Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ


( ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ)
Διατηρήστε τις αναλογίες και αυξομειώστε την ποσότητα, αλλάζοντας το δοχείο μέτρησης.
Βράζω 3 -4 λεπτά σε βαθιά  κατσαρόλα 2 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτ. νερό, 2 ξύλα κανέλας. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε τηγάνι καβουρδίζω 1 1\2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό, λίγα άσπρα αμύγδαλα ( αν μου αρέσουν)  με 1/2 ποτ.λάδι. Να κοκκινίσει και όχι να καεί.
Ρίχνω κουταλιά -κουταλιά το καβουρδισμένο σιμιγδάλι στο σιρόπι κι ανακατεύω. (κουτάλα με μακρύ χέρι, γιατί φουσκώνουν τα υλικά).
Τον επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (όχι να ξεραθεί).
Χλιαρό τον βάζουμε σε πλαστικά δοχεία ( μπωλ. ή φόρμες).
Όταν κρυώσει, γυρνώντας ανάποδα τα δοχεία σε πιατέλα παρουσιάζεται με σχήμα ο χαλβάς. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΡΑΒΑΝΙ


Υλικά:
* 1 1/3 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
 1 1/3 φλυτζάνι αλεύρι
 1 βανίλια
  μια πρέζα αλάτι
  1-2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη*
Τα ανακατεύω σε ένα μπωλ.
 1 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι γάλα
 5 αβγά
προαιρετικά 1 φλ καρύδα
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα με τα υλικά του μπωλ εναλλάξ ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε το μείγμα μας να το καλύπτει κατά 2/3, απλώνουμε στην επιφάνεια σε σειρές ασπρισμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180β για 40-50λ. το κόβουμε κομμάτια και όταν κρυώσει το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.
Σιρόπι: 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 1/2 ποτήρια νερό, 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη, χυμός ενός λεμονιού βράζουν για 5 λ.

ΜΩΣΑΪΚΟ


ΜΩΣΑΪΚΟ
Απλό, υγειινό γλυκό, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ας το φτιάξουμε!
Σ΄ένα βαθύ σκεύος (λεκάνη - κατσαρόλα) ανακατεύουμε ( με μίξερ ή σύρμα ή με το χέρι μας) 1 βιτάμ σοφτ (250γρ) με 1 κούπα  ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια, 3-4 κουταλιές σούπας κακάο, 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα,  1 -2 κουτ. σούπας κονιάκ,  για 5 λεπτά. Αναμειγνύουμε 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μαρέγκα. Θρυμματίζουμε 1 1/2 κουτιά  τετράγωνα μπισκότα, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και τα ανακατεύουμε με μια ρηχή κουτάλα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα, ώστε να προεξέχει. Τοποθετούμε το γλυκό μας  πιέζοντάς το για να πάρει σχήμα και να ομαλοποιηθεί. Τυλίγουμε. Διατηρείται στην κατάψυξη.
  • θρυμματισμένα μπισκότα: αν δεν θέλουμε να ψιλοκόψουμε τα μπισκότα με το χέρι, τυλίγουμε τα κουτιά με διπλή νάϋλον σακούλα και τα χτυπάμε με ένα σφυρί.
  • ασπράδι μαρέγκα: το ασπράδι σε πιάτο με πιρούνι ή σύρμα αναδεύεται ρυθμικά μέχρι να γίνει πηχτός αφρός.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλουμε το μείγμα μας, για να προσθέσουμε ζάχαρη ή κονιάκ.
Αν αφαιρέσουμε το αβγό, θα προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα. Ταιριάζει και η σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες αν σας αρέσει. Καλή επιτυχία.  Καλή όρεξη. 


ΜΩΣΑΪΚΟ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ
Φτιάχνω μια δόση μωσαϊκό χωρίς κακάο και μπισκότα. Το χωρίζω στη μέση. Στο ένα μέρος προσθέτω το κακάο και 2/3 πακέτου μπισκότα και στο άλλο μέρος τριμμένη καρύδα και 2/3 πακέτου μπισκότα. Το απλώνω ανάμεικτα στη λαδόκολλα μέσα στην φόρμα, όπως παραπάνω και τυλίγω ρολό.
  • Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια, τα ρίχνουμε μέσα σε τρούφα και με την βοήθεια της παλάμης μας τα τυλίγουμε με αυτήν. 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΕΛΕ

 Το γλυκό το φτιάχνω τον Δεκέμβρη, γιατί τότε τα πορτοκάλια έχουν χάσει την έντονη σπιρτάδα τους (για 1 κιλό καθαρό βάρος). Πορτοκά...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου