Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΚΑΟ


...ξέρετε ότι το ρόφημα κακάο και το πράσινο τσάι είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες;

Μετρώ σε ένα μπρίκι 1 φλυτζάνι  νερό, 1 γεμάτη κουταλιά κακάο, όση ζάχαρη θέλω, ανακατεύω, βράζω. Το αδειάζω σε μια κούπα και από πάνω προσθέτω με προσοχή πλήρες γάλα  νωπό ή εβαπορέ, που έχω χτυπήσει στο σέικερ ή με το μιξεράκι του καφέ σε πηχτή κρέμα. Πασπαλίζω με τριμμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο. 
επιπλέον: ποτά

ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Διαλύω σε μισό φλιτζάνι παγωμένο γάλα 2-3 κουταλιές σοκολάτα σε σκόνη. Προσθέτω 2-3 μπάλες παγωτό βανίλια ανακατεύω  γρήγορα με το σύρμα ή στο μπλέντερ. Σερβίρω σε ψηλό ποτήρι με χονδρό καλαμάκι.
επιπλέον: ποτά

ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χτυπώ στο μπλέντερ 1 ψιλοκομμένη μπανάνα ή λίγες φράουλες με μισό φλιτζάνι παγωμένο γάλα μέχρι να λιώσουν. Προσθέτω 2-3 μπάλες παγωτό βανίλια και ανακατεύω  στα γρήγορα. Σερβίρω σε ψηλό ποτήρι με χονδρό καλαμάκι.
επιπλέον: ποτά

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Στο μπλέντερ βάζω μια κουταλιά ταραμά, μισό κρεμμύδι, 3 φέτες μουσκεμένο και στυμμένο ξερό ψωμί χωρίς κόρα, 3 καρύδια ψίχα τριμμένα και ανακατεύω μέχρι να γίνει μια λεία μάζα προσθέτοντας σιγά σιγά 3 φλιτζανάκια λάδι και 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω μήπως είναι αλμυρό και προσθέτω ψωμί. Ξαναδοκιμάζω για να ελέγξω το λάδι και προσθέτω μια πρέζα πιπέρι.
επιπλέον: νηστίσιμα

ΓΑΡΙΔΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Φτιάχνουμε έναν λείο χυλό με αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι. Βουτάμε τις γαρίδες μας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (όσο χρειάζεται να ροδίσουν). Τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλα μαϊντανού και τις συνοδεύουμε με σάλτσα μαγιονέζας με κέτσαπ.
επιπλέον: νηστίσιμα

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Σε ένα ταψάκι βάζω 1/2 κιλό γαρίδες, 1 κουτί (400γρ) ψιλοκομμένα ντοματάκια που τα έχω αλατίσει ελαφρά, 300γρ φέτα κομμένη κομμάτια, πιπέρι και ψήνω στους 180-200β να δέσει η σάλτσα και να λιώσει το τυρί. Αν θέλω συμπληρώνω με βραστό ρύζι.
Ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει ρύζι και το βράζω για 20 λεπτά. Το σουρώνω και το ανακατεύω με πολύ λίγο λάδι.
επιπλέον νηστίσιμα

ΣΟΥΠΙΕΣ με σπανάκι

Σπανάκι 1 κιλό: Καθαρίζω, πλένω, κόβω μικρά κομμάτια, βράζω 5 λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό και σουρώνω.
Σουπιές 1/2 κιλό: Καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες μεγάλα κομμάτια.
Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζανάκια λάδι, 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 ξερό ή ανάμεικτα και τα σωτάρω. Προσθέτω τις σουπιές, το σπανάκι, λίγο άνηθο, πιπέρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω τον χυμό ενός λεμονιού και δοκιμάζω για αλάτι.
επιπλέον: νηστίσιμα

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΌ ΚΕΪΚ

Υλικά
5 αυγά
5 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι του σταγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα φλούδας από δυο πορτοκάλια
Εκτέλεση:Χτυπώ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Ανακατεύω τους κρόκους με την ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέτω ανακατεύοντας εναλλάξ το αλεύρι με τον χυμό. Στο τέλος με μια κουτάλα απαλά αναμιγνύω την μαρέγκα στο μείγμα.
Βουτυρώνω, αλευρώνω μια μέτρια φόρμα (30-33εκ), βάζω το μείγμα και ψήνω στους 180β για 25-30 λεπτά. Το σιροπιάζω (ζεστό το ένα κρύο το άλλο).
Σιρόπι: Βράζω για 5 λεπτά 3 ποτήρια ζάχαρη με 4 1/2 ποτήρια νερό.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ

Κόβω μια φέτα πεπόνι σε μικρά κομμάτια και τα σκεπάζω με ένα στραγγιστό γιαούρτι. Πασπαλίζω με μούσλι. Προσθέτω μέλι.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

 Κόβω σε κομμάτια ροδάκινα κομπόστα και τα αφήνω να σουρώσουν ( ή ανάμεικτα φρούτα).
Ακολουθώ τις οδηγίες παρασκευής μιας φυτικής σαντιγής σε σκόνη. Προσθέτω 2 στραγγιστά γιαούρτια και ανακατεύω απαλά. Αναμειγνύω τα φρούτα, μοιράζω σε μπολ και τα παγώνω.
επιδόρπια(γρήγορα)

ΠΙΤΣΑ μεσογειακή η νηστίσιμη

Φτιάχνω μια δόση ζύμη πίτσας.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και τσιγαρίζω 1 κρεμμύδι κομμένο λεπτές ροδέλες. Προσθέτω 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια (400γρ), αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και μαγειρεύω  σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
 Απλώνω την ζύμη σε  ελαφρά αλευρωμένο ταψί (της ηλεκτρικής κουζίνας) και από πάνω στρώνω την σάλτσα. Σκορπίζω στην επιφάνεια ψιλοκομμένες ροδέλες πιπεριάς, ελιές, μανιτάρια και ψήνω στους 180β στον αέρα για 20-30 λεπτά.
Αν θέλω προσθέτω τριμμένη φέτα και πασπαλίζω με ρίγανη.
επιπλέον: νηστίσιμα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ στον φούρνο

Βράζω με δυο μεγάλα ποτήρια νερό, όσα πλοκάμια έχω, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν χρειάζεται προσθέτω νερό. Τα βγάζω από το νερό και τα καθαρίζω από τις πέτσες τους. Τα βάζω στο πιάτο. Σουρώνω τον ζωμό. Σε ταψί κόβω 2 κρεμμύδια ροδέλες, 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κιλό πατάτες. Πασπαλίζω με πιπέρι, περιχύνω με 3 φλιτζανάκια λάδι και αντί για νερό βάζω ζωμό. Μετά από μισή ώρα ψήσιμο στον φούρνο στους 180 βαθμούς,  προσθέτω το χταπόδι, ζωμό όποτε χρειάζεται, δοκιμάζω τις πατάτες αν θέλουν αλάτι και συνεχίζω το ψήσιμο να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια.
επιπλέον νηστίσιμα

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΤΟΥΡΛΟΥ - ΤΟΥΡΛΟΥ



Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι και με αυτό σοτάρω 1 κρεμμύδι και 1 πιπεριά σε ροδέλες, 1-2 ψιλοκομμένες ξεφλουδισμένες ντομάτες, μικρά κομμάτια πατάτας, κολοκυθάκια και μελιτζάνα σε  ροδέλες, 2 κουταλάκια ντομάτα πελτέ. Προσθέτω 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό  και βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ελέγχω το νερό, το λάδι, το αλάτι και συμπληρώνω ό,τι χρειάζεται.
Το φαγητό γίνεται από μικρές ποσότητες λαχανικών στην αναλογία που έχουμε.
επιπλέον λαχανικά

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΛΑΔΟΞΙΔΟ



Πλένω  4-5 πιπεριές Φλώρινας  και με την υγρασία τους τις ψήνω για 15-20 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.Σκεπάζω το ταψί.'Οταν κρυώσουν  αφαιρώ  φλούδια, σπόρους, κοτσάνια, αλατίζω τα φιλέτα, τα ραντίζω με ξύδι και τα σκεπάζω με λάδι.
επιπλέον λαχανικά

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ



Βράζουμε μισό κιλό καθαρισμένο μπρόκολο για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Το σουρώνουμε. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί που να το χωράει με ψηλά τοιχώματα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, περιχύνουμε με το μείγμα,ανακατεύουμε απαλά και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
μείγμα: 1 μεσαία κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρώς με 1 αβγό και 300-400γρ. γραβιέρα με κασέρι χοντροκομμένα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε σαν βάση  ένα λαδωμένο και τρυπημένο με το πιρούνι, φύλλο σφολιάτας.
Ψήνουμε στους 180-200β. για 20 λεπτά περίπου, να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί το φύλλο αν έχει.
επιπλέον λαχανικά

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ



Κόβω σε φέτες τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και τις αφήνω στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τις τηγανίζω. Τις στρώνω σε ταψάκι με ψιλοκομμένη ντομάτα,σκόρδο, μαϊντανό και φέτα. Ψήνω 20 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
επιπλέον λαχανικά

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ- ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΒΡΑΣΤΟ



Μπορώ απλώς να βράσω σε αλατισμένο νερό με 1 κλωνάρι σέλινο το κουνουπίδι ή το μπρόκολο με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Σουρώνω, τους ρίχνω μπόλικο πιπέρι και λαδολέμονο ή λαδόξυδο με αντζούγιες και ψιλοτριμμένο σκόρδο.
επιπλέον λαχανικά

...γρήγορες συνταγές με διατηρημένα λαχανικά...



Η ανάγκη μας κάνει τις περισσότερες φορές να μην τηρούμε τους κανόνες. Σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε:
  • Ξεπλένουμε μια κονσέρβα αρακά και τον σοτάρουμε με λάδι 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό, αλατοπίπερο και αφήνουμε για άλλα 5λ.
  • Βράζουμε σε αλατισμένο νερό κατεψυγμένες  αγκινάρες ή φασολάκια βελόνες. Τα σουρώνουμε και περιχύνουμε με λαδολέμονο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό για το φασολάκια. Συνοδεύονται με αβγά σφικτά, κομμένα στα δυο με αλάτι και πιπέρι.
επιπλέον λαχανικά

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Κολοκυθάκια, μελιτζάνες κομμένα σε φέτες, πιπεριές χωρίς σπόρους ανοικτές, μανιτάρια πλευρώτους, όλα ψήνονται στο γκριλ 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά( τα μανιτάρια περισσότερο) ή στην τοστιέρα σαν τοστ. Τα αλατίζουμε, ραντίζουμε τα μανιτάρια με λαδολέμονο και τα υπόλοιπα με λαδόξιδο.

επιπλέον λαχανικά

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου