Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Από ένα πακέτο φύλλα κρούστας αφαιρώ δύο. Τα υπόλοιπα τα διπλώνω στη μέση, τα πιάνω με τα χέρια μου από τις άκρες τους, τα σουρώνω(σαν πιέτες) και τα τοποθετώ το ένα κοντά στο άλλο, δίχως κάποια σειρά. Με ένα πινέλο τα λαδώνω από πάνω με 1 φλιτζάνι λάδι ή λιωμένο βούτυρο.Ψήνω για 10λ περίπου στους 180β στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, το περιχύνω με το κάτωθι μείγμα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να πήξει το γλυκό.
Ετοιμάζω το μείγμα όσο ψήνονται τα φύλλα. Βάζω σε μια λεκάνη και ανακατεύω: 4 αυγά-2 βανίλιες-1 φλιτζάνι λάδι-1 ποτήρι ζάχαρη-2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ-1 γιαούρτι-μια χούφτα σταφίδα άσπρη και μια μαύρη-2 ψιλοκομμένα φύλλα-ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφού κρυώσει το γλυκό το περιχύνω με καυτό σιρόπι, που έχω φτιάξει με 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ή ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Γέμιση: Τσιγαρίζω πολύ καλά σε λάδι 1 κιλό κιμά μέχρι να ροδίσει σε όλη τη μάζα του. Προσθέτω 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα σε χαμηλότερη φωτιά για 5λ περίπου. Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή ξερό ψωμί, 1 φλιτζάνι τριμμένα σκληρά τυριά, φέτα αν μου αρέσει και 2 αυγά χτυπημένα.
Βράζω για 6-8 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό μισό κιλό κανελόνια ή μεγάλες αχιβάδες,ώστε να μαλακώσουν.
Τα σουρώνω και τα ξεπλένω με κρύο νερό.
Τα γεμίζω με την γέμιση, τα τοποθετώ σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνω με μπεσαμέλ ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζω με τριμμένο ημίσκληρο τυρί.
Ψήνω στους 180-200β για 40λ περίπου.
Μπεσαμέλ:  Διαλύω 6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε ένα λίτρο γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  το ζεσταίνω  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρω από τη φωτιά,  συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 2/3 του  πακέτου μαργαρίνη ή αντίστοιχα λάδι, 5-6 κουταλιές τριμμένο τυρί, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μια αλάτι και μια πιπέρι και 2 χτυπημένα αυγά.
Σάλτσα ντομάτας: Βράζω για 10 λεπτά 1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 1 κύβο ζωμό κρέατος, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΡΥΖΟΤΟ

Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι. Προσθέτω πρώτα 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 ντομάτα και 3-4 φέτες ζαμπόν, όλα ψιλοκομμένα, τα σοτάρω για 2λ και μετά 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι. Ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά για 5λ περίπου. Ρίχνω 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 κύβο ζωμό της αρεσκείας μου και σιγοβράζω για 20 λεπτά.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

Βράζω τις πράσινες ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Τις σουρώνω, τις βάζω σε βαθιά πιατέλα, τις περιχύνω με την σάλτσα και τις πασπαλίζω με ανάμεικτα τριμμένα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι).
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνω την σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι, σοτάρω κομμένο μπέικον και προσθέτω ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνω την φωτιά, προσθέτω κρέμα γάλακτος, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Δεν δίνω ακριβείς αναλογίες γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των ζυμαρικών που θα βράσουμε.
Αν η κρέμα γάλακτος είναι λίγη την πολλαπλασιάζουμε με λίγο γάλα. 
Αν μας αρέσουν τα μανιτάρια κονσέρβας τα σοτάρουμε ψιλοκομμένα με το μπέικον.

ΒΙΔΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Βράζουμε 200γρ μακαρόνι στριφτό (βίδες), τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια βαθιά γαβάθα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι λάδι, ψιλοκομμένη κίτρινη, κόκκινη πιπεριά και ζαμπόν ή πάριζα, αρακά, πιπέρι. Ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 1 αυγό σφικτό κομμένο στα τέσσερα και μαγιονέζα ανακατεμένη με ελάχιστη μουστάρδα ή κέτσαπ.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Μπάμιες:
αν είναι φρέσκες κόβω με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το κοτσάνι χωρίς να φανούν οι σπόροι.
είτε φρέσκες είναι, είτε κατεψυγμένες τις βάζω σε σουρωτήρι , τις ραντίζω με ξύδι, τις αλατίζω, τις αφήνω 1-2 ώρες να σουρώσουν και τις πλένω πολύ καλά. Τις σουρώνω. Τις τηγανίζω ελαφρώς. Τις μεταφέρω σε ρηχή κατσαρόλα, προσθέτω ελάχιστο λάδι, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λίγο νερό, 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ, 3-4 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τις αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
επιπλέον λαχανικά

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ


( ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ)
Διατηρήστε τις αναλογίες και αυξομειώστε την ποσότητα, αλλάζοντας το δοχείο μέτρησης.
Βράζω 3 -4 λεπτά σε βαθιά  κατσαρόλα 2 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτ. νερό, 2 ξύλα κανέλας. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε τηγάνι καβουρδίζω 1 1\2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό, λίγα άσπρα αμύγδαλα ( αν μου αρέσουν)  με 1/2 ποτ.λάδι. Να κοκκινίσει και όχι να καεί.
Ρίχνω κουταλιά -κουταλιά το καβουρδισμένο σιμιγδάλι στο σιρόπι κι ανακατεύω. (κουτάλα με μακρύ χέρι, γιατί φουσκώνουν τα υλικά).
Τον επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (όχι να ξεραθεί).
Χλιαρό τον βάζουμε σε πλαστικά δοχεία ( μπωλ. ή φόρμες).
Όταν κρυώσει, γυρνώντας ανάποδα τα δοχεία σε πιατέλα παρουσιάζεται με σχήμα ο χαλβάς. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΡΑΒΑΝΙ


Υλικά:
* 1 1/3 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι
 1 βανίλια
  μια πρέζα αλάτι
  1-2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη*
Τα ανακατεύω σε ένα μπωλ.
 1 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι γάλα
 5 αβγά
προαιρετικά 1 φλ καρύδα
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα με τα υλικά του μπωλ εναλλάξ ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε το μείγμα μας να το καλύπτει κατά 2/3, απλώνουμε στην επιφάνεια σε σειρές ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180β για 40-50λ. το κόβουμε κομμάτια και όταν κρυώσει το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 1/2 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, χυμός ενός λεμονιού βράζουν για 5 λ.

ΜΩΣΑΪΚΟ


ΜΩΣΑΪΚΟ
Απλό, υγειινό γλυκό, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ας το φτιάξουμε!
Σ΄ένα βαθύ σκεύος (λεκάνη - κατσαρόλα) ανακατεύουμε ( με μίξερ ή σύρμα ή με το χέρι μας) 1 βιτάμ σοφτ (250γρ) με 1 κούπα  ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 3-4 κουταλιές σούπας κακάο, 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα,  1 -2 κουτ. σούπας κονιάκ,  για 5 λεπτά. Αναμειγνύουμε 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μαρέγκα. Θρυμματίζουμε 1 1/2 κουτιά  τετράγωνα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και τα ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα, ώστε να προεξέχει. Τοποθετούμε το γλυκό μας  πιέζοντάς το για να πάρει σχήμα και να ομαλοποιηθεί. Τυλίγουμε. Διατηρείται στην κατάψυξη.
  • θρυμματισμένα μπισκότα: αν δεν θέλουμε να ψιλοκόψουμε τα μπισκότα με το χέρι, τυλίγουμε τα κουτιά με διπλή νάϋλον σακούλα και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.
  • ασπράδι μαρέγκα: το ασπράδι σε πιάτο με πιρούνι ή σύρμα αναδεύεται ρυθμικά μέχρι να γίνει πηχτός αφρός.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλουμε το μείγμα μας, για να προσθέσουμε ζάχαρη ή κονιάκ.
Αν αφαιρέσουμε το αβγό, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα. Ταιριάζει και η σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες αν σας αρέσει. Καλή επιτυχία.  Καλή όρεξη. 


ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ
Φτιάχνω μια δόση μωσαϊκό χωρίς κακάο και μπισκότα. Το χωρίζω στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτω το κακάο και 2/3 πακέτου μπισκότα και στο άλλο μέρος τριμμένη καρύδα και 2/3 πακέτου μπισκότα. Το απλώνω ανάμεικτα στη λαδόκολλα μέσα στην φόρμα, όπως παραπάνω και τυλίγω ρολό.
  • Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα ρίχνουμε μέσα σε τρούφα και με την βοήθεια της παλάμης μας τα τυλίγουμε με αυτήν. 

ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ


ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ      (από τη Μαίρη)
Υλικά:
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα χονδροκομμένα
6-8 κουταλιές σούπας κακάο
250γρ. ζάχαρη άχνη
1 πακέτο τριμμένα τετράγωνα μπισκότα
200γρ. γάλα εβαπορέ
100γρ. νερό
250γρ. περίπου κουάκερ ( νιφάδες βρώμης)
2 κουταλιές κονιάκ
Ανακατεύω όλα τα υλικά και σχηματίζω έναν ή δυο κορμούς. Τους βάζω στη κατάψυξη για μια ώρα και τους περιχύνω με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ( 2 σοκολάτες κουβερτούρα με 2 κουταλιές γάλα και 1 κουταλιά βούτυρο ή ηλιέλαιο λιώνουν σε μπεν μαρί δηλαδή τοποθετώ το μικρό κατσαρολάκι με τα υλικά μου σε μεγαλύτερο, με νερό που βράζει).
  • Είναι η ίδια συνταγή για καριόκες μόνο που κόβουμε τους κορμούς σε φέτες, τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα, τις ακουμπάμε σε λαδόκολα στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Διαλέγουμε 15-20 μικρά μανταρίνια πορτοκαλοπράσινα χωρίς στίγματα, τα πλένουμε καλά, τα τρυπάμε 3-4 φορές με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 5λ και ρίχνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές. Επειδή τα μανταρίνια επιπλέουν, όσο τα βράζουμε τα έχουμε βυθισμένα στο νερό με ένα μεταλλικό καπάκι ή πυρίμαχο πιάτο. Την τελευταία φορά βράζουν για 20λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και τα σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, 1 βανίλια και τα βράζουμε μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανταρίνια, τον χυμό 2 λεμονιών, παίρνουν μια βράση , σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το σιρόπι είναι αραιό το ξαναβράζουμε για να δέσει προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε τα μανταρίνια σε καθαρά βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι.
...το έφτιαξα πριν μια βδομάδα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΟΥΡΝΟΥ(γρήγορο)

Πλένουμε γρήγορα 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό μπούτι και με βαθειές μαχαιριές βάζουμε στο εσωτερικό του μερικά σκόρδα, αλάτι και πιπέρι. Το τοποθετούμε στην χύτρα, στη σχάρα του ατμού και το μαγειρεύουμε για 15λ. Ανοίγουμε την χύτρα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το κόβουμε φέτες κόντρα στις ίνες του, το αλατοπιπερώνουμε κόβουμε μερικές πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και αυτές, λαδώνουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε λίγο νερό και το ψήνουμε στους 180β μέχρι να μαλακώσει.Στο τέλος  σβήνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών. Το συνοδεύουμε με μουστάρδα και σαλάτα μαρούλι, κρεμμυδάκια άνηθο και λαδόξιδο. 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΙ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Τηγανίζουμε σε 2-3 φλιτζανάκια λάδι 3-4 φέτες μοσχάρι κομμένες κόντρα. Προσθέτουμε 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, ανακατεύουμε 2-3 φορές, σβήνουμε με μια κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στη μια ώρα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια και ελέγχουμε συνεχώς το νερό. Όταν μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τον χυμό 2 λεμονιών, τρίβουμε με ένα πιρούνι το κρεμμύδι στον πάτο της κατσαρόλας να διαλυθεί και εξατμίζουμε τα υγρά χυλώνοντας το φαγητό.
μοσχάρι μεξικάνικο
μοσχάρι στιφάδο
μπριζόλες χοιρινές-μοσχαρίσιες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σούπες αυγολέμονο

ΑΠΛΗ ΣΟΥΠΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών ή κρέατος ή πουλερικών, 4 κουταλιές λάδι και  4 φλιτζανάκια ρύζι για σούπα. Βράζω για 20 λεπτά, ελέγχω αν χρειάζεται λίγο νερό και αυγοκόβω με 1 αυγό και 2 λεμόνια. Από πάνω πασπαλίζω με πιπέρι.
ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Βράζω 2-3 φτερούγες γαλοπούλας σε λίγο νερό, τις ξαφρίζω, τις βάζω σε μια καθαρή κατσαρόλα με 1 καρότο, 1 πατάτα, 1 σέλινο, 1 κρεμμύδι ολόκληρο 1 κουταλάκι αλάτι, σουρώνω τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον ρίχνω στην κατσαρόλα. Τα αφήνω μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μου. Τα αφαιρώ και τα διατηρώ ζεστά ανάμεσα από δυο πιάτα, αφού τα πασπαλίσω με μαύρο πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Προσθέτω στο ζωμό 2-3 κουταλιές λάδι, λίγο νερό ωστε να έχω συνολικά στο 1 λίτρο και 4 φλιτζανάκια ρύζι. Βράζω για 20λ. Ελέγχω το νερό, δοκιμάζω για αλάτι, αυγοκόβω με 2  λεμόνια και 1 αυγό. Πασπαλίζω με πιπέρι.
Σούπα αυγολέμονο φτιάχνουμε τόσο με ψάρι όσο και με μοσχάρι.

επιπλέον:  ΣΟΥΠΕΣ  ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΤΕΣ


ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ με μανιτάρια  
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ  
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ  
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ  
ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ 
ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ(ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ) ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ  
ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ   
ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ  
ΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ


Πρέπει να ξέρετε ότι στις πίτες η αναλογία των συστατικών είναι σχετική και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας, όπως γεύση και μέγεθος. Απλώς παραθέτω τις μέσες τιμές γύρω από τις οποίες κινούμαστε στο μέγεθος μισού φύλλου σφολιάτας. 
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
Αλμυρές:
Ξεπαγώνω, ξετυλίγω, λαδώνω ένα φύλλο σφολιάτας, αλείφω την επιφάνειά του με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα και σκορπίζω ένα λεπτό στρώμα από ψιλοκομμένα αλλαντικά και τριμμένα τυριά ή μόνο ψιλοτριμμένο ξερό τυρί. Τυλίγω κυλινδρικά( ρολό) την μια πλευρά μέχρι τη μέση. Παρομοίως και την άλλη. Κόβω σε φέτες τον διπλό κύλινδρο και τις βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Αν θέλω τις αλείφω με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τις πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 180β για 15-20 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Γλυκές:
Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα ή αλείφω μαρμελάδα.
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Γέμιση:Αναμειγνύω 200γρ. χονδροτριμμένα  τυριά ρεγκάτο και κασέρι,, 100γρ. τριμμένο ανθότυρο ή φέτα, 5 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον100γρ.  ψιλοκομμένο ζαμπόν, 1 1/2 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, 2 κουταλιές λάδι, 1 μικρό φλιτζανάκι γάλα, πιπέρι.
Εκτέλεση: Ίδια με κρεατόπιτα.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ
Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί ένα φύλλο σφολιάτας. Το τρυπάμε με το πιρούνι, το λαδώνουμε, στρώνουμε τη γέμιση, και καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.
Γέμιση: Χοντροτρίβω 1 κιλό κολοκύθια χωρίς σπόρους, τα αλατίζω, τα αφήνω 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους, τους προσθέτω 2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά, 1 ματσάκι άνιθο, 4 κομμένα  φρέσκα κρεμμύδια μαζί με όσο πράσινο κοτσάνι, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένο ρεγκάτο, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι γάλα και λάδι, 4-5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, 2 φλιτζανάκια ρύζι και αν αφαιρέσω κολοκύθια θα προσθέσω μια τριμμένη πατάτα.
...θα μπορούσα τα υλικά της γέμισης σε όποιες μικρές ποσότητες τα έχω να τα στρώσω σε ένα ταψάκι και να αντικαταστήσω φύλλο με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο...
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
Γέμιση: Αναμειγνύω 2 φλιτζάνια του τσαγιού σάλτσα κιμά, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, 1 1/2 αυγό χτυπημένο ελαφρώς, λίγο λάδι, αν η σάλτσα είναι στεγνή.
Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας , το λαδώνουμε εσωτερικά, απλώνουμε στο μισό τη γέμιση, διπλώνουμε, κλείνουμε τις άκρες. Αλείφουμε με λάδι, κρόκο αυγού, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα χέρια μας ελάχιστο νερό, ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά το φύλλο, για 30 λεπτά περίπου.
  • Συνήθως την φτιάχνουμε όταν μας περισσεύει  σάλτσα κιμά.
  • Μπορούμε να κόψουμε τη σφολιάτα τετράγωνα κομμάτια και να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο μικρά πιτάκια.
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Φύλλο: πλάθουμε 1 κεσέ γιαούρτι, 1 βιτάμ σοφτ μαλακωμένο και ½ κιλό αλεύρι φαρίνα. Σχηματίζουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας, βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση και τα κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Γέμιση: Τρίβω 300-400γρ. φέτα ή ανθότυρο ή και τα δυο μαζί. Την ανακατεύω με 1 χτυπημένο αυγό,3 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά αλεύρι και 1 φλιτζανάκι γάλα. Αν μου αρέσει προσθέτω ψιλοκομμένο άνηθο και ζαμπόν.
SOS
...μας περίσσεψε γέμιση πίτας;
...θέλουμε  πιτάκια, αλλά δεν έχουμε φύλλο;
ΑΠΛΟ:< αλεύρι-λίγο αλάτι-ελάχιστο  νερό και λάδι> τα ζυμώνουμε, ώστε να μην κολλάνε στα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά, προσθέτουμε την γέμιση, τα κλείνουμε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες και ψήνουμε.
... δεν έχουμε γέμιση; <τυριά-αλλαντικά-γάλα-αυγά-λίγο αλεύρι>

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ - ΠΑΤΑΤΕΣΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, 3-4 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5λ, προσθέτω 1 ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, 1 δάφνη, 1 σκελίδα σκόρδο και σιγοβράζω ελέγχοντας το νερό και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ
Καθαρίζω και βράζω 1 κιλό περίπου  πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1-2 κουταλιές γάλα. Συγκεντρώνω σε δοχείο  τον πουρέ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και σοτάρω τον πουρέ ανακατευοντας συνεχώς και προσθέτοντας γάλα μέχρι να γίνει απαλός όσο θέλουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Σερβίρεται με κοκκινιστό ή λεμονάτο κοτόπουλο, κεφτεδογιουβαρλάκια ή κρέας  ψητό της κατσαρόλας.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Για 1 κιλό περίπου πατάτες να έχω έτοιμο από 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι, 1 ποτ. λεμόνι και 1 ποτ. νερό ή ζωμό ψαριού ή ζωμό από τις πατάτες.
Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1 κουταλιά από το κάθε υγρό και συγκεντρώνω τον πουρέ σε μια γαβάθα. Με έναν πολύ ψιλό τρίφτη τρίβω από πάνω  4 σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύω με μια κουτάλα προσθέτοντας από μια κουταλιά από τον κάθε ζωμό μέχρι να γίνει λεία και όσο σφικτή θέλουμε. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται αλάτι, σκόρδο και υγρά.
Σερβίρεται με φασολάκια νερόβραστα με λαδολέμονο και ωμό σκόρδο, τηγανιτά ψάρια ή παστό τηγανιτό μπακαλιάρο.
Με τα κεφάλια από τα ψάρια φτιάχνουμε ζωμό.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Σε ένα ταψί κόβω σε μικρά κομμάτια όσες πατάτες θέλω. Τις πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Προσθέτω λάδι ή μαργαρίνη, λίγο νερό και ψήνω στους 180β για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος). Αν έχω τρίβω από πάνω μια ντομάτα.
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Βράζω 1 κιλό πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνω και τις τρίβω στον μύλο ή στο multi. Τις συγκεντρώνω σε μια λεκάνη και προσθέτω 3 αυγά, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 κουταλιές αλεύρι, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι. Ανακατεύω καλά να γίνει μια μάζα. Πλάθω μπαλάκια, αλευρώνω και τηγανίζω σε καυτό λάδι. Ακουμπώ τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση: Ανακατεύω 300 γρ. κιμά, 2 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 κλωναράκια άνηθο, 2 φλιτζανάκια ρύζι.
Ξύνω 6-7 κολοκυθάκια, τους αφαιρώ την ψίχα, τα γεμίζω, τα βάζω στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και προσθέτω  2 φλιτζανάκια λάδι, 1 ποτήρι βραστό νερό, μια πρέζα πιπέρι και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 40 λεπτά. Προσθέτω τον χυμό ενός λεμονιού ή τα αυγοκόβω. Χτυπώ σε ένα πιάτο το ασπράδι να γίνει μαρέγκα, προσθέτω αναδεύοντας τον κρόκο, λίγο ζωμό και χυμό λεμονιού.


ΠΑΤΑΤΕΣ - ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση:  Ανακατεύω ½ κιλό κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι,3 κλωνάρια μαϊντανό και 1 κρεμμύδι τριμμένα, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.
Η γέμιση αντιστοιχεί σε 6-7 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Πλένω τις πιπεριές, αφαιρώ το καπάκι και τα σπόρια.
Καθαρίζω, πλένω τις πατάτες και με προσοχή με ένα μικρό κουτάλι αφαιρώ όσο περισσότερο μπορώ από το εσωτερικό.
Γεμίζω το κάθε κομμάτι με τη γέμιση και τα τοποθετώ όρθια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα. Με προσοχή βάζω 2 ποτήρια καυτό νερό, 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ, 2 φλιτζανάκια λάδι και σιγοβράζω για 40 λεπτά.


Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Απαραίτητα υλικά στην κουζίνα μου



αλάτι ψιλό - χονδρό 
πιπέρι μαύρο ( κόκκινο )
μπαχάρι
φύλλα δάφνης
κανέλα σε σκόνη (στην ανάγκη αντικαθιστά και τα ξυλάκια)
λάδι
ξύδι
αλεύρι (αντικαθιστά το κορν φλάουρ)
ρίγανη - δεντρολίβανο
βασιλικός
μοσχοκάρυδο τριμμένο (αν το θυμηθείτε, δίνει γεύση στις μπεσαμέλ)
κύβοι λαχανικών - κρέατος (αντικαθιστούν δυστυχώς τα φρέσκα μυρωδικά και τα κρεμμύδια)
μυρωδικά - κρεμμύδια αποξηραμένα (τα φρέσκα πλυμένα και σκουπισμένα διατηρούνται σε σακουλάκια στην κατάψυξη)
ντομάτα πελτέ ( αφού ανοιχτεί, διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου με την επιφάνεια πάντα σκεπασμένη με λάδι ή στην κατάψυξη αφαιρώντας τη ποσότητα που χρειαζόμαστε με ένα πιρούνι)
2-3 κονσέρβες τροφίμων που μου αρέσουν, όπως τόνος, αρακάς, κορν μπιφ ...
ζυμαρικά - ρύζι
ζάχαρη
κακάο - καφές
τσάι - χαμομήλι
μέλι ή μαρμελάδα
φρυγανιές - δημητριακά
βούτυρο
σκόρδο (υπάρχει και σε σκόνη)




μαγιονέζα-μουστάρδα-κέτσαπ ( αν τα χρησιμοποιήτε)

αλουμινόχαρτο
λαδόχαρτο
νάιλον διαφανής μεμβράνη 
νάιλον σακουλάκια

... προμηθευόμαστε  τα υλικά, όπως τα χρειαζόμαστε και όσα νομίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ότι θα μας χρειαστούν...

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου