Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

 ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ( ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΑΒΡΑΚΙ Η ΜΥΛΟΚΟΠΙ Η ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΑΛΕΟ ) .

ΥΛΙΚΑ : 1 ΜΕ 1,5 ΚΙΛΟ ΨΑΡΙ

ΜΙΑ ΚΟΦΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΠΡΙΚΑ

ΚΑΥΤΕΡΗ

1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ

2 ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΛΤΕ

4 ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΞΕΡΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ

3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1 ΚΟΥΠΑ ΡΥΖΙ ΤΥΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 9 ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΧΝΟ ΤΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ . ΜΕΤΑ , ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΣΟΚΑΡΑΜΕΛΩΣΟΥΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ . ΕΠΕΙΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ . ΥΣΤΕΡΑ , ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ . ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ , ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΥΡΙΣΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΜΙΣΟΓΙΝΕΙ . ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟ 6 ΟΧΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟ . ΜΕΤΑ ΑΠ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ , ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ Η ΤΟ ΨΑΡΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ Η ΣΛΑΤΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ . ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ . ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΑΚΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ !!!

Το είδα μαγειρεμένο από την Αλέξια, αχνιστό και το λαχτάρισα  και την ευχαριστώ που δημοσιοποίησε την συνταγή της. Το ρυζάκι με το νερό είναι της επιθυμίας της και όσων το θέλουν. Το μπουρδέτο σερβίρεται με ψωμί, πολύ ψωμί και όσο ζουμάκι θέλουμε. Καλοφάγωτο.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:
250γρ. μαργαρίνη, 250γρ. ζάχαρη ,1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα, 800γρ. περίπου αλεύρι, μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού

Χτυπώ στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά 250γρ. μαργαρίνη soft (ή μαλακωμένη) με 250γρ. ζάχαρη. Προσθέτω 1 βανίλια, 1 αυγό, 3 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα ανακατεμένο με τον χυμό ενός λεμονιού (αφρίζει) και ανακατεύω. Ζυμώνω με 800γρ. περίπου αλεύρι (να μην κολλάει στα χέρια). Χρησιμοποιώντας  ένα ποτήρι σωλήνα με χοντρά τοιχώματα ανοίγω μικρά φύλλα πάχους 1 εκατ. και με το στόμιό του σχηματίζω στρογγυλά μπισκότα. Στρώνω λαδόχαρτο σε λαμαρίνα, τα βάζω σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150β, στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Φτιάχνω 40-50 διπλά μπισκότα που ανάμεσά τους βάζω πηχτή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Τα στρώνω το ένα δίπλα και πάνω από το άλλο και τα σκεπάζω, χωρίς να τα πιέσω, με νάιλον μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μαλακώσουν. 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΓΡΑΝΙΤΕΣ

Μετά από πολύ καιρό απουσίας θα ήθελα να σας δώσω σιγά σιγά τις συνταγές για γρανίτες, που και εγώ άρχισα να μαθαίνω με τη βοήθεια μιας φίλης μου και καταπληκτικής μαγείρισσας της Γιωργίας. Όπως κατάλαβα το μυστικό είναι να σπάσεις τον πάγο με πιρούνι ή μίξερ χεριού  και να έχεις φαντασία. Θα τις αναρτώ με τη σειρά που θα τις κάνω.

Γρανίτα Λεμόνι
Γρανίτα Δυόσμος
Γρανίτα Φράουλα
Γρανίτα Καφέ
Γρανίτα Καρπούζι

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

Βασικά υλικά: 1 κιλό ώριμα σύκα - 500 γραμ ζάχαρη - 2 βανίλιες - χυμός ενός λεμονιού - γαρύφαλλα   Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου