Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΓΛΥΚΟΠΑΤΆΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο, θεωρούμε δεδομένη την την γνώση του. Είναι μεγάλο λάθος. Ας δούμε πως μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες βραστές. Επιλέγουμε μια βαθειά κατσαρόλα που αν την γεμίσουμε με νερό κατά τα 2/3, θα τις σκεπάζουν. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι ( μια πρέζα για κάθε πατάτα) και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να τρυπιούνται με ευκολία με ένα πιρούνι. Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε πάνω σε μια εφημερίδα ή σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε.

  • Οι γλυκοπατάτες πλένονται καλά για να αφαιρεθούν τα χώματα κάτω από τρεχούμενο νερό.
φοιτητικά
πατάτες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ αστραπή

Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζω 4 κούπες νερό, 3-4 κουταλιές λάδι, 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος, 1/2-1 κουταλιά ντομάτα πελτέ και μόλις βράσουν προσθέτω 2 φλιτζανάκια ρύζι ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζυμαρικό και βράζω για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό και στο τέλος λίγο πιπέρι.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

Εύκολα, χωρίς αναλογίες, στις ποσότητες που θέλουμε, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε.
Σε ένα μπολ με το πιρούνι λιώνω 3-4 αλατισμένες πατάτες που τις έχω βράσει ξεφλουδισμένες. Προσθέτω 5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο (αν δεν έχω βάζω μαϊντανό), 2 χτυπημένα αυγά, πιπέρι.Τα ανακατεύω καλά.
Κόβω ένα φύλλο κρούστας στο μέγεθος χαρτοπετσέτας. Το διπλώνω στα τέσσερα σε τετράγωνο ή τρίγωνο ή με όποιον άλλο τρόπο γνωρίζω. Στο εσωτερικό βάζω μια κουταλιά γέμισης, βρέχω τις άκρες και τις πιέζω να κλείσουν. Τηγανίζω σε ζεστό λάδι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί η περίσσεια του λαδιού.

πίτες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΥΡΑΣ

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα σωτάρουμε, όσα κομμάτια από κοτόπουλο έχουμε, με ένα μικρό ή μεγάλο κρεμμύδι και λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, σβήνουμε με μπύρα την οποία χρησιμοποιούμε και ως νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όση μπύρα πάρει για να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά. Κάνει ωραία σάλτσα.
Είναι η πέμπτη από της συνταγές της Μπέτης και νομίζω ιδανική για φοιτητικές βραδιές!

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


                                                     ******************
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικά έντονα  χρώματα; 
Ακούμε συνεχώς ''ελεύθερες ρίζες - αντιοξειδωτικά''. Ας εξηγήσουμε:
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια), που θεωρούνται βλαπτικές σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό μας και αυξάνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες, την ηλιακή ακτινοβολία και τις τοξικές ουσίες.  Ο οργανισμός μας αμύνεται με άλλες ουσίες, τις αντιοξειδωτικές.
 Αυτές έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβείς ουσίες. Συνεπώς θα πρέπει να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C, A και  E, αλλά πώς; Με το χρώμα, που μας προκαλεί να επιλέγουμε ή να συνδυάζουμε.
 Αν διαλέξουμε το πράσινο χρώμα των λαχανικών θα βρούμε βιταμίνη Ε για να είμαστε πιο γόνιμοι,  φυλλικό οξύ για τη σύνθεση του γενετικού μας υλικού και των ερυθροκυττάρων. Η αγκινάρα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το σπανάκι,  οι πιπεριές,το  μαρούλι και το σέλινο ( με τη σειρά) εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και είναι πλούσια σε φαινόλες.
Αν το ταιριάξουμε με το πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού και πορτοκαλιού, εκτός από βιταμίνη C, η χρωστική ουσία, που το χρωματίζει, β-κρυπτοξανθίνη καταπολεμά την αρθρίτιδα και...
    ... αν προσθέσουμε έναν τόνο πιο σκούρο χρώμα από καρότο, ροδάκινα ή κολοκύθα θα προμηθευτούμε με βιταμίνη Α.
 Άλλα αντιοξειδωτικά είναι οι χρωστικές   ουσίες λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, που χρωματίζουν τις ντομάτες,  καρπούζι,  κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ,ά. και  συμβάλλουν και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και ...
     ...η χρωστική ασταξανθίνη που απαντάται στα καβούρια, αστακούς γαρίδεςσολομό και ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προστασία στα μάτια μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και της ηλικίας, μας προσφέρει το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεϊνη, που χρωματίζει τα καλαμπόκια και τον κρόκο του αυγού...
      ...και μην ξεχνάμε το χρώμα της γης στα ακατέργαστα φυτικά προϊόντα, που διατηρούν τις βιταμίνες και φυτικές ίνες τους.

                                                         ******************

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ

Υλικά:
λίγο λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
1/2 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες στην κοιλιά και τα βράγχια, αφήνοντας το κεφάλι και αλατισμένες με 1 κουταλάκι αλάτι και 1/2 κουτ πιπέρι
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή μισό κουτί ψιλοτριμμένα ντοματάκια ελαφρά αλατισμένα
1 φλυτζανάκι νερό
Εκτέλεση: Λαδώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας, απλώνουμε το κρεμμύδι και πάνω του αραδιάζουμε τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη. Τις σκεπάζουμε με τον μαϊντανό και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί ελάχιστη ποσότητα νερού.
Μαγειρεμένο από τη φίλη μου Μπέτυ.
                                                                                                                     
ψαρια

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βασικά υλικά: 500γρ γαύρος -1/2 κουταλάκι αλάτι -1/2 κουταλάκι πιπέρι - 1/2 κουταλάκι ρίγανη - 3 σκελίδες σκόρδο - 5 κλωνάρια μαϊντανό, λίγο λάδι και νερό
Συνήθως ψάχνουμε συνταγές πολύπλοκες και ξεχνάμε τις παιδικές μας γεύσεις από τα μαγειρεύματα της γιαγιά μας. Γαύρος στο φούρνο, απλά και γρήγορα , σήμερα το ξαναθυμήθηκα, χωρίς να αγχωθώ με τις αναλογίες των υλικών. Καθάρισα τα ψάρια, τα σούρωσα στα γρήγορα για να μείνει λίγο νεράκι, τα έβαλα σε ένα ταψί ευρύχωρο, θέλει να είναι ξαπλωτός χαχαχα
Έβαλα αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, λίγη ρίγανη, λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ντομάτα σε ροδέλες  τα ανακάτεψα και τα έψησα σε   φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (μέτρησα από τότε που άρχισε να βράζει το νεράκι στο ταψί). Αν το θέλετε πιο ξεροψημένο βάλτε και τον αέρα στον φούρνο, αλλά παρακολουθήστε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε νερό.
Καλύτερα να βάζετε με προσοχή το λάδι και αν νομίζετε ότι χρειάζεται περισσότερο να το προσθέτετε στο τελείωμα του φαγητού. Το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο και δεν σπαταλιέται το λάδι.
Καλή μας όρεξη.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΣΑΝΓΚΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ

                                                                  16
...και με την Σανγκρία, που ταιριάζει σε πάρτυ, τελειώνουμε τις...δώδεκα κινήσεις...
Σε ένα γυάλινο μπωλ βάζουμε μαύρο κρασί, ξυλάκια κανέλλας, μήλο και πορτοκάλι κομμένα σε κύβους. Αν προορίζεται για έφηβους την αραιώνουμε με παγωμένη γκαζόζα.
                                                                        Μ.

  Αρνί γεμιστό Αρνίσια σουβλάκια Μαγειρίτσα Παϊδάκια λαδορίγανη Πουγκιά αρνιού Σαλάτα πασχαλινή Βάψιμο αυγών Τσιντσιμπύρα Γαλακτομπούρεκο   ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου