Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ - ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ στη κατσαρόλα - ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ - ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΤΖΙΝΙ


κοτομπουκιές πικάντικες με ρύζι και καλαμπόκι
κοτόπουλο με αρακά
κοτόπουλο με δεντρολίβανο και σκόρδο
κοτόπουλο με μανιτάρια-κρεμμύδια
κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές
κοτόπουλο μπύρας

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ
  • Σε βαθιά κατσαρόλα σκεπάζουμε με νερό ένα κοτόπουλο ή όποια κομμάτια του επιλέξουμε και βράζουμε για 5 λεπτά ξαφρίζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε 3-4 κλωνάρια μαϊντανό,3 κλωνάρια σέλινο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 1-2 πατάτες, 1-2  καρότα, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 3-4 κουταλιές λάδι, 1-2 κολοκυθάκια. Μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά για 60-80 λεπτά περίπου να μαλακώσει. Τοποθετούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε πιατέλα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, τα σκεπάζουμε για να διατηρούνται ζεστά και μαλακά.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά με 2 ποτήρια ζωμό 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι, (αν χρειαστεί ζωμό προσθέτουμε όπως και αλάτι), μέχρι να στύψει.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο (χωρίς τη πέτσα) με ρύζι και λαχανικά. Από πάνω στύβουμε μισό λεμόνι. προαιρετικά
  • Άσπρη σάλτσα: σε μια μικρή κρέμα γάλακτος διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, λίγο  πιπέρι και τη ρίχνουμε σιγά σιγά σε 2 ποτήρια ζωμό που ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε χυμό ενός λεμονιού.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Το χαράζουμε (1 εκατοστό) σε 4-5 σημεία, γεμίζουμε με μισή σκελίδα σκόρδο και όσο πιάνουν τα δάκτυλά μας αλατοπίπερο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, αλείφουμε με λάδι, προσθέτουμε στην κοιλιά πιπέρι, ένα λεμόνι σε φέτες, 2-3 σκελίδες σκόρδο.  ή
Με τη σειρά το τρίβουμε απαλά (μέσα, έξω) με αλάτι, πιπέρι, 3-4 σκελίδες σκόρδο και μια ντομάτα τριμμένα στο ψιλό τρίφτη, ρίγανη, χυμό από 1-2 λεμόνια, 1 ποτηράκι λάδι.
Σε μια λεκάνη έχουμε τις κομμένες πατάτες, λίγο αλάτι, πιπέρι, λάδι. Ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο. Συμπληρώνουμε με λάδι, αν χρειάζεται και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για μια ώρα, γυρνώντας το μια δυο φορές και τις πατάτες μια φορά. Στο σούγο του μπορούμε να προσθέσουμε βρασμένα μακαρόνια.
 ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ στη κατσαρόλα
Τα τσιγαρίζουμε με λάδι μέχρι να κοκκινίσουν, προσθέτουμε όποτε χρειάζεται νερό, αλάτι, σκόρδο, πιπέρι και σιγοβράζουν (για μια ώρα το πολύ) μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε το νερό, σβήνουμε τη φωτιά,τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, τα αφήνουμε στη ζεστή εστία 2-3 λεπτά.
(όχι περισσότερα μπούτια από όσα χωράει η κατσαρόλα, το λάδι να καλύπτει τον πάτο της).
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Τα τσιγαρίζουμε με λάδι μέχρι να κοκκινίσουν, προσθέτουμε κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, 1 ξύλο κανέλας, 3-4 μπαχάρια, 1 φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, μαγειρεύουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μπουτάκια και χυλώσει η σάλτσα. Συνοδεύονται ταγιατέλες ή χυλοπίτες (βράζονται όπως τα μακαρόνια).
ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΤΖΙΝΙ
Τσιγαρίζω 6 φτερούγες κοτόπουλο  σε 2 φλιτζανάκια  λάδι, προσθέτω 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi και σβήνω με 1 κουτί  χυμό ντομάτας. Συμπληρώνω με μισό ποτήρι νερό, 1 φύλλο δάφνης, 3 μπαχάρια, ελάχιστη κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτω  ¼ του πακέτου μακαρόνι κοφτό, 1  ½  ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να  μαλακώσει το ζυμαρικό.
πουλερικά




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και άλλες συνταγές με κοτόπουλο!

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου