Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά: 
250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ)
1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
1850 ml νερό
4 βανίλες
1/2 ποτήρι αμύγδαλο (ολόκληρο, άσπρο)
220 γρ καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
  1. Πρώτο βήμα: Σε μια λεκάνη βάζω το νισεστέ, τα 2/3 του κιλού της ζάχαρης, το νερό και τις βανίλιες. Τα ανακατεύω καλά για να λιώσουν όλα τα υλικά.
  2. Δεύτερο βήμα: Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα βάζω μια κουταλιά λάδι και καβουρδίζω τα αμύγδαλα ανακατεύοντάς τα συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Τα τοποθετώ σε ένα πιάτο.
  3. Τρίτο βήμα: Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το μισό λάδι με το 1/3 του κιλού της ζάχαρης και με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Στην αρχή θα πετρώσει, αλλά εγώ θα συνεχίσω να ανακατεύω.
  4. Τέταρτο βήμα: Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω με προσοχή το περιεχόμενο της λεκάνης του πρώτου βήματος. Δεν θα ανησυχήσω που θα πετρώσει η καραμέλα.
  5.  Πέμπτο βήμα: Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά και μετά σε μέτρια. Με την κουτάλα ανακατεύω συνέχεια μέχρι να γίνει μια πηχτή, γυαλιστερή διάφανη μάζα.
  6. Έκτο βήμα: Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν τα νέα υλικά.
  7. Έβδομο βήμα: Στρώνω τον χαλβά σε ταψί και τον πασπαλίζω με την ζάχαρη.
  8. Όγδοο βήμα: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Αν ψήσω περισσότερο, ο χαλβάς απλώς θα βγει πιο σφικτός. 
Αν σας αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων φτιάξτε τον, είναι πολύ φθηνός. Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία. Απλώς ακολουθήστε την.


Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΤΣΙΝΤΣΙΜΠΥΡΑ

Υλικά:   5 λίτρα νερό, 900gr περίπου ζάχαρη, 200γρ. τσίντζερ που το καθαρίζουμε χωρίς να το πλύνουμε και το τρίβουμε στο multi, 300 ml φρέσκο χυμό λεμονιού.

  1. Σε ένα δεκάλιτρο μπιτόνι, βάζω το μισό νερό με τη ζάχαρη για να διαλυθεί. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ταπώνω χαλαρά, αφήνω 10 ώρες περίπου σε σκιερό μέρος.
  2. Σουρώνω το υγρό και εμφιαλώνω 12-13 μισόλιτρα πλαστικά  μπουκάλια αναψυκτικών, αφήνοντας 2-3 δάκτυλα κενό.Τα αποθηκεύω για 1-2 μέρες περίπου σε σκιερό μέρος, πλαγιαστά με το καπάκι να καλύπτεται από υγρό. 
  3. Τα μεταφέρω πλαγιαστά στο ψυγείο και τα καταναλώνω μετά από15-20  ημέρες ανοίγοντάς τα με προσοχή.
προσοχή, καλό βίδωμα του καπακιού!
    επιπλέον: ποτά

      Κυριακή 12 Μαΐου 2024

      ΠΑΓΩΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


      Είναι ένα εύκολο θρεπτικό παγωτό μόνο με 3 βασικά υλικά:
      250 γρ παγωμένη φυτική σαντιγί ( την βάζουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα)
      400 γρ κρύο γάλα εβαπορέ
      400 γρ κρύο ζαχαρούχο γάλα
      2 βανίλιες
      Εκτέλεση:
      Χτυπώ με το μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται. Προσθέτω ανακατεύοντας καλά το γάλα. Το βάζω στην κατάψυξη και μόλις γίνει πηχτή κρέμα το ξαναχτυπώ για 1 λεπτό.
      Προτιμώ μεταλλικό δοχείο, ακόμα και κατσαρολάκι.

      Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

      Σουσαμόπιτα


      Γέμιση: ανακατεύω  2 κούπες καβουρδισμένο σουσάμι, 1 κούπα ψιλοκομμένα αμύγδαλα-καρύδια, 2 κουταλάκια κανέλα, 5-6  κουταλιές  σούπας τριμμένη φρυγανιά.
      Το σουσάμι καβουρδίζεται απλωμένο σε ταψί στον φούρνο στους 180β-200β μέχρι να γίνει καστανό. Το ανακατεύω μια δυο φορές με κουτάλα. Το κοιτώ  γιατί εύκολα καίγεται.
      12-14 ψιλά φύλλα κρούστας, πινέλο, λάδι ελιάς.
      Απλώνω ένα φύλλο, το λαδώνω, το διπλώνω στη μέση, το πασπαλίζω με την γέμιση, το πιάνω με τα δάκτυλα από τις άκρες, το σουρώνω σαν πιέτες φούστας και το τοποθετώ στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να γεμίσω το ταψί. Να μην είναι αραιά μεταξύ τους.
      Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι:
      • αν η γέμιση δεν μας φτάσει την συμπληρώνουμε με ότι έχουμε σε περίσσεια, δεν θα υπάρχει διαφορά.
      •  αν μας περισσέψει και δεν θέλουμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο, απλώς την προσθέτουμε ανάμεσα από τα φύλλα.

      Με το πινέλο λαδώνω ελαφρά από πάνω, τεμαχίζω και ψήνω στους 150-160β στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, γιατί το περιχύνω ζεστό σε ζεστή πίτα.
      Σιρόπι: Βράζω μέχρι να δέσει 1 μεγάλο ποτήρι νερό, 1 ½ ποτήρι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι και χυμό ενός λεμονιού.
      Σε μια πιο απλή εκδοχή αφαιρώ τα καρύδια-αμύγδαλα από την γέμιση και στο σιρόπι μειώνω το μέλι στο μισό και προσθέτω 2 κουταλιές ρευστή γλυκόζη ή μισό φλιτζάνι ζάχαρη.

      Τρίτη 7 Μαΐου 2024

      ΡΟΔΑΚΙΝΑ..ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

                                                               11


      Σε ένα πιάτο βάζουμε 5-4 κουταλιές ρυζόγαλο (μπορούμε και του εμπορίου) και από πάνω 2 κομμάτια κομπόστα ροδάκινα, ανάποδα τοποθετημένα.
                                                           Μ.
      ...δώδεκα κινήσεις...

      Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

      ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΑΝΤΙΓΗ

       Μόλις έμαθα μια νέα για μένα συνταγή για γλυκό του ψυγείου από μιαν διαδικτυακή φίλη, την Ευδοκία. Φτιάξτε το σε όση  ποσότητα θέλετε με όσα υλικά έχετε. Ενδεικτικά θα παραθέσω τις αναλογίες και θα τις προσαρμόσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

      20 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι , γεμισμένα με μισό καθαρισμένο καρύδι. Αν θέλουμε τις ραντίζουμε ελαφριά με λίγο ποτό της αρεσκείας μας.

      Χτυπάμε με το μίξερ μισό κιλό παγωμένη κρέμα γάλακτος ( κατά προτίμηση σφικτή) με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Όταν γίνει σφικτή σαντιγύ προσθέτουμε ένα κιλό γιαούρτι στραγγιστό και ανακατεύουμε απαλά.

      Σε ένα μπωλ μοιράζουμε την κρέμα και τα δαμάσκηνα σε στρώσεις ξεκινώντας και τελειώνοντας με κρέμα.

      Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλα φιλέ, τριμμένη σοκολάτα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα…

      Καλοφάγωτο

      Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

       Αρνί γεμιστό

      Αρνίσια σουβλάκια
      Μαγειρίτσα
      Παϊδάκια λαδορίγανη
      Πουγκιά αρνιού
      Σαλάτα πασχαλινή


      Βάψιμο αυγών
      Τσιντσιμπύρα

      Γαλακτομπούρεκο     
      Εκμέκ  κανταΐφι
      Εκμέκ  τσουρέκι
      Κουλουράκια βανίλιας
      Πάστα φλώρα
       Απλώστε ένα άσπρο τραπεζομάντιλο. Δίπλα από κάθε σερβίτσιο  βάλτε ένα κόκκινο αυγό σε μιαν αυγοθήκη, διπλώστε την χαρτοπετσέτα στην μέση και καρφώστε ένα λουλούδι. Αν δεν έχετε αυγοθήκη. πάρτε ένα μικρό πολύχρωμο πλαστικό ποτηράκι, γεμίστε το χάρτινο άχυρο και από πάνω βάλτε το αυγό. Συνδυάστε πράσινο, κόκκινο, κίτρινο χρώμα. 

      Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

      ΧΑΛΒΑΣ ΒΡΑΣΤΟΣ με κανέλα

      Πολύ εύκολος και φθηνός! Σε 15 λεπτά είναι έτοιμος. Δεν χρειάζεται τεχνική παρά μόνο μια κατσαρόλα, μια κουτάλα και ένα ταψάκι ή φόρμα ή οποιοδήποτε δοχείο.
      Σε μια κατσαρόλα βάζω 4 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο και τα βράζω για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
      Χαμηλώνω την φωτιά, προσθέτω 4 βανίλιες, 1 και 1/2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό και μια-δυο χούφτες ξανθές σταφίδες, αν θέλω. Ανακατεύω και σε 2-3 λεπτά αρχίζει να πήζει. Το αποσύρω από την φωτιά πριν πήξει, να είναι σαν μια παιδική μπισκοτόκρεμα, που κυλάει στο πιάτο.
      Το τοποθετώ σε φόρμα σχηματίζοντας 2-3 στρώσεις που αναμεσά τους πασπαλίζω μπόλικη κανέλα.
      Όταν κρυώσει, αν θέλω, το γυρνώ ανάποδα σε μια πιατέλα. Αν δεν πέφτει το ξεκολλάω από τα τοιχώματα της φόρμας με ένα μαχαίρι.
      ...αν έχω και θέλω προσθέτω λίγες μαύρες σταφίδες και μια-δυο κουταλιές μέλι αφαιρώντας 1-2 κουταλιές ζάχαρη...ή αλοίφω τα τοιχώματα της φόρμας με μέλι και μετά τοποθετώ τον χαλβά με την κανέλα...
      ΓΛΥΚΑ

      Τρίτη 30 Απριλίου 2024

      ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

      Έψαξα για μια συνταγή εύκολη που να δίνει αφράτα κουλουράκια και βρήκα τις εξής αναλογίες από τον Στέλιο Πάρλιαρο.
      400γρ αλεύρι (έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αφαίρεσα το μπέικιν)
      80γρ βούτυρο
      120γρ ζάχαρη άχνη
      λίγο αλάτι
      75γρ φρέσκο γάλα
      2 αυγά
      1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλάκι γάλα ή νερό για επάλειψη
      απλά πρόσθεσα στο μίγμα 2 βανίλιες, τα ανακάτεψα όλα μαζί, τα έβαλα 1 ώρα στο ψυγείο και έπλασα 25 κουλουράκια, τα άλειψα με το αυγό. Τα έψησα 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς πάνω-κάτω.
      Αν σας κολλάει η ζύμη στο πλάσιμο, λίγο αλεύρι στις παλάμες.
      Καλοφάγωτα.
       Καλό Πάσχα

      Κυριακή 28 Απριλίου 2024

      ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ μισής ώρας

      ΥΛΙΚΆ: 1-2 φλυτζανάκια λάδι, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες, 400 γραμμάρια ψιλοτριμμένα ντοματάκια κονσέρβα, 1/4 κουταλάκι γλυκό μπουκοβο, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη, μισό ποτήρι νερό, 6-8 γαρίδες (με τα κεφάλια τους) μέτριες κατεψυγμένες, 1/2 κιλό μακαρόνια νούμερο 6
       
       ΣΑΛΤΣΑ:
      Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω το λάδι,  σκόρδο, ντοματάκια , μπουκοβο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και νερό. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα μερικές φορές. Προσθέτω  τις γαρίδες  και τις βράζω μαζί με την σάλτσα μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους (ροζ-κόκκινο). Τότε τις γυρνώ από την άλλη πλευρά και τις αφήνω επιπλέον 2 λεπτά περίπου. Τις αποσύρω σε βαθύ πιάτο και τις σκεπάζω. Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό ( να μην είναι στεγνή η σάλτσα).

      ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ:
      Σε αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύω 1/2 κιλό μακαρόνια νούμερο 6 δύο λεπτά λιγότερο από ότι γράφει η συσκευασία. Τα σουρώνω και καυτά όπως είναι τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Ανακατεύω, βάζω από πάνω τις γαρίδες και είναι έτοιμα.
      ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
      Τις κατεψυγμένες γαρίδες τις αποψύχω αν τις βουτήξω  σε παγωμένο νερό.
      Για να βράσω μακαρόνια χρησιμοποιώ βαθειά κατσαρόλα, βάζω νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση και μια κουταλιά μεγάλη αλάτι.
      φοιτητικά

      Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

      ΓΡΑΝΙΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

      Βασικά υλικά:
      1 δόση χλιαρό νερό-1 δόση ζάχαρη-2 δόσεις χυμό λεμονιού-ξύσμα από λεμόνι (1ή 2)

      Σ' ένα κατσαρολάκι βάζω 1 κούπα χλιαρό νερό με 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το βγάζω από τη φωτιά, το αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
      Στύβω όσα λεμόνια χρειάζονται για να γεμίσω 2 κούπες χυμό λεμονιού και ρίχνω μέσα και το ξύσμα από 1 ή 2 λεμόνια. Τον σουρώνω και τον προσθέτω στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύω και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Παίρνει αρκετές ώρες και εξαρτάται από την ποσότητα. Με ένα πιρούνι ή μίξερ χεριού το ανακατεύω σπάζοντας τον πάγο. Αν θέλω την γρανίτα μου πιο αφράτη επαναλαμβάνω αφού την αφήσω να ξαναπαγώσει.
      μικρές συμβουλές:
      η κούπα είναι ένα οποιονδήποτε δοχείο
      αν δεν έχετε πολλά λεμόνια, καλύτερα να μετρήσετε πρώτα τη ποσότητα του χυμού που θα στύψετε και μετά να υπολογίσετε την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού
      αν σπάσετε τον πάγο με πιρούνι δεν χρειάζεται το δοχείο σας να είναι βαθύ, αν όμως βάλετε μίξερ προσέξτε βάλτε βαθύτερο δοχείο

      Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

      ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΡΝΙΟΥ

       ελαιόλαδο, αρνί,  καρότο, αρακάς, αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι, φύλλα κρούστας

      Οι ποσότητες καθορίζονται από εμάς. Απλά αναφέρω την μέθοδο.
      Τσιγαρίζω σε ελαιόλαδο ψιλοκομμένο ψαχνό από αρνί μέχρι να ροδοψηθεί από παντού. Σβήνω με κρασί και προσθέτω λεπτές ροδέλες καρότου, αρακά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μου. Μόλις κρυώσουν τα ανακατεύω με κομμάτια από κεφαλοτύρι.
      Διαλέγω ταψί που να χωράει τα πουγκιά, το λαδώνω και τα φτιάχνω μέσα σε αυτό. Κάθε πογκί φτιάχνεται από 2-3 λαδωμένα μισά φύλλα κρούστας, που στο κέντρο βάζουμε μερικές κουταλιές γέμισης και τα δένουμε με κλωνάρια μαϊντανού ή σέλινου. Τα ροδοψήνουμε στους 180 βαθμούς. 

      Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

      ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

      Πλένουμε το κατσίκι, το βάζουμε στο ταψί, το χαράζουμε σε 4-5 μεριές και γεμίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και από μια σκελίδα σκόρδο. Το πασπαλίζουμε με αλάτι χονδρό και πιπέρι. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο ταψί 3-4 φλιτζανάκια λάδι και 2 φλιτζάνια νερό. Ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς από κάτω στην χαμηλή θέση για τουλάχιστον 2-2 1/2 ώρες, να μαλακώσει το κατσίκι και να σπάσουν οι ίνες του. Ελέγχουμε για νερό και μετά την μια ώρα, κάθε μισή ώρα το γυρνάμε για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν μαλακώσει αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200β πάνω-κάτω όση ώρα χρειάζεται να ροδοκοκκινίσει και να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά.
      ... με πατάτες 
      ... μια ώρα πριν ψηθεί προσθέτουμε πατάτες κομμένες σε δύο ή τέσσερα κομμάτια, πασπαλισμένες με αλάτι χονδρό, πιπέρι, ψιλοκομμένο σκόρδο και λάδι. Συνεχίζουμε όπως περιγράφετε παραπάνω.
      ...ή με κριθαράκι γιουβέτσι
      ... όταν ψηθεί το κατσίκι το αφαιρούμε από το ταψί (σκεπασμένο σε πιατέλα), προσθέτουμε ντομάτα πελτέ ή χυμό, νερό, αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο για να βράσει το νερό. Όταν βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στου 160-180β να βράσει για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε το
      κατσικάκι και αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, ανάλογα πόσο μαλακό μας αρέσει το ζυμαρικό.
      ( Συγκεκριμένες αναλογίες δεν γράφω γιατί εξαρτάται από πόσο κριθαράκι θα βάλουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για μισό κιλό κριθαράκι προσθέτω, εφ΄όσον δεν υπάρχει νερό στο ταψί, 1 1/2 λίτρο νερό, 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ ή 400γρ. χυμό με 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά αλάτι).
      επιπλέον: κατσίκι με αρακά
      παϊδάκια λαδορίγανη
      παϊδάκια στη σχάρα

      ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ ΔΙΧΡΩΜΗ

      Σήμερα το απόγευμα δοκίμασα μια πεντανόστιμη, ελαφριά και γρήγορη τούρτα, που η φιλενάδα μου η Μάγδα έφτιαξε για τα γενέθλια του παιδιού της. Τα υλικά απλά και οικονομικά:
      • μπισκότα σαβαγιάρ ελαφρο-βουτηγμένα σε γάλα με κονιάκ
      • κρέμα από μια φυτική σαντιγύ (σε μεταλλικό δοχείο) χτυπημένη να αφρατέψει και ανακατωμένη με ένα ζαχαρούχο γάλα
      • σοκολάτα από μια κρέμα γάλακτος με μια κουβερτούρα και μια σοκολάτα γάλακτος να σιγολιώσουν και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα
      ...και τώρα η σύνθεση:
      μπισκότα-κρέμα-μπισκότα-κρέμα-σοκολάτα-διακόσμηση της αρεσκείας σας

      Καλοφάγωτη

       ΓΛΥΚΑ

      Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

      ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

      Πατσαβουρόπιτα
      Υλικά:
      1. 1 πακέτο φύλλο κρούστας
      2. 400 γραμμάρια φέτα τριμμένη ( με ένα πιρούνι)
      3. 1 σόδα σουρωτή ή ανθρακούχο νερό (330 ml)
      4. 4 αυγά χτυπημένα με ένα πιρούνι
      5. 100 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη ή λάδι
      Εκτέλεση:
      Σε ένα  λαδωμένο, μέτριο ταψί τοποθετούμε τα φύλλα ένα-ένα σχηματίζοντας πτυχές (σούρες). Ρίχνουμε 
      το τυρί, φροντίζοντας να πάει μέσα στις πτυχές
      τη σόδα
      τα αυγά
      την μαργαρίνη
      φροντίζοντας να πάνε παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
                                                                                                                           Μπέτυ

      Κυριακή 21 Απριλίου 2024

      ΣΟΛΩΜΟΣ ΨΗΤΟΣ με λεμόνι

      Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και ακουμπάμε όσες φέτες σολωμού  θέλουμε να ψήσουμε. Βάζουμε στην επιφάνειά του 1-2 φέτες λεμόνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
      Προσέχουμε ο σολωμός να είναι στεγνός.
      Αν θέλουμε να τον γυρίσουμε και έχει κολλήσει πάνω στην λαδόκολλα απλά :

      • με τα δυο χέρια σηκώνουμε την λαδόκολλα με το φαγητό και την ακουμπάμε σε ένα πιάτο
      • στρώνουμε νέο χαρτί στο ταψί
      • γυρίζουμε ανάποδα την λαδόκολλα με το ψάρι κοντά και πάνω από το νέο χαρτί και απαλά σπρώχνουμε το ψάρι προς τα κάτω να ξεκολλήσει
      • δεν ξαναγοράζουμε ίδιο χαρτί.
      φοιτητικά
      σολωμός

      Σάββατο 20 Απριλίου 2024

      ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

      Ανακατεύω με το μίξερ χειρός 250 γρ μαλακωμένο βούτυρο με 300γρ ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτω ανακατεύοντας τους κρόκους 2 αυγών, 3 βανίλιες, 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Ρίχνω 600γρ αλεύρι και όσο πάρει. Ζυμώνω καλά, φτιάχνω κουλουράκια, τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180βαθμούς να ροδίσουν. 

      Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

      ΜΠΑΜΠΑΣ

      Παντεσπάνι:
      6 αυγά
      1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
      1 ποτήρι του νερού αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
      1 βανίλια
      Χτυπώ τα ασπράδια μια σφικτή μαρέγκα και με τη σειρά προσθέτω χτυπώντας τους κρόκους, την ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι.
      Βουτυρώνω, αλευρώνω την στρογγυλή (με την τρύπα στην μέση)  φόρμα του κέικ ή δύο μακρόστενες, βάζω το παντεσπάνι και ψήνω στους 160-170 βαθμούς για 30λ περίπου.
      Ξεφορμάρω, το αφήνω να κρυώσει, το κόβω με ένα μακρύ μαχαίρι σε δυο τμήματα (καπάκια), τα απλώνω σε δυο πιατέλες, τα σιροπιάζω και τα αφήνω να κρυώσουν.
      Σιρόπι:
      2 μεγάλα ποτήρια νερό
      2 μεγάλα ποτήρια ζάχαρη
      1 βανίλια
      χυμός ενός λεμονιού
      Βράζουν για 5λ.
      Διαλέγω την πιατέλα με το κάτω κομμάτι και το γεμίζω με σφικτή σαντιγύ. Με προσοχή τοποθετώ το επάνω κομμάτι. Αν  κοπεί απλώς το ενώνω. Γαρνίρω με σαντιγύ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, κερασάκια ή ό,τι άλλο μου αρέσει.
      Σαντιγύ:
      Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ ένα πακέτο κρύα φυτική σαντιγύ μέχρι να γίνει σφικτή κρέμα.

      Η συνταγή έχει απόλυτη επιτυχία, είναι εύκολη αρκεί να την εκτελέσετε με την σειρά, να αφήσετε το σιροπιαστό παντεσπάνι να κρυώσει και η σαντιγύ να είναι παγωμένη.

      Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

      ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

      Τα μαλλιά μας χρειάζονται φροντίδα. Καταπονούνται από το άγχος , την στεναχώρια, τις βαφές, τον ήλιο.
      Μπορούμε να τονώσουμε τα μαλλιά μας φτιάχνοντας μια σπιτική λοσιόν. Την συνταγή μου την έδωσε η γιαγιά μου πριν πολλά πολλά; χρόνια. 
      Υλικά:
      Γεμίζουμε  ένα γυάλινο βάζο ( σαν αυτό που περιέχει ένα κιλό μέλι) φύλλα δάφνης, 2 τριμμένες ασπιρίνες, 3-4 γαρίφαλα, 1 φλιτζανάκι (εσπρέσο) οινόπνευμα και γεμίζουμε με αγουρόλαδο. Το ανακινούμε 1-2 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, για μια βδομάδα.
       Βάζουμε 1 κουταλάκι λοσιόν στις παλάμες μας, τις τρίβουμε και απλώνουμε στα μαλλιά μας. Κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.  Λουζόμαστε μετά από μια ώρα.
      Να είστε καλά.🙈🙉🙊

      Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

      ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

      Βράζουμε σε αλατισμένο νερό βίδες, φιογκάκια ή όποιο άλλο ζυμαρικό μας αρέσει. Σουρώνουμε, τα βάζουμε σε βαθιά γαβάθα και τα ανακατεύουμε με λάδι. Προσθέτουμε κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές, όλα ψιλοκομμένα, στις ποσότητες που μας αρέσουν και έχουμε. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και καθαρισμένες ελιές.
      σαλάτες


        ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ Σε αυτήν την σελίδα θα παραθέσω μια σε...

      Τι μαγείρεψα σήμερα

      Ετικέτες

      Αρχειοθήκη ιστολογίου