μαλακή θέλουμε.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι υλικό μας χρειάζεται

Καλοφάγωτη


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΣΑΛΤΣΕΣ


Σάλτσα απλή - Σάλτσα γαρίδας - Σάλτσα κιμά - Σάλτσα καλοκαιρινή - Σάλτσα με λουκάνικα - Σάλτσα πέστο

Σάλτσα απλή: Τσιγαρίζουμε ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 3 φλ. καφέ λάδι με 2-3 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ. Προσθέτουμε 2 σκορδάκια,1 φυλ. δάφνη, 4 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, αλάτι πιπέρι, . ένα ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να στύψει το νερό.
Σάλτσα γαρίδας: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη σε 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, προσθέτουμε 4 ντομάτες φρέσκες, ώριμες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρους, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, συμπληρώνουμε με 1 κούπα νερό και 1 μικρό πακέτο κατεψυγμένες, καθαρισμένες γαρίδες, 1\3 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ελέγχοντας το νερό.
Σάλτσα κιμά: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς 250γρ. κιμά και ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι  σε 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι και προσθέτουμε α) 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ ή β) μισό κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας, ένα ποτήρι νερό, ένα φύλλο δάφνη, 3 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, ένα τρίτο κουταλάκι αλάτι, πιπέρι  και βράζουμε α) στην κατσαρόλα για 40 λεπτά προσθέτοντας νερό ή β) στη χύτρα για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για να πιει το νερό και να φανεί το λάδι. Το δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.
Σάλτσα καλοκαιρινή: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς  ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο σε 4 φλ. καφέ λάδι. Προσθέτουμε μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια, μια πιπεριά, 2 φύλλα δάφνη, 5 μπαχάρια, ένα ξυλάκι κανέλα, ένα σκορδάκι, αλάτι στη μύτη του κουταλιού,πιπέρι ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας που και που, για μισή ώρα, προσέχοντας, όταν πίνει το νερό της η σάλτσα να το αντικαθιστούμε γιατί καθώς είναι ζουμερή και ζεστή προσθέτουμε μισό κιλό βρασμένα μακαρόνια. Για λιγότερα μακαρόνια χρησιμοποιούμε τη μισή σάλτσα και την υπόλοιπη τη διατηρούμε στην κατάψυξη.
Σάλτσα με λουκάνικα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 φλιτζανάκια λάδι και σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 πικάντικα λουκάνικα και σβήνουμε με 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,μαϊντανό, μισό ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σάλτσα πέστο: Τρίβω στο multi:
*πολλά πλατιά φύλλα βασιλικού, 1 φλυτζανάκι αγουρόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, μια πρέζα αλατοπίπερο, μια σταγόνα ξύδι μπαλσάμικο*  (και αν έχω κουκουνάρι)
Την χρησιμοποιώ στις μακαρονάδες  ως έχει. Αν τη σουρώσουμε προσθέτουμε το λάδι στο φαγητό ή σε μια σαλάτα και το πέστο σε σάντουιτς ή καναπεδάκια με άσπρο τυρί, ντομάτα και ελιές.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Ντομάτα πελτέ  
Σάλτσα αστραπή

ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                         11 Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου