Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΡΥΖΙ



Σε αρκετό αλατισμένο (μισή κουταλιά σούπας) νερό βράζουμε για 20-25 λεπτά μια κούπα του καφέ ρύζι. Το δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε αν χρειάζεται αλάτι. Να θυμάστε πόσο αλάτι ρίχνετε κάθε φορά για να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Σουρώνουμε. Το βάζουμε ξανά στη ζεστή κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 κουτ. γλυκού βιτάμ ή λάδι, ανακατεύουμε, σερβίρουμε.
Αν θέλουμε βράζουμε αρακά, καλαμπόκι ή ανάμικτα λαχανικά μαζί με το ρύζι (ή ξεχωριστά και αναμιγνύουμε). Αν έχουμε μια κονσέρβα τόνο την ανοίγουμε, σουρώνουμε τον τόνο  γαρνίρουμε το πιάτο μας ή τοποθετώντας τον σ' ένα μπωλ τον ραντίζουμε με λεμόνι, λίγο λάδι και συμπληρώνουμε με ελιές.
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
Το φτιάχνουμε συνήθως το χειμώνα όταν μας περισσεύει λάχανο. Χωρίς αναλογίες, αρκεί να τηρήσουμε στο περίπου 1 μέρος ρύζι με 2 μέρη νερό.
Σοτάρουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi και το λάχανο που μας περίσσεψε σε λίγο λάδι, σβήνουμε με χυμό ντομάτας ή νερό με ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, 2-3 μπαχάρια, βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι με το ανάλογο νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20λ.
ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι, 2 κομμένα σε ροδέλες πράσα, 3 κλωνάρια χοντροκομμένο σέλινο, 2 κλωναράκια μαϊντανό και άνηθο, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 2-3 ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες. Τα σιγοβράζω για 10 λεπτά. Προσθέτω 2 ½ φλιτζάνια νερό και αφού βράσει 1 φλ. ρύζι. Βράζουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λ.
Τον χειμώνα αντικαθιστώ την φρέσκια ντομάτα με 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. 
ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Σοτάρω σε 2 φλυτζανάκια λάδι ½ κιλό καθαρισμένο  ψιλοκομμένο σπανάκι, 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, αλάτι και  πιπέρι, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Προσθέτω 2 ποτήρια νερό , 1 φλυτζάνι ρύζι, ψιλοκομμένο άνηθο και 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες. Βράζει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτω χυμό ενός λεμονιού.
Για πιο ελαφρύ ζεματίστε το σπανάκι. (βράζω με λίγο νερό 1-2 λεπτά, σουρώνω)
επιπλέον:  ΡΥΖΟΤΟ - ΡΥΖΙ με ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου