Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
8 αυγά
8 κουταλιές ζάχαρη
12 κουταλιές ψιλό και χονδρό σιμιγδάλι ανάμικτα ή σιμιγδάλι και τριμμένη φρυγανιά ή φρυγανιά
1/2 κιλό τριμμένη καρυδόψιχα
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκάλι
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, τα ρίχνω σε λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζω για 5λ 1 κιλό ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 2 ξυλάκια κανέλας και χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ


   αναδεύω γρήγορα για 5 λεπτά ( με τη βοήθεια του μίξερ)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κούπες ζάχαρη  
μόλις φουσκώσουν προσθέτω 5 αυγά, 1 βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λ
προσθέτω 
1 φλιτζανάκι κονιάκ, 1/2 κιλό αλεύρι για κέικ και ανακατεύω απαλά. Στο μείγμα  ρίχνω 1 φλ αλευρωμένες σταφίδες, 1 φλ χονδροκομμένα καρύδια και 4 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια και πασπαλισμένα με 1 κουταλάκι κανέλα. 
Καλύπτω το εσωτερικό ενός μέτριου ταψιού  με λαδόκολλα, απλώνω το μείγμα, ψήνω στους 180βαθμούς πάνω-κάτω για 40-60λ περίπου. Πασπαλίζω το κέικ με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
(σε ένα μικρό σουρωτήρι βάζω 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη και ένα κοφτό κουταλάκι κανέλα).

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ


Εύκολες και αγαπητές σε όλους μας απαιτούν μικρό χρόνο παρασκευής και κόστους. Μισό κιλό μακαρόνια αντιστοιχούν σε 4-5 πιάτα. Για όσους  θέλουν να μαγειρέψουν για τον εαυτόν τους θα
πρέπει να μειώσουν στο μισό περίπου την ποσότητα ή ακόμα και στο  ένα  τρίτο. Σε αλατισμένο
(2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι) νερό που βράζει σε  βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια,
ανακατεύουμε συχνά με μια μεγάλη πειρούνα ή κουτάλα. Στο χρόνο μαγειρεύματος του κατασκευαστή
τα σουρώνουμε. Αν δεν έχουμε φτιάξει σάλτσα (δες σάλτσες) μπορούμε όσο βράζουν τα μακαρόνια να ετοιμάσουμε τα ακόλουθα και να τα ανακατέψουμε με τα ζυμαρικά μας:
Α) Ψήνουμε στους 180- 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσει σε ένα ταψάκι όση φέτα μας αρέσει , με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και πιπεριά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε λάδι.(2 κουταλιές σούπας).
Β) Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένο μπέικον.
Γ) Ψιλοκόβουμε αλλαντικά και τυρί.
Ε)... ή αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη...
Επιπλέον ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΑΣ

  Αποφασίζουμε να χάσουμε κιλά με την μέθοδο της στέρησης. Όποια δίαιτα και αν ακολουθήσουμε θα την διακόψουμε, είτε γιατί θα έχουμε πετύχει τον αρχικό μας στόχο, είτε γιατί θα έχουμε βαρεθεί την καθημερινή προετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα ξαναποκτήσουμε όλο ή ένα μέρος του αρχικού μας βάρους, για τον απλούστατο λόγο: δεν αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες και όταν τις αλλάξαμε δεν τις διατηρήσαμε και δεν τις συνδυάσαμε με την άσκηση.
  Πριν αρχίσουμε την δίαιτα θα πρέπει να περάσουμε ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο χρόνος αυτός θα μας προετοιμάσει και θα ενδυναμώσει την θέλησή μας, διότι η επιτυχία της οφείλετε στις γνώσεις και την ικανότητά μας να τηρούμε ό,τι έχουμε αποφασίσει.
  Παχαίνουμε γιατί τρώμε, εφ' όσον είμαστε υγιείς.
  Πρέπει να επισημάνουμε τι είναι εκείνο που μας παχαίνει. Η ποσότητα, το είδος της τροφής ή και τα δύο; * Αρχικά μαθαίνουμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.* Μετά αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας τα γλυκά και τα μπισκοτοειδή.* Επόμενο βήμα είναι το ψωμί. Μόνο ολικής άλεσης, όχι μαζί με λίπη, πρωτεΐνες και περισσότερο από δύο φέτες την ημέρα.* Αφαιρούμε τα φαγητά με τα ζυμάρια και τα φύλλα.* Αποφεύγουμε τα τηγανιτά.* Τέλος στα αναψυκτικά και στα ποτά. Ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα δεν βλάπτει.* Όποιο βράδυ μπορούμε αντικαθιστούμε το ελαφρύ γεύμα μας με ένα-δυο γιαούρτια.* Φρούτα ενδιάμεσα από τα γεύματα. Μπανάνες περιορισμένες.* Πράσινες σαλάτες χοντροκομμένες, που με το μάσημα καθυστερούμε και έχουμε εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού.* Αποφεύγουμε πατάτες, καλαμπόκι, βραστά καρότα.* Προτιμάμε τα βραστά λαχανικά με μπόλικο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.* Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. * Φρούτα κομπόστα χωρίς ζάχαρη και μαρμελάδα με ελάχιστη μαύρη ζάχαρη και ζελατίνη.* Ρύζι σε μικρές ποσότητες. Σε μεγάλες προτιμάμε μπασμάτι ή μαύρο.*Πολλά όσπρια.* Λίγοι καφέδες.* Όχι στην ζάχαρη.* Δημητριακά, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης. *Κρέας άπαχο.* Με τα λίπη και τις πρωτεΐνες  αποφεύγουμε το άμυλο...
  Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες, αλλά πιστεύω πως δεν έχει νόημα. Χωρίς βιασύνη, αλλά με κανόνες το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό και το πιο σημαντικό από όλα θα είναι ολοδικό μας επίτευγμα.
  Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτές οι αλλαγές δεν εφαρμόζονται ταυτόχρονα. Κακοποιούμεθα ψυχικά και σωματικά. Αργά και σταθερά μεταβαίνουμε από την μια αλλαγή στην άλλη. Τότε το ζητούμενο θα έχει επιτευχθεί: η απώλεια βάρους και η διατήρησή της. Η εγκράτειά μας θα είναι ο ρυθμιστικός παράγων.
  Με αυτόν τον τρόπο έχασα ένα μέρος του επιπλέον  βάρους μου και το διατήρησα τηρώντας χαλαρά τους κανόνες και κολυμπώντας για μισή ώρα 4 φορές την βδομάδα.
 Αυτή είναι η θεώρησή μου περί απώλεια βάρους, αυτήν ακολουθώ με αυστηρότητα ή χαλαρότητα, ανάλογα τί επιθυμώ να πετύχω. Κάθε φορά που παχαίνω, απλώς την αναιρώ.
  Ρούλα

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Από ένα πακέτο φύλλα κρούστας αφαιρώ δύο. Τα υπόλοιπα τα διπλώνω στη μέση, τα πιάνω με τα χέρια μου από τις άκρες τους, τα σουρώνω(σαν πιέτες) και τα τοποθετώ το ένα κοντά στο άλλο, δίχως κάποια σειρά. Με ένα πινέλο τα λαδώνω από πάνω με 1 φλιτζάνι λάδι ή λιωμένο βούτυρο.Ψήνω για 10λ περίπου στους 180β στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, το περιχύνω με το κάτωθι μείγμα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να πήξει το γλυκό.
Ετοιμάζω το μείγμα όσο ψήνονται τα φύλλα. Βάζω σε μια λεκάνη και ανακατεύω: 4 αυγά-2 βανίλιες-1 φλιτζάνι λάδι-1 ποτήρι ζάχαρη-2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ-1 γιαούρτι-μια χούφτα σταφίδα άσπρη και μια μαύρη-2 ψιλοκομμένα φύλλα-ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφού κρυώσει το γλυκό το περιχύνω με καυτό σιρόπι, που έχω φτιάξει με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Γέμιση: Τσιγαρίζω πολύ καλά σε λάδι 1 κιλό κιμά μέχρι να ροδίσει σε όλη τη μάζα του. Προσθέτω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλότερη φωτιά για 5λ περίπου. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή ξερό ψωμί, 1 φλιτζάνι τριμμένα σκληρά τυριά, φέτα αν μου αρέσει και 2 αυγά χτυπημένα.
Βράζω για 6-8 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό μισό κιλό κανελόνια ή μεγάλες αχιβάδες,ώστε να μαλακώσουν.
Τα σουρώνω και τα ξεπλένω με κρύο νερό.
Τα γεμίζω με την γέμιση, τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνω με μπεσαμέλ ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζω με τριμμένο ημίσκληρο τυρί.
Ψήνω στους 180-200β για 40λ περίπου.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 2/3 του  πακέτου μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά.
Σάλτσα ντομάτας: Βράζω για 10 λεπτά 1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 1 κύβο ζωμό κρέατος, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΖΟΤΟ

Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι. Προσθέτω πρώτα 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 ντομάτα και 3-4 φέτες ζαμπόν, όλα ψιλοκομμένα, τα σοτάρω για 2λ και μετά 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι. Ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά για 5λ περίπου. Ρίχνω 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 κύβο ζωμό της αρεσκείας μου και σιγοβράζω για 20 λεπτά.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

Βράζω τις πράσινες ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Τις σουρώνω, τις βάζω σε βαθιά πιατέλα, τις περιχύνω με την σάλτσα και τις πασπαλίζω με ανάμεικτα τριμμένα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι).
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνω την σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι, σοτάρω κομμένο μπέικον και προσθέτω ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνω την φωτιά, προσθέτω κρέμα γάλακτος, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Δεν δίνω ακριβείς αναλογίες γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των ζυμαρικών που θα βράσουμε.
Αν η κρέμα γάλακτος είναι λίγη την πολλαπλασιάζουμε με λίγο γάλα. 
Αν μας αρέσουν τα μανιτάρια κονσέρβας τα σοτάρουμε ψιλοκομμένα με το μπέικον.

ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Βράζουμε 200γρ μακαρόνι στριφτό (βίδες), τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια βαθιά γαβάθα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι, ψιλοκομμένη κίτρινη, κόκκινη πιπεριά και ζαμπόν ή πάριζα, αρακά, πιπέρι. Ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 1 αυγό σφικτό κομμένο στα τέσσερα και μαγιονέζα ανακατεμένη με ελάχιστη μουστάρδα ή κέτσαπ.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Μπάμιες:
αν είναι φρέσκες κόβω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το κοτσάνι χωρίς να φανούν οι σπόροι.
είτε φρέσκες είναι, είτε κατεψυγμένες τις βάζω σε σουρωτήρι , τις ραντίζω με ξύδι, τις αλατίζω, τις αφήνω 1-2 ώρες να σουρώσουν και τις πλένω πολύ καλά. Τις σουρώνω. Τις τηγανίζω ελαφρώς. Τις μεταφέρω σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτω ελάχιστο λάδι, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λίγο νερό, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 3-4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τις αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ


( ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ)
Διατηρήστε τις αναλογίες και αυξομειώστε την ποσότητα, αλλάζοντας το δοχείο μέτρησης.
Βράζω 3 -4 λεπτά σε βαθιά  κατσαρόλα 2 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτ. νερό, 2 ξύλα κανέλας. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε τηγάνι καβουρδίζω 1 1\2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό, λίγα άσπρα αμύγδαλα ( αν μου αρέσουν)  με 1/2 ποτ.λάδι. Να κοκκινίσει και όχι να καεί.
Ρίχνω κουταλιά -κουταλιά το καβουρδισμένο σιμιγδάλι στο σιρόπι κι ανακατεύω. (κουτάλα με μακρύ χέρι, γιατί φουσκώνουν τα υλικά).
Τον επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (όχι να ξεραθεί).
Χλιαρό τον βάζουμε σε πλαστικά δοχεία ( μπωλ. ή φόρμες).
Όταν κρυώσει, γυρνώντας ανάποδα τα δοχεία σε πιατέλα παρουσιάζεται με σχήμα ο χαλβάς. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΡΑΒΑΝΙ


Υλικά:
* 1 1/3 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι
 1 βανίλια
  μια πρέζα αλάτι
  1-2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη*
Τα ανακατεύω σε ένα μπωλ.
 1 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι γάλα
 5 αβγά
προαιρετικά 1 φλ καρύδα
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα με τα υλικά του μπωλ εναλλάξ ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε το μείγμα μας να το καλύπτει κατά 2/3, απλώνουμε στην επιφάνεια σε σειρές ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180β για 40-50λ. το κόβουμε κομμάτια και όταν κρυώσει το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 1/2 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, χυμός ενός λεμονιού βράζουν για 5 λ.

ΜΩΣΑΪΚΟ


ΜΩΣΑΪΚΟ
Απλό, υγειινό γλυκό, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ας το φτιάξουμε!
Σ΄ένα βαθύ σκεύος (λεκάνη - κατσαρόλα) ανακατεύουμε ( με μίξερ ή σύρμα ή με το χέρι μας) 1 βιτάμ σοφτ (250γρ) με 1 κούπα  ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 3-4 κουταλιές σούπας κακάο, 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα,  1 -2 κουτ. σούπας κονιάκ,  για 5 λεπτά. Αναμειγνύουμε 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μαρέγκα. Θρυμματίζουμε 1 1/2 κουτιά  τετράγωνα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και τα ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα, ώστε να προεξέχει. Τοποθετούμε το γλυκό μας  πιέζοντάς το για να πάρει σχήμα και να ομαλοποιηθεί. Τυλίγουμε. Διατηρείται στην κατάψυξη.
  • θρυμματισμένα μπισκότα: αν δεν θέλουμε να ψιλοκόψουμε τα μπισκότα με το χέρι, τυλίγουμε τα κουτιά με διπλή νάϋλον σακούλα και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.
  • ασπράδι μαρέγκα: το ασπράδι σε πιάτο με πιρούνι ή σύρμα αναδεύεται ρυθμικά μέχρι να γίνει πηχτός αφρός.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλουμε το μείγμα μας, για να προσθέσουμε ζάχαρη ή κονιάκ.
Αν αφαιρέσουμε το αβγό, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα. Ταιριάζει και η σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες αν σας αρέσει. Καλή επιτυχία.  Καλή όρεξη. 


ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ
Φτιάχνω μια δόση μωσαϊκό χωρίς κακάο και μπισκότα. Το χωρίζω στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτω το κακάο και 2/3 πακέτου μπισκότα και στο άλλο μέρος τριμμένη καρύδα και 2/3 πακέτου μπισκότα. Το απλώνω ανάμεικτα στη λαδόκολλα μέσα στην φόρμα, όπως παραπάνω και τυλίγω ρολό.
  • Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα ρίχνουμε μέσα σε τρούφα και με την βοήθεια της παλάμης μας τα τυλίγουμε με αυτήν. 

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ


ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ      (από τη Μαίρη)
Υλικά:
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα χονδροκομμένα
6-8 κουταλιές σούπας κακάο
250γρ. ζάχαρη άχνη
1 πακέτο τριμμένα τετράγωνα μπισκότα
200γρ. γάλα εβαπορέ
100γρ. νερό
250γρ. περίπου κουάκερ ( νιφάδες βρώμης)
2 κουταλιές κονιάκ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και σχηματίζω έναν ή δυο κορμούς. Τους βάζω στη κατάψυξη για μια ώρα και τους περιχύνω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ( 2 σοκολάτες κουβερτούρα με 2 κουταλιές γάλα και 1 κουταλιά βούτυρο ή ηλιέλαιο λιώνουν σε μπεν μαρί δηλαδή τοποθετώ το μικρό κατσαρολάκι με τα υλικά μου σε μεγαλύτερο, με νερό που βράζει).
  • Είναι η ίδια συνταγή για καριόκες μόνο που κόβουμε τους κορμούς σε φέτες, τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα, τις ακουμπάμε σε λαδόκολα στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Διαλέγουμε 15-20 μικρά μανταρίνια πορτοκαλοπράσινα χωρίς στίγματα, τα πλένουμε καλά, τα τρυπάμε 3-4 φορές με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5λ και ρίχνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές. Επειδή τα μανταρίνια επιπλέουν, όσο τα βράζουμε τα έχουμε βυθισμένα στο νερό με ένα μεταλλικό καπάκι ή πυρίμαχο πιάτο. Την τελευταία φορά βράζουν για 20λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και τα σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια και τα βράζουμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανταρίνια, τον χυμό 2 λεμονιών, παίρνουν μια βράση , σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το σιρόπι είναι αραιό το ξαναβράζουμε για να δέσει προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε καθαρά βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι.
...το έφτιαξα πριν μια βδομάδα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ(γρήγορο)

Πλένουμε γρήγορα 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό μπούτι και με βαθειές μαχαιριές βάζουμε στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το τοποθετούμε στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγειρεύουμε για 15λ. Ανοίγουμε την χύτρα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το κόβουμε φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπερώνουμε κόβουμε μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και αυτές, λαδώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε λίγο νερό και το ψήνουμε στους 180β μέχρι να μαλακώσει.Στο τέλος  σβήνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνοδεύουμε με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΙ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Τηγανίζουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι 3-4 φέτες μοσχάρι κομμένες κόντρα. Προσθέτουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, ανακατεύουμε 2-3 φορές, σβήνουμε με μια κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στη μια ώρα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια και ελέγχουμε συνεχώς το νερό. Όταν μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τον χυμό 2 λεμονιών, τρίβουμε με ένα πιρούνι το κρεμμύδι στον πάτο της κατσαρόλας να διαλυθεί και εξατμίζουμε τα υγρά χυλώνοντας το φαγητό.
μοσχάρι μεξικάνικο
μοσχάρι στιφάδο
μπριζόλες χοιρινές-μοσχαρίσιες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σούπες αυγολέμονο

ΑΠΛΗ ΣΟΥΠΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών ή κρέατος ή πουλερικών, 4 κουταλιές λάδι και  4 φλιτζανάκια ρύζι για σούπα. Βράζω για 20 λεπτά, ελέγχω αν χρειάζεται λίγο νερό και αυγοκόβω με 1 αυγό και 2 λεμόνια. Από πάνω πασπαλίζω με πιπέρι.
ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Βράζω 2-3 φτερούγες γαλοπούλας σε λίγο νερό, τις ξαφρίζω, τις βάζω σε μια καθαρή κατσαρόλα με 1 καρότο, 1 πατάτα, 1 σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο 1 κουταλάκι αλάτι, σουρώνω τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον ρίχνω στην κατσαρόλα. Τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μου. Τα αφαιρώ και τα διατηρώ ζεστά ανάμεσα από δυο πιάτα, αφού τα πασπαλίσω με μαύρο πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Προσθέτω στο ζωμό 2-3 κουταλιές λάδι, λίγο νερό ωστε να έχω συνολικά στο 1 λίτρο και 4 φλιτζανάκια ρύζι. Βράζω για 20λ. Ελέγχω το νερό, δοκιμάζω για αλάτι, αυγοκόβω με 2  λεμόνια και 1 αυγό. Πασπαλίζω με πιπέρι.
Σούπα αυγολέμονο φτιάχνουμε τόσο με ψάρι όσο και με μοσχάρι.

επιπλέον:  ΣΟΥΠΕΣ  ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά: 250γρ. μαργαρίνη, 250γρ. ζάχαρη , 1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα , 800γρ. περίπου αλεύρι, μαρμελάδα ή πρ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου