Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε, όσα κομμάτια από κοτόπουλο έχουμε, με ένα μικρό ή μεγάλο κρεμμύδι και λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, σβήνουμε με μπύρα την οποία χρησιμοποιούμε και ως νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όση μπύρα πάρει για να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Κάνει ωραία σάλτσα.
Είναι η πέμπτη από της συνταγές της Μπέτης και νομίζω ιδανική για φοιτητικές βραδιές!

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


                                                     ******************
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

                                                         ******************

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Υλικά:  250γρ νισεστέ (σαν κορν φλάουρ) 1 κιλό ζάχαρη και 3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη 1850 ml νερό 4 βανίλες 1/2 ποτήρι αμύγδαλ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου